Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sunt bune apometrele radio?

SUA intenționeaza sa interzi...

Piscina + pompa + diferential = c...

Micro sd pentru modulator fm
 Izolare fonica, camera cu autoade...

Cum scot peretele alb

Mariri de taxe si tva

Intrebari legate de AC si functia...
 Whole Lotta Rosie vs Whole Lotta ...

Dezavantaje calorifere aluminiu

Baterie moarta !?

Cadou nedorit. Cum scap de el?
 Theo Rose x Domino x Alessandra -...

R.I.P. Donald Sutherland

Problema de soft ...

PPC suprataxeaza voit fara nici o...
 

Degradare a sunetului din cauza castilor?

- - - - -
  • Please log in to reply
13 replies to this topic

#1
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Nu stiu daca sint la sectiunea potrivita, dar problema mea implica si casti, deci sper sa fi postat unde trebuie.

Ascult muzica in felul urmator de pe PC: Placa de sunet este un Creative SB X-Fi Platinum Fatal1ty Champion si este legata prin cablu optic la un receiver Denon AVR-1509, la care e conectata o pereche de casti Sehnheiser HD595. Problema e ca am senzatia ca volumul sunetului scade progresiv in timp, la aceleasi reglaje. In plus, si calitatea sunetului pare a se degrada progresiv. Stiu castile ca avand impedanta 50 ohmi, dar nu stiu impedanta de intrare a receiverului pentru iesirea de casti. Credeti ca e posibil castile sa fi produs stricaciuni receiverului, datorita impedantei neconforme ? Aprecierile sint subiective si asta face depistarea problemei mai grea. Tot acest lucru s-a intamplat pe parcursul a doar o luna. La fel, pe langa scaderea de volum, pare a fi si o degradare a sunetului, de lipsa a claritatii acestuia, aparand distorsiuni practic in tot spectrul de frecventa. Am incercat si cu mai multe surse, si cu un NMT, la fel cu iesire optica si cu un DVD recorder stationar si cu tunerul propriu.

#2
antinari

antinari

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,843
  • Înscris: 08.12.2006
Nu cred că e din cauza căștilor. Adică din cauza impedanței. Poate e din setările receiverului, verifică ce și cum, poate a intrat în auto setup cu căștile pe el :) . Sau ai vreo conexiune imperfectă pe undeva, un contact oxidat sau alt CRS. Sau orice altceva, dar mi-e greu să cred că se degradează sunetul datorită unor căști de 50 de ohmi în loc de 30 sau 60 sau cât o fi. Degradarea asta unde se produce, în căști, în boxe sau și/și?

#3
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Merci de raspuns, Antinari. De conexiuni imperfecte nici nu poate fi vorba. Am cabluri de la 60 lei in sus, cu mufe aurite. Toate mufele (si mama si tata) sint aurite si sint bine infipte. Cablurile sint trainice, groase, bine izolate, cablul optic nu are indoituri.

De auto setup nu stiu nimic. Am ales Denon, fiind convins ca e o firma buna. Modelul in cauza nu e din clasa high-end, dar nici chiar entry-level, ma asteptam sa fie documentat mai bine. Din cunostintele mele limitate de electronica si audiofilie stiu ca impedenta castilor nu trebuie sa fie sub a iesirii amplificatorului, pentru ca la volum mare circuitele finale se pot uza si chiar arde. Aparatul e nou, dupa cum spuneam, are o luna sau maxim doua (trebuie sa ma uit in acte) si suna perfect la cumparare. Placa de sunet are si ea 3 luni vechime, driverele la zi, dar placa iese din discutie, pentru ca la fel se aude si pe NMT ca sursa de semnal. Castile sint elemente pasive si ele nu pot dintr-o data sa induca distorsiuni armonice grave, decat daca se sparg difuzoarele si atunci s-ar auzi, ar barai.

O sa verific modul auto-setup, dar, dupa cum spuneam, documentatia e atat de incalcita, incat imi vine greu sa o parcurg. Nici nu stiu daca are un auto-setup.

Obisnuiesc sa ascult mai puternic, iar pentru asta folosesc casti, nu doresc sa folosesc volum puternic pentru a testa pe difuzoare, pentru a nu deranja. Am boxe JBL S80, de 8 ohmi legate la receiver, dar ele sint decuplate cand introduc castile. La volum mic se aude ok pe boxe, dar curba de raspuns in frecventa si distorsiunile nu sint liniare la acelasi nivel al sunetului.

Edited by Ion_de_la_Raion, 31 March 2009 - 20:19.


#4
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006
Probabil ca se "da mai incet" urechea ta. Urechea se adapteaza la sunetele puternice (ca de altfel orice alt aparat senzorial uman). In plus apare o degradare a sensibilitatii pur mecanica, prin suprasolicitare, care duce la surzire temporara sau chiar permanenta.
Acum, ce poti face este sa asculti castile dupa ce le-ai lasat sa mearga ceva timp singure la volumul respectiv. Daca auzi distorsiuni cu urechea "odihnita" este probabil sa fie de la amplificator - in speta incalzirea acestuia poate duce la intrarea in functie a protectiei de supraincalzire (care poate duce la micsorarea puterii si cresterea distorsiunilor). Asigura-te ca are spatiu liber pentru circulatia aerului deasupra lui (receiverele astea cu cat sunt de calitate mai buna, cu atat merg mai calde, chiar in lipsa semnalului).

Edited by SuperDuper, 01 April 2009 - 01:50.


#5
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
SuperDuper, nu ascult la volum ATAT de mare. In plus, urechea mea nu poate introduce distorsiuni armonice. In cel mai rau caz, as auzi mai incet, sensibilitatea la frecvente inalte ar scadea si as sesiza un fasait constant si in zone linistite. Dar nu e cazul. Aprecierea e foarte subiectiva, multi probabil ar spune ca suna foarte bine si mi se pare mie, dar stiu ce spun. Iar protectia de suprasolicitare decupleaza total.

#6
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006
Protectia de supraincalzire nu decupleaza nimic. Reduce treptat curentul de mers in gol prin finali ceea ce duce la cresterea distorsiunilor.
Protectia la scurt-circuit actioneaza prin reducerea brutala a semnalului - cred ca la ea te gandeai tu. Dar nici ea nu "decupleaza" nimic de obicei...

Edited by SuperDuper, 01 April 2009 - 05:27.


#7
antinari

antinari

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,843
  • Înscris: 08.12.2006
Sunt echipamente unde protecția de orice declanșează un releu care bineînțeles decuplează cât se poate de brusc semnalul (sau chiar alimentarea în unele cazuri) :coolspeak: Nu cred că e cazul la receiverul ăsta, însă...
"la volum mic se aude ok pe boxe" înseamnă că la volum mic se aude nașpa pe căști și ok pe boxe? La volum (mai) mare se aude nașpa și pe boxe?
"curba de raspuns in frecventa si distorsiunile nu sint liniare la acelasi nivel al sunetului" înseamnă că la același nivel se aude câteodată bine și câteodată nașpa?
La ce nivel de intrare a sunetului se manifestă degradarea? Am înțeles că nu asculți la nivele mari, însă poți avea un nivel mare de intrare și mic la ieșire.
Despre semnal video sau despre alte echipamente care locuiesc în aceeași zonă nu ne-ai spus nimic, pot influența (în unele cazuri chiar foarte semnificativ) semnalul audio.
"impedenta castilor nu trebuie sa fie sub a iesirii amplificatorului, pentru ca la volum mare circuitele finale se pot uza si chiar arde" e parțial corect, căștile nu se hrănesc cu semnal din etajul final, însă da, la o impedanță a căștilor sub cea suportată de etajul de preamplificare de pe ieșirea de căști acesta poate avea de suferit. Nu știu cât este această impedanță minimă la receiverul în speță, însă cu siguranță sub 50 de ohmi.
"De auto setup nu stiu nimic." vezi pe la pagina 15 și următoarele în manual.

În altă ordine de idei, e destul de dificil să ne dăm cu presupusul, e ca la doctor, nu poți pune diagnosticul dacă nu ești acolo. Adică "mă doare burta" poate presupune diagnostice diferite în funcție de alți factori care pot să pară neimportanți. De aceea am pus niște întrebări suplimentare, nu c-aș fi de la doi și-un sfert sau alt serviciu de profil ;)
Și în fine, într-o cu totul altă ordine de idei, receiverele av indiferent de firmă nu sunt foarte apreciate pentru calitatea "audiofilă", ca să zic așa. E destul de dificil să faci un echipament cu o înghesuială de circuite și semnale audio și video, să mai facă și procesare de semnal și să iasă în final sunetul lacrimă. Însă dacă spui că a fost ok și s-a degradat în timp presupun că nu la limitele astea te referi, oricum, cel puțin la echipamentele de la decent în sus (și al tău se încadrează în categoria asta cu siguranță) semnalul audio de ieșire e cât se poate de ok (nu chiar ca la un dual mono, pe tranzistori sau pe lămpi demodate :D , dar e ok).

Edited by antinari, 01 April 2009 - 10:20.


#8
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Receiverul meu are multe releuri (sau unul care indeplineste o multitudine de functii). Il aud ca porneste si se opreste de fiecare data cand comut pe MUTE sau cand introduc castile si se decupleaza boxele, etc. Atunci, ca un releu, decupleaza si cupleaza, deci are ON si OFF, fara setare liniara variabila, cum ar spune SuperDuper, cu limitare curent si asa mai departe.
Stiu ca receiverele AV nu sint grozave pe partea de Hi-Fi muzica, dar il folosesc si pentru jocuri si filme si acolo chiar e foarte bun. Pe partea de muzica era normal sa nu sune atat de bine ca un amplificator stereo dedicat. Dar, cu limitele de rigoare, suna bine. Dar intre timp un lucru ciudat. Am ascultat un FLAC si s-au auzit acele distorsiuni. Am decomprimat FLAC-ul (care ar trebui sa fie lossless), cu acelasi decodor cu care si ascult, in WAVE, am rulat WAVE-ul (deci PCM decomprimat) si se aude perfect. Am scris acel WAVE pe un CD audio, am rulat CD-ul, aceleasi probleme. Ciudat, pentru ca pe CD audio informatia sta in RAW, tot in format PCM, practic acelasi WAVE fara header. Daca ar fi decompresorul FLAC, nu-mi dau seama de ce in WAVE se aude bine, iar la audio cd tot cu distrosiuni. Nu sint impresii, nu sint gargauni de-ai mei, diferentele sint mici, insesizabile poate pentru unii, dar eu le simt. Si pe cuvant, de cand stiu ca sint acolo, numai pe ele le aud. E si o problema de logica. Nu-mi dau seama unde e problema. Sigur ca ar trebui vazut la fata locului, dar subiectivismul si urechea muzicala a fiecaruia conteaza cel mai mult.
Antinari: la boxe ascult incet (pentru a nu deranja) si la casti puternic. Dar oricum sint diferente notabile intre casti si boxe, nu cred ca se pot compara. Am inteles ca la boxe e un etaj suplimentar de amplificare, boxele au 5 difuzoare fiecare, cu filtre, e normal ca banda sa fie redata diferit, castile au un singur difuzor pe canal, pe de alta parte sunetul intra direct in ureche, sincer, nu cred ca se pot compara. Referitor la perturbatii, sincer, nu cred ca e cazul ca ceva sa bruieze pe asemenea frecvente scazute (in spectrul audibil).

Later edit: Si da..... nostalgia ma apuca dupa amplificatoarele cu lampi ! Acolo am ascultat prima data Jeff Wayne - War of the Worlds :)

Edited by Ion_de_la_Raion, 01 April 2009 - 17:25.


#9
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006
Si receiverul meu are releu. Dar care nu este legat de nici o protectie. Pur si simplu cupleaza boxele cu intarziere pentru a elimina pocnetele din boxe si decupleaza boxele la introducerea castilor.
Daca stau sa ma gandesc mai bine, castile este posibil aiba amplificatorul lor propriu, dedicat (un integrat operational de obicei), nu sunt legate la amplificatoarele de putere pt boxe. Dar nu este o regula...
Daca vrei pot sa iti arat scheme de finali de receivere :)

Ce nu inteleg este de ce nu bagi direct castile in placa de sunet - faci si economie de curent si ai si sunetul mai "direct"...

Edited by SuperDuper, 01 April 2009 - 19:00.


#10
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
M-am gandit ca sunetul e mai bun prin receiver decat amplificatorul de pe placa de sunet.

#11
antinari

antinari

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,843
  • Înscris: 08.12.2006

View PostIon_de_la_Raion, on Apr 1 2009, 18:24, said:

Am ascultat un FLAC si s-au auzit acele distorsiuni. Am decomprimat FLAC-ul (care ar trebui sa fie lossless), cu acelasi decodor cu care si ascult, in WAVE, am rulat WAVE-ul (deci PCM decomprimat) si se aude perfect. Am scris acel WAVE pe un CD audio, am rulat CD-ul, aceleasi probleme. Ciudat, pentru ca pe CD audio informatia sta in RAW, tot in format PCM, practic acelasi WAVE fara header. Daca ar fi decompresorul FLAC, nu-mi dau seama de ce in WAVE se aude bine, iar la audio cd tot cu distrosiuni. Nu sint impresii, nu sint gargauni de-ai mei, diferentele sint mici, insesizabile poate pentru unii, dar eu le simt. Si pe cuvant, de cand stiu ca sint acolo, numai pe ele le aud. E si o problema de logica. Nu-mi dau seama unde e problema. Sigur ca ar trebui vazut la fata locului, dar subiectivismul si urechea muzicala a fiecaruia conteaza cel mai mult.
O chestie importantă, zic eu, de care ai uitat: în ce player ai rulat respectivul cd? În ce player ai ascultat flac-ul și ulterior wav-ul? În alte playere ai încercat? O fi același decodor, dar e foarte posibil ca "on the fly" să mai dea și erori.

View PostIon_de_la_Raion, on Apr 1 2009, 18:24, said:

Antinari: la boxe ascult incet (pentru a nu deranja) si la casti puternic. Dar oricum sint diferente notabile intre casti si boxe, nu cred ca se pot compara. Am inteles ca la boxe e un etaj suplimentar de amplificare, boxele au 5 difuzoare fiecare, cu filtre, e normal ca banda sa fie redata diferit, castile au un singur difuzor pe canal, pe de alta parte sunetul intra direct in ureche, sincer, nu cred ca se pot compara.
Dacă ai distorsiuni armonice din receiver atunci sunt prezente și în boxe și în căști, indiferent de numărul de căi. Sau doar în boxe. Sau doar în căști. În funcție de asta se pot trage niște concluzii. Atâta timp cât nu poți preciza dacă acele distorsiuni sunt prezente și în boxe, înclin să cred că de fapt nu e o problemă reală, ci subiectivă.

View PostIon_de_la_Raion, on Apr 1 2009, 18:24, said:

Referitor la perturbatii, sincer, nu cred ca e cazul ca ceva sa bruieze pe asemenea frecvente scazute (in spectrul audibil).
Never say never ;)

View PostIon_de_la_Raion, on Apr 1 2009, 20:47, said:

M-am gandit ca sunetul e mai bun prin receiver decat amplificatorul de pe placa de sunet.
Păi e sau nu? Mi-e greu să cred că nu ai încercat.

#12
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Cam la fel suna si prin receiver si direct prin placa de sunet. CD-ul l-am ascultat pe calculator, pe aceeasi iesire si acelasi player ca ca WAV-ul si FLAC-ul.

#13
antinari

antinari

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,843
  • Înscris: 08.12.2006

View PostIon_de_la_Raion, on Apr 2 2009, 00:31, said:

Cam la fel suna si prin receiver si direct prin placa de sunet. CD-ul l-am ascultat pe calculator, pe aceeasi iesire si acelasi player ca ca WAV-ul si FLAC-ul.
Nu-i nici din cd și nici din player, ci din unitatea optică.

#14
buncar

buncar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,725
  • Înscris: 15.04.2005

View PostIon_de_la_Raion, on Mar 31 2009, 02:46, said:

Nu stiu daca sint la sectiunea potrivita, dar problema mea implica si casti, deci sper sa fi postat unde trebuie.

Ascult muzica in felul urmator de pe PC: Placa de sunet este un Creative SB X-Fi Platinum Fatal1ty Champion si este legata prin cablu optic la un receiver Denon AVR-1509, la care e conectata o pereche de casti Sehnheiser HD595. Problema e ca am senzatia ca volumul sunetului scade progresiv in timp, la aceleasi reglaje. In plus, si calitatea sunetului pare a se degrada progresiv. Stiu castile ca avand impedanta 50 ohmi, dar nu stiu impedanta de intrare a receiverului pentru iesirea de casti. Credeti ca e posibil castile sa fi produs stricaciuni receiverului, datorita impedantei neconforme ? Aprecierile sint subiective si asta face depistarea problemei mai grea. Tot acest lucru s-a intamplat pe parcursul a doar o luna. La fel, pe langa scaderea de volum, pare a fi si o degradare a sunetului, de lipsa a claritatii acestuia, aparand distorsiuni practic in tot spectrul de frecventa. Am incercat si cu mai multe surse, si cu un NMT, la fel cu iesire optica si cu un DVD recorder stationar si cu tunerul propriu.
Cred ca esti perfectionist iar urechea ta te minte...

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate