Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sticker ciudat pe cutia aerului c...

lentile de contact vs ochelari d...

Eroare zoom la Lumix FZ82

kia optima vs vw passat
 Scoala de soferi pe cutie automat...

ANCOM: Localizarea apelantului la...

Marirea numarului de echipe calif...

Prosumatorii peste 10.2 kW obliga...
 Cazier judiciar politia de sector?

Curatare bord auto

Google Pixel 9 & 9 Pro

Cine livreaza in RO pachete trimi...
 [CHESTIONAR] Cat de des va reinst...

Configurare Rufus-4.5

Card edenred G pay ajutor!

Alternativa la manea
 

I-auziti voi! - nu vor romanii sa mai plece din tara...

* * - - - 6 votes
  • Please log in to reply
1328 replies to this topic

#1153
toniq

toniq

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,374
  • Înscris: 08.01.2009

Vizualizare mesajutopium, pe 20 iunie 2024 - 22:44, a scris:

Nu e nici o varza, asa se fac comparatiile, per capita, ca despre asta era vorba, cat de multe oportunitati are un copil sa mearga la muzee, spectacole, sa beneficieze de scoli mai bune.

Nu mai fi suparat ca luati bataie :)

Faci comparații Per capita la PIB, acolo da, e rezonabil sa te raportezi la fiecare persoana. Dar la spectacole, servicii, etc, oferta contează, mărimea ei, varietatea și calitatea, capitole la care Clujul nu poate tine pasul cu Bucureștiul. Cum naiba sa împarți Per capita dacă in București ai o oferta de 10 chestii, iar in Cluj de 3? Care e mai avantajat, cel care poate alege din 10, sau cel care poate alege din 3? E o întrebare  aproape de grădinița la care tu încă nu ai aflat raspunsul. De fapt îl stii, ar trebui sa fii complet încuiat, dar nu te lasă obsesia și frustrarea. Asta e condiția unui oras mititel, atâta poate. ;)

#1154
toniq

toniq

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,374
  • Înscris: 08.01.2009

Vizualizare mesajionutzitaly, pe 20 iunie 2024 - 23:01, a scris:

Aici sunt cu Utopium.
Nu e deloc greu de crezut ca in Cluj în medie  scolile publice sunt peste București:)

Când faci media la astfel de chestii poți afla rezultate surprinzătoare care nu reflecta realitatea. Ideea e ca liceele bune din București sunt mai bune decât cele bune din Cluj.

#1155
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,410
  • Înscris: 14.08.2007

Vizualizare mesajtoniq, pe 21 iunie 2024 - 07:20, a scris:

Când faci media la astfel de chestii poți afla rezultate surprinzătoare care nu reflecta realitatea. Ideea e ca liceele bune din București sunt mai bune decât cele bune din Cluj.
Si cu toate astea, unul din Cluj e periodic nr. 1 pe tara cand se iau in calcul notele de la admitere, bac si rezultatele la olimpiade. Bine, intr-un an il mai intrece Gheorghe Lazar, in alt an intrece el Gheorghe Lazar. Deci nu, liceele bucurestene bune nu sunt mai bune decat cele din Cluj.

Chiar si pe ultimul an, Gheorghe Lazar (sau Sf Sava) nu au avut promovabilitate 100% la Bac. Aia in Cluj e considerat rusinos daca esti liceu cu pretentii, un liceu din Cluj care nu are promovabilitate 100% e incadrat de obicei ca fiind un liceu mediocru sau slab (ok, sa zicem ca mai sunt accidente in unii ani (cand o singura persoana pica) peste care poti trece cu vederea, dar pe ansamblu un liceu cu pretentii trebuie sa aiba promovabilitate 100%). Note sub 5 la Bac de la un liceu de pretentii? Sau Bac trecut la limita cu nota 6? Pretentiile prin Bucuresti or fi la un nivel mai scazut daca e ok sa-ti iei Bacul cu 6 la Sf Sava sau Gheorghe Lazar (sau chiar sa pici Bacul) ... liceul fiicei mele e abia al treilea in Cluj dar ultima medie la Bac a fost 7.2. La cel de pe locul 1 din Cluj nu au fost medii sub 8 la Bac.

Edited by utopium, 21 June 2024 - 10:17.


#1156
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,410
  • Înscris: 14.08.2007

Vizualizare mesajKiloW, pe 20 iunie 2024 - 23:28, a scris:

Da dar totuși când vrei să mergi la muzee sau spectacole contează câte ai la modul absolut nu per capita.

Per capita un sătuc ca Dessel are un festival la 9000 locuitori, matura pe jos cu clujul. Chiar dacă are doar un festival în total.
Tocmai ca relevant nu e ca la tine in sat se tine un festival la care 99% din participanti sunt veniti din alte parti (cum e si la Bontida Electric Castle), ci relevant e gradul de participare culturala al locuitorilor, aia ne intereseaza, cati cetateni la mia de locuitori se duc la evenimente culturale, viziteaza muzee, etc. Daca intr-o localitate mai mare nivelul de participare culturala e mai mic inseamna de obicei ca nivelul de educatie nu e la fel de ridicat. Poate insemna si ca evenimentele/muzeele nu sunt suficient de interesante, dar nu e cazul, ca sunt comparabile. Mai poate insemna ca populatia nu are putere de cumparare la fel de buna, dar nici asta nu e o explicatie plauzibila. Cea mai plauzibila e ca la Cluj, unde ai si un procent mai mare de studenti/absolventi, ai o populatie mai bine educata si mai interesata de evenimentele culturale. Chestie pe care o vedem si in rezultatele la evaluarea nationala/Bac (parintii mai bine educati au in general pretentii mai mari legate de educatie de la copiii lor).

Sigur, nu zice nimeni ca daca mergi la evenimente culturale/muzee esti mai cult, poate mergi mai rar dar compensezi citind sau vizionand documentare/filme artistice. Dar e un indicator general de nivel de dezvoltare. Eu de exemplu de la jumatea lunii mai incoace am vizitat 11 muzee si am fost la 3 evenimente culturale. Da, majoritatea nu au fost in Cluj, dar a fost si un muzeu din Cluj (unul privat), un muzeu de langa Cluj, un eveniment din Cluj si un eveniment de langa Cluj. Restul au fost in afara tarii, pentru ca e clar ca la muzee luam bataie rau inca. De obicei nu vizitez nici eu asa de multe muzee pe an (rar trec de 6 muzee pe an), dar daca s-a ivit oportunitatea, am preferat sa o fac in loc sa merg la shopping sau sa stau la o terasa. Sigur, pentru unii poate fi si o problema de bani, am cheltuit doar pe biletele de intrare cam o treime de salariu mediu pe economie intr-un pic peste o luna (iar daca iau in considerare si avioanele/cazarile/masinile inchiriate/etc pe care le-am platit ca sa pot vizita chestiile astea, am cheltuit spre trei salarii medii). Deci la un moment dat poate fi si bugetul un motiv pentru care nu o faci mai des ... dar tocmai de aia e un indicator general bun de nivel de dezvoltare, o data arata ca iti doresti suficient de tare sa participi incat sa aloci niste sume importante de bani, a doua oara si ca iti permiti sa aloci acei bani.

#1157
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,758
  • Înscris: 08.01.2021
Eu personal n-am auzit niciodată pe nimeni să fi renunțat să meargă la un muzeu, expoziție, concert, teatru film etc pentru că e prea scump sau n-are bani. Nici măcar pe vremea când salariile în România erau vai de mămăliga lor.

Edited by KiloW, 21 June 2024 - 14:37.


#1158
Vandal88

Vandal88

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 27.08.2023
Sunt multi romani care se intorc in tara. S-a inversat trendul in ultimii ani. https://stirileprotv...a-implinit.html

#1159
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,410
  • Înscris: 14.08.2007
Eu zic ca se intampla mai des decat crezi ... acum vreo 9 ani tocmai imi luasem apartament nou de suprafata dubla in care aveam de bagat ceva bani (ca l-am luat "semi-finisat" si aveam de pus gresie, faianta, parchet, marmura, piatra, electrocasnice, usi, mobilier, etc - in afara de o masina de spalat si un televizor a trebuit sa cumpar tot de la zero) si nu m-am dus la Eros Ramazzotti cu nevasta-mea (era vreo 300 de lei un bilet intr-o zona ok), am lasat-o sa mearga doar ea cu vara-sa. Nu eram vreun mare fan, dar imi place si mie. Mi-a parut rau ulterior ca nu m-am dus, dar atunci mi s-a parut mult sa mai dau inca 300 de lei tinand cont de ce cheltuieli aveam in acel moment (peste un miliard de lei vechi - pe care nu ii aveam pusi deoparte - am facut tot felul de invarteli cu credit carduri si credite ipotecare ca sa o scot la capat, ca a fost o achizitie pe care nu o planuisem - a fost mai degraba o oportunitate in piata imobiliara). Si nu aveam nici salariu mare pe hartie (incasam pe dividende o parte din venituri) sa pot lua credit mai mare, nevasta-mea avea si ea salariu ramas bine in urma pietei dupa criza din 2009 si taierile de bugete, etc.

Intre timp concertele mari au devenit nesimtit de scumpe, ajungi sa dai 160-200 de euro/persoana, adica 500-600 de euro/familie. Asta daca sunt la tine in oras ... ca daca ai de mers undeva si sa platesti cazare/masa/transport, devine foarte scump.

Bine, pe vremuri nu aveai de ce sa renunti sa mergi la un muzeu in Romania ca intrarea era pe la 3 lei la muzeele tipice (si nici acum 90% dintre ele nu sunt deloc scumpe). Dar cand mergeai prin vreo tara straina la un muzeu de top si era 15-20 de euro intrarea si mergeai cu familia, crede-ma ca te gandeai de mai multe ori daca merita sa dai 45-60 de euro sa mergi la muzeu, in conditiile in care banii aia erau 10% din venitul lunar al unei familii tipice in Romania. Pentru cei cu salarii medii si acum sunt sigur ca 45-60 de euro e o cheltuiala semnificativa pentru a merge cu familia la muzeu, iar cei cu salarii mici nici nu se gandesc sa dea sume de genul asta de bani ca sa mearga la muzeu.

La filme sunt si acum destui care nu se duc la film la mall pentru ca daca pui pe langa bilet si tipicul suc si popcorn, devine destul de scump sa mergi cu familia ... cel putin pentru cei cu venituri mici-medii. Am avut recent pe cineva care se plangea, poate chiar pe topicul asta, ca e prea scump sa mergi la film ca trebuie sa mai iei si popcorn/suc la suprapret.

Lumea inca aloca bugete mici pentru cultura/media-entertainment.

#1160
cipri2bau

cipri2bau

    Dezactivatos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,457
  • Înscris: 30.11.2017

View PostVandal88, on 21 iunie 2024 - 16:10, said:

Sunt multi romani care se intorc in tara. S-a inversat trendul in ultimii ani. https://stirileprotv...a-implinit.html
Pai se întorc că s-au realizat acolo în Occident. Banii ii baga în imobiliare pensiuni crypto acțiuni etfuri și sunt bosi până la adânci bătrâneți. Plus că în Ro totul e mai ieftin decât dincolo. Așa am făcut și eu doar că m-am întors demult pt că am avut un randament mai ridicat. Nu a zis nimeni niciodată că ar fi plecat definitiv românii, se știa că doar temporar. Și nepalezii merg înapoi dupe un timp de acumulare bani. Și polonezii cehii și alții au făcut lafel.

Însă dacă te naști aici fără bani și vrei sa te realizezi e f greu, cam toată lumea de rând are nevoie de o perioada de lucru pe bani adevărați in occident sau in alte părți pt a-și asigura următoarea perioadă din viața și a nu fi nevoit să sclavageasca și la 60+ ani.

Edited by cipri2bau, 21 June 2024 - 17:07.


#1161
futurist

futurist

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,063
  • Înscris: 09.05.2008

View PostVandal88, on 21 iunie 2024 - 16:10, said:

Sunt multi romani care se intorc in tara. S-a inversat trendul in ultimii ani. https://stirileprotv...a-implinit.html
Aia sunt romani cum sunt eu văr cu cichician.


View Postutopium, on 21 iunie 2024 - 16:47, said:

....
La filme sunt si acum destui care nu se duc la film la mall pentru ca daca pui pe langa bilet si tipicul suc si popcorn, devine destul de scump sa mergi cu familia ...
Mdap, da' tot ocupa locurile de parcare si se mai bagă si in poze la astia de fac statistici si procente.
Săraci săraci, da' cu pretenții.
Păi e frumos?


#1162
toniq

toniq

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,374
  • Înscris: 08.01.2009

 utopium, on 21 iunie 2024 - 10:16, said:


Si cu toate astea, unul din Cluj e periodic nr. 1 pe tara cand se iau in calcul notele de la admitere, bac si rezultatele la olimpiade. Bine, intr-un an il mai intrece Gheorghe Lazar, in alt an intrece el Gheorghe Lazar. Deci nu, liceele bucurestene bune nu sunt mai bune decat cele din Cluj.

Chiar si pe ultimul an, Gheorghe Lazar (sau Sf Sava) nu au avut promovabilitate 100% la Bac. Aia in Cluj e considerat rusinos daca esti liceu cu pretentii, un liceu din Cluj care nu are promovabilitate 100% e incadrat de obicei ca fiind un liceu mediocru sau slab (ok, sa zicem ca mai sunt accidente in unii ani (cand o singura persoana pica) peste care poti trece cu vederea, dar pe ansamblu un liceu cu pretentii trebuie sa aiba promovabilitate 100%). Note sub 5 la Bac de la un liceu de pretentii? Sau Bac trecut la limita cu nota 6? Pretentiile prin Bucuresti or fi la un nivel mai scazut daca e ok sa-ti iei Bacul cu 6 la Sf Sava sau Gheorghe Lazar (sau chiar sa pici Bacul) ... liceul fiicei mele e abia al treilea in Cluj dar ultima medie la Bac a fost 7.2. La cel de pe locul 1 din Cluj nu au fost medii sub 8 la Bac.

Sigur ca poți găsi excepțional și un liceu din Cluj care, dacă alegi și combini strict criteriile care îți convin, poate sa facă o figura frumoasa. Însă Per general liceele de elita din București sunt mai bune decât cele (sau cel :) ) de elita din Cluj. Dar eu sunt îngăduitor la acest capitol, al educației, și ți-am zis ca între învățământul de la cel primar pana la universitar din București, Cluj, Iași, Timișoara, poate Brașov, nu exista diferențe mari  esențiale, de clasa, etc.

#1163
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,410
  • Înscris: 14.08.2007

Vizualizare mesajtoniq, pe 21 iunie 2024 - 18:31, a scris:

Sigur ca poți găsi excepțional și un liceu din Cluj care, dacă alegi și combini strict criteriile care îți convin, poate sa facă o figura frumoasa. Însă Per general liceele de elita din București sunt mai bune decât cele (sau cel Posted image ) de elita din Cluj.
Nu, nu sunt. Si trebuie sa intelegi ca in Bucuresti totul trebuie sa fie multiplicat cu 6, daca iei populatia in considerare. Adica pentru un liceu foarte bun in Cluj, in Bucuresti ar trebui sa existe 6 licee de acelasi nivel (daca te raportezi la populatie). La fel in top 20 licee, ar trebui sa fie de 6 ori mai multe licee (sau macar clase) bucurestene, dar nu sunt.

Sau daca vrei altfel, pentru 10 clase de elita din Cluj (de la diverse licee), in Bucuresti ar trebui sa existe in jur de 60. Prin clase de elita inteleg de alea unde se intra cu peste 9.50 si la final toti isi iau bacul cu medii mari (in nici un caz cu 6 si 7, macar de la 8 in sus), iar apoi intra toti la facultate unde vor. Nici la liceul unde va da fiica-mea nu mi-as dori sa ajunga in clasa aia cea mai slaba, in care unii iau la Bac note de 7.2. La fel cum evident nu mi-as dori sa fie la Gheorghe Lazar sau Sf Sava in clasele unde are colegi care pica Bacul sau il trec dar cu media 6. Clasele alea nici nu ar trebui sa existe la Gheorghe Lazar si Sf Sava, ca le fac de rusine.

Eu nu contest ca exista clase foarte bune la Gheorghe Lazar, Sf Sava sau Tudor Vianu, dar la fel e si in Cluj la Racovita, Avram Iancu sau Balcescu. Si da, la toate liceele astea exista si cateva clase mai slabutze, dar la Cluj nu sunt asa de slabutze incat sa pice copiii de acolo la Bac.

Trebuie sa intelegi ca pentru a fi la nivelul Clujului ar trebui ca pentru fiecare elev de "elita" voi sa aveti 6 elevi de elita, altfel inseamna ca sunteti sub Cluj. La un numar total de aproximativ 6 ori mai mare de elevi, trebuie sa aveti de aproximativ 6 ori mai multi elevi de elita, e matematica elementara.

Edited by utopium, 21 June 2024 - 19:31.


#1164
cipri2bau

cipri2bau

    Dezactivatos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,457
  • Înscris: 30.11.2017
Daca multiplicam cu 6 ar trebui sa fie in București 60 de universități academii și 600 de facultăți cu 600 000 de studenți. Asta ar însemna 4% din populația României studenta la București. Asta ar însemna cam 70% joburi care necesita studii superioare în toată România daca luăm o marja de funcționare a omului în job de 27 ani, dar care însă abunda de necalificați livratori pizza cameriste tractoriști uberisti autobuzisti camionagii și trotinetisti cu sau fara facultate.Posted Image

#1165
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,414
  • Înscris: 21.06.2016
Numaratul pe capita e o aberatie.
In ceel mai multe cazuri cand judecai un oras conteaza numarul absolut nu cel relativ. Numarul absolut iti da numarul de alegeri.
La restaurante, concerte, piese de teatru, licee, universitati etc etc e imporant cate alegeri ai in total, nu cate alegeri pe cap. Ca asa discoteca din sat devine brusc foarte atractiva daca o numeri pe cap de locuitori.

Edited by vrajitoruldinoz, 21 June 2024 - 19:55.


#1166
cipri2bau

cipri2bau

    Dezactivatos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,457
  • Înscris: 30.11.2017
La București e însă barosaneala, la Sf Savu și altele lucrează baronesele alea din ministere care au numai olimpici și care fac și subiectele la toate examenele și uneori nu le dau la cunoscuți dinainte de examene alteori le dau daca plătești unde trebuie. Acolo e performanta teribilă uneori peste america de nord, intra copchilul cu IQ 70 și ajunge in 2 ani la IQ dublu adică 140 și câștigă olimpiade intergalactice mai ales pe domenii fara job in Ro care sunt puse la dosar cu multe diplome. Posted Image

Edited by cipri2bau, 21 June 2024 - 19:54.


#1167
toniq

toniq

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,374
  • Înscris: 08.01.2009

 utopium, on 21 iunie 2024 - 19:18, said:


Nu, nu sunt. Si trebuie sa intelegi ca in Bucuresti totul trebuie sa fie multiplicat cu 6, daca iei populatia in considerare. Adica pentru un liceu foarte bun in Cluj, in Bucuresti ar trebui sa existe 6 licee de acelasi nivel (daca te raportezi la populatie). La fel in top 20 licee, ar trebui sa fie de 6 ori mai multe licee (sau macar clase) bucurestene, dar nu sunt.

Sau daca vrei altfel, pentru 10 clase de elita din Cluj (de la diverse licee), in Bucuresti ar trebui sa existe in jur de 60. Prin clase de elita inteleg de alea unde se intra cu peste 9.50 si la final toti isi iau bacul cu medii mari (in nici un caz cu 6 si 7, macar de la 8 in sus), iar apoi intra toti la facultate unde vor. Nici la liceul unde va da fiica-mea nu mi-as dori sa ajunga in clasa aia cea mai slaba, in care unii iau la Bac note de 7.2. La fel cum evident nu mi-as dori sa fie la Gheorghe Lazar sau Sf Sava in clasele unde are colegi care pica Bacul sau il trec dar cu media 6. Clasele alea nici nu ar trebui sa existe la Gheorghe Lazar si Sf Sava, ca le fac de rusine.

Eu nu contest ca exista clase foarte bune la Gheorghe Lazar, Sf Sava sau Tudor Vianu, dar la fel e si in Cluj la Racovita, Avram Iancu sau Balcescu. Si da, la toate liceele astea exista si cateva clase mai slabutze, dar la Cluj nu sunt asa de slabutze incat sa pice copiii de acolo la Bac.

Trebuie sa intelegi ca pentru a fi la nivelul Clujului ar trebui ca pentru fiecare elev de "elita" voi sa aveti 6 elevi de elita, altfel inseamna ca sunteti sub Cluj. La un numar total de aproximativ 6 ori mai mare de elevi, trebuie sa aveti de aproximativ 6 ori mai multi elevi de elita, e matematica elementara.

Ți-am mai zis, te chinui atâta sa scrii tone și numai prostii. Clasicul tău stil, dacă scrii mult prostia nu se transforma in pertinenenta, poate asa ai invatat la Cluj, dar nu e asa, crede-ma. Cum spunea colegul mai sus, ar trebui ca Bucureștiul sa aibă 6 UB-uri sau 6 ASE-uri sau Poli, etc. Doar o minte teribil de frustrata poate emite asemenea aberații. De 15 ani. ;)

#1168
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,410
  • Înscris: 14.08.2007

 vrajitoruldinoz, pe 21 iunie 2024 - 19:48, a scris:

Numaratul pe capita e o aberatie.
Nu e nici o aberatie, asa se fac statisticile relevante. Daca orasul mai mare iese prost la per capita, inseamna ca nu e la fel de bine dezvoltat. Per capita nu inseamna ca numeri universitatile sau teatrele, ci numarul de studenti sau de spectatori. Daca numeri ce trebuie, indicatorii per capita sunt cat se poate de relevanti.

#1169
toniq

toniq

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,374
  • Înscris: 08.01.2009

 utopium, on 21 iunie 2024 - 20:50, said:


Nu e nici o aberatie, asa se fac statisticile relevante. Daca orasul mai mare iese prost la per capita, inseamna ca nu e la fel de bine dezvoltat. Per capita nu inseamna ca numeri universitatile sau teatrele, ci numarul de studenti sau de spectatori. Daca numeri ce trebuie, indicatorii per capita sunt cat se poate de relevanti.

Hai sa radem. Deci dacă Bucureștiul nu are de 6 ori mai mulți studenți la drept, medicina, stii te economice, politehnica, etc, nu e Ok. Pe de alta parte in logica penibil-utopiana degeaba un bucurestean are mai multe teatre și evenimente teatrale la dispoziție. El trebuie sa stea sa socotească și sa împartă Per capita/nr spectatori. Pe bune, acum 15 ani ai împărțit km de pârtii de ski Per capita si ai ajuns la concluzia ca degeaba Bucureștiul are Sinaia, Poiana Brașov sau Predeal la dispoziție, Clujelul cu 3 km de pârtii bate pe oricine dacă împărțim per capita. Nu ți se pare nimic penibil in tot ce ți-am spus?

#1170
LouisCyphre

LouisCyphre

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,028
  • Înscris: 24.01.2012
Pe bune acuma, chiar fiecare topic pe care postează userul Utopium se transformă în cât de bun e Clujul, ce tare e Clujul, ce Numbeo are Clujul, ce elită e Clujul... chiar nu este nimeni care să controleze puţin off-topicul permanent?
Că intru să citesc de ce nu mai vor să plece românii din ţară şi găsesc cum nu a mers (sau a mers) monofocusatul ăsta la nu-ştiu-ce concert şi ce mai spun statisticile relevante despre cât de mult în viitor este Clujul faţă de restul oraşelor de pe planetă.
E penibil, zău aşa.
A, şi foarte, foarte plictisitor să citeşti în permanenţă frustrările autovalidatoare ale acestui user.

Edited by LouisCyphre, 21 June 2024 - 22:49.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate