Zboara, cepelin(ai), zboara!
Last Updated: May 04 2010 09:51, Started by
fatduck
, Mar 02 2010 10:30
·
0
#1
Posted 02 March 2010 - 10:30
De trebuinta
1 kg de cartofi 300 gr carne tocata de porc / un piept de pui tocat marunt o ceapa ulei De aromat cimbru, paprika, piper, chimen Azi iti aduc pe farfurie o flotila de zeppeline-cepelinai facute dupa o reteta simpla si rapida. Mincarea favorita a Lituaniei e pe cit de delicioasa, pe atit de sanatoasa. Asta mai ales daca inlocuiesti carnea tocata de purcel cu un piept de pui taiat marunt. Prima data fierbi un sfert din cartofi. Pina se gateaza, dai pe razatoarea mica restul de barabule (as zice sa-l pui pe domnul din fata televizorului s-o faca). Cind ai/a terminat, storci intr-un castron sucul din razaluiala, fie printr-un tifon, fie cu miinile goale. Lasa zeama adunata sa stea cuminte si apuca-te de calit ceapa tocata intr-o lingura de ulei. Cind s-a inmuiat, arunca o lingurita de paprika si amesteca bine. Pune ceapa in alt castron, adauga pieptul de pui maruntit din cutit sau carnea de porc (slaaaaab!) tocata. Amesteca totul bine cu cimbru, chimen si piper proaspat macinat. Inapoi la cartofi. Fa-i piure pe cei fierti si amesteca-i cu cei rasi, ca pe un aluat. Arunca sucul strins in castron. In urma lui va ramine o substanta alba, amidonul, pe care il adaugi in compozitie, ca s-o “lege” bine. Dupa ce framinti combinatia de barabule, iei un pumn de aluat si-l intinzi intr—o foaie ovala, mare cit palma ta si groasa de un centrimetru. In mijloc pui un bot de umplutura si inchizi aluatul in jurul lui. Trebuie sa-ti iasa o chiftea mare cit o lamiie, iar cartofii trebuie sa imbratiseze complet carnita. Ultima miscare: pui chiftelele la fiert 25 de minute in multa apa cu sare si cu ce-a mai ramas din amidon sau – inovatia retete-istete.ro, le dai la cuptor 20 de minute, punind niste apa pe fundul tavii. In Lituania, cepelinai se servesc cu smintina si feliute de sunca prajita. In Romania, ca avem grija de silueta, merg si cu iaurt sau suc de rosii cu putin usturoi si oregano. Attached Files |
#2
Posted 02 March 2010 - 10:57
Mersi de reteta.
Intrebarea mea e: va sta aluatul destul de bine incat sa reziste la fiert? Macar ca se poate rezolva cu juma' de lingura de faina. |
#3
Posted 02 March 2010 - 11:10
sta, nicio problema, de aia se pune amidonul lasat de cartofi - adica la mine s-a facut tare ca si galustile de supa, probabil pentru ca am stors bine de tot aluatul si nu am pus sare, care sa scoata umiditatea din cartofi.
Daca nu esti sigur/a, poti incerca doar cu o chiftea. Daca nu stau, le poti baga la cuptor si acolo garantat ies frumoase si apetisante |
#4
Posted 02 March 2010 - 12:38
Sunt foarte gustoase. Reteta sosului traditional e simpla: Se prajesc 75 g slanina taiata cubulete cu o ceapa rosie taiata marunt si se amesteca cu 4 linguri de smantana acra.
Edited by alalaltu, 02 March 2010 - 13:07. |
#5
Posted 02 March 2010 - 15:25
sosul asta merge de minune, fara indoiala, dar trebuie spalat cu multa vodca, altfel direct pe fundulet se pune.
|
#6
Posted 05 March 2010 - 11:06
Umplutura alternativa:
400 g branza de vaca 1 lingura smantana acra 1 ou 1 lingurita tarhon 20 g slanina cubulete prajita piper alb, sare In Lituania mai gasesti si variante umplute cu ciuperci, cu peste sau cu varza, insa din pacate n-am retetele. |
#7
Posted 04 May 2010 - 09:51
Blestemat sa fie ala de a inventat chiftelele. Nu immi plac chiftelele.
|
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users