Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Maimuta si Negru

Chiar nu mai suntem in stare sa f...

Soluție de supraveghere ieft...

1 capatana de usturoi pe zi, pune...
 Latenta uriasa la laptop cu i7-12...

Unde se afla acest local ?

Activitați extracurriculare ...

Sprayul de muste RAID nu mai func...
 Baterie termica cu acetat de sodi...

Branza maturata/betonata

Imagine ecran laptop tremura si e...

Hamsie si Capelin prajiti in tiga...
 Seat Leon FR !

faculatea potrivita

Upgrade CPU --> upgrade RAM?

Parchet care se lasa
 

Accidentele ușoare își iau calea rezolvării amiabile

- - - - -
  • Please log in to reply
36 replies to this topic

#1
ady_chesnoiu

ady_chesnoiu

    Supercharged

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,605
  • Înscris: 27.05.2007
Accidentele usoare se pot rezolva pe cale amiabila incepand cu 1 iulie. Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a respins solicitarea Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) privind amanarea datei de incepere a aplicarii procedurii de constatare amiabila de accident.

Prin urmare, data de 1 iulie 2009, prevazuta in Ordinul CSA nr.21/2008 ca termen de la care formularul de constatare amiabila de accident va putea fi folosit, ramane neschimbata.

Astfel, accidentele rutiere care au loc pe teritoriul Romaniei, in urma carora au rezultat numai pagube de natura materiala si in care au fost implicate doua autovehicule, vor putea fi solutionate fara documentele de constatare eliberate de politie daca ambii soferi implicati in accident vor completa formularul de constat amiabil eliberat de societatile de asigurari.

In situatia in care unul dintre soferi refuza sa semneze formularul de constat amiabil, atunci cei doi conducatori auto implicati in accident sunt obligati sa se adreseze politiei. Utilizarea formularului de constatare amiabila de accident nu este o obligatie, ci este o alternativa la procedura actuala.

Formularul de constatare amiabila de accident se inmaneaza proprietarilor de autovehicule odata cu polita de asigurare obligatorie. Daca nu s-a ridicat la acel moment, se poate solicita asiguratorului si mai tarziu.

Mai exact, in cazul unui accident rutier fara victime, conducatorii celor doua vehicule completeaza impreuna un singur formular de constatare amiabila de accident. In acest formular, soferii explica modul in care a avut loc accidentul. Formularul de constatare amiabila de accident este format din doua pagini autocopiative, ambele cu aceeasi valoare juridica, si instructiuni de utilizare. Dupa completarea tuturor datelor solicitate, fiecare conducator de vehicul are trebuie sa transmita copia formularului constatarii amiabile de accident catre asiguratorul RCA.

Partea de responsabilitate ce revine fiecarui sofer va fi stabilita de catre asiguratori, in functie de informatiile completate in formular de catre ambii conducatori auto. Dupa stabilirea vinovatiei de catre asiguratori, se deschide dosarul de dauna si se efectueaza constatarea pagubelor.

Apoi persoana implicata in accident care se considera indreptatita a solicita despagubiri in baza asigurarii RCA ia drumul asiguratorului RCA al celuilalt vehicul implicat in accident.

Persoanele care incheie o constatare amiabila in caz de accident nu vor mai plati amenzi si nici nu li se vor mai lua puncte, ci vor plati din anul urmator o polita de asigurari mai mare. “Sanctiunea pentru cel vinovat va fi majorarea primelor de asigurare din anul urmator”, a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu, adaugand ca, din 1 ianuarie 2010, va intra in vigoare sistemul bonus/malus.

In majoritatea statelor europene, procedura de constatare amiabila de accident se aplica cu succes de foarte mult timp, simplificand circuitul administrativ specific obtinerii de catre persoana prejudiciata a despagubirii la care este indreptatita in baza asigurarii RCA.


http://www.auto.ro/n...e-de-la-1-iulie

#2
C.F.S.

C.F.S.

    Jos comunismul!

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,214
  • Înscris: 04.10.2007
E o solutie buna, mai ales in cazul accidentelor usoare intre persoane civilizate. Ca daca vine vorba de ghiolbani/nesimtiti/tupeisti, tot la politie se ajunge...

#3
mihai!

mihai!

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,800
  • Înscris: 15.04.2006
Asta inseamna ca la accidentele cu neacordare de prioritate ,fara victime ,vinovatul nu va mai ramane fara permis daca se face constarea abiabila si nu se merge la politie? Sau asiguratorul instiinteaza politia in cazurile cand se cere suspendarea permisului?

#4
ciomo

ciomo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 253
  • Înscris: 30.05.2005
In forma actuala a legii in cazul unor accidente usoare incare conducatorii auto se inteleg si merg impreuna la asigurator, cel vinovat va scapa de amenda, dar la reinnoirea politei va plati mai mult. Din cauza asta s-a introdus sistemul bonus - malus si la politele RCA.

#5
Danny1

Danny1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 531
  • Înscris: 21.06.2005
sistemul asta e de mai mult timp in unele tari din uniunea europeana... dar in romania nu cred ca va functiona prea bine.  o mare parte din romani au o mentalitate care nu potriveste deloc cu sistemul asta... din pacate.

#6
mihai!

mihai!

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,800
  • Înscris: 15.04.2006

 mihai!, on 3rd June 2009, 19:11, said:

Asta inseamna ca la accidentele cu neacordare de prioritate ,fara victime ,vinovatul nu va mai ramane fara permis daca se face constarea abiabila si nu se merge la politie? Sau asiguratorul instiinteaza politia in cazurile cand se cere suspendarea permisului?


  UP !

#7
ady_chesnoiu

ady_chesnoiu

    Supercharged

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,605
  • Înscris: 27.05.2007
Odată cu introducerea rezolvării amiabile , sunt și dezavantaje apărute !



Asiguratorii ar putea scumpi RCA-ul dupa introducerea constatului amiabil


Quote

Unii asiguratori ar putea mari tarifele RCA odata cu introducerea constatului amiabil, motivand decizia prin cresterea costurilor legate de instruirea personalului sau ca urmare a angajarii de noi specialisti in cadrul departamentelor de dauna, control si antifrauda.

"Este de asteptat ca aceste costuri suplimentare sa se reflecte ulterior in primele de asigurare, dar, in acest  moment, este foarte greu de precizat un procent", a declarat directorul adjunct al departamentului de daune al EuroIns Romania, Ileana Ladaru.

Ea a accentuat ca acest constatului amiabil implica unele cheltuieli legate de tiparirea si distribuirea constatului amiabil, dar si unele costuri generate de angajarea suplimentara de personal specializat in cadrul departamentelor de dauna, control si antifrauda.

Reprezentantul EuroIns Romania a amintit si de costuri legate de pregatirea personalului asiguratorilor, ca urmare a introducerii acestei masuri.

Seful biroului de asigurari auto de la Generali Asigurari, Radu Ionescu, spune ca este probabil ca tarifele RCA sa creasca daca asiguratorii "vor detecta pentru accidentele RCA care se preteaza constatarii amiabile alte motive de crestere a daunalitatii decat cele obisnuite, ca de exemplu cresterea continua a costurilor de reparatie".

"Cele mai importante costuri in implementarea constatului amiabil sunt constituite de introducerea unui sistem informatic performant si a unei baze de date de asigurari si daune centralizata, care sa functioneze in timp real", a precizat Ionescu.

El a mentionat ca societatea Generali Asigurari este pregatita inca de anul trecut pentru a introduce constatul amiabil, luand masurile necesare in ceea ce priveste infrastructura IT, procedurile, know-how -ul sau instruirea personalului ce se ocupa de daune.

Dumitru Ceraceanu, specialist al pietei de asigurari, considera ca societatile de asigurari ar putea justifica o oarecare majorare a tarifelor RCA prin aceste costuri cu constatul amiabil.

"Cele mai mari costuri sunt cele de formare a angajatilor si apoi sunt cele cu tiparirea formularelor", a spus Ceraceanu.

Razvan Ieremia, director de daune in cadrul companiei Astra Asigurari, subliniaza ca introducerea constatului amiabil implica, pe langa costurile de instruire a personalului, si costuri de logistica si cu comunicatiile.

In afara de aceste costuri, unii asiguratori argumenteaza ca primele de asigurare cresc de multe ori din cauza unor influente din afara sistemului de asigurari, cum ar fi preturile pieselor de schimb, tarifele de manopera sau preturile materialelor pentru reparatii.

http://www.auto.ro/a...tatului-amiabil

#8
ady_chesnoiu

ady_chesnoiu

    Supercharged

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,605
  • Înscris: 27.05.2007
Asa se va proceda in cu constatul amiabil :


Quote

PASUL 1: ACCEPTUL DE A UTILIZA FORMULARUL

Cei doi conducatori auto trebuie sa accepte solutionarea prin procedura de constatare amiabila.
Daca una din parti nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci constatarea accidentului va putea fi facuta numai de unitatea de politie competenta, pe raza careia s-a produs accidentul.





A. Luati datele tuturor martorilor la accident si scrieti-le pe formular in partea din dreapta sus, in campul cu numarul 5. Folositi un pix si scrieti cu majuscule, lizibil si apasat! Martorii nu trebuie sa fie nici transportati, nici soti sau persoane ce gospodaresc impreuna, nici afini sau rude de orice grad, nici prepusi ai aceleiasi persoane fizice sau juridice la care sunt angajati si conducatorii auto, utilizatorii sau proprietarii vehiculelor implicate.

Conducatorii celor doua vehicule implicate in accident completeaza impreuna un singur formular CA.


5.jpg



B. Fiecare conducator completeaza corect si complet una din sectiunile formularului de CA (fie cea din dreapta, fie cea din stanga - intitulate Vehicul A si Vehicul B. Fiecare este destinata unuia dintre cei doi conducatori, cu datele de identificare personale ale detinatorului politei de asigurare, ale conducatorului vehiculului, ale vehiculului si cele din polita de asigurare de raspundere civila auto).


6.jpg


C. Realizati schita accidentului! Formularul include si un spatiu comun pentru realizarea schitei accidentului.
Desenati o singura schita de comun acord cu celalalt sofer implicat.



Formularul CA are 2 pagini autocopiative. Fiecare conducator auto isi pastreaza cate o pagina.
Si copia si originalul au aceeasi valoare juridica.

Nu modificati insemnarile din formular dupa completarea si semnarea acestuia cand va intoarceti acasa!



Rugati-l pe celalalt sofer implicat in accident sa va arate documentele de identificare (carte de identitate, talonul masinii, permisul de conducere si polita RCA). Puteti evita astfel cazuri in care datele de identificare sunt scrise gresit sau chiar sunt furnizate intentionat alte date (datele altei masini, din alta polita RCA, din alt permis de conducere, etc.).



PASUL 2: TRIMITEREA FORMULARULUI CATRE COMPANIILE DE ASIGURARE


Daca DORITI sa cereti plata unor despagubiri ca urmare a accidentului produs, depuneti imediat formularul la compania de asigurari mentionata de celalalt conducator pe formular, adica catre societatea care asigura RCA celalalt vehicul implicat.

Daca NU DORITI
sa cereti plata unor despagubiri ca urmare a accidentului produs, depuneti imediat formularul CA la compania de asigurari la care aveti incheiata polita RCA.

In oricare dintre cazuri trebuie sa va prezentati personal la asigurator unde veti depune formularul CA si completati o declaratie tipizata. Dupa aceasta asiguratorul va va elibera documentul de introducere in reparatie, va stabili vinovatia si va acorda despagubirea (dupa caz).

CONCLUZIE
Fiecare dintre parti sa depuna formularul de constatare amiabila:
- la asiguratorul propriu RCA
- la asiguratorul RCA al celuilalt autovehicul, in situatia in care se invoca pretentii de despagubire.

In momentul depunerii formularului de constat amiabil la unul dintre asiguratori, acesta din urma va elibera documentul de intrare in reparatie a autovehiculului. Dupa depunerea formularului CA, asiguratorul va stabili vinovatia si va acorda despagubirea, dupa caz.

In cazul in care depuneti formularul CA si obtineti si documentul de intrare de reparatie de la alt asigurator decat propriul asigurator RCA, este bine sa avizati in scris si propriul asigurator RCA si sa-i transmiteti o copie lizibila a formularului de CA, alaturi de declaratia referitoare la modul de producere a accidentului si copii ale altor documente relevante cum ar fi: declaratii, poze, autorizatia de reparatie, documente referitoare la identitatea martorilor sau a soferului celuilalt vehicul, la asigurarea RCA a celuilalt vehicul etc.

Desi legislatia nu specifica in mod expres, termenul maxim in care trebuie sa transmiteti formularul CA catre companiile de asigurare este de 24 ore.

Solicitati cate o copie conforma cu originalul a exemplarului CA depus la asigurator si pastrati copii dupa acesta, dar si dupa toate celalalte documente, adrese, declaratii etc. Nu se stie cand va vor fi de folos!


DE UNDE OBTIN FORMULARUL DE CONSTATARE AMIABILA?

Quote

Constatul Amiabil (sau Formularul de Constatare amiabila de accident) este tiparit si distribuit de societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurari pentru vehicule, conform modelului prevazut in anexele Ordinului CSA nr. 21/2008.

Daca doriti sa intrati in posesia unui exemplar al acestui formular, va recomandam sa va adresati companiei dumneavoastra de asigurari RCA.

Lista completa a companiilor de asigurare si brokeraj in asigurari, impreuna cu datele lor de contact este accesibila AICI!




CAND SE APLICA CONSTATUL AMIABIL ?

Quote

Procedura se aplica NUMAI cand sunt indeplinite concomitent urmatoarele conditii:

    * s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale (fara vatamari corporale)
    * in care sunt implicate maximum doua vehicule, care detin RCA valabil la data producerii accidentului
    * accidentul are loc pe teritoriul Romaniei
    * si numai cand nu a fost comisa o infractiune prevazuta de Codul Rutier (conducere sub influenta alcoolului, fara inspectie tehnica periodica la zi, cu un autovehicul neinmatriculat sau cu numere false etc.)



Procedura este OPTIONALA si NU obligatorie, fiind o alternativa la varianta traditionala, si poate fi utilizata incepand cu data de 1 iulie 2009.

Vatamare corporala poate fi considerata orice contuzie, echimoza, leziune produsa ca urmare a accidentului. ATENTIE! Parasirea locului accidentului in acest caz poate atrage sanctionarea penala!



PRINCIPALELE AVANTAJE ALE CONSTATULUI AMIABIL

Quote

EFICIENTA
Procedura a fost introdusa pentru a reduce timpul pe care cei implicati in accident il petreceau intre politia rutiera si asigurator, pentru a aduna toate documentele necesare reparatiei autovehiculului.

SIMPLIFICARE
Accidentele usoare, care NU au avut ca si principala cauza consumul de alcool sau droguri, sau o alta incalcare a Legii circulatiei pe drumurile publice, pot fi astfel rezolvate amiabil, eliminandu-se astfel si sanctiunea contraventionala aferenta. De altfel, aceasta practica s-a dovedit a fi una de success si in alte state.

NOI ATRIBUTII
In fapt, companiile de asigurari (dar nu numai) vor prelua rolul de organ constatator detinut pana acum in exclusivitate de Politie.

De asemenea, eliberarea documentului de intrare in reparatie a vehiculelor, pentru fiecare dintre cei implicati in accident, va fi facuta tot de catre companiile de asigurari, in urma avizarii prin constatarea amiabila.

CONCLUZII


    * se evita procesul birocratic creat intre public, Politia Rutiera si companiile de asigurari
    * timpul necesar obtinerii autorizatiei de reparatie este mult redus prin prezentarea direct la asigurator
    * se elimina sanctiunea contraventionala (atat amenda cat si suspendarea permisului de conducere), singura sanctiune fiind penalizarea din partea asiguratorului prin marirea primei de asigurare pentru anul care urmeaza


Informatii preluate de pe http://www.constatulamiabil.ro/index.html .


Am atasat un exemplu de formular pentru constatul amiabil :

Attached File  Anexa_1_constat_ro.pdf   44.45K   63 downloads

Attached Files

  • Attached File  5.jpg   124.2K   152 downloads
  • Attached File  6.jpg   181.17K   89 downloads

Edited by ady_chesnoiu, 20 June 2009 - 12:05.


#9
bossake

bossake

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,875
  • Înscris: 22.11.2007
Mda. deci se pare ca daca ma loveste vreunul care nu imi acorda prioritate nu i se mai suspenda nici permisul, nici amenda nici nimic.


...dar nu e obligatorie constatarea asta amiabila. deci daca vreau eu pot sa aleg sa mergem la politie, unde banuiesc ca i se suspenda permisul.
sa vedeti acum intelegeri pe milioane multe ce or sa se faca. adica ma loveste unul si ii cer 5 milioane sa facem constatare amiabila, si sa nu ma duc la politie unde ii ia permisul 2 luni :D.
interesant.
cred ca o sa imi iau o dacie ceva sa ii vanez pe baieti :)).

#10
aWp_viTal

aWp_viTal

    Romania's Special Operations Forces

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,526
  • Înscris: 06.10.2007
Cu legea asta se aduce si putina bataie cu semaforul ca'n .ro  :photo:

#11
A_Ionut

A_Ionut

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 652
  • Înscris: 05.08.2007
Dar daca o gasesti lovita in parcare cum e? Mai ajungi la politie sau nu?

#12
ady_chesnoiu

ady_chesnoiu

    Supercharged

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,605
  • Înscris: 27.05.2007
Da , cam asa e , se evita luarea permisului si amenda .

#13
mark

mark

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 885
  • Înscris: 12.02.2007
Faina treaba, daca azi era 1 iulie cred ca facem la bani de numa :))

#14
ady_chesnoiu

ady_chesnoiu

    Supercharged

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,605
  • Înscris: 27.05.2007
De astazi  , 1 iulie 2009 , rezolvarea accidentelor prin constatul amiabil a intrat in vigoare !

http://www.constatulamiabil.ro/


(propun sticky)

Edited by ady_chesnoiu, 01 July 2009 - 12:22.


#15
GTFMIOFE

GTFMIOFE

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,132
  • Înscris: 06.06.2008
sa vezi batai acum pe strada................
:boxing:

#16
Mig VWFan

Mig VWFan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,336
  • Înscris: 01.12.2005
O lege idioata dupa parerea mea, nu era mai simplu sa rezolve partea birocratica de la politie si nu mai era nici o problema ?
In felul asta, daca vreau sa-mi schimb o aripa si un far moka, vorbesc cu unu sa-mi loveasca masina si cu fisa aia ma duc direct la asigurator , mi-am luat banii si pa.
In plus asa cum s-a spus, vor scapa de pedeapsa o gramada de betivi si inconstienti.

#17
mark

mark

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 885
  • Înscris: 12.02.2007
Apai si tu esti destept. Pai tocmai ca e fain, ca daca vrei sa-ti faci un far moca te loveste unu si nu mai primeste nici amenda, nici puncte si nici nu-i ia carnetu daca e cazu...

#18
Mig VWFan

Mig VWFan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,336
  • Înscris: 01.12.2005
Am inteles dar asta va duce sigur la o avalansa de despagubiri si la scumpirea RCA.
Cred ca dimpotriva, pana acum se intelegeau multi "amiabil" la fata locului, ia de aici banii astia sa nu mai mergem la politie, acum ca li se ofera posibilitatea sa nu mai primeasca amenda, vor repara toti pe banii asigurarilor.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate