Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Curatare bord auto

Google Pixel 9 & 9 Pro

Cine livreaza in RO pachete trimi...

[CHESTIONAR] Cat de des va reinst...
 Configurare Rufus-4.5

Card edenred G pay ajutor!

Alternativa la manea

Taxarea vacilor in Danemarca si..
 Oamenii fara Whatsapp

Pompe apa fotovoltaice.

Valori ok fibra?

recomandare smartwatch copil
 Viata traita asa cum vrei tu vs v...

Melodie dance veche

RIP Shifty Shellshock

Daca nu ar conta salariul, ce mes...
 

P+1 langa livada

* * * * * 7 votes
  • Please log in to reply
1982 replies to this topic

#1963
manghels

manghels

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,921
  • Înscris: 27.02.2008
Nu..i-am băgat un transformator intre sonoff si yala. Sonoff e cu inching 0.5 sec. I-am pus un sonoff mini care merge si cu buton. Tot de alea folosesc si la intrerupatoare prin casa..ca sa le controlez si din aplicație dar si standard de la intrerupatoare. Intra 2 sonoff mini într-o doza de 6 module...cu putina indemanare cred ca intra si in alea de 4 module.

Tot sonoff cu inching de 10-15 min vreau sa folosesc si la ventilatoarele din bai-ct..demisol..sa le pornesc din intrerupator cand intru in baie sau pe baza unui schedule din aplicație..si sa se oprească in 10-15 min.

Am vreo 14 sonoff mini luate din china la pret bun..cateva basic..cateva th16 pt temp..cateva chinezisme cu fotocelula si sensibilitate la zgomot..broadlink ..ceva becuri smart..toate in goagle home..comenzi vocale..scenarii..

Edited by manghels, 15 October 2020 - 23:25.


#1964
Jorjjette

Jorjjette

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 14.01.2017
Buna,

Imi poti recomanda firma de mobilier?  Arata foarte bine cum au lucrat.
Multumesc

#1965
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,783
  • Înscris: 29.11.2007
Stiam eu ca daca, dupa niste luni de semi-absenta de pe forum, intru aici ... am cu ce-mi spala ochii.
Felicitari!

Nu ma pot abtine, totusi Posted Image Alunga, te rog, gasca aia de ghivece din plastic Posted Image  cu foste Posted Image  orhidee in ele!

#1966
Bylly00

Bylly00

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 27.06.2015
Multumesc DIY, eu am o iarba si 2 pomi, dar tu ai ditamai padurea, nu cred ca nu ai cu ce-ti clati ochii :D. In ghivecele acelea sunt de fapt niste branduse care au stat in pamant peste iarna si venind tavalugul amenajarii nu am putut pur si simplu sa le arunc. A promis ca le adopta mama, dar si acum tot acolo sunt. Rezistente plantutele, I'll give them that. Daca treci prin zona te astept la o evaluare live :)

#1967
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,783
  • Înscris: 29.11.2007

 Bylly00, on 29 octombrie 2020 - 18:53, said:

Multumesc DIY, eu am o iarba si 2 pomi, dar tu ai ditamai padurea, nu cred ca nu ai cu ce-ti clati ochii Posted Image. [...]

Asa e. Am ceva natura. Doar ca, zilele astea, mi se scurg ochii  dupa lucrari finalizate; ale altora.

 Bylly00, on 29 octombrie 2020 - 18:53, said:

Daca treci prin zona te astept la o evaluare live Posted Image

Multumesc! Si tu ai invitatie deschisa, daca vrei sa vezi cum e la noi, la tara. Da' mai incolo, sa devina locuibila, casa. Deocamdata facem glamping in ea.

#1968
Bylly00

Bylly00

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 27.06.2015
Pauza mare, revin cu niste probleme de actualitate.

Am lasat amenajarea curtii pe mana unor oameni nu tocmai profesionisti, am mers pe ideea ca stiu ei ce fac si eu nu m-am mai informat separat. Mare greseala, se pare ca nu ma invat minte niciodata.

Mi-au instalat sistemul de irigat si mi l-au reglat sa mearga zi de zi, dim si seara, in total pe saptamana dadea cam 100L/mp (am dedus eu acum, masurand cu recipiente puse pe gazon). Asta asta toamna, octombrie-noiembrie, cand 20L/mp/saptamana ar fi fost destul. Plus ca nu se recomanda in aeste perioada udatul seara/noaptea.

Am pornit anul cu un gazon rarit, galbior pe-alocuri... naspa. Acum ma lupt sa il repar, e a cincea oara cand il tund, am si scarificat (prima data cu grebla si apoi la o luna mi-am luat masinuta de scarificat), am dat ingrasamant si acum incerc sa pun seminte si sa le acopar cu compost in zonele unde a chelit de tot sau unde se vat spatiile dintre rulouri.

Am reglat irigatiile sa mearga de 2 ori pe saptamana, sa dea de fiecare data in jur de 12L/mp, deci sa ajunga pe saptamana la 24L.

Acum am luat legatura cu cei de la semintegazon sa iau ceva tratamente/ingrasaminte foliare poate-poate il scot la adevar (omuletii care mi-au plantat astea ma tot aburesc de o luna si jumatate ca vin, ca fac, ca dreg). Alte abateri ale echipei respective:

- nu au pus o banda pentru delimitare gazon/plante si din cauza asta iarba a crescut printre tufele de lavanda, printre thuja si chiparosi, e al naibii de greu sa o tund pe acolo.
- nu au tuns tufele de lavanda, desi le-am spus, in afara de asta le-au infipit in peretele terasei in loc sa lase un spatiu rezonabil pentru a arata si ele ok.
- inca nu mi-e clar daca thuja si chiparosii au nevoie de irigatie prin picatura sau chiar au zis adevarul si anume ca pe parcursul sezonului cald nu au nevoie de udat in mod special.

So, beware!

In partea de livada, in spate, mi-au pus trifoi verde normal in loc de cel alb, pitic. E ditamai balaria si creste repede, nici nu se apropie de ce visam eu (ceva verde care nu necesita tundere/intretinere). E adevarat ca apa nu are nevoie nici asta, dar arata uratel. Cred ca la toamna il sap si mai bag o fisa, poate nimeresc ce trebuie. Pomii in schimb sunt ok, chair si cei doi pruni pe care i-am plantat chiar eu, au inmugurit, au frunze, tot tacamul. Bineinteles ca habar n-am sa ii curat, sper sa aterizeze si pe la mine vreun priceput sa rezolv si problema asta.

Am un compostor home-made, un box-palet cu plasa de jur imprejur, ieri l-am umplut la maxim. Cred ca imi mai confectionez vreo doua cel putin, ca tot mi-au ramas box-paleti de la piatra naturala.

Attached File  IMG_0427.JPG   955.55K   75 downloadsAttached File  IMG_0425.JPG   807.99K   85 downloadsAttached File  IMG_0432.JPG   765.17K   92 downloadsAttached File  IMG_0422.JPG   937.41K   89 downloads

Edited by Bylly00, 10 May 2021 - 17:45.


#1969
edi10000

edi10000

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,883
  • Înscris: 06.09.2008
Gazonul nu arata rau! Nu inteleg de ce ai pretentii, dupa iarna gazonul arata intotdeauna rau. Plus ca dupa scarificare ii ia ceva sa isi revina. Daca asa arata dupa tratamente si scarificare este ok dpmdv. Nu este perfect, dar esti pe calea cea buna.  Ai grija cu udatul excesiv ca ii putrezesti radacinile si mai iti da si tot felul de boli. Dar dpmdv marea greseala este cea cu trifoiul. In timp o sa-ti faca praf gazonul (se inmulteste mult mai repede ca acesta si rezista si mai bine la conditiile de clima din Ro) si o sa ai in cativa ani un mix de gazon si trifoi. Cate tratamente i-ai facut? Dpmdv si tratamente in exces ii fac rau, nu ar trebui sa iei de bun tot ce iti spun vanzatorii de solutii pt gazon.

#1970
Mirel_85

Mirel_85

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,865
  • Înscris: 07.09.2008
Cred ca e cam mult si pentru aceasta perioada 24 l/m2 pe saptamana. Atat dai Iulie-August, acum un 10l maxim 15 l pe saptamana e suficient pana in temperaturi de 25 C. Eu din cauza ca am udat cam des si mult am foarte multe zone cu muschi, foarte multe pete cam cat o palma. Trebuie sa dau cu ceva antimuschi, acum cat e rar si ajunge soarele la baza. Ca daca se indeseste si va fi umbra, acolo ramane si se inmulteste.

Exact asa arata si al meu la iesirea din iarna, multe uscaciune si fire subtiri si firave. Am tuns la 4 cm si am scarificat de abia saptamana trecuta, s-a rarit mult si acum e pe modul reveneala. O sa il ajut zilele urmatoare cu un foliar la o zi de primul tuns de dupa scarificare. Am si extrem de multe goluri, sute de goluri cam cat o palma.... imi bag ceva in ele si le las asa sa vad daca se umplu prin infratire pana la toamna, daca nu, suprainsamantez zonele respective la scarificarea de toamna.

Edited by Mirel_85, 10 May 2021 - 21:27.


#1971
Bylly00

Bylly00

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 27.06.2015
Corect, nu arata chiar asa rau, dar mi-e sa nu se faca mai rau, sa se compromita total. Acum imi dau seama ca a fost udat excesiv si iau masuri. Am zis sa merg pe 20-24L/mp/spt pentru ca zona aceasta din spate primeste soare foarte mare parte din zi, de pe la ora 10 e insorita total si tine asa pana pe la 19 cand incepe gradual sa intre in umbra gardului.

@edi - intre cele 2 zone sunt chiparosii care se vad in ultima poza, ei in sine constituie o oarecare bariera, eu oricum voi pune o banda din aceea si voi pune scoarta pe zona unde stau chiparosii. Crezi ca trece asa de usor? Chimicale nu am dat nimic altceva decat o cantitate modesta de fertilizant pentru gazon (acela de la leroi mierloi care e intr-o cutie de 10kg).

@Mirel - golurile alea de care zici sunt locurile perfecte pentru dezvoltarea buruienilor, deci eu as incerca sa le umplu cat mai curand.

#1972
cumparator

cumparator

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,160
  • Înscris: 11.03.2006
Acolo, in prima poza, ce se vede cu gazon mai inchis la culoare, o zvastica?Posted Image
Cred ca depinde si de sol, cum dreneaza apa. La mine, cu cat il ud mai mult, cu atat creste mai nebun. Nu se supara niciodata.

Eu as da si ceva fungicid, topsin sau similar.

Edited by cumparator, 10 May 2021 - 22:55.


#1973
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

View Postcumparator, on 10 mai 2021 - 22:49, said:

Eu as da si ceva fungicid, topsin sau similar.
Anul trecut in iulie a fost o perioada ploioasa si calduroasa.
Gazonul meu a fost atacat de o ciuperca.
N-am scapat de ea cu 2 tratamente cu Topsin, am scapat doar cu Amistar Gold.

#1974
manghels

manghels

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,921
  • Înscris: 27.02.2008
Si eu am avut ceva similar..si nici acu nu cred ca si-a revenit cum trebuie dupa 2 tratamente..mai bine zis inca mai sunt zone unde a lasat urme adanci..de s-au uscat si radacini si tot. Sper sa fie mai ok dupa scarificare si supra-insamantare + un nou strat subtire de pamant de padure ce-l imprastii acu ..

Edited by manghels, 11 May 2021 - 14:09.


#1975
xml

xml

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,409
  • Înscris: 27.10.2005
Eu mi-am facut la un moment dat un Google Sheet cu programe de udare din ce am citit pe net la americani, intr-o zona climatica asemanatoare cu ce am eu. Am facut conversiile din inch in cm si am ajuns la 1.7 cm de apa per udare (17l/mp), cu o udare saptamanal in aprilie si noimebrie, doua in mai-iunie si septembrie-octombrie si trei in iulie-august.

Deci, pe saptamana, rezulta cam 17l/mp, 34 l/mp si chiar 51l/mp, udand cam acelasi timp si modificand frecventa. Oricum, asta e orientativ, pentru ca mai ploua, mai nu ploua, e mai cald sau mai putin cald, etc. Ideea e sa uzi cat mai rar, ca sa ajungi la radacini adanci si iarba rezistenta si s-o lasi un pic mai lunga vara, daca bine tin minte.

Timpii ii mai ajustezi cu testul surubelnitei. Daca o infigi usor in pamant pana la maner, nu e nevoie sa uzi. Foarte posibil sa varieze totul si in functie de iarba si expunere, insa cam asta era ideea. La mine cat de cat a functionat, cred ca am ajustat un pic planul pe parcurs, insa am o zona deasupra unui tunel Graf unde se usuca ma irepede, are drenaj mai bun.

Nu am ierbicidat niciodata, am dat o singura data, acum o luna cu ingrasamant organic, de la Hornbach, ceva bazat pe gainat (Natura, parca).

E cu de toate iar poza e făcută în soare plin, deci iarba arată cel mai "deschis" acum.

Attached Files


Edited by xml, 11 May 2021 - 14:38.


#1976
catalijns

catalijns

    je

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,231
  • Înscris: 14.05.2007
Si eu zic ca arata decent gazonul, ii dai cu un fertilizator, scarificat putin si irigat potrivit, in cateva saptamani o sa fie excelent!

View Postxml, on 11 mai 2021 - 14:42, said:

Eu mi-am facut la un moment dat un Google Sheet cu programe de udare din ce am citit pe net la americani, intr-o zona climatica asemanatoare cu ce am eu. Am facut conversiile din inch in cm si am ajuns la 1.7 cm de apa per udare (17l/mp), cu o udare saptamanal in aprilie si noimebrie, doua in mai-iunie si septembrie-octombrie si trei in iulie-august.

Deci, pe saptamana, rezulta cam 17l/mp, 34 l/mp si chiar 51l/mp, udand cam acelasi timp si modificand frecventa. Oricum, asta e orientativ, pentru ca mai ploua, mai nu ploua, e mai cald sau mai putin cald, etc. Ideea e sa uzi cat mai rar, ca sa ajungi la radacini adanci si iarba rezistenta si s-o lasi un pic mai lunga vara, daca bine tin minte.

Eu stiu de la pomi ca 4 luni pe an trebuie sa asiguri 100mm/mp/luna. Adica irigatii+precipitatii - iar la pomi asta presupune ca apa respectiva patrunde mai adanc in sol la radacina. Cred ca si la iarba cantitatea ar trebui sa fie similara, in conditiile in care si irigi la orele potrivite adica pe la 1.5h ore pana la rasarit sau la apus.
De asta cred ca e cam multa apa, 51 mm/saptamana inseamna peste 200mm/mp/luna! Plus ca poate mai ploua.
Si mai depinde si de sol, argiloasele retin mai bine apa iar cele nisipoase mai putin, si in video de mai jos spun ca intre 12 si 25l/mp/saptamana. Deci max 100l sau mm/luna, se respecta regula.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/hVbs_lx6TSo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

https://www.inttech....pdf  --pentru a stii debitul in functie de tip aspersor si duza folosita

#1977
xml

xml

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,409
  • Înscris: 27.10.2005
Ai dreptate, am amețit eu calculul. 1-1.5 inch de apă pe săptămână, constant pe lună, diferă frecvența. Merci de video.

#1978
Bylly00

Bylly00

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 27.06.2015
Gata, am scos tunurile. Am comandat de la seminte de gazon niste produse bombastice-fantastice si daca nici asa nu reusesc sa "revergorez", betonez toata curtea.

Am urmarit canalul de youtube "Ai iarba?" si mi s-a parut foarte bun baiatul asta, asa ca am zis sa incerc ce zice el acolo.

Ieri seara am tuns din nou, acum iarba are 5cm, am dat cu Bio Turbo, un fertilizant granule, am dat cam 3.5kg/100mp. Am dat in vreo 3 ture, ca nu stiam exact cum distribuie caruciorul asta.

Irigatia era programata sa ude cam 10L in dimineata zilei de azi, dar erau "prevazute" ploi. Nu stiu cat a plouat, dar irigatia tot a pornit, deci mare lucru nu cred ca a dat.  

Urmeaz duminica sa dau fertalga + fox nk si sa repet la 8-9 zile de vreo 3 ori.

Apoi combin fertalga + iron green (fostul green up de care am citit si la iladi).

Revin in 2 saptamani cu poze, cand voi decide daca raman cu teren de fotbal, sau trec la teren de baschet :))

#1979
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Ai grija ca Fertalga (si Ferthumic) puteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee de s-au speriat vecinii, au crezut ca e vreun caine mort prin zona...

Edited by kolfleading, 14 May 2021 - 19:12.


#1980
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,598
  • Înscris: 29.04.2008

View PostBylly00, on 14 mai 2021 - 17:32, said:

Urmeaz duminica sa dau fertalga + fox nk si sa repet la 8-9 zile de vreo 3 ori.

Bre, ai mare grija sa nu dai prea mult. Eu nu mai, prididesc sa tai iarba. Aveam, dupa iarna, iarba cam ca tine in postarea #1968. Am dat cu ceva bobite albe (cel care mi-a scarificat) si la cateva zile eu am dat cu Fertalga si Iron Green. Mno, acum am o iarba de stau matele in coada. Drept e ca a si plouat destul de mult. Rezultatul e mai mult decat spectaculos. Panasi doamna e impresionata de rezultat.

Ieri am tuns-o. Si am mai tuns-o si luni.

30 Martie
Attached File  IMG-20210330-WA0001.jpg   362.9K   48 downloadsAttached File  IMG-20210330-WA0004.jpg   624.93K   52 downloads

Azi
Attached File  IMG_20210514_204619.jpg   464.88K   59 downloadsAttached File  IMG_20210514_204628.jpg   340.29K   53 downloads

Asa ca ai rabdare, daca poti ia legatura cu domnul cu seminte gazon, daca nu ai facut-o deja (whatsapp), timite ceva poze recente si cere-i sfatul cu privire la frecventa si cantitati, precum si solutiile pe care sa le folosesti.

Bafta

View Postkolfleading, on 14 mai 2021 - 19:12, said:

Ai grija ca Fertalga (si Ferthumic) puteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee de s-au speriat vecinii, au crezut ca e vreun caine mort prin zona...


Cu ce utilaj ai stropit? Eu am dat cu dispenserul de la semintegazon si a fost acceptabil.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate