Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Șomer cu venituri prin parti...

Insignia 2018-2020 Sport Tourer d...

Recomandari proteza auditiva

Oameni care traiesc pe bune
 Sony Xperia 1 VI

Eroare E-15, msv Bosch Silence Pl...

La Anmgd Cluj se face master dupa...

Prezentatori TV cu telefoanele in...
 AC Mobil fara evacuare?

SMS over IMS networks – SMS...

MYEGNETIAPASS - GRECIA - mic ghid

Distribuție Golf 7 2.0 TDI
 Incurajarea, stimularea si sustin...

Inmatriculare Motocileta "de ...

Pentru voi cat de relevant e cons...

MyGuava?
 

Revista Presei

- - - - -
  • Please log in to reply
1775 replies to this topic

#217
_TCornel_

_TCornel_

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 213
  • Înscris: 14.12.2006
http://economie.hotn...au-faliment.htm


Quote

"Vantul nu mai bate in favoarea noastra, cred ca ne asteapta o adevarata provocare: la ora aceasta are loc o corectie sanatoasa a pietei, are loc o curatire a pietei de cei care cauta profituri pe termen scurt, asa numitii speculatori"


#218
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,948
  • Înscris: 01.09.2006

Quote

PIAȚĂ După câțiva ani buni în care au profitat de scumpiri, roata se întoarce

Coșmar de proprietar: terenul s-ar putea ieftini cu până la 40%
de Andrada GHIRA | 22 OCTOMBRIE 2008

Pentru a debloca piața prin reluarea tranzacțiilor, proprietarii vor trebui să lase din preț

Dobânzile mari i-au speriat pe cei care voiau să cumpere terenuri prin credit

Unii proprietari țin cu dinții de preț deși nu au primit nicio ofertă în ultimele luni

Condițiile aspre de creditare și prețurile mari ale terenurilor aproape că au curățat de tot peisajul imobliar al Capitalei de speculatorii cu terenuri, speriați de numărul infim de tranzacții făcute anul acesta.

Proprietarii de terenuri și-au dat seama că nu mai pot vinde la fel de scump și că trebuie să mai lase din preț. „În zonele limitrofe ale Bucureștiului, cum sunt Otopeni, Tunari, Corbeanca sau Frumușani, prețurile terenurilor au scăzut cu 10 - 20%, în condițiile în care 80% din cei care doreau să cumpere erau cei cu credite. Spre exemplu, săptămâna trecută am avut o tranzacție a unui teren de la marginea Capitalei, cu 80 de euro pe metru pătrat plus TVA, în condițiile în care proprietarul visa anul trecut un preț de 140 de euro pe metrul pătrat”, a declarat pentru Gândul Costin Lazăr, director general al agenției imobiliare Neoland Invest.

Tendința de ieftinire a terenurilor din Capitală este confirmată și de reprezentanții companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania. Costin Lazăr mai spune că  prețurile terenurilor din București nu au înregistrat variații mari, dar se așteaptă ca de la începutul anului viitor prețurile să scadă cu valori cuprinse între 20% și 40%, ceea ce ar duce la o deblocare a pieței.

6.000 de euro pe metru pătrat în zone exclusiviste

Singurele care nu au înregistrat scăderi sensibile sunt prețurile terenurilor din zona de centru și centru-nord, căutate încă pentru dezvoltarea de ansambluri rezidențiale și clădiri de birouri. Potrivit unui studiu realizat de compania de consltanță imobiliară Atisreal România, în prima jumătate a acestui an, prețurile terenurilor din aceste zone au înregistrat creșteri de până la 15%. La polul opus, Alin Stavarache, senior consultant Quantum Consulting & Management, este de părere că cererea de locuințe, birouri și centre comerciale este la fel de mare ca și în anii precedenți, ceea ce va face ca piața imobiliară să continue un trend ascendent și va duce la creșterea prețurilor terenurilor, până când piața imobiliară va fi saturată.

Prețurile din zonele exclusiviste, precum Cotroceni, Kiseleff, Herăstrău sau Dorobanți, variază de la 3.000 la 6.000 de euro pe metru pătrat, în timp ce în zonele Universitate, Piața Romană, Cișmigiu, acestea ating un maxim de 3.500 de euro pe metru pătrat. În zonele semicentrale: Titan, Berceni, Pantelimon, Drumul Taberei, prețurile pornesc de la 500 de euro și pot ajunge la 2.000 de euro pe metru pătrat. În zonele mărginașe ale cartierelor, până la actuala șosea de centură, se găsesc terenuri cu prețuri de la 150 la 1.000 de euro pe metru pătrat. Un lucru important, când vine vorba de achiziția unui teren cu destinație rezidențială sau pentru spații de birouri, este coeficientul maxim de ocupare a terenului (CUT).

„Se găsesc terenuri la 400 de euro pe metru pătrat, dar, dacă nu poți contruit pe el decât un P+1, nu este rentabil. La un teren cu 1.000 de euro pe metru pătrat, dar care are un CUT de P+10, chiar dacă este mai scump, e mai rentabil”, mai spune Costin Lazăr. De asemenea, cumpărătorii nu mai sunt atrași de terenurile extravilane și le achiziționează doar pe cele intravilane.

http://www.gandul.in...ml?3936;3345769

#219
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008

Quote

Inflație de case cu chirie

dar

Luna septembrie a adus pe piața închirierilor din București cu până la 63% mai multe apartamente față de august. Chiriile n-au scăzut, ba chiar au crescut ușor.
Blocuri
22 Oct 2008 Blocuri

Blocuri
Numărul apartamentelor cu patru camere oferite spre închiriere a crescut cu 63%.
Proprietarii care au făcut investiții în apartamente, așa-zișii speculanți imobiliari, au decis să le scoată spre închiriere din cauza lipsei cumpărătorilor. Potrivit unui raport de monitorizare efectuat de site-ul imobiliar anunturiparticulari.ro, oferta de apartamente de închiriat, cu trei camere, a crescut în luna septembrie cu 45%, comparativ cu luna august, în timp ce apartamentele cu două camere sunt mai multe cu 33%. „Proprietarii care dețin apartamente, decât să le vândă pe o piață în scădere, au decis să le scoată spre închiriere. Decât să piardă preferă să le închirieze pentru anumite perioade de timp“, ne-a spus Silvia Vrânceanu, general manager la anunturiparticulari.ro.
Publicitate



Recordul pentru cele mai multe oferte publicate îl înregistrează ofertele de închiriere pentru apartamentele cu patru camere, al căror număr a crescut cu nu mai puțin de 63% față de luna august. Tot în luna septembrie, proprietarii au scos spre închiriere cu 19% mai multe garsoniere. Chiar dacă numărul apartamentelor de închiriat a crescut semnificativ, prețurile la chirii au rămas aproape neschimbate. „Prețurile chiriilor nu s-au modificat. Chiriile s-au menținut la un nivel constant încă de la începutul anului, piața fiind stabilizată de o creștere uniformă a cererii“, a precizat Silvia Vrânceanu, adăugând că cei care nu au reușit să își cumpere un apartament s-au reorientat către închirierea unuia.

Față de perioada similară a anului trecut, chiriile garsonierelor s-au majorat cu 2,25% și cu 10% pentru apartamentele cu două camere. De asemenea, chiriile apartamentelor cu trei camere au crescut cu 13%, iar în cazul celor cu patru camere cu 7%. Potrivit aceluiași studiu, în perioada septembrie 2007 - septembrie 2008, numărul ofertelor de închiriere a crescut cu 52% pentru apartamentele cu două camere și cu 28% pentru garsoniere. Creșteri de peste 66% au înregistrat ofertele pentru apartamentele cu trei camere, indicele-record de 73% fiind deținut de apartamentele cu patru camere.

Prețuri la chirii în București

Prețurile chiriilor în Capitală variază în funcție de cartier, dotări și îmbunătățiri. Astfel, garsonierele din Berceni au un preț mediu de închiriere de 330 de euro, în timp ce apartamentele de două camere se pot închiria cu 495 de euro pe lună. Garsonierele din Drumul Taberei au un preț mediu de închiriere de 395 de euro, iar apartamentele de două camere au prețul mediu al chiriei de 510 euro. Cea mai scumpă chirie la apartamente de cartier se plătește în Vitan. Garsonierele au un preț mediu de închiriere de 454 de euro, iar apartamentele de două camere ajung la 629 de euro.
http://www.cotidianu...irie-61877.html

se pare ca cererea pe chirii a crescut mai repede decat oferta .....amandoua fiind in crestere datorita blocarii pietei de vanzari.....

Quote

Ofertele de apartamente de inchiriat au crescut cu 45% in septembrie

Ofertele de apartamente de inchiriat au crescut cu 45% in septembrie
Numarul ofertelor pentru locuinte de inchiriat a crescut cu pana la 45% in luna septembrie, fata de luna precedenta, in Capitala, arata ultimul raport al AnunturiParticulari.ro.
Cresterea ofertelor a avut la baza stagnarea vanzarilor si nu a afectat pretul de inchiriere.

Proprietarii de apartamente din Bucuresti au scos la inchiriat cu 45% mai multe apartamente cu 3 camere fata de luna august si cu 33% mai multe apartamente cu doua camere.

Recordul pentru cele mai multe oferte publicate il inregistreaza ofertele de inchiriere pentru apartamentele cu 4 camere, al caror numar a crescut cu nu mai putin de 63% fata de luna august. Tot in luna septembrie, proprietarii au scos spre inchiriere cu 19% mai multe garsoniere.

Potrivit AnunturiParticulari.ro, in decursul unui an de zile - din septembrie 2007 pana in septembrie 2008 - numarul ofertelor de inchiriere a crescut cu 52% pentru apartamentele cu doua camere si cu 28% pentru garsoniere. Cresteri de peste 66% au inregistrat ofertele pentru apartamentele cu 3 camere, procentul record de 73% fiind detinut de apartamentele cu patru camere.

Cresterea numarului ofertelor nu a determinat variatii mari in ceea ce priveste preturile. Stagnarea procesului de creditare si fluctuatiile foarte mari ale dobanzilor au determinat o reorientare a cererii pentru apartamentele de inchiriat in detrimentul achizitionarii.

De aceea, cresterea ofertei a venit in intampinarea unei cereri ascendente pe piata inchirierilor. Fata de perioada similara a anului trecut, chiriile garsonierelor s-au majorat cu 2,25% si cu 10% pentru apartamentele cu 2 camere. De asemenea, chiriile apartamentelor cu 3 camere au crescut cu 13%, iar in cazul celor cu 4 camere cu 7%.

Comparativ cu ianuarie 2008, luna septembrie nu indica modificari esentiale, chiriile garsonierelor si apartamentelor de 2 camere majorandu-se cu 5% si cu 6% pentru apartamentele cu 4 camere. Cresteri insesizabile au inregistrat apartamentele de 3 camere, procentul acestora nedepasind pragul de 0,5%.

Valoarea chiriilor variaza foarte mult in functie de dotari si imbunatatiri, dar mai ales in functie de locatie. In general, zonele cu infrastructura si transport in comun slab dezvoltate sunt cele mai putin cautate si in consecinta chiriile solicitate sunt mult mai mici.

Chiriile medii la garsonierele din cartiere sunt cuprinse intre 280 si 454 euro lunar, in Pantelimon, respectiv Vitan. Pentru apartamente de 2 camere chiria medie se pozitioneaza intre 450 euro lunar in Titan si 630 euro lunar in Vitan.

Edited by mobilus, 22 October 2008 - 18:59.


#220
ximsim

ximsim

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 24.10.2008
Se pare ca unii dezvoltatori au inceput sa apeleze la masuri extreme. Nu mai vand nimic pe motiv ca "situatia financiara internationala le-a scazut valoarea de piata" ...

Articolul complet aici.

posibil sa fi gresit editatarea, poti sa revii in max 25 min sa refaci postul?!

Edited by punkt, 24 October 2008 - 15:23.


#221
radical_

radical_

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 11.09.2008
http://www.businessm...ml?5846;3344295

#222
radical_

radical_

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 11.09.2008
Cotidianul - Apartamente 1000 Eur/mp

Edited by radical_, 26 October 2008 - 23:27.


#223
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008

Quote

Locuințele confort doi, ieftinite de criză
Prețurile apartamentelor confort doi sunt în scădere, iar specialiștii spun că lipsa creditelor va face ca valoarea acestora să scadă și mai mult.
Bloc
26 Oct 2008 Bloc

Bloc
În câteva luni, prețul garsonierelor din cartiere a scăzut cu aproximativ 10.000 de euro.
Băncile au decis să nu mai acorde credite pentru locuințe doi și trei, ceea ce va face ca numărul cererilor pentru acest segment de locuințe să scadă. Interesant este faptul că decizia băncilor afectează o piață mică pentru care se înregistra totuși o cerere foarte mare. Din cauza suprafețelor mici, mulți dintre cei care își doreau neapărat o locuință optau pentru o astfel de variantă. Acest lucru s-a văzut în prețuri. În urmă cu doar câteva luni, proprietarii de apartamente și garsoniere confort doi sau trei cereau peste 1.500 de euro/metrul pătrat util.

Pentru garsonierele confort doi situate în cartiere căutate, cum ar fi Drumul Taberei, Titan sau Militari, cu suprafețe utile de 22-25 de metri pătrați, proprietarii cereau 50.000-53.000 de euro, dar existau și oferte de 60.000 de euro pentru astfel de locuințe.
Publicitate



Și pentru apartamentele cu două camere se cereau prețuri mari. O astfel de locuință, cu o suprafață utilă de 37-40 mp, în Luică sau Baicului, ajunge la 65.000 de euro, în vreme ce în Drumul Taberei sau Berceni se cer 70.000-80.000 de euro. “S-a ajuns la aceste prețuri deoarece aceia care nu au suficienți bani aleg o astfel de locuință. Nu se uită la prețul pe metru pătrat, ci la cel pe unitate locativă, iar acestea sunt cele mai ieftine”, spune expertul imobiliar Liviu Ureche. Și aceste locuințe s-au ieftinit. Astfel, o garsonieră confort doi într-un cartier precum Titan sau Militari se poate cumpăra în prezent cu 40.000-45.000 de euro. Același trend se confirmă și pentru locuințele cu două camere. Pentru un apartament cu două camere confort doi situat în Drumul Taberei sau Berceni se cer în prezent 62.000-65.000 de euro, în vreme ce pentru unul situat în zone mai slab cotate pretențiile scad la 55.000 de euro.

Decizia băncilor va lovi și mai mult în prețurile acestor locuințe. Analiștii imobiliari consideră însă că impactul asupra pieței nu va fi foarte mare. “În mod normal, ar trebui ca și prețurile acestor locuințe să mai scadă, mai ales dacă băncile nu le mai acceptă ca garanții. Să nu uităm că vorbim despre o piață mică, care nu reprezintă decât cel mult 10% din piața imobiliară”, spune Ion Radu Zilișteanu. Prețurile nu le vor face însă imposibil de tranzacționat. “Dat fiind că vorbim despre locuințele cu cele mai mici prețuri de pe piață, este posibil să se realizeze tranzacții cu banul jos, fără credit, iar restricțiile la creditare să nu aibă un impact așa de mare”, crede Liviu Ureche.
http://cotidianul.ro...riza-62257.html


#224
ximsim

ximsim

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 24.10.2008

http://www.rezidenti...rea-id4088.html


#225
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008
Italienii speriați de căderea pieței imobiliare din Spania și Marea Britanie vor să investească în România

Investitorii ruși pun ochiul pe casele și terenurile din România

#226
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007
http://economie.hotn...va-negativa.htm  
http://www.bloombiz....ui-scazut-al-sp

#227
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006
Decizia S&P ne aduce inapoi cu patru ani

http://www.zf.ro/zf-...ru-ani-3381799/

#228
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007
Criza financiara ajunge la Cluj: concedieri masive la fabrici de pantofi, hartie, mobila si sticla
de Ruxandra Hurezean HotNews.ro
Luni, 27 octombrie 2008, 20:44 Actualitate | Esențial

Fabrica de celuloza de la Dej
Foto: Eugen Olariu
“Criza mondiala din imobiliare afecteaza constructiile, industria mobilei, ori noi livram hirtie pentru sacii de ciment si multe alte materiale de constructii, in mare la extern. Nu mai livram. Aveam comenzi de hirtie din afara si din tara la hirtia pentru impachetat mobila. Nu se mai vinde mobila!”. Managerul unei fabrici de celuloza si hartie din Dej explica pentru HotNews.ro cum se propaga criza in adancime si cum cauta disperat solutii. Alte fabrici din Cluj si-au concediat toti oamenii: “furnizam incaltaminte in Italia, cam 12 mii de perechi pe luna, din septembrie nu au mai venit comenzi”. Producatorul din Turda a concediat 105 muncitori. Nu sunt singurii, iar autoritatile prevad inca 4.000 de someri pana la sfarsitul anului.

Diana Racolta a condus fabrica de incaltaminte de la Turda, detinuta de  Toscano SRL. A fost nevoita sa inchida fabrica in primul rind pentru ca s-au oprit comenzile din strainatate: „Nu mai aveam comenzi din afara. Daca de obicei furnizam incaltaminte in Italia, cam 12 mii de perechi pe luna, din septembrie nu au mai venit comenzi si nu am mai avut ce sa facem. Ar mai fi de lucru din februarie, niste promisiuni de comenzi din Europa, dar ce faceam cu muncitorii pina in februarie, martie 2009 cind noi nu puteam trece de septembrie? Le-am dat salarii in august, dar apoi promisiunile de comenzi nu au mai venit”.

Fostul manager al fabricii explica cum criza externa s-a propagat la fabrica de incaltaminte din Turda. “Nu mai aveau furnizori de piei, nu mai vindeau, nu mai faceau nici ei fata crizei, totul a fost un lant  si au renuntat la a mai comanda la noi, cum faceau pina atunci. Au fost si cauze care tin de relatia patronatului de la firma Toscana cu proprietarii de cladiri, dar motivul principal pentru care am trimis oamenii acasa a fost sistarea comenzilor de la extern”, explica fostul manager, Diana Racolta.

La Somes Dej, hirtia va fi albastra

Fabrica de Celuloza si Hirtie de la Dej a anuntat disponibilizarea a 450 de angajati pina la sfirsitul anului. Autoritatile locale sunt ingrijorate de valul de concedieri si-si programeaza intilniri si discutii publice cu managementul acestei fabrici. Adrian Itu, managerul fabricii de celuloza si hirtie de la Dej a descris pentru HotNews.ro cum si de ce a ajuns fabrica sa afectata de criza financiara: „Cauzele reale ale impasului in care ne aflam au legatura cu cresterea pretului la utilitati dar si cu scaderea pretului la celuloza pe piata externa si interna cu peste 20%.

Daca mi-au crescut pretul la utilitati cu 30% gazul, cu 20% energia si cu 100% chimicalele, pe care le iau si de la extern, iar pretul de desfacere a scazut cu 20%, (de la 600 de euro pe tona la 480 de euro) cum sa mai putem merge inainte? Eram patru fabrici de celuloza, acum sintem trei! Nu mai avem beneficiari, nici pe extern - unde sintem afectati de criza mondiala - nici pe intern. Nu mai avem fabrica de la Calarasi, nu se mai fac nici caiete, nu se mai tiparesc atitea ziare, ca acum se citeste pe internet, intr-un cuvint - nu mai avem desfacere.

Pe de alta parte, criza mondiala din imobiliare afecteaza constructiile, industria mobilei, ori noi livram hirtie  pentru sacii de ciment si multe alte materiale de constructii, in mare la extern. Nu mai livram. Aveam comenzi de hirtie din afara si din tara la hirtia pentru impachetat mobila.  Nu se mai vinde mobila! Gata, nu mai vindem. Noi nu facem fata crizei si pentru ca tarile din Vest, Germania de exemplu, afectata de criza, scade pretul la celuloza si o descarca pe piata noastra. Eu, la pretul utilitatilor de aici nu pot face celuloza atit de ieftina si pierd! Criza se propaga in adincime”

"Sunt la Viena, caut parteneri. Acum nu vad nici o solutie"

La problemele externe, managerii fabricilor romanesti adauga problemele interne: costurile mari de productie, energia tot mai scumpa, pe scurt lipsa de competitivitate.

“Nu e nevoie sa pierd eu un beneficiar din Europa, dar e destul ca mi-l ia pe cel din tara! Nu mai poti spune ca efectele crizei mondiale se simt pina la granite. Sintem pe o piata libera. Ar trebui sa putem fi competitivi ca sa luptam cu presiunea crizei, dar noi producem celuloza folosind energie cu 76,8 euro pe MW pe cind competitorul meu din Suedia o produce cu 35 de euro MW-ul.

In conditii de criza, cind competitia pe piata se ascute, eu, producator din Romania pierd! Sintem mai vulnerabili la criza pentru ca nu sintem competitivi. Noi nu ne permitem sa coborim preturile ca ei, pe noi criza ne spulbera primii! Acum sint la Viena, caut parteneri, joi am intilnire cu autoritatile de la Cluj, dar acum nu vad nici o solutie. Cel mai probabil ca vom face concedieri masive!” a explicat pentru HotNews.ro Adrian Itu, managerul fabricii de celuloza si hirtie de la Dej.

AJOFM Cluj: inca 4000 de someri pana la sfarsitul anului

Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, crede ca, pana la sfarsitul anului, vor fi inca 4.000 de someri, ca efect al crizei financiare, care se vor adauga celor 9700 deja inregistrati. In aceasta toamna, Napolact a trimis 97 de muncitori in somaj de la punctul de lucru din Huedin, de la Sticla Turda au fost concediati 450 de angajati, de la Cesom Turda 160, fabrica de mobila Vladeasa a concediat 234 de muncitori, iar Toscano SRL, producator de incaltaminte din Turda a disponibilizat alti 105 muncitori. Combinatul de Celuloza si Hirtie Dej  a anuntat ca va renunta la 450 de angajati, iar Hidroconstructia a trimis acasa deja 200.

Directorul AJOFM se arata foarte ingrijorat de evolutia somajului din judet: „Avem concedieri in cascada si asta ne ingrijoreaza. De exemplu, daca sint concediati 400 de oameni la Turda pentru ca fabrica nu mai are comenzi pentru export, dar noi nu avem altceva in zona, unde sa plasam aceasta forta de munca? Avem concedieri in Huedin, in Dej. Ce facem cu oamenii? Ne gindim sa ne axam pe o reconversie catre zonele de servicii comunitare si sezoniere. In prezent cautam solutii, in orice caz o dublare a ratei somajului ne pune serioase probleme.”
articol  aparut aici:  http://www.hotnews.r...bila-sticla.htm

#229
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008
daca vreti sa aflati ce o sa se intample cu oferta de apartamente noi pe perioada de criza :) ....ramane constanta la calitate mai scazuta , sau pur si simplu scade. nici un dezvoltator nu vrea sa creasca presiunea pe o poata buimaca..asa ca vand ce au atat cat inca oferta este destul de scazuta si restul amana...

Quote

Dezvoltatorii fac pasi inapoi si amana proiecte

Britanicii de la Fabian, dupa ce au cumparat pe parcursul anului trecut un teren la Timisoara si au intrat la inceputul acestui an intr-un joint-venture pentru realizarea a doua ansambluri rezidentiale in Oradea si Satu Mare, au decis sa amane inceperea constructiei pentru o perioada nedeterminata.
"Strategia de a dezvolta proiecte rezidentiale in vestul Romaniei a fost schimbata pentru a reduce riscurile operationale si financiare. Am luat decizia ca in loc sa lansam ansamblurile rezidentiale din Timisoara, Oradea si Satu Mare in conditiile actuale ale pietei, sa amanam procesul pana cand conditiile vor fi mai favorabile", afirma reprezentantii fondului.
Proiectele din Oradea si Satu Mare prevad constructia unor locuinte cu o suprafata de circa 37.000 de metri patrati, respectiv in jur de 500, in timp ce proiectul din Timisoara ar urma sa cuprinda aproximativ 250 de apartamente.
Majoritatea dezvoltatorilor isi reanalizeaza proiectele a caror constructie nu a fost inceputa si finantarea bancara nu a fost atrasa, astfel ca este posibil sa mai asistam in urmatoarea perioada si la alte amanari de proiecte.
In schimb, ansamblurile a caror constructie a fost deja inceputa si care au reusit deja sa vanda un numar important de locuinte sunt partial protejati de costurile mari de creditare care afecteaza deopotriva companiile cat si potentialii cumparatori.
Cu toate acestea, majoritatea proiectelor au inregistrat scaderi semnificative ale vanzarilor in ultimele luni.
Fabian este implicat si in dezvoltarea ansamblului rezidential New Town din cartierul bucurestean Dristor, aflat in prezent in constructie.
"Vanzarile la New Town au fost lente in cel de-al treilea trimestru dar totalizeaza acum 285 de precontracte semnate. Constructia la prima faza, care cuprinde 315 unitati, se aproapie de finalizare, cu livrarea estimata pentru martie 2009 si vanzari de peste 85% deja semnate", declara reprezentantii Fabian.
In noul context al pietei rezidentiale, o serie de dezvoltatori au anuntat reduceri de preturi pentru revitalizarea vanzarilor, in timp ce altii ofera diferite facilitati, precum mobilier sau loc de parcare inclus in pret.
Hercesa, pe de alta parte, a realizat o metoda de plata prin care compania finanteaza clientii pe timpul constructiei locuintelor pentru a face mai usor accesibile apartamentele din cadrul proiectelor proprii.
Pe de alta parte, compania Asset Management System a redus cu 200 de milioane de euro investitia alocata proiectului Casa Nova din Corbeanca, dupa ce a renuntat sa mai cumpere tot terenul necesar constructiei celor 800 de vile anuntate, din cauza cresterii exagerate a preturilor in zona.
In loc de 800 de vile, dezvoltatorul va construi doar 300 de case individuale si de tip duplex si 300 de apartamente in 16 blocuri, investitia urmand sa ajunga la 100 mil. euro, potrivit Mediafax.
Cu toate acestea, in ultimele luni o serie de companii, in special din Israel, au continuat sa anunte proiecte noi in toamna acestui an, care cuprind peste 8.000 de locuinte.
Printre acestea se numara cel de-al treilea ansamblu rezidential din Capitala al companiei Conarg - Quadra 2, realizat in zona Politehnica - sau proiectele unor firme cu actionariat israelian precum Dimri International sau Afik Group, care vor realiza locuinte in zona Ghencea - Drumul Taberei, Shapir Group, care a inceput proiectul North Park din Baneasa sau Caterata si New Horizon, care dezvolta Odyssea Residential in nordul Capitalei.

http://www.zf.ro/pro...oiecte-3382248/

Edited by mobilus, 28 October 2008 - 10:59.


#230
rila84

rila84

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 361
  • Înscris: 15.07.2008
http://www.capital.ro/articol/criza-financ...noi-113560.html

#231
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008
dupa o crestere destul de mare in 2008:

Quote

BNR estimeaza o crestere economica de 4,6% pentru 2009
Viceguvernatorul Bancii Nationale, Cristian Popa, a declarat, marti, ca BNR estimeaza pentru 2009 o crestere economica a Romaniei de 4,6%, nivel sub cel luat in calcul la elaborarea bugetului de stat, de 6%, potrivit NewsIn. Comisia Nationala de Prognoza estimeaza in prognoza de toamna ca avansul economic al Romaniei va fi de 6% in 2009.

Nivel estimat in prognoza de toamna este insa mai scazut decat cel din prognoza preliminara de toamna, publicata in luna septembrie, unde se arata ca PIB-ul va urca cu 6,5% in 2009.

Anul trecut, Romania a consemnat o crestere economica de 6%, iar pentru acest an CNP estimeaza un avans economic de 9,1%.
http://economie.hotn...pentru-2009.htm


#232
ro1171

ro1171

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 28.10.2008
http://www.zf.ro/bur...dicole-3359999/

#233
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006
asta seara ne crizam in familie. rugam neafectatii sa paraseasca persoanele pe care le-au insotit la peron.

http://www.standard...._resemnate.html

Efectele crizei:

Redimensionarea planurilor de extindere in retail
Pierderi generate de curs in distributie
Falimente in randul firmelor mici
Reducerea fortei de munca in IT
Scaderea salariilor in IT
Inghetarea unor proiecte pe servicii
Majorarea costurilor, din cauza cursului in telecom
Reducerea consumului

http://www.standard....si_finante.html

Solicitarile de angajare pentru specialistii din domeniul financiar-contabil au scazut cu 1% in luna septembrie 2008 fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce numarul ofertelor de joburi in software IT s-a diminuat cu 8%, iar in arhitectura cu 15%, potrivit datelor furnizate catre Business Standard de site-ul de joburi Bestjobs

Edited by turbo trabannt, 28 October 2008 - 22:18.


#234
danny

danny

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,023
  • Înscris: 27.03.2002

Quote

Bula imobiliară. De ce trebuie să se spargă
Actualitate Companii - Adrian Panaite / Diana State
(citeste alte articole de acelasi autor »)

Toate argumentele care au inflamat la maximum cotațiile din real estate dispar la o analiză mai atentă



În ultimii ani, pe piața imobiliară din România s-a dezvoltat o bulă speculativă de proporții, sub diverse pretexte prețurile locuințelor și terenurilor inflamându-se până la valori cu totul exagerate, fără un corespondent real în potențialul efectiv al economiei locale. Fluxul investițional venit în condițiile unui exces de lichiditate pe plan mondial, dar și nevoia unui cămin pentru familiile de români au permis escaladarea acestui bubble pe o piață lipsită de adâncime și de  transparență. În tot acest răstimp, reprezentanții sectorului au încercat confuzionarea consumatorului final prin exagerarea impactului unor fenomene economice asupra prețurilor din real estate, astfel încât acestea au urcat continuu, spre niveluri total aberante, nesustenabile pe termen lung. Principalele argumente în favoarea acestor creșteri ale cotațiilor au fost raportul dintre cerere și ofertă, care i-ar fi avantajat pe vânzători, majorarea veniturilor populației, perspectiva diminuării dobânzilor ce ar fi stimulat accesul la creditare, o presupusă necesară aliniere a prețurilor din imobiliarul românesc cu cele din țările dezvoltate odată cu accederea în Uniunea Europeană, precum și estimările legate de intrările de capital occidental pe această piață.

Acum, la un an după integrare și în fața unei crize economice mondiale fără precedent, observăm că toate aceste motivații care au stat la baza umflării balonului de săpun din imobiliarul românesc nu mai sunt valabile. Raportul dintre cerere și ofertă pare a se fi inversat în contextul în care cererea solvabilă tinde spre zero ca urmare a noului regulament al BNR, iar numărul terenurilor și caselor scoase la vânzare a explodat în ultimele luni. De asemenea, este evident că majorarea veniturilor nu va mai putea continua în același ritm spre a putea menține așteptările ridicate ale developerilor. Reducerea preconizată a dobânzilor apare acum ca total iluzorie, dacă ne gândim că banii devin din ce în ce mai scumpi la nivel mondial, iar deficitul structural de lichidiate va persista în anii care vin. Cotațiile din real estate din țările dezvoltate de la începutul anilor 2000, prezentate drept  reper și pentru România, s-au dovedit a fi, la rândul lor, nerealiste. Specialiștii vorbesc, deja, despre cea mai mare bulă speculativă din istorie, iar prețurile activelor imobiliare au coborât semnificativ între timp, atât în SUA, cât și în alte țări industrializate. Cât privește marota străinilor care vor veni să ne cumpere cu totul, aceasta este spulberată în noul cadru general în care fondurile ies din țările emergente sau caută să-și vândă din dețineri cu scopul obținerii de lichidități. Având în vedere această turnură, este de așteptat ca piața imobiliară autohtonă să intre pe un lung ciclu de scăderi.



Dragoș Cabat: La aceste prețuri, raportul dintre cerere și ofertă nu mai este relevant



În ultimii ani, orice creștere a prețurilor din real estate era motivată de reprezentanții sectorului prin raportul dintre cerere și ofertă. Mențiunile cu privire la stocurile scăzute erau însoțite de prezentarea unei cereri potențiale infinite. Noțiunea de cerere solvabilă era eludată în permanență și niciodată agențiile imobiliare nu au dat detalii cu privire la solictările efective. Dragoș Cabat, președinte al Asociației Române a Analiștilor Financiari (CFA România), consideră că acest raport dintre cerere și ofertă, pe actualele paliere de prețuri, nu mai este relevant. "Pe termen lung, cererea potențială există, în timp ce oferta este mai puțină, în special pe segmentul high-class. Acest lucru nu înseamnă însă că prețurile pot urca la nesfârșit. Este necesară o corecție pe care personal o așteptam demult. Prețurile nu trebuiau să crească atât de puternic și este normal ca acum să scadă. Orice piață este ciclică și cred că vor urma câțiva ani de deprecieri în real estate", a declarat Dragoș Cabat. În opinia sa, situația este asemănătoare cu cea de pe piața petrolului, unde deși există un dezechilibru între o cerere importantă și niște rezerve limitate, prețul a scăzut la jumătate față de maxime în contextul unei crize generale de lichidități. Ceva mai rezervat este Valentin Toma, manager departament rezidențial Media City, care consideră că, deși cererea solvabilă s-a redus întrucât produsele bancare vor fi mai greu de accesat, piața imobiliară nu va înregistra o scădere dramatică. "Necesarul de locuințe este încă ridicat, iar acum nu ne confruntăm decât cu un blocaj pe bază de zvonistică. Nu cred că am putea asista la o panică", a mai spus Toma. "Este o piață a celor care sunt nevoiți să vândă și a celor care sunt nevoiți să cumpere", susține Ruxandra Cleciu, președinte al Asociației Române a Agențiilor Imobiliare, subliniind că astfel avem un echilibru relativ între cerere și ofertă care, însă, se traduce printr-un blocaj la nivelul tranzacțiilor. "Atât cumpărătorii, cât și vânzătorii sunt în așteptare și fiecare dintre aceștia au problemele lor specifice", a mai spus Ruxandra Cleciu, care este de părere că în prezent avem o piață a cumpărătorilor, în care clienții încep să dicteze.



Liviu Voinea: Este evident că veniturile nu pot crește an de an cu 20%



Creșterea prognozată a veniturilor a fost unul dintre principalele argumente în favoarea majorării prețurilor locuințelor. Piața însă a anticipat și a supralicitat acest argument, astfel încât, dacă în anii umflării bulei speculative venitul mediu a crescut în termeni nominali cu 400%, multe dintre cotațiile din real estate au avut aprecieri de 800%  sau chiar 1.500%. "Este evident că veniturile nu pot crește an de an cu 20%, iar acest ritm se va opri deoarece nici baza nu mai este la fel de joasă", a explicat Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA). În opinia sa, nici condițiile interne și nici cele internaționale nu mai permit majorări substanțiale ale veniturilor. "Factorii care au stimulat piața imobiliară nu mai există în momentul de față", a mai zis Voinea, estimând că nici remiterile de bani ale românilor care muncesc în străinătate, care altă dată au susținut cumpărările de locuințe, nu mai reprezintă o sursă pe industria de real estate. "În perioade de criză, acestea sunt mai mult o plasă de siguranță decât un mijloc de investire. Dacă pe parcursul unui boom banii vin pentru achiziții de locuințe sau mașini, în anii de declin aceștia doar compensează lipsa veniturilor și merg spre consumul bunurilor de strictă necesitate", a adăugat directorul GEA. "Cred că veniturile vor crește, în continuare, însă ritmul se va diminua serios astfel încât sumele direcționate către piața imobiliară nu vor fi atât de mari cum se preconiza", opinează Dragoș Cabat, care a subliniat că vor continua să se facă tranzacții pe piața imobiliară. "Până la urmă se va ajunge la un punct de echilibru, în care cererea se va întâlni cu oferta, dar acesta nu va fi acolo unde îl așteptau developerii, ci mult mai jos", a mai afirmat președintele CFA România.



Adrian Vasilescu: Banii se scumpesc și este normal să se întâmple ce vedeți acum pe piața imobiliară



Un alt element care ar fi urmat să favorizeze piața imobiliară era o eventuală scădere a dobânzilor în condițiile în care inflația pe leu ar fi trebuit să se apropie de parametrii specifici zonei euro. Acum această perspectivă apare ca fiind total nerealistă. "Atunci când, în anii din urmă, spuneam că piața imobiliară va urma un parcurs descendent după o apreciere furibundă nu eram pesimist, ci realist. Și asta întrucât era vorba de un boom care nu putea dura, fiind nesustenabil", a declarat pentru Curierul Național Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. "Anticipările mele, a continuat acesta, se bazau pe fundamentele economice, însă în noul context de criză, problema se pune cu atât mai acut. Banii se scumpesc și este normal să se întâmple ce vedeți acum pe piața imobiliară". Reprezentantul Băncii Naționale spune că, având în vedere situația de ansamblu, "creditele nu se pot ieftini întrucât băncile manifestă un exces de prudență. Treptat, acestea vor relua cu mai multă încredere procesul de creditare, însă banii pe care îi va contracta populația vor fi mai puțini. Acest fenomen nu va însemna neapărat că oamenii vor avea de suferit. Vor primi credite în cuantum mai mic, dar și prețurile locuințelor se vor ieftini, astfel încât va exista un acces la locuințe", a precizat Adrian Vasilescu. "Până în 2013 nu întrevăd cum am putea să vedem o scădere a dobânzilor. Developerii care și-au construit business-ul pornind de la această premisă au greșit grav întrucât chiar și înainte de criză această așteptare nu era fondată", spune Dragoș Cabat, care estimează o majorare a nivelului dobânzilor la nivel internațional și o reticență suplimentară a băncilor pentru creditarea ipotecară.



Prețurile caselor din Occident se dezumflă rapid



Teza alinierii prețurilor de pe piața imobiliară locală cu cele din SUA și UE după integrare a fost adusă în discuție de repetate ori de către reprezentanții sectorului de real estate. Comparații cu prețul metrului pătrat din Spania sau Marea Britanie erau la ordinea zilei, în pofida faptului că economia locală se afla departe de productivitatea din țările respective, iar veniturile românilor erau mult sub media Uniunii. În ultimul an, după declinul accentuat al prețurilor locuințelor din SUA și spargerea balonului imobiliar din Spania, am văzut că inclusiv prețurile la care se făcea referire erau grav supraevaluate, specialiștii indicând că sectorul rezidențial s-a aflat, la nivel mondial, în cea mai mare bulă speculativă din istoria modernă a capitalismului. Prin urmare, este firesc să avem o ajustare drastică a cotațiilor din imobiliarul autohton, ce a încercat să copieze parcursul excesiv al pieței la nivel global. "Situația nu este similară întrucât în SUA oferta exceda cererea, pe când în România acest lucru nu este valabil", consideră Valentin Toma. "În vremuri de criză activele se ieftinesc și este normal ca prețurile caselor și terenurilor să cunoască scăderi importante", afirmă însă Adrian Vasilescu. "Este criză financiară și, vrând-nevrând, banii se împuținează, cu atât mai mult cu cât, în anii din urmă, multiplicarea acestora nu și-a avut corespondentul în realitate. Întrucât am avut o problemă a supraconsumului, vom asista la o corecție drastică a acestuia și chiar conceptul de normalitate va fi redefinit. Nu cred că vom mai regăsi, în viitorii ani, extravaganțe ca cea pe care am văzut-o zilele trecute, cu prezentarea unui sutien din pietre prețioase de 6 milioane de euro. Banul va fi ținut mai strâns și această situație anormală a unui consum prea ridicat va fi amendată de piață. În acest context, și prețurile din piața imobiliară vor reveni la valori normale", a comentat reprezentantul BNR.



Capitalul speculativ abia găsește ușa de ieșire

Perspectiva străinilor care vor veni să cumpere locuințe în România a fost unul dintre motoarele creșterilor din real estate. Într-adevăr, au fost câteva fonduri de investiții care au achiziționat în ultimii ani apartamente în noile complexuri rezidențiale. Se estimează totuși că, pe fondul crizei financiare internaționale, fluxul capitalului speculativ va fi serios diminuat, iar o parte dintre fondurile cu dețineri în România ar putea fi tentate să-și lichideze portofoliile. Încercarea de ieșire din piață a fondului Dawnay Day Carpathian, făcută publică recent, este doar un exemplu în acest sens. Există fonduri și developeri care nu urmăresc un exit rapid de pe piața românească. Dezvoltatorul spaniol Martinsa Fadesa preciza că vizează o politică pe termen lung și are resurse suficiente pentru a-și continua proiectele din piața locală. De asemenea, Mark Holdsworth, Managing Director al Fabian Capital Ltd., a precizat, pentru Curierul Național, că achizițiile din România s-au efectuat la prețuri mult sub nivelurile actuale, iar proiectele se încadrează în buget. În plus, datoriile contractate de Fabian sunt pe termen lung și structurate într-un mod conservator. "Nu putem ști în ce măsură fondurile speculative cu investiții pe piața imobiliară din România vor lua decizia de a-și realiza exitul", a declarat Dragoș Cabat, subliniind importanța orizontului de timp pe care acestea și l-au ales. "Pe de altă parte, a mai adăugat președintele CFA România, este posibil ca mulți dintre acești investitori să fie afectați de criză și în actualele condiții de piață și a unei lipse de lichidități să își fi schimbat optica, astfel încât să urmărească o ieșire prematură". Directorul General al New Horizon Group Ltd., Yigal Solomon, a precizat că fondul pe care îl conduce are o strategie pe termen lung în România, însă și-a stabilit încă de la început o politică de stop-loss.
http://www.curieruln...ie sa se sparga

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate