Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
O femeie sustine ca este propriet...

Damsel (2024)

Cum schimb parola la un ZTE F6605R?

5 mituri comuniste demontate
 Pet Shop Boys - It's not a cr...

Tigla metalica

Recomandari Termopan + Velux

Sfaturi amplificator + bose
 Voi intelegeti ce va zic animalut...

Router nou fara port pentru fibra...

Cum mai stam cu asigurarile de ri...

Cer autorizatie, modific fara aut...
 Beko masina de spalat rufe WUE 77...

Aer conditionat Multisplit / case...

e-TVA din August 2024

Ventilatorul centralei nu se opre...
 

Gratar/tigaie pentru friptura - peste, pui fript, mici etc

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
40 replies to this topic

#1
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,637
  • Înscris: 18.10.2011
Caut ceva simplu, de buget (pana in 100 de lei, in principiu) si relativ generic, sa mearga orice friptura. Pentru o bucatarie mica de bloc.

Nu ma pricep practic deloc la prajit carne sau altele asemenea (le fac altii pentru mine), dar am de luat o tigaie /gratar pentru peste sau carne de pui slaba. Nimic complicat sau sofisticat, doar sa isi faca treaba sanatos, fara mult fum/arsatura, sa mearga aproape orice carne pe el. Sa se poata curata relativ usor, adica fara frecat mult cu peria de sarma (stiu ca cele vechi aveau problema asta etc).

Intreb daca e OK sa iau ceva glazura ("ceramica" / teflon? nu stiu...) - de ex. https://www.emag.ro/...CPP0MBM/Â Â - in ideea ca ar fi mai usor de curatat (dar inteleg ca modelele de buget se zgarie repede, am si vazut asta), sau ceva de fonta etc. Sau altceva, ce ziceti?

Multumesc.

Edited by aaaa4567, 14 June 2024 - 15:32.


#2
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,568
  • Înscris: 05.06.2009
Dacã nu vrei fum, miros și stropi pe aragaz/pereți, o alegere buna ar fi tigaia dry cooker. Se curata ușor.
Exista doua modele, unul cu zona de gaurele pe centru, celalalt cu zona de gaurele pe margine.
Singurul dezavantaj ar fi timpul mai mare de preparare decât în tigaie/grill clasic, deoarece intensitatea flãcãrii trebuie sa fie medie, nu la maxim.
Uite cum arata, ca sã-ți faci o idee.
https://oferte-shop....DBoCVl8QAvD_BwE

#3
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,850
  • Înscris: 02.08.2021
Grătarul de aragaz cel mai bun lucru. https://carrefour.ro...-cm-19-31504004

#4
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,780
  • Înscris: 06.01.2007
Fonta pentru friptura. Posibil sa depaseasca putin bugetul, dar fonta e fonta.
https://efonta.ro/pr...-grill-26-5-cm/
Am pus-o ca exemplu, eu nu o am fix pe asta.

#5
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,637
  • Înscris: 18.10.2011

View Postcorinadaniela, on 14 iunie 2024 - 15:47, said:

Dacă nu vrei fum, miros și stropi pe aragaz/pereți, o alegere buna ar fi tigaia dry cooker. Se curata ușor.
Exista doua modele, unul cu zona de gaurele pe centru, celalalt cu zona de gaurele pe margine.
Singurul dezavantaj ar fi timpul mai mare de preparare decât în tigaie/grill clasic, deoarece intensitatea flăcării trebuie sa fie medie, nu la maxim.
Uite cum arata, ca să-ți faci o idee.
https://oferte-shop....DBoCVl8QAvD_BwE
Am deja un model asemanator, ma descurc si cu el, l-am folosit pt prajit pui, nu e rau, atat ca se mai prinde de fund, mai ales daca nu pui suficient ulei. Nu are acel grilaj care ca ar face textura mai... interesanta.

#6
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,780
  • Înscris: 06.01.2007
Sau.. mai bine
https://efonta.ro/pr...ibila-51x24-cm/

PS si eu tre sa aleg una pentru microunde, dar o sa iau ceva mai carnos(un 5kg), cu striatii mai adanci (ca sa nu pluteasca friptura in grasime), cu canale de colectare grasime. N-am gasit inca nimic, dar probabil ca o sa fie mai scumpa.

Edited by maccip, 14 June 2024 - 16:10.


#7
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,637
  • Înscris: 18.10.2011

View Postmaccip, on 14 iunie 2024 - 16:06, said:

Fonta pentru friptura. Posibil sa depaseasca putin bugetul, dar fonta e fonta.
https://efonta.ro/pr...-grill-26-5-cm/
Am pus-o ca exemplu, eu nu o am fix pe asta.
Intreb si eu... fonta e materialul din care se faceau si gratarele alea vechi, pe care le foloseau parintii nostri prin anii 70-80, nu?

Inteleg ca are inertie termica dar e chiar ce trebuie. Si trebuie pastrat uns cu ulei, ca sa nu rugineasca. Nu mi se pare un efort deosebit, dar intreb.

View Postmaccip, on 14 iunie 2024 - 16:09, said:

Sau.. mai bine
https://efonta.ro/pr...ibila-51x24-cm/

PS si eu tre sa aleg una pentru microunde, dar o sa iau ceva mai carnos(un 5kg), cu striatii mai adanci (ca sa nu pluteasca friptura in grasime), cu canale de colectare grasime. N-am gasit inca nimic, dar probabil ca o sa fie mai scumpa.
Nu e mai bine sa iau cu capac, in ideea ca ii face si un  fel de innabusire (se patrunde mai usor/mai bine cu capac)? Nu stiu... Ma gandesc si la aragaz, ca stiu ca sar stropii de ulei, cat si la fum. Bine, ca oricum, nu fac decat ocazional...

#8
SharonCollins

SharonCollins

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,223
  • Înscris: 07.04.2017
Gratarul pentru aragaz , a postat Valy_user  mai sus link.

#9
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,637
  • Înscris: 18.10.2011
In primul rand, va fi folosita pt peste la gratar (somon etc) dar si pentru ceva mici. Mai fac din astea... ocazional. Puiul se prajeste in alta parte etc.

View PostValy_User, on 14 iunie 2024 - 15:52, said:

Grătarul de aragaz cel mai bun lucru. https://carrefour.ro...-cm-19-31504004
Auziti, dar intreb si eu asa (poate prosteste, recunosc)... vad ca e pus direct pe aragaz... nu se cam distruge tabla aia din otel sau ce e, daca sta direct pe foc? Posted Image  - https://www.emag.ro/...mpaign=(RO:eMAG!)_Shopping_-_Low_ASP_Test_Ian_2024&utm_content=156660397406&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw1K-zBhBIEiwAWeCOFz_x50PMdGDKTrUahhUTAkufvuzxuT570KOciIZ9PV7g_lEkAcs3LRoCccgQAvD_BwE

#10
SharonCollins

SharonCollins

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,223
  • Înscris: 07.04.2017
Si cratitele si oalele cu care ai crescut nu tot asa erau?!🙄

Edited by SharonCollins, 14 June 2024 - 16:30.


#11
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,850
  • Înscris: 02.08.2021
Ține cel puțin 10 ani. După îl mănâncă rugina de bagi degetul prin el.
Dar nu are nici cea mai mică problemă cu focul/temperatura.
Și să pui puțină apă în tava aia de jos de fiecare dată.

Edited by Valy_User, 14 June 2024 - 16:32.


#12
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,568
  • Înscris: 05.06.2009
Grill ul acela pentru aragaz se folosește punând putina apa în vasul de jos, mai curge și zeama/grãsime din carne. E același material ca la oalele clasice emailate.
Pe vremuri se folosea acest tip de grãtar, tot asa se punea apa în vasul inferior, principiul de funcționare e același ca la cel rotund.
https://www.emag.ro/...paign=(RO:Whoop!)_3P-Y_%3e_Bucatarie_and_Servire&utm_content=79559823594&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw1K-zBhBIEiwAWeCOF1TOdd0AzxKYMg1wz2m4AiUe7GMEZBpPHCOYDdAAc_i6HurGU7aKDhoCq8kQAvD_BwE


#13
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,622
  • Înscris: 25.11.2007
Eu folosesc o Tigaie grill Tefal Ingenio Unlimited 26cm, invelis antiaderent Titan, inductie, negru - 130 lei pentru toate tipurile de carne, 600 grame pe tură, ca să nu fie înghesuială.

Edited by jumborom, 14 June 2024 - 16:41.


#14
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,780
  • Înscris: 06.01.2007

View Postaaaa4567, on 14 iunie 2024 - 16:12, said:

Intreb si eu... fonta e materialul din care se faceau si gratarele alea vechi, pe care le foloseau parintii nostri prin anii 70-80, nu?
Inteleg ca are inertie termica dar e chiar ce trebuie. Si trebuie pastrat uns cu ulei, ca sa nu rugineasca. Nu mi se pare un efort deosebit, dar intreb.
Fonta e fierotenia aia cenusie, grea, groasa, cu aspect poros, casanta, care se prelucreaza doar prin turnare (de aia e scumpa, ca nu se lamineaza). Nu stiu sa zic de tigaile si ceaunele bunicii, ca unele erau facute din zamac sau un alt aliaj de-asta dubios cu aluminiu, nicio treaba cu fonta.
Tigaile de fonta, ceaunele, cica trebuie pastrate cum zici tu, sa fie antiaderente. Care le vrea antiaderente.
Dar pentru un grill, nu trebuie sa fie antiaderente, ca face crusta si se desprinde carnea.
Curatatul.. na.. e mai greu ca la o tigaie antiaderenta, dar si temperatura la care se gateste e mai mare. Nu poti compara.
Totusi, carnea lasa grasime si aia e ok de curatat, atata timp cat nu arde. O sa mai si arda, dar.. aia e. Doar asa poti obtine gust de gratar, cu munca si dedicatie.
:D

Exista si fonta emailata, care se curata ceva mai usor, dar e ceva mai scumpa. Majoritatea e emailata. Eu doar de astea am ca grill, dar am si un ceaun de fonta ikea, neemailat, care e folosit practic in 80% la mamaliga. E ok, se curata fara probleme. A facut si tigaie picanta, sau pastrama la ceaun, dar in ultima vreme face totul la multicooker ca merge treaba mai repede, mai greu sa ratezi mancarea si se si curata mai usor.

Chestia aia cu grasimea e pentru non-aderenta, doar ca eu le bag la masina de spalat si nu se mai formeaza acel strat antiaderent din povesti. Cica nu trebuie s-o speli. Ete nah!

In privinta ruginii, ele nu se recomanda la masina de spalat ca ruginesc. Dar eu tot le bag si nu se vede rugina. Si daca o fi, probabil ca avem si nevoie de fier in organism. :)

#15
radu103

radu103

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,808
  • Înscris: 15.11.2003

View Postaaaa4567, on 14 iunie 2024 - 15:30, said:

Caut ceva simplu, de buget (pana in 100 de lei, in principiu) si relativ generic, sa mearga orice friptura. Pentru o bucatarie mica de bloc.
Tigaia grill de la Auchan de 28x28cm (marca lor, patrata cu colturi rotunjite) mi se pare cea mai buna si rezistenta pan-acum.
Nu cred ca gasesti grill bun sub 100 lei totusi

View Postjumborom, on 14 iunie 2024 - 16:36, said:

Eu folosesc o tigaie grill Tefal - 130 lei pentru toate tipurile de carne, 600 grame pe tură, ca să nu fie înghesuială, merge și pe plitele cu inducție.
Cea no-name de la Auchan e mai buna si mai rezistenta (mai grea, mai mare si mai robusta)

#16
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,780
  • Înscris: 06.01.2007
Am comandat-o.
https://www.cata.ro/...2248082563.html

Am una de la ikea si a crapat la inductie. Am incins-o prea rapid, neuniform si a crapat de la dilatare. Acum curge prin ea.
Oricum, nu era speciala pentru inductie. Era insa faina, pacat!

#17
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,850
  • Înscris: 02.08.2021
De banii ăia mai bine îți luai Tefal OptiGrill sau alte grătare electrice similare.

Edited by Valy_User, 14 June 2024 - 16:58.


#18
altuser09

altuser09

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,503
  • Înscris: 25.08.2009
https://www.emag.ro/...4/pd/D1CXMMBBM/
Fonta adevarata. Eu am gasit-o acum vreo 2 ani la 42 lei, la Selgros.
Dezavantajul este ca nu te scapa de fum, stropi de grasime.
Dar daca nu vrei asa ceva, te multumesti cu mancarea comandata.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate