Inmultirea vitei de vie ?!
Last Updated: Apr 19 2017 15:10, Started by
Softmy
, Apr 14 2017 14:03
·
0
#1
Posted 14 April 2017 - 14:03
Salutare!
Am o nelamurire in ceea ce priveste inmultirea unui soi de vita de vie care imi place foarte mult si nu vreau sa-l pierd. Din ce m-am documentat pana acum, nu pot planta un butasi in pamant direct din vita nobila, pentru ca s-ar usca in termen de 3-4 ani la aparitia filoxerei. Si m-am gandit sa incerc un altoi cu un "hibrit producator direct" dar avand caracteristici destul de diferite nu stiu in ce masura se considera ca "salvez soiul" pentru ca probabil nu va mai fi acelasi. Nu cunosc denumirea lor dar voi pune cate-o poza pentru a va face o impresie. Vita de vie ce vreau s-o inmultesc, fiind alba, apoasa si foarte,foarte dulce: http://imgur.com/a/8gdms Vita de vie hibrid producator direct, fiind neagra, dulce dar si foarte rezistenta la mana si alte boli: http://imgur.com/a/FBBIS Multumesc anticipat celor ce isi vor da cu parerea la ce as putea sa fac pentru a pastra in mare masura acelasi soi. Edited by Softmy, 14 April 2017 - 14:06. |
#2
Posted 14 April 2017 - 14:15
pai esti sigur ca e altoita cea alba? daca se coace pana in 1 sept poate fi o chasselas. daca nu e altoita poti pune direct din bete. daca vrei musai sa o altoiesti fa rost de un portaltoi dedicat nu te incurca cu hpd. cauta pe net .
|
#3
Posted 14 April 2017 - 14:25
unic635, on 14 aprilie 2017 - 14:15, said:
pai esti sigur ca e altoita cea alba? daca se coace pana in 1 sept poate fi o chasselas. daca nu e altoita poti pune direct din bete. daca vrei musai sa o altoiesti fa rost de un portaltoi dedicat nu te incurca cu hpd. cauta pe net . Edited by Softmy, 14 April 2017 - 14:28. |
#5
Posted 14 April 2017 - 15:27
Eu am multe vite de soi nobil plantate direct in pamant fara altoi de ceva ani si nu au nici o problema in privinta filoxerei.
Fac struguri la fel de mari si de buni precum cea din care am luat butasii. |
#6
Posted 14 April 2017 - 16:48
Daca din butucul vechi , intinzi prin pamant coarde , in 3 ani , ai alt butuc nou , cu aceleasi caracteristici . Sau gresesc ??
|
#7
Posted 14 April 2017 - 16:48
In sol nisipos se pot pune butasi nealtoiti si nu vor fi atacati de filoxera. Poate ca solul tau e nisipos, ar fi o explicatie.
|
#8
Posted 14 April 2017 - 17:23
#9
Posted 14 April 2017 - 18:27
#10
Posted 14 April 2017 - 20:05
Simplu.
Filoxera ataca radacinile iar soiurile europene, nobile, au radacini care nu sunt imune la atacul ganganiei, unele pot fi relativ tolerante. Indiferent cum inradacinezi vita de soi nobil, marcotaj sau butas, radacina va fi cea nativa a soiului si prin urmare va rezista atata cat rezista soiul respectiv, deloc sau relativ...ca timp, va rezista pana cand gangania o va ataca ..daca gangania e in sol mai repede, daca zona e oarecum neinfestata masiv va dura ceva dar in cativa ani de obicei apare. Sunt zone si tipuri de sol care nu ii plac ganganiei si e posibil, in cazul unor soiuri cu o toleranta mai buna sa nu se intample prea curand fenomenul.... Ca principiu, altoirea este metoda sigura pt propagare , adica pe o radacina apartinand unei specii inrudite, compatibila cu vita europeana, se grefeaza soiul nobil. In felul asta vita nobila devine imuna pt ca radacina noului organism este imuna Caracteristicile soiului se vor pastra intacte ca si la celelalte plante altoite, nu exista chestia aia cu " nu e acelasi lucru"..partea aeriana a organismului numit vita genetic identica soiului/clonei x... Poti sa altoiesti pe orice vita rezistenta, cei vei avea soiul pe care l-ai altoit..daca pui par pe gutui faci pere nu gutui, daca pui soi alb pe port care face njste boabe negre si acre care nu pot fi numite struguri vei obtine strugurele soiului, alb...nu acriturile alea nu o combinatie intre cele 2.. Poti deci altoi pe ce vrei atata vreme cat radacina e rezistenta la filoxera. |
|
#11
Posted 14 April 2017 - 23:00
Am un prieten care a altoit soiuri de viță nobilă pe butași de ananas cum îi spune în Oltenia sau denumiri cunoscute precum Isabella, Noah, Căpșunică etc.practic un soi american rezistent la filoxeră adus în Europa la sfârșitul sec.19 ,foarte iubit în zona Olteniei, rezistent la boli, secetă și care n-are nevoie de nici un tratament !
|
#12
Posted 14 April 2017 - 23:45
unic635, on 14 aprilie 2017 - 14:26, said:
gasesti portaltoi gata inradacinat. Unde? Viorelsolar, on 14 aprilie 2017 - 23:00, said:
... ananas cum îi spune în Oltenia .... practic un soi american .... rezistent la boli, secetă și care n-are nevoie de nici un tratament ! In toata Oltenia ananasul asta primeste macar doua tratamente pe sezon ... cuprul este cel mai folosit ... asta daca vrei sa culegi toata productia ... fara tratamente culegi numa` jumatate! |
#13
Posted 15 April 2017 - 00:08
ei iaca ca nu i asa. avem ananas de atata vreme si nu i am dat niciodata stropeala. gerul de primavara si grindina au fost baiu mare. in oltenia mai e si fraga alba sau nohanu alb , aia de se scutura , da e mai sensibila cam doua tratatmente de piatra vanata. dar in oltenia altu e baiu nu prea stie lumea sa o ingrijeasca , taierile in uscat si verde nu prea le stiu multi face , dudau la prima sarma si atunci da se maneaza, dar lucrata a la carte produce bine si fara stropeli.
|
#14
Posted 15 April 2017 - 14:30
Și eu am destui cunoscuți și rude prin zona Gorjului care au vii de ananas și nu le dau nici un tratament, nici măcar unul cu piatră vânătă și toți se laudă că fac vin bun, personal nu prea îmi place vinul făcut din ananas,mi se pare respingător și o aromă cam ciudată pentru gustul meu, am citit că din aceste soiuri americane, rezultă un vin prea toxic pentru consum, cu un conținut exagerat de alcool metilic !
|
#15
Posted 15 April 2017 - 14:32
Din fermentarea strugurilor obtii alcool metilic? Or fi drojdiile alea bete.
|
|
#16
Posted 15 April 2017 - 16:11
Loate ar trebui sa "vorbiti" din experienta mai mult decat din auzite sau "citite".
Normal ca nu e un vin din struguri nobili dar nici strugurii aia nu sunt procesati ca aia nobili, de aici o parte din "calitatea slaba"....si din struguri nobili daca faci vin dupa aceleasi metode " aproximative" o sa iasa tot o posirca oxidata si obosita... Exista si treburi mai subtile care fac strugurii nobili sa dea un vin " mai bun" , nu neaga nimeni asta, dar strugurele bun nu se face singur vin de calitate si cum omul simplu de la tara mai ales din afara zonelor traditionale in viticultura nu e neaparat specialist si nici nu are cum/ cu ce sa faca un vin " adevarat" de calitate superioara, acesti struguri sunt suficient de ok pt a produce un vin de uz curent, " de masa" pt o larga categorie de consumatori. Asadar....vinul de ananas, dintre vinurile de struguri "non valoroase" este printre cele mai fine...e un vin usor, aromat, mai de cursa lunga, cu o culoare mai degraba deschisa, mai spre roze..acesti struguri sunt foarte aromati dar nu foarte dulci, prin comparatie fraga alba este mai dulce si da un vin cu aroma diferita dar mai tare, de culoare deschisa, galbena. Vinul de ananas e mai de " cucoane" iar roze-ul facut din amestec de alba ci blanc e chiar bun. |
#17
Posted 15 April 2017 - 23:11
5w30, on 15 aprilie 2017 - 14:32, said: Din fermentarea strugurilor obtii alcool metilic? Or fi drojdiile alea bete. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users