Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cand ajung banii de la banca dupa...

Divani&Sofa

Caut software antic Kasperski Ant...

Intrebare despre ppc (fostul enel)
 Radiator spart? Pierdere freon - ...

Grafice Tesla model Y LR

Sfat achizitie lumini DSLR

Sfat cumparare moneda de aur
 Daca am un filet stricat la fuzet...

Transferurile de active intre bro...

Solutie amenajare interior apartm...

Probleme priza carlig de remorcare
 UST.FR vs NQSE.DE (ETF pe Nasdaq)

Autoturismele BMW nu semnalizeaza...

Reparatie VFD

ETF termen lung VWCE vs VUAA.
 

Instalatie electrica casa

- - - - -
  • Please log in to reply
58 replies to this topic

#37
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Pentru eu cred ca primul rand de sigurante sunt supradimensionate.
Mai exista posibilitatea ca sigurantele ''din randul doi'' sa fie mai sensibile sau sa aiba caracteristici similare ca timp de raspuns cu cele din prima linie...

#38
cezarc

cezarc

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 19
  • Înscris: 26.01.2006

View Postmister_rf, on Apr 15 2009, 10:34, said:

Pentru eu cred ca primul rand de sigurante sunt supradimensionate.
Mai exista posibilitatea ca sigurantele ''din randul doi'' sa fie mai sensibile sau sa aiba caracteristici similare ca timp de raspuns cu cele din prima linie...


Mersi! :rolleyes:
Cam la acest lucru ma gandeam si eu (supradimensionarea).

#39
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Din dorinta de mai bine, se ajunge la mai mult, lucru care nu este intodeauna corect pentru sigurante.
Nu stiu cate becuri ai pe un circuit, dar la o siguranta de 6A  puterea instalata poate ajunge la 1000W, adica 10 becuri de 100W.
La 16A ai deja instalatia pentru un studio foto...

#40
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006
Pentru a se asigura selectivitatea cu intrerupatoare de aceeasi clasa, trebuie sa fie cel putin in raport de 2 curentii nominali (empiric, in realiate sunt niste curbe, lungimi si sectiuni de conductore, in unele cazuri este suficient 1.4x, alteori nici 2x nu ajunge - daca scurtul este la o priza foarte aproape de tabloul electric). Tu ai acolo doar 1 treapta intre ele, este normal ce ti se intampla.

Edited by SuperDuper, 15 April 2009 - 13:52.


#41
arschery

arschery

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 631
  • Înscris: 29.11.2010
Buna seara, atasez proiectul unei mansarde de care o sa ma apuc anul acesta, pe desen am reprezentat becurile prizele si intrerupatoarele.
Va rog sa-mi spuneti daca am grasit lund in considerare urmatoarele:
firul de la iluminat l-am prevazut de 1,5 cupru, prizele 2,5 cupru, copex metalic fiindca mansarde se va executa din lemn.
Pentru iluminare casa o sa fie impartita in doua, sufrageria bucataria grupul sanitar de serviciu si camara pe o siguranta de 6 A bipolara, holul, cele doua dormitoare si baia pe a doua siguranta de aceeasi valoare.
La prize am gandit sa fragmentez circuitul un 4, bucataria camara si baia de serviciu pe o siguranta de 16 A bipolara
sufrageria siguranta separata 16 A bipolara
primul dormitor si holul siguranta separata 16 A bipolara
dormitorul doi si baia  siguranta separata 16 A bipolara
Frigiderul o sa fie pozitionat in bucatarie, masina de spalat in baia de derviciu.
Va mai rog sa-mi recomandati ce conductor sa cumpar, am vazut ca este o promotie luna aceasta la un supermarket, un conductor facut in UE de 1,5 49 RON colacul de 100m
Cel de Romcab este mai scump, este vre-o diferenta de calitate intre firele de pe piata?
Multumesc

Attached Files


Edited by arschery, 11 March 2012 - 20:28.


#42
winston

winston

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 13.01.2007

View PostActa non verba, on 1st March 2005, 22:15, said:

Nu. Nu este corect, deoarece nu este ventilat corespunzator... Consumul fara probleme este echivalent cu 4A/mm patrat...
Si sigurantele  nu se dimensioneaza la valoarea consumata...  
Si nu este corecta formularea:
''...o siguranta de minim...'''  deoarece duce la interpretarea ca  este mai bine cu o valoare mai mare... :rolleyes:
Concluzie:
Indicatiile date de Incepator1 sunt foarte corecte... singura problema este ca lipsa de experienta la montare (de la modul de legare, cositorire sau izolare in doze) contribuie la o calitate  slaba a lucrarii...
SI CEL MAI  IMPORTANT LUCRU: EXECUTAREA INSTALATIILOR ELECTRICE ESTE PERMISA NUMAI ELECTRICIENILOR AUTORIZATI...
Deci oricit de bun esti ca electronist (chiar  si in cazul unui ''inginer electronist'' cu experienta), interventiile la instalatii sau executarea instalatiilor electrice fixe la cladiri este permisa conform reglementarilor legale numai electricienior autorizati... B)

:rolleyes:
Mai baiatule,oricat de prost electronist ai fi ,dupa 2-3 citiri tot te prinzi ce si cum -dar un electrician nu poate faca ce stie un electronis oricat ar incerca. :thumbup:

#43
fuscobal

fuscobal

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 531
  • Înscris: 29.12.2004
Buna seara. am si eu o problema la care as dori un raspuns de la cunoscatori, cunostintele mele fiind limitate. Intr-un apartament nou am instalat in bucatarie un cuptor si un cuptor cu microunde cu consumuri maxime conform manualelor de 3.7KW si respectiv 2.17KW. Luand in calcul utilizarea lor simultana, as avea un consum maxim de 5.87KW. Din pacate, avand o singura priza in spatele celor 2, am folosit un prelungitor scurt din comert pentru a le cupla pe ambele in acea priza de perete. Mentionez ca grosimea cablului prelungitorului este mai mica decat cablul de alimentare al fiecaruia din cele 2 cuptoare si aici este probabil prima greseala. Vine imediat si intrebarea : exista un prelungitor de calitate foarte buna in comert care sa tina acea putere ? (la prelungitoare nu am prea vazut specificatii). Conductorul din perete este fy 3x2.5mmp din cupru solid iar siguranta din tablou este cu protectie diferentiala de 16A. Aici este probabil a doua greseala. Folosind un calculator online, ptr 220V, power factor = 1 si 6KW obtin 26A, adica mult mai mult decat am eu. As pune o siguranta de 25A intrucat 32A am pe intrarea in apartament. Este ok ? Cea de-a treia intrebare este desigur daca conductorul de 2.5mmp este suficient pentru ce am eu acolo ? (asta e partea cea mai delicata intrucat cablul din perete foarte greu il mai scoti chiar daca am doza de priza si doza de lumina pe fiecare camera in parte). Avand in vedere ca am vazut dependenta sarcinii maxime a conductorului de temperatura, se ia in calcul o valoare de 20-22 grade cat ar fi temperatura in mod normal !

#44
cspot

cspot

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,855
  • Înscris: 22.07.2004

View Postwinston, on 16 mai 2012 - 10:26, said:


Mai baiatule,oricat de prost electronist ai fi ,dupa 2-3 citiri tot te prinzi ce si cum -dar un electrician nu poate faca ce stie un electronis oricat ar incerca. :thumbup:

     Mai baiatule, oricat de bun electronist ai fi, e bine sa nu te atingi de o instalatie electrica daca nu esti electrician autorizat. Daca izbucneste un incendiu din pricina instalatiei electrice respective, si moare careva, o sa ajungi la inchisoare pentru omor din culpa, fie ca este , fie ca nu este vina ta.  Tu ai fost ala care a umblat la instalatie ultima data si nu aveai autorizatie ! Asa ca, baga de seama !

#45
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,325
  • Înscris: 17.03.2009

View Postfuscobal, on 02 decembrie 2012 - 20:56, said:

Buna seara. am si eu o problema la care as dori un raspuns de la cunoscatori, cunostintele mele fiind limitate. Intr-un apartament nou am instalat in bucatarie un cuptor si un cuptor cu microunde cu consumuri maxime conform manualelor de 3.7KW si respectiv 2.17KW.
Solutia corecta este una singura,mai tragi un circ de 4 pt cuptorul de 3,7kw

#46
fuscobal

fuscobal

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 531
  • Înscris: 29.12.2004

View Postanaki, on 03 decembrie 2012 - 13:11, said:


Solutia corecta este una singura,mai tragi un circ de 4 pt cuptorul de 3,7kw

Asta ar fi o varianta dar nu cred ca reusesc sa trag 3x4mmp prin tubul pvc de 16mm actual iar peretii nu prea as vrea sa-i sparg si nici aparent sa vin cu alt traseu. Alta varianta cred eu ca ar fi ca, daca am 2 circuite de priza separate in Bucatarie asa cum banuiesc (verific diseara), voi muta microundele care au 2.17kw pe alta priza printr-un prelungitor legrand de 3x1.5mm pe care l-am luat deja si las doar cuptorul pe priza in cauza. Daca 2.5mmp tine 19A conform normativului iar cuptorul trage 17A (atat corespunde cu 3.7kw conform unui calculator online) ar fi ok la limita dar trebuie sa pun siguranta de 20A (siguranta este cu foarte putin peste cat duce cablul teoretic dar sper sa nu se topeasca firul in caz de suprasarcina)

#47
fuscobal

fuscobal

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 531
  • Înscris: 29.12.2004
Astazi am reusit sa mut microundele pe celalalt circuit din bucatarie, asa ca pe circuitul in cauza au ramas doar frigiderul si cuptorul, restul fiind prize libere cu consumatori mici si ocazionali de gen mixer, blender...Am pornit cuptorul si tot a picat siguranta dar dupa ceva mai mult timp ca ieri. Maine voi schimba si siguranta de 16A cu una de 20A (azi era intuneric si cum trebuia sa las generala jos puteam sa o schimb doar cu lanterna). Daca nici asta nu functioneaza e nasol pentru ca trebuie sa trag mobila afara si sa incerc schimbarea conductorului cu altul mai gros. In torie ar fi asa :

- Consum maxim cuptor 3.7KW, echivalent cu aproximativ 17A
- Capacitate conductor 2.5mmp conform normativ > 19A (ar trebui sa fie ok)
- Siguranta 16A (este putin sub consumul maxim al cuptorului dar daca a picat inseamna ca pe functia selectata la prima pornire pentru "rodaj" conform manualului cuptorul chiar era la consumul maxim)

Mentionez ca toate legaturile au fost atent cositorite in doze iar traseul de la tablou la cuptor este intamplator unul foarte scurt (vreo 3m doar)

#48
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011
Ai grija ca siguranta de 20A este valabila numai in cazul in care folosesti cablu CYY (cu manta) nu conductor FY.
In cazul folosirii conductorului siguranta de 20A e pusa degeaba ca pana iti declansaza asta, conductorul devine compromis. Pt conductor siguranta se alege de 16A.
Gandeste-te bine ce faci.

#49
fuscobal

fuscobal

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 531
  • Înscris: 29.12.2004
Pai ma gandesc bine dar optiunea schimbarii cablului cam presupune sa sparg gresia si sa mut mobila. Acum am gasit o brosura a producatorului si acolo recomanda siguranta de 20A dar nu spune nimic de conductor. Pe de alta parte, in normativul NP-I7, la pagina 118 zice ca "Pentru circuitul unui receptor electrocasnic cu putere cuprinsa între 2 si 4,5 kW, conductor de faza" sectiunea minima recomandata este de 2.5mmp. In concluzie se poate presupune ca, cuptorul meu de 3.7kw, se situeaza putin peste limita de 16A a sigurantei si putin sub limita de transfer a conductorului de 2.5mmp de 19A. In situatia de fata as incerca siguramta de 20A dar trebuie sa fiu atent sa nu am nici un alt consumator mai mare de 2-300W in paralel cu cuptorul. In acest moment, permanent pe acelasi circuit mai am frigiderul dar nu stiu cum sa echivalez consumul din manual care se da pe zi sau pe an, nu instantaneu ca la celelalte !

#50
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,325
  • Înscris: 17.03.2009

View Postfuscobal, on 04 decembrie 2012 - 21:10, said:

. Pe de alta parte, in normativul NP-I7, la pagina 118 zice ca "Pentru circuitul unui receptor electrocasnic cu putere cuprinsa între 2 si 4,5 kW, conductor de faza" sectiunea minima recomandata este de 2.5mmp. In concluzie
Posteaza pagina!
Pentru tine acasa poti sa faci cum vrei,dar in proiectare si executie nu sunt permise

#51
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011

View Postfuscobal, on 04 decembrie 2012 - 21:10, said:

Pai ma gandesc bine dar optiunea schimbarii cablului cam presupune sa sparg gresia si sa mut mobila. Acum am gasit o brosura a producatorului si acolo recomanda siguranta de 20A dar nu spune nimic de conductor. Pe de alta parte, in normativul NP-I7, la pagina 118 zice ca "Pentru circuitul unui receptor electrocasnic cu putere cuprinsa între 2 si 4,5 kW, conductor de faza" sectiunea minima recomandata este de 2.5mmp. In concluzie se poate presupune ca, cuptorul meu de 3.7kw, se situeaza putin peste limita de 16A a sigurantei si putin sub limita de transfer a conductorului de 2.5mmp de 19A. In situatia de fata as incerca siguramta de 20A dar trebuie sa fiu atent sa nu am nici un alt consumator mai mare de 2-300W in paralel cu cuptorul. In acest moment, permanent pe acelasi circuit mai am frigiderul dar nu stiu cum sa echivalez consumul din manual care se da pe zi sau pe an, nu instantaneu ca la celelalte !

Cu atat mai mult ca producatorul recomanda siguranta de 20A, sa fii sigur ca-ti recomanda cablu CYY-F sau MYYM 3x2,5mmp. Nu e acelasi lucru cu conductor 3xFY2,5mmp montat in tub.

#52
misuf

misuf

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 771
  • Înscris: 10.10.2011
Apoi vei schimba siguranta de la "cofret" cu una "mai mare"; apoi vei avea clima pornita la vara si altele ; apoi te vei uita la conductorul ce intra in contor si vei vedea ca este subdimensionat pentru consumul tau.
Trateaza instalatia electrica conform Legii lui Ohm - "Esti om cu mine ,sunt ohm cu tine"

Edited by misuf, 05 December 2012 - 10:48.


#53
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011
Si apoi se va uita la factura ... Nu stiu cat de mult se va bucura.

#54
fuscobal

fuscobal

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 531
  • Înscris: 29.12.2004
[ http://img39.imageshack.us/img39/9404/normativelectrice.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Uploaded with ImageShack.us

Producatorul nu recomanda nimic, in manualul cuptorului nu-mi da nici macar consumul. A trebuit sa caut eu prin diverse brosuri online pana ce am gasit consumul si siguranta recomandata. De la departamentul service al producatorului mi s-a spus ca acest cuptor are cablu de alimentare 3x2.5mmp de tipul H 05 VV-F sau H 05 RR-F iar conductorul FY de 2.5mmp ar trebui sa fie arhisuficient. Ei au testat cuptorul pe conductorul asta si cu siguranta de 16A si de 20A si a fost ok cu ambele ! Poate siguranta mea are o problema sau e vreo conexiune imperfecta undeva (chiar la siguranta, in doza sau la priza)

View Postmisuf, on 05 decembrie 2012 - 10:45, said:

Apoi vei schimba siguranta de la "cofret" cu una "mai mare"; apoi vei avea clima pornita la vara si altele ; apoi te vei uita la conductorul ce intra in contor si vei vedea ca este subdimensionat pentru consumul tau.
Trateaza instalatia electrica conform Legii lui Ohm - "Esti om cu mine ,sunt ohm cu tine"

Nu stiu ce e aia "cofret" pentru ca nu lucrez in domeniu. Siguranta de intrare in tablou este de 32A iar cablul folosit 4x10mmp daca imi aduc bine aminte (au trecut 2 ani de atunci). Consumatorii cei mai mari in apartament sunt cuptorul (3.7kw max), uscatorul de rufe (4.1kw max), jacuzzi (3.4kw max) si pe urma restul (microunde, aer conditionat...). Imi aduc aminte ca la Jacuzzi specifica clar in manual cablu de 3x4mmp si siguranta de 25A, ceea ce am si facut !

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate