Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Imprimanta 3D mai "moderna"

Folie anticondens

Hidroizolatie piscina

Am gasit un IPhone
 Eveniment 14-16 iunie nZEB expo

Semnalizare incarcare Pachet acum...

Implantologie & Cityscape (re...

Scurta sinteza a atacurilor posib...
 Cel mai bun antivirus / firewall ...

Honor 200 si 200 Pro

Sfat inchidere spatiu intre cada ...

ANCPI: Scaderi pe piata imobiliara
 Dac+Amp sau DAC/AMP combo pentru ...

Camera cu panou solar 180° field ...

Eroare F16 msh Whirlpool 6 sense

Toyota - inconveniente minore poa...
 

Antihristul - cine este el de fapt: un om sau o organizatie formata din oameni?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
585 replies to this topic

#127
zexelica

zexelica

    Nebisericos relaxat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,859
  • Înscris: 30.01.2007

 enohabel, on 22 februarie 2014 - 11:37, said:

ma se poate sa nu-imi dau seama ca am ajuns intr-o anumita stare de depresie si ca as fi tamaie
No uite cum sta treaba, tu cunosti ceva...mai mult decat November dar mai putin decat mine
asta nu ar fi o bariera sa avem partasie spirituala..numa daca poti fi sincer sa recunosti cand gresesti
nu te mai hizli te rog

pentru inceput facem un concurs pe forum...cine raspunde cel mai bine ia premiul 1

-Prima intrebare; ghicitoarea lui Samson; din ce mananca a iesit ce se mananca...si din cel tare a iesit dulceatza.
-Ce semnifica spiritual aceasta ghicitoare ?

se recompenseaza...premiul 1 $ 100
-premiul 2 , $ 50...care se apropie cu semnificatia spirituala

Well START

*erata,'' din cel ce mananca"

cine se incumeta ??? sper ca nu toti forumistii sunt lasi si ipocriti

Stimabile, te bagi exact unde nu vrei sa te bagi. Daca tu definesti duhovniceste "mancarea" si "a manca" continuam. Leul e usor, ori Hristos, ori satan, in functie de contextul spiritual.
Mai tre' sa definesti "putred" dupa aia si sa vezi ca Scriptura se traduce singura, daca cauti p-acolo si nu prin brosuricile bisericii.

#128
enohabel

enohabel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,470
  • Înscris: 20.10.2008

 zexelica, on 22 februarie 2014 - 12:00, said:

Stimabile, te bagi exact unde nu vrei sa te bagi. Daca tu definesti duhovniceste "mancarea" si "a manca" continuam. Leul e usor, ori Hristos, ori satan, in functie de contextul spiritual.
Mai tre' sa definesti "putred" dupa aia si sa vezi ca Scriptura se traduce singura, daca cauti p-acolo si nu prin brosuricile bisericii.

tu zici ceva si rationezi, nu esti departe de premiu...hai cu raspunsul si il prezentam juriului   ok ?

#129
REGLURAL

REGLURAL

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 878
  • Înscris: 02.01.2014
ANTIHRISTUL CA OM (CĂCI AŞA ESTE, VĂ ADUC DOVEZI DATA VIITOARE) ÎN PROFEŢIILE ORTODOXE:

Redam mai jos vedenia profetica a Sf. Ioan de Kronstadt asupra cumplitelor vremuri ce aveau sa se abata asupra Rusiei si asupra lucrarii tainei faradelegii, in care l-a avut ca insotitor si indrumator pe alt sfant urias: Sf. Serafim de Sarov, deja plecat la Domnul atunci:

“Descoperire cereasca aratata în vis. Eu, mult pacatosul Ioan din Kronstadt, scriu aceasta descoperire cereasca vazuta de mine si va spun adevarul, tot ce-am auzit si am vazut într-o vedenie ce mi s-a aratat într-o noapte de ianuarie, în 1901.

Ma înfior de cele vazute, când ma gândesc ce va fi cu lumea cea pacatoasa. Mânia lui Dumnezeu ne va lovi în curând, pe neasteptate, pentru ticalosia noastra. Scriu si-mi tremura mâinile, si lacrimile-mi curg pe obraz. Doamne, da-mi tarie si putere, da-mi adevarul Tau si vointa Ta de la început pâna la sfârsit, ca sa descriu tot ce-am vazut!

Aceasta vedenie a fost asa: dupa rugaciunea de seara m-am culcat sa ma odihnesc putin de oboselile mele. În chilie era semiîntuneric, în fata icoanei Maicii Domnului ardea candela. Nu trecu nici jumatate de ceas si am auzit un zgomot usor. Cineva s-a atins de umarul meu si o voce blânda mi-a zis încetisor: „Scoala-te, robul lui Dumnezeu, si sa mergem cu voia lui Dumnezeu!”. M-am ridicat si am vazut lânga mine un minunat staret, cu pletele albe, într-o mantie neagra, cu toiagul în mâna; m-a privit binevoitor, iar eu de frica mai n-am cazut jos; mâinile si picioarele începura sa-mi tremure, voiam sa spun ceva, dar limba nu mi se supunea. Staretul m-a însemnat cu semnul crucii, si mi s-a facut usor si vesel pe suflet.


Dupa aceea mi-am facut eu singur semnul crucii. Mi-a aratat apoi, cu toiagul, spre peretele de la asfintit. M-am uitat într-acolo. Staretul a desenat pe perete urmatoarele cifre: 1913, 1914, 1917, 1924, 1934. Apoi, dintr-odata, peretele a disparut, iar eu l-am urmat pe Staret, mergând peste un câmp verde. Si am vazut o multime mare de cruci de lemn, mii de cruci pe morminte: cruci mari de lemn, de lut, si de aur. L-am întrebat pe Staret: „Ale cui sunt aceste cruci?”. El mi-a raspuns cu blândete: „Ale celor care au patimit pentru credinta în Hristos si pentru cuvântul lui Dumnezeu au fost ucisi si au devenit mucenici!” Si iarasi am mers mai departe. Deodata am vazut un râu plin cu sânge, si l-am întrebat pe Staret: „Ce sânge este acesta? Atât de mult s-a varsat!”. Staretul a privit în jur, zicând: „Acesta este sângele dreptmaritorilor crestini!”.

Mi-a aratat apoi spre un nor, si am vazut mai multe sfesnice albe arzând, care începura sa cada la pamânt, unele dupa altele, cu zecile, cu sutele. Si cazând la pamânt, se stingeau, prefacându-se în praf si cenusa. Dupa aceea Staretul mi-a zis: „Vino si vezi!” Si am vazut pe nori sapte sfesnice arzând. Si am întrebat: „Ce înseamna aceste sfesnice cazatoare?”. „Asa vor cadea în erezie Bisericile Domnului, iar cele sapte sfesnice de pe nori sunt cele Sapte Biserici Apostolesti si Sobornicesti, care vor ramâne pâna la sfârsitul lumii”. Staretul mi-a aratat apoi în sus, si atunci am vazut si am auzit cântarea îngerilor. Ei cântau: „Sfânt, Sfânt, Sfânt este Domnul Dumnezeu!”

Multime multa de norod înainta cu lumânari în mâini, cu fete radioase si vesele. Erau acolo arhierei, monahi, monahii, si un mare numar de mireni, tineri, adolescenti si chiar copii. L-am întrebat pe minunatul Staret: „Acestia cine sunt?”. „Acestia toti au patimit pentru Sfânta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica si pentru sfintele icoane!”. L-am întrebat pe Marele Staret, daca pot sa ma alatur si eu la aceasta procesiune?


Staretul a raspuns: „E prea devreme pentru tine, mai rabda, nu este binecuvântare de la Domnul!”

Si am vazut iar un sobor de prunci, care au patimit pentru Hristos din pricina lui Irod regele si au primit cununi de la împaratul Ceresc. Si iarasi am mers mai departe, si am intrat într-o biserica impunatoare. Am vrut sa-mi fac cruce, dar Staretul m-a oprit: „Nu se poate! Aici e urâciunea pustiirii!”.

Aceasta biserica era tare mohorâta. Pe masa din altar – stea peste stea; în jur ardeau lumânari de smoala care trosneau ca vreascurile; potirul era plin cu ceva rau mirositor; prescurile – însemnate cu stele; în fata prestolului statea un preot cu fata catranita, iar sub prestol – o femeie, rosie toata, cu stea în frunte, striga de rasuna biserica: „Slo-o-bo-o-da-a!” (Sunt libera!). Doamne fereste, ce grozavie! Oamenii aceia începura sa alerge ca niste smintiti în jurul prestolului, sa tipe, sa suiere, sa bata din palme si sa cânte cântece dezmatate. Si deodata a strafulgerat, s-a auzit bubuitul unui tunet napraznic, pamântul s-a cutremurat, si biserica s-a prabusit: si femeia, si oamenii aceia, si preotul – s-au pravalit cu totii în adâncul beznei – în abis. Doamne fereste si apara, ce grozavie!

Am privit înapoi. Staretul se uita la ceva, m-am uitat si eu. „Parinte, spune-mi, ce este cu aceasta înfricosatoare biserica?” – «Acestia-s „cetatenii cosmosului”, ereticii, cei ce au parasit sfânta si soborniceasca Biserica si au primit inovatiile, care sunt lipsite de harul lui Dumnezeu; în astfel de biserica nu se posteste si nu poti sa te împartasesti!»

M-am înfricosat, zicând: „Doamne, vai noua, ticalosilor – moarte!”. Staretul m-a linistit însa, spunându-mi: „Nu te scârbi, ci roaga-te!” Si iata, am vazut o multime de oameni care se târau chinuiti de o sete cumplita, iar în frunte aveau stele. Când ne-au zarit, au început sa strige: „Sfinti parinti, rugati-va pentru noi. Atât de greu ne este, însa nu putem sa ne rugam. Tatii si mamele noastre nu ne-au învatat Legea lui Dumnezeu. N-avem nici numele lui Hristos, n-am primit Sfântul Mir, nici pe Duhul Sfânt, iar semnul crucii l-am refuzat!”. Si au început sa plânga.

L-am urmat pe Staretul care mi-a facut semn cu mâna: „Vino si vezi!” Si am vazut o gramada de trupuri neînsufletite, mânjite cu sânge. M-am speriat foarte si l-am întrebat pe Staret: „Ale cui sunt trupurile acestea?”. „Acestea-s trupurile celor din cinul monahicesc, care au refuzat sa primeasca pecetea antihristica si au suferit pentru credinta lui Hristos, pentru Biserica apostoleasca. Pentru asta s-au învrednicit de sfârsit mucenicesc, murind pentru Hristos. Roaga-te pentru robii lui Dumnezeu!”.


Deodata Staretul s-a întors spre nord, facându-mi semn cu mâna. M-am uitat si am vazut un palat împaratesc. În jurul lui alergau câini, fiare turbate si scorpioni ce se catarau, zbierau, îsi înfigeau coltii. L-am vazut pe tar, sezând pe tron. Cu fata palida, plina de barbatie, citea rugaciunea lui Iisus.

Deodata, a cazut mort. Coroana-i s-a rostogolit de pe cap. Unsul lui Dumnezeu a fost calcat în picioare de fiare. M-am îngrozit si am plâns amarnic. Staretul mi-a pus mâna pe umarul drept: îl vad pe Nicolai II în lintoliu alb. Pe cap – o cununa de ramurele înfrunzite; cu fata palida, însângerata, la gât purta o cruce de aur. Soptea încetisor o rugaciune, apoi mi-a zis cu lacrimi în ochi: „Parinte Ioane, roaga-te pentru mine. Spune-le tuturor pravoslavnicilor crestini, ca am murit curajos, ca un tar – mucenic pentru credinta lui Hristos si Biserica Dreptmaritoare. Spune-le pastorilor apostolesti sa slujeasca o panihida frateasca pentru mine, pacatosul. Sa nu cautati mormântul meu!”. Apoi totul a disparut în ceata. Am plâns mult si m-am rugat pentru tarul – mucenic.


De frica îmi tremurau mâinile si picioarele. Staretul a rostit: „Voia lui Dumnezeu! Roaga-te si spune-le la toti sa se roage!… Vino si vezi!” Si iata, am vazut zacând o sumedenie de oameni morti de foame, unii rodeau iarba si verdeata. Cadavrele altora erau sfâsiate de câini si o duhoare cumplita umplea tot locul. Doamne, nu mai au oamenii credinta! Din gura lor ies cuvinte de hula, pentru asta vine mânia lui Dumnezeu! Si iata, am vazut o movila înalta de carti si printre ele se târau niste viermi ce raspândeau o duhoare insuportabila. L-am întrebat pe Staret, ce fel de carti erau acelea? – „Carti ateiste, hulitoare de Dumnezeu, care-i vor sminti pe toti crestinii prin învataturi straine!” Dar, îndata ce Staretul s-a atins cu toiagul de carti, ele s-au aprins si vântul a împrastiat cenusa.

Dupa aceasta m-am uitat si am vazut o biserica. Pe jos, de jur împrejur se tavaleau vrafuri de pomelnice. M-am aplecat, vrând sa le citesc, Staretul însa mi-a zis: „Aceste pomelnice zac de multi ani si preotii le-au uitat: nu le citesc, nu au timp, iar cei raposati roaga sa fie pomeniti!”. Am întrebat: „Si atunci, când vor fi pomeniti?”. Staretul a raspuns: „Îngerii se roaga pentru ei!”.

Am pornit mai departe, si Staretul mergea asa de repede, încât de-abia reuseam sa ma tin dupa el. „Vino si vezi!” – a spus Staretul. Si am vazut o masa mare de oameni, gonita din urma de niste draci urâciosi, care-i bateau cu pari, cu furci si cu cangi. L-am întrebat pe Staret: „Acestia cine sunt?”.

Staretul a raspuns: „Acestia-s cei ce s-au lepadat de sfânta credinta si de Biserica Apostoleasca si Soborniceasca si au schimbat credinta”. Erau acolo preoti, monahi si monahii, mireni, care au nesocotit Taina cununiei, betivi, hulitori de Dumnezeu, clevetitori. Fetele lor erau strasnice, iar din gura iesea o duhoare respingatoare. Lovindu-i fara mila, demonii îi mânau într-o prapastie îngrozitoare, din care izbucneau flacari sulfuroase cu miros greu. M-am înspaimântat foarte si mi-am facut semnul crucii: „Izbaveste-ne, Doamne, de o asa soarta!”.


Si iata, am vazut o multime de oameni, tineri si batrâni, îmbracati în straie ciudate, carând o stea imensa în cinci colturi; la fiecare colt atârnau câte doisprezece draci; în centru, satana însusi sta protapit cu niste coarne zdravene, cu capatâna de paie, iar din gura îi curgeau balele veninoase peste norod, de-a valma cu cuvintele: „Sculati voi cei pecetluiti cu blestemul…” Imediat s-a prezentat un cârd de draci, punându-le la toti pecetile: pe frunte si la mâna dreapta. L-am întrebat pe Staret: „Asta ce inseamna?”.

- „Acestea-s pecetile antihristului”. Mi-am facut semnul crucii Si l-am urmat pe Staret.


Deodata el s-a oprit, aratând cu mâna spre rasarit. Si iata, am vazut un sobor mare de oameni cu chipurile vesele, cu cruci în mâna, pretutindeni – lumânari aprinse; în mijloc se afla un prestol înalt, alb ca zapada: pe prestol – Crucea si Evanghelia, deasupra prestolului, în aer – o coroana împarateasca de aur. Pe coroana era scris cu litere aurite: „Pentru putina vreme”, în jurul prestolului stateau patriarhii, episcopii, preotii, monahii, monahiile, mirenii. Toti cântau: „Slava lui Dumnezeu în ceruri si pe pamânt pace!”.

De bucurie mi-am facut semnul crucii, multumindu-I lui Dumnezeu pentru toate! Deodata Staretul a facut un semn cu crucea în sus de trei ori si am vazut o gramada de cadavre zacând în sânge omenesc, iar pe deasupra zburau îngerii, luând sufletele celor ucisi pentru cuvântul lui Dumnezeu si cântând: „Aliluia!” Ma uitam si plângeam amarnic. Staretul m-a luat de mâna, poruncindu-mi sa nu plâng: „Voia lui Dumnezeu! Domnul nostru Iisus Hristos a patimit, varsându-si preacuratul Sau sânge pentru noi. Asa si cei ce nu vor primi pecetea antihristului – toti îsi vor varsa sângele, dobândind mucenicia si luând cununa cereasca!”.


Staretul s-a rugat mai apoi pentru robii lui Dumnezeu si a aratat spre rasarit. Se împlinira cuvintele Proorocului Daniel despre „urâciunea pustiirii”. Si iata, am vazut deslusit cupola templului de la Ierusalim. Sus, pe cupola, era înfipta steaua. În interiorul templului se înghesuiau milioane de noroade, si înca altii mai încercau sa patrunda înauntru. Am vrut sa-mi fac semnul crucii, dar Staretul m-a oprit, zicând: „Aici este urâciunea pustiirii!”.

Am intrat si noi în templu. Era plin de lume: am vazut tronul, peste tot ardeau lumânari de seu; pe tron sta imperatorul în porfira de culoare stacojie; pe cap avea coroana de aur cu stea. L-am întrebat pe Staret: „Cine este acesta?”. El a raspuns: „Antihristul!”. De statura înalta, cu ochii ca jaratecul, cu sprâncenele negre, având cioc, fioros la fata, viclean, perfid, strasnic. Sta cocotat pe tron cu mâinile întinse spre popor, iar la degete avea gheare ca de tigru si racnea: „Eu sunt imperatorul si dumnezeul si stapânitorul. Cine nu va primi pecetea mea, aceluia, moarte!”. Toti au cazut la pamânt si i s-au închinat, iar el a început sa le puna peceti pe frunte si pe mâini, ca sa primeasca pâine si sa nu moara de foame si sete.

Între timp, slugile antihristului au adus câtiva oameni cu mâinile legate, ca sa-i sileasca sa i se închine. Dar ei au zis: „Noi suntem crestini, si credem în Domnul nostru Iisus Hristos!”. Antihristul într-o clipa le-a taiat capetele si s-a varsat sânge crestinesc. Dupa aceea au adus un tânar la tronul antihristului, ca sa i se închine lui, dar tânarul a strigat cu glas tare: „Eu sunt crestin, cred în Domnul nostru Iisus Hristos, iar tu esti trimisul si sluga satanei!”. – „La moarte!” – a racnit antihrist.


Iar cei ce primisera pecetea, cadeau la pamânt si se închinau lui. Deodata s-a auzit un tunet, au stralucit mii de fulgere, lovind cu sageti de foc în slujitorii antihristului. O sageata uriasa a stralucit fulgerator si o vâlvataie de foc a cazut drept în capul antihristului, coroana s-a facut tandari: milioane de pasari zburau sfâsiindu-i pe slujitorii antihristului cu ciocurile lor. Am simtit cum Staretul m-a luat de mâna si am mers mai departe. Si am vazut iar mult sânge crestinesc. Atunci mi-am amintit de cuvintele sfântului Ioan Teologul din Apocalipsa: „Si va fi sânge… pâna la zabalele cailor!”. Doamne Dumnezeule, mântuieste-ma! Si am vazut îngerii zburând si cântând: „Sfânt, Sfânt, Sfânt este Domnul Dumnezeu!”. Staretul a privit înapoi si a zis: „Nu te mâhni, sfârsitul lumii este aproape! Roaga-te lui Dumnezeu. Domnul este milostiv cu robii Sai”.

Timpul era pe sfârsite. Staretul a aratat spre rasarit, apoi a cazut în genunchi, rugându-se: m-am rugat si eu cu el. Dupa aceea Staretul începu sa se desprinda cu repeziciune de la pamânt, înaltându-se spre cer: de-abia atunci mi-am amintit ca nu stiam cum îl cheama, si am strigat: „Parinte, care îti este numele?”. – „Serafim de Sarov!”, raspunse blând Staretul: „Sa scrii tot ce-ai vazut pentru crestinii pravoslavnici!”


Deodata, deasupra capului a rasunat parca un clopot imens si, auzindu-i dangatul, m-am trezit „Doamne, blagosloveste si ajuta-ma pentru rugaciunile Marelui Staret! Tu mi-ai descoperit aceasta vedenie cereasca mie, pacatosului Tau rob Ioan, arhiereul din Kronstadt! 1901″.


Aceasta remarcabila „Descoperire cereasca…” a protoiereului Ioan din Kronstadt, marele purtator de duh si închinator al tarii Rusesti a circulat vreme îndelungata în manuscris, fiind copiata si raspândita de catre credinciosi. În anii de restriste aceasta viziune a slujit crestinilor prigoniti drept mângâiere si consolare”.






MARŞUL DISTRTUGĂTORULUI (TEXT DIN ANUL 1905 SCRIS DE UN PREOT DIN RUSIA) SAU RĂZBOIUL LUI LUCIFER ÎMPOTRIVA CREŞTINILOR:

Problemele lumii de astazi sunt de o gravitate extrema, nemaiintalnita; niciodata nu s-au ivit astfel de dificultati. Cauza lor este una: lucrarea antihristica a duhurilor necurate aliate solidar cu oameni fara Hristos, acum – la sfarsitul mileniului doi si inceputul mileniului trei. Cel mai slab punct este acela ca omenirea nu mai lupta, iar cei cativa despre care se stie ca totusi mai lupta (in miscarea antiglobalismului) nu stiu de fapt cu cine lupta, pentru ca, dupa cum se va vedea, dusmanul este stapanul minciunii si al diversiunii. Oameni cu sufletul vandut demonilor s-au urcat cu ajutorul lui Lucifer la carma omenirii si sunt la un pas de a o supune desavarsit, nevazut si in secret.
† † †

Vedenia ce urmeaza a avut loc in 1905, in Rusia, si in ea sunt prezentate foarte convingator toate cursele dracesti care impresoara lumea „civilizata“ a ultimelor doua secole. Cu ochii nostri putem vedea astazi cat de inalte culmi ale minciunii si manipularii au atins aceste uneltiri demonice; cumplita relativizare, regresul moralei, noncon-formismul, libera-cugetare si „modernismul“ credintelor, ideologiilor si al „convingerilor stiintifice“ sunt cele mai periculoase.
De observat, ca diavolul a ajuns la o asa mare dominatie asupra omenirii pentru ca si-a folosit cu multa insistenta si viclenie periculoasa sa insusire de a sugestiona. Puterea de sugestie asupra liberei vointe a omului lipsit de vigilenta este arma lui cea mai tare. In fata acestor primejdioase sugestii mincinoase care actioneaza asupra psihicului, omul cu discernamant are ca arme ADEVARUL, CREDINTA, NADEJDEA, DRAGOSTEA, RUGACIUNEA SI CELE 7 SFINTE TAINE ale BISERICII ORTODOXE.
Iisus Hristos este calea, adevarul si viata!...SEMNELE VREMII...TAINA FARADELEGII
(vedenii si descoperiri dumnezeiesti asupra vremurilor din urma)
Nota asupra editiei
(aceasta nota apartine primei editii publicate in Rusia in anul 1905)
Cu catva timp in urma, unul din editorii acestui text a primit de la parintele sau duhovnicesc o scrisoare din care reproducem cateva pasaje:
Iubite intru Domnul parinte!
Este a patra zi de cand vietuiesc in singuratate, acolo unde doar cerul si pamantul vestesc minunatele lucrari ale Domnului. Aceasta singuratate, insa, nu numai ca nu m-a facut sa dau uitarii tot ce se intampla cu oamenii si in lume; ci uratenia dramei omenesti al carei scenarist a fost si este vrajmasul – luptator impotriva lui Dumnezeu, s-a conturat parca si mai deslusit pe fondul naturii pasnice si ascultatoare vointei lui Dumnezeu.

Iata ca, acum si aici, se impune stringent necesitatea de a publica pentru omenirea orbita si intunecata aceste doua vedenii – revelatii, aparute in Rusia in acelasi timp, si ramase neobservate si neintelese pana in ziua de azi.

Cu toate ca nu mai exista nici o speranta ca in prezent ele vor fi apreciate la justa lor valoare, as dori totusi sa indrept, iarasi si iarasi, asupra lor atentia Rusiei aproape pierdute. Poate macar astazi vor auzi, macar acum, cand intregul program odios a fost deja indeplinit pana la capat. Acesta ar fi singurul lucru care mai poate contribui la mantuirea noastra.

Poate ca aceste vedenii ii vor oferi fiecarui cititor intelegerea a tot ce s-a intamplat si va trasa calea unica catre renastere.
Siliti-va, iubitii mei, nu putem privi linistiti la agonia Rusiei (a lumii intregi, n.ed. 2009).
Cu dragoste intru Hristos…

Aceste publicatii sunt urmatoarele:

– N.P. Riskovski „Marsul distrugatorului“, Zaraisk, 1905;
– N. Kolosov „Povestire pascala“, 1905
Editorii (editiei din 1905)

(in acest text va fi publicat doar „Marsul distrugatorului“ cu adaosuri explicative la subsol si note la sfarsitul descoperirii, care intregesc intelesul prin completarile actuale)

VEDENIA[1]
Ce-a fost nu stiu. Poate ca vis sau o viziune extatica, sau pur si simplu o halucinatie prelungita si complicata… Adevarul e ca mi s-a intamplat in realitate, fara pierderea cunostintei(l). Si simt o putere de neinvins, care ma sileste sa transmit, sa povestesc tot ce-am vazut si auzit(2), sa descriu acele ingrozitoare figuri monstruoase, care mi-au aparut in fata ochilor, in timp ce dormeam, sau nu dormeam, sau poate deliram intr-un anume fel, aievea si constient, fata-n fata cu acel taram sumbru si infricosator, care s-a deschis in fata mea.
In timp ce sedeam la masa de scris, in camera de lucru, pe la orele unu dupa miezul noptii, mi s-a parut deodata ca ma scufund cu repeziciune intr-o prapastie intunecoasa, in interiorul pamantului(3), in iad, undeva la o adancime de 550 de mile. Nu stiu cum, dar cifra aceasta mi s-a intiparit in memorie.
De jur imprejur era intuneric bezna, iar in fundul iadului ardeau focuri ce se inaltau ca niste limbi alungite si se prelingeau in valvatai stacojii de culoarea sangelui, iar intunericul era negru, mai negru decat o noapte ploioasa fara stele; in el licareau flacarui sferice, ce patrundeau peste tot, parca muscand cu limbi de sarpe. Am deslusit intr-un tarziu ca acestea se asemuiau cu niste fiinte desfigurate, de o hidosenie infioratoare, ca si acel intuneric, iar flacaruile sferice intepatoare erau ochii lor.(4)
Auzeam acolo, in bezna, voci stridente, asemanatoare zanganitului unor placi de cupru, la „auzul caruia ti se opreste inima in loc, cade si ingheata, si iti vine greata“.(5) Auzeam sporovaiala necuviincioasa si citeam gandurile acestor fiinte ale beznei, si toate tainele lor s-au descoperit inaintea mea. Si mai era Cineva(6) langa mine si ma sprijinea, ca sa nu mor – si prin El eu eram mai tare decat bezna.(7)
Fie ca toate acestea sa fie interpretate de cititori cum vor gasi de cuviinta, dar eu voi descrie tot ce s-a intamplat si voi comunica ceea ce e scris aici si intitulat de mine: „Marsul distrugatorului“. Voi indeplini acest lucru cu smerenie.
17 aprilie 1905 N.P Riskovski(8)
MARSUL DISTRUGATORULUI
„- Sunt slabit si invins, dar mai posed inca marea FORTA DE SUGESTIE(9), si voi zdrobi lanturile si catusele, voi trece peste hotarele universului, si ma voi ridica impreuna cu legiunile mele, si-i voi SILI pe oameni SA SE RASCOALE, si voi incepe batalia, ultima BATALIE(10) cu acest Miel bland, ale Carui raze de slava, a Carui blandete, smerenie, rabdare, curatie, nevinovatie si Sfintenie a Sa ma ard cu o flacara insuportabila(11), amenintand cu apropierea prabusirii mele in intunericul cel mai din afara. Stiu ca de acolo nu exista scapare(12), fiindca acela este salasul vesnicului intuneric al nefiintei, unde vremurile sorocite mie sunt pecetluite si terminate, toate mijloacele pierdute definitiv – acolo, in salasul intunericului, in noua si nesfarsita – pentru mine – eternitate“.
Asa gandea Lucifer, incatusat in infern pana la ziua Judecatii de Apoi, si s-a ingrozit de ceea ce-l astepta; isi aminti lacasurile Luminii si bucuriei de-a pururi, frumusetea cerestilor slujitori ai Slavei, cu a lor umilinta, smerenie si devotiune fata de Creator, petrecand in iubire nesfarsita fata de El si in vesnica proslavire a sferelor ceresti…
Isi reaminti de rastimpul venirii pe pamant a Mielului Dumnezeiesc, inaintea smereniei, blandetii si rabdarii Caruia s-a prosternat omenirea care L-a cunoscut. Isi aminti reusita stratagemei tradarii si perfidiei: predarea Dumnezeului-Om la moarte prin crucificare, falsa victorie asupra Lui, momentul groaznic al infrangerii definitive prin invierea aducatoare de lumina a Fiului lui Dumnezeu.
„- Totul s-a sfarsit, lumea a crezut in El, s-a savarsit mantuirea omenirii, fagaduita de la inceputul vremurilor. Toate GENERATIILE VIITOARE, ce se vor naste, VOR FI SALVATE prin aceasta CREDINTA – pana cand pamantul va intra in existenta vesnic-neschimbata, laolalta cu lumile cele mai desavarsite – in veacurile fara de sfarsit, la care nu voi mai avea acces…“
Si lanturile – ferecate si impletite din intunecimea tradarii, perfidiei, trufiei anarhice, infumurarii si minciunii, ce-l incercuiau pe Lucifer, l-au incins si l-au strans si mai vartos din toate partile, intunecandu-i mintea cu o si mai mare rautate si sete de razbunare ascunse, muncindu-l inca mai tare, si mai deznadajduit prin neputinta sa, oprimandu-i constiinta vointei sale nebunesti(13).
„- Sa ma supun – oare? Sa cad in tarana inaintea atotputerniciei Luminii Atotziditoarei Puteri, inaintea acestei nesfarsite iubiri si marinimii a Celui Care-i cheama pe toti la viata vesnica, fericire si desfatare a cunostintei adevaratei intelepciuni? Sa ma supun?… Sa cad si sa ma inchin, dupa ce am rezistat razboindu-ma atatea secole, am incercat atatea mijloace de lupta si m-am perfectionat in CULTURA MEA PROPRIE?“[2](14) - se gandi cu mandrie Lucifer si durerea cruda a nebuniei pricinuita de catusele neputintei ce-l apasau, l-a cuprins peste masura si strasnic. El s-a intunecat si mai tare si mai disperat, iar sarpele gandului sau, rasucindu-si inelele, s-a intins cat era de lung si a intepenit, apoi si-a rasucit indarat inelele, si s-a incolacit in ghemul distrugerii, prapadului si mortii, dandu-i lui Lucifer taria flexibilitatii sale, forta de insinuare a serpestii intelepciuni.
Si Lucifer cazu pe ganduri:
„- Trebuie sa ne pregatim pentru ofensiva din flancul drept(15) – LUPTA CU CREDINTA. De rezultatul acestei lupte va depinde succesul BIRUINTEI noastre asupra MANTUIRII.“(16)
Lucifer ofta ca un vulcan in eruptie, si scoase un urlet ca o bubuitura de tunet subterana, si se auzi un vuiet strasnic, de care s-a cutremurat scoarta pamantului.
Lucifer isi chema legiunile sale si pe toti aliatii sai, care s-au predat intunericului, si ei aparura toti pana la unul in fata stapanului, plecandu-si fizionomiile lor monstruoase si ascultand instructiunile lui.(16.a) Si Lucifer se rasti la ei:
„- Hei, voi, ratacitorilor prin paduri, pustietati, desisuri si mlastini, slabanogiti de puterea Crucii, voi, a caror slava nu s-a mai pastrat decat in povestile doicilor ce-i sperie pe copii! Ascultati si executati: va dau o noua putere si taria sarpelui negru…
Ascultati!
Crucea si credinta in Rastignit au biruit intreaga lume, au cuprins tot universul. Oamenii se afla deja in pragul imparatiei Ceresti, care vine cu o putere de neinvins, pentru a-i conduce pe oameni la desfatarea vesnica, la contemplarea acelei frumuseti, fericiri si plenitudini a cugetului, care ne sfasie prin chinurile iremediabilului.
Oamenii sunt deja constienti in ce consta fericirea si bunatatea vietii. Ei nu mai pot fi inselati prin placeri trupesti, prin dulceata patimilor si viciilor. Sunt necesare noi mijloace, noi procedee: trupul trebuie lasat in pace.(17) Trebuie sa actionam asupra centrului si mai cu seama din flancul drept: SA DISTRUGEM CREDINTA – cea mai insemnata fortareata din primele linii.
Cand acest avanpost va fi CUCERIT SI DISTRUS – noi am biruit. In acest scop trebuie sa organizam o astfel de ambuscada, ca sa nu poata fi descoperita de catre oameni, si din ascunzis(18)sa actionam intensiv si neintrerupt, dar in asa fel incat fiecare atac sa para ca provine din partea opusa(19). Pricepeti voi, oare, actuala tactica militara? Cand dusmanul nu se vede, el nu poate fi descoperit[3] – deci, nu poate fi invins (20).
Va dau o noua putere a sarpelui negru(21) – PUTEREA SUGESTIEI.(22) Sugestionati – acesta e singurul procedeu contra liberei vointe a omului, ca s-o inclinam spre stanga, in directia noastra – sa-l atragem in cursa pe adversar (omul) si sa-l impresuram din toate partile.
Oamenii vor accepta sugestiile mintale ca pe propriile lor ganduri(25), ca pe achizi¬tiile si performantele intelectului lor. Ei vor urma irezistibil aceste sugestii, vor edifica scoli, stiinte si teorii intregi.
Voi sunteti datori sa impletiti din ele PLASA voastra, a sarpelui negru, pana cand rnintea oamenilor se va incalci[4] in ea din toate partile(24).
Ei vor inceta sa se mai inteleaga unul cu celalalt, nu vor mai sti unde se afla si in ce consta adevarul, si nu vor mai fi in stare sa se gandeasca la mantuire si scapare, pierzandu-si capacitatea de a-si mai dori asa ceva(25).
Atunci Lumina din ei se va polariza in intuneric, devenind intunericul nostru, iar ei vor incepe sa-l numeasca lumina.(26)
Lumina li se va parea intuneric si ei se vor inrola in escadroanele si legiunile noastre negre(27). Stanga va deveni la ei dreapta, iar dreapta va fi luata drept stanga(28). Aceasta stanga va fi considerata adevarata dreapta, iar robirea si prizonieratul lor vor fi luate drept libertate autentica, care este samavolnicie. Dupa asta, inca un pas – si vom distruge tot ce exista pe pamant.Impreuna cu noi, oamenii vor incepe sa jinduiasca devastarea si distrugerea stihinica a tot ceea ce exista.“
„- Ura!… Ura!…“ Infernul a rasunat de strigatele frenetice si dementiale(29) ale legiunilor negre, transformandu-se apoi intr-un hohot nebun de ras, intr-un urlet cumplit de fiara, ca un zanganit metalic – gretos, veninos, ce-ti rupea sufletul, coborand in iad, in neagra vesnicie, in prapastia beznei fara iesire – in supliciul nesfarsit si nepieritor…;incepura sa suiere serpii negri ai uneltirilor demonice si, rasucindu-si inelele, s-au intins cat erau de lungi in bezna beznelor, si au intepenit; apoi si-au rasucit indarat inelele si s-au aprins ochii scorpiei – veninosi, dezgustatori, ucigatori, omorand tot ce-i viu… Iar intunericul spori si se inteti, si se umplu de vaietele si plangerile chinului, rautatii, neputintei(30) si setei de prapad – sete disperata, eterna, nesfarsita…
Si, dintr-odata au scanteiat si s-au aprins doi ochi fiorosi, doua pupile intunecate negre ca noaptea, patrunzatoare, deprimante si infricosatoare, strafulgerand iadul cu legiunile monstruoaselor creaturi, si se lasa o tacere mortala, infricosatoare si sinistra.
{PROGRAMUL OFENSIVEI}
(I. Cucerirea SLUJITORILOR BISERICII
si pervertirea lor)
Lucifer dadu legiunilor sale programul ofensivei:
„- Mai intai de toate cuceriti-i pe slujitorii Bisericii Celui Preavesnic. Aratati-le puterea asupra sufletelor celor ce vor sa se mantuiasca, asupra suveranilor si domnitorilor si frumusetii femeiesti, cat si mijloacele de a si le supune cu usurinta. Aratati-le bunurile lumesti, bogatiile si aparenta atractivitate a confortului(31), a fastului, a luxului, cat si a metodelor de acaparare a lor. Transformati Sfanta Bunavestire a inviatului(32) intr-o unealta in mainile lor(33), ascunsa celor ce vor sa se mantuiasca, ca ea sa nu dea in vileag caracterul lor criminal inaintea oamenilor.Pervertiti-i treptat(54) si cu bagare de seama, iar cand SUGESTIILE voastre vor fi CONFUNDATE de catre ei cu propriile lor ganduri, atunci poftele senzualitatii patimase si tainica dorinta de posesiune a sufletelor, viclenia uneltirilor si dominatia asupra sufletelor si comorilor pamantului vor seduce cugetul si inima lor. Ei (slujitorii Bisericii – in istorie asa a facut Inchizitia) vor incepe sa condamne, sa tortureze si sa ucida pe cei fara prihana si nesupusi lor, care se impotrivesc minciunii si fatarniciei lor, si prin teroare isi vor consolida autoritatea – atunci voi v-ati ispravit treaba. CREDINTA OAMENILOR SE VA CLATINA; oamenii vor gandi ca, daca slujitorii si dascalii Bisericii sunt asa, atunci credinta predata de ei nu poate fi mantuitoare, ci pierzatoare, iar ei mint:
- predica si invata smerenia, ei insisi fiind mandri de cucernicia lor criminala si prefacuta;
- predica curatia si neprihanirea, iar ei se scarnavesc in desfrau, vicii, ademenirea femeilor si coruperea celor nevinovati si puri;
- predica iubirea fata de aproapele, iar ei folosesc tortura, ard pe ruguri si nascocesc cazne(35);
- predica abstinenta si saracia, iar ei sunt desfranati, trufasi, hrapareti, iubitori de arginti si avizi de a acapara averi straine.
Tentatia va fi atat de mare, incat putini vor rezista. Credinta si religiozitatea vor deveni sminteala, fiind subminate din radacina (din cauza pacatelor preotilor).(36)
Treaba asta v-o incredintez voua: Legiunii lui Falada si Moloh.“
(II. Pervertirea SAVANTILOR prin sugestii diabolice)
„Iar tie, legiunii sarpelui negru (stapan pe puterea sugestiei) iata ce-ti poruncesc:
- Voi urmariti-i pas cu pas si supravegheati-i neincetat pe savantii inzestrati cu talente si genialitate. Acestia sunt cei alesi si cei mai valorosi dintre oameni – ei cerceteaza natura si miraculoasele ei structuri si forme, straduindu-se sa patrunda in taina vietii intru slava Creatorului si a cunoasterii intelepciunii Sale de neconceput.(37)
Menirea si telul lor este atat de clar si de maret, incat, daca ei vor reusi sa-l realizeze, atunci intreaga viata a oamenilor va fi indreptata intru preamarirea Atotputernicului, si oamenii se vor intoarce iarasi la nemurire si desfatare vesnica. Lor li se va revela toata bucuria si fericirea existentei si credinta lor va fi ca diamantul(38), iar pamantul cu toti locuitorii lui va deveni imparatia inviatului. Atunci toate resursele noastre, mijloacele de lupta si timpul sorocit noua se va sfarsi.“
„- Grabeste-te, legiune a sarpelui negrul! Grabiti-va, slujitorilor, pe taramul acestor alesi, savanti si genii ai slavei crucii. Inspirati-le cu prudenta, inselati-i in ascuns si pe neobservate – ca nu exista nimic in lumea suprasensibila si tainica[5]. Iar in ce priveste caracterul treptat al dezvoltarii naturii in toata diversitatea frumusetii si armoniei formelor ei, SUGERATI-LE cu viclenie ideea AUTOCREATIEI.
SUGERATI-LE, pentru a produce o impresie mai puternica, termenul latinesc – EVOLUTIE; acest cuvant va prinde mult mai repede si va intra in uz, fiindca oamenii sunt pasionati de stiinta si cred cu tarie celor initiati in stiinte.
Pe masura cercetarilor experimentale asupra structurii materiei si a formelor ei, SUGERATI-LE PREVAZATOR, ca si pe parcursul investigatiilor asupra sufletului si duhului pastrate in taina – in puterea atottiitoare a Creatorului – SUGERATI-LE CU MULTA VICLENIE, ca acest SUFLET si acea de viata datatoare, sau cum i-o mai fi zicand – PUTERE, nu exista deloc – ea fiind doar aparenta, aidoma miscarii – o simpla miscare, diferita doar ca viteza, diversificata de catre perceptie, sau o rasfrangere asupra punctelor nervoase sensibile, asupra strunelor nervoase ale organismului – si ca nu exista decat materia, substanta vizibila si palpabila, aflata in procesul miscarii sale, AUTOGENERATOARE.
Aceasta sugestie este atat de reusita, incat oamenii vor trece cu usurinta la NEGAREA existentei sufletului(39), si a lui DUMNEZEU – Creatorul Universului.(40)
Ei vor zeifica materia. Iar suprema reprezentare despre El – Dumnezeirea asta – o vor comasa si o vor vedea in sine, adica in intelectul lor; si SE VOR TRUFI si se vor ridica impotriva credintei in OMUL – CEL VESNIC.“
(III. Pervertirea clericilor si savantilor rodeste in oameni necredinta si trufie)
„- Vazandu-i pe slujitorii Bisericii Lui, asa cum i-ati fabricat voi, (trufasi si patimasi), oamenii se vor sminti de tot in Dumnezeu si vor intra in alianta cu noi (demonii) si vor recunoaste ca PROGRES REAL SI UNIC numai CULTURALISMUL nostru si LIBERTATEA noastra (care sunt demonice), in timp ce POZITIILE NOASTRE INTARITE vor fi complet ascunse si inaccesibile pentru oameni, fiindca AM REUSIT PERFORMANTA ca EXISTENTA NOASTRA SA FIE NEGATA CU DESAVARSIRE.
Iar atacurile noastre VICLENE, sugestiile legiunii noastre, vor fi considerate de oameni ca provenind din directia opusa, fiind luate drept saluturi amicale ale intelectului genialilor sai reprezentanti (savantii).
Si nimanui(41) nu-i vor mai da crezare ca suntem adversari. (vrajmasi), iar oricine ne va depista si-i va avertiza si pe altii, despre existenta noastra reala, va fi luat in ras si socotit nebun.“(42)
(IV. Atentie! Demonii intuneca constiinta, zapacind creierul!!!)
„- Cand totul va fi gata – mergeti inainte cu INDRAZNEALA. Trebuie sa actionam cat mai PERSEVERENT si mai in PRIPA, ca SA ABATEM definitiv gandul omenirii de la acele lacasuri ceresti si de la SPERANTA LOR IN NEMURIRE care-i cheama in imparatia din inaltul cerului.
Fiindca de dragul imparatiei Ceresti oamenii isi pazesc CURATIA SUFLETEASCA si-si sensibilizeaza SACAITORUL GLAS AL CONSTIINTEI care le reaminteste de DUMNEZEU si de sfintenia Sa, noi trebuie sa-i impiedicam sa nu aiunga sa vada CUM STRALUCESTE PURUREA LUMINA NEAPUSA A ADEVARULUI.
Insa acestui GLAS AL CONSTIINTEI, acestor PERSEVERENTE SI VESNICE PORNIRI ALE SUFLETULUI OMENESC(43) ne va fi greu sa le venim de hac… Asa ca – iata cum vom proceda:
- Asculta, legiune a sarpelui negru, (stapan pe puterea sugestiei), si executa!
Cat mai multe IMPRESII oamenilor – din cele mai felurite, captivand atentia printr-o succesiune febrila, in fiecare minut, in fiecare secunda – la nesfarsit, fara preget: IMPRESII tot mai NOI si mai NOI, mai ATRAGATOARE, mai SURPRINZATOARE, fixand atentia(44).
Mai intai de toate – procedeele de transmisie a undelor, gandurilor, dorintelor, a intregii fiinte –sa audieze de la distanta, sa-si comunice gandurile la distanta – ceva nemaipomenit, gigantic, stupefiant…
SA-I APROPIEM pe oameni, SA-I ADUNAM la un loc – inlaturati IZOLAREA!(45)
Spulberati INDIVIDUALITATEA, indepartatii de INTERIORITATEA LOR trezindu-le CURIOZITATEA fata de sclipitoarele inovatii si de cresterea fara precedent a inventivitatii intelectuale… Captati-le toata atentia!
Toata aceasta tehnica nebuna, ne va sluji noua… Dezvoltarea mijloacelor de transport cu ajutorul aburilor, cai ferate si vapoare, vuietul trenurilor, miscarea rapida, cu iuteala fulgerului, pana la zapacirea creierului – zgomot, zdranganeala, fluieraturi, gari uriase, cu galagia si larma lor neincetata, CALEIDOSCOPUL IMAGINILOR SI INTAMPLARILOR PERICULOASE, indraznete pana la insolenta, pana la ameteala, pana la avaria unor garnituri intregi de trenuri, cu tot cu incarcatura lor umana… Telegrafe, telefoane, lifturi, aeronave, fonografe si gramofoane… Motoare electrice, tramvaie electrice, lumina electrica… Toate aflandu-se in mainile omului, in posesia intelectului sau, a omului-imparat, stapanul naturii, pe care si-a supus-o… (trufia anarhica a demonului s-a transmis si omului).
NU MAI EXISTA ARTA INSPIRATA(46), aceasta se afla in stampe, fotografii, oleografii, in reproducerile mecanice, rapide a pozelor nenumarate… Masini de scris, masini de tiparit, masini de cusut, masini de semanat, de treierat, masini de macinat si de copt paine, masini de jocuri, masini de cantat si de vorbit, cinematografe…”
(V. Aiurit de iuresul tehnicii omul decade in idolatrizarea intelectului)
„- Jos munca manuala!… A triumfat INTELECTUL. INTELECTUL e imparat, INTELECTUL e stapan, INTELECTUL e mandria omului. Lui vor incepe sa i se inchine, pe el il vor idolatriza. OMUL isi VA RIDICA cu mandrie CAPUL si va cunoaste LIBERTATEA. La ce-i trebuie lui stapan, daca el stapaneste totul? La ce-i trebuie lui sa se supuna cuiva, daca el stapaneste totul? La ce-i trebuie lui sa se supuna cuiva, daca fortele naturii i s-au supus lui? Omul va cunoaste intelepciunea prezicerii din Eden[6] facuta de noi, (diavolii), femeii ascultatoare: «veti sti totul, veti fi ca niste dumnezei».“(47)
(VI. Razvratirea omului ii amplifica vinovatia si groaza de singuratate)
„- Si OMUL isi va inalta CAPUL si va provoca la lupta CERUL, care l-a chinuit prin incercarea rabdarii si se va RAZVRATI impotriva supunerii si dependentei in fata LEGII, impotriva SMERENIEI si CURATENIEI, si NEPRIHANIRII, batjocorindu-le ca pe niste slabiciuni, sovaieli si servilism[7], si le va inlocui cu LIBERTATEA ANARHICA, iar desfatarea in PLACERI SENZUALE va fi podoaba acestei LIBERTATI…“
„Viata va fi o MISCARE FARA INTRERUPERE, FARA ODIHNA, un caleidoscop nesfarsit al impresiilor – VA NAVALI CA UN PUHOI[8] , antrenand totul, NELASAND TIMP, nelasand nici o clipa pentru aducerea aminte de Dumnezeu si de sfintenia Sa, de viata pasnica, plina de iubire, indreptata spre LUMINA – acolo unde se afla IZVORUL sau si implinirea fagaduintei.
NIMIC SFANT, dumnezeiesc, nu-i va mai SATISFACE si ALINA pe oameni, iar VOCEA CONSTIINTEI in ei se va STINGE si vor FUGI de ea, si SPAIMA lor va fi un CALVAR… Ei vor cauta sa se alature GLOATEI, temandu-se de SINGURATATE, pentru A NU TREZI in ei VOCEA CONSTIINTEI.“(48)
(VII. Cultivarea intelectului, „triumfator” si razvratit, va inlocui cultivarea virtutilor)
„- Si astfel, in locul acelei sfintenii si puritati copilaresti, infantile, pe care ei (oamenii credinciosi) o numesc VIRTUTE si dezvoltare spirituala – asa cum i-a invatat MIELUL, noi (demonii) vom instala CULTURA noastra(49) (diavoleasca), PROGRESUL nostru – al TRIUMFULUI si MANDRIEI INTELECTULUI…
La ce bun aceasta odioasa ordine, aceasta supusenie in fata Legii?(50) La ce bun aceasta putere morala care uneste puterile sufletului si care franeaza astfel impulsul catre pofta nesatioasa de pasiuni? La ce bun aceasta tarie morala sufleteasca care INABUSA insinuanta[9] CHEMARE de a se imbata cu toate frumusetile unei vieti senzuale, nerusinate si captivante?
- INSPIRATI-LE insistent si cu viclenie EGALITATEA in drepturi asupra EXTAZULUI si SATISFACTIEI SUPERFICIALE de o CLIPA, egalitatea in drepturi asupra vietii usuratice, bogate, accesibile oricui, a unei vieti pasionate, a desfatarii pana la capat, pana la FUNDUL PLACERILOR!…
(VIII. indemnati sa lepede viata fireasca pentru o viata artificiala,
oamenii decad in senzualism si autodistrugere)
„- Asculta, LEGIUNE A SARPELUI NEGRU si a MAMONEI!(51) Asculta si executa!…
Cand VIATA FIREASCA a oamenilor SE VA SCHIMBA intr-o VIATA ARTIFICIALA, de productie mecanica – atunci munca manuala va deveni inutila si mainile oamenilor vor fi slobode…(52)
Atunci, DORINTA IREZISTIBILA de a trai – de a trai SPASMODIC, impetuos, cu toti nervii, cu toate fibrele corpului, prin TOATE senzatiile minutului, clipei, si de a sorbi cupa desfatarii pasionate, cu bucuriile si bunatatile CULTURII noastre (demonice), pe de-a-ntregul – VA CRESTE ca un VAL antrenant, acaparant, patimas.
DORINTA NEINFRANATA de a bea CUPA vietii pana la fund va incepe sa creasca si sa se inteteasca pana la EXTAZUL MORTII(53), pana la AGONIA DESFATARILOR – sa guste fiecare, sa incerce si sa se delecteze …; PENTRU CA nu va mai exista CREDINTA, nu va mai exista NADEJDE, nu va mai exista DRAGOSTE – ci doar PLACERI SENZUALE. Chiar OAMENII insisi VOR RADE de aceste SURORI ale naivei fantezii umane – CREDINTA, NADEJDEA si DRAGOSTEA – asa cum radem noi acum – copiii liberi ai iadului: ha-ha-ha!!!(54)
Asa ca, radeti de ei, radeti de nebuni, nebunilor![10] … Razi, legiune a sarpelui negru!… Razi, batrane Moloh!… Priveste si te bucura de nebunia oamenilor!…
(IX. Marele merit al bogatilor in rasturnarea ordinii naturale)
„- Munca, credinta si speranta ii salvau, oferindu-le TIHNA si curata BUCURIE a vietii. Viata lor decurgea in PACE, in CUMPATARE, in JUDICIOSUL CALCUL de la seceris la seceris, de la culesul roadelor pana la noua recolta.
Ori, BOGATII ne-au SLUJIT noua (demonilor) dintotdeauna, indeplinind munca noastra: ghiftuindu-se si batandu-si joc de saracimea rabdatoare, tinand-o in lanturi si inchisori, in munci pentru ei, bogatii, pentru INDESTULAREA lor, pentru podoabele lor, brocarturile si moda lor, pentru fastul si vanitoasa stralucire a trandavelor concubine, pentru DESTRABALAREA si LUXUL exagerat! Ei n-au avut nici CREDINTA, nici NADEJDE, nici DRAGOSTE si compasiune. Meritul lor in toate acestea e mare inaintea noastra…
Deci, atunci cand FABRICILE si UZINELE vor ANIHILA MUNCA MANUALA si masele de saraci infometati nu-si vor mai putea gasi un LOC de MUNCA – tinta noastra va fi atinsa. PROLETARIATUL se va RASCULA si va ERUPE ca o lava grozava, universala…
Legiune a sarpelui negru, si tu, batranule Moloh, INSPIRA-LE libertatea, libertatea civilizata(55) a BUNULUI PLAC!… Acum nu va mai fi greu s-o scoatem la capat: lansati-l pe MARX al nostru si instalati SOCIALISMUL in LOCUL idealurilor crestinesti: credinta, nadejdea si dragostea(56); in LOCUL acelei marturisitoare Biserici a Mielului, aliata noua, pe care am REUSIT s-o DIVIZAM atat de ABIL cu ajutorul SERVIABILEI ierarhii a clerului ei, s-o DIVIZAM LA NESFARSIT in parti[11]ce-si vor DISPUTA prioritatea si SFINTENIA, in mijlocul URII si VRAJBEI cuviosilor pastori ambitiosi…
- Noi am biruit! URLA, legiune a sarpelui negru si indeamna-i pe oameni: – Traiasca MARXISMUL! Traiasca PROLETARIATUL! – revendicarea generala, fortata(57) si urgenta a fericirii tuturor – a bunastarii, a comoditatilor si desfatarilor CULTURII noastre SCLIPITOARE(58), CAPTIVANTE, LIBERE de toate aceste SUSPINE TULBURATOARE dupa INALTUL si INDEPARTATUL CER… (59).
Intruchiparea, acolo, a idealurilor lor e prea departata; perfectionarea individuala e prea indelungata…
(X. Relativitatea ideilor intuneca mintile oamenilor)
„- Sugerati-le oamenilor FERICIREA momentana: – PLACEREA nu-i decat AICI si numai AICI! Sugerati-le tuturor si fiecaruia in parte forta, energia, fermitatea de dragul fericirii sociale, a fericirii tuturor.
LUATI in RAS notiunea de PACAT! Bateti-va joc de curatia si sfintenia vietii! BATJOCORITI CONSTIINTA![12]…
Luati-i in ras si sugerati-le cu fermitate ca:
- Sa omori, sa versi sangele altora, a multora, a unei clase intregi de dusmani, pentru FERICIREA SOCIALA – este o FAPTA EROICA si o treaba cat se poate de buna!
- Sa nimeresti la inchisoare, in cazemate si la ocna de dragul FERICIRII SOCIALE – este o ISPRAVA de MARTIR[13] si o treaba si mai buna!
- Sa rapesti, sa ataci si sa jefuiesti ori sa furi de dragul unor scopuri sociale – aceasta este o FAPTA VITEJEASCA.
- Sa mori pe esafod, sa fii ghilotinat sau impuscat de DRAGUL fericirii sociale si a CULTURII noastre – a LIBERTATII, EGALITATII si FRATERNITATII(60) – debarasati de aceste fantazari ale credintei, nadejdii si dragostei, impuse oamenilor(61) – aceasta este intr-adevar o FAPTA EROICA.
EROISM nu ca al mucenicilor crestini, din dragoste pentru binefacerile vesniciei, ci eroismul MUCENICILOR nostri, MODERNI, pentru o realitate anume, pentru o fericire obsteasca aici, pe pamant, FERICIREA satisfacerii totale a tuturor comoditatilor si a neinfranatelor porniri patimase de a bea CUPA vietii pana la fund, prin bunurile distribuite tuturor in egala masura si la fiecare.
Acesti BRAVI MUCENICI[14] ai nostri vor exercita o influenta extraordinara asupra societatii, pentru ca vor SUBTILIZA notiunea de fapta eroica si slava umila a mucenicilor Mielului, ca sa le ocupe locul lor si sa umbreasca pomenirea lor, micsorand adevarul cununii lor mucenicesti.
Aceasta TACTICA, asijderea, COSTA nu putine eforturi si truda, deoarece tu, LEGIUNE a sarpelui negru, va trebui sa intretii prin sugestii sporite SISTEMUL DE EXECUTII(62), ce intareste si alimenteaza ENERGIA VOASTRA de impotrivire si distrugere a poruncilor Mielului printre oameni, si care ne sunt necesare pentru ca inaspresc relatiile dintre popor si autoritati, apropiind ISTORIA de FINALUL prielnic noua, de GUVERNAREA noastra asupra lumii!!!(63)
– Intelegeti voi TACTICA asta? – Tu, LEGIUNE a SARPELUI NEGRU, si tu, batrane MOLOH, si tu, vesnic JUCAUSULE, vesnic zambaretule EROT – COPILUL sarpelui negru!! Sugerati-le, deci,oamenilor RELATIVITATEA IDEILOR!(64) INTUNECATI-LE MINTILE!“(65)
Si Lucifer isi intinse madularele, cascand de se cutremurara dedesubturile infernului si scrasni din dinti. De acest scrasnet se clatinara legiunile uracioaselor fapturi ale demonilor. Sarpele negru al gandului luciferic se rasuci si-l cuprinse, incingandu-l cu inelele sale, si intinzandu-se, si iarasi rasucindu-si indarat inelele, in ghemul unui nou gand intunecat al distrugerii si prapadului.
(XI. Oamenii poseda o citadela – cea mai inaccesibila – maternitatea.
Trebuie distrusa!)
Iar Lucifer a continuat:
„- Ascultati cu atentie: si tu, LEGIUNE a sarpelui negru, si tu, batrane MOLOH, si tu, vesnic zambaretule EROT, odrasla sarpelui negru, NASCUT sub POMUL paradisiac al SEDUCTIEI!… Ascultati!
Va asteapta cea mai GREA SARCINA, fara de care nu vom REUSI nimic, iar toate UNELTIRILE noastre nu-si vor avea ROSTUL.
Oamenii poseda o cetate – cea mai inaccesibila. Aceasta este MATERNITATEA: nasterea urmasilor si educarea lor. FEMEIA FECIOARA si FEMEIA MAMA: iata acea FORTAREATA de NECUCERIT a OMENIRII, care trebuie avuta permanent in vedere.(66)
Indreptati cu DIBACIE si PRECAUTIE toate ATACURILE voastre asupra ei. Daca nu veti CUCERI, nu veti SUPUNE aceasta CITADELA – totul va fi in ZADAR, caci nu veti apuca sa-i veniti de HAC unei GENERATII, ca va CRESTE, formandu-se, ALTA ARMATA contra noastra.
Cu ajutorul femeii vom reusi sa punem LABA pe INTREAGA omenire in prezentul si viitorul ei, s-o RAPIM in intregime..“[15]
Si, dintr-odata, ingrozindu-se de acest gand, Lucifer s-a strambat de parca-l dureau dintii. Sarpele negrului gand a lunecat printre maxilarele lui cascate de frica si s-a pierdut inlauntrul lui. Tot iadul s-a infiorat si s-a cutremurat…
… O RAZA de LUMINA FURA, pogorandu-se din INALTIMILE inaccesibile, ca un FULGER, a LOVIT INTUNERICUL, imprastiin-du-l. A fost ca o aducere aminte a turbatei neputinte luciferice si a marinimiei nesfarsite a Creatorului: in ceruri aparu pentru o clipa inaintea lui Lucifer chipul purtator de lumina al Preacuratei Fecioare – Maica Mielului, neobosita si pururea ocrotitoare si aparatoarea fecioriei si maternitatii femeilor.
Si iarasi se inteti intunericul infernului si scanteiara ochii lui Lucifer, iar din maxilarele lui se strecura in afara sarpele negrului gand si un ranjet obraznic si batjocoritor ii schimonosi fizionomia.
„- Cunoastem noi aceste sperietori!“ – continua el cu o voce insolenta, stridenta si scarboasa, aidoma zdranganitului unei placi de arama intre ciocan si nicovala, si se semeti trufas, RIDICAND un PUMN paros si diform cu degetele inclestate, aratandu-si ghearele, ascutite si albe.
(XII. Barbatul corupt – un aliat de nadejde al diavolului)
„- Nu suntem singuri! Avem un ALIAT – «CUNUNA CREATIEI», – cu el nu ne TEMEM[16] de NIMIC!… De PARTEA noastra se afla BARBATUL, sexul MASCULIN, el ne va AJUTA sa aranjam lucrurile!“(67)
„- Asculta, LEGIUNE a sarpelui negru, si tu MAMONA, si tu MOLOH, si mai ales tu, hazliule si jucausule EROT! Sugerati-le BARBATILOR, si mai ales TINERILOR, POFTA SENZUALA EXCESIVA.
SUGERATI-LE ca aceasta CASTITATE si NEVINOVATIE a fetelor, TIMIDITATEA si toata aceasta PURITATE FECIORELNICA si MODESTIA tinerilor – nu sunt decat PREJUDECATI lipsite de continut, ce INGRADESC necesitatile firesti si STINGHERESC placerile vietii.
INDEMNATI-I pe barbati sa practice AMORUL LIBER, FARA CASATORIE, care sa nu INCOMODEZE personalitatea, ADEMENITOR prin sansa diversitatii… INSPIRATI-LE barbatilor AVERSIUNE fata de casatoria ce APASA personalitatea, punandu-i CATUSELE indatoririlor. ARATATI-LE si SUGERATI-LE modul de trai in CONCUBINAJ si al CASATORIILOR CIVILE.
MEDICINA si MARXISTII va vor fi de folos mai cu seama prin PUBLICATIILE lor POPULISTE si INSTRUCTAJELE referitoare la sterilitatea arbitrara prin intermediul DISPOZITIVELOR speciale folosite in timpul actului sexual. in acest caz PRESA, prietena noastra FIDELA, se va dovedi o ARMA redutabila de difuzare RAPIDA a acestor cunostinte absolut folositoare pentru proliferarea CULTULUI EROTIC. Asta pe de-o parte…
Iar cand BARBATII se vor DESTRABALA de tot, gustand din cei mai FRAGEZI ANI dulceata profesarii cultului erotic si vor PREFERA traditionalei casatorii legale CONCUBINAJUL LIBER, cu tot farmecul POLIGAMIEI improspatandu-le simturile…, atunci stimulati-le celor mai VALOROASE femei, celor mai PUTERNICE naturi feciorelnice, ANTAGONISMUL contra barbatilor, RANITI-LE CU ISCUSINTA in amorul propriu si in DEMNITATEA lor, TREZITI-LE constiinta necesitatii de EMANCIPARE, a serviciului INDEPENDENT si a EGALITATII in drepturile civile cu BARBATII, vinovati de soarta lor vitrega, care au PRIVAT-O de caminul familial si au ATENTAT la sublimul ei DAR NATURAL de a fi mama.
Sistemul nervos la femei este altfel TESUT, fiind mai sensibil la sugestii.“
(XIII. Ranita cu iscusinta in demnitatea sa, femeia este impinsa spre emancipare, fiind astfel clintita din rostul ei divin)
„SUGERATI-LE cu indrazneala, dar si cu precautie, deplina EGALITATE cu BARBATUL, acest material GROSOLAN(68), care CEDEAZA mai usor ideilor NEBUNESTI, pe care le imbraca imediat intr-o teorie STIINTIFICA, impreuna cu un sistem de factori doveditori.
GASITI (ceva) anume pentru a justifica ideea, oricat de ABERANTA ar fi aceasta…[17] Tot asa dupa cum am reusit sa-l PACALIM pe batranul savant, INSPIRANDU-L SA VADA in ideea evolutiei formelor universale ale naturii, a legitatii dezvoltarii treptate, in ideea miscarii ei ascendente in procesul realizarii reprezentarilor Conceptului Divin al Desavarsitei Cugetari, ABSENTA LUI DUMNEZEU, iar in evolutia si utilizarea ulterioara a acestei IDEI (nebunesti) – sa EXCLUDA din STIINTA credinta in CREATORUL universului…
O! Aceasta a reprezentat cea mai TARE latura a noastra si TRIUMFUL[18] TOTAL asupra INTELECTULUI uman, cu toate ca e sarbatorita de om, ca fiind EPOCA minunata a ELIBERARII… Ei si, lasati-i sa se DISTREZE!…“
„- Dar fiti ATENTI, ca FEMEIA e mai PREVAZATOARE decat barbatul, mai ELEVATA, mai PURA si DIVINA in frumusetea purtatoare de LUMINA a sufletului sau, in infatisarea sa GRATIOASA, iar INFLUENTA ei este foarte mare.
De aceea, la inceput trebuie SA-I SUGERAM treptat si cu maximum de prudenta NOTIUNI FALSE asupra FEMINITATII, MATERNITATII, CASTITATII, GRATIEI si IUBIRII gingase, asupra acestei IUBIRI IDEALE, ca fiind nascocite de catre oameni (deci relative si inventate).
Apoi, tot mai insistent, crescendo – SUGERATI-I dispretul fata de acele forme sentimentale, ce dau in vileag SLABICIUNEA femelei, cautand atarnare si APARARE din partea JUMATATII mai PUTERNICE.
PERSIFLATI abil si cu pricepere, LOVIND-O in amorul propriu. TOT ceea ce CONSTITUIE in femeie O FORTA SI O LUMINA MAREATA trebuie prezentat in ochii ei, ca fiind o rusinoasa NEPUTINTA si LASITATE.
(XIV. Femeia necredincioasa lui Dumnezeu ajunge sclava fidela a diavolului)
PRINCIPALUL – continuati ATACUL asupra SENTIMENTULUI RELIGIOS, inradacinat cu putere in sensibilul suflet feminin, ca dintr-o data sa-i PERVERTIM PROGENITURA si sa distrugem in ea CREDINTA si RELIGIA- aceste PIEDICI de TEMUT pentru CULTURA NOASTRA(69) (a demonilor).
In acest scop inspirati-le, inspirati-le cu insistenta femeilor DORINTA de a studia stiintele SUPERIOARE, unde PREDOMINA deja sistemul nostru evolutionist de gandire, calea RATIONALA(strambata si mincinoasa) a cunoasterii experimentale, care duce la NEGAREA existentei lui DUMNEZEU, la negarea nemuririi sufletului si la negarea altor momeli ale credintei…
Iar pentru a MASCA definitiv EVIDENTA NEBUNIE, vom da oamenilor LIBERTATEA de GANDIRE, si ei vor NASCOCI in curand o FILOZOFIE POZITIVA.(70)
Atunci FEMEILE se vor GRABI sa IMPARTA cu BARBATII dreptul la STIINTA, se vor inscrie la universitati, vor ocupa catedrele, vor diseca impreuna cu studentii cadavre imbalsamate, cautand in ele SUFLETUL, obarsia vietii, si desigur, nu-l vor gasi; iar pe parcursul permanentei APROPIERI de partea BARBATEASCA si a comunicarii TOVARASESTI CU BARBATII, in auditorii si amfiteatre, in laboratoare si clinici, in adunari si conferinte, pe bancile scolilor mixte si la serviciu, in diverse institutii de stat, PSIHICUL FEMEII se va POLARIZA firesc cu insusirile de acelasi POL cu cel MASCULIN, si astfel toata FORTA FASCINATIEI, TANDRETII, MODESTIEI feminine si acelei ATRACTII DIVINE, care necesita cele mai sublime sentimente de frumusete si perfectiune sufleteasca, aflate in posesia femeilor – vor DISPARE de la sine si noi vom avea in femeie SCLAVA noastra FIDELA cu a sa colosala INFLUENTA asupra GLOATEI – la vederea MARTIRAJULUI ei in inchisori, in exil si pe esafod, in conformitate cu CODUL PENAL al libertatii CIVILE… O! Acesta va fi UN AFRONT REMARCABIL, inca nemaiintalnit in achizitiile noastre culturale, la adresa Celui Preavesnic. Sa mai admire si acum „cununa creatiei Sale!…“
Ha-ha-ha!!… izbucni Lucifer in hohote de ras si fizionomia sa monstruoasa cu buzele fioroaselor maxilare larg rasfrante, dezvelind doua randuri de dinti ascutiti ca otelul, se schimonosi ingrozitor.
Impreuna cu el hohoteau legiunile sarpelui negru laolalta cu toti monstrii infernului si cu sufletele inrobite lor, aliatii lingusitori, aflati sub teroarea infioratoare a nebuniei si a disperarii inconjuratoare. Iadul se clatina si scoarta pamantului se cutremura de acest hohot salbatic si dement.
(XV. Prin spiritism si magie, pas cu pas catre intruchiparea ANTIHRISTULUI, spre Uniunea Social- Democratica, bazata pe anarhia totala)
„- Drepti!… Ascultati!…“ dadu comanda Lucifer si cand se restabili linistea completa, continua:
„- Exista inca o imprejurare extrem de importanta, care nu trebuie nicidecum scapata din vedere. Asa ca, executati cu precizie instructiunile:
– O parte a Bisericii fidela Mielului se va tine cu tarie de poruncile Lui, luandu-se la intrecere in credinta cu apostolii nostri SAVANTI, stapanind majoritatea mintilor(71). Aicea tu, LEGIUNE a sarpelui negru, nu vei putea face fata asa de usor, deci va trebui sa-i INROLAM si pe PRIZONIERII nostri din cealalta LUME… Iata cum vom proceda:
– De indata ce veti remarca printre cei credinciosi Mielului dorinta de a DEMONSTRA savantilor nostri existenta VIETII de dincolo de MORMANT si a sferelor ei superioare, SUGERATI-LE (acelor credinciosi ai Mielului) sa-si insuseasca procedeele TAINICE de comunicare MAGICA cu noi (demonii)de la YOGHINII fideli filozofiei noastre si de la discipolii tinuturilor Edenului devastat.(72)Dezvaluiti-le prudent unele din RITUALURILE lojilor masonice(73) devotate noua: SEDINTELE de SPIRITISM[19] si metodele de invocare a spiritelor, la care imediat ocupati totdeauna si peste tot locul primele pozitii, sub acoperirea unor SPIRITE RATACITOARE, vasali de-ai nostri, cat si a SERVITORILOR nostri, care vor aparea in sedinte de la prima CHEMARE.
Aici va trebui sa dam dovada de o VIGILENTA EXTREMA, ca nu cumva cei ce se afla in asteptare[20] sa aiba in MINTE si in CONSTIINTA numele Celui Unuia Sfant sau al Mielului Sau. De aceea, puneti-le tot felul de PIEDICI, STANJENINDU-I cu ajutorul sugestiilor ascunse de la STAREA de spirit RELIGIOASA constienta.
Dar in prezenta SAVANTILOR, a celor MORTI spiritualiceste si a necredinciosilor nu produceti nici un FEL de fenomene, ca sa nu urmeze o reactie inversa. Deja aceste asteptari in fata MASUTELOR si metodele RITUALE creeaza o atmosfera propice NOUA si potrivnica Luminatului Miel si BISERICII Sale, care ne SACAIE prin PURITATEA si SFINTENIA SLUJBELOR sale spre LAUDA Ziditorului.“
„Asadar, sa stiti ca adunarile MISTICE, sub denumirea de SEDINTE SPIRITISTE reprezinta CAMPUL vostru de activitate, iar voi trebuie sa fiti in PRIMELE randuri. Retragerea este permisa numai in situatii extreme, cum ar fi interventia LUMINATILOR STRATEGI, ingeri sau Sfinti Cuviosi RAPOSATI – servii Mielului si PAZITORII sufletelor credinciosilor… In astfel de cazuri dati-va cu repeziciune indarat, dar nu va intimidati de esecuri minore; daca unu sau doi vor parasi sedintele, nu-i nici o paguba, oricum ii veti avea pe ceilalti.
Esentialul e sa va SILITI din rasputeri sa INTRATI in relatii amicale cu participantii SEDINTELOR, aparand in grupuri, ispitindu-i, trezindu-le INTERESUL si CURIOZITATEA. Atingeti mainile si trupurile mediumilor si celorlalti participanti, amestecand treptat materia subtila a invelisului vostru intunecat cu fibrele lor nervoase si astfel, ceea ce nu veti REUSI prin SUGESTIE, veti REUSI prin POLARIZARE, prin transferul inclinatiilor voastre volitive… Asa ca ei nu vor mai cauta FERICIRE si LINISTE SUFLETEASCA in reuniunea cu Dumnezeu. in rugaciuni si credinta, ci in contactul cu noi, in receptarea meselor SCRISE si MIRACOLELOR NOASTRE, primindu-le ca pe niste revelatii SUPERIOARE si afland in ele satisfacerea SETEI de a patrunde in TAINELE EZOTERICE. Atunci cand sedintele de spiritism vor inlocui Biserica Mielului, inseamna ca ne-am atins TELUL!(74)
Pe parcursul sedintelor surprindeti si derutati asistenta prin diverse ciudatenii: miscati scaunele si alte obiecte, produceti ciocanituri, cantati la instrumente si sunati, dictati mesaje, ridicati obiecte in vazduh, pana cand veti ACUMULA de la mediumi si ceilalti participanti ENERGIA si SUBSTANTA necesara INVELISULUI vostru, si atunci, MATERIALIZATI-VA si aratati-va intr-un corp vizibil, prezentandu-va sub numele unor persoane decedate si ASCUNZANDU-VA sub INFATISAREA lor.
Prin intermediul acestor materializari temporare, in care spiritele nu pot ramanea mult timp, riscand de a-l ucide pe medium, vom pregati prin AMESTECUL cu oamenii intruchiparea si nasterea din femeie a odraslei noastre, numit ANTIHRIST de catre Apostolii Mielului. El va concentra in sine intreaga stiinta umana, abil rasturnata cu fundu-n sus de catre noi, cunoasterea tuturor miracolelor atotputernicei noastre magii si procedeele invierii mortilor[21]. Si, intrucat SAVANTII NOSTRI vor raspandi catre acea VREME „noua invatatura“, cum ca Dumnezeu nu exista, fiind doar o reprezentare a omului despre sine insusi, oamenii il vor primi pe FIUL nostru(ANTIHRIST), din cauza puterniciei si fortei miracolelor sale, ca pe Fiul lui Dumnezeu, fiindca el ii va indemna pe oameni prin discursuri, declaratii si prin puterea sugestiei la DISTRIBUIREA pamantului, averilor si comorilor, ca TOTI sa fie INDESTULATI.
Si atunci societatea umana nu se va mai numi Biserica a lui Hristos, ci UNIUNE SOCIAL-DEMOCRATICA, bazata pe ANARHIA totala, si supusa nevazut si in secret noua.
Astfel, de partea noastra vor trece si cei alesi, iar daca va ramane acolo o mica turma de credinciosi, IMPRASTIATA pe fata pamantului, aceasta nu mai are pentru noi nici o importanta. Asa, in ALIANTA cu oamenii, vom porni la ultima si decisiva BATALIE impotriva Mielului – Fiului Celui Preavesnic, si vom INSTALA pe pamant IMPERIUL nostru…
Chiar daca aceasta ULTIMA OFENSIVA nu ne va aduce IZBANDA, in cel mai rau caz ne raman ALIATII nostri, pe care ii vom retine pentru noi dupa retragerea in intunericul cel mai din afara,ca sa nu ramanem acolo fara ocupatie si autoritate asupra celor care, fara indoiala, datorita insusirii naturii umane, vor incepe sa se chinuie si se lamenteze jalnic dupa trecutul fara putinta de intoarcere…“
„- Auzi tu, legiune a sarpelui negru?! Auziti voi, slujitorii si sclavii mei fideli?! Acesta este ultimul meu cuvant! Inteles-ati voi totul?“ – racni Lucifer cu o voce salbatica si turbata.
Si iadul a rasunat de strigatele frenetice si stridente: „Ura!! Ura!!“ Iar Lucifer, lungindu-se intr-o poza dizgratioasa, un monstru hidos si diform, intrecand orice inchipuire, isi ridica sus pumnul sau muschiulos si paros, ranjindu-si dintii de otel si amenintand spatiul. in aceeasi clipa, cu iuteala fulgerului, se pravali impreuna cu legiunile sale, in sfera sa – in prapastia valvaitoare, in fundul iadului.
Pentru ca soarele rasarea pe pamant ca si mai inainte, florile isi inaltau catre ceruri rugile inmiresmate Creatorului si ingerii plangeau in jurul Tronului Sau asupra sortii omenirii apostate a ultimelor zile.
SFARSIT




ALTE PROFEŢII:


PROFEŢIA UNEI SFINTE CATOLICE DEESPRE NAŞTEREA LUI ANTIHRIST DINTR-O CURVĂ:

Va veni un timp când conducătorii și popoarele vor respinge autoritatea Papei. Unele țări vor prefera proprii conducători ai Bisericii în loc de Papă. Imperiul german va fi divizat. Proprietăţile Bisericii vor fi împărţite, preoții vor fi persecutați. După nașterea Antihristului, se vor propovădui doctrine false, iar creștinii vor îndoieli privind credința lor catolică. În acea perioadă, când Antihristul se va naște, vor fi multe războaie și ordinea va fi distrusă pe pământ. Erezia va fi agresivă și ereticii vor predica erorile în mod deschis, fără reținere. Spre sfârșitul lumii, omenirea va fi purificată prin mari suferințe. Acest lucru va fi valabil mai ales pentru cler, care va fi jefuit de toate bunurile. Când clerul va adopta un mod simplu de viață, condițiile se vor îmbunătăți. În acest moment, ca o pedeapsă pentru păcatele lor, Biserica va încerca o rezistența armată, simțind nici o preocupare pentru moartea corpurilor lor. Un vânt puternic va crește în nord, o ceață grea și densă de praf de divin va umple gâtul și ochii tuturor, astfel încât, de frică, vor înceta sălbăticia. Apoi, prin poporul creștin, Sfântul Dumnezeirii va trimite semne și minuni, ca în timpul lui Moise. Ca urmare, un număr mare de păgâni se vor alătura creștinilor în adevărata credință și vor spune: "Dumnezeul creștinilor este Dumnezeu adevărat, pentru că minunile s-au petrecut printre creștini". Vor fi doar câţiva bărbaţi rămași, şapte femei vor lupta pentru un singur om, care-i vor spune: "Casatoreste-te cu mine şi alungă-mi ruşinea". Pentru că în acele zile, va fi o rușine pentru o femeie să fie fără copil. "Înainte de a veni Cometa, multe națiuni vor fi lovite de o mare foamete. Mare națiune din Ocean, locuită de oameni de diferite triburi, va fi lovită un foarte mare cutremur, furtuni şi valuri uriaşe. Va fi devastare. continentul va fi îmărţit și în mare parte scufundat. Aceasta natiune va avea, de asemenea, mai multe nenorociri pe mare, îşi va pierde coloniile sale din est din cauza unui tigru si a unui leu. Cometa vine cu presiune extraordinară, va forța oceanul să inunde multe țări, provocând foamete şi aducând Marea Ciumă. Toate orașele de coastă vor trăi în frică. Multe dintre ele vor fi distruse de valuri și toate fiinţele vor fi ucise. Cei care scapă de valuri vor muri de o boala oribilă, nu o cunosc, deci nu pot spune care. "Pacea va reveni în Europa atunci când Crinul Alb va reveni pe tronul Franței. În acest timp de pace, oamenilor li se va interzice să poarte arme, iar fierul va fi folosit exclusiv pentru a face unelte și utilaje agricole. Tot în această perioadă, mulţi păgâni și eretici se vor alătura Bisericii. " Tronul ultimului imperiu catolic se va prăbuși, iar sceptrul va cădea din mâna Celui care șade pe scaunul de domnie. Urmaşul îi va fi un om foarte bătrân. Toată justiție va înceta și va fi călcată în picioare. Copiii lui Dumnezeu vor fi din nou persecutați în cele mai odioase feluri. Ochii lui Dumnezeu vor plânge. Aproape imediat după moartea Monarhului bătrân vine Antihristul. Când marele Monarh (cel care va conduce Europa) extermină turcii aproape în întregime, unul dintre musulmanii rămaşi va fi convertit, va deveni preot, episcop și cardinal, și atunci când noul Papă este ales (imediat înainte de Antihrist) acest cardinal va ucide pe Papă înainte de a fi încoronat. Atunci când ceilalți cardinali se adună să aleagă viitorul papă, acest cardinal se va proclama anti-Papă, iar două treimi dintre creștini se vor duce cu el. El, ca şi Antihristul, sunt descendenți ai seminției lui Dan.

Antihristul

O femeie desfrânată va concepe un fiu desfrânat. Șarpele care l-a înșelat pe Adam va influența acest copil, astfel că nimic bun sau virtuos nu va intra în el. Semnul Antihristului va fi un simbol infernal de botez. Oricine nu va avea acest semn de Antihrist nu va putea cumpăra nici vinde nimic și va fi decapitat dacă refuză însemnarea. Fiul corupției și ruinei va apărea și va domni. El nu va fi Satana însuși, ci o ființă umană egală cu el în hidoșenia-i atroce. Mama lui este o femeie depravată, posedată de diavolul, care trăieşte în deșert. Ea nu va şti cine este tatăl copilului, pentru că mulţi bărbaţi o vor avea. Ea va vorbi de un miracol şi că a rămas însărcintă cu fiul ei de la Dumnezeu, într-un mod supranatural, așa cum a fost copilul Maicii Domnului. Ea va fi venerată ca o sfântă de oameni proşti şi înșelați. Antihristul se va naşte într-un loc care se află în est, între două mări. Mama lui nu va lăsa pe nimeni să-l vadă, și prin magie, ea va reuși să câștige iubirea oamenilor pentru el. El va fi ţinut în diferite locuri secrete și va fi păstrat izolat până la maturitate. După ce va ajunge la maturitate deplină, el va anunța public o doctrină ostilă religiei. Va disprețui și respinge botezul și Evanghelia. Va deschide gura ca să predice contradicție. El va spune ca devăratul Hristos a venit în persoana lui şi oamenii îl vor crede. El va spune: "Eu sunt Mântuitorul" şi oamenii îl vor crede. Va încerca să-i convingă pe evrei că el este Mesia trimis de Dumnezeu, iar evreii îl vor accepta ca atare. Doctrina sa va fi luată de la religia evreiască și aparent nu va diferi mult de la doctrina fundamentală a creștinismului pentru a va învăța că există un singur Dumnezeu care a creat lumea, care este omniscient și cunoaște gândurile omului și recompensează pe cei care respectă poruncile Lui și îi pedepsește pe păcătoşi. El nesocotește totul sfânt, va ridiculiza toate harurile Bisericii cu bătaie de joc diabolică. El va condamna umilința. El va dărâma ceea ce Dumnezeu a lăsat în Vechiul și Noul Testament și va spune că păcatul și viciul nu e păcat și viciu. Pe scurt, el va declara drumul spre Iad drept calea spre Cer. El va câștiga influenţă peste conducătorii lumii, va deveni puternic și bogat, va duce la distrugerea celor care nu acceptă credința lui și, în cele din urmă, i se va supune întregul pământ. Pe străzile Ierusalimului, sângele creştinilor va străluci ca aurul şi va curge ca apa. În același timp, Antihristul va continua să păcălească cu minunile sale. Sclavii săi vor fabrica astfel de minuni, iar oamenii vor crede că Antihristul este adevăratul Dumnezeu. Antihristul va face pământul să se mişte, va nivela munții, va usca râuri, va produce tunete, fulgere și grindină, va îndepărta frunzele din copaci și le va pune inapoi, îi îmbolnăvi pe oameni și-i va vindeca, va exorciza demoni pentru a-i ridica pe cei morți la viață . Creștinii vor fi uluiţi și în îndoieli grave, în timp ce adepților Antihristului le va fi confirmată credința lor. În cele din urmă, după ce-şi va fi pus toate planurile sale în acțiune, el îi va aduna pe adoratorii săi și la va spune că a venit timpul ca el să urce la cer. Cu toate acestea, în momentul ascensiunii, un fulger uriaş îl va lovi și anihila. Ascensiunea în ceruri va fi pregătită artistic de dispozitive ingenioase şi planificate, iar în momentul în care distrugerea sa va avea loc, se va produce un nor uriaş, care va răspândi un miros insuportabil. După aceasta, mulți oameni vor reveni din în simţiri, vor gândi limpede cu mintea și vor înțelege, în sfârşit. Fiul pierzaniei va veni în momentul când ziua va fi puţină, iar soarele va apune, atunci atunci va veni, când lumea își va pierde stabilitatea. În ceea ce privește ZIUA, după căderea Antihristului, ziua când lumea se va sfârși şi începe o nouă eră, omul nu trebuie să caute să știe, pentru că nu poate găsi SECRETUL şi nici nu poate explica. Secretul TATĂLUI e rezervat doar pentru el. Nimeni nu poate întelege şi nici să ştie


#130
enohabel

enohabel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,470
  • Înscris: 20.10.2008

 blueday, on 04 octombrie 2013 - 17:07, said:


copile, daca crezi ca Anticristul este o organizatie formata din mai multi oameni, inseamna ca stai prost cu studiul Bibliei.

Nimeni sa nu va amageasca in vreun chip; caci nu va veni inainte ca sa fi venit lepadarea de credinta si de a se descoperi omul faradelegii, fiul pierzarii, (2Tes.2:3)

clona lui Mamulit ???

Regluralule ti-ai ales gresit username, majoritatea percep un domn regulat, adica futut cu erezii cu invataturi false, ortodoxii sunt frati de cruce cu catolicii, a fost schisma dar ereziile au ramas si la unii si la altii, din moment ce curva cea mare este catolicismul, fiica ei este ortodoxia...cine o nascut ortodoxia ??? biserica catolica, apoi fiica si-a parasit mama si a devenit independenta in Rasarit

#131
Dude_2nd

Dude_2nd

    Tehnocrat nihilist cronofag feral mogofan irecuperabil mem

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 37,715
  • Înscris: 04.01.2011

 REGLURAL, on 22 februarie 2014 - 13:04, said:

ANTIHRISTUL CA OM (CĂCI AŞA ESTE, VĂ ADUC DOVEZI DATA VIITOARE) ÎN PROFEŢIILE ORTODOXE:
mizerii ortodoxe...basme cu care vrea sa sminteasca ortodoxia mintile celor lesne crezatori, a.i sa nu fie deconspirata ca fiind parte a Antihristului instaurat in Biserica lui Hristos in urma cu aproape 2 milenii, si pe care a deturnat-o in cel mai terorist spiritual mod posibil.

#132
REGLURAL

REGLURAL

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 878
  • Înscris: 02.01.2014

 Dude_2nd, on 22 februarie 2014 - 15:42, said:

mizerii ortodoxe...basme cu care vrea sa sminteasca ortodoxia mintile celor lesne crezatori, a.i sa nu fie deconspirata ca fiind parte a Antihristului instaurat in Biserica lui Hristos in urma cu aproape 2 milenii, si pe care a deturnat-o in cel mai terorist spiritual mod posibil.

îţi arăt eu mizerii dacă nu...
Ascultă, Antihristul e om, dar eşti prea încăpăţânat.
Înainte să spui ceva, am o întrebare: DE CE CREZI CĂ ANTIHRISTUL E O ORGANIZAŢIE CÂND BIBLIA SPUNE CĂ ESTE UN OM??
HMM???

#133
Dude_2nd

Dude_2nd

    Tehnocrat nihilist cronofag feral mogofan irecuperabil mem

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 37,715
  • Înscris: 04.01.2011

 REGLURAL, on 22 februarie 2014 - 16:04, said:

îţi arăt eu mizerii dacă nu...
Ascultă, Antihristul e om, dar eşti prea încăpăţânat.
Înainte să spui ceva, am o întrebare: DE CE CREZI CĂ ANTIHRISTUL E O ORGANIZAŢIE CÂND BIBLIA SPUNE CĂ ESTE UN OM??
HMM???
de unde ai tras concluzia ca e un om?

dupa ce-ti voi arata ca esti eronat in ceea ce sustii, o sa-ti raspund si eu la intrebare.
asadar?

#134
november_soul

november_soul

    §§§§§§§§§§§§§

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,787
  • Înscris: 21.11.2006

 enohabel, on 22 februarie 2014 - 15:19, said:

Regluralule ti-ai ales gresit username, majoritatea percep un domn regulat, adica futut cu erezii cu invataturi false, ortodoxii sunt frati de cruce cu catolicii, a fost schisma dar ereziile au ramas si la unii si la altii, din moment ce curva cea mare este catolicismul, fiica ei este ortodoxia...cine o nascut ortodoxia ??? biserica catolica, apoi fiica si-a parasit mama si a devenit independenta in Rasarit

Stiam ca ai dat in patima alcoolului, dar vad ca acum vorbesti ca ultimul necioplit, obscen si degradant. Sa-ti fie rusine.

#135
zexelica

zexelica

    Nebisericos relaxat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,859
  • Înscris: 30.01.2007

 enohabel, on 22 februarie 2014 - 12:42, said:

tu zici ceva si rationezi, nu esti departe de premiu...hai cu raspunsul si il prezentam juriului   ok ?

Stimabile, te ajuta cu ceva daca-ti spun ca 23 , 40 inseamna judecata? Nu. Si multe altele mult mai grele. Si de ce? Deoarece PRINCIPIUL gasirii si intelegerii duhovnicesti nu-l stii. Din moment ce ignori Sciptura ce contrazice, de ex., faptul ca rapirea nu este simultana cu ziua judecatii.... cum ai putea sa intelegi lucruri mai grele?

Plus ca NU AI CUM sa intelegi, deoarece in Evrei 5:12-6:2 ne spune ca treabuie sa stim principiile doctrinei lui Hristos, adica exact unde clachezi tu si bisericile care propovaduiti liberul arbitru, mantuirea prin fapte si pierderea salvarii. Plus ca explicatia parabolei o gasesti explicata ... in Scriptura. Vad ca astia pe care-i intrebi nici nu au citit-o.

Edited by zexelica, 22 February 2014 - 20:36.


#136
REGLURAL

REGLURAL

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 878
  • Înscris: 02.01.2014

 Dude_2nd, on 22 februarie 2014 - 16:08, said:

de unde ai tras concluzia ca e un om?

dupa ce-ti voi arata ca esti eronat in ceea ce sustii, o sa-ti raspund si eu la intrebare.
asadar?

Eu îţi aştept răspunsul, şi ceea ce susţin eu nu este eronat.
DACĂ BIBLIA SPUNE CĂ-I OM, ATUNCI AŞA ÎI!

#137
Dude_2nd

Dude_2nd

    Tehnocrat nihilist cronofag feral mogofan irecuperabil mem

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 37,715
  • Înscris: 04.01.2011

 REGLURAL, on 23 februarie 2014 - 14:06, said:

Eu îţi aştept răspunsul, şi ceea ce susţin eu nu este eronat.
DACĂ BIBLIA SPUNE CĂ-I OM, ATUNCI AŞA ÎI!
unde spune asta?

#138
dulgherul

dulgherul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,463
  • Înscris: 28.02.2008

 zexelica, on 22 februarie 2014 - 20:33, said:

Stimabile, te ajuta cu ceva daca-ti spun ca 23 , 40 inseamna judecata? Nu. Si multe altele mult mai grele. Si de ce? Deoarece PRINCIPIUL gasirii si intelegerii duhovnicesti nu-l stii. Din moment ce ignori Sciptura ce contrazice, de ex., faptul ca rapirea nu este simultana cu ziua judecatii.... cum ai putea sa intelegi lucruri mai grele?

Plus ca NU AI CUM sa intelegi, deoarece in Evrei 5:12-6:2 ne spune ca treabuie sa stim principiile doctrinei lui Hristos, adica exact unde clachezi tu si bisericile care propovaduiti liberul arbitru, mantuirea prin fapte si pierderea salvarii. Plus ca explicatia parabolei o gasesti explicata ... in Scriptura. Vad ca astia pe care-i intrebi nici nu au citit-o.
Exact.

#139
REGLURAL

REGLURAL

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 878
  • Înscris: 02.01.2014

 Dude_2nd, on 23 februarie 2014 - 14:10, said:

unde spune asta?

Mai întâi aştept răspunsul tău.
DE CE CREZI CĂ ANTIHRISTUL NU E OM?

#140
Dude_2nd

Dude_2nd

    Tehnocrat nihilist cronofag feral mogofan irecuperabil mem

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 37,715
  • Înscris: 04.01.2011

 REGLURAL, on 23 februarie 2014 - 18:37, said:

Mai întâi aştept răspunsul tău.
DE CE CREZI CĂ ANTIHRISTUL NU E OM?
nu e om, ci oameni.

#141
zexelica

zexelica

    Nebisericos relaxat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,859
  • Înscris: 30.01.2007

 Dude_2nd, on 23 februarie 2014 - 18:54, said:

nu e om, ci oameni.

1 Ioan 4:3
şi orice duh, care nu mărturiseşte pe Isus, nu este dela Dumnezeu, ci este duhul lui Antihrist, de a cărui venire aţi auzit. El chiar este în lume acum.

Efeseni 2
  
    2în cari trăiaţi odinioară, după mersul lumii acesteia, după domnul puterii văzduhului, a duhului care lucrează acum în fiii neascultării.

Depinde din ce pdv privesti. Poate sa fie si unul, adica duhul lui antihrist sau oamenii care au duhului lui.

#142
Dude_2nd

Dude_2nd

    Tehnocrat nihilist cronofag feral mogofan irecuperabil mem

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 37,715
  • Înscris: 04.01.2011

 zexelica, on 23 februarie 2014 - 19:26, said:

Depinde din ce pdv privesti. Poate sa fie si unul, adica duhul lui antihrist sau oamenii care au duhului lui.
noi vorbim despre oamenii ce formeaza organizatia religioasa "Antihristul" ce S-a asezat in Biserica lui Hristos deturnând-o. :yes:

#143
REGLURAL

REGLURAL

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 878
  • Înscris: 02.01.2014

 Dude_2nd, on 23 februarie 2014 - 18:54, said:

nu e om, ci oameni.

 Dude_2nd, on 23 februarie 2014 - 21:48, said:

noi vorbim despre oamenii ce formeaza organizatia religioasa "Antihristul" ce S-a asezat in Biserica lui Hristos deturnând-o. Posted Image

Greşit, greşit, greşit.....
Într-adevăr, am mai explicat, de 5 ori încă pentru tine!!
Ţi-am explicat ce înseamnă ce înseamnă antihrist cu litera a mică şi la plural
şi ţi-am explicat care e diferenţa dintre antihrişti şi ANTIHRIST.
Cel de-al doilea,e persoana care va aduce sfârştiul lumii,
la fel cum spune Daniel în capitolul lui final (1) că se va naşte,
la fel cum zice Iacov în GENEZA 49,
deci caz închis pentru mine, în urma Bibliei,
ANTIHRISTUL E OM.

SAU TU NU ŞTIAI CE CREDEAU PRIMII CREŞTINI?
IA STAI PUŢIN,
DACĂ HRISTOS E O PERSOANĂ ATUNCI ŞI ANTIHRISTUL E O PERSOANĂ,
LOGIC,
ŞI ORICUM NU NE FOLOSIM DOAR DE LOGICĂ CI ŞI DE BIBLIE.
ÎN BIBLIE SE SPUNE CĂ-S MULŢI antihrişti care ÎL VOR PRECEDA PE ANTIHRISTUL,
CARE VA ADUCE APOCALIPSA, FIARA DIN APOCALIPSĂ,
TE ROG, MAI CITEŞTE NOUL TESTAMENT ÎNCĂ O DATĂ.
ULTIMUL MESAJ PE CARE ŢI-L LAS, DUDE ESTE:
Anti înseamnă împotriva sau în locul lui şi HRIST ştii ce înseamnă,
deci vine ÎMPOTRIVA/ÎN LOCUL LUI HRISTOS.
ÎN PLUS, ÎN APOCALIPSĂ SCRIE CĂ-I OM ŞI CĂ VA FACE MINUNI,
PĂI DACĂ ANTIHRISTUL ESTE O ORGANIZAŢIE, CE,
POT FACE TOŢI OAMENII ACEIA DIN ACEA ORGANIZAŢIE MINUNI?
ADICĂ SE POATE, DAR SE CAM ÎNCURCĂ TREABA ŞI SE CREEAZĂ UN PARADOX,
BA CARE-I ANTIHRISTUL ADEVĂRAT, DE CARE DINTRE EI O SĂ ASCULTE OAMENII,
TU NU VEZI CĂ LOGICA TA ESTE PROSTEASCĂ?
ACUM, CITEZ CE CREDEAU PRIMII CREŞTINI DESPRE ANTIHRIST,
PENTRTU CĂ CEEA CE CREDEAU PRIMII CREŞTINI, CARE L-AU ÎNTÂLNIT PE HRISTOS,
AIA TRE SĂ CREDEM ŞI NOI, DEOARECE EI AU FOST MARTORI,
SĂ NU CREDEM EREZIILE MODERNE DESPRE ANTIHRIST.
CITEZ, WIKIPEDIA (PRIMA ÎN ROMÂNĂ ŞI A DOAU ÎN ENGLEZĂ:






,,În creștinismul popular, Antihrist (sau Anticrist) personifică întruchiparea răului absolut într-un singur individ, adversar al creștinismului, sau un epitet cu care poate fi numit un activist eterodox cu scop disprețuitor.
În anul 2007, un candidat creștin la Senatul American îl gratifica pe președintele George W. Bush cu întreitul titlu de „ecumenic, masonic, antihrist”, pentru că îndrăznise să fie foarte cordial și fratern cu islamicii, participând la cina de Ramadhan, la Casa Albă.[1] La rândul său, Barack Obama este văzut ca Antihrist de către adversarii creștini.[2] În 1988, când Papa Ioan Paul al II-lea se adresa Parlamentului European, Rev. Ian Paisley, un cleric protestant din Ulster, liderul Partidului Unionist Democratic, l-a întrerupt, strigând, „Mă lepăd de tine, Antihrist!”[3] și ținând sus un poster cu inscripția „Papa Ioan Paul II – antihrist". Pontiful și-a continuat discursul, după ce Paisley a fost scos din sală.
1 Ioan 2:18 afirmă că nu e vorba de un singur antihrist, ci că există mulți antihriști.[4][5] Conform preteristului Duncan W. McKenzie, ar fi o diferență între antihriști și Antihrist,[4] deși există teologi care consideră că Antihristul nu poate fi un singur individ.[4] Conform profesorului universitar emerit de exegeză neo-testamentară Ian Howard Marshall, prin antihriști autorul epistolei lui Ioan înțelege falși învățători (eretici), posedați de duhul lui Antihrist.[5]

1 Ioan 2:22-23 afirmă că cine neagă faptul că Isus ar fi Hristosul (adică Mesia) este un antihrist[4] („care tăgăduiește pe Tatăl și pe Fiul”). Prin urmare, ateii, agnosticii, hindușii, musulmanii, evreii, budiștii, jainiștii, confucianiștii, taoiștii, șintoiștii, etc., într-un cuvânt toată lumea cu excepția creștinilor este formată din antihriști, deși viziunea conform Sola Scriptura este redată în versetul 19: "Dintre noi au ieșit, dar nu erau de-ai noștri, căci de-ar fi fost de-ai noștri, ar fi rămas cu noi; ci ca să se arate că nu sunt toți de-ai noștri, de aceea au ieșit."

Adesea Antihrist a fost identificat cu un curent anticreștin explicit. Orice gândire necreștină este privită într-un antagonism natural față de Iisus Hristos. Din antichitatea îndepărtată și până astăzi, iudaismul, politeismul, religiile orientale, islamul, s-au dovedit mai mult sau mai puțin ostile creștinismului, iar ultimele două secole au fost martorele răbufnirii unor ideologii anticreștine izvorâte din sânul creștinătății.

Deismul iacobin și ateismul hebertist asociate cu Revoluția Franceză au săvârșit, începând cu anul 1793, așa numita „descreștinare”. Biblia și biserica au fost îndepărtate, cu dispreț și cu multă vărsare de sânge. Ca înlocuitor, unii au proclamat cultul rațiunii, care nu a durat prea mult; alții au proclamat cultul ființei supreme, care însă nu a durat. Armata revoluționară a intrat și în Roma, a desființat Statul Papal în 1798 și toată lumea a înțeles că se născuse o eră nouă, în care biserica nu mai putea avea rol dominant în societate. În secolul următor au apărut teoreticienii ateismului modern: Schopenhauer, Feuerbach, Marx, etc. S-a lansat Manifestul Comunist (1848), a apărut evoluționismul (Darwin, 1859).

În 1888, filosoful german Friedrich Nietzsche, cu un an înainte de a-și pierde mințile, scria cartea Der Antichrist („anticristul”, sau „anticreștinul”), în care proslăvea spiritul bărbătesc, „dionisiac”, al păgânismului, al dorinței de putere, de viață și fericire, care nu cunoaște noțiunea de păcat; în contrast cu etica „bolnăvicioasă” a creștinismului, care idealizează mila, iubirea vrăjmașilor, răbdarea în suferință și ferirea de păcat. În același an, fostul fiu de pastor – care făcuse în tinerețe studii teologice – a publicat Ecce Homo (III, 2), unde scria, fără să clipească: „Eu sunt Antihristul”, ceea ce i-a făcut pe unii să creadă că Antihristul a fost Nietzsche.

Regimurile comuniste au reușit să ucidă mai mulți oameni decât orice alt sistem și orice război mondial: peste 96 milioane în toate țările în care și-a întins influența, dintre care 65 milioane numai în China, și 20 milioane în URSS. Unii îl identifică din acest motiv pe Antihrist cu revoluția roșie.

De fapt, mai mulți dictatori faimoși au avut această sinistră onoare, de a fi considerați, în generația lor, ca Antihristul așteptat. Lui Mussolini i s-a calculat numărul 666 (VV IL DVCE) din salutul adresat ("Viva Il Duce"). Numele lui Hitler, calculat după un anumit sistem, totalizează 666.[6]

Mulți cred astăzi că Antihristul va fi un lider politic mondial care va înșela lumea spre un război fatal. Acest scenariu se bazează pe profețiile despre Gog și Magog din Ezechiel (capitolele 38 și 39). De-a lungul timpului, Gog a fost identificat pe rând cu celții, goții, maghiarii, mongolii, turcii, rușii etc. În realitate, profeția se referea la forțe din zona Anatolia-Caucaz. Unii comentatori ai Apocalipsei cred că ea se va împlini la scară universală după mileniul judecății (Apocalipsa 20:8).

După 11 septembrie, Osama bin Laden și Saddam Hussein, au candidat și ei la acest titlu infam, având drept contracandidat serios pe George W. Bush.[7] Alții, dimpotrivă, au indicat pe Javier Solana.[8]

Henry Kissinger, vinovat de nimic altceva, decât că a fost un diplomat notoriu, evreu neamț american, a fost și el „depistat” ca Antihrist, printr-o complicată socoteală numerologică a numelui lui. Dacă A=6, B=12, C=18, etc, atunci, K+I+S+S+I+N+G+E+R=666. Nici Bill Gates n-a fost cruțat. Pentru ca ironia să fie totală, numele lui în cod ASCII (Bill Gates III) însumează 666. Ba chiar și programele lui, Windows96 și MS-DOS 5.21 au fost făcute, prin aceleași metode,[9] să dea 666, iar WWW (World Wide Web) citit evreiește (vav, vav, vav) ar fi de asemenea 666.[10]

Numele lui Napoleon a fost, de asemenea, candidat la titlul de Antihrist, ca dușman al vechiului regim, ca dictator și cu sonoritate apropiată de Apollyon din Apocalipsa 9.[11] Iosif Stalin a avut, printre altele, și această notorietate. Alți candidați moderni la titlul de Antihrist au fost Prințul Charles de Wales,[12] Sam Walton (proprietar al magazinelor Wal-Mart și președintele Clubului Rotary), cântărețul John Lennon din grupul Beatles, președintele Nelson Mandela, Al Gore,[13] Uniunea Europeană (EURO = 666 în cod ASCII). Atât de mult s-a abuzat de numărul 666, preluat până și de formații heavy metal, încât reacția superstițioasă față de acest număr a căpătat o denumire tehnică, derivată din denumirea greacă a numărului: hexakósioi-hexékonta-hexafobia.

O teorie a conspirației pune nașterea lui Antihrist în legătură cu scenariul Christos-Magdalena, din cărțile Holy Blood, Holy Grail și Codul lui Da Vinci, scenariu considerat de unii ca fiind o înșelăciune folosită de societăți secrete pentru a promova pe viitorul lor rege merovingian pe scena lumii. Ziarul de orientare scientologică The Epoch Times a afirmat că fiara Apocalipsei este Partidul Comunist Chinez.[14]

Spectrul lui Antihrist a fost adesea văzut în interiorul lumii creștine. Protestanții l-au văzut la Roma, aflându-i imaginea în pretențiile Papalității.

Catolicii, la fel de natural, au văzut pe Antihrist la Wittenberg și peste tot unde intra protestantismul. Nu puțini văd astăzi umbra lui Antihrist în ecumenism.[15]

Teologia catolică nu este chiar uniformă cu privire la Antihrist. Un consens există, desigur că nu poate fi vorba de Scaunul Apostolic.

În timpul zilelor de reculegere din 2007, cardinalul Biffi,[16] a declarat înaintea papei că Antihristul este reducerea creștinismului la o ideologie, în locul unei întâlniri personale cu Mântuitorul: „Antihristul se prezintă pe sine ca pacifist, ecologist și ecumenist. El va convoca un conciliu ecumenic și va căuta consensul tuturor confesiunilor creștine, dând fiecăreia câte ceva. Masele îl vor urma, cu excepția unor mici grupuri catolice, ortodoxe și protestante.” Citând pe Soloviov, cardinalul a adăugat: „Vor veni zile pentru creștinism în care se va încerca reducerea evenimentului mântuitor la o serie de valori.” „Astăzi ne confruntăm de fapt cu riscul să avem un creștinism care îl pune deoparte pe Iisus, cu crucea și învierea Sa.” Acesta este „pericolul ce stă în fața creștinilor din zilele noastre. Fiul lui Dumnezeu nu poate să fie redus la o serie de proiecte bune sancționate de mentalitatea lumească”. „Există valori absolute, precum bunătatea, adevărul, frumusețea. Cei care le percep și le iubesc, îl iubesc de asemenea pe Christos, chiar dacă nu știu, pentru că El este Adevăr, Frumusețe și Dreptate”. „Există valori relative, precum solidaritatea, dorința de pace și respectul pentru natură. Dacă acestea devin absolute, eradicând sau opunându-se proclamării evenimentului mântuirii, atunci aceste valori devin o instigare la idolatrie și obstacole în calea mântuirii.”

Opiniile patristice despre Antihrist reflectau atitudinea antiiudaică dezvoltată în secolele II-III, când sinagogile erau numite „izvoare de persecuție”[17] anticreștină. Astfel, era de așteptat ca odiosul Antihrist, să apară ca un fals Messia dintre evrei, din tribul lui Dan.

Irineu (c. 190)[18] a identificat pe Antihrist cu „urâciunea pustiirii” din profețiile lui Daniel (8; 9;11;12; vezi și Mica 13:14), și a văzut în Antihrist, promotorul unei evanghelii solomonice de „pace și siguranță”, care va precede imediat dezastrul universal al Parusiei (1 Tesaloniceni 5:3; 2 Regi 20:19; 1 Cronici 22:9; Ieremia 6:14; 23:17). El s-a referit la profeția lui Ieremia (8:11.16), în care se menționa numele Dan. Însă o privire atentă a profeției, ne arată că Ieremia prevăzuse invazia caldeeană, venind dinspre nord (Ieremia 6:22; 25:9), iar prima cetate israelită, care avea să sufere nenorocirea, era cetatea Dan, la hotarul de nord (1 Samuel 3:20), nefiind vorba de vreo legătură cu Antihrist. Irineu găsește, de asemenea, că omiterea numelui lui Dan în lista mântuiților din Apocalipsa 7 s-ar datora faptului că din ginta lui Dan provine Antihristul. Însă din acea listă lipsește și Efraim; iar aceste două ginți, Dan și Efraim, din cele patru purtătoare de steag (Numeri 2:3.10.18.25), au fost primele care au părăsit sanctuarul lui Dumnezeu și s-au dedicat cultului mixt tradiționalist-idolatru (Judecători 17; 18:31; 1 Regi 12:28-29; Psalmi 78:67-68). Totuși, aici nu este vorba de o descendență israelită căreia i s-ar refuza mântuirea. La mult timp după „lepădarea” lui Efraim și a lui Dan, Dumnezeu încă îi îmbia cu promisiuni tandre (Osea 14:4-8). Iar în scenariul restaurării postexilice a țării, și apoi pe porțile Noului Ierusalim, numele lui Dan și Efraim sunt onorate (Ezechiel 48:1-2.5-6.32; Apocalipsa 21:12). O critica asupra acestei poziții ar afirma că logica de mai sus vine dintr-o prejudecată asemănătoare cu aceea care acceptă transmiterea necondiționată a blestemului lui Ham (Geneza 9) până la presupușii lui urmași africani, sau asemenea transmiterii blestemului asumat de o gloată de evrei, la „procesul” lui Iisus (Matei 27:25). Dar nici un blestem nu se împlinește automat (Proverbe 26:2), iar dacă este întemeiat, nu durează mai mult de 3-4 generații (Exod 20:5). Nici un om nu poartă în mod automat vina părinților lui (Deuteronom 24:16; Ezechiel 18:14-18).

Obosit de multele tentative contemporane de a identifica pe Antichrist după numărul numele lui, Irineu sugerează, cu oarecare rezervă, „nume” care totalizează 666 în greacă: LATEINOS (latin, aluzie la fiara romană din Daniel 7) și TEITAN (Titan), despre care crede că este un nume tainic al Soarelui și un simbol al tiraniei și răzbunării. Înainte de evanghelicii de astăzi și de teoria lui Ribera, Irineu credea că acest Antihrist, după ce va fi pustiit toată lumea, va domni timp de trei ani și jumătate și se va așeza în templu, la Ierusalim. La sfârșitul acestei perioade, Se va arăta Domnul pe nori, trimițând pe Antihrist în lacul focului și „aducând drepților vremea împărăției, care este odihna, sfințita zi a șaptea,” când i se va restitui lui Abraam moștenirea promisă, împreună cu mulți veniți de la răsărit și de la apus (Matei 8:11-12).

Hipolit (c. 217)[19] preia argumentele lui Irineu, pe care le întărește cu altele. După cum Christos este reprezentat de leu, simbol al puterii regale, la fel și Antihrist se va asemăna cu un leu. (De aceea Hipolit afirma că Antihristul va fi un evreu danit, Deuteronom 33:22). Christos este reprezentat și de miel, de aceea și Antihrist, va apărea ca un miel, cu toate că este un lup. Mântuitorul a venit dintre circumciși, deci și Antichrist va veni la fel. Christos a trimis apostoli la toate popoarele, la fel va trimite și Antihrist falși apostoli. Mântuitorul a adunat oile împrăștiate, la fel va face și Antihrist. Domnul a dat un sigiliu celor ce cred în El, la fel va face Antichrist, oferind sigiliul lui. Christos S-a arătat ca un om, Antichrist se va arăta la fel. Christos a înviat și Și-a arătat trupul Său Sfânt ca un templu, iar Antichrist va ridica un templu de piatră în Ierusalim. Antichristul, zice Hipolit, se va ridica din tribul lui Dan, deoarece Israel a profețit că „Dan va fi un șarpe pe drum...., el va judeca pe poporul lui” (Geneza 49:16-17). Învățatul a recunoscut că această profeție s-a împlinit prin judecătorul Samson, dar spera că va avea o împlinire completă în Antichrist. În orice caz, Hipolit uita că cei care au dat la moartea pe Iisus erau din propria Sa gintă (Iuda), precum și din ginta preoțească (Levi), pe când Dan dispăruse de multe secole. Hipolit aștepta ca acest antichrist danit să fie un mare făcător de minuni și să înșele pe evrei dându-se drept Messia. În final, acesta urma să rezidească templul.

Chiril de Ierusalim(c. 350)[20] a precizat că „Antichrist va veni când se va sfârși timpul dominației Imperiului Roman, imediat înainte de sfârșitul lumii. Atunci se vor ridica 10 împărați romani, poate concomitent, în diferite părți ale imperiului. După aceștia, Antichrist va fi al unsprezecelea, care va pune mâna pe puterea romană prin forțe oculte. El va înfrânge trei dintre cei zece împărați, iar pe cei șapte rămași îi va avea ca supuși. Pentru început, el va simula blândețe, luciditate și dragoste de oameni, asemenea unui om învățat și cu stăpânire de sine.” „După ce va înșela astfel pe evrei, prin acele semne și minuni magice, ca să creadă că el este Christosul așteptat, se va face cunoscut prin tot felul de nelegiuiri și fapte inumane, depășind pe toți cei nedrepți și infami care l-au precedat. Va manifesta față de toți oamenii și, în special față de noi creștinii, un spirit ucigaș, crud și neîndurător. Trei ani și jumătate va domni astfel, după care va fi distrus la a doua venire glorioasă a Fiului lui Dumnezeu, Domnul și Mântuitorul nostru, adevăratul Christos care va veni din cer ( 2 Tesaloniceni 2:8).”

Augustin (c. 419)[21] de asemenea, credea că, potrivit profeției din Daniel 7, Antichrist va domni ca un cuceritor al Imperiului Roman. În general, Părinții au favorizat ideea că Antichrist va reconstrui templul, ca să se împlinească profeția că el se va instala ca un zeu în acel templu. Dar nu trebuie trecut cu vederea că, chiar dacă Biserica Romei nu este încântată de interpretarea că templul din 2 Tesaloniceni 2 ar putea fi Biserica, teologia catolică recunoaște folosirea biblică a imaginii templului ca figură de stil proeminentă pentru Biserică (1 Petru 2:5; 1 Corinteni 3:11; 2 Corinteni 6:16; Efeseni 2:20).[22]

Papa Grigore I (c. 600) era convins că „oricine aspiră la titlul de episcop universal, înălțându-se pe sine, este un precursor al lui Antichrist”. Același papă scria într-o altă epistolă: „(...) către preaiubiții fii, cetățenii Romei: ’Am fost informat că anumiți oameni cu spirit pervers au semănat printre voi obiceiuri stricate și opuse sfintei credințe, întrucât ei interzic orice lucrare în ziua Sabatului. Cum aș putea să-i numesc pe aceștia decât predicatori ai lui Antichrist’, care atunci când va veni va face ca atât Sabatul, cât și Ziua Domnului să fie ținute cu oprire totală de la lucru. Pentru că Antihrist va pretinde că va muri și va învia, de aceea va dori el ca Ziua Domnului să fie respectată astfel; și pentru că el va sili pe oameni să iudaizeze, ca să poată restaura formele exterioare ale Legii, și astfel să-și supună perfidia iudeilor”.[23]

Arnulf de Reims (c. 991), în mijlocul unei controverse papale, afirma: „Când îl vedeți șezând pe un tron magnific, strălucind în purpură și aur, cum socotiți voi aceasta, cinstiți părinți? Fără îndoială, dacă îi lipsește dragostea, și dacă este doar umflat și înălțat, oare nu acesta trebuie să fie Antihrist, 'așezat în templul lui Dumnezeu, arătându-se ca Dumnezeu’ ?"[24]

Anselm (c. 1109) susținea că Antihrist va interzice liturghia catolică (missa) sub pedeapsa cu moartea.[25]

Richard Rolle de Hampole (m. 1349), afirma că, „după distrugerea Romei, Antichrist va apărea și se va înălța mai presus de divinitățile păgâne și de Trinitate. (...) Va face chiar trucul învierii din morți, va da ploaie, va face idolii de piatră să vorbească, precum și alte minuni. (...) Evreii îi vor zice bun venit."[26]

Denis de Luxembourg (m. 1682) afirma, asemenea lui Grigore I, că „Antichrist (...) va învăța că (...) Sâmbăta trebuie ținută în loc de Duminică”, și va fi un iconoclast, (...) va citi mințile oamenilor, va învia morți, își va răsplăti urmașii, va pedepsi pe oponenți și (...) va schimba cele zece porunci (...). [27]

Aceeași viziune antisabatică și antiiudaică a fost susținută până târziu. P. Huchedé (secolul al XIX-lea) afirma: „După ce el va fi slăbit credința în Christos în mințile și inimile multora, se va apuca să arate că Legea lui Moise încă este dominantă. Va restabili Sabatul și toate obligațiile legale; și va invita pe evrei să-și restabilească naționalitatea. Apoi el se va declara adevăratul Messia, încercând să-și dovedească afirmația cu Biblia. Își va face cunoscut planul de a rezidi Ierusalimul și templul și de a aduce toată lumea sub stăpânirea lui...”[28]

Ideea că Antihristul trebuie să fie evreu și să impună Legea evreiască, a rămas dominantă în catolicism până astăzi. Ea a fost reprezentată de personalități ca Hildegard von Bingen (secolul al XII-lea),[29] F. W. Faber (m. 1863), E. Culligan,[30] F. Suarez.

După cum papii au fost numiți Antichrist de către adversari, mulți papi au aplicat adversarilor titlul de Antichrist, „fiul pierzării”, sau „omul păcatului”. Unii au așteptat ca Antichristul să fie un fiu al lui Martin Luther, pentru că Luther era un fost călugăr și soția sa o fostă călugăriță, deci amândoi niște violatori ai votului de celibat. În religia romano-catolică, unii susțin ideea că Antihrist va fi înfrânt de Sfânta Fecioară Maria.

În Biserica Răsăriteană, înțelegerea fundamentală despre Antihrist este comună cu a Bisericii Catolice, deoarece se întemeiază pe unele din speculațiile Părinților Bisericii vechi.

Athanasius (sec. IV) vedea în arianism pe vestitorul lui Antichrist.[31] În fața politicii și teologiei iconoclaste, Theodor Studitul (m. 826), a considerat procedurile lor ca fiind „apostazia care trebuie să vină înaintea invaziei lui Antihrist."[32]

După reformele patriarhului Nikon din 1652, nonconformiștii ortodocși l-au numit Antichrist pe țarul Petru cel Mare, care a încercat să europenizeze statul și să civilizeze Biserica Rusă ('jos barba, sus franceza'), între altele cerând Bisericii să plătească impozit. În 1914, o rusoaică l-a înjunghiat pe faimosul Rasputin, convinsă că acest om cu mare influență asupra casei imperiale era Antichristul. Dar există și poziții ortodoxe tradiționale, pornind de la interpretări patristice ale profețiilor Bibliei. Boris Molceanov (1976) spunea:[33] „Antichristul poate veni doar ca rezultat al apostaziei universale, adică în urma abandonării solemne a lui Dumnezeu și a căilor Lui de către oameni.” Aceasta, spunea Molceanov, identificând pe Antichrist cu „porțile iadului” din Matei 16:18, se va produce doar când harul lui Dumnezeu se va retrage din lume. După cum Iisus Christos, născut din Preafericita Fecioară, a apărut după mii de ani necesari pentru ca sămânța omenească să se dezvolte până la această perfecțiune, tot așa Antichristul se va naște atunci când răutatea firii omenești va fi deplin coaptă și manifestată într-un individ care va urî pe Christos și va face război împotriva Bisericii.[34] Se citează Ioan Damaschinul și Chiril de Ierusalim,[35] care au spus că Dumnezeu va permite ca diavolul însuși să locuiască în acel individ.

Andrei de Cezarea[36] a adus ideea că Antichrist „va veni din cele mai întunecate și mai îndepărtate țări ale pământului, unde diavolul este exilat." Așadar, Antichristul, în viziune ortodoxă, pare să fie un drac absolut, încă din concepție, un exemplar uman complet pervertit din naștere. Scenariul originii evreiești a lui Antichrist (din tribul lui Dan) este repetat și de ortodocși, adăugându-se că, după cum Iisus a venit dintr-o fecioară, Antichrist se va naște fie dintr-o destrăbălată care se dă drept fecioară, fie dintr-o fecioară necurată. Asemenea lui Iisus, Antichristul va rămâne în anonimat până la 30 de ani, își va începe lucrarea cu predici și minuni incredibile, va intra triumfal în Ierusalim, ca Messia și va fi încoronat acolo. Antichrist se va arăta, asemenea lui Iisus, ca profet, rege și mare preot, și își va completa oficiul destructiv ca învățător al omenirii, ca monarh supranațional, și ca primat suprem al tuturor religiilor, cerând să fie venerat ca Dumnezeu.

Antichristul va oferi proiectele cele mai fiabile pentru rezolvarea crizei globale și pentru stabilirea unei politici sociale uniforme. Omenirea, sătulă de războaie și necazuri, și orbită spiritual, va fi aservită intereselor lui, și îl va recunoaște ca manifestare a învățăturii înalte și a geniului. Diavolii împrăștiați prin lume vor inspira un entuziasm general și o atracție irezistibilă către Antichrist.[37] El va veni ca un înger de lumină (2 Corinteni 11:14). Înșelarea mulțimilor este comparată cu opera bolșevismului.

Dreptul Zosima, de la mănăstirea Solovețki, întrebat de ucenicii lui cum poate fi recunoscut Antichrist, a răspuns: „Când veți auzi că Christos a apărut pe pământ, să știți dar, că acesta este Antichrist." Ideea este preluată și de alți scriitori ortodocși. Demetrios Serfes, înțelegând starea generală de demoralizare din lume ca fiind apostazia prezisă, previne Biserica de apariția lui Antichrist, sfătuind-o, în cuvintele lui Ioan Damaschinul, să-și astupe urechile față de orice vine pe altă cale decât de la Sfinții Părinți și Sfintele Sinoade. Apoi le dă sfatul de a frecventa cât mai des biserica parohială, respectând liturghia, spovedania, împărtășania, posturile, calendarul, învățăturile Părinților Bisericii și ale asceților, să citească zilnic viețile sfinților, să studieze hotărârile sinoadelor, ca să învețe ce spun acestea despre Scriptură, despre Iisus Christos, despre Maica lui Dumnezeu, să se roage zilnic, de mai multe ori, ca familie și ca persoane, să caute sfat de la duhovnic, să facă mijlociri cu fața la pământ sau cu mâinile ridicate, înaintea icoanelor, sau rugându-se plângând în păduri, să citească mulțimea de cărți ortodoxe existente acum, să cunoască și să respecte ce au spus Sfinții Părinți despre cele zece porunci și să învețe și pe copii. În final, Serfes îndeamnă și la citirea zilnică a Sfintelor Scripturi și a Apocrifelor, la pelerinaj la mănăstri sau schituri ortodoxe, în special în Țara Sfântă sau la Muntele Athos, la manifestarea diverselor virtuți creștine, grija de natură și de familie etc. Serfes citează pe Teodor Studitul, care a scris: „Biserica lui Christos nu e compusă din cei mulți, ci din cei care țin dreapta și mântuitoarea mărturisire de credință, chiar dacă sunt puțini.” Fericită declarație, dar din nefericire, sfaturile lui Serfes copleșesc cititorul cu acumularea de fapte meritorii, după exemplele unora care au fost declarați sfinți, în timp ce Biblia este menționată în treacăt, după Filocalia, Viețile Sfinților și altele asemenea.[38]

Poziția standard protestantă, din secolul al XVI-lea până la 1900, a fost că Antihristul este Oficiul Papal. Ca răspuns la această provocarea serioasă, iezuitul Francisco Ribera (1588) a dezvoltat o teorie catolică,[39] pe care cardinalul Bellarmine a perfecționat-o, în acord cu părinții greci și latini: Antihrist, un personaj malefic, avea să vină chiar înainte de sfârșitul lumii și să fie acceptat și întronat de evrei în templul de la Ierusalim. Cei mai mulți neoprotestanți de astăzi acceptă diverse variante ale acestei interpretări.

Scenarii evanghelice futuriste, de origine americană, extrem de popularizate, prin broșuri și filme, își imaginează un dictator mondial care manipulează întreaga lume la război împotriva Israelului – bineînțeles, după ce biserica (adică, totalitatea celor „născuți din nou”) este „răpită” la ceruri.

Unul din aceste scenarii apare în seria Left Behind. Futuriștii susțin că în „timpul strâmtorării", cu șapte ani imediat înainte de Parusie, Antihristul, sub controlul lui Satan, va încerca să-și câștige suporteri printr-o pace falsă și semne supranaturale. Unii dintre futuriști cred că Antihrist va primi o rană de moarte (va fi asasinat) la mijlocul timpului de strâmtorare, după trei ani și jumătate de domnie, după care va fi înviat și posedat de Satan, ca să mai activeze trei ani și jumătate. Antihristul va reduce la tăcere pe cei care refuză să primească semnul lui pe mână sau pe frunte, un semn cerut pentru a participa legal la sistemul economic mondial care se va crea (conform Apocalipsa 13). Unii dintre criticii acestor scenarii ridică o întrebare: Cum se face că un Dumnezeu care nu a indicat niciodată în Biblie că purtarea unui semn sau a unui microcip ar fi păcat să amenințe pe locuitorii lumii, pentru un asemenea gest, cu cele mai grozave plăgi care au existat vreodată (conform Apocalipsa 14:8-12; 15:1; 16:2)? Tim LaHaye și Thomas Ice, mai sugerează între altele, că ridicarea Islamului militant în secolul XXI este semnul lui Antihrist și al Falsului Profet. Dr. Samuele Bacchiocchi, s-a simțit, de asemenea, foarte tentat de acest scenariu, și înclină spre o dublă identificare a lui Antihrist: Papalitatea și Islamul.[40]

Contrastul dintre Christos și Antihristul Papal, așa cum era văzut de protestanți, se reflectă în cele două tablouri clasice ale lui Lucas Cranach (secolul al XVI-lea): „Christos…. și vicarul Său”.

"Christus" Lucas Cranach Îl înfățișează pe Iisus sărutând picioarele lui Petru în timpul actului spălării picioarelor din Ioan 13:14-17.

"Passional Christi und Antichristi" Lucas Cranach creează o antiteză cu acest tablou care îl prezintă pe papă cerând ca să i se sărute picioarele. Cele două degete ridicate reprezintă pretenţia papală de a fi înlocuitorul lui Christos pe pământ.

Nu era dificil de observat că, chiar titlul papal preferat, Vicarivs Christi (Vicarul lui Christos) și varianta sa extinsă Vicarivs Filii Dei (Vicarul Fiului lui Dumnezeu) erau, practic, traduceri libere în latină ale cuvântului grecesc αντίΧριστός (Antichristos adică Vice-Christos). A doua variantă a titlului, Vicarivs Filii Dei, folosit în „Donația Constantiniană”, un fals istoric de proporții, de care Vaticanul s-a servit timp de aproape 800 de ani, totalizează, în ghematrie latină, numărul 666: VICARIVS FILII DEI 5+1+100+1+5+ 1+50+1+1+ 500+1 = 666

Această observație a fost făcută pentru prima dată de Andreas Helwig (1612), rectorul Universității din Berlin, în scrierea sa, Antichristus Romanus.[41] Helwig a selectat acest titlu papal, pentru că el împlinea „toate condițiile cerute de Cardinalul Bellarmine.” Interpretarea lui Helwig a devenit populară abia pe timpul Revoluției Franceze.

În zilele noastre, Biserica Romano-Catolică a depus eforturi apologetice speciale pentru a răspunde acestei provocări – între altele și unor scrieri adventiste din secolul al XIX-lea, care susțineau că acest titlu ar fi fost bătut în pietre scumpe pe tiara papală. Biserica Romano-Catolică repetă că acesta nu este un titlu oficial, și că Donația Constantiniană a fost dovedită ca fiind un fals. Dar folosirea timp de 800 de ani a acestui titlu într-un document care se pretindea oficial, nu poate fi negată. Criticii se întreabă: a fost un fals, într-adevăr, dar cine avea interesul să facă acest fals în favoarea Papalității? Și cum se face că învățații catolici au continuat să considere documentul ca fiind autentic, timp de secole după ce se descoperise că este fals?

Identificarea lui Antihrist cu Papalitatea a devenit articol fundamental de credință în majoritatea Bisericilor Protestante[42] din secolele XVI-XIX, inclusiv în Confesiunea Baptistă din 1689. Confesiunea de la Westminster (1646) declara: „25.6. Nu există alt Cap al Bisericii decât Domnul Iisus Christos: în nici un sens, Papa de la Roma nu poate fi Capul; ci acesta este Antihrist, omul păcatului și fiul pierzării, care se înalță pe sine în Biserică, împotriva lui Christos, și a tot ce se numește Dumnezeu; și pe care Domnul îl va distruge cu strălucirea venirii Lui.”

În 1932, Declarația Scurtă a Sinodului Luteran din Missouri, la articolul 43, preciza: „Cu privire la Antihrist noi învățăm că profețiile Sfintelor Scripturi despre Antihrist, din 2 Tesaloniceni 2:3-12 și 1 Ioan 2:18, s-au împlinit în Papa de la Roma și în stăpânirea sa.”[43] În 1959 Sinodul Evanghelic Luteran din Wisconsin (WELS), încă nu se sfia să declare: „noi reafirmăm declarația Confesiunilor Luterane, că 'Papa este Antihristul însuși'.”

Cu toate acestea, vechii protestanți, ca și unii teologi catolici, în special în cercurile liberale, preferă astăzi un antihrist expirat, identificat de câțiva gânditori vechi creștini cu cezarul Nero, persecutorul creștinilor, sau eventual și cu alți cezari ostili creștinilor și evreilor, care i-au succedat. Acest curent se numește preterism. Numărul 666 a fost identificat din timpuri vechi ca o ghematrie a numelui lui Nero scris în ebraică (Neron Qesar: NRWN QSR = 50+200+6+50 + 100+60+200 = 666). În contrast cu preterismul, curentul care domină astăzi teologia neoprotestantă este dispensaționalismul futurist, propus de John Darby (1882), și care este oarecum o continuare a tradiției teologice fondate de iezuitul Francisco Ribera. Principalul instrument prin care această ideologie, în secolul al XX-lea, a înlăturat din S.U.A. identificarea lui Antihrist cu Papalitatea, a fost Biblia Scofield, prin notele ei teologice. Dar identificarea lui Antihrist în lumea protestantă nu este unanimă. În timp ce unele grupări protestante din Filipine cred că Antihristul se manifestă în falsele apariții ale Fecioarei Maria (e.g. Doamna Noastră de la Fatima), Jerry Falwell, pastor, televanghelist, fondatorul unei megabiserici americane și cofondator al Moral Majority, adresându-se unei conferințe de pastori, a declarat că vechea credință creștină este că Antihristul trebuie să fie un individ, neapărat evreu, probabil contemporan. Așadar, se întrevede o întoarcere a protestanților la unele vederi catolice.

În ciuda apropierii protestantismului de catolicism, credința că profeția despre Antihrist se împlinește în Papalitate este încă vie, fiind susținută de adventiștii de ziua a șaptea, care descoperă Papalitatea, direct sau indirect, în profețiile din Daniel și Apocalipsa, precum și în scrierile lui Pavel și ale lui Ioan. Numărul 666 este încă citit ca suma ghematrică a titlului papal din vechiul document fals (Vicarivs Filii Dei). Biblia sugerează că acesta este numărul bogăției și suzeranității, reprezentând totalitatea tributului perceput de imperiul lui Solomon fiul lui David (2 Cronici 9:13), tip al lui Christos și al lui Antihrist, în același timp. De asemenea, pentru că un „număr de om” accentuează autoritatea omenească, pentru cei care preferă greaca, există termenul ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ (parádosis: 80+1+100+1+4+70+200+10+200=666), care înseamnă în același timp tradiție/predanie și trădare, totalizând 666 (Mica 7:8; Coloseni 2:8; Galateni 1:14). Într-adevăr, tradiția Bisericii Romano-Catolice are o autoritate mai mare decât a oricărui papă, deoarece chiar pronunțările sale „infailibile”, ex catedra, sunt condiționate de respectarea tradițiilor majore ale bisericii. În numele tradițiilor religioase, statele lumii s-au transformat în fiare. Iar în istoria creștinismului, tradiția este întruchipată în omul care a fost instalat ca să fie garantul ei cu orice preț, chiar dacă poruncile bisericii pun adesea în umbră poruncile lui Dumnezeu."



ENGLEZĂ:

The Antichrist is a Christian concept based on interpretation of passages in the New Testament, in which the term "antichrist" occurs five times in 1 John and 2 John, once in plural form [1] and four times in the singular. [2]

In traditional Christian belief, Jesus the Messiah appears in his Second Coming to Earth, to face the emergence of the Antichrist figure. Just as Christ is the savior and the ideal model for humanity, his opponent in the End of Days will be a single figure of concentrated evil, according to Bernard McGinn.[3]

The word "antichrist" is made up of two roots: αντί (anti) + Χριστός (Khristos). "Αντί" can mean not only "against" and "opposite of", but also "in place of",[4] "Χριστός", translated "Christ", is Greek for the Hebrew "Messiah". Both literally mean "Anointed One", and refer to Jesus of Nazareth[5] within Christian, Islamic and Messianic Jewish theology.
Christian views[edit]Christian eschatology
Eschatology views
[show]
Contrasting beliefs

[show]
The Millennium

[show]
Biblical texts

[show]
Key terms

Christianity portal v · t · e

New Testament[edit]

Whether the New Testament contains an individual Antichrist or not is disputed. The five uses of the term "antichrist" or "antichrists" in the Epistles of John do not clearly present a single latter-day individual Antichrist. The articles "the deceiver" or "the antichrist" are usually seen as marking out a certain category of persons, rather than an individual.[6]

Children, it is the last hour! As you have heard that antichrist is coming, so now many antichrists have come. From this we know that it is the last hour.
—1 John 2:18 NRSV (1989)

Many deceivers have gone out into the world, those who do not confess that Jesus Christ has come in the flesh; any such person is the deceiver and the antichrist!
—2 John 1:7 NRSV (1989)

Who is the liar but the one who denies that Jesus is the Christ? This is the antichrist, the one who denies the Father and the Son.
—1 John 2:22 NRSV (1989)

By this you know the Spirit of God: every spirit that confesses that Jesus Christ has come in the flesh is from God, and every spirit that does not confess Jesus is not from God. And this is the spirit of the antichrist, of which you have heard that it is coming; and now it is already in the world.
—1 John 4:2–3 NRSV (1989)

Consequently attention for an individual Antichrist figure focuses on the second chapter of 2 Thessalonians.[7][8] However, the term "antichrist" is never used in this passage:

As to the coming of our Lord Jesus Christ and our being gathered together to him, we beg you, brothers and sisters, not to be quickly shaken in mind or alarmed, either by spirit or by word or by letter, as though from us, to the effect that the day of the Lord is already here. Let no one deceive you in any way; for that day will not come unless the rebellion comes first and the lawless one is revealed, the one destined for destruction. He opposes and exalts himself above every so-called god or object of worship, so that he takes his seat in the temple of God, declaring himself to be God.
—2 Thessalonians 2:1–4 NRSV (1989)

For the mystery of lawlessness is already at work, but only until the one who now restrains it is removed. And then the lawless one will be revealed, whom the Lord Jesus will destroy with the breath of his mouth, annihilating him by the manifestation of his coming. The coming of the lawless one is apparent in the working of Satan, who uses all power, signs, lying wonders, and every kind of wicked deception for those who are perishing, because they refused to love the truth and so be saved.
—2 Thessalonians 2:7–10 NRSV (1989)

Though the word "antichrist" (Greek antikhristos) is used only on the Epistles of John, the similar word "Pseudochrist" (Greek pseudokhristos) or "false Messiah" is used by Jesus in the gospels:[9]

For false messiahs and false prophets will appear and produce great signs and omens, to lead astray, if possible, even the elect.
—Matthew 24:24 and Mark 13:22 NRSV (1989)

The Beast from the earth, according to the Book of Revelation and also referred to as the False Prophet, has often been equated with an individual Antichrist:

Then I saw another beast that rose out of the earth; it had two horns like a lamb and it spoke like a dragon. It exercises all the authority of the first beast on its behalf, and it makes the earth and its inhabitants worship the first beast, whose mortal wound had been healed. It performs great signs, even making fire come down from heaven to earth in the sight of all; and by the signs that it is allowed to perform on behalf of the beast, it deceives the inhabitants of earth, telling them to make an image for the beast that had been wounded by the sword and yet lived; and it was allowed to give breath to the image of the beast so that the image of the beast could even speak and cause those who would not worship the image of the beast to be killed. Also it causes all, both small and great, both rich and poor, both free and slave, to be marked on the right hand or the forehead, so that no one can buy or sell who does not have the mark, that is, the name of the beast or the number of its name.
—Revelation 13:11–17 NRSV (1989)

And I saw three foul spirits like frogs coming from the mouth of the dragon, from the mouth of the beast, and from the mouth of the false prophet. These are demonic spirits, performing signs, who go abroad to the kings of the whole world, to assemble them for battle on the great day of God the Almighty.
—Revelation 16:13–14 NRSV (1989)

Then I saw the beast and the kings of the earth with their armies gathered to make war against the rider on the horse and against his army. And the beast was captured, and with it the false prophet who had performed in its presence the signs by which he deceived those who had received the mark of the beast and those who worshiped its image. These two were thrown alive into the lake of fire that burns with sulfur.
—Revelation 19:19–20 NRSV (1989)

And the devil who had deceived them was thrown into the lake of fire and sulfur, where the beast and the false prophet were, and they will be tormented day and night forever and ever.
—Revelation 20:10 NRSV (1989)

Medieval commentators, however, more readily identified the figure of the Beast from the sea as an individual Antichrist.[citation needed]
Early Church[edit]
See also: Early Christianity

The only one of the late 1st/early 2nd Century Apostolic Fathers to use the term is Polycarp (ca. 69 – ca. 155) who warned the Philippians that everyone who preached false doctrine was an antichrist.[10] His use of the term Antichrist follows that of the New Testament in not identifying a single personal Antichrist, but a class of people.[11]

Irenaeus (2nd century AD – c. 202) wrote Against Heresies to refute the teachings of the Gnostics. In Book V of Against Heresies he addresses the figure of the Antichrist referring to him as the "recapitulation of apostasy and rebellion." He uses "666", the Number of the Beast from Revelation 13:18, to numerologically decode several possible names. Some names that he loosely proposed were "Evanthos", "Lateinos" ("Latin" or pertaining to the Roman Empire). In his exegesis of Daniel 7:21, he stated that the ten horns of the beast will be the Roman empire divided into ten kingdoms before the Antichrist's arrival. However, his readings of the Antichrist were more in broader theological terms rather than within a historical context.[12]

The Ascension of Isaiah presents a detailed exposition of the Antichrist as Belial and Nero.[13]

Tertullian (ca.160 – ca.220 AD) held that the Roman Empire was the restraining force written about by Paul in 2 Thessalonians 2:7-8. The fall of Rome and the disintegration of the ten provinces of the Roman Empire into ten kingdoms were to make way for the Antichrist.
By, "For that day will not come unless the rebellion comes first," he [Paul] means indeed this present empire, "and the man of lawlessness is revealed"—that is to say, the Antichrist, "the son of destruction, who opposes and exalts himself above every so-called god or religion, so that he takes his seat in the temple of God, declaring himself to be God. Do you not remember that I told you these things when I was still with you? And you know what is now restraining him, so that he may be revealed when his time comes. For the mystery of lawlessness is already at work, but only until the one who now restrains it is removed." What obstacles are there but the Roman state, the rebellion of which, by being scattered into the ten kingdoms, will introduce the Antichrist upon its own ruins? "And then the lawless one will be revealed, whom the Lord will destroy with the breath of his mouth, annihilating him by the manifestation of his coming. The coming of the lawless one is apparent in the working of Satan, who uses all power, signs, lying wonders, and every kind of wicked deception for those who are perishing."[14]


Hippolytus of Rome (c. 170-c. 236) held that the Antichrist would come from the tribe of Dan and would rebuild the Jewish temple on the Temple Mount in order to reign from it. He identified the Antichrist with the Beast out of the Earth from the book of Revelation.
By the beast, then, coming up out of the earth, he means the kingdom of Antichrist; and by the two horns he means him and the false prophet after him. And in speaking of "horns like a lamb," he means that he will make himself like the Son of God, and set himself forward as king. And the terms, "it spoke like a dragon," mean that he is a deceiver, and not truthful.[15]


Origen (185–254) refuted Celsus's view of the Antichrist. Origen utilized Scriptural citations from Daniel, Paul, and the Gospels. He argued:
Where is the absurdity, then, in holding that there exist among men, so to speak, two extremes—the one of virtue, and the other of its opposite; so that the perfection of virtue dwells in the man who realizes the ideal given in Jesus, from whom there flowed to the human race so great a conversion, and healing, and amelioration, while the opposite extreme is in the man who embodies the notion of him that is named Antichrist?... one of these extremes, and the best of the two, should be styled the Son of God, on account of His pre-eminence; and the other, who is diametrically opposite, be termed the son of the wicked demon, and of Satan, and of the devil. And, in the next place, since evil is specially characterized by its diffusion, and attains its greatest height when it simulates the appearance of the good, for that reason are signs, and marvels, and lying miracles found to accompany evil, through the cooperation of its father the devil.[16]

Post-Nicene Christianity[edit]
See also: First seven Ecumenical Councils

Cyril of Jerusalem, in the mid-4th century, delivered his 15th Catechetical Lecture about the Second Coming of Jesus Christ, in which he also lectures about the Antichrist, who will reign as the ruler of the world for three and a half years, before he is killed by Jesus Christ right at the end of his three-and-a-half-year reign, shortly after which the Second Coming of Jesus Christ will happen.

Athanasius of Alexandria (c. 298 – 373), writes that Arius of Alexandria is to be associated with the Antichrist, saying, "And ever since [the Council of Nicaea] has Arius's error been reckoned for a heresy more than ordinary, being known as Christ's foe, and harbinger of Antichrist."[17]

John Chrysostom (c. 347–407) warned against speculations and old wives' tales about the Antichrist, saying, "Let us not therefore enquire into these things". He preached that by knowing Paul's description of the Antichrist in 2 Thessalonians Christians would avoid deception.[18]

Jerome (c. 347-420) warned that those substituting false interpretations for the actual meaning of Scripture belonged to the "synagogue of the Antichrist".[19] "He that is not of Christ is of Antichrist," he wrote to Pope Damasus I.[20] He believed that "the mystery of lawlessness" written about by Paul in 2 Thessalonians 2:7 was already in action when "every one chatters about his views."[21] To Jerome, the power restraining this mystery of lawlessness was the Roman Empire, but as it fell this restraining force was removed. He warned a noble woman of Gaul:
He that letteth is taken out of the way, and yet we do not realize that Antichrist is near. Yes, Antichrist is near whom the Lord Jesus Christ "shall consume with the spirit of his mouth." "Woe unto them," he cries, "that are with child, and to them that give suck in those days."... Savage tribes in countless numbers have overrun run all parts of Gaul. The whole country between the Alps and the Pyrenees, between the Rhine and the Ocean, has been laid waste by hordes of Quadi, Vandals, Sarmatians, Alans, Gepids, Herules, Saxons, Burgundians, Allemanni, and—alas for the commonweal!—even Pannonians.[22]


In his Commentary on Daniel, Jerome noted, "Let us not follow the opinion of some commentators and suppose him to be either the Devil or some demon, but rather, one of the human race, in whom Satan will wholly take up his residence in bodily form." [23] Instead of rebuilding the Jewish Temple to reign from, Jerome thought the Antichrist sat in God’s Temple inasmuch as he made "himself out to be like God." [23] He refuted Porphyry’s idea that the "little horn" mentioned in Daniel chapter 7 was Antiochus Epiphanes by noting that the "little horn" is defeated by an eternal, universal ruler, right before the final judgment.[23] Instead, he advocated that the "little horn" was the Antichrist:
We should therefore concur with the traditional interpretation of all the commentators of the Christian Church, that at the end of the world, when the Roman Empire is to be destroyed, there shall be ten kings who will partition the Roman world amongst themselves. Then an insignificant eleventh king will arise, who will overcome three of the ten kings... after they have been slain, the seven other kings also will bow their necks to the victor.[23]


Circa 380, an apocalyptic pseudo-prophecy falsely attributed to the Tiburtine Sibyl describes Constantine as victorious over Gog and Magog. Later on, it predicts:
When the Roman empire shall have ceased, then the Antichrist will be openly revealed and will sit in the House of the Lord in Jerusalem. While he is reigning, two very famous men, Elijah and Enoch, will go forth to announce the coming of the Lord. Antichrist will kill them and after three days they will be raised up by the Lord. Then there will be a great persecution, such as has not been before nor shall be thereafter. The Lord will shorten those days for the sake of the elect, and the Antichrist will be slain by the power of God through Michael the Archangel on the Mount of Olives.[24]


Augustine of Hippo (354 – 430) wrote "it is uncertain in what temple [the Antichrist] shall sit, whether in that ruin of the temple which was built by Solomon, or in the Church."[25]

Pope Gregory I wrote to Emperor Maurice A.D. 597, concerning the titles of bishops, "I say with confidence that whoever calls or desires to call himself ‘universal priest’ in self-exaltation of himself is a precursor of the Antichrist."[26]
Western Church–Pre-Reformation[edit]

Woodcut showing the Antichrist, 1498

Archbishop Arnulf of Rheims disagreed with the policies and morals of Pope John XV. He expressed his views while presiding over the Council of Reims in A.D. 991. Arnulf accused John XV of being the Antichrist while also using the 2 Thessalonians passage about the "man of lawlessness" (or "lawless one"), saying, "Surely, if he is empty of charity and filled with vain knowledge and lifted up, he is Antichrist sitting in God's temple and showing himself as God." This incident is history's earliest record of anyone identifying a pope with the Antichrist (See Antichrist (historicism)).[27]

Pope Gregory VII (c. 1015 or 29 – 1085), struggled against, in his own words, "a robber of temples, a perjurer against the Holy Roman Church, notorious throughout the whole Roman world for the basest of crimes, namely, Wilbert, plunderer of the holy church of Ravenna, Antichrist, and archeritic."[28]

Cardinal Benno, on the opposite side of the Investiture Controversy, wrote long descriptions of abuses committed by Gregory VII, including necromancy, torture of a former friend upon a bed of nails, commissioning an attempted assassination, executions without trials, unjust excommunication, doubting the Real Presence in the Eucharist, and even burning it.[29] Benno held that Gregory VII was "either a member of Antichrist, or Antichrist himself."[30]

Eberhard II von Truchsees, Prince-Archbishop of Salzburg in 1241 at the Council of Regensburg denounced Pope Gregory IX as "that man of perdition, whom they call Antichrist, who in his extravagant boasting says, I am God, I cannot err."[31] He argued that the ten kingdoms that the Antichrist is involved with[32] were the "Turks, Greeks, Egyptians, Africans, Spaniards, French, English, Germans, Sicilians, and Italians who now occupy the provinces of Rome."[33] He held that the papacy was the "little horn" of Daniel 7:8:[34]
"A little horn has grown up" with "eyes and mouth speaking great things", which is reducing three of these kingdoms (i.e. Sicily, Italy, and Germany) to subserviency, is persecuting the people of Christ and the saints of God with intolerable opposition, is confounding things human and divine, and is attempting things unutterable, execrable.[33]

Protestant reformers[edit]

Many Protestant reformers, including Martin Luther, John Calvin, Thomas Cranmer, John Thomas, John Knox, and Cotton Mather, identified the Roman Papacy as the Antichrist.[35] The Centuriators of Magdeburg, a group of Lutheran scholars in Magdeburg headed by Matthias Flacius, wrote the 12-volume "Magdeburg Centuries" to discredit the papacy and identify the pope as the Antichrist. The fifth round of talks in the Lutheran-Roman Catholic dialogue notes,
In calling the pope the "antichrist," the early Lutherans stood in a tradition that reached back into the eleventh century. Not only dissidents and heretics but even saints had called the bishop of Rome the "antichrist" when they wished to castigate his abuse of power.[36]


William Tyndale, an English Protestant reformer, held that while the Roman Catholic realms of that age were the empire of Antichrist, any religious organization that distorted the doctrine of the Old and New Testaments also showed the work of Antichrist. In his treatise The Parable of the Wicked Mammon, he expressly rejected the established Church teaching that looked to the future for an Antichrist to rise up, and he taught that Antichrist is a present spiritual force that will be with us until the end of the age under different religious disguises from time to time.[37] Tyndale's translation of 2 Thessalonians, chapter 2, concerning the "man of lawlessness" reflected his understanding, but was significantly amended by later revisers,[38] including the King James Bible committee, which followed the Vulgate more closely.
Counter-Reformation[edit]

The view of Futurism, a product of the Counter-Reformation, was advanced beginning in the 16th century in response to the identification of the Papacy as Antichrist. Francisco Ribera, a Jesuit priest, developed this theory in In Sacrum Beati Ioannis Apostoli, & Evangelistiae Apocalypsin Commentarij, his 1585 treatise on the Apocalypse of John. Saint Robert Bellarmine codified this view, giving in full the Catholic theory set forth by the Greek and Latin Fathers, of a personal Antichrist to come just before the end of the world and to be accepted by the Jews and enthroned in the temple at Jerusalem — thus endeavoring to dispose of the exposition which saw Antichrist in the pope. Most premillennial dispensationalists now accept Bellarmine's interpretation in modified form.[citation needed] Widespread Protestant identification of the Papacy as the Antichrist persisted in the USA until the early 1900s when the Scofield Reference Bible was published by Cyrus Scofield. This commentary promoted Futurism, causing a decline in the Protestant identification of the Papacy as Antichrist.

Some US Futurists hold that sometime prior to the expected return of Jesus, there will be a period of "great tribulation"[39] during which the Antichrist, indwelt and controlled by Satan, will attempt to win supporters with false peace, supernatural signs. He will silence all that defy him by refusing to "receive his mark" on their right hands or forehead. This "mark" will be required to legally partake in the end-time economic system.[40] Some Futurists believe that the Antichrist will be assassinated half way through the Tribulation, being revived and indwelt by Satan. The Antichrist will continue on for three and a half years following this "deadly wound".[41]
Old Believers[edit]

After the reforms of Patriarch Nikon to the Russian Orthodox Church of 1652, a large number of Old Believers held that czar Peter the Great was the Antichrist[42] because of his treatment of the Orthodox Church, namely subordinating the church to the state, requiring clergymen to conform to the standards of all Russian civilians (shaved beards, being fluent in French), and requiring them to pay state taxes.
Age of Enlightenment[edit]

Bernard McGinn noted that complete denial of the Antichrist was rare until the Age of Enlightenment. Following frequent use of "Antichrist" laden rhetoric during religious controversies in the 17th century, the use of the concept declined in the 18th century. Subsequent eighteenth-century efforts to cleanse Christianity of "legendary" or "folk" accretions effectively removed the Antichrist from discussion in mainstream Western churches.[3]
Mormonism[edit]

In Mormonism, the Antichrist "is anyone or anything that counterfeits the true gospel or plan of salvation and that openly or secretly is set up in opposition to Christ. The great antichrist is Lucifer, but he has many assistants[43] both as spirit beings and as mortals." Latter-day Saints use the New Testament scriptures, 1 John 2:18, 22; 1 John 4:3-6; 2 John 1:7 and the Book of Mormon, Jacob 7:1-23, Alma 1:2-16, Alma 30:6-60, in their exegesis of the Antichrist.[44]
Other Christian interpretations[edit]
As "Man of Lawlessness"[edit]

The Antichrist has been equated with the "man of lawlessnes" or "lawless one" of 2 Thessalonians 2, though commentaries on the identity of the "man of lawlessness" greatly vary.[45] The "man of lawlessness" has been identified with Caligula,[46] Nero,[47] and the end times Antichrist. Some scholars believe that the passage contains no genuine prediction, but represents a speculation of the apostle's own, based on Dan 8:23ff; 11:36ff, and on contemporary ideas of the Antichrist.[46][48]
As "being in league with other figures"[edit]

Several American evangelical and fundamentalist theologians, including Cyrus Scofield, have identified the Antichrist as being in league with (or the same as) several figures in the Book of Revelation including the Dragon (or Serpent), the Beast, the False Prophet, and the Whore of Babylon.[49] Others, for example, Rob Bell, reject the identification of the Antichrist with any one person or group. They believe a loving Christ would not view anyone as an enemy.[50]
As Satan[edit]

Bernard McGinn described multiple traditions detailing the relationship between the Antichrist and Satan. In the dualist approach, Satan will become incarnate in the Antichrist, just as God became incarnate in Jesus. However, in Orthodox Christian thought, this view was problematic because it was too similar to Christ's incarnation. Instead, the "indwelling" view became more accepted. It stipulates that the Antichrist is a human figure inhabited by Satan, since the latter’s power is not to be seen as equivalent to God’s.[3]
Non-Christian views[edit]Part of a series on
Eschatology
Buddhist[show]
Christian[show]
Hindu[show]
Islamic[show]
Jewish[show]
Zoroastrian[show]
Inter-religious[show]
v · t · e

Judaism[edit]

There are warnings against false prophets in the Hebrew Bible, but no personal anti-Messiah figure.[51]
Jewish antecedents[edit]

The term antikhristos originates in 1 John.[52] The similar term pseudokhristos ("False Messiah") is also first found in the New Testament, and, for example, never used by Josephus in his accounts of various false messiahs.[9] The concept of an antikhristos is not found in Jewish writings in the period 500 BC–50 AD. However, Bernard McGinn conjectures that the concept may have been generated by the frustration of Jews subject to often-capricious Seleucid or Roman rule, who found the nebulous Jewish idea of a Satan who is more of an opposing angel of God in the heavenly court insufficiently humanised and personalised to be a satisfactory incarnation of evil and threat.[3]
Medieval Judaism[edit]

In the 7th Century CE Sefer Zerubbabel, and 11th Century CE Midrash Vayosha, an anti-Messiah type figure, influenced by Christian and Muslim interpretation, Armilus appears in some schools of Jewish eschatology. He is described as bald, partially maimed, and partially deaf.[53]
Islam[edit]

Masih ad-Dajjal (Arabic: الدّجّال‎, literally "The Deceiving Messiah"), is an evil figure in Islamic eschatology. Although not mentioned anywhere in the Quran, some Muslims believe he is to appear pretending to be God at a time in the future, before Yawm al-Qiyamah (The Day of Resurrection, Judgement Day). He will travel around the globe entering every city except Mecca and Medina obliging people to believe in him as a God. Then Isa (Jesus) will descend from the sky to the White Minaret east of Damascus (as referred to in Ahadith), placing his hands on the backs of two angels, at the time of Fajr (dawn). This will happen at the time of the Dajjal and Isa (Jesus) will be the one to eventually defeat the Dajjal, killing him with his spear.[54][55]
Ahmadiyya[edit]

The Ahmadiyya teachings interpret the prophecies regarding the appearance of the Dajjal (Anti-Christ) and Gog and Magog in Islamic eschatology as foretelling the emergence of two branches or aspects of the same turmoil and trial that was to be faced by Islam in the latter days and that both emerged from Christianity or Christian nations. Its Dajjal aspect relates to deception and perversion of religious belief while its aspect to do with disturbance in the realm of politics and the shattering of world peace has been called Gog and Magog. Thus Ahmadis consider the widespread Christian missionary activity that was aggressively active in the 18th and 19th centuries as being part of the prophesied Dajjal (Antichrist) and Gog and Magog emerging in modern times. The emergence of the Soviet Union and the USA as superpowers and the conflict between the two nations (i.e., the rivalry between communism and capitalism) are seen as having occurred in accordance with certain prophecies regarding Gog and Magog.[56] Ahmadis believe that prophecies and sayings about the Antichrist are not to be interpreted literally and hold deeper meanings. Masih ad-Dajjal is then a name to given to latter day Christianity and the West.[57]
Use in popular culture[edit]
Main article: List of fictional Antichrists

The term "Antichrist" is widely used in popular culture, and most prominently in punk subculture. This trend was spurred by the Sex Pistols' song "Anarchy in the UK", in which lead singer Johnny Rotten proclaimed that he was an antichrist. After the release of the song, adherents of the punk culture began to use the word as a term to describe someone who is very vulgar, crude, or rebellious. However, after Johnny Rotten's denunciation of useless violence in his years with Public Image Ltd, this trend began to subside with those who had used it for the sheer sake of being "punk". It is now used in the fringe groups of anarcho-punks and is most commonly used to describe those who practice violent and sensational forms of anarchy. The term Antichrist also features heavily in the earlier work of Marilyn Manson with the 1996 album titled Antichrist Superstar being most famous.




link-uri:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Antihrist
http://en.wikipedia....wiki/Antichrist

#144
Dude_2nd

Dude_2nd

    Tehnocrat nihilist cronofag feral mogofan irecuperabil mem

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 37,715
  • Înscris: 04.01.2011

 REGLURAL, on 24 februarie 2014 - 22:16, said:

ha haha hahaha...Posted Image Posted Image Posted Image
eu ti-am cerut sa imi dovedesti ca Antihristul e un om, si tu vi la mine cu Wikipedia?

macar daca veneai si tu cu Petre Ispirescu, erai mai credibil. :D

Edited by Dude_2nd, 24 February 2014 - 22:24.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate