Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Flatulenta și responsabilita...

Nu merge internet și touchpad

Nu am semnal la telefon la casa i...

Aspecte pozitive la partidele si ...
 Cost bransare curent ENEL 2024

Tur auto 2024

Scule parkside x20v

"Compuneri" folosind Roma...
 Recomandare AC

Coramet sau Caparol?

Probleme cu un vecin de pe scara

Ford Focus 2007, motorul se opres...
 Ce tip de detergent preferați pen...

Companie din USA care livreaza in...

Recomandare saltea latex natural

Proceduri vamale Port Constanta
 

Iata de ce se acorda greu fondurile europene

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
3 replies to this topic

#1
Bogdan_Razescu

Bogdan_Razescu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 01.03.2011
De ce se acorda greu fondurile europene? In unele ministere, angajatii care verifica dosarele se numara pe degete!

A devenit aproape un cliseu sa spunem ca absorbtia fondurilor europene este un proces anevoios in Romania. Sunt criticate toate etapele unui proiect, de la erorile din depunerea dosarului pana la perioada uriasa de acordare a finantarii europene.

Una din zonele cele mai criticate, unde se impotmolesc multe cereri de finantare, o reprezinta ministerele, care ar trebui sa decida asupra avizarii acestor cereri.

Bineinteles, au aparut mai multe explicatii, fie coruptia din sistem, fie nepriceperea angajatilor, fie nepasarea bugetarilor, etc. O alta explicatie ar fi numarul redus de angajati care lucreaza la astfel de programe, care se ocupa de verificarea dosarelor prin care se cer fonduri europene.

Totusi, aceasta explicatie este privita, de multe ori, cu neincredere, majoritatea oamenilor inclinand catre oricare din celelalte explicatii sau catre una diferita. Si, totusi, intrebarea persista: cati angajati se ocupa de aceste dosare in fiecare minister? Ar putea fi aici veriga slaba a circuitului fondurilor europene?

Un numar foarte scazut al celor care verifica dosarele privind finantarile europene

spam.spam a realizat un reportaj referitor la acest subiect si a descoperit un adevar uluitor: numarul ofiterilor care verifica dosarele depuse pentru obtinerea de fonduri europene este covarsitor de mic! Covarsitor!

De exemplu, la un minister sunt depuse peste 1.500 de dosare referitoare la cereri de finantare prin programe europene. Stiti care este numarul angajatilor care verifica aceste dosare? Care trebuie sa se uite peste fiecare detaliu, sa vada daca fiecare rubrica a fost corect completata? Sase! Da, sase angajati! Sase persoane care verifica fiecare amanunt din fiecare dosar!

Si nu este singurul minister cu o forta de munca la fel de ‘impresionanta’. Mai sunt si altele, cu 12-14 angajati si cu mii de dosare ce trebuie analizate punct cu punct. Si atunci, cum sa nu intarzie aceste finantari luni intregi?

Nu neg, exista si ministere unde numarul celor care se ocupa de fonduri europene este cu mult mai mare, dar, din nefericire, sunt si zone unde numarul acestora este extrem de limitat. Si asta conduce la intarzieri enorme!

Tocmai din acest motiv, Guvernul se gandeste sa deblocheze angajarile si sa mareasca volumul celor care se ocupa de domeniul fondurilor europene. Sa speram ca o va face cat mai rapid, caci absorbtia fondurilor europene este vitala pentru economia Romaniei.

Consultanta gratuita pentru somerii care vor sa faca o afacere cu fonduri europene

O propunere, pe care am sustinut-o mai demult si pe care o repet la nesfarsit este ca ministerele sa vina si mai mult in sprijinirea celor care doresc sa obtina bani europeni. Cel putin in sprijinul unora dintre acestia. De exemplu, Guvernul ar putea asigura asistenta gratuita in elaborarea proiectelor europene pentru someri. S-ar diminua astfel si volumul intermediarilor, care incaseaza de multe ori comisioane uriase.

Articol preluat de pe Econtext Ro

#2
gelublabla

gelublabla

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,108
  • Înscris: 06.01.2005
Rahat!
Nu se atrag fonduri pentru ca avem un aparat de stat dezinteresat, prost si care lucreaza cu picioarele!
Nu poti invoca lipsa de personal in toate situatiile! Pe Dezvoltarea Resurselor Umane (pe care o cunosc oarecum) sunt proiecte evaluate si declarate castigatoare de jumatate de an dar pentru care statul nu se grabeste sa semneze contractele.
Si pe langa asta aceleasi autoritati ale statului (minister finante, directii, autoritati de management) incalca contracte semnate, diminueaza cote de prefinantare dupa cum li se falfaie, modifica proceduri si regulamente discretionar si din mers etc!

Iar "Consultanta gratuita pentru somerii care vor sa faca o afacere cu fonduri europene" este doar o gogorita in cel mai bun caz, si o luare la misto pentru cei care au activitatea blocata de modul absolut original in care statul (prin numerosii si prea bine platitii sai angajati) incalca contractele si isi bate joc de "beneficiari"!

#3
gelublabla

gelublabla

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,108
  • Înscris: 06.01.2005
Revin in acest topic!
O dovada suplimentara (daca mai era nevoie) a modului in care statul se implica "activ" in sprijinirea absorbtiei de fonduri europene! Asta in ajunul unei noi crize, cand toata lumea tipa ca avem nevoie de bani, de oameni calificati etc, etc... :


articol Viata libera Galati 14.09.2011  

"
Asta chiar e o premieră
Beneficiarii finanțărilor europene ies în stradă!



* ?Suntem strangulați, cu conturile blocate?, afirmă directorul general al firmei Andirivac, Vasilica Micu * ?E bătaie de joc?, spune și șeful IMM-urilor gălățene, Marian Filimon

Modificările repetate și retroactive aduse contractelor de finanțare îi scot pe beneficiarii POSDRU în stradă. Protestul va avea loc astăzi, 14 septembrie, la sediul din București al Autorității de Management a Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Pichetul organizat astăzi este una dintre reacțiile Coaliției ONG-uri pentru Fonduri Structurale față de cea mai recentă modificare a contractelor de finanțare din cadrul POSDRU - notificarea beneficiarilor pentru modificarea contractelor de finanțare în legătură cu noile condiții de acordare și recuperare a prefinanțării.

La protestul de astăzi și-au anunțat intenția de participare peste 100 de organizații beneficiare și partenere care au proiecte în implementare, nemulțumiți de schimbarea regulilor în timpul jocului.

Aceștia acuză noua solicitare privind restituirea prefinanțărilor primite, modificare ce completează un lung șir de nemulțumiri vizând modificările repetate și retroactive la contractele de finanțare, întârzierile sistematice în rambursarea cheltuielilor și dialogul dificil între AM POSDRU și beneficiari.

?Suntem strangulați, cu conturile blocate?

?Ni s-au redus prefinanțările de la 30 la sută, cât era scris în contract, până la 5 la sută, iar la unele proiecte nu mai primim nimic?, ne-a declarat Vasilica Micu, asociat unic și director general al firmei gălățene Andirivac, care are în derulare două proiecte cu AM POSDRU.

?Pentru noi nu mai există cale de întoarcere, ei schimbă condițiile, iar noi suntem obligați să le respectăm. Am așteptat banii timp de patru luni, iar apoi ne-a venit o notificare că avem două zile(!) ca să reziliem contractul sau să acceptăm doar 10 la sută din prefinanțări, în loc de 30 la sută.

Un miliard și jumătate de lei vechi am băgat din banii mei și nu știu dacă îi mai recuperez. Suntem strangulați, cu conturile blocate! La al doilea proiect, am așteptat rambursarea cinci luni, dar notificarea am primit-o în două zile, că vom primi doar 5 la sută din bani! Și au băgat și un articol în contracte, cum că ?în caz că Guvernul e în dificultate, nu-și asumă responsabilitatea pentru finanțarea proiectului??, ne-a mai spus Vasilica Micu.

?Nu numai că schimbă regulile în timpul jocului, dar rambursările întârzie nepermis de mult și ne țin cu banii blocați. Iar prefinanțările stabilite prin contract, de 30 la sută, am ajuns să le primim doar 10 la sută, și în două tranșe, cinci și cinci la sută. E bătaie de joc, am ajuns să finanțăm din banii noștri proiectele europene?, a declarat și președintele PIMM Galați, Marian Filimon.

?Dacă v-ați săturat și voi, veniți la protest!?

?Dacă sunteți la fel de supărați ca noi din cauza nesfârșitelor probleme cu care se confruntă beneficiarii de proiecte POSDRU, dacă v-ați săturat și voi să așteptați cu lunile plata rambursărilor, dacă amenințările de tipul ?semnează în trei zile sau ți se reziliază contractul? v-au revoltat și pe voi, dacă statutul vostru de ?parte în contract? a fost o glumă pentru autoritățile cărora le place stilul ?unilateral?, dacă n-aveți nicio legătură cu POSDRU sau FSE, dar nu vi se pare normal ca statul să își bată joc de noi, veniți la protest!?, se menționează în apelul transmis de Coaliția ONG-uri pentru Fonduri Structurale."

Edited by gelublabla, 14 September 2011 - 09:16.


#4
gtk

gtk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,868
  • Înscris: 18.09.2004
prefinantarea nu trebuia acordata deloc, asta in mod normal trebuia asigurata de beneficiar, nu de stat... ceea ce a facut statul e un artificiu, pt. a creste absortia fondurilor... numai ca  rumanii, cum dau de bani, fac ce-s obisnuiti sa faca...

Quote

In urma protestului desfasurat miercuri fata de Decizia nr. 8, referitoare la notificarea beneficiarilor POSDRU in legatura cu noile conditii de acordare a finantarii, Autoritatea de Management si-a justificat demersul anuntand ca a platit prefinantari in suma de 600 mil. euro, insa a primit documente care sa ateste cheltuirea corecta pentru doar 25%.

Edited by gtk, 19 September 2011 - 14:42.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate