Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mi am luat 4x4

Recomandare laptop cu luminozitat...

Cautarea pe google android nu merge

Caut serviciu serios de captura v...
 Frauda magazin online

AC Woods Venezia Smart - nu races...

podea ciment denivelata

Îndepartare bule folie reflectoriz...
 Revista imobiliara cu poze... cir...

Recomandare soundbar pentru laptop

Veți renunța in 2025 la...

Coaxial pentru cablare casa
 "Gipane" cu girofar care ...

Mai e cineva pe forum, in afara d...

COSAFA CUP 2024

Cartela internet cu roaming - com...
 

Momentul Aprilie 1964

* * - - - 3 votes
  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1
djl

djl

    Lustră cu ventilator. Oile au votat cuțitul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 113,109
  • Înscris: 13.06.2004
Anul ăsta se împlinesc 60 de ani de la "Declarația din Aprilie". Istoriografia comunistă sau uneori așa zis naționalistă consideră acea declarație ca fiind una importantă în istoria și independența României. Mai mult ca sigur că exagerează, cu toate că a fost o ruptură destul de mare față de U.R.S.S.
Dar cum s-a ajuns aici? Regimul comunist din România, la începuturi și în ultimii ani a fost unul dintre cele mai nenoricite dintre toate regimurile comuniste. Nu pot să mă gândesc prin ce au trecut mii de oameni nevinovați.
În 1956 are loc Revoluția din Ungaria, care se lasă cu represiuni în România și care sperie conducerea comunistă din România, scoțând cotele obligatorii nenorocite aplicate țăranilor și accelerând o mai bună aprovizionare a orașelor. Deși regimul comunist din România trăia datorită Moscovei și fusese o mare slugă a Moscoviei, în 1958, probabil și datorită faptul că Hrușciov voia să-și mai spele imaginea din 1956, trupele U.R.S.S. se retrag din România și din păcate urmează un alt val de (re)arestări, unii murind.
O dată cu mica libertate de mișcare, România începe să se apropie de Vestul pe care-l critica, apelând la ajutor tehnologic (până la urmă și alte țări ale Pactului de la Varșovia au făcut asta) și promovându-și o imagine mai bună. În 1962 are loc Criza rachetelor din Cuba și România transmiste S.U.A. că nu are legătură cu nebunia lui Hrușciov și nu se va implica în vreun eventual război. Tot atunci, la finalul vizitei delegației țărilor Pactului de la Vașrovia în U.R.S.S., Gheorghiu-Dej nu se întoarce alăturo de Hrușciov, ci mai rămâne în S.U.A. Regimul se făcuse deja popular în rândul populației și începe și eliberarea ultimilor dețunuți politici.
Să fi fost doar dorința de putere, care a făcut regimul să dorească o oarece popularitate în rândul populației, plus nebuniile lui Hrușciov care au dus la Aprilie 1964 sau au mai fost și alte cauze?

#2
Jimbo91

Jimbo91

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 379
  • Înscris: 22.06.2023
ai scris tu textul sau e copy paste ?

#3
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,276
  • Înscris: 10.07.2013
Este reala declaratia din Aprilie 1964: Posted image

Declaraţia din aprilie 1964 a fost testamentul lui Gheorghe Gheorghiu Dej

La sfârşitul anilor ’50 şi începutul anilor ’60, relaţiile cu sovietici deveniseră mai reci. Trupele sovietice fuseseră retarse din România, apoi au plecat şi consilierii ruşi. Pe plan internaţional România a  jucat abil în conflictul chino-sovietic prin care regimul de la Bucureşti şi-a atras sprijinul chinez. În acelaşi timp, au fost refăcute relaţiile cu Iugoslavia.  La începutul anului 1964,  România a respins public “planul Valev”  prin care  ar fi fost creat un “complex economic interstatal” (Basarabia, sudul Ucrainei, sud-estul României şi nordul Bulgariei).  În această atmosferă, Gheorghe Gheorghiu-Dej a decis să imprime un nou curs regimului politic, dând semnalul începerii desprinderii României de pe orbita Uniunii Sovietice. Între 15 – 22 aprilie 1964, în cadrul Plenarei Lărgite a C.C. al P.M.R., a fost dată publicităţii Declaraţia cu privire la poziţia P.M.R. în problemele mişcării comuniste şi muncitoreşti internaţionale, considerat apoi primul pas într-o politică de emancipare relativă faţă de URSS. Declaratía din aprilie  1964 a fost pregătită din timp și cu multă grijă, în mare secret.  Ea a fost redactată de un grup de activişti de partid din care a făcut parte şi Gheorghe Apostol.
[ https://www.rador.ro/wp-content/uploads/2017/06/dej.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

*Se observa in imagine si viitorul presedinte Nicolae Ceausescu....

După retragerea trupelor sovietice din România, au rămas consilierii. Aceştia erau la Ministerul Forţelor Armate, la Securitate, la Interne, la toate ministerele economice ….  Erau plãtiţi de noi şi ei şi familiile lor. Stãteau în casele noastre, nu plãteau chirie. Trebuia sã scãpãm şi de ei! Şi s-a ridicat problema asta, de asemenea, în faţa lui Hruşciov: “Nu mai avem nevoie de consilierii dumneavoastră!”   Ei s-au retras în etape, cã nu puteau să plece toţi odatã.  Întîi a trebuit sã plece cei de la Interne. Şi de la Securitate. Pe urmã cei de la armatã şi-apoi cei de la ministerele economice. Apoi a început lupta pe linie economicã, dupã ce s-a terminat cu Sovrom-urile, a venit Hruşciov cu ideea integrãrii economice. Cu C.A.E.R.-ul şi mai tîrziu cu “planul Valev ” … Tot timpul când s-a discutat problema integrãrii… noi vorbeam de cooperare, de colaborare şi el [Hrusciov] vorbea de integrare. Poziţia României a determinat ca aceastã organizaţie economicã a ţãrilor socialiste – C.A.E.R.-ul  – sã nu devinã un centru unic de planificare şi de conducere a economiei ţãrilor socialiste. Care trebuiau sã fie subordonate economiei sovietice. Şi nu s-a hotãrît nimic. Pânã … la începutul anului 1964, când s-a publicat zonele economice prevãzute de cãtre acest economist, Valev. Când a vãzut Dej în ziar şi harta în care eram noi aşezaţi ca ţarã agricolã, împreunã cu Bulgaria şi o parte a Ungariei, a spus : “Nu se mai poate! Am terminat cu Sovrom-urile, am terminat cu armata şi-acum trebuie sã dãm bãtãlia decisivã! Trebuie sã stabilim noi baze principiale de relaţii şi pe linie de partid şi pe linie de stat. Nu numai cu U.R.S.S., cu toate ţãrile socialiste! Şi nu numai cu ţãrile socialiste, cu toate ţãrile lumii ”. Aşa s-a nãscut ideea unei declaraţii pe care trebuie s-o adopte Plenara Comitetului Central şi care s-a produs în aprilie 1964.  Declaraţia a fost redactată de un colectiv. Eu am mai scris lucrul ãsta, aici mã contrazic cu [Paul Niculescu] Mizil. Mizil spune c-a fost un colectiv care a lucrat sub conducerea lui Ceauşescu la partid. Eu ştiu de un colectiv care a lucrat la Predeal, sub conducerea lui Dej. Şi din colectivul ãsta am fãcut şi eu parte. S-a lucrat efectiv la Predeal. Dej în fiecare sãptãmânã, sâmbãta, era la Predeal. Şi vedea ce s-a scris în cursul sãptãmînii. Şi începeam sã discutãm pe capitole. Şi venea cu noi idei, cu noi propuneri şi iar mai lucram o sãptãmînã. Şi iar venea, şi iar vedea. Şi iar mai fãceam nişte îmbunãtãţiri. Şi-aşa a durat o lunã de zile elaborarea acestui document. Cuvânt cu cuvânt. Şi pricipiile acestea de bazã, care au fost stabilite prin relaţiile dintre partide mai ales, ãstea au fost dictate de Dej.
Aceastã Declaraţie din aprilie 1964 a fost testamentul lui Dej.

Edited by xmanyacs77, 25 April 2024 - 20:28.


#4
rixthina

rixthina

    Vânt in pupa!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,555
  • Înscris: 29.10.2017
Si americanii s-au linistit ca nu vor fi atacati de Romania in criza rachetelor.

#5
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,318
  • Înscris: 24.02.2007
Declaratie care ce cuprinde?

View Postdjl, on 25 aprilie 2024 - 19:03, said:

vizitei [...] în U.R.S.S., Gheorghiu-Dej nu se întoarce alăturo de Hruşciov, ci mai rămâne în S.U.A.

?

#6
wld-ro

wld-ro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,188
  • Înscris: 04.09.2013
Imi place poza cu tigara in mana.

Imi aminteste de asta:

Attached File  Untitled.jpg   108.55K   76 downloads

#7
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,815
  • Înscris: 27.10.2007

View Postdani.user, on 25 aprilie 2024 - 21:55, said:

Declaratie care ce cuprinde?
Declaratia are sapte capitole:
I. ACȚIUNEA PARTIDULUI NOSTRU IN VEDEREA ÎNCETĂRII POLEMICII PUBLICE
II. EPOCA NOASTRĂ, EPOCA TRECERII DE LA CAPITALISM LA SOCIALISM
III. APĂRAREA PĂCII, CAUZA VITALĂ A ÎNTREGII OMENIRI
IV. SISTEMUL MONDIAL SOCIALIST, FACTOR DETERMINANT AL DEZVOLTĂRII ISTORICE
V. MIȘCAREA DE ELIBERARE NAȚIONALĂ, PARTE INTEGRANTA A PROCESULUI REVOLUȚIONAR MONDIAL
VI. MIȘCAREA COMUNISTA INTERNAȚIONALA, CEA MAI INFLUENTA FORȚĂ POLITICA A CONTEMPORANEITĂȚII
VII. PENTRU SALVGARDAREA UNITĂȚII ȘI COEZIUNII MIȘCĂRII COMUNISTE INTERNAȚIONALE

Porneste de la disensiunile existente atunci intre PCUS si PC Chinez pentru a afirma ca este nevoie de o rearanjare a relatiilor intre partidele comuniste/muncitoresti, in scopul asigurarii victoriei socialismul /  comunismului in lume.
Adresam un apel către toate partidele frățești și în primul rînd către cele două mari partide, Partidul Comunist al Uniunii Sovietice și Partidul Comunist Chinez : să ne unim cu toții eforturile pentru a bara calea sciziunii, pentru a salvgarda unitatea și coeziunea lagărului țărilor socialiste, a mișcării comuniste și muncitorești mondiale.

Documentul acrediteaza ideea ca fiecare partid comunist are dreptul de a alege calea prin care infaptuieste comunismul in tara sa, aspect care poate fi privit ca:
- o declaratie de independenta fata de URSS
- o contestare a pozitiei de lider absolut, asumate PCUS.
Elaborarea, alegerea sau schimbarea for melor și metodelor construcției socialiste constituie un atribut al fiecărui partid marxist-leninist, un drept suveran al fiecărui stat socialist.

Oamenii erau convinsi de victoria socialismului in lume, iar declaratia se incheie cu:
Mai mult decît oricînd sunt de o arzătoare actualitate concluziile Declarației de la Moscova din I960 că „interesele luptei pentru cauza clasei muncitoare impun unirea tot mai strinsă a rîndurilor fiecărui partid comunist și ale marii armate a comuniștilor din toate țările".

Documentul original il gasesti aici, iar o varianta text, OCR-izata automat o gasesti aici.

Edited by strongsss, 26 April 2024 - 08:08.


#8
ionut76

ionut76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,381
  • Înscris: 05.04.2006
Ca sa zic asa, a fost o vreme cind nu eram sclavii Europei. :)

#9
djl

djl

    Lustră cu ventilator. Oile au votat cuțitul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 113,109
  • Înscris: 13.06.2004

Vizualizare mesajdani.user, pe 25 aprilie 2024 - 21:55, a scris:

?

Adică Gheorghe Gheorghiu-Dej a plecat împreună cu Hruşciov şi probabil alţi reprezentaţi ai ţărilor Pactului de la Varşovia în S.U.A., pentru a merge la o conferinţă O.N.U. Era o delegaţie comună, care probabil dorea să arate unitatea Lagărului Socialist European, deci trebuia să ajungă împreună şi să plece împreună. Numai că Gheorghiu-Dej a ţinut să nu mai fie în grup la întoarcere şi asta a arăta o deviere de la imagine.
Păcat că Ceauşescu a fost un idiot şi a dat cu piciorul la schimbare...

Vizualizare mesajrixthina, pe 25 aprilie 2024 - 21:04, a scris:

Si americanii s-au linistit ca nu vor fi atacati de Romania in criza rachetelor.

Vrei să zici invers.

Vizualizare mesajJimbo91, pe 25 aprilie 2024 - 20:10, a scris:

ai scris tu textul sau e copy paste ?

Eu l-am scris. Ştiu că nu e chiar bine structurat...

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate