Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Melodie dance veche

RIP Shifty Shellshock

Daca nu ar conta salariul, ce mes...

Racordare la apa termosemineu
 Mi-am luat 4x4 si vreau sa-l testez

Recomandare laptop cu luminozitat...

Cautarea pe google android nu merge

Caut serviciu serios de captura v...
 Frauda magazin online

AC Woods Venezia Smart - nu races...

podea ciment denivelata

Îndepartare bule folie reflectoriz...
 Revista imobiliara cu poze... cir...

Recomandare soundbar pentru laptop

Veți renunța in 2025 la...

Coaxial pentru cablare casa
 

pc osciloscope

- - - - -
  • Please log in to reply
46 replies to this topic

#19
brainwashed

brainwashed

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 239
  • Înscris: 14.02.2006
E posibil ca la nivel de intrare sau feedback frecventa sa fie limitata la 20Hz - 20Khz, dar nu sunt foarte convins ca e asa. De asemenea, s-ar putea ca cei 192Khz care sunt dati in specificatii sa fie de fapt suma pe toate canalele de intrare (Mic, Line, SPDIF). O alta explicatie ar fi ca SPDIF lucreaza la 48KHz, inseamna ca pentru intrare SPDIF ar trebui minim 96Khz.

#20
arbadarie_mertesan

arbadarie_mertesan

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 01.03.2009
Multumesc pentru informatii.

Daca placa de sunet nu poate lucra cu CC sau frecvente mici, sub 10-20Hz, asta nu este un lucru imbucurator deoarece am niste semnale TTL care oscileaza cu 10Hz, 5Hz, 1Hz sau chiar 0.1Hz, comandind niste periferice. Daca nu le pot urmari direct, sau nu exista vreo modalitata simpla pentru a le face cumva vizibile pe oscoloscopul cu placa de sunet atunci cel putin pentru mine utilitatea sa va scadea mult.

Edited by arbadarie_mertesan, 02 March 2009 - 15:56.


#21
nelu97

nelu97

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 854
  • Înscris: 19.11.2006

 bebecroitoru, on Mar 2 2009, 14:49, said:

Citat:[i]
De ce esantioneaza noile placi de sunet cu 192kHz, nu stiu.


Este vorba doar de redare a fisirelor care au sample la 192kHz. Inregistrarea de obicei este la o frecventa mai mica, mai ales la placile de sunet slabe.

Intr-adevar, ar fi fost suficient 44kHz, dar probabil au dorit o compatibilitate cu echipamente profesionale. In plus, probabil este facilitata prelucrarea, in sensul adaugarii unor efecte (de exemplu modificarea timbrului...).



 arbadarie_mertesan, on Mar 1 2009, 23:28, said:

Osciloscop din "Placa de Sunet"

Am vazut ca exista pe internet diverse softuri (unele din ele chiar free) cu ajutorul carora un calculator PC dotat cu placa de sunet poate fi transformat in osciloscop cu frecventa maxima acceptata de aproximativ 20 kHz.
Nu prea am clar cum realizez sondele, artizanal. Poate imi dati niste sfaturi.


Am vizualizat semnale de audiofrecventa cu sonde improvizate dar cu osciloscop bun. Pentru tensiuni mari sonda nu este critica, parerea mea.
Problema apare cand incerci sa masori semnale de ordinul mV.

Din experienta iti spun ca placa de sunet nu da bune rezultate ca osciloscop, pentru ca functioneaza numai in curent alternativ si are un raspuns destul de lent.
Frecventa de 20kHz este un vis. La acea frecventa vei reusi sa vezi doar semnale digitale, daca ai noroc.
"Placile" de sunet integrate in placile de baza sunt de obicei f.f. slabe, mai bine ia-ti gandul...

#22
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Un osciloscop care merge pana la macar 10MHz a ajuns la niste preturi absolut jenante, cateva sute de lei, mai ales daca e second hand.
Cine chiar vrea sa faca electronica practica sa lase aiurelile cu plaGa de sunet a PC si sa isi cumpere scule adecvate. Nu trebuie neaparat de firma=scumpe..
Da, stiu bine, electronica nu e un hobby la fel de ieftin ca alergatul unde iti trebuie doar un maieu+sort+bascheti. Dar fara un minim de investii initiale in dotare nu poti face treaba..

#23
studimec

studimec

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 101
  • Înscris: 11.02.2009
Daca placa de sunet nu ar fi buna de nimic si neputind ajuta cit de cit un incepator atunci nu s-ar fi creat softuri ca PCscop si altele.
Citeva sute de lei un osciloscop de 10 MHz la mina a doua poate fi o suma impresionanta pentru un elev in clasele a 9-a-12-a, sa spunem, sau un student, ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca este vechi deci poate avea unele probleme.
Nu arunci banii asa pe instrumente pe care nu stii dala le vei folosi mult timp. Poate iti trece cheful de electronica repede.

Noi, osciloscoapele nu sunt asa ieftine. A se cauta la magazinele ''on line''

Edited by mister_rf, 04 March 2009 - 10:20.
reclama inutila


#24
brainwashed

brainwashed

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 239
  • Înscris: 14.02.2006
Cred ca daca arzi calculatorul nu-ti mai arde de electronica.
Un osciloscop il iei si cu 100 lei daca stii unde sa cauti. Sunt vechi, din 60 (cum am eu) sau 70, au probleme la contacte (se curata), prinzi mai greu sincronizarea (rabdare si mana fina) si nu are decat 10 MHz (suficient). Poate daca te dai frumos pe langa cineva care se ocupa cu asa ceva si investeste multi bani primesti gratis unul sau cu o reducere consistenta.

La lucru am un osciloscop de 300MHz full digital pe care se pune praful pentru ca nimeni nu il foloseste. Acasa am ceva de 10 MHz cu un singur canal care e de 5 ori mai mare si mai greu si infinit mai prost. Din pacate nici cu ala scump, cand am acces la el, nu pot face tot ce as vrea, in primul rand fiindca are o memorie destul de mica.

Cu placa de sunet am experimentat o singura data si mi-am dat seama ca merge mult mai prost decat osciloscopul ala antic. Rezolutia e destul de mica, nu ai control asupra intrarii (eventual iti faci mai multe 'sonde'), nu poti vedea componenta continua, semnalele (componente sinus) pe care le poti vizualiza sunt intre 20 si 8000Hz, trebuie calibrata de fiecare data (volum).
In plus, daca ai depasit cumva 3-5V pe intrare poti sa-ti cam iei adio de la placa de sunet/baza/calculator, osciloscopul in general 'iarta' scapari din astea. Si daca te joci cat de cat cu electronicele la un moment dat sigur vei apuca sa masori ceva care e de vreo 10 ori mai mare decat te astepti, pentru ca o dioda a facut scurt, un condensator e intrerupt, etc. Astea sunt realitatile.

#25
arbadarie_mertesan

arbadarie_mertesan

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 01.03.2009
Are cineva idee de un montaj simplu, cu izolare prin optocuplor sau ceva similar si limitare a tensiunii de intrare in placa de sunet la +/- 1 V, indiferent cit ar fi aceasta pe sonda?

#26
brainwashed

brainwashed

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 239
  • Înscris: 14.02.2006
Optocuplorul nu stiu daca lucreaza liniar ci in general e folosed in mod switched/digital. Pentru protectie poti folosi un zenner care sa deschida daca se depaseste un anumit prag si o siguranta care sa se arda la nevoie :)

#27
studimec

studimec

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 101
  • Înscris: 11.02.2009
Ma gindeam sa propun un osciloscop facut cu microcontroller PIC sau AVR insa, dupa cum vad in pagina de mai jos, performantele sale sunt sub cele ale placii de sunet.
http://www.serasidis...scilloscope.htm
Fata de aceasta are, totusi, avantajul masurarii tensiunilor continue si a semnalelor sub 20 Hz.

#28
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Postare lui brainwashed e una dintre cele mai clare si explicite pe care le-m citit de cand urmaresc SP. Se simte imediat ca vorbeste in cunostiinta de cauza.
studimec
Si eu am fost student si am avut un salariu execrabil in acea perioda. Dar mi-am pus problema ce se cere pe piata si ce pot oferi eu ca sa fac rost de banii cu care sa imi cumpar ce am chef. Asa ca am facut si vandut amplificatoare audio@de antena +modulatoare de PC la greu...
O alta idee e sa cauti cluburile de radioamatori din orasul tau. Si acolo sa gasesti o persoana dispusa sa te ajute cu accesul la osciloscop. Si daca o impresionezi prin pasiune si daruire+ mici servicii, e posibil sa ti se spuna scapa-ma de "troaca" asta  la 1/10 din pretul initial. Sau "daca imi faci 20 de cablaje cu plantarea pieselor pe care ti le dau eu...
Asa ca BAFTA.
Fazele descrise sunt din cele traite de mine. Chiar si acum cativa ani- cand aveam doar 40 de ani, hi, hi, -cineva care se pensiona mi-a dat un osc,. Desi stia clar ce pregatire@job am si unde lucrez si ce aparatura am acces...
PS. Sunt curios la ce iti folosesc si cat sunt de frecvente masuratorile sub 20 Hz. Sper ca nu imi vei raspunde cu teoria..

#29
bebecroitoru

bebecroitoru

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 265
  • Înscris: 25.07.2008
Bineinteles ca este recomandata folosirea placii de sunet ca osciloscop, in cazul incepatorilor. Nu iti da nimeni scule de masura, chiar si vechi, sa te joci cu ele.

Cum poti 100% evita arderea placii, indiferent de semnalul masurat?
Simplu: Prin cuplare audio intre sonda si sound blaster.

Iti faci un montaj cu un AO si ceva componente aditionale (un amplificator audio ordinar) la care atasezi sonda pe intrare si un difuzor la iesire. In fata difuzorului pui microfonul cuplat la placa de sunet.
Evident, semnalul preluat de sonda, din diverse puncte ale unui montaj oparecare supus testarii, va fi transformat de difuzor intr-un sunet care mai departe este captat de microfonul din fata sa si condus astfel la placa. Am facut niste teste cu "PCscop" si un microfon in fata caruia pusesem un difuzor care genera tiuituri (semnale sinusoidale de diverse frecvente; tot placa le scotea dar cu iesirea audio).
Undele in cauza se vad foarte clar pe ecranul calculatorului incepind de la 80 Hz in sus (in cazul experimentului meu particular).  Am vizualizat si note muzicale produse chiar de mine, fluierind, si acestea se vizualizeaza multumitor.

Faceti teste cu PCscope, placa de sunet +  boxele cuplate cu microfonul. Veti vedea ce semnale curate obtineti pe ecran, atit in frecventa cit si in amplitudine. Maresti frecventa in difuzor, se indeseste sinusul, ridici volumul, creste si amplitudinea pe monitor.
(Un PC osciloscop mai performant cu trial version de vreo 20 zile este VIRTINS care genereaza si tonuri de test).
http://www.softpedia...illoscope.shtml

In cazul cind faci amplificatorul cu AO, ca sa nu fie suparator sunetul generat de difuzorul din iesirea sa, poti baga microfonul si difuzorul, fata in fata, intr-un cilindru de carton pe care mai departe il pui sub o perina.

Edited by bebecroitoru, 03 March 2009 - 23:09.


#30
brainwashed

brainwashed

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 239
  • Înscris: 14.02.2006
E interesant conceptul, dar doar in teorie. Daca de exemplu doresti sa trasezi caracteristica de frecventa a unui amplificator audio exemplul esueaza lamentabil si are potential periculos. Sa spun de ce:
- difuzorul nu are o rezistenta infinita, ba chiar are una destul de mica in regim static (4-32 ohmi) si la masurare semnalul observat se poate modifica sau poate chiar provoca scurtcircuite
- difuzorul este o inductanta in principiu, asta inseamna ca va induce curent inapoi in circuit ceea ce iarasi poate fi periculos
- difuzorul poate raspunde unor semnale de maxim 1-2V pentru a nu intra in saturatie
- difuzorul are o caracteristica de frecventa cel mult mediocra, nu este liniar, are varfuri pe frecventa de rezonanta iar capacitatea de redate scade de la 400 Hz in jos si de la 5000 Hz in sus (ma refer la un difuzor acceptabil ca dimensiuni si ieftin ca pret)
- microfonul are o caracteristica de frecventa limitata si neliniara
- intensitatea semnalului captat de microfon variaza cu distanta pana la difuzor, cu pozitia 'tubului' propus, zgomotul de fond, eventual brumul prins de un cablu neecranat, etc
- amplificatorul de intrare in placa de sunet este submediocru dpdv al caracteristicilor (neliniar), am in fata mea 4 placi de sunet din care mai tot iau piese si ma uit pe datasheet-uri. Si aici vorbesc de placi externe, nu de cele integrate care de multe ori sunt mai slabe. Atentie si la 'noise gate', echivalente Dolby sau alte inventii.
- placa de sunet nu are in general caracteristici constante in timp sau in functie de temperatura
- setarile de mixaj conteaza mult, daca gain pe intrare este prea mare semnalele ajung la saturatie, daca este prea mic raportul semnal zgomot este insuficient pentru observatie; asta in general este si piedica cea mai mare din tot ce am expus mai sus

Caracteristica de frecventa a unui montaj nu poate fi trasata in astfel de conditii in care tot lantul de captare este [putin spus] imperfect, nici macar nu se poate determina amplificarea pentru o anumita frecventa. E suficient un voltmetru digital de 3.8 lei si un sinus acceptabil ca distorsiuni.

In ultima parte s-ar putea dovedi utilitatea placii de sunet, dar avand functie de convertor DA si nu AD[C]. Mare grija si aici insa, iesirea nu este constanta cu frecventa, de exemplu pe placa mea 'high quality', la un volum de 90% am o iesire maxima de 1V, la 50Hz. Daca ma duc in jos sau in sus cu frecventa, tensiunea de iesire scade: 300mV pentru 10Hz, 960mV pentru 1000Hz.

Pe scurt, placa de sunet ca instrument de masura are precizie mai slaba decat un multimetru de la magazinul cu 3.8 RON.
Atentie la conectarea difuzorului direct pe semnale de masurat! Se poate folosi o rezistenta inseriata dar sensibilitatea scade si tot nu vad rostul.

Cel mai simplu mod ramane in continuare un divizor rezistiv, daca exista certitudinea ca semnalele cercetate nu depasesc un anumit nivel (ex TTL). Se pot studia chiar si semnale continue - va aparea un varf de tensiune dupa care condensatorul de intrare va aduce (mai repede sau mai incet) nivelul la zero. Cel putin se poate vedea daca exista tensiune.


Cu acestea consider subiectul exhaustiv tratat si dau niste denumiri de programe utile (si free) celor care vor sa experimenteze in continuare, le gasiti cu Google:
BIP Electronics Labs 3.0 - Oscilloscope
Oscilloscope for Windows v. 2.51
Little SineGen
Zelscope
Oscilloscope4 delphi

Edited by brainwashed, 04 March 2009 - 01:47.


#31
bebecroitoru

bebecroitoru

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 265
  • Înscris: 25.07.2008
Sau se poate folosi pentru cuplare un limitator ca mai jos:
http://www.electro-t...achmentid=12475

#32
d2134

d2134

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 23
  • Înscris: 03.01.2007

Quote

Daca placa de sunet nu poate lucra cu CC sau frecvente mici, sub 10-20Hz, asta nu este un lucru imbucurator deoarece am niste semnale TTL care oscileaza cu 10Hz, 5Hz, 1Hz sau chiar 0.1Hz, comandind niste periferice. Daca nu le pot urmari direct, sau nu exista vreo modalitata simpla pentru a le face cumva vizibile pe oscoloscopul cu placa de sunet atunci cel putin pentru mine utilitatea sa va scadea mult.

Pentru trebusoara asta nu se foloseste ociloscopul, trebuie un analizor logic.
Cauta pe net "PC Based Logic Analyzer" si o sa vezi ca e simplu de facut si nu costa mult.
De ex: Building an 8-bit PC-Based Logic Analyzer
Infos zu Selbstbau Meßgeräten

#33
brainwashed

brainwashed

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 239
  • Înscris: 14.02.2006
Asta intr-adevar e cea mai buna solutie. Un buffer ieftin legat la portul paralel, atunci il poti folosi bi-directional - deci poti si simula semnale TTL.

Alternativ, daca ai un joystick poti sa-l desfaci si sa-i folosesti butoanele prin niste optocuploare, chiar si un mouse. Astea sunt doar experimente oricum dar pe termen lung te ajuta sa vezi limitarile dar si avantajele.

#34
tdragos79

tdragos79

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 25
  • Înscris: 05.10.2009
am descarcat de net un soft care transf pc meu intr-un osciloscop,sunt foarte noob in legatura cu pc-uri,electronica osciloscoape si alte alea,daca totusi are careva rabdare cu mine ce vreau sa fac,ma rog ,daca se poate:
transform pc in osciloscop,scot doua fire din el si cu astea masor :timpul de deschidere a injectoarelor de pe masina,
ce parere aveti,se poate?
:huh:  :huh:  :huh:  :huh:

#35
ChemTeacher

ChemTeacher

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,945
  • Înscris: 26.05.2007
De unde scoti firele ?

Edited by mister_rf, 07 October 2009 - 09:08.
quote inutil!


#36
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,177
  • Înscris: 31.07.2007
Problema nu-i asa simpla. Ai nevoie de o interfata intre PC si sondele de masurare, nu de alta da' ai sanse mari sa-ti prajesti portul de la PC folosit. Da-ne mai multe detalii.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate