Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Port blocat dupa portare Orange c...

Șomer cu venituri prin parti...

Consum RAM Mac OS

Insignia 2018-2020 Sport Tourer d...
 Recomandari proteza auditiva

Oameni care traiesc pe bune

Sony Xperia 1 VI

Eroare E-15, msv Bosch Silence Pl...
 La Anmgd Cluj se face master dupa...

Prezentatori TV cu telefoanele in...

AC Mobil fara evacuare?

SMS over IMS networks – SMS...
 MYEGNETIAPASS - GRECIA - mic ghid

Distribuție Golf 7 2.0 TDI

Incurajarea, stimularea si sustin...

Inmatriculare Motocileta "de ...
 

Ploi torentiale

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
27 replies to this topic

#1
Ina

Ina

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 541
  • Înscris: 06.01.2004
Rupere de nori si ploi torentiale in judetele Hunedoara, Arges, Bihor, Suceava, unde au cazut intre 50 si 100 de litri de apa de metrul patrat.In Valcea chiar 109 litri/mp.
In Bacau peste 600 de gospodarii si anexe distruse.Animale si oameni inecati, persoane date disparute.
Tocmai am vazut la tv o gospodarie din Bacau unde forta apei a daramat peretii casei.Jandarmii incercau sa scoata din casa bolovanii adusi de apa iar aragazul si masina de spalat lancezeau uneva prin noroi.Proprietarii spun cum s-au trezit azi-noapte brusc cu apa in casa si primul lucru pe care l-au facut a fost sa  fuga la casa unui vecin, intr-un loc inalt si sigur,ca sa isi adaposteasca acolo nepotii. Apoi s-au intors sa isi vada munca sub apa cu noroi.
Doi oameni suspendati de o franghie intr-o salvare cu elicopterul.Secventa asta mi-a adus aminte de o scena tipica dintr-un film comando american.Doar ca de data asta era pe bune,deasupra Trotusului..
L-am vazut si pe Nastase, in camasa,vesta si cizme de cauciuc.Nu stiu daca chiar ii pasa de ceea ce s-a intamplat, sau oare se gandeste ca e de bine sa apara la televizor alaturi e o femeie care, plangand, nu isi mai gaseste cuvintele. Nu cred ca nu poti sa ramai impresionat daca esti efectiv acolo.Numai din cateva imagini de la tv si tot iti apare un nod in gat.Sau un gust amar.Oricum, prin Hotarare de Guvern, oamenii carora apa le-a distrus gospadariile vor primi ajutor.
Imi pare rau pentru oamenii aceia.Oare cum este sa muncesti o viata, sa te culci noaptea linistit si cand deschizi ochii sa vezi peretii camerei distrusi, sa te dai jos din pat si in loc sa iti gasesti papucii acolo unde i-ai pus sa vezi APA? Nici nu vreau sa ma gandesc.

#2
add

add

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,149
  • Înscris: 09.09.2003
true... mai ales bacauanii sunt oropsiti absolut in fiecare an... dupa ce ca traim cum traim, mai primim si pedeapsa de la Cel de sus...

#3
akeem

akeem

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,013
  • Înscris: 17.10.2003
Hm.
S-a ajuns la concluzia ca o mare parte din vina ar purta-o cei ce au defrisat padurile in mod abuziv, chiar Adrian Nastase a spus asta. Dar asta e un fenomen national cu care ne confruntam de vreo zece ani incoace. El oare n-o fi stiut nimic? N-a fost timp in astia zece ani sa se ia masuri? Mai bine tacea dracu' din gura si spunea altceva.
La Jiu s-a spus ca au fost firme private care au excavat din dig, astfel incat era cat pe ce sa se intample o catastrofa. Credeti ca daca cineva ar fi incercat sa stopeze asta, s-ar fi ales cu vre-un rezultat? Ma indoiesc.
Cel mai clar exemplu de inconstienta este cel cu furatul cablurilor de cupru de la semnalele de cale ferata - din asta putea iesi oricand o catastrofa feroviara fata de care tragedia de la Mihailesti ar fi parut un foc de paie. Aia care au facut asa ceva ar fi trebuit pusi la zid si impuscati pe loc pt. tentativa de omor. In loc de asta, cred ca nu e an in care sa nu se intample treburi de genul asta (furt de sine, de capace de canal in care poti sa dai cu masina si sa te rastorni sau sa intri in altii, etc.). Parca am fi in jungla, nu intr-o tara a mileniului III, care se vrea civilizata si mai vrea sa adere si la UE. Pai cand o veni un neamt si i-o sari o oaie in fata pe autostrada ca s-au furat de pe margine plasele de sarma cu stalpi cu tot, ce-o sa zica ala?

#4
Broly

Broly

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 354
  • Înscris: 08.06.2004
Chiar la acest subiect ma gandeam si eu in dimineata asta: de ce sunt inundate atatea sate de fiecare data cand ploua asa?
Nu sunt specialist, dar DE CE NU SE CONSTRUIESC DIGURI? De exemplu de pamant - ca nu costa.
Cred ca asta o pot face oamenii din fiecare sat. De atatia ani, stiu foarte bine de unde vine apa. Ar putea sa ridice niste diguri de pamant in calea apelor. Chiar daca nu au succes 100%, sunt sigur ca ar reduce pagubele.

Poate ma insel, dar voi ce credeti?

#5
paducheflaushat

paducheflaushat

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 29.07.2004
cu ce bani Broly? bani personali? nu cred... in primul rad ca ,chiar dc sunt oameni de la tzara , acestia s-au cam invatzat cu ajutoarele in ultimii ani. ca si restul poporului, lumea se complace in sit asta.. si dc nu e ajutata, da vina pe forte supreme :"asa a vrut dumnezeu..."... plus ca nu se compara construirea unui dig de catre neavizati cu cel facut de dihai ingineri.. la prima ploaie cred ca ar fi si mai rau, ca pe langa apa, ar veni si noroiul.. si sa te tii atunci nene...nu, eu sper ca expertii care vor veni din elvetia parca sa evalueze or sa faca un raport  in favoarea noastra si sa se obtina fondurile... desi nici atunci n-as fi sigur ca toti banii vor ajunge acolo unde trebuia...parerea mea...

#6
Broly

Broly

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 354
  • Înscris: 08.06.2004
Cum am spus, nu cred ca ridicarea unor valuri de pamant in calea apelor ar costa foarte mult (asta era si ideea). Spun asta pentru ca asa e la mine la tara. Satul este situat din fericire pe un deal, iar la cateva sute de metri curge un rau (nu foarte mare, dar au existat cazuri cand s-a revarsat). De partea cealalta a raului se intinde un camp pe care cam la 100 de metri de rau este ridicat un val de pamant.

Nu cunosc cazuri de inundatii....

#7
akeem

akeem

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,013
  • Înscris: 17.10.2003
Niciodata banii n-au ajuns acolo unde trebuie, decat cel mult o parte. De exemplu, daca s-a construit o sosea, s-a pus beton sau asfalt cu grosimea pe jumatate si de restul si-au construit cativa barosani vile si si-au asfaltat curtile. Daca nu s-au inteles la spaga si cine ce sa ia, atunci lucrarea respectiva n-a fost pornita, iar banii au ramas necheltuiti.
Asta e chestie generala, peste tot unde exista sefi: cei de la guvern fura din autostrazi, cei din intreprinderi fura dintr-o hala care se construieste, comandantii de unitati militare fura din noul depozit de alimente, s.a.m.d.
Ca sa revenim la topic, sigur din ajutoarele materiale care o sa vina, la sateni va ajunge apa minerala, iar haine, materiale de constructii, etc., vor ajunge mare parte la barosani (nici de apa nu sunt sigur, anii trecuti s-a prezentat la TV un primar care a luat toata apa trimisa de guvern si a bagat-o in buticul lui, cine vrea sa vina si sa dea banu').
Repet, pana cand n-or fi pusi cativa la zid, n-o sa intram in normalitate.

#8
Centris

Centris

    Moderator

  • Grup: Members
  • Posts: 4,527
  • Înscris: 19.05.2004
nu cred ca o comunitate mica ar putea sa construiasca in timp util un dig "de pamint" suficient de mare pentru a  face fata unei revarsari majore aunui riu "mai mare" cum ar fi sa zicem Muresul

cred ca o nepasare crasa se manifesta in rindul celor care trebuie sa se ocupe de aceaste problema care loveste in fiecare an. dar de ce s-ar preocupa de soarta unor oameni atita timp cit nu sunt atinsi in jeep-urile lor de neam prost. sunt convins ca exista fonduri pentru situatii de necesitate care sunt "capusite" pina la extrem de niste burtosi transpirati nepasatori. si atunci as putea deduce ca exista unele personaje care rid pe sub mustata si isi freaca palmele de bucurie de fiecare data cind nenorociea ii loveste pe cei slabi...

in fiecare an, in Hunedoara cit si in alte judete sunt inundatii coplesitoare pentru oamenii de acolo. oare de ce in loc sa construim jumatati de autostrada si parcuri tematice nu se construiesc diguri serioase care sa impiedice nenorocirile repetate si sa curme destinul de sisif al oamenilor de acolo...

cred ca exista o asemenare majora cu faptul ca in fiecare an, cel putin in bucuresti, iarna ne ia pe nepregatite, cu toate ca intr-o zona climatica ca a noastra este un fenomen absolut normal

#9
Broly

Broly

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 354
  • Înscris: 08.06.2004
@Centris, bineinteles ca nu s-ar putea face acest lucru in fata unui rau ca Muresul. Acolo e o treaba foarte serioasa. Eu ma refeream la raurile mai mici cu care se intampla acest lucru - si sunt o multime.

--------
nu cred ca o comunitate mica ar putea sa construiasca in timp util un dig "de pamint"
--------

Asta era si ideea -  din moment ce in fiecare an se intampla la fel, lucrurile se pot aranja cu mult inainte

SUBLINIEZ: ceea ce am spus si eu este o actiune in fata incapacitatea si incompetenta autoritatilor

#10
kml

kml

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 540
  • Înscris: 01.04.2004
Voi chiar credeti ca acea "comunitate mica" ar pune mana de la mana sa construiasca un dig ? Pana acum n-am vazut pe nimeni care sa incerce sa se protejeze, intr-un mod sau altul - "sa ne faca statul, sa ne dea statul, ca noi n-avem, etc.". Nici macar santurile de la poarta nu si le curata (mare parte), vor sa vina tot "statul" sa faca si treaba asta.
Stiam c-a aparut o lege privind asigurarea locuintelor. A avut cineva din cei sinistrati locuinta asigurata ?
Cred ca pana la urma o sa intelegem ca trebuie sa mai punem si noi mana la munca in ceea ce ne priveste. Asteptand mereu sa vina statul sau autoritatile si sa faca, sa dreaga si sa ne dea, ajungem in situatiile mai sus descrise...

#11
galiev

galiev

    Banned

  • Grup: Banned
  • Posts: 149
  • Înscris: 18.07.2004
Astea de cat sa faca un dig de 10 lei mai bine dau despagubiri de 1000...

#12
jedialex1985

jedialex1985

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 666
  • Înscris: 09.04.2004
Oamenii sunt fie prea prosti fie prea nepasatori ca sa-i intereseze sa face ceva chiar si pt binele lor. Aste cred ca e si din vina comunismului, mentalitaea asta sa te obisnuiesti sa faca altul pt tine...
In fiecare an sunt inundate aceleasi sate iar acum defrisarile provoaca pamantul sa vina la vale: cand s-au taiat padurile nimeni nu s-a gandit la consecinte iar acum aia se vad cu casele luate. De ce nu s-au plantat la loc copacii? Nu cred ca puietii sunt asa de scumpi, auzisem chiar ca sunt si gratis la unele ocoluri silvice, si sa sapi o groapa si sa infingi un puiet in ea nu-i cine stie ce. Dar romanu' n-o sa se invete niciodata. Si la anul o sa fie tot la fel.

Mie imi vine sa rad cand ma gandesc ca tarile nordice "fura" pamantul de la mare iar noi nu suntem in stare sa tinem in matca un rau

#13
Centris

Centris

    Moderator

  • Grup: Members
  • Posts: 4,527
  • Înscris: 19.05.2004
daca va inchipuiti ca taranii au a face cu defrisarile va inselati amarnic. unui om de rind nu ii este usor sa plateasca autorizatiile de defrisare si nici nu are puterea financiara sa faca acest lucru in mod industrial cum s-a intimplat la noi. deci, tot unii tovarasi care pot fi definiti usor s-au ocupat si de asta.

apropo de oamenii care pot sa construiasca un dig, sa va dau un exemplu. toata copilaria mea, am stat intr-un orasel mic, cu un riu frumos care circula prin mijloc (fara risc de inundatii) . de cind eram de-o schioapa imi amintesc ca riul avea adincime de vreo 30 cm si avea pe margini niste diguri de vreo 3m pe care intotdeauna le escaladam destul de greu (baiet fiind, cutreieram toate locurile mai interesante). ei bine in vreo 20 de ani riul nu se umfla cu mai mult de vreo 40 cm nici cind erau ploi abundente. deci mai ramineau ~vreo doi metri pina la marginea digului.

ei bine, acum vreo doi ani, intr-o primavara riul s-a umflat in asa hal incit a inundat casele oamenilor care se aflau la vreo doi metri peste dig, si a facut pagube foarte mari.

as vrea sa stiu cum ar putea oamenii simpli sa construiasca macar un dig de ciment de doi metri pe o distanta mai mare (sa zicem vreo 5 km). iar chestia cu asigurarile mi se pare puerila in cazul unor oameni asa de saraci incit traiesc doar de pe urma animalelor din curte.

haideti sa ne gindim putin, mai departe de etajul de bloc, si sa nu dam vina pe oamenii amariti care nu au nici o vina

#14
galiev

galiev

    Banned

  • Grup: Banned
  • Posts: 149
  • Înscris: 18.07.2004
Eu nu am zis ca taranul nu face. Primarul-prefectul sau orice autoritate de acolo daca ar face un dig de 5 miliarde la timp nu ar mai da acum 50 de miliarde.

#15
jedialex1985

jedialex1985

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 666
  • Înscris: 09.04.2004
Poate in parte ai dreptate Centris dar eu am vazut oameni care odata ce s-au vazut cu padurea trecuta in proprietatea lor au ras-o intr-o clipa si nimeni nu i-a intrebat de vre-o autorizatie sau altceva.
Exemplul pe care l-ai dat e intr-un fel o exceptie: bineinteles ca intr-o zi orice mijloc de aparare improtriva naturii o sa cedeze, n-o sa ne apucam acuma sa inaltam diguri de 20 de metri ca peste 20 de ani o sa se umfle un paraias. Ceea ce ma enerveaza e ca inundatiile  se petrec in aceleasi locuri de activa ani buni, de fiecare data se lanseza avertizatii dar nimeni nu face nimic. In momentul cand s-a vazut ca inundatiile sunt din ce in ce mai dese in toata tara de ce in locurile in care existau antecedente nu s-au mobilizat oamenii, cu armata etc. sa improvizeze un dig cu saci de nisip, sa construiasca niste santuri cu un excavator, toate astea pana trece potopul si cand s-ar strange bani sa faca un dig definitiv.
Toate astea le-am vazut odata la americani cand tot la fel raurile s-au umflat insa inainte de a iesi din matca oamenii au fost avertizati, eventual evacuati si inainte de a veni autoritatile au ridicat un dig din pamant cu lopeti si tot ce mai aveau ei pentru ca ei stiu ca inainte de a te salva altul trebuie sa te salvezi tu.
Sunt curios daca la noi localitatile afectate vor face ceva pt a evita astfle de chestii pe viitor. Probabil ca nu, sub pretextul uzat ca nu au bani, ca vorba aia trebuie sa plateasca pe cineva sa le ridice digurile ca fereasca sfantu' sa puna toti satenii mana pe o lopata si un harlet sa faca ceva pe gratis!

#16
galiev

galiev

    Banned

  • Grup: Banned
  • Posts: 149
  • Înscris: 18.07.2004
La noi ca la nimeni...

#17
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 123,030
  • Înscris: 07.02.2003
Mai sunt si alte aspecte, nu tine numai de paduri... padurea nu apara de ploaie, doar de alunecari de teren.

Adevaratul motiv este ca fenomenul este natural... trebuie sa se intampla in functie de conjunctura atmosterica si termica, asa cum se intampla tornade in central Usa samd. Astea sunt fenomene naturale care se produc mai ales pe fondul incalzirilor puternice in cursul verii.

Statistic se intampla odata la cativa ani, cateodata mai devreme alta data mai tarziu.

Chestia cu padurea e mare abureala... praf... cum sa protejeze o padure de inundatii ?

Problema, rana ca sa zic asa este faptul ca in Romania se construieste fara a se tine cont de zonele de risc, hartile de risc si cele de mediu. Se construieste unde li se pare ca e frumos... demult, nu de acuma... cu pile se poate orice.

#18
arty

arty

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,563
  • Înscris: 09.12.2001
eu zic ca o merita...

in fiecare an sunt "luatzi prin surprindere"... ba de zapezi, ba de inundatzii, ba de .. u name it... iar apoi apar expertzii de gasire a vinovatzilor...

paduri, defrishari, iliescu, americanii (lait motiv), greaua moshtenire, etc...
stiu sa se planga oricat.

sa faca ceva.. nimic... niciodata. ce'ar fi sa se adune si sa munceasca la un dig... fiecare sa aduca ce are. sa ia si un excavator si nishte motorina de undeva de acolo si sa se descurce. noooo, e mult prea greu. trebuie ALTZII sa le faca...

TREBUIE SA LI SE FACA !!!!!!!

imi aduc aminte de o comuna din judetzul muresh unde venisera nishte scotzieni sa le construiasca "bashtinashilor" WC'uri in casa... era de necrezut... scotzienii lucrau.. venitzi din scotzia, cu tot ce le trebuie, au pus ei bani, tot tot tot....

rumânii.. ce faceau? comentau, explicau alora cum sa faca, si la urma, jumatate din ei NU LE'A PLACUT, au zis ca le'au dat marfa "aia caruia in Scotzia no' vrea nimeni"... asta dupa ce au primit TOT TOT TOT inclusiv munca si toate gesturile de bunavointza, gratis....

TOT ei dinspre padure.... halal...

so, o merita.. cu varf si indesat... inca nu e destul


trebuie sa li se faca. daca nu, asta e.. apoi noi ne plangem, suntem expertzi...

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate