Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pareri Kadjar sau alternative

Slovacia / Kosice

Spatiu stocare aproape plin

Recomandare aer conditionat 9000 ...
 Cum v-ati apucat de editare foto?

Problema unezeala grinda de lemn ...

Intrebare hdmi laptop lenovo

Fezabilitate - Adaugare microinve...
 Hard disk extern SSD, A92

Parere cartier Uverturii/Virtutii...

inmatriculare autoturism reprezen...

2 aere conditionate pe un singur ...
 Intarzietor de priza zahar

Oprire update Asus ZenFone 10

Concediu Canada - Gestiunea banil...

Folii faruri - plastic sau sticla...
 

Sa construim o casa - Proiectare, Legislatie

- - - - -
  • Please log in to reply
3047 replies to this topic

#2413
mircead123

mircead123

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 27.06.2009

View Postjap_is_q, on 26th February 2010, 14:17, said:

Am aflat de la proiectant ca pentru constructie in mediu rural(Domnesti) nu e nevoie de control/aprobari de la Inspectoratul de Stat in Constructii, ???
Aici e zona gri... eu am construit in Clinceni si am impresia ca inspectoratul s-e uita la casele mai mari si cu beci. Cand m-am dus la inspectorat cu anuntul ca incep constructia, secretara m-a trimis si la inspector sa imi dea fazele determinante. Ma intreb ce se intampla daca nu ma duceam unde m-a trimis ea si doar imi vedeam de drum mai departe? Cand m-am dus la biroul indicat, inspectorul in cauza si-a ales ce vafe a vrut si normal ca a venit si la inspectie. Insa un vecin care a construit langa mine nici nu s-a dus la aia la inspectorat si nu l-a intrebat nimeni nimic. Primaria i-a acceptat actele si fara semnatura inspectiei.
Acum fiecare pe barba lui... poate merge, poate nu.... Eu m-am dus pe varianta legala.

View PostAna73, on 13th February 2010, 23:04, said:

Buna ziua,

as avea un set de intrebari, poate ma ajuta cineva cu unele raspunsuri in acest sens:

Contextul: Intentionez sa-mi construiesc o casa in regie proprie, nu foarte mare (cam 60 mp si o mansarda), dar destul de complicata din cate am inteles, in zona rurala (doar acoperisul e complicat, dar sunt sigura ca asta complica si alte lucruri la nivel de proiect). Am inceput sa ma interesez cu privire la etape. Evident, pe net toata lumea se pricepe la orice, asa ca e debusolant. Am deci cateva intrebari cu privire la o faza foarte importanta pt. mine, si anume proiectarea (de aici si titlul referitor la arhitecti):

1. eu am o casa specifica in cap. Este posibil ca un arhitect sa ma ajute doar cu detaliile tehnice, fara sa-si bage nasul in "stilul casei", ca sa zic asa? sau de obicei ei trebuie sa faca intregul proiect? Asta este principala mea problema, deoarece casa pe care o doresc este extrem de specifica si vreau sa iasa cum o visez eu, nu in stilul arhitectului. De ex.: pentru stilul de casa dorit de mine, anumite parti ale constructiei trebuie sa fie neregulate, mai exact strambe (sunt constienta ca asta adauga mult la pretul de executie) si as vrea sa stiu daca un proiect care nu este stas implica si costuri suplimentare de proiectare.

Raspuns: Arhitectul o sa iti dea sfaturi in lumina cunostintelor sale despre estetica... daca nu iti convin, poti insista pe varianta ta si el o sa se straduiasca sa ti-o transpuna intrun proiect care sa respecte si cerintele specifice de aliniere a grinzilor si stalpilor de exemplu, de suprapunere a zidurilor etc.[/i]
2. arhitectul imi poate da sfaturi si privitor la lumina din casa? (de ex. daca sunt nesigura cat de mare ar trebui sau as vrea sa fie o fereastra dintr-o camera)

-iti poate da sfaturi privind marimea geamurilor, dar nu sunt sigur ca asta are la baza conditii de iluminare sau de estetica.[/color]
3. arhitectul ma poate sfatui cu privire la materialele potrivite si mai ales cu privire la furnizori? (de exemplu, unde as gasi tipul de sindrila, tipul de lemnarie etc.) Asta presupune costuri suplimentare fata de cele "per mp"?
-La asta nu cred ca trebuie sa vorbesti cu arhitectul ci cu echipa de constructori care ar trebui sa aibe idee de unde sa cumpere diverse materiale...
4. ma poate ajuta arhitectul si pe parcurs, si cat costa asta ? E ceva ce se practica sau e o cerinta nelegitima? Cu alte cuvinte: fac un proiect, ma duc cu el la nenea care construieste, si nenea se uita stramb si se scarpina-n cap si ma-ntreaba ce e aia si cum sa faca asta (zic si eu, prefer sa fiu pesimista). Eventuale intalniri cu arhitectul plus constructorul implica costuri suplimentare si stiti cam care ar fi acelea?
-toate neclaritatile proiectului le poti rezolva cu arhitectul si este treaba lui sa te lamureasca. O sa vezi ca mai sunt si greseli de proiectare sau modificari care trebuiesc rectificate tot de arhitect. Asa ca o sa ai o relatie destul de lunga cu el. De asemeni el va veni si la inspectia fazelor determinante (depinde ce tip de contract faci cu el si cum te intelegi)
5. de planul de... incalzire a casei ca sa zic asa, sau de tevi si electricitate, tot arhitectul se ocupa? sau asta este o etapa ulterioara? ca una e impartirea camerelor si alta e "pe unde o sa treaca teava de gaze, si pe unde or sa vina firele de lumina".
-Arhitectul o sa iti faca si un plan de instalatii si curent, dar pe unde vin firele si tevile stabileste constructorul specific (electrician). Tot cu el stabilesti unde pui luminile, intrerupatoarele, prizele, etc. Si astea se stabilesc la fata locului dupa ce ai facut compartimentarea.
6. am inteles, citind unele mesaje, ca dupa ce fac un proiect cu un arhitect, trebuie sa .... discut ceva cu un structurist. Ce face structuristul? isi da ok-ul de inginer ca acea casa nu va cadea, adauga stalpi in camera aia prea mare, d-astea? sau...? daca acesta zice ca ceva este gresit, si trebuie refacut sa zicem, eu platesc tot proiectul din nou? sau...?
-Arhitectul duce proiectul de arhitectura la un structurist care face proiectul de structura. Trebuie sa fi atent ca cele doua sa concorde... Dimensiunea stalpilor o stabileste arhitectul in functie de diverse eleente de geometrie. Structuristul face calculele sa vada daca dimensiunile rspecta criteriile de rezistenta.7. care este produsul final intr-un astfel de domeniu? planul pe hartie, cu dimensiuni si alte explicatii?
-Proiectul de autorizare de constructie este produsul final, cu detalii de structura, mai e proiectul tehnic sau detaliile de executie, daca il ceri.
8. arhitectul trebuie sa vada intai terenul pe care construiesc? (cu alte cuvinte: un plan de casa este adaptabil oricarui teren sau trebuie facut in functie de teren?)
-Te duci la el cu certificatul de urbanism, studiul geo, cadastrul cu planul cadastral si ar fi bine si cu un document care stabileste denivelarile si cotele terenului  si care nu mai stiu cum se numeste....
Eu nu cunosc deloc domeniul, asa ca imi cer scuze daca unele dintre intrebari sunt aiurea, chiar nu-mi dau seama unde incepe si mai ales unde se incheie munca arhitectilor. Am vazut o multime de case urate si sunt cam nelamurita, nu-mi dau seama daca alea sunt asa pentru ca nu s-a apelat sau tocmai pt. ca s-a apelat la arhitecti.

Am cautat pe forum dar am gasit multe discutii pro sau contra proiectelor cu/de arhitecti, si niciuna in care sa fie detaliata mai bine etapa asta.

Raspunsurile mele se bazeaza pe experienta proprie si nu am studii sau experienta in domeniu, asa ca daca altcineva are alte pareri bazate pe experienta lui, imi cer scuze de greseli.


multumesc pt. eventuale raspunsuri/sugestii,
Ana


View Postpmm810, on 13th February 2010, 23:12, said:

Prieteni,

Doresc sa construiesc o casa. Terenul nu este prea lat, motiv pentru care nu ne putem intinde la parter cu toate incaperile, va trebui sa facem etaj sau mansarda. Cum arhitectul asteapta hotararea mea, eu inca nu stiu ce sa ii raspund.
Din experienta voastra ce imi recomandati?  Care sunt avantajele si dezavantajele dintre cele doua: etaj si mansarda?
Personal in case cu etaj am fost dar, intr-o casa cu mansarda nu am intrat niciodata, tot ce stiu este ce am vazut prin filme.
Terenul este un pic in panta si este lat de 19 m

Voi pentru ce ati opta?  
Va multumesc

Intro situatie similara eu am optat pentru etaj cu mansarda, sau pod mansardabil. Acum depinde de finante, ... daca ai bani, fa macar un pod. daca nu... merge si mansarda locuibila.
Argumentele mele: podul iti ofera niste avantaje: nu auzi cand ploua in acoperis, are rol de izolator termic si fonic, si mai poti si sa bagi lucruri in el la nevoie. De asemeni poate mai tarziu o sa vrei sa faci o mansarda locuibila acolo si iti extinzi in felul asta casa. In principiu, textele de specialitate zic ca marea majoritate a caldurii se pierde prin acoperis...

#2414
Techno

Techno

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,291
  • Înscris: 19.07.2005
Salut, o idee de cat ar putea sa coste un mic proiect pentru obtinere autorizatie constructie imprejmuire (gard) din uluca lemn plus baza beton?
Multumesc

Edited by Techno, 02 March 2010 - 12:10.


#2415
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

View PostTechno, on 2nd March 2010, 12:02, said:

Salut, o idee de cat ar putea sa coste un mic proiect pentru obtinere autorizatie constructie imprejmuire (gard) din uluca lemn plus baza beton?
Multumesc
Deseori proiectantul cladirii anexeaza si imprejmuirea la documentatie si cand primesti AC-ul pt. casa este inclusa si imprejmuirea.

Daca imobilul este mai vechi si vrei sa faci o alta imprejmuire legal, probabil 100 euro pt. deranj. Probabil merge si cu un JB si un cartus de Kent.

#2416
Techno

Techno

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,291
  • Înscris: 19.07.2005
Nu fac si proiect de casa, vreau doar o imprejmuire pentru un teren. Peste 2-3 ani voi face poate si casa dar acum doar gard. Deci maxim 100 de euro ar fi doar acest mic PAC? Vreau ca in urma discutiei cu arhitectul cand va veni vorba de pret sa fiu in cunostinta de cauza sa nu imi ceara aberant de mult. Merci.

#2417
raduk

raduk

    Instalatorul de Iaşi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,330
  • Înscris: 30.09.2007
Cred că ar fi bine să faci mai întîi casa şi apoi gardul, sau să faci acum doar o împrejmuire provizorie.

#2418
Techno

Techno

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,291
  • Înscris: 19.07.2005
Sigur asta vreau, se poate deci face proiect pentru imprejmuire provizorie iar apoi cand fac PAC de casa sa pun in proiect si gardul final... Chestia e ca as vrea sa-l fac pe asta provizoriu opac sa nu se vada prea mult in interior de aia ma gandeam la gard din uluca sau panouri de lemn.

Edited by Techno, 03 March 2010 - 09:35.


#2419
simali

simali

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 15.02.2010
Am fost la primaria Campina pentru obtinerea dosarului in vederea obtinerii autorizatiei de constructie. Pentru aceasta trebuie platita o taxa reprezentand 0.5% din valoarea investitiei numita "Taxa autorizatie pentru constructie locuinta". Am intrebat la urbanism cum stiu cat este aceasta suma si mi-a spus ca arhitectul trebuie sa faca o evaluare a investitiei. L-am intrebat pe arhitect si el mi-a spus ca primariile au o grila dupa care calculeaza, grila care are valoarea minima si ca daca nu ma incadrez in aceasta valoare imi dau dosarul inapoi ca n-am platit destul.

Cat destul este destul?

Ma scarpin in cap ca Pacala si ma intreb:
- daca vreau sa construiec o casa P+1, 200mp, parter din caramida tip Poroterm si etaj lemn cu rigips si ma costa la rosu 35000EUR, pot sa zic ca valoarea totala a investitiei este 50 000EUR?
- sigur ca daca-mi vine ideea sa plachez cu aur holul de la intrare si sa-mi fac stucaturi cu dimante pe pereti pot sa ridic valoarea investitiei la 1 mil EUR lejer...
- sigur ca pot sa fac si niste finisaje care sa ma duca cu totul la 200 000EUR. Dar poate nu le fac. Daca nu-mi mai ajung banii? Daca ma razgandesc si pun gresie ieftina in loc de piatra in living, bucatarie si holuri.

Taxa aceasta de autorizatie are legatura cu finisajele sau numai cu ceea ce construiesti efectiv? Voi cat ati platit?

#2420
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

View Postsimali, on 3rd March 2010, 13:56, said:

Am fost la primaria Campina pentru obtinerea dosarului in vederea obtinerii autorizatiei de constructie. Pentru aceasta trebuie platita o taxa reprezentand 0.5% din valoarea investitiei numita "Taxa autorizatie pentru constructie locuinta". Am intrebat la urbanism cum stiu cat este aceasta suma si mi-a spus ca arhitectul trebuie sa faca o evaluare a investitiei. L-am intrebat pe arhitect si el mi-a spus ca primariile au o grila dupa care calculeaza, grila care are valoarea minima si ca daca nu ma incadrez in aceasta valoare imi dau dosarul inapoi ca n-am platit destul.
Deci, pot sa-ti spun cum este in Bucuresti.

Arhitectul are dreptate.

Primariile de sector au o grila de un minim de 806 roni / mp desfasurat pentru nivele obisnuite si 60% din 806 roni la subsol, respectiv 75% din 806 roni la mansarde. Adica evaluarea se face astfel in cazul in care avem o casa S+P+M:

S Parter X 806 + S subsol X 60% din 806 + S mansarda X 75% din 806 => Suma evaluata conf. grilei. In Bucuresti aceasta suma se inmulteste cu un indice de zona intre 2.3 si 2.6 si rezulta valoarea totala a investitiei estimata.

Taxa de AC reprezinta 0.5% din valoarea totala a investitiei estimata iar taxa pe timbru de arhitectura reprezinta 10% din taxa de AC

De ce spun ca arhitectul are dreptate!. Unele primarii au acel minim de 806 roni /mp mai mic sau mai mare iar indicele de zona difera de la oras la oras. De obicei se rezolva dand un telefon la urbanism si este bine sa ceri lamuriri inainte de a te deplasa. Sincer, aici ar trebui sa intervina arhitectul si sa lamureasca el asta pt. tine.

View Postsimali, on 3rd March 2010, 13:56, said:

Cat destul este destul?
Depinde cat suporti :deadtongue: .


View Postsimali, on 3rd March 2010, 13:56, said:

Ma scarpin in cap ca Pacala si ma intreb:
- daca vreau sa construiec o casa P+1, 200mp, parter din caramida tip Poroterm si etaj lemn cu rigips si ma costa la rosu 35000EUR, pot sa zic ca valoarea totala a investitiei este 50 000EUR?
- sigur ca daca-mi vine ideea sa plachez cu aur holul de la intrare si sa-mi fac stucaturi cu dimante pe pereti pot sa ridic valoarea investitiei la 1 mil EUR lejer...
- sigur ca pot sa fac si niste finisaje care sa ma duca cu totul la 200 000EUR. Dar poate nu le fac. Daca nu-mi mai ajung banii? Daca ma razgandesc si pun gresie ieftina in loc de piatra in living, bucatarie si holuri.

Taxa aceasta de autorizatie are legatura cu finisajele sau numai cu ceea ce construiesti efectiv? Voi cat ati platit?

te-am lamurit mai sus. Taxa de AC se plateste in functie de un minim de 806 roni / mp la care se adauga indicii de zona, respectiv procentele reprezentative pt. subsol si mansarda (daca exista).

#2421
simali

simali

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 15.02.2010
Multumesc pentru lamuriri. Nu stiu cum si de ce la urbanism la Campina asta cu valoarea minima e un soi de mare secret. Arhitectul este bucurestean si nu poate sa rezolve asta pentru mine. Voi incerca sa mai fac ceva presiuni la primarie sa vad ca obtin. Nu vreau sa mituiesc pe nimeni. Mi se pare un drept al meu sa obtin o autorizatie de constructie.

#2422
mircead123

mircead123

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 27.06.2009

View PostTechno, on 3rd March 2010, 09:32, said:

Sigur asta vreau, se poate deci face proiect pentru imprejmuire provizorie iar apoi cand fac PAC de casa sa pun in proiect si gardul final... Chestia e ca as vrea sa-l fac pe asta provizoriu opac sa nu se vada prea mult in interior de aia ma gandeam la gard din uluca sau panouri de lemn.
Daca e gard provizoriu, de ce nu bati niste stalpi in pamant si pune niste plasa pe ei? Mi se pare ca pentru asta nu iti trebuie proiect pentru ca este constructie provizorie.

#2423
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

View Postsimali, on 4th March 2010, 08:41, said:

Multumesc pentru lamuriri. Nu stiu cum si de ce la urbanism la Campina asta cu valoarea minima e un soi de mare secret. Arhitectul este bucurestean si nu poate sa rezolve asta pentru mine. Voi incerca sa mai fac ceva presiuni la primarie sa vad ca obtin. Nu vreau sa mituiesc pe nimeni. Mi se pare un drept al meu sa obtin o autorizatie de constructie.
Si eu am proiectat case in toata tara si de cele mai multe ori fiecare primarie avea politica ei. De cele mai multe ori rezolvam printr-un telefon dar m-am folosit si de un truc inocent. Le spuneam la telefon ca sunt ziarist si fac un articol despre constructii de case si ma intereseam de taxele de autorizare pe zone :notangel: . Raspunsul venea instant.
In Romania autoritatile sunt greoaie si foarte incompetente motiv pt. care apelezi la trucuri.

#2424
bani002

bani002

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 782
  • Înscris: 03.11.2006
Sau la spaga. Asta le place tare mult.

#2425
Techno

Techno

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,291
  • Înscris: 19.07.2005

View Postmircead123, on 4th March 2010, 10:18, said:

Daca e gard provizoriu, de ce nu bati niste stalpi in pamant si pune niste plasa pe ei? Mi se pare ca pentru asta nu iti trebuie proiect pentru ca este constructie provizorie.
Stiam ca orice imprejmuire, fie ea si provizorie necesita autorizatie. Primaria mi-a confirmat. Ma rog, ei au interes sa ia niste banuti.

#2426
simali

simali

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 15.02.2010
Pana la urma m-am dus la primarie si am spus ca am o problema ca arhitectul mi-a subevaluat casa si ca mie mi-e jena declar o valoare atat de mica. "Aduc imdeiat grila sa ne uitam", mi-a spus amabil domnul de la urbanism. Deci misiune indeplinita.
La noi taxa este de 0.5% din vloarea investitiei, calculata la 1099lei/mp construit (suntem in zona B a orasului pe o strada fara canalizare si inca fara asfalt).

#2427
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
Exact ce-ti spuneam mai sus. Fiecare primarie cu obiceiurile ei. Ai procedat corect invocand subevaluarea.

Edited by raduk, 05 March 2010 - 19:09.
citarea inutilă a postului precedent


#2428
kosminusul

kosminusul

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 06.03.2010
Salutare tuturora !

Dupa lungi discutii cu argumente pro si contra am ajuns la concluzia sa ne construim (eu si sotia) o casa de lemn.
Am urmarit aici pareri pro si contra legat de tipul de tehnologia care ar fi cea mai buna la construirea unei case. Fiecare dintre ele au avantaje si dezavantaje ....momentan nu stiu pe care sa o aleg....o sa merg sa vorbesc cu oameni care chiar locuiesc in ele....
Am ajuns la aceasta concluzie deoarece ...toti pe care ii intrebi (mai ales cei de la firmele care se ocupa de constructie) spun ca ei au experienta, au mai construit, etc....vrajeala ca sa te prinda...
Unii prieteni ma indeamna sa lucrez cu niste mesteri....este mai economic.....
Ceea ce as vrea eu sa am....este o casuta de aproximativ 140 m^2. ...cu un singur etaj.....si bineinteles....sa aibe o izolatie cat mai buna......Mi s-a spus ca ar ajunge constructia la rosu in jur de 10 000 euro.....ar fi super bine.....am uitat sa mentionez ca este vorba de tehnologie din lemn masiv...
O sa merg curand sa vizitez niste case construite ......si o ssa revin cu pareri.....

O intrebare as avea si eu pentru cei care deja au reusit sa isi ridice o casa....Care sunt actele necesare, care trebuiesc sa le ai pentru a incepe constructia....si de unde le procuri pe fiecare ?

Multumesc anticipat !

#2429
mschumy

mschumy

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 393
  • Înscris: 08.03.2007

View Postsimali, on 5th March 2010, 10:34, said:

Pana la urma m-am dus la primarie si am spus ca am o problema ca arhitectul mi-a subevaluat casa si ca mie mi-e jena declar o valoare atat de mica. "Aduc imdeiat grila sa ne uitam", mi-a spus amabil domnul de la urbanism. Deci misiune indeplinita.
La noi taxa este de 0.5% din vloarea investitiei, calculata la 1099lei/mp construit (suntem in zona B a orasului pe o strada fara canalizare si inca fara asfalt).

WAWWWW....1099/mp...groaznic de mult...deci la 200 mp x 1099 lei = 219.800 x 0,5 % =1099 lei....mai platesti si taxa de timbru O.A.R 110 lei =>1209 lei taxa AC pentru o casa de 200 mp....hot mic statu asta  :cursing:

#2430
ionelpatroi

ionelpatroi

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 15.02.2010
Salut,
Sunt in urmatoarea situatie: locuiesc in Bucuresti cu chirie, socrii au o casa veche in Craiova si vreau sa construiesc o alta casa pe terenul respectiv. Pentru a avea loc noua constructie trebuie sa demolez o parte din casa veche. Nu pot s-o demolez toata ca nu mai au socrii unde locui. As putea scoate autorizatie de demolare s-o demolez partial, sa construiesc noua casa si apoi sa demolez si restul ? Adica in cat timp trebuie demolata constructia din momentul in care obtin autorizatia ? Si ce trebuie sa fac pentru pregatirea constructiei noii case? ce acte imi trebuie inainte de a sapa pentru fundatie ?

Ionel

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate