Torturi, prajituri, placinte, cozonac
Last Updated: Nov 17 2009 01:33, Started by
ely
, Apr 20 2005 22:45
·
0
![](https://forum.softpedia.com//public/style_images/classic/icon_users.png)
#127
Posted 05 September 2009 - 20:17
![](https://forum.softpedia.com//public/style_images/classic/post_offline.png)
Prajitura cu lamaie
Ingrediente blat: 5 oua , 5 linguri faina, 5 linguri zahar, un plic praf de copt, 2 plicuri zahar vanilat. Cele 5 albusuri se bat spuma (cu mixerul) pana devin tari, apoi se adauga putin cate putin zaharul (in care s-a amestecat zaharul vanilat si praful de copt). Se adauga galbenusurile unul cate unul, iar apoi se adauga faina incet amestecand cu o lingura de lemn. Puteti schimba numarul de oua in functie de marimea tavei, astfel : un ou + o lingura de faina + o lingura zahar. Se pune aluatul obtinut in tava, eu folosesc mereu o tava rotunda cu marginile detasabile. :rolleyes: Ingrediente crema : 50g margarina (pentru prajituri), 3 oua, 100g zahar praf, 2 lamai. Se freaca 3 galbenusuri cu 50 g zahar praf, apoi se adauga margarina, sucul de la cele 2 lamai si coaja de la o singura lamaie. Se amesteca pana se omogenizeaza bine toate ingredienetele. Se aseaza crema peste aluat in tava. Se pune la copt pentru aproximativ 20 de minute. Intre timp se bat albusurile spuma tare si se pun la frigider. Cu 5 minute inainte sa scoateti tava din cuptor, bateti albusurile cu cele 50g zahar praf ramase. Scoateti tava din cuptor si intindeti spuma peste prajitura. Mai lasa-ti la copt aproximativ 10 minute, pana cand spuma primeste o culoare aurie pe alocuri. Dupa ce o scoateti din cuptor puteti decora cu bombonele de ciocolata sau ce va trece prin minte :thumbup: E o prajitura racoritoare si usor de facut , sper sa va placa! :kisstogether: |
#128
Posted 12 September 2009 - 16:48
![](https://forum.softpedia.com//public/style_images/classic/post_offline.png)
crema de zahar ars.
2-3 linguri de zahar se topesc pe flacara mica a aragazului intr-o tigaie care ulterior merge la cuptor (se poate fac s i in vas de Jena, dar senzatia mea este ca iese prea amara prajitura). Este mai bine sa se topeasca zaharul pana devine auriu. Daca dati la foc iute, el se face brun si amar. Dupa aceea se misca rapid tigaia in sens circular ca sa se tapeteze bine, inclusiv pe lateral, cu zaharul topit. Apoi se lasa undeva la rece, dar nu in frigider, pana cand zaharul incepe sa crape singur - il auziti pocnind, nu e nevoie sa il supravegheati. Intre timp se incalzeste 1 l lapte - preferabil de la piata, se adauga 3-400 g zahar (depinde cat de dulce va place) si se lasa pe foc moale sa se topeasca zaharul, dar laptele nu trebuie sa fiarba, apoi se adauga arome (vanilie, coaja de lamaie+portocala) si la urma se incorporeaza bine 4-5 galbenusuri de ou. Atentie, laptele sa nu fie fierbinte pt ca altfel galbenusul se coaguleaza. Daca laptele a devenit prea cald, il puteti da la o parte si astepta putin, inainte sa puneti galbenusurile. la urma se adauga si albusurile batute cu furculita intr-o farfurie. Unele persoane prefera sa bata la mixer laptele+ouale+zaharul+aromele, fara se la mai puna ulterior la foc mic. Acest amestec se toarna peste zaharul ars din tigaie si apoi tigaia merge la cuptor la foc potrivit spre mic aproximativ 45-50 de minute. Cand scoateti prajitura, rasturnati direct tigaia pe un platou rotund. se serveste calda sau rece, dupa cum preferati. Cu cat laptele este mai gras si cu cat puneti mai multe oua (se pot pune si 8 oua la litrul de lapte), cu atat crema iese mai consistenta, dar nu veti avea sos mai deloc. Pentru cei care savureaza siropul acela al prajiturii, se reduce nr. de oua de la 8 la minim 4, sau se face prajitura cu lapte din comert. Edited by Dari@, 12 September 2009 - 16:50. |
#129
Posted 17 November 2009 - 01:33
![](https://forum.softpedia.com//public/style_images/classic/post_offline.png)
PLACINTA CU BRANZA SI STAFIDE
reteta rapida pt cuptorul cu micounde pt foaie se pune intrun vas 400g iaurt , un pumn zahar, sare cat iei cu trei degete, 10 linguri ulei si un varf de cutit cu bicarbonat (eu folosesc dr.otker) si circa 500 g faina toata odata. Aceasta e ordinea se pun toate si se amesteca pana ce aluatul devine omogen si elastic (max 7-8min) dupa care se da deoparte cat faci umplutura. pt umplutura 500-600g branza de vaci bine scursa , 5 oua, zahar , coaja rasa de lamaie, arome, stafide, toate acestea se amesteca si se pun intre foi dupa care se da la copt. eu am primit odata cu cuptorul si o tava speciala pt prajit gen tava de tort dar nu la fel de inalta. intind o foaie, pun umplutura, a doua foaie si nu gauresc cu furculita ci fac niste adancituri cu varful degetelor dupa care coc la crisp 10-11min . dupa preferinta o pudrati cu zahar sau nu. CAP COADA AM REUSIT SA FAC ACASTA RETETA IN 20 MIN (minunat cand nu ai nimic bun si vrei atunci repede ceva) aceeasi reteta de aluat dar fara zahar si cu ceva mai multa sare e buna pt blat de pizza pofta buna!! Edited by roth, 17 November 2009 - 01:33. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users