Muraturi
Last Updated: Oct 22 2021 10:16, Started by
gabicen
, Sep 22 2007 01:40
·
0
#1
Posted 22 September 2007 - 01:40
Spalam castravetii si le taiem capacul de la coada.
Ii asezam in vase de sticla...borcan de 0.8kg sau de 10 kg...nu conteaza. Ca sa nu fie singuri, intre ei punem si catei de usturoi impielitati, rondele de radacina de telina, seminte de marar, morcov dulce taiat rondele, ceapa usturioata taiata tot rondele (cercuri). Dupa ce am asezat castaravetii in borcane le pregatim o baie calda: Punem la fiert 4 litri de apa...cand da in clocot adaugam 2 linguri de sare grunjoasa, doua linguri de zahar, cateva foi de dafin maruntite, o lingurita de boabe de mustar si o jumatate lingurita de boabe de piper. Dupa ce fiertura da in clocot, adaugam si 1.5 litri de otet de vin de 9 grade, de Arges sau asemenea. (Compozitia apa 4 litri, otet 1.5 litri, sare grunjasa 2 linguri se poate modifica procentual). Aducem la fierbere compozitia si o tinem max 2 minute in clocot. Dupa ce fiertura de mai sus se raceste putin, o turnam cat mai fierbinete cu polonicul peste castravetii din borcane avand grija sa distribuim uniform foile de dafin, mustarul si piperul. Ca sa nu se sparga borcanele: punem sub fiecare o lama de cutit sau punem o jumatate de polonic in fiecare...pe rand... Borcanele se umplu pana deasupra castravetilor apoi se leaga bine (etans) cu celofan si sfoara sau se insurubeaza capace pe ele apoi se invelesc intr-o patura astfel incat sa se raceasca incet. Dupa 24 de ore de racire in patura, borcanele se pun in camara...etc. O sa aveti castraveti care tin pana la vara urmatoare...si sunt identici cu cei "bulgaresti". G Edited by me_and_myself, 22 September 2007 - 16:33. |
#2
Posted 22 September 2007 - 11:24
Eu am ajutat-o pe mama sa puna castraveti bulgaresti. Se pun castravetii in borcane(cam 6 incap in borcan de 0.8kg) alaturi de 2-3 rondele de morcov, 2-3 bucatele telina, 2-3 bucatele hrean, ceapa alba, boabe de piper, boabe de mustar, o foaie-doua de dafin, o lingura zahar, otet( noi am pus Regal de 9grade) pana la dunga de jos de la borcan, o lingurita sare si deasupra se pune o frunza de telina. Apoi se pune apa fierbinte in borcane, se inchide capacul bine de tot si se pun sa fiarba la bain-marie cam 20-25 minute. Se lasa sa se raceasca si apoi se baga in camara.
Attached FilesEdited by iulyaaaa, 22 September 2007 - 11:25. |
#3
Posted 28 September 2007 - 13:43
trebuie sa scriu si eu o reteta de castraveti in saramura. anul trecut am pus castravetii asa si au tinut foarte bine avand in vedere si iarna care a fost .castravetii se pun intr-o cratita se apreciaza sau masoara cata apa trebuie ca sa-i acopere ,la aceasta apa se pune o lingura mare de sare / litru de apa si se fierbe pana da in clocot ,dupa care se toarna peste castraveti .a 2-a zi se azvarle apa ,se clatesc castravetii si pregatim iar o portie de apa .a 3-a zi se arunca apa ,si se oparesc din nou .in borcane am pus hrean ,marar uscat ,usturoi ,piper si frunze de telina ,asez castravetii si torn ultima saramura .
|
#4
Posted 03 October 2007 - 15:33
De muraturile taranesti ce ziceti?
Si mai erau niste deliciosi ardei umpluti (cu varza, sfecla, morcovi) - un deliciu. Stie cineva retete? O sa-mi intreb tatal, care e mare mester la asa ceva si revin cu detalii. |
#5
Posted 04 October 2007 - 00:49
Imi pare rau, alea la borcan nu sunt muraturi. Muraturile adevarate sunt alea in butoias de lemn. La borcan merg gogosarii, castravetii, poate gogonelele, dar nimic nu se compara cu muraturile la hardau (asa ii zice prin Oltenia).
|
#6
Posted 04 October 2007 - 15:38
sebulbus, on Oct 4 2007, 01:49, said: Imi pare rau, alea la borcan nu sunt muraturi. Muraturile adevarate sunt alea in butoias de lemn. La borcan merg gogosarii, castravetii, poate gogonelele, dar nimic nu se compara cu muraturile la hardau (asa ii zice prin Oltenia). Hardau.jpg 79.03K 31 downloads |
#8
Posted 04 October 2007 - 20:50
Vineri, on Oct 4 2007, 15:38, said: concitadinule, hardau (vezi foto) nu e tot aia cu butoias de lemn. Hardau.jpg colegule, daca trozneam direct un termen de-al nostru bagam onor publicul pe sub mese. |
#9
Posted 06 October 2007 - 18:52
nu stiu de ce se da lumea in vant dupa muraturi! mi se pare ceva atat de inutil! daca tot aveti ceva legume de ce nu le mancati proaspete. ardeiul gogosar de exemplu e cumparat in majoritate pt muraturi cand de fapt mancat proaspat e o adevarata comoara!
Edited by rich1974, 06 October 2007 - 18:52. |
#10
Posted 06 October 2007 - 19:09
rich1974, on Oct 6 2007, 16:52, said: nu stiu de ce se da lumea in vant dupa muraturi! mi se pare ceva atat de inutil! daca tot aveti ceva legume de ce nu le mancati proaspete. ardeiul gogosar de exemplu e cumparat in majoritate pt muraturi cand de fapt mancat proaspat e o adevarata comoara! Edited by exorcistul, 06 October 2007 - 19:11. |
|
#11
Posted 06 October 2007 - 20:24
janis, on Oct 3 2007, 16:33, said: De muraturile taranesti ce ziceti? Si mai erau niste deliciosi ardei umpluti (cu varza, sfecla, morcovi) - un deliciu. Stie cineva retete? O sa-mi intreb tatal, care e mare mester la asa ceva si revin cu detalii. eu pun ardei cu varza ( curechi , in moldova ) de fo' 3 ani pe balcon , intr-o clima ceva mai calda ca-n romania , dar sub 15-18 drg , incepand din nov. mai pun si varza pentru sarmale si placinta ( varzari , tot moldova ) si conopida si alte patlagele ( pentru restul familiei , care se da in vant dupa ele ) . totul e in saramura , eu n-am butoaie de lemn ( recunosc ca ar fi muuuuuulllltttt mai gustoase ) dar si asa , am complimente din partea consumatorilor . :worthy: se pun in saramura si necesita activitate ( pritrocire ) timp de 2- 3 sapt , pana se acresc . sunt mai laborioase , dar merita . mai ales pentru sarmalele de craciun si pentru fripturile de sfarsit de an . ce fac ? pun reteta aici sau pe pm ? . n-as vrea sa plictisesc persoanele dezinteresate . p.s. am pus varza si ardei in saramura in sri lanka ( 100 km nord de ecuator ) . s-au murat intr-o saptamana ( 5- 6 zile , chili rulz ! ) si apoi a trebuit sa le tin in frigider sa nu se strice :D |
#12
Posted 08 October 2007 - 08:46
:wave: Salutare!
Stie cineva cum pot sa pastrez peste iarna sfecla rosie? Vreau sa o folosesc la salata de cruditati, cu morcov, telina, mar, etc. |
#13
Posted 09 October 2007 - 08:21
liviu_np, on Oct 8 2007, 09:46, said: :wave: Salutare! Stie cineva cum pot sa pastrez peste iarna sfecla rosie? Vreau sa o folosesc la salata de cruditati, cu morcov, telina, mar, etc. sfecla rosie se pastreaza proaspata in nisip intr-un beci. mancati legumele proaspete nu va mai chinuiti cu muraturile! sunt mult,mult mai sanatoase! |
#14
Posted 22 October 2021 - 10:16
rich1974, on 09 octombrie 2007 - 08:21, said:
sfecla rosie se pastreaza proaspata in nisip intr-un beci. mancati legumele proaspete nu va mai chinuiti cu muraturile! sunt mult,mult mai sanatoase! Noi facem salata de sfecla rosie, la care folosim si frunzele. Este geniala. Tot la beci o tinem, in nisip. Am pus si muraturi, am facut si zacusca, salata bulgareasca etc. Sunt foarte bine conservate si trecem peste iarna. Ne-a luat ceva sa le etichetam, sa stim care cum sunt, dar a meritat. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users