Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Extindere apa - trecere in domeni...

La mulți ani @Digix!

[cum] telefon cu folosire in SUA

Montare AC deasupra frigiderului?
 Cunoaste cineva metoda de semideg...

De ce in unele tari sunt sparte p...

Marime siguranța AC - 24.000...

E de la monitor sau nu?
 Rezervare gresita

Ce erau chestiile astea pe cerul ...

Apa plata ieftina vs scumpa

Serial: Those About to Die
 Malwarebytes Windows Firewall Con...

hotel pentru copii

Nu pot reinstala windows 11

Replacement grip pentru racheta t...
 

De ce nu reusesc producatorii romani sa vanda in supermarketuri

* * * * * 3 votes
  • This topic is locked This topic is locked
494 replies to this topic

#1
M0D3

M0D3

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,892
  • Înscris: 22.03.2009
Stiti ca asta e una din temele care revin periodic, si e sustinuta mai ales de "urmasii dacilor liberi" si de PSD. Cumva, se baga la inaintare ideea ca lanturile de supermarketuri nu vor sa cumpere legume si fructe de la producatorii mioritici, ca sa aduca de afara si sa ne distruga pe noi, "romanii verzi", care producem cea mai sanatoasa mancare din galaxie. Am dat azi peste un articol in care un producator roman, care lucreaza cu Mega Image, spune de ce nu intra mai multi legumicultori romani intr-o relatie de afaceri cu supermarketurile. Mi se pare ca omul explica extrem de simplu, ca sa inteleaga pana si aia mai grei de cap, motivele pentru care marfa romaneasca se vinde pe marginea santului sau in piete, in loc sa ajunga in proportie mai mare si in supermarketuri. Iata ce spune omul, care se vede ca a tras la viata lui, a muncit si, spre deosebire de majoritatea "colegilor" sai, a mai si gandit:

Ion Păunel, din Pleșoiu, Olt. Conduce un sindicat al producătorilor din județ, iar de trei ani vinde către Mega Image.

„Producătorul, în primul rând, ar trebui să se asocieze în cooperative sau grupuri de producători. Dacă nu reușesc acest lucru, cel puțin la nivel de comună sau de regiune, undeva în toamnă, cu ajutorul primăriei, sau dânșii personal, pot să facă adrese către toți retailerii din România. Se poartă o discuție de obicei în toamnă, pentru a previziona anul următor. Cum lucrează de obicei – dânșii vin cu oferta și cu cantitățile. Ei au un istoric. Ca să avem galantarele pline pe toată perioada, am avea nevoie de cantitățile care ni le spun și de suprafețe. Se stă la discuții, se face un contract și fiecare livrează marfa conform contractului. Retailerul se bazează pe niște cantități, dar și noi trebuie să fim serioși. Dacă săptămâna asta e 2 lei la retail și 2,2 lei la drum sau 2,4 lei la Brașov în piață, tu nu te mai duci să duci la retail, iar când rămâne la Brașov 1,8 lei și la retail e tot 2 lei, ai vrea să duci dublul cantității. Trebuie seriozitate. Foarte mulți fermieri de aici au și pierdut. Atunci când prețurile sunt mai mari în piețe invocă fel de fel de motive, că nu pot să recolteze, că nu știu cum, iar atunci când prețul este mai bun la retail încearcă să vină cu cantități suplimentare sau chiar să cumpere de pe piață. Nu trebuie să ne deseneze cineva ce se întâmplă. Poate nu renunță la tine, dar vei fi unul din clienții pe care-i lasă mai deoparte“, explică Păunel.

Ce se întâmplă în relația cu marile lanțuri și nu se întâmplă încă în piețe este un control absolut pe toate palierele. Produsele corespund standardelor de siguranță alimentară, pentru că fermierii nu-și mai permit să folosească haotic produsele fito-sanitare. Pe lângă amenzile astronomice prevăzute în contract, riscă și rezilierea contractului și chiar mai mult. „Mulți nu au fost și nu sunt serioși. Să ne-nțelegem: trebuie să producem o marfă de bună calitate și care să respecte trasabilitatea produsului. Toată lumea spune că de ce nu primește retail-ul și această tomată bulgărească (n.r. - tomatele extratimpurii produse în această perioadă). O primesc, numai că se fac niște analize și aceia care nu au respectat reguli de folosire a produselor primesc o amendă, iar dacă se găsesc reziduuri cu o substanță interzisă în România, amenda este de la 10.000 – 20.000 euro și distrugerea contractului cu producătorul. Dacă avem reziduuri peste normă, dar aceste produse sunt omologate, atunci se face o analiză. Asta va fi și în piețele agroalimentare cât de curând, și sper să fie așa. Trebuie să ne educăm și noi, într-un fel sau altul“, spune Păunel.

Dacă tu ai 1.000 m.p. și vinzi toată vara – roșii, ardei, vinete și așa mai departe, zeci, sute de tone, nu poți să faci după 1.000 m.p.. - înseamnă că ai făcut un pic comerț. Intri pe partea de fiscalizare. Se vede raportul Z de la casa de marcat. Și atunci și Ministerul Agriculturii are o imagine a cât se produce în România, Ministerul Finanțelor are o situație a tot ce înseamnă volumele de vânzări, se plătesc taxe și impozite. (...) În toată lumea asta civilizată, nu există comerț fără casă de marcat.

Și așa am început. După ce am ajuns prima dată acolo, mi-a fost greu. La depozit, am început să descarc – baxul pentru roșii e așa, pentru aia e așa, mi-au dat și niște materiale informative. Ei nici nu se uitau la ele, se uitau la mine și scoteau. Într-adevăr, prima dată au mai găsit câte ceva necorespunzător. «Domnul Păunel, asta nu-i OK!». A doua oară n-a mai fost“, a detaliat fermierul cum a început colaborarea, care la început a însemnat efort deosebit și pentru oamenii din fermă, obligați să facă sortare, ambalare... Ce mai trebuie să știe micii fermieri este că reprezentanții acestor magazine nu vor veni niciodată să facă ei colectarea produselor. „Niciun retailer nu va veni cu tirul și cu sacoșa cu bani prin sat“, a explicat fermierul.




Articolul este mai lung, eu am extras cateva pasaje, cine vrea sa-l citeasca integral il poate gasi aici:
https://adevarul.ro/...a243/index.html

#2
claz

claz

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,861
  • Înscris: 10.06.2005
N-am stat sa citesc tot ce-ai scris.
Iti raspund strict la titlu: producatorii romani nu se organizeaza in asociatii care sa furnizeze cantitati mari, in mod constant.
Magazinele mari nu vor sa colaboreze, pe buna dreptate, cu furnizorii mici si nesiguri, care nu pot asigura un prdus in mod constant si la acelasi pret si calitate, pe o perioada mare.

#3
Alecsandru010

Alecsandru010

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,227
  • Înscris: 29.06.2011
Rezumat: producatorii romani au oroare 1. de asocieri 2. de reguli.

#4
rich1974

rich1974

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,275
  • Înscris: 25.07.2007
nu exista producator care sa asigure flux constant si perfect previzibil, nu produce suruburi. astea cu asocierea si cooperativele sunt gogosi. in Romania nu se poate asa ceva.

in schimb, consumatorii sufera de ipocrizie.

#5
r_murphy

r_murphy

    ANTENIST SPALAT PE CREIER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,254
  • Înscris: 30.04.2007

 M0D3, on 10 mai 2020 - 17:42, said:

„Producătorul, în primul rând, ar trebui să se asocieze în cooperative sau grupuri de producători.  

pai ce facem tovarasi, reinfiintam "colectivele" pe care ne-am chinuit sa le desfiintam? :D :D :D

#6
CovertTwo

CovertTwo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,057
  • Înscris: 16.09.2019
Am citit 3 rânduri.
Cand am vazut psd si daci liberi si bla bla am renunțat, tu nu vrei discuție obiectivă, vrei să arunci cu noroi innunii si alții.

#7
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,614
  • Înscris: 29.07.2013

 rich1974, on 10 mai 2020 - 18:01, said:

astea cu asocierea si cooperativele sunt gogosi. in Romania nu se poate asa ceva.

Nici nu puteam sa-mi imaginez ca userii Softpedia nu au solutia salvatoare, intocmai si la timp.

Omul ala, producatorul, spune clar pe limba lui, pentru cine-i capabil sa-l inteleaga:

"Producătorul, în primul rând, ar trebui să se asocieze în cooperative sau grupuri de producători."

#8
rich1974

rich1974

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,275
  • Înscris: 25.07.2007
dumneata nu intelegi ca asocierea nu merge in Romania? la alt popor poate merge, dar la noi nu. nu mai visa cu ochii deschisi.
cine continua sa sustina aberatia cu asocierea, inseamna ca nu are nici o tangenta cu tara asta, cu poporul asta.

#9
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,614
  • Înscris: 29.07.2013

 r_murphy, on 10 mai 2020 - 18:04, said:

pai ce facem tovarasi, reinfiintam "colectivele" pe care ne-am chinuit sa le desfiintam?

Bati niste campii, cu voie buna, asa-i?!

Ce s-au desfiintat, colectivele, aveau un singur asociat, statul si erau conduse democratic de PCR.
Sunt niste nuante care-ti scapa, da nu-i nimic, nu cred ca ai vreun gand de asociere, las-i pe aia care au.

#10
Hunor_66

Hunor_66

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,530
  • Înscris: 22.08.2016

 M0D3, on 10 mai 2020 - 17:42, said:

Am dat azi peste un articol in care un producator roman, care lucreaza cu Mega Image, spune de ce nu intra mai multi legumicultori romani intr-o relatie de afaceri cu supermarketurile.
Ceea ce spune omul ala, spun toti cei care stiu cu ce se mananca agricultura in general.

Treaba se cunoaste la firul ierbii.

Numa' ca micului producator nu-i convine ce i se spune.

 claz, on 10 mai 2020 - 17:52, said:

N-am stat sa citesc tot ce-ai scris.
Iti raspund strict la titlu: producatorii romani nu se organizeaza in asociatii care sa furnizeze cantitati mari, in mod constant.
Magazinele mari nu vor sa colaboreze, pe buna dreptate, cu furnizorii mici si nesiguri, care nu pot asigura un prdus in mod constant si la acelasi pret si calitate, pe o perioada mare.
Exact asta zice si articolul.

 rich1974, on 10 mai 2020 - 18:01, said:

nu exista producator care sa asigure flux constant si perfect previzibil, nu produce suruburi. astea cu asocierea si cooperativele sunt gogosi.
Nu se cere perfect previzibil.
Sunt niste limite.
In alte tari functioneaza foarte bine asocierea in cooperative.

Quote

in Romania nu se poate asa ceva.
Asta-i altceva.

#11
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,614
  • Înscris: 29.07.2013

 rich1974, on 10 mai 2020 - 18:10, said:

dumneata nu intelegi ca asocierea nu merge in Romania? la alt popor poate merge, dar la noi nu. nu mai visa cu ochii deschisi.
cine continua sa sustina aberatia cu asocierea, inseamna ca nu are nici o tangenta cu tara asta, cu poporul asta.

Aberezi cu eleganta din spatele tastaturii.
Cand ai stat ultima oara de vorba cu vreun producator agricol?! Probabil ca niciodata.

Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSVa fost infiintata in anul 2017 cu scopul de a reprezenta si apara interesele cooperativelor agricole din sectorul vegetal in relatiile cu administratia publica, autoritatile statului, alte persoane fizice sau juridice, publice ori private, organisme nationale si internationale si cu asociatii internationale echivalente, pentru sustinerea si promovarea principiilor cooperatiste, precum si de a asigura, prin cooperare, serviciile necesare menite sa contribuie la dezvoltarea si modernizarea mijloacelor si metodelor de crestere a eficientei economice a membrilor si de specializare si concentrare a activitatii cooperativelor agricole ce activeaza in Romania.
U.N.C.S.V. a inceput cu 8 cooperative agricole, membri fondatori, carora li s-au alaturat altele 14 in iunie si decembrie 2018, aflandu-se in continua crestere si consolidare.
Cooperativele agricole reunite in U.N.C.S.V. insumeaza peste 380 de persoane juridice si 60 persoane fizice. Membri afiliati in cooperativele agricole din uniune exploateaza suprafete intre 7 ha si 3500 ha, iar cumulat ajung la 180.000 ha.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale finanteaza, prin intermediul mai multor submasuri din cadrul Programului National de Dezvoltare 2014 – 2020 (PNDR 2020), formele asociative dintre fermieri si procesatori, respectiv cooperativele si grupurile de producatori. Pana in prezent, AFIR a incheiat 32 de contracte de finantare in valoare de 22,7 milioane de euro cu beneficiarii acestor forme asociative.

#12
r_murphy

r_murphy

    ANTENIST SPALAT PE CREIER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,254
  • Înscris: 30.04.2007

 argonaut, on 10 mai 2020 - 18:11, said:

Bati niste campii, cu voie buna, asa-i?!

Ce s-au desfiintat, colectivele, aveau un singur asociat, statul si erau conduse democratic de PCR.

bat doar imase, cimpii, la virsta mea, mi-e greu, recunosc, imi place sa tai si sa pun sare, dar de ce sa nu recunoastem, o asociere de mici producatori se poate incadra usor la termenul de cooperativa agricola de productie ... in plus de asta, "colectivele" apartineau obstii satului, alea cu unic asociat statul erau I.A.S.urile ..
inteleg, combatem nostalgicii si inchistatii in valorile trecutului, dar hai sa combatem pe bune, nu cu informatii "putin deformate" ;)

#13
RMC Info

RMC Info

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,687
  • Înscris: 21.04.2004

 rich1974, on 10 mai 2020 - 18:01, said:

nu exista producator care sa asigure flux constant si perfect previzibil, nu produce suruburi. astea cu asocierea si cooperativele sunt gogosi. in Romania nu se poate asa ceva.

in schimb, consumatorii sufera de ipocrizie.

Esti sigur?

Edited by RMC Info, 10 May 2020 - 18:24.


#14
Hunor_66

Hunor_66

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,530
  • Înscris: 22.08.2016

 rich1974, on 10 mai 2020 - 18:01, said:

in schimb, consumatorii sufera de ipocrizie.
Consumatorul este cel care decide piata.

Ca e ipocrit, ca-si fura singur caciula, e problema lui.
Piata ofera ce vrea consumatorul.

Cu ani in urma, discutam (parca pe gastronomicus) despre lapte si lactate.
Si o mamica grijulie vroia sa-i dea copilului musai iaurt cu fructe, cumparat din comert.

Si i-am explicat ca sintagma "iaurt" + sintagma "cu fructe" au o beligeranta nativa, fapt care face sa fie nevoie de niste substante care sa le impiedice sa se ia la bataie, in raft.
Si ca daca vrea musai sa-i dea iaurt_ cu_ fructe, sa cumpere iaurt natur de cea mai buna calitate si sa-i adauge fructe proaspete doar atat cat mananca copilul la o masa, ca altminteri nu rezista, fermenteaza.

Sincer, dupa reactie nici acum nu sunt sigur ca nu s-o dus sa cumpere iaurt cu fructe de la magazin...

#15
RMC Info

RMC Info

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,687
  • Înscris: 21.04.2004

 CovertTwo, on 10 mai 2020 - 18:06, said:

Am citit 3 rânduri.
Cand am vazut psd si daci liberi si bla bla am renunțat, tu nu vrei discuție obiectivă, vrei să arunci cu noroi innunii si alții.

Daca faceai un pic de efort si citeai tot intelegeai.

Cum face si producatorul roman care refuza sa se informeze.

#16
Hunor_66

Hunor_66

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,530
  • Înscris: 22.08.2016

 argonaut, on 10 mai 2020 - 18:21, said:

Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSVa fost infiintata in anul 2017 cu scopul de a reprezenta si apara interesele cooperativelor agricole din sectorul vegetal in relatiile cu administratia publica, autoritatile statului, alte persoane fizice sau juridice, publice ori private, organisme nationale si internationale si cu asociatii internationale echivalente, pentru sustinerea si promovarea principiilor cooperatiste, precum si de a asigura, prin cooperare, serviciile necesare menite sa contribuie la dezvoltarea si modernizarea mijloacelor si metodelor de crestere a eficientei economice a membrilor si de specializare si concentrare a activitatii cooperativelor agricole ce activeaza in Romania.
U.N.C.S.V. a inceput cu 8 cooperative agricole, membri fondatori, carora li s-au alaturat altele 14 in iunie si decembrie 2018, aflandu-se in continua crestere si consolidare.
Cooperativele agricole reunite in U.N.C.S.V. insumeaza peste 380 de persoane juridice si 60 persoane fizice. Membri afiliati in cooperativele agricole din uniune exploateaza suprafete intre 7 ha si 3500 ha, iar cumulat ajung la 180.000 ha.
Numarul ala arata o mare problema de perceptie.

In rest da, este mai mult o asociatie de ramura, la care participa in general persoane juridice... :)

#17
RMC Info

RMC Info

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,687
  • Înscris: 21.04.2004

 r_murphy, on 10 mai 2020 - 18:22, said:



bat doar imase, cimpii, la virsta mea, mi-e greu, recunosc, imi place sa tai si sa pun sare, dar de ce sa nu recunoastem, o asociere de mici producatori se poate incadra usor la termenul de cooperativa agricola de productie ... in plus de asta, "colectivele" apartineau obstii satului, alea cu unic asociat statul erau I.A.S.urile ..
inteleg, combatem nostalgicii si inchistatii in valorile trecutului, dar hai sa combatem pe bune, nu cu informatii "putin deformate" ;)

Asta e nod in papura. Teoretic ai dreptate dar practic tot ce misca in agricultura era supravegheat de partid. Deci tot aia e.

Aici discutam de prezent.

Daca producatorul roman nu e solidar si nu respecta regulile pietei atunci marginea santului il asteapta. Ca pietele is ocupate de   intermediari.

#18
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,614
  • Înscris: 29.07.2013

 r_murphy, on 10 mai 2020 - 18:22, said:

... in plus de asta, "colectivele" apartineau obstii satului...

D-aia ai dreaq tarani au refuzat colectivizarea si-au fugit in munti, ca le era ciuda sa faca parte din obstea aia de care zici ...

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate