Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Probleme baterie monde 3

Tipuri de acces Gura Portitei, di...

Crearea unei formule Excel cu div...

Filme ce urmeaza in 2024 - horror
 Tarot (2024)

Prescriere datorii parinti decedati

Utilizare credit cartela Vodafone

La multi ani @Cousteau !
 Inlocuire hdd cu ssd la NVR

Multe fisiere apar ca protejate c...

Serie noua - Profetii biblice cu....

Probleme functionare motocoasa Ma...
 Imprimanta 3D mai "moderna"

Folie anticondens

Hidroizolatie piscina

Am gasit un IPhone
 

Scandalul Astra-RCA ia amploare. Autoritatea de Supraveghere Financiară cere clarificări. Ce sancțiuni riscă Astra?

- - - - -
  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1
Josef_Mengele

Josef_Mengele

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,997
  • Înscris: 09.10.2011
Scandalul Astra-RCA ia amploare, Autoritatea de Supraveghere Financiară cere clarificări. Ce sancțiuni riscă Astra



Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat Astra clarificări privind modul în care soluționează dosarele de daună RCA, pe fondul acuzațiilor unor asociații auto care susțin că șoferii păgubiți de clienți RCA ai companiei de asigurări primesc doar 25%-40% din costurile reparațiilor.

Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) susține că șoferii păgubiți de clienți RCA ai Astra Asigurări, cel mai mare asigurător în 2012, primesc de la companie o sumă care reprezintă între 25% și 40% din costurile reparației autovehiculului avariat.

"În urmă cu câteva luni, Astra a introdus un nou sistem de despăgubire prin care clientul păgubit RCA este pus în imposibilitatea de a-și efectua reparația mașinii avariate într-un service auto. În loc să achite costurile de reparație ale mașinii avariate într-un accident în care păgubitul RCA este nevinovat, acestuia îi este virată în contul sau ori într-un cont deschis de către Astra Asigurări pentru client, fără consimțământul clientului, o sumă care reprezintă între 25%-40% din costurile reale ale reparației mașinii, iar păgubitul RCA este anunțat prin SMS că a fost despăgubit", se arată într-un comunicat al ASSAI.
După trimiterea SMS-ului, Astra închide dosarul de daună, fără a avea un document agreat și semnat de clientul păgubit prin care acesta să-și fi exprimat acordul cu suma primită“, potrivit ASSAI.
"Din acel moment, clientul nu mai poate apela la nici un service auto care să accepte reparația mașinii sale în baza poliței RCA, deoarece clientul figurează ca despăgubit și cu dosarul de daună închis
", se spune în comunicatul ASSAI.

În conflict și cu concesionarii Dacia-Renault Nissan

Un anunț similar a venit și din partea Asociației concesionarilor Dacia, Renault și Nissan (ACODAREN), care spune, într-un comunicat, că în ultimul timp tot mai mulți clienți au venit la service-uri pentru a cere sprijin în rezolvarea unor situații conflictuale apărute în relația cu Astra, în calitatea lor de păgubiți ai acestei companii.

"Conflictul este generat de plata forțată, prin virarea în cont fără acordul păgubitului, a unor sume de bani considerate de către Astra drept despăgubire acceptată. Aceste sume, calculate netransparent, după o regulă știută doar de inspectorii Astra, nu permit clienților efectuarea reparațiilor în condiții de calitate și siguranță", a declarat președintele ACODAREN, Marius Ghiban.
Contactați de Mediafax, reprezentanții Astra nu dorit să prezinte un punct de vedere.

ASF – „demersuri de verificare“ la Astra

"Independent de sesizarea ASSAI, ASF informează publicul că a solicitat deja clarificări de la Astra Asigurări în privința modului în care înțelege să instrumenteze dosarele de daună, societatea aflându-se încă în termenul de răspuns pentru aceste clarificări. În funcție de calitatea, obiectivitatea și legalitatea acestor clarificări, autoritatea poate face demersuri de verificare a modului în care Astra înțelege să îi despăgubească pe cei care fac obiectul dosarelor de daună", se arată într-un comunicat transmis de ASF.

Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate în urma unui accident auto produs din vina conducătorului auto asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale și/sau vătămările corporale suferite. Scopul poliței este ca persoanele păgubite să primească obligatoriu despăgubiri, independent de situația materială a celui care a produs paguba. Conform legislației, păgubitul depune o cerere de despăgubire, iar asigurătorul trebuie să formuleze o ofertă de depăgubire justificată.

Ce sancțiuni riscă Astra

În urma operațiunilor de verificare și control, ASF poate aplica sancțiuni gradual și progresiv, care merg de la avertisment și amendă până la suspendarea și interzicerea emiterii de polițe RCA de către societățile de asigurări, potrivit Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare și supravegherea asigurărilor.

"În cazul Astra Asigurări, compania se află în termenul de a răspunde la clarificări. Ulterior, în funcție de răspuns, ASF poate dispune control pentru verificarea modului de instrumentare a daunelor, dacă dosarele de daune nu au fost instrumentate conform normelor ASF", se mai spune în comunicatul autorității.
În privința modalității de despăgubire utilizată de Astra, aceasta nu face obiectul avizării de către ASF, ci doar al verificării pentru conformitate de încadrare în normele ASF.
"Normele ASF se referă în principal la plata despăgubirilor juste și corecte în termen de cel mult 10 zile de la data depunerii ultimului document în dosarul de daună, dar nu mai mult de 3 luni de la momentul deschiderii dosarului de daună", se precizează în comunicat.

Potrivit ASF, în cazul în care asigurătorul a formulat o ofertă de despăgubire "în evaluare proprie" (respectiv înainte de efectuarea reparațiilor), ofertă cu care persoana păgubită nu este de acord, aceasta poate depune documente fiscale prin care să arate mărimea prejudiciului și să solicite plata diferenței de despăgubire cuvenite.
Normele CSA obligă societatea de asigurări la plata diferenței de sumă în cel mult 10 zile de la depunerea documentelor suplimentare.
De asemenea, ASF poate verifica dacă suma oferită de asigurător este plătită în cel mult 10 zile de la momentul depunerii ultimului document, dar nu mai mult de trei luni de la deschiderea dosarului de daună.

"Reamintim că în cazul în care ASF are indiciile unui comportament abuziv față de clienți, autoritatea poate dispune control la societățile de asigurare autorizate. Controlul poate avea ca efect sancționarea astfel: de la avertisment până la suspendarea și retragerea autorizației de emitere de polițe de asigurare de răspundere civilă (RCA)", se mai spune în comunicat.
Astra este liderul pieței românești a asigurărilor, după veniturile aferente anului 2012.



http://adevarul.ro/e...3290/index.html

#2
Ahasverus

Ahasverus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,362
  • Înscris: 22.10.2006
Rezumatul e asa:

- Astra in face de cap de ani de zile
- Romanii urla, dar CSA se face ca ploua (vezi discutiile numeroase cu capii CSA).
- Daca Astra va fi dovedita legal (ca nelegal toti stim ce rahaturi face), nu i se va mai da voie sa faca RCA!

Asta in conditiile in care Astra s-a retras efectiv din aceasta piata, prin niste oferte mult mai mari decat ale concurentei (la fel facea si Omniasig).

Ca asa e in Romania, unii fut, iar fraierii platesc!

Edited by Ahasverus, 09 July 2013 - 14:05.


#3
Materium

Materium

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,148
  • Înscris: 23.02.2005
O sa le ia boii de la bicicleta! Mai degraba celalte companii o sa realizeze cat de geniala e masura asa ca or sa o apilce si ei. Cand or sa fie mai multi in situatia asta, o sa iasa cine stie ce presidente de asociatie de asiguratori si care o sa explice cat de cinstita, transparenta, legala si binevenita este masura respectiva. Eu nu inteleg cum mama masii iti deschid astia cont sau cum mama masii stiu contul tau! Parca banii de reparatii se deconteaza catre service nu catre pagubit.

#4
BodCasa

BodCasa

    Tartaria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,759
  • Înscris: 15.04.2012
Hai sa avem incredere in astia...
Poate or sa faca ceva acum....
Poate nu isi vor mai batea astia joc de noi!

#5
Ahasverus

Ahasverus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,362
  • Înscris: 22.10.2006
Azi am primit o polita de asigurare deja compleata cu datele mele, pentru asigurarea obligatorie a locuintei; foarte credibila, de altfel.

Mai ca m-as fi gandit daca nu cumva am facut-o eu candva, doar ca nu as semna cu astra nici mort...

#6
Josef_Mengele

Josef_Mengele

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,997
  • Înscris: 09.10.2011

View PostMaterium, on 09 iulie 2013 - 14:09, said:

O sa le ia boii de la bicicleta! Mai degraba celalte companii o sa realizeze cat de geniala e masura asa ca or sa o apilce si ei. Cand or sa fie mai multi in situatia asta, o sa iasa cine stie ce presidente de asociatie de asiguratori si care o sa explice cat de cinstita, transparenta, legala si binevenita este masura respectiva. Eu nu inteleg cum mama masii iti deschid astia cont sau cum mama masii stiu contul tau! Parca banii de reparatii se deconteaza catre service nu catre pagubit.
Daca eu am datorie la tine, la termen, si tu nu vrei banii ca esti smecher, ca apoi sa ma acuzi ca nu ti-am platit, ma duc la primul executor judecatoresc, arat termenul de plata, si ala iti afla contul bancar, ca poate, sau iti deschide un nou cont cu suma pe care am sa ti-o dau, si te instinteaza ca ti-ai primit banii!

#7
test_driver

test_driver

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,844
  • Înscris: 30.01.2006
O sa le faca un rahat. O sa le dea acolo o amenda de ochii prostilor si cei de la ANF ARM ACS DAC MAC FAC KILO si alte majuscule d-astea obscure, o sa-si ia niste spagi grasa, si Astra o sa prosteasca prostii mai departe. Pana nu bati cu avocatul la poarta lor, nu rezolvi nimica, sunt patit de curand. Si ca sa ma despagubeasca asa cum se cuvine a trebuit sa intervin c avocat, pe care l-am platit din banii mei, si se pare ca ne fiind un proces la mijloc, e cam greu sa-mi recuperez banii. Deci, baieti, succes. Ori aveti bani de avocat, ori o sa acceptati aia 25-40%. Deci... ce sa zic, traim in romania, si nu prea aveti alta sansa, sa ziceti sarumana si pentru 10% ca doar sunt si astia de la ASTRA o corporatie care vrea profit, nu va e mila de ei?  ca eu vad ca romanilor le este mila, nu sunt prea multi care sa-i dea in judecata.

Sfatul meu e sa nu va bazati pe ASSAI ASF CSA si altele, ci sa acctionati pe propria putere, altfel nu o sa vedeti niciodata nimic. Eu am stat 6 luni cuo dauna pe CASCO si 2 luni cu una pe RCA. Ambele rezolvanduse in acelasi timp, am apelat la avocat pana la urma, altfel ar fi tinut probabil 200 de ani, si tot nu-mi reparam masina pe banii lor.

#8
Platon

Platon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,692
  • Înscris: 22.10.2002
Poate ca cel mai bun mod de a actiona este ca nimeni sa nu mai isi asigure masina la Asstra, si probabil lucrurile se vor schimba, o micuta campanie NU apela la serviciile Asstra este cat se poate de posibil sa faca minuni, si daca tu spui ca avocatii fac minuni de ce mi-as face polita de asigurare daca in final cineva, o terta parte ma va obliga pe mine sa platesc?

#9
cocolino26

cocolino26

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 389
  • Înscris: 27.04.2008
Imi pare rau, e o idee utopica. In lumea reala, mai ales in societatea noastra se aplica proverbul "mi-e mai aproape de piele camasa decat haina". Cand am primit oferta de la Astra de 320 RON vs. 1100 la Groupama si in jur de 900 la Allianz si Generali, la cine crezi ca m-am gandit mai intai: la portofelul meu sau la al tau in calitate de eventual pagubit? Cu cifrele in fata, orice discutie cu iz moral despre civilitate si responsabilitate devine superfluua.

#10
Josef_Mengele

Josef_Mengele

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,997
  • Înscris: 09.10.2011
Probleme cu ASTRA a avut si prietena mea, va rog sa observati data accidentului si executarea platii in primul caz, mai consistent, in care masina a fost aproape rupta, I-au intins caroseria comprimata, ma mir ca n-au dat dauna totala, 18. 000 de lei a costat reparatia, al doilea caz cu Astra, 5.000 de lei, s-au executat cu intarziere... Fata de Omniasic, 8.000 de lei... Cu Omniasig a fost si un process...

Attached File  Clipboard02.jpg   42.98K   48 downloads

Edited by Josef_Mengele, 10 July 2013 - 08:54.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate