Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sfc scannow blocat la 99 la suta

hdd 2,5" sata 250GB unallocat...

Comparatie consum inverter vs non...

Hidrofor defect arunca apa inapoi...
 Apa la sticla din sticla

Întrebuințare telefoane vechi...

Dacia Lodgy sau Dacia Docker ?

Valeriu Nicolae
 Exista vreun dezavantaj la constr...

Senzori de miscare ce nu aprind l...

Problema martori semnalizare dire...

Senzori de miscare cu lampi ce se...
 Samsung soundbar

Umplere gol tamplarie-glaf

Produse inapoiate cu zgarieturi

Recomandare laptop cu specificati...
 

Locuri de pelerinaj religios descoperite recent?

- - - - -
  • Please log in to reply
13 replies to this topic

#1
Piscopescu

Piscopescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,507
  • Înscris: 24.03.2018
Citeam articolul de aici si ma gandeam: cate astfel de locuri de pelerinaj au devenit cunoscute in Romania ultimilor 20-30 de ani? Fara legatura cu confesiunea desi presupun ca cele ortodoxe sunt majoritare...

Edited by Piscopescu, 05 May 2020 - 21:53.


#2
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,946
  • Înscris: 28.11.2006
Acum vreo 25 de ani, cand eram prin liceu, aparuse un preot care cica facea minuni. Intr-o comuna amarata din Prahova, Malaiesti (cred ca 99% nici n-ati auzit de ea si n-ati pierdut nimic). Chestia e ca in zilele cand facea slujba se adunau sute de oameni, poate chiar cateva mii. Apoi preotul asta a avut niste necazuri (se pare ca i s-a incenat o relatie cu o femeie casatorita sau ceva asemanator) si a fost mutat prin alta parte. Iar de atunci si comuna asta a recazut in anonimat. Daca mai tinea nebunia, putea fi un al doilea Arsenie Boca :P

#3
atupi

atupi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,616
  • Înscris: 17.08.2007
Atractiile astea punctuale apar si dispar de-a lungul timpului. E o combinatie de marketing religios si psihoze colective.

#4
rumegus

rumegus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,349
  • Înscris: 03.04.2011
Si la Pomohaci mergea lumea buluc, din toata tara...

#5
Piscopescu

Piscopescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,507
  • Înscris: 24.03.2018

View Postatupi, on 05 mai 2020 - 23:48, said:

E o combinatie de marketing religios si psihoze colective.

Marketing religios is cool - totusi, anii 2000&stuff...

View Postrumegus, on 06 mai 2020 - 06:18, said:

Si la Pomohaci

Pomohaci e inca in viata.

Ontopic: incercati sa ramaneti in zona exemplului meu, pls.

#6
Augustus1978

Augustus1978

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 934
  • Înscris: 01.02.2019
Mergi la Maglavit. Daca merg mult "Fatima" Romaniei o sa reinvie. Vezi Miracolul de la Maglavit.

#7
Piscopescu

Piscopescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,507
  • Înscris: 24.03.2018
Maglavit a depins tot de un om viu, Petrache Lupu...

#8
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,118
  • Înscris: 07.07.2006
Pare că sînt destule, e o activitate care s-a dezvoltat ca multe altele în ultimii 15 ani, pentru că a crescut interesul pentru religie, crește și conștientizarea existenței unor călugări, duhovnici sau chiar numai locuri cu valoare spirituală, crește nivelul de trai și posibilitatea oamenilor de a face turism, explodează miturile și legendele din jurul a tot soiul de grote, bolovani etc. Deci - globalizarea Posted Image De fapt, dezvoltarea turismului și a gustului pentru curiozități, mai ales că acum pot fi și puse în practică.
Cred că cel mai celebru e mănăstirea Prislop, care e legată de celebrul Arsenie Boca. Acolo are mormîntul. Acum 10-15 ani era o mănăstire liniștită, acum maicile de acolo nu au liniște cît ține ziua, au de gestionat cozi de pelerini.
Și alte locuri legate de Arsenie sînt asaltate de curioși și credincioși, de pildă o biserică de lîngă București care a fost pictată de Boca. E o biserică normală, parohială, biserica satului Drăgănescu, unde ar trebui să se desfășoare liniștite slujbele în compania sătenilor. Duminica cel puțin, ulițele sînt pline de mașini parcate, venite de la București, iar biserica e neîncăpătoare, probabil localnicii abia au loc în propria biserică. Mă rog, asta e oarecum la limita ideii de pelerinaj. Mulți care vin nici nu apucă să intre să vadă pictura.
Sau mănăstirea Sîmbăta, unde e semnalizat un izvor la care mergea părintele Boca.
Alt loc unde acum 15 ani era liniște, deși și pe atunci se știa legenda crucii făcătoare de minuni (sau poate numai cine a citit Zahei Orbul o știa Posted Image ), iar acum e vînzoleală de autocare și coadă la intrarea în biserică este mănăstirea Dervent din zona Ostrov, sud vestul Dobrogei.
Un soi de pelerinaj mistico-dacico-ortodox este și la mănăstirea rupestră Șinca Veche, care chiar merită văzută, e interesantă și bine conservată și amenajată pentru turism (rămășițele unei mănăstiri, cu tot cu chilii, biserică etc. săpată într-un deal, într-o rocă moale, gresie cred, neclar cît de veche, probabil de prin secolul 18). Lîngă, la distanță cît să nu deranjeze vizual zona arheologică, e și un mic schit ortodox construit de curînd, de o arhitectură foarte reușită, ca o căsuță țărănească (ideală) cu pridvor. Despre mănăstirea veche evident că circulă legende despre vechime, energii, păgînism etc., așa că aici chiar vin pelerini  de confesiuni mai „sincretice”.
Știu că multă lume caută să viziteze și mănăstirea Cetățuia Negru Vodă, tot dintr-un amestec de fascinație pentru amplasamente inedite, vestigii rupestre și legende legate de energii și minuni.
Există și pelerinaje din motive strict religioase, duhovnicești. De pildă, la Mănăstirea Techirghiol, cît trăia părintele Papacioc, era mereu lume care spera măcar să îi prindă privirea, asta pe lîngă numeroșii credincioși care se spovedeau la părintele, și veneau pentru asta din toată țara, de cîteva ori pe an. Aici e vorba de motivații mai puțin excentrice, pelerinajul nu se face ca la o „curiozitate”, sau „minune a lumii”, ci din motive și convingeri personale.
Cam astea sînt locurile mai celebre, care mi-au venit repede în minte.
Altfel, mai sînt destule peșteri sau chilii pe unde se zice că a viețuit cutare sfînt, sau chiar e dovedit cu scrieri, și sînt vizitate din pricina asta, nu știu dacă se pot numi pelerinaje. Cum e peștera Sf Apostol Andrei, sau peștera Sf Antonie de la schitul Iezer (pe la Olănești). Toate sînt ținta unor călători la un moment dat.

Edited by abancor, 06 May 2020 - 11:04.


#9
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,895
  • Înscris: 04.07.2010

View Postabancor, on 06 mai 2020 - 11:01, said:

... peștera Sf Antonie de la schitul Iezer (pe la Olănești) ...

Eu am aflat de ea chiar acolo. O mică săgeată indicatoare îndrumă turistul către o poiană la marginea căreia e o stâncă micuţă în care călugărul a scobit atât cât să-şi facă un culcuş. N-aş numi-o peşteră. Dar tu zici bine, până în poiană sunt tăiate trepte direct în pământ şi consolidate cu scânduri. Şi mai sunt şi balustradele din lemn, demne de o cauză mai bună.
Mai impresionante şi misterioase sunt cele 3 cruci în basorelief săpate în malul stâncos al râului, acoperite cu muşchi, ceva mai jos de schit, chiar la nivelul apei. Când am fost eu acolo (acum vreo 17 ani) şi către cele 3 cruci erau balustrade din lemn care te ajutau să cobori din drumul forestier până pe prund. Misterul celor 3 cruci se risipeşte la schit, unde se poate citi pe un panou toată legenda legată de masacrarea călugărilor.

Dar ne-am cam depărtat de subiectul topicului. Oricum, în prezent se tot vehiculează ideea de a nu mai dezgropa morţii după 7 ani de la înmormântare, ci după 10 ani, La câte "e"-uri îngurgităm zinic, mă gândesc că după ce vom muri vom fi cu toţii consideraţi sfinţi ...


Sănătate şi tcb !

#10
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,118
  • Înscris: 07.07.2006

View PostOvidiuNS, on 06 mai 2020 - 13:42, said:

Eu am aflat de ea chiar acolo.
Și eu la fel! Și tot acu jde ani, prin 99, avea un amic o mașină de teren și am făcut niște excursii prin zonă, ca să ne folosim de ea (să ne bucurăm de mașină mai bine zis, dacă tot o aveam la dispoziție), am dat atunci și peste schitul Pahomie, rupt de lume, părea un loc venit direct din alte vremuri.

Edited by abancor, 06 May 2020 - 14:28.


#11
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,895
  • Înscris: 04.07.2010

View Postabancor, on 06 mai 2020 - 14:27, said:

... acu jde ani, prin 99, avea un amic o mașină de teren și am făcut niște excursii prin zonă ...

Eu prin 2003, când mă duceam destul de des la Vâlcea cu treburi. Şi în momentele libere mă duceam pe coclauri cu maşina. Nu era de teren, era o maşină normală, drumul până la schitul Iezer (am întâlnit şi denumirea de Ezer) e forestier, dar foarte bine întreţinut.
Tot atunci am ajuns într-una din zile şi la Mânăstirea Frăsinei, unde femeile nu au acces. E un panou mare pe care scrie că e interzis "sub aprig blestem". Pentru femei e construită o altă biserică în zona acelui panou. Dar sus, la mânăstire locul e un adevărat colţ de rai, şi ce mi s-a părut important a fost faptul că biserica mânăstirii e pictată de Mişu Pop, un mare pictor român. Am văzut tablouri pictate de el parcă la Muzeul Bruckenthal din Sibiu, şi mi-am dat seama că e la nivelul celor mai mari maeştri români (Aman, Grigorescu, Tattarescu etc.).
Sper să ne scuze Piscopescu că-i poluăm topicul, el se referea la pelerinaje în locuri unde anumiţi oameni s-au mumificat de la sine după înmormântare. Dar eu zic că poate folosi şi altora ce am scris.


Sănătate şi tcb !

Edited by OvidiuNS, 07 May 2020 - 02:27.


#12
Augustus1978

Augustus1978

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 934
  • Înscris: 01.02.2019

View PostPiscopescu, on 06 mai 2020 - 09:51, said:

Maglavit a depins tot de un om viu, Petrache Lupu...
Maglavit a depins de domn' primar si de popa in primul rand
https://www.historia...sau-escrocherie
Ca primarii de acum si cei de atunci, mari gunoaie erau

#13
Piscopescu

Piscopescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,507
  • Înscris: 24.03.2018

View PostOvidiuNS, on 07 mai 2020 - 02:26, said:

Sper să ne scuze Piscopescu că-i poluăm topicul, el se referea la pelerinaje în locuri unde anumiţi oameni s-au mumificat de la sine după înmormântare. Dar eu zic că poate folosi şi altora ce am scris.

Nicio problema, ai scris si multe lucruri interesante ;). Si nu, nu e neaparat vorba de mumificare, mai mult despre locuri devenite destinatii - doar suntem pe aria de turism - de pelerinaj in ultimii ani - fara ca motivul principal sa-l constituie tot felul de "personaje" dubioase si aflate (inca) in viata...

#14
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,895
  • Înscris: 04.07.2010

View PostPiscopescu, on 07 mai 2020 - 17:59, said:

... ai scris si multe lucruri interesante ...

aşa am considerat şi eu, şi că merită a fi menţionate.


Sănătate şi mulţumiri pentru înţelegere !

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate