Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Insignia 2018-2020 Sport Tourer d...

Se modifica examenul de permis au...

Recomandari proteza auditiva

Oameni care traiesc pe bune
 Sony Xperia 1 VI

Eroare E-15, msv Bosch Silence Pl...

La Anmgd Cluj se face master dupa...

Prezentatori TV cu telefoanele in...
 AC Mobil fara evacuare?

SMS over IMS networks – SMS...

MYEGNETIAPASS - GRECIA - mic ghid

Distribuție Golf 7 2.0 TDI
 Incurajarea, stimularea si sustin...

Inmatriculare Motocileta "de ...

Pentru voi cat de relevant e cons...

MyGuava?
 

Revista Presei

- - - - -
  • Please log in to reply
1775 replies to this topic

#235
ro1171

ro1171

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 28.10.2008
In timpul crizei, cel mai riscant este sa nu-ti asumi niciun risc

http://www.zf.ro/zf-...n-risc-3382320/

#236
Ingala

Ingala

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 23.10.2008

Quote

20 de agentii imobiliare au fost radiate din Registrul Comertului
Autor: Alina AGAVRILOAIE

Iasul se afla pe locul doi la nivel national, dupa Bucuresti, in ce priveste numarul agentiilor imobiliare radiate din evidenta Registrului Comertului in acest an. Cu toate acestea, consilierii imobiliari sunt de parere ca acest lucru nu este unul ingrijorator, cu atat mai mult cu cat fluctuatii in acest domeniu, cel putin la nivel local, au existat si in anii precedenti.

"Chiar daca numarul agentiilor imobiliare in acest an s-a redus cu 20 de unitati, acest lucru nu poate fi pus pe seama crizei financiare. Putem vorbi, insa, de o reasezare a pietei, astfel incat rezista doar agentiile serioase si bune", a declarat Paul Tehutu, consilier imobilar al agentiei Inter Imobiliare. De aceesi parere este si managerul agentiei Global Intermed, Radu Gorgan, care a afirmat ca motivele de inchidere a unei firme difera de la caz la caz, indiferent de activitatea pe care o desfasoara. "Firmele mici si fara experienta rezista cu greu pe piata", a adaugat Radu Gorgan.

"Daca esti superficial intr-o afacere, dispari de pe piata"

Conform declaratiilor lui Paul Tehutu, in domeniul imobiliar vor ramane acele persoane care au acumulat o experienta importanta in domeniu pana acum. "In acest moment, consider ca este destul de dificil sa acumulezi experienta, in calitate de agent imobiliar, cu atat mai mult in cea de consilier imobiliar. De fapt, agentiile imobiliare care se inchid sunt acele unitati care nu au reusit sa se adapteze noilor reguli ale pietei si care nu au urmarit decat sa tranzactioneze, nu si sa consilieze persoana aflata in cautarea unei locuinte, pentru a face alegerea optima", a explicat Paul Tehutu. El a sustinut ca o persoana se initiaza mai greu in acest domeniu, deoarece tranzactiile nu mai sunt la fel de dese ca in anii anteriori. "Persoanele care au experienta in domeniu si care consiliaza o tranzactie sunt cele care reusesc sa atraga clienti si care vor avea succes pe piata. Este foarte important sa te poti adapta la noile conditii si sa oferi mai mult. Consider ca activitatea in domeniul imobiliar solicita mai multe resurse acum, implicarea directa si gasirea unei solutii optime pentru clientul tau, ceea ce genereaza si satisfactii mai multe. Astfel, cine trateaza o afacere cu superficialitate, nu va rezista pe piata", a adaugat Paul Tehutu.

Activitatea agentiilor imobiliare intra pe plus in noiembrie

Consilierii imobiliari sunt de parere ca activitatea in domeniul tranzactiilor imobiliare nu a fost dezechilibrata din cauza noilor norme de creditare impuse de BNR. "Este adevarat ca in aceasta luna au fost mai putine tranzactii decat de obicei, dar nu putem vorbi de o stagnare a pietei", a declarat Radu Gorgan. Parerea acestuia este sustinuta si de Paul Tehutu, care a adaugat ca pentru achizitiile imobiliare, clientii prefera in continuare sa contracteze un credit in euro. "Nu cred ca situatia din Romania se poate numi criza, ci mai degraba o temperare a activitatilor din toate domeniile, deorece in acest moment avem prea multe lipsuri pentru a ne putea confrunta cu o criza asemanatoare cu cea din SUA sau din statele europene occidentale", a conchis Paul Tehutu.
http://www.flacarais...tului_1698.html

#237
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,945
  • Înscris: 01.09.2006
Bula imobiliară. De ce trebuie să se spargă

Toate argumentele care au inflamat la maximum cotațiile din real estate dispar la o analiză mai atentă


În ultimii ani, pe piața imobiliară din România s-a dezvoltat o bulă speculativă de proporții, sub diverse pretexte prețurile locuințelor și terenurilor inflamându-se până la valori cu totul exagerate, fără un corespondent real în potențialul efectiv al economiei locale. Fluxul investițional venit în condițiile unui exces de lichiditate pe plan mondial, dar și nevoia unui cămin pentru familiile de români au permis escaladarea acestui bubble pe o piață lipsită de adâncime și de  transparență. În tot acest răstimp, reprezentanții sectorului au încercat confuzionarea consumatorului final prin exagerarea impactului unor fenomene economice asupra prețurilor din real estate, astfel încât acestea au urcat continuu, spre niveluri total aberante, nesustenabile pe termen lung. Principalele argumente în favoarea acestor creșteri ale cotațiilor au fost raportul dintre cerere și ofertă, care i-ar fi avantajat pe vânzători, majorarea veniturilor populației, perspectiva diminuării dobânzilor ce ar fi stimulat accesul la creditare, o presupusă necesară aliniere a prețurilor din imobiliarul românesc cu cele din țările dezvoltate odată cu accederea în Uniunea Europeană, precum și estimările legate de intrările de capital occidental pe această piață.

Acum, la un an după integrare și în fața unei crize economice mondiale fără precedent, observăm că toate aceste motivații care au stat la baza umflării balonului de săpun din imobiliarul românesc nu mai sunt valabile. Raportul dintre cerere și ofertă pare a se fi inversat în contextul în care cererea solvabilă tinde spre zero ca urmare a noului regulament al BNR, iar numărul terenurilor și caselor scoase la vânzare a explodat în ultimele luni. De asemenea, este evident că majorarea veniturilor nu va mai putea continua în același ritm spre a putea menține așteptările ridicate ale developerilor. Reducerea preconizată a dobânzilor apare acum ca total iluzorie, dacă ne gândim că banii devin din ce în ce mai scumpi la nivel mondial, iar deficitul structural de lichidiate va persista în anii care vin. Cotațiile din real estate din țările dezvoltate de la începutul anilor 2000, prezentate drept  reper și pentru România, s-au dovedit a fi, la rândul lor, nerealiste. Specialiștii vorbesc, deja, despre cea mai mare bulă speculativă din istorie, iar prețurile activelor imobiliare au coborât semnificativ între timp, atât în SUA, cât și în alte țări industrializate. Cât privește marota străinilor care vor veni să ne cumpere cu totul, aceasta este spulberată în noul cadru general în care fondurile ies din țările emergente sau caută să-și vândă din dețineri cu scopul obținerii de lichidități. Având în vedere această turnură, este de așteptat ca piața imobiliară autohtonă să intre pe un lung ciclu de scăderi.


Dragoș Cabat: La aceste prețuri, raportul dintre cerere și ofertă nu mai este relevant


În ultimii ani, orice creștere a prețurilor din real estate era motivată de reprezentanții sectorului prin raportul dintre cerere și ofertă. Mențiunile cu privire la stocurile scăzute erau însoțite de prezentarea unei cereri potențiale infinite. Noțiunea de cerere solvabilă era eludată în permanență și niciodată agențiile imobiliare nu au dat detalii cu privire la solictările efective. Dragoș Cabat, președinte al Asociației Române a Analiștilor Financiari (CFA România), consideră că acest raport dintre cerere și ofertă, pe actualele paliere de prețuri, nu mai este relevant. "Pe termen lung, cererea potențială există, în timp ce oferta este mai puțină, în special pe segmentul high-class. Acest lucru nu înseamnă însă că prețurile pot urca la nesfârșit. Este necesară o corecție pe care personal o așteptam demult. Prețurile nu trebuiau să crească atât de puternic și este normal ca acum să scadă. Orice piață este ciclică și cred că vor urma câțiva ani de deprecieri în real estate", a declarat Dragoș Cabat. În opinia sa, situația este asemănătoare cu cea de pe piața petrolului, unde deși există un dezechilibru între o cerere importantă și niște rezerve limitate, prețul a scăzut la jumătate față de maxime în contextul unei crize generale de lichidități. Ceva mai rezervat este Valentin Toma, manager departament rezidențial Media City, care consideră că, deși cererea solvabilă s-a redus întrucât produsele bancare vor fi mai greu de accesat, piața imobiliară nu va înregistra o scădere dramatică. "Necesarul de locuințe este încă ridicat, iar acum nu ne confruntăm decât cu un blocaj pe bază de zvonistică. Nu cred că am putea asista la o panică", a mai spus Toma. "Este o piață a celor care sunt nevoiți să vândă și a celor care sunt nevoiți să cumpere", susține Ruxandra Cleciu, președinte al Asociației Române a Agențiilor Imobiliare, subliniind că astfel avem un echilibru relativ între cerere și ofertă care, însă, se traduce printr-un blocaj la nivelul tranzacțiilor. "Atât cumpărătorii, cât și vânzătorii sunt în așteptare și fiecare dintre aceștia au problemele lor specifice", a mai spus Ruxandra Cleciu, care este de părere că în prezent avem o piață a cumpărătorilor, în care clienții încep să dicteze.


Liviu Voinea: Este evident că veniturile nu pot crește an de an cu 20%


Creșterea prognozată a veniturilor a fost unul dintre principalele argumente în favoarea majorării prețurilor locuințelor. Piața însă a anticipat și a supralicitat acest argument, astfel încât, dacă în anii umflării bulei speculative venitul mediu a crescut în termeni nominali cu 400%, multe dintre cotațiile din real estate au avut aprecieri de 800%  sau chiar 1.500%. "Este evident că veniturile nu pot crește an de an cu 20%, iar acest ritm se va opri deoarece nici baza nu mai este la fel de joasă", a explicat Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA). În opinia sa, nici condițiile interne și nici cele internaționale nu mai permit majorări substanțiale ale veniturilor. "Factorii care au stimulat piața imobiliară nu mai există în momentul de față", a mai zis Voinea, estimând că nici remiterile de bani ale românilor care muncesc în străinătate, care altă dată au susținut cumpărările de locuințe, nu mai reprezintă o sursă pe industria de real estate. "În perioade de criză, acestea sunt mai mult o plasă de siguranță decât un mijloc de investire. Dacă pe parcursul unui boom banii vin pentru achiziții de locuințe sau mașini, în anii de declin aceștia doar compensează lipsa veniturilor și merg spre consumul bunurilor de strictă necesitate", a adăugat directorul GEA. "Cred că veniturile vor crește, în continuare, însă ritmul se va diminua serios astfel încât sumele direcționate către piața imobiliară nu vor fi atât de mari cum se preconiza", opinează Dragoș Cabat, care a subliniat că vor continua să se facă tranzacții pe piața imobiliară. "Până la urmă se va ajunge la un punct de echilibru, în care cererea se va întâlni cu oferta, dar acesta nu va fi acolo unde îl așteptau developerii, ci mult mai jos", a mai afirmat președintele CFA România.


Adrian Vasilescu: Banii se scumpesc și este normal să se întâmple ce vedeți acum pe piața imobiliară


Un alt element care ar fi urmat să favorizeze piața imobiliară era o eventuală scădere a dobânzilor în condițiile în care inflația pe leu ar fi trebuit să se apropie de parametrii specifici zonei euro. Acum această perspectivă apare ca fiind total nerealistă. "Atunci când, în anii din urmă, spuneam că piața imobiliară va urma un parcurs descendent după o apreciere furibundă nu eram pesimist, ci realist. Și asta întrucât era vorba de un boom care nu putea dura, fiind nesustenabil", a declarat pentru Curierul Național Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. "Anticipările mele, a continuat acesta, se bazau pe fundamentele economice, însă în noul context de criză, problema se pune cu atât mai acut. Banii se scumpesc și este normal să se întâmple ce vedeți acum pe piața imobiliară". Reprezentantul Băncii Naționale spune că, având în vedere situația de ansamblu, "creditele nu se pot ieftini întrucât băncile manifestă un exces de prudență. Treptat, acestea vor relua cu mai multă încredere procesul de creditare, însă banii pe care îi va contracta populația vor fi mai puțini. Acest fenomen nu va însemna neapărat că oamenii vor avea de suferit. Vor primi credite în cuantum mai mic, dar și prețurile locuințelor se vor ieftini, astfel încât va exista un acces la locuințe", a precizat Adrian Vasilescu. "Până în 2013 nu întrevăd cum am putea să vedem o scădere a dobânzilor. Developerii care și-au construit business-ul pornind de la această premisă au greșit grav întrucât chiar și înainte de criză această așteptare nu era fondată", spune Dragoș Cabat, care estimează o majorare a nivelului dobânzilor la nivel internațional și o reticență suplimentară a băncilor pentru creditarea ipotecară.


Prețurile caselor din Occident se dezumflă rapid


Teza alinierii prețurilor de pe piața imobiliară locală cu cele din SUA și UE după integrare a fost adusă în discuție de repetate ori de către reprezentanții sectorului de real estate. Comparații cu prețul metrului pătrat din Spania sau Marea Britanie erau la ordinea zilei, în pofida faptului că economia locală se afla departe de productivitatea din țările respective, iar veniturile românilor erau mult sub media Uniunii. În ultimul an, după declinul accentuat al prețurilor locuințelor din SUA și spargerea balonului imobiliar din Spania, am văzut că inclusiv prețurile la care se făcea referire erau grav supraevaluate, specialiștii indicând că sectorul rezidențial s-a aflat, la nivel mondial, în cea mai mare bulă speculativă din istoria modernă a capitalismului. Prin urmare, este firesc să avem o ajustare drastică a cotațiilor din imobiliarul autohton, ce a încercat să copieze parcursul excesiv al pieței la nivel global. "Situația nu este similară întrucât în SUA oferta exceda cererea, pe când în România acest lucru nu este valabil", consideră Valentin Toma. "În vremuri de criză activele se ieftinesc și este normal ca prețurile caselor și terenurilor să cunoască scăderi importante", afirmă însă Adrian Vasilescu. "Este criză financiară și, vrând-nevrând, banii se împuținează, cu atât mai mult cu cât, în anii din urmă, multiplicarea acestora nu și-a avut corespondentul în realitate. Întrucât am avut o problemă a supraconsumului, vom asista la o corecție drastică a acestuia și chiar conceptul de normalitate va fi redefinit. Nu cred că vom mai regăsi, în viitorii ani, extravaganțe ca cea pe care am văzut-o zilele trecute, cu prezentarea unui sutien din pietre prețioase de 6 milioane de euro. Banul va fi ținut mai strâns și această situație anormală a unui consum prea ridicat va fi amendată de piață. În acest context, și prețurile din piața imobiliară vor reveni la valori normale", a comentat reprezentantul BNR.


Capitalul speculativ abia găsește ușa de ieșire


Perspectiva străinilor care vor veni să cumpere locuințe în România a fost unul dintre motoarele creșterilor din real estate. Într-adevăr, au fost câteva fonduri de investiții care au achiziționat în ultimii ani apartamente în noile complexuri rezidențiale. Se estimează totuși că, pe fondul crizei financiare internaționale, fluxul capitalului speculativ va fi serios diminuat, iar o parte dintre fondurile cu dețineri în România ar putea fi tentate să-și lichideze portofoliile. Încercarea de ieșire din piață a fondului Dawnay Day Carpathian, făcută publică recent, este doar un exemplu în acest sens. Există fonduri și developeri care nu urmăresc un exit rapid de pe piața românească. Dezvoltatorul spaniol Martinsa Fadesa preciza că vizează o politică pe termen lung și are resurse suficiente pentru a-și continua proiectele din piața locală. De asemenea, Mark Holdsworth, Managing Director al Fabian Capital Ltd., a precizat, pentru Curierul Național, că achizițiile din România s-au efectuat la prețuri mult sub nivelurile actuale, iar proiectele se încadrează în buget. În plus, datoriile contractate de Fabian sunt pe termen lung și structurate într-un mod conservator. "Nu putem ști în ce măsură fondurile speculative cu investiții pe piața imobiliară din România vor lua decizia de a-și realiza exitul", a declarat Dragoș Cabat, subliniind importanța orizontului de timp pe care acestea și l-au ales. "Pe de altă parte, a mai adăugat președintele CFA România, este posibil ca mulți dintre acești investitori să fie afectați de criză și în actualele condiții de piață și a unei lipse de lichidități să își fi schimbat optica, astfel încât să urmărească o ieșire prematură". Directorul General al New Horizon Group Ltd., Yigal Solomon, a precizat că fondul pe care îl conduce are o strategie pe termen lung în România, însă și-a stabilit încă de la început o politică de stop-loss.

http://curierulnatio...ie sa se sparga

#238
CristiALF

CristiALF

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,223
  • Înscris: 02.10.2007

Quote

Apartamentele noi se vor scumpi în următoarea perioadă

Costurile de finanțare ale proiectelor imobiliare sunt din ce în ce mai mari, principalul efect al acestui fenomen fiind ridicarea prețurilor finale ale locuințelor. Dezvoltatorii imobiliari sunt nevoiți să ofere apartamentele la un preț mai mare pentru a-și putea recupera investiția și costurile suplimentare.

Singurele apartamente care vor fi ieftinite vor fi cele ale dezvoltatorilor care se află în criză și sunt nevoiți să vândă cât mai mult, cât mai repede. Astfel, în această perioadă se va putea observa care sunt dezvoltatorii imobiliari serioși, aceștia fiind cei care nu vor scădea prețurile pentru a-și respecta promisiunile. Cel mai probabil, companiile mari vor prelua o parte dintre cele cu probleme, astfel că momentul ieftinirii locuințelor nu pare să fie foarte aproape.

Reprezentanții unor companii imobiliare susțin, însă, că haosul imobiliar din România începe să dispară, pe fondul diversificării segmentului de clienți. "Până acum aveam cumpărători care nici nu știau unde este România și cumpărau locuințe în proiecte din București. Piața era nebună, cumpărătorii din Spania, Irlanda sau Anglia au dificultăți acum și nu mai sunt pe piață, acum discutăm cu familii care sunt interesate să cumpere", a declarat un reprezentat imobiliar, citat de Mediafax.

Sursa

-_-

#239
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008

Quote

Unde se ascunde profitul din imobiliare în vreme de criză
Chiar dacă se apropie de un punct critic, cu numărul și valoarea tranzacțiilor „pe roșu“, piața imobiliară oferă încă oportunități pentru investiții. Variantele cu riscuri mici sunt însă mai puține.

Un studiu dat publicității, luna aceasta, de agenția de sondare a opiniei publice Insomar, arată că 38% din români continuă să considere investițiile imobiliare ca fiind cele mai eficiente forme de protejare și de înmulțire a banilor economisiți. De asemenea, potrivit aceluiași sondaj, achiziționarea de proprietăți este considerată ca fiind cea mai sigură investiție de 26% din români. Așadar, în ciuda crizei, aproape 40% din români continuă să creadă în viabilitatea unei investiții în proprietăți imobiliare, mizând pe profitul pe care acestea îl pot aduce.

Și totuși, care sunt alternativele de investire a banilor pe piața imobiliară, măcinată, în prezent, atât de neîncrederea generată de efectele crizei financiare globale, cât și de nivelul ridicat al prețurilor practicate. Teoretic, atâta vreme cât o investiție aduce un profit superior celui oferit de depozitele bancare, rămâne demnă de luat în seamă. Dar spre ce direcții ar trebui să se orienteze cei interesați, în condițiile în care criza amenință cu devalorizarea multe proprietăți, atât corporatiste, cât și ale persoanelor fizice? Apartamentele vechi și noi s-au ieftinit, nu la valori acceptabile, dar tendința există, iar terenuri se cumpără destul de greu sau nu mai sunt de vânzare în marile orașe.

„Tensiunea este generală și globală, afectând mai mult piețele imobiliare din statele mult mai dezvoltate. Evident și România va resimți anumite efecte, însă nu vă așteptați să găsiți diamante la preț de salam!“, spune Eduard Uzunov, președintele companiei de consultanță imobiliară autohtonă Regatta. „În afacerile imobiliare este extrem de important de reținut valoarea amplasamentului ales“, conchide acesta.

Terenurile care își păstrează valoarea în timp

„Am cumpărat săptămâna trecută un teren de 500 mp cu 28 de euro/mp, aflat destul de aproape de București. Trebuia să fac ceva cu banii pe care i-am primit dintr-o altă vânzare a unei moșteniri în provincie“, spune tehnicianul dentar Mihai Giurgea. Terenurile reprezintă o opțiune de investiție, atâta vreme cât proprietarii nu se așteaptă la profiturile masive din 2006-2007. Nu necesită întreținere, impozitele pentru persoanele fizice sunt relativ mici, iar plusvaloarea oferită de parcelare, introducerea utilităților și obținerea unui PUZ îi oferă proprietarului șansa de a vinde cu un profit corect. „Dacă terenurile sunt amplasate în interiorul orașului, mai ales în centru, sunt unice, iar valoarea acestor proprietăți va fi întotdeauna ridicată. Un teren situat într-o zonă bună nu va pierde din valoare, proprietarul său preferând să aștepte trecerea crizei. O ofertă bună identificată acum poate aduce câștiguri însemnate“, explică Uzunov.

Potrivit unui studiu al agenției imobiliare Eurometropola, zona de sud a Bucureștiului poate reprezenta o variantă de investiție, în condițiile în care proiecte de revalorificare ale unor idei apărute înainte de 1989, precum Canalul Dunăre-București, sau mai noul aeroport din sud, vor fi puse în practică. „În Adunații Copăceni, localitate în care cei mai mulți dau drept sigură amplasarea viitorului aeroport, cele mai scumpe sunt loturile de case cu suprafețe mici, de 500 mp - 1.500 mp, care acum se vând cu 25-50 euro/mp, deși la începutul anului nu depășeau 25 euro/mp“, afirmă consultanții EuroMetropola. Problema este că nu ce se cere reprezintă valoarea proprietății, ci cât se obține, iar ezitările investitorilor în această perioadă vor determina replierea pretențiilor exagerate.

În privința investițiilor în terenuri, reprezentanții firmei de consultanță imobiliară RE/MAX consideră că și provincia are potențial ridicat, zonele aflate în plină dezvoltare, cum ar fi zona de sud a județului Timiș sau zonele limitrofe unor orașe în expansiune, precum Brăila, Galați sau Timișoara, sunt variante câștigătoare.
Alte zone unde investițiile în terenuri pot reprezenta variante de câștig sunt zonele de nord ale  Moldovei, Olteniei și Dobrogea.

Chiria, sigură în vremuri de criză

„E cert faptul că pe piața rezidențială cererea depășește oferta. Problema este că cele două nu se întâlnesc la preț“, crede Teodor Pop, managing partner al dezvoltatorului imobiliar RED. Într-adevăr, deși interesul pentru locuințe al românilor nu a scăzut dramatic, prețurile extrem de ridicate practicate pe ambele componente ale pieței (apartamente vechi și noi) au determinat apariția unei pasivități a potențialilor clienți, care nu mai sunt dispuși să plătească sumele cerute de dezvoltatorii de proiecte rezidențiale sau de proprietarii de apartamente vechi. În plus, noile norme BNR au limitat atât valoarea creditului ce poate fi obținut de mulți dintre cei dispuși să cumpere, cât și numărul de tranzacții. „În acest context al pieței, afectați sunt cei care vor să vândă. Criza aduce cu sine devalorizarea proprietăților și, evident, sumele obținute vor fi mai mici decât cele scontate“, spune Diwaker Singh, managing partner al companiei imobiliare Copper Beech. O oportunitate apare însă și din această situație. Când valoarea apartamentelor scade, odată cu pretențiile proprietarilor, achiziționarea unei locuințe situate într-o zonă bună, la un preț mai mic cu 10%-30% față de cel de anul trecut poate aduce câștiguri sigure și continue din închirierea acestuia. „Apartamentele vechi au cele mai mari corecții și se pot achiziționa la prețuri bune relativ la randamentul posibil de obținut prin închirieri. Mai ales că piața închirierilor nu a suferit corecții corelate cu cea a apartamentelor vechi“, spun reprezentanții RE/MAX.

Practic, un apartament cu două camere amplasat într-o zonă foarte bună, achiziționat cu 100.000 de euro, poate asigura un venit lunar de 600 de euro din închiriere. Investiția se poate recupera astfel în maximum 14 ani dacă valoarea chiriei rămâne aceeași. Este însă puțin probabil ca nivelul chiriilor să rămână la același nivel. Deși se confruntă, la fel ca piața vânzărilor de apartamente, cu pretenții prea mari ale proprietarilor, piața chiriilor nu a fost afectată în aceeași măsură de scăderea recentă a cererii. Situația este valabilă și în provincie, unde prețurile, dar și chiriile sunt totuși ceva mai mici. „În ultima lună s-au înregistrat cereri în special pentru închirieri de apartamente în imobile noi, de lux, această cerere depășind cu mult oferta existentă pe piață“, susține Luminița Șchiopescu, asociat de vânzări al RE/MAX EdyInvest, din Timișoara.

Deși randamentele investițiilor imobiliare sunt pe o pantă descendentă, reprezentanții RE/MAX estimează că o investiție făcută până la sfârșitul acestui an, poate aduce profituri medii chiar și de 20% pe următoarele 12 luni, mai mult decât dobânda anuală pentru depozitele bancare în euro, de circa 5%.

Alternative doar pentru cunoscători

În perioade de criză, investițiile în piețe alternative devin interesante. „Marea problemă la noi este lipsa aproape totală a unei educații investiționale sau cel puțin a unei maturizări a pieței în acest sens“, crede Dan Ionașcu, directorul departamentului de evaluare al companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Activ Consulting.

O parte dintre investitorii care au fost activi pe piața imobiliară au schimbat macazul către alte zone, alegând plasamente în aur, diamante sau timbre. Primele reprezintă refugii clasice în vreme de criză, mulți investitori încercând să profite de creșterea vertiginoasă a prețului aurului odată cu căderea pieței financiare. Variante mai sofisticate sunt oferite de piața diamantelor sau de plasamentele în timbre valoroase. Aceste piețe au însă reguli proprii, nu sunt foarte lichide și sunt câteodată controlate de cei care activează aici de câteva decenii. „Timbrele, de exemplu, sunt produse care nu atrag foarte mult atenția, dar care pot atinge valori colosale. Valoarea tranzacționată anual pe această piață este de cinci miliarde de euro, existând de altfel și un index de piață reglementat de Marea Britanie“, susține Ionașcu. Spre comparație, până și cele mai neperformante mărci de timbre au avut o creștere de 108% în ultimii zece ani, deci mai bine de 10% pe an. Indexul SG 100 (un coș general de timbre de colecție verificat an de an de către Bloomberg) a crescut cu 245% în ultimii zece ani. Randamentul este superior celui de pe piața imobiliară, dar acest sector rămâne unul dintre cele mai greu accesibile pentru investitorii neinițiați.

«E cert faptul că pe piața rezidențială cererea depășește oferta. Problema este că cele două nu se întâlnesc la preț.»
Teodor Pop, managing partner al dezvoltatorului imobiliar RED

SCHIMBARE

Deși piața imobiliară nu va mai oferi profiturile din anii trecuți, investițiile în apartamente și terenuri amplasate în zone bune pot asigura randamente superioare altor tipuri de investiții. Analiștii estimează o relaxare a situației din piață abia după jumătatea lui 2010, ceea ce va diminua investițiile speculative, în favoarea celor pe termen mediu și lung

14 ani reprezintă perioada maximă de recuperare, prin închiriere, a unei investiții de 100.000 de euro într-un apartament cu două camere dintr-o zonă foarte bună a Capitalei

http://www.capital.ro/articol/unde-se-ascu...iza-113579.html

Edited by mobilus, 29 October 2008 - 18:07.


#240
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,945
  • Înscris: 01.09.2006
Terenurile s-au ieftinit cu până la 40%
29 Oct 2008 Nicu Stan | 0 comentarii

In cateva luni se asteapta ca oferta de terenuri sa creasca
Din cauza lipsei cumpărătorilor și pentru a mai putea recupera din investițiile făcute, proprietarii care dețin terenuri vând în acest moment la prețuri mult mai mici, comparativ cu anul 2007. „Nu am mai cumpărat terenuri noi din mijlocul anului 2007 până în vara acestui an pentru că, oricâte calcule aș fi făcut, nu vedeam nici o posibilitate de a construi cu profit. Am cumpărat în această vară și sper că vor fi tot mai multe tranzacții“, a spus Shimon Gallon, directorul executiv al companiei GTC România la seminarul Focus Piața Imobiliară 2008, organizat de ziarul ,,Business Standard’’.

Proprietarii de terenuri acceptă prețuri de vânzare și cu 40% mai mici decât acum câteva luni.

„În prezent, pentru aceleași terenuri pe care încercam să le cumpăr anul trecut, proprietarii cer prețuri care reprezintă 60-70% din nivelul prețului din 2007“, a precizat Shimon Gallos. Proprietarii de terenuri nu își mai permit să rateze un client. „Anul trecut trebuia să merg în patru labe când intram să cumpăr un teren. Proprietarul îmi spunea: ăsta este prețul, du-te acasă, dacă nu-l vrei îl cumpără altcineva. Acum s-a terminat cu patru labe“, a amintit Shimon Gallon. Scăderea prețului la terenuri poate fi chiar mai mare în următoarea perioadă. „În următoarea perioadă este posibil ca, la prețul care se cerea acum câteva luni doar pentru teren, să fie vândut acum și terenul și cu un bloc la roșu“, a spus Marian Micu, director al agenției imobiliare Casa Voastră.

Cele mai căutate terenuri în acest an au fost cele cu suprafețe mai mici. „În acest an s-au încheiat puține tranzacții. Dacă pentru suprafețe mici s-au mai găsit clienți, pentru terenuri de șase-zece hectare din zone periferice nu a existat cerere“, a spus Raluca Irimie, manager departament consultanță, Colliers International. În plus, în perioada următoare, cei care vor dori să cumpere un teren cu credit de la bancă nu o vor putea să o mai facă. „Majoritatea băncilor nu mai finanțează achiziții de terenuri“, a precizat Raluca Irimie. Chiar dacă prețul la terenuri a scăzut substanțial, dezvoltatorii spun că prețurile la apartamentele noi vor continua să crească. „Prețul la apartamentele noi, la cele de calitate în special, va continua să crească“, susține Shimon Gallon.   :huh:

Ofertă în creștere la terenuri

În timp ce cererea de terenuri este tot mai mică, oferta crește. „În maximum două-trei luni, terenurile care au fost finanțate la achiziție cu 50% de la bănci vor fi scoase la vânzare pentru că cei care vor să le cumpere nu au restul banilor. Aceștia vor vinde terenurile investitorilor cu putere financiară“, a spus Speranța Munteanu, director, Real Estate Leader, PricewaterhouseCoopers România.

http://www.cotidianu...a_40-62639.html

Edited by ech, 30 October 2008 - 11:41.


#241
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,945
  • Înscris: 01.09.2006
Prețurile apartamentelor au scăzut în cinci luni cu 15-35%

BUCUREȘTI / 12:05, 30.10.2008

Creșterea marjelor de negociere dintre vânzătorii și cumpărătorii de locuințe din România cu până la 10%, concomitent cu reducerea prețurilor de listare cu 5-15%, a dus la scăderea prețului de tranzacționare în luna octombrie față de iunie cu 15-35%, arată datele rețelei imobiliare RE/MAX.

Marja de negociere în cazul tranzacțiilor imobiliare rezidențiale a ajuns la circa 10% în luna septembrie în majoritatea orașelor țării, fapt ce indică continuarea tendinței descendente a pieței imobiliare, se arată într-un comunicat al RE/MAX. Marja de negociere reprezintă diferența dintre prețul cerut inițial de proprietar, respectiv prețul de listare al proprietății, și prețul la care se realizează tranzacția.

"Față de luna iunie, disponibilitatea de negociere a ambelor părți a crescut, astfel tranzacțiile s-au înregistrat sub prețurile de listare, astăzi fiind des întâlnite negocieri de peste 10%", a declarat, în comunicat, Mihaela Alexandroiu, broker și proprietar al agenției RE/MAX Bastion din București.

Ea a adăugat că, în cazul apartamentelor noi, față de luna iunie, prețul de listare a scăzut cu 5-10% și cu circa 15% în cazul celor vechi, în timp ce prețul de tranzacționare a scăzut cu 10-20%.

"Cumulat asta înseamnă o scădere a prețurilor cuprinsă între 15% și 35%. În ceea ce privește în special Capitala, estimez o scădere a prețurilor de până la 25% în cazul proiectelor noi care au vândut mai puțin de 50% din unitățile construite", a afirmat Alexandroiu.

Analiza RE/MAX arată că situația este similară și în alte orașe, prețurile de listare continuându-și trendul descendent.

Astfel, la Arad, prețul de listare și cel de tranzacționare au scăzut fiecare cu câte 5% față de luna iunie, în timp ce la Brașov prețurile de listare au scăzut cu 10% la apartamentele vechi și chiar cu 20% la cele noi, în timp ce marja de negociere a ajuns la 10%.

Același procent de 10% la marja de negociere este înregistrat și în Timișoara, Cluj-Napoca și Bacău. De asemenea, în Pitești, prețurile apartamentelor vechi au scăzut cu 15-25%, cele ale apartamentelor noi au rămas la 950-1.200 de euro/metru pătrat, iar marja de negociere este una dintre cele mai ridicate, respectiv de 8- 12%.

În Bacău, comparativ cu lunile de vară, prețurile de listare au stagnat, atât pentru apartamentele vechi, cât și pentru cele noi, iar marja de negociere este între 5-10%, în cazul apartamentelor noi, nivel care depinde de mai mulți termeni ai negocierii, cum ar fi avansul plătit.

http://www.mediafax....ml?1686;3395746

Edited by ech, 30 October 2008 - 12:28.


#242
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008
revista presei

Quote

Gândul: Pipera pică, Ardealul crește, mallurile noi rămân pe hârtie
08:30, 30.10.2008

Pulsul pieței imobiliare autohtone nu se mai ia din București și Ilfov, ci din Ardeal și Banat.

După ce, în ultimii ani, zona Capitalei a consemnat creșteri semnificative ale numărului de tranzacții cu case și terenuri, datele oficiale furnizate pentru Gândul de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată o scădere pe primele nouă luni ale acestui an, față de 2007
http://www.mediafax....ml?1686;3394947

Quote

Noua piata imobiliara: scumpiri, amanari, exituri
Noua piata imobiliara: scumpiri, amanari, exituri
Azi de Alexandru Urzica, George Sarcinschi - 1663 vizualizari, 7 comentarii
Criza financiara internationala va determina o crestere a preturilor apartamentelor noi si o scadere a pretului la terenuri, segmentul rezidential urmand sa isi revina abia din toamna anului viitor, sunt concluziile seminarului “Focus: Piata imobiliara in 2008”, organizat de Business Standard in parteneriat cu agentiile imobiliare Casa Voastra si Imoinvest. Jucatorii din sector vorbesc acum despre o noua ordine in piata imobiliara.
Cumparatorii de locuinte vor fi cei mai afectati de pe urma crizei, deoarece, pe langa pretul crescut, se mai confrunta si cu rate mai mari la credite, sustine Shimon Galon, CEO-ul GTC Romania. In paralel, dezvoltatorii de mall-uri se vor concentra pe orasele cu peste 100.000 de locuitori, multe dintre proiectele care nu au deja finantare riscand sa fie inghetate, potrivit Colliers. Pretul de vanzare si chiriile spatiilor de birouri se vor majora, ca urmare a reducerii de peste 50% a stocului care se asteapta a fi livrat in urmatorii doi ani. Segmentul logistic este singurul cu potential, fiind in faza incipienta de dezvoltare.

Piata imobiliara romaneasca nu este in criza, ci intr-o faza de stagnare, din cauza lipsei unui sistem de reglementare a acestui sector, iar implicarea statului in achizitia de locuinte ar determina redresarea pietei, a declarat Dan Ioan Popp, presedintele Impact Developer&Contractor.

“Piata imobiliara sufera din cauza unui sistem de reglementare care sa dea indicii de referinta, cum este cazul BNR pe piata bancara. Industria imobiliara antreneaza alte 10-13 industrii adiacente care totalizeaza circa 30% din PIB-ul Romaniei. Daca statul ar investi, sa zicem, un miliard de euro pentru achizitia a 20.000 de locuinte, ar putea salva caderea pietei si a pierderii de pana la trei-cinci miliarde euro din PIB”, a afirmat Popp.

Preturile apartamentelor vor scadea doar in cazul proiectelor dezvoltate de investitorii care nu sunt siguri de obtinerea finantarilor, insa cumparatorii risca sa nu poata intra in posesia apartamentului finalizat, a declarat Shimon Galon, CEO al GTC Romania.

“Singurele segmente care vor scadea vor fi cele ale dezvoltatorilor care au probleme cu finantarile, dar in acest caz exista riscul ca acela care cumpara sa nu-si vada apartamentul finalizat”, a spus Galon.

Cererea retailerilor pentru inchirierea de spatii in centrele comerciale din orasele sub 100.000 de locuitori este in scadere, pentru ca firmele de profil nu sunt sigure ca localitatile mai mici pot sustine astfel de proiecte, a declarat ieri Raluca Irimie, manager in cadrul companiei Colliers.

“Cererea pentru orase cu mai putin de 100.000 de locuitori este in scadere, deoarece retailerii nu vor sa se extinda in localitati mici care nu pot sa demonstreze ca pot sustine proiecte de retail. Retailerii sunt foarte interesati de piata din Bucuresti”, a spus managerul Departamentului de Consultanta al Colliers International.

Chiar daca unele dintre dintre proiecte vor fi inghetate, ele vor fi reluate si piata se va stabiliza, a mentionat Raluca Nastase, partener al casei de avocatura Biris Goran. “Fondurile investitionale nu au disparut in totalitate, ci si-au schimbat strategia. Vor castiga investitorii care nu se isterizeaza si care au curaj sa astepte sa vada cum evolueaza piata”, a explicat Nastase. Bancile vor continua sa finanteze proiectele imobiliare ale marilor dezvoltatori, in special cele cu care au incheiat deja contracte anterior, cei care vor avea de suferit fiind investitorii mai nou-intrati in piata sau cei cu posibilitati financiare reduse.

“Bancile trebuie sa supravietuiasca si chiar daca resursele lor sunt mai mici vor trebui sa aleaga dezvoltatori seriosi. E adevarat ca negocierile vor dura putin mai mult, iar conditiile vor fi putin mai severe, insa nu vad de ce bancile care au incheiat deja contracte pentru proiecte in curs de derulare sa renunte la finantarea acestora”, sustine Reuven Havar, CEO-ul Africa Israel Europe.
http://www.standard....i__exituri.html

Quote

Investitorii locali nu isi pierd increderea in piata imobiliara

Pretul apartamentelor din cadrul proiectelor imobiliare anuntate la Cluj este cuprins in prezent intre 500 de euro si 1.400 de euro pe metru patrat. Patru noi proiecte imobiliare apartinand dezvoltatorilor La Donna Imobile, Gold Estate, Grupo Lar si SL Real Estate vor fi demarate in cursul anului viitor.
„Chiar daca in prezent trecem printr-o perioada dificila, atat in ceea ce priveste industria autohtona, cat si domeniul imobiliar, Clujul se bucura in continuare de o apreciere deosebita din partea dezvoltatorilor imobiliari. Putem spune ca si pentru perioada urmatoare de timp zona Cluj va ramane o sursa de crestere a investitiilor imobiliare, iar incepand din vara anului viitor preconizam conditii de creditare mai putin severe’’, a declarat pentru ZF Transilvania Felicia Iordache, managing partener Plus Media, organizator de targuri imobiliare.
Potrivit reprezentantilor agentiilor imobiliare din Cluj, pretul apartamentelor noi in zona centrala si semi-centrala a municipiului se pastreaza constant fata de anul trecut, insa problemele apar in zonele periferice ale Clujului unde exista proiecte imobiliare nefinalizate care se apropie de faliment.
„Cu toate ca estimarile arata un deficit de locuinte pentru Cluj cuprins intre 70.000 si 80.000 de unitati locative, 80% din aceasta cerere nu este solvabila in prezent. Exista dezvoltatori imobiliari care au construit la periferia orasului si care se vad in prezent in ipostaza de a scadea preturile la apartamente sau de a vinde proiectul inainte de finalizare pentru a nu ajunge la faliment’’, a declarat pentru ZF Transilvania Doru Lupeanu, marketing manager al agentiei imobiliare Grup de Lux.
Conform reprezentantului Grup de Lux, piata imobiliara locala va avea o evolutie ciclica cel putin inca o jumatate de an. Vor exista proiecte imobiliare care nu vor putea fi finalizate, dar vor exista si proiecte rezidentiale care vor fi demarate pana la finele anului in curs, inceputul anului viitor.
Dezvoltatorul imobiliar Profesional Casa construieste 48 de apartamente in cartierul Gheorgheni, pretul acestora fiind cuprins intre 1.300 si 1.400 de euro. Apartamentele din ansamblul imobiliar New Life Residence din Gheorgheni au suprafata cuprinsa intre 74 si 94 de metri patrati. Sunt construite aici apartamente de doua si trei camere, termenul de predare a proiectului fiind prevazut pentru luna decembrie a acestui an.
Un alt proiect imobiliar in derulare este cel dezvoltat de compania Blu Expres in localitatea Floresti, valoarea investitiei fiind de 5 mil. euro. Ansamblul rezidential Blu II are ca termen de finalizare luna septembrie a anului viitor, proiectul include 8 vile cu 80 de apartamente de 2 si 3 camere, suprafata unitatilor locative fiind cuprinsa intre 45 si 78 de metri patrati. Pretul apartamentelor este de 699 de euro pe metru patrat.
Compania Casemod Invest deruleaza tot in localitatea Floresti o investitie de 8 milioane de euro in constructia a 150 de apartamente. Suprafata apartamentelor din ansamblul Rezidential Cetate este cuprinsa intre 39 si 79 de metri patrati, aici construindu-se apartamente de 1, 2 si 3 camere. Pretul unitatilor locative este cuprins intre 500 de euro si 750 de euro pe metru patrat.
Compania Consizo dezvolta in Apahida ansamblul rezidential Panoramic Residence, valoarea investitiei fiind de 1 mil. euro. Termenul de finalizare a proiectului este prevazut pentru finele acestui an, pretul unitatilor locative este cuprins intre 700 si 790 de euro, aici fiind construite apartamente de 1 si 2 camere cu suprafata de pana la 65 de metri patrati.
Compania Dangar Construct a finalizat in Floresti doua proiecte imobiliare Dangar I si Dangar II, iar in prezent construieste noi apartamente in cadrul ansamblurilor imobiliare Dangar III si Dangar IV. Valoarea totala a acestor patru proiecte este de 10 milioane de euro, conducerea companiei anuntand ca termen de finalizare a lucrarilor sfarsitul anului 2008. Proiectele Dangar includ apartamente de 1, 2, 3 si 4 camere, in total 230 de unitati locative cu suprafata cuprinsa intre 35 si 173 de metri patrati.  
Compania Casartha dezvolta proiectele rezidentiale Ansamblul Target Floresti si Ansamblul Morii Gilau, in total 300 de apartamente si 50 de duplexuri. Termenul de finalizare a proiectelor este prevazut pentru finele anului in curs, unitatile locative de 1, 2, 3 si 4 camere au suprafata cuprinsa intre 40 si 80 mp si pretul de 680 de euro pe metru patrat.
In cartierul Manastur, compania DDS Construct dezvolta un proiect imobiliar, Manastur-Sud, investitia in valoare de 12 mil. euro urmand sa fie finalizata la sfarsitul anului viitor. Aici se construiesc apartamente de 1, 2, 3 si 4 camere, a caror suprafata este curprinsa intre 41 mp si 93 mp, pretul maxim pentru un metru patrat fiind de 1.100 de euro.
Dezvoltatorul imobiliar La Donna Imobile a anuntat un nou proiect imobiliar la Cluj, valoarea investitiei fiind de 30 de milioane de euro, proiect ce urmeaza sa fie demarat in cursul anului viitor. Proiectul Amfiteatru Grigorescu Vest aflat in prezent in stadiul de autorizare va avea in total 200 de unitati locative cu 1, 2 si 3 camere, termenul de finalizare a proiectului fiind anul 2010. Apartamentele de aici vor fi vandute cu preturi cuprinse intre 1.100 si 1.400 de euro metru patrat, suprafata maxima a unui apartament fiind de 120 de metri patrati.
Un alt nou proiect imobiliar care urmeaza sa fie demarat in 2009 este ansamblul Greenside Residence din Gheorgheni, in valoare de 25 milioane de euro, dezvoltat de Grupo Lar, proiect care in prezent se afla in stadiu de autorizare.
Ansamblul Greenside Residence va avea in total 320 de apartamente de 1, 2 sau 3 camere cu suprafata cuprinsa intre 40 si 110 metri patrati, termenul de finalizare a constructiei fiind prevazut pentru anul 2011. Companiile Gold Estate si SL Real Estate au anuntat noi proiecte imobiliare care urmeaza sa fie demarate in localitatea Floresti.
Proiecte rezidentiale aflate in stadiu de constructie au anuntat si dezvoltatorii imobiliari Building Real Estate, Gella Invest, Tower, Ryan Proprietati, Europort, Dora Group Rezidential, Luxor, Geromed.  
http://www.zf.ro/zf-...iliara-3392718/


#243
_TCornel_

_TCornel_

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 213
  • Înscris: 14.12.2006
http://www.gandul.in...ml?3936;3399251

Quote

Apartamente mai ieftine cu 35%
31 OCTOMBRIE 2008

Apartamente mai ieftine cu 35%

Prețurile de tranzacționare a apartamentelor din România au scăzut cu până la 35%, potrivit unei analize realizată de rețeaua imobiliară RE/MAX. Astfel, pe fondul creșterii marjelor de negociere dintre vânzătorii și cumpărătorii cu până la 10% și a reducerii prețurilor de listare cu 5-15%, s-a ajuns la o scădere a prețului de tranzacționare în luna octombrie față de iunie cu 15-35%, tendință ce se anunță că va continua. "Față de luna iunie, disponibilitatea de negociere a ambelor părți a crescut, astfel tranzacțiile s-au înregistrat sub prețurile de listare, astăzi fiind des întâlnite negocieri de peste 10%", a declarat Mihaela Alexandroiu, broker și proprietar al agenției RE/MAX Bastion din București. Totodată, față de luna iunie, prețul de listare pentru apartamentele noi a scăzut cu 5 – 10%.
Nu doar apartamentele din Capitală se tranzacționează la prețuri mai mici. Trendul se extinde și în celelalte orașe ale țării. Conform aceleiași analize, la Arad, prețurile de listare și tranzacționare au scăzut fiecare cu 5% în luna octombrie, față de luna iunie. La Brașov, prețurile de listare pentru apartamentele vechi au coborât cu 10%, iar la cele noi chiar și cu 20%.
Proprietarii de locuințe din Timișoara, Cluj-Napoca și Bacău sunt și ei dispuși să lase din preț cu 10%. Cea mai mare marjă de negociere se înregistrează la Ploiești, de 8 – 12%, unde prețurile apartamentelor vechi sunt mai mici cu până la 25%, în timp ce la apartamentele noi prețurile au rămas aceleași, de 950 – 1.200 euro pe metru pătrat. Cei mai puțin dispuși să lase din prețuri sunt constănțenii, marja de negociere fiind de doar 6%. Pentru perioada care urmează, reprezentanții RE/MAX estimează o scădere a prețurilor apartamentelor noi cu 25% în cazul proiectelor care au vândut mai puțin de 50% din proiect. (A.G.)


#244
LoginIsFutile

LoginIsFutile

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 107
  • Înscris: 14.05.2008
din anuntul.ro


Quote

1 DECEMBRIE, Bd., 67 metri patrati confort 1, gresie, faianta, centrala termica, se vinde prin licitatie publica in temeiul titlurilor executorii; sedinta civila 854/02.02.207. Pret de incepere 75.000 €. Relatii: Biroul Executori Judecatoresti, strada Baniei nr. 17, apartament 2/ langa biserica Sf. Gheorghe, 0724.536.323/ 0763.620.866 harta 31 Oct 11:00

http://www.anuntul.r...ca_se_v_1355388

postul este permis. motivul?! il puteti anticipa.

Edited by punkt, 31 October 2008 - 13:10.


#245
cristianco

cristianco

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 515
  • Înscris: 18.09.2004
http://www.ghidul-sa...larii_2008.html

Quote

Un angajat din Bucuresti castiga cu 30% mai mult decat unul din Cluj sau Timisoara si aproape dublu decat unul din Constanta, Galati, Mures sau Oradea !


Pentru Bucuresti  
  
Functie Minim 10% Median Maxim 90% 
Business analyst/consultant 1950 3480 6350 
Database administrator 1430 3620 6170 
Graphic/Sound/Art designer 1440 2260 7270 
Hardware/ASIC design engineer 1900 5050 6200 
Helpdesk/Support specialist 1500 2480 4660 
IT support engineer 1850 2810 5590 
Network engineer/administrator 2170 3550 5820 
Programmer/developer 1820 3150 5190 
Quality Assurance Engineer 1840 3280 4880 
Senior programmer/developer 3680 5180 7280 
Software/System architect 4100 6920 7710 
System analyst 1320 4560 5760 
Technical expert/Team leader 2500 4670 7830 
Test/Verification Engineer 1470 3090 4840 
Development manager/Senior Development manager 4000 6070 12730 
IT manager 2640 4710 8100 
Product manager 1630 4110 8550 
Program manager 3000 5250 11420 
Project manager 2320 4130 7930 
Top management (Chief Information Officer, Chief Technology Officer) 4880 11930 21820

Sursa: www.ghidul-salariilor.ro

#246
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006
kakaia deflagratia

http://www.tmctv.ro/...ancher_rus.html

#247
kevinro

kevinro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 753
  • Înscris: 31.03.2004
Până și Cancan a auzit de criza financiară!

Quote

Gigi Becali are 150.000.000 de euro blocate!
Cu o luna inaintea alegerilor, latifundiarul din Ghencea are serioase probleme cu "lichiditatile", in urma unor investitii masive facute in ultimul an.

Mult-trambitata criza financiara nu putea sa nu il afecteze si pe multimiliardarul Gigi Becali. Desi acesta detine in continuare suprafete imense de teren si alte bunuri imobile, in privinta lichiditatilor situatia sta foarte prost. In ultimul an, patronul Stelei a facut investitii masive. A cumparat cu peste 30 de milioane de euro serele de la Popesti Leordeni. Apoi a achizitionat concernul de constructii ARCOM, pentru aproape 60 de milioane de euro. Mai mult, Gigi a mai bagat circa 10 milioane de euro in remodernizarea unor utilaje. Alte 50 de milioane s-au dus pe diverse fabrici si terenuri din Capitala, dar si din provincie, in Iasi sau Timisoara. O investitie totala de circa 150 de milioane, pe care Becali spera sa o tripleze. Criza financiara i-a dat serios planurile peste cap. Patronul Stelei intentiona sa mute serele din Leordeni, iar pe suprafata respectiva sa construiasca un cartier de blocuri, cu sprijinul... ARCOM-ului. In zona, insa, toate lucrarile au fost sistate, la fel ca si celelalte proiecte imobiliare ale latifundiarului din Pipera. Ramanand fara bani lichizi, Gigi Becali a incercat sa-si recupereze din sumele imprumutate pe la diversi prieteni sau parteneri de afaceri, pe lista fiind nume importante ca Dumitru Bucsaru sau Nae Niculae. Din pacate si acestia traverseaza aceleasi probleme si i-au cerut "machedonului" sa-i pasuiasca. Astfel, cu numai o luna inainte de alegeri, Gigi Becali, considerat "regele banilor lichizi", are serioase probleme cu cash-ul.

Sponsorul CFR-ului a strans cureaua

Nici campioana CFR Cluj nu trece printr-o perioada roza din punct de vedere financiar. "Trigranit", principalul concern care finanteaza gruparea din Gruia, si-a diminuat drastic investitiile din Romania. Surse din piata imobiliara sustin ca societatea cu capital international a bagat in somaj tehnic trei sferturi din forta de munca de care dispune in Romania, iar majoritatea proiectelor importante din tara noastra au fost pe moment suspendate.

De pe Cancan : http://www.cancan.ro...ro-blocate.html

#248
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,945
  • Înscris: 01.09.2006

Quote

Imobiliare: De la crose de hochei la 900 de apartamente

Michael Topolinski, actionar al companiei Benevo

Omul de afaceri canadian Michael Topolinski n-avea nici cea mai vaga idee in urma cu doi ani si jumatate ca va ajunge sa fie unul dintre cei mai mari proprietari de apartamente in Bucuresti, cu un portofoliu de peste 900 de unitati, detinute alaturi de fratele sau si o serie de investitori din Canada.


Povestea lui in Romania incepe in mai 2006 cand, aflandu-se la Milano ca si ciclist amator, una dintre pasiunile sale, un prieten l-a chemat in Romania pentru a vedea tara. "Am crezut ca va fi ca o scurta vacanta", povesteste Topolinski.

Ajuns la Bucuresti, insa, dinamicitatea, primii zgarie-nori, agitatia din oras i-au placut in comparatie cu Toronto, orasul in care locuia si unde lucrurile "au fost deja facute" si, in plus, si-a dat seama ca sunt numeroase oportunitati de facut bani, in special din real estate.
  
"Am cunoscut in acele zile un broker de la Eurisko (actual CBRE Eurisko - n.red.) si l-am intrebat daca are apartamente de vanzare intr-un proiect plasat bine, realizat de un dezvoltator serios, la care lucrarile de constructie sa fi inceput deja. In ultima zi a sederii mele in Bucuresti am si incheiat primul deal, cumparand 20 de apartamente in Quadra Place (n.red. din zona Politehnicii)", spune Topolinski.
Atras de dezvoltarea pietei, s-a mutat in Romania. Omul de afaceri avea cunostinte de real estate din Canada, unde mai controleaza, alaturi de fratele sau, si o fabrica producatoare de crose si pucuri de hochei sau afaceri in industria de procesare a alimentelor.
"In primavara anului urmator achizitiei din Quadra, respectiv in 2007, m-am intors in Romania pentru a vedea ce se intampla cu apartamentele mele. Am cunoscut atunci mult mai multa lume si a inceput sa-mi placa locul la nebunie: o alta cultura, alti oameni, parte din Europa. Intr-o seara, dupa o cina cu Sergiu Oprescu de la Alpha Bank, pe care am ajuns sa il invidiez ca face parte dintr-o tara aflata
in crestere puternica, in drum spre hotel mi-am sunat sotia si i-am propus sa ne mutam in Romania si pana dimineata mi-a raspuns pe mail ca este de acord", povesteste Topolinski, tatal a trei copii care au facut la randul lor "transferul" catre Romania.
Astfel, in 2007, considerat de altfel cel mai bun an al pietei locale de real estate, Topolinski se stabilea in Bucuresti, unde a derulat o "campanie fulger" de achizitii, trecandu-si in portofoliu circa 900 de apartamente in proiecte din toate zonele Capitalei, dar in special in nord. "Pe 15 august 2007 au aterizat sotia si copii. Traiam inca la hotel. Acum avem o vila in Pipera, copiii merg la Scoala Americana si au reusit sa se adapteze aici, vizitand o buna parte din Europa", spune Topolinski.
Speculantii au contribuit la cresterea ofertei. Deficitul important de locuinte de pe piata locala si stocul invechit existent au atras numerosi investitori in special in Bucuresti, atat in pozitia de dezvoltatori, cat si investitori, fie ei ca actionari in firma dezvoltatoare, fie din pozitia de cumparatori de apartamente off-plan.
Acestia din urma pot fi considerati speculanti, tinand cont ca fac achizitii ieftine, intr-un moment in care o parte dintre potentialii cumparatori fie nu au lichiditati sau apetit pentru risc, mai ales ca tranzactiile sunt realizate in momente incipiente ale constructiei, pentru a vinde mai scump ulterior.
Ei poarta totodata o parte din vina si pentru cresterea accelerata a preturilor de anul trecut, tinand cont ca dezvoltatorii vazandu-se cu 20-30% din proiect vandut inca din start, isi permiteau sa ridice preturile chiar daca asta ar fi insemnat un ritm mai scazut al vanzarilor.
Dar ei au contribuit si la cresterea accelerata a ofertei, de care ar putea beneficia in urmatoarea perioada mult mai multi utilizatori finali, tinand cont ca multi dezvoltatori n-ar fi obtinut finantare si poate n-ar fi inceput proiecte deloc fara a avea un numar important de locuinte vandute.
Iar Topolinski vrea chiar mai mult decat atat. "Nu ne-am gandit niciun moment sa vindem intreg portofoliul. Vrem sa fim pentru mult timp in piata si sa intram in categoria serviciilor. Achizitia unui apartament reprezinta un proces dificil. Te intalnesti cu dezvoltatorii, alergi prin Bucuresti de la un proiect la altul, te intalnesti cu avocati. Noi vrem sa usuram acest proces si de aceea am atras o serie de parteneri puternici langa noi", spune Topolinski.
Canadianul s-a asociat cu firma de consultanta imobiliara Colliers International, Mobexpert, Franke, Credit Zone, firma de asigurari Easy Insurance Solutions, compania de depozitare Euro Mini Storage, o firma care il ajuta la mutarea mobilierului - Vesta -, un avocat, si a negociat un imprumut de la Alpha Bank cu dobanda preferentiala pentru clientii Benevo - brandul sub care vor fi vandute locuintele - toate in ideea de a oferi un serviciu complet potentialilor cumparatori.
"Nu stim cate apartamente o sa vindem", este raspunsul putin ingrijorat al lui Topolinski, tinand cont ca piata rezidentiala se afla intr-un moment dificil, in care vanzarile sunt aproape inghetate.

Prima afacere a lui Michael Topolinski in Romania a fost achizitia a 20 de apartamente in Quadra Place
Investitii de 130 mil. euro in achizitii. Canadianul a mizat, alaturi de ceilalti actionari 25 de milioane de euro pe apartamentele din Romania, restul fiind obtinuti din credite de la Alpha Bank.
"Nu suntem presati de ceilalti investitori sa ducem banii inapoi. Avem cativa ani la dispozitie sa investim. In functie de ce zone ne vor recomanda clientii, vom mai face achizitii. Cred ca este inca un moment bun si pentru noi sa cumparam. De altfel, luna aceasta am luat opt apartamente in Blue Tower", spune Topolinski.
Acest gen de investitori negociaza cu dezvoltatorii discounturi pe pachete care pot ajunge la 15-20% fata de pretul normal de vanzare.
In jur de 20% este marja de profitabilitate pe care spera si Topolinski sa o obtina, tinand cont ca isi evalueaza portofoliul la 160 de milioane de euro, iar investitiile totale la 130 de milioane de euro.
"Vindem la acelasi pret ca si dezvoltatorii", spune Topolinski, insa luna aceasta a fost prima in care si dezvoltatorii de locuinte noi au operat schimbari de pret in jos, miscare sesizata de indicele Bucharest Real Estate Index (BREI) realizat de firma de consultanta imobiliara Colliers. In conditiile in care trendul negativ se va accentua, profitul canadienilor ar putea fi sub nivelul de 20% raportat la investitie, dar tot unul consistent, tinand cont de lichiditatile "puse la bataie", si anume 25 de milioane de euro.
Piata este plina de riscuri, iar cand cumperi locuinte care nu exista, acestea sunt si mai mari. Unul dintre proiectele amanate de mai multi ani in Bucuresti este ansamblul NeoPeninsula din Colentina, a carui constructie nu a inceput nici in momentul de fata si care a fost la randul sau pe lista de investitii a lui Topolinski. "Am avut 14 apartamente in NeoPeninsula, dar ne-am luat banii inapoi", spune Topolinski, care a procedat la fel ca si alti cumparatori aflati in pozitii asemanatoare.
Pe lista lui Topolinski se mai gasesc in schimb si opt din cele 20 de apartamente cumparate in Quadra Place, precum si locuinte intr-o varietate de proiecte, precum Rose Garden si FeliCity, dezvoltate de GTC, Cosmopolis, al turcilor de la Opus, Primavara Ghencea, realizat de dezvoltatorul Can Serv, Green Lake al grecilor de la QLD, Citadella Titan, Planitas, in zona Unirii sau patru alte proiecte ale australienilor de la South Pacific, concentrate in zona Tunari. In plus, Topolinski a mizat si pe locuinte la munte, avand apartamente in Seasons Residence.
In ciuda faptului ca pe majoritatea santierelor din aceste proiecte se lucreaza in prezent, numarul certitudinilor este mic pentru canadian, la fel ca pentru toata piata imobiliara. Cert este ca Topolinski incearca un nou concept de servicii si real estate.

http://www.zf.ro/bus...amente-3391538/

Probabil ca asta era cererea aia imensa de apartamente din bucuresti.

#249
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008

Quote

Seful Comisiei de Prognoza: Nu va fi o criza imobiliara, ci poate o incetinire a ritmului de crestere a pietei
de Dan Popa HotNews.ro
Sâmbătă, 1 noiembrie 2008, 17:43 Economie | Imobiliar

Ion Ghizdeanu
Foto: AGERPRES
Nu se poate vorbi despre o criza imobiliara cata vreme piata imobiliara romaneasca e facuta de constructiile in mediu rural si de cele in regie proprie, plus economia neagra din constructii. Unele preturi pe rezidential au mai scazut, insa nu din cauza micsorarii activitatii, ci din cauza perceptiei pietei, a declarat sambata seful Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu.

"In Romania, segmentul rezidential valoreaza doar 15 % din valoarea tuturor constructiilor. Noi estimam ca in 2009, constructiile vor creste cu 13 %, in conditiile unei cresteri economice de 6 %. Anul acesta, constructiile vor creste cu 29 %. Putem sa crestem mai mult decat alte tari, dar vom asista la o incetinire de ritm. Despre o criza imobiliara nu cred ca se poate vorbi, cata vreme piata imobiliara romaneasca e facuta de constructiile in mediu rural si de cele in regie proprie, plus economia neagra din constructii. Ponderea cea mai mare in total constructii o au cele ingineresti si din fonduri publice, care detin 60% din valoare", a spus seful Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, in cadrul unui workshop organizat la Sinaia de catre Ministerul de Finante.

Seful Prognozei admite ca preturile pe segmentul rezidential au scazut, insa nu din cauza unor contractii ale pietei. "Da, au mai scazut unele preturi pe rezidential, insa nu din cauza micsorarii activitatii, ci din cauza perceptiei pietei. Un indicator foarte bun pentru piata constructiilor este numarul de autorizatii acordate pentru constructii, care, la nivelul inclusiv al lunii august, s-au majorat", a declarat Ghizdeanu. Potrivit acestuia, CNP estimeaza ca pe primul semestru din 2009 vor fi finalizate un numar de circa 70.000 de constructii.

Varianta finala a prognozei de toamna publicata de CNP indica pentru anul viitor o crestere cu 4,7% a industriei si cu 5,8% a serviciilor, in timp ce agricultura va avea o dinamica de 3,5%, pe fondul unei productii bune si in 2008.

Fata de varianta preliminara a prognozei, publicata la sfarsitul lunii septembrie, CNP a revizuit in scadere estimarile privind sectorul industrial atat pentru 2009, dar si pentru 2008. Pentru acest an, industria este creditata cu un avans de 4,8%, fata de 5,4% in prognoza precedenta.

De asemenea, CNP anticipeaza o temperare semnificativa a consumului populatiei, de la o crestere cu 10% in 2008 la 7,1% in 2009. Si in acest caz, datele au fost revizuite sensibil in scadere, varianta preliminara aratand o crestere cu 11% pentru acest an si 7,6% anul viitor.


Ghizdeanu: Ponderea mare a autoconsumului ar putea sa ne protejeze de criza

Potrivit sefului CNP, desi criza economica internationala va afecta tara noastra, in special mediul privat, unde am putea asista la cresterea numarului de someri, Romania poate evita efectele negative, avand in maneca doua atuuri. "Ar fi culmea sa spuna cineva ca Romania e inafara turbulentelor din jurul nostru. E o certitudine ca 2009 e un an cu multe incertitudini si cu anumite efecte negative. In acelasi timp, Romania poate sa fie ferita de criza efectiva.

Romania are doua atuuri, ambele provenind din subdezvoltarea pietei. Primul este ponderea mare a consumului de produse agroalimentare si cele pentru gospodarie, care atinge 65% din bugetul familial. Al doilea element este autoconsumul. Romania, chiar mai mult decat Bulgaria, are o economie naturala, de autoconsum, care este mai putin flexibila la criza. E o structura anormala daca vreti, dar asta e adevarul", a spus Ghizdeanu.

Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere estimarea privind cresterea economica din 2009, de la 6,5% la 6%, anticipand incetiniri ale activitatii in toate sectoarele, cu un declin mai puternic in cazul constructiilor, unde se asteapta, totusi, un avans de 12,8%, fata de 28,8% in acest an.
http://economie.hotn...tere-pietei.htm


#250
Stagirioritic

Stagirioritic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 683
  • Înscris: 24.08.2008

Quote

ISĂRESCU: "Am intrat în era incertitudinilor!"

Publicat: 3 Noiembrie 2008
Vizionari: 1;

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa ca "am intrat in era incertitudinilor".

Isarescu a spus ca desi turbulentele financiare internationale nu afecteaza direct Romania, exista, pe de alta parte, efecte indirecte asupra mediului economic romanesc.

"Efectele indirecte pot fi mai dramatice decat cele directe. Pot aparea fenomene de panica. Atunci cand ai o criza de nervi, poti chiar sa dai foc la casa", a explicat guvernatorul BNR.

Acesta a mai afirmat ca se constata o inversare de trend in ceea ce priveste inflatia, insa a mentionat ca orice abatere poate sa miste semnificativ in sus sau in jos nivelul acesteia.

Potrivit lui Mugur Isarescu, elementele care pot afecta inflatia (n.r. estimata anul acesta la 3,8%) sunt: pretul petrolului, preturile administrate, volatilitatea preturilor produselor alimentare si cursul de schimb.

http://www.capital.ro/articol/isarescu-am-...lor-113769.html

Bine ca n-am platit intrarea...

Edited by Stagirioritic, 03 November 2008 - 15:48.


#251
radumiki

radumiki

    funny content creator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 23,803
  • Înscris: 13.10.2003
Bucurestenii, campioni la cumparat case pe datorie

Bucureștenii sunt campioni absoluți  când vine vorba despre cumpărarea unei case sau a unui teren pe datorie. Din cele 25.800 de tranzacții încheiate în primele nouă luni ale acestui an, 88% (aproximativ 22.800) s-au făcut prin punerea unei ipoteci pe un bun imobiliar, potrivit datelor comunicate de Agenția de Cadastru și Publicitate Imobiliară

sursa

#252
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,945
  • Înscris: 01.09.2006

Quote

Zona rezidențială Pipera a intrat în declin din cauza densității proiectelor și a prețurilor mari
Azi 11:30  

Zona rezidențială Pipera, aflată într-o continuă expansiune, a intrat în declin începând cu 2008, lucru datorat atât densității proiectelor din zonă, prețurilor mari practicate de dezvoltatori, infrastructurii precare, cât și problemelor legate de furnizarea utilităților, arată compania CBRE|Eurisko

Potrivit unui studiu de piață realizat de compania de consultanță imobiliară CBRE|Eurisko, declinul zonei a fost susținut și de conexiunea dificilă cu centrul orașului.

http://www.tmctv.ro/...rilor_mari.html

Quote

Legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor a fost promulgată
Azi 11:50  

Președintele Traian Băsescu a promulgat o lege potrivit căreia asigurarea locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundațiilor devine obligatorie, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale remis marți Agenției NewsIn.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundațiilor, promulgată marți de șeful statului a fost adoptată, în 8 octombrie, în Camera Deputaților. Astfel, proprietarii fizici sau juridici ai imobilelor cu scop de locuință trebuie să le asigure, valoarea poliței de asigurare fiind diferențiată în funcție de tipul de locuință.

În favoarea legii au votat 212 de deputați, în timp ce unul s-a împotrivit, iar șase s-au abținut.Potrivit textului votat de către deputați, începând cu data la care se împlinesc 90 de zile de la adoptarea normelor de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, emise în aplicarea legii, persoanele fizice și juridice sunt obligate să-și asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcțiile cu destinație de locuință, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora, înregistrate în evidențele organelor fiscale.

http://www.tmctv.ro/...promulgata.html

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate