Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Theo Rose x Domino x Alessandra -...

R.I.P. Donald Sutherland

Problema de soft ...

PPC suprataxeaza voit fara nici o...
 Senzori de miscare aprind lampile...

Gaura dreapta in perete gros

Manea cu saxofon si tipa misto

Fedex tot imi trimite facturi de ...
 Portretul combinatorului la tiner...

Fals/ uz de fals?

Credit pe cartele

Nu pot sa prelungesc un domeniu, ...
 Sfc scannow blocat la 99 la suta

hdd 2,5" sata 250GB unallocat...

Comparatie consum inverter vs non...

Hidrofor defect arunca apa inapoi...
 

4 februarie 1948 - Ziua în care România a devenit unul dintre sateliții Moscovei

- - - - -
  • Please log in to reply
27 replies to this topic

#1
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

Quote

La 4 februarie 1948, a fost semnat Tratatul de prietenie, colaborare și asistență mutuală româno-sovietic, care consacra satelizarea României de către URSS.
La 4 februarie 1948 reprezentanṭii unei Românii ocupate de trupe sovietice semnau la Moscova Tratatul de prietenie, colaborare și asistență mutuală cu U.R.S.S., cu valabilitate de 20 de ani. Printre prevederile sale înrobitoare era prevăzută ṣi obligativitatea consultării guvernului sovietic în toate problemele de politică externă.
Prin acest act, România era împiedicată să promoveze o politică externă proprie; relaṭiile sale diplomatice cu alte state în afară de cele „frăṭeṣti” deveneau inexistente. Cel puṭin până la mijlocul anilor ‘50, izolarea ṭării noastre a fost aproape completă. Orice decizie sovietică era îndeplinită fără cârtire. Un prim exemplu de aliniere a fost în 1948 când s-a produs ruptura dintre sovietici ṣi iugoslavi. Evenimentul a transformat România într-unul dintre principalele centre ale campaniilor împotriva lui Tito.


Ce continea, mai exact:

Quote

TRATATULi din 4 februarie 1948 de prietenie, colaborare și asistență între Republica Populară Româna și Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice'', publicat în Monitorul Oficial nr. 45, din 24 februarie 1948:

''Prezidiumul Republicii Populare Romane și Prezidiumul Sovietului Suprem al Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice,
Dorind sa consolideze raporturile prietenești dintre România și Uniunea Sovietica,
În dorinta de a întreține strânsã colaborare dintre ele, în interesul intaririi pãcii și securitãții generale, în conformitate cu scopurile și principiile Organizației Națiunilor Unite.
Încredințați ca întreținerea prieteniei și a bunei vecinãtãți dintre România și Uniunea Sovietica, corespunde intereselor vitale ale popoarelor ambelor State, și va contribui în chipul cel mai bun la desvoltarea lor economicã,
Au hotãrât în acest scop sa încheie prezentul Tratat și au numit în calitate de împuterniciți ai lor:
Prezidiumul Republicii Populare Romane pe d-l Dr. Petru Groza, Președintele Consiliului de Miniștri al Republicii Populare Romane,
Prezidiumul Sovietului Suprem al Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice pe d-l Viaceslav Mihailovici Molotov, loctiitor al Președintelui Consiliului de Miniștri și Ministru al Afacerilor Strãine al Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice, care, dupã ce au schimbat deplinele puteri, gãsite în buna și cuvenitã forma, au convenit, asupra celor ce urmeazã:

ART. 1
Inaltele Pãrți Contractante se obliga sa ia în comun toate mãsurile care se afla la dispoziția lor, pentru înlãturarea oricãrei amenințãri de repetare a agresiunii din partea Germaniei sau oricãrui alt Stat care s-ar uni cu Germania, direct sau în oricare alta forma.
Inaltele Pãrți Contractante declara ca ele intenționeazã sa participe în modul cel mai sincer la toate acțiunile internaționale, având drept tel asigurarea pãcii și securitãții popoarelor și vor aduce intreaga lor contribuție la realizarea acestor înalte sarcini.

ART. 2
În cazul când una din Inaltele Pãrți Contractante va fi antrenata într-un conflict armat cu Germania, care ar incerca sa reinoiasca politica sa de agresiune, sau cu oricare alt Stat, care, direct sau în oricare alta forma, s-ar uni cu Germania în politica sa agresiva, atunci cealaltã Inalta Parte Contractantã va da imediat Partii Contractante, antrenate în conflict, ajutor militar și de alta natura, prin toate mijloacele aflate la dispoziția sa.
Prezentul Tratat va fi infaptuit în concordanta cu principiile Chartei Organizației Națiunilor Unite.

ART. 3
Fiecare dintre Inaltele Pãrți Contractante se obliga sa nu încheie nici o alianta și sa nu ia parte la nici o coalitie și nici la acțiuni sau mãsuri îndreptate impotriva celeilalte Înalte Pãrți Contractante.

ART. 4
Inaltele Pãrți Contractante se vor consulta între ele cu privire la toate chestiunile internaționale importante, care ating interesele celor doua pãrți.

ART. 5
Inaltele Pãrți Contractante declara ca vor acționa în spiritul prieteniei și al colaborãrii, în scopul desvoltarii mai departe și al intaririi legãturilor economice și culturale dintre ambele State, urmând principiile respectului reciproc fata de independenta și suveranitatea lor, precum și al neamestecului în treburile interne ale celuilalt Stat.

ART. 6
Prezentul Tratat va rãmâne în vigoare timp de 20 de ani, dela data semnãrii lui. Dacã una din Inaltele Pãrți Contractante, la sfârșitul acestei perioade de 20 de ani, nu declara cu un an înaintea acestui termen dorinta sa de a denunta Tratatul, acesta va rãmâne în vigoare pe încã o durata de 5 ani, și astfel de fiecare data, pana când una din Inaltele Pãrți Contractante nu va preaviza în scris cu un an înainte de expirarea perioadei de 5 ani în curs, intenția sa de a face sa înceteze valabilitatea lui.

Prezentul Tratat intra în vigoare imediat dupã semnarea lui și urmeazã a fi ratificat în termenul cel mai scurt cu putinta. Schimbul instrumentelor de ratificare se va face la București, în timpul cel mai apropiat.
Drept care împuterniciții au semnat prezentul Tratat și au aplicat sigiliile lor.
Întocmit la Moscova la 4 Februarie 1948, în 2 exemplare, fiecare în limbile romana și rusa, ambele texte având putere egala.
Din împuternicirea Prezidiumului Republicii Populare Romane
Dr. PETRU GROZA
Din împuternicirea Prezidiumului Sovietului Suprem, al U. R. S. S.
V. MOLOTOV''

http://www.descopera...(Descopera.ro )

Acesta a fost documentul care ne-a plasat pe post de vasali a URSS-ului. Printre randuri se citeste clar: Romania nu are o poitica externa sau interna proprie.
A fost denuntat de Ceausescu, dupa 1968, cand nu a mai fost prelungit.

#2
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 50,421
  • Înscris: 20.10.2015

View Postlucifer76, on 04 februarie 2016 - 17:56, said:

4 februarie 1948 - Ziua în care România a devenit unul dintre sateliţii Moscovei

Era de mai mult timp, atunci insa i s-a adus la cunostinta

#3
toto_riina

toto_riina

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,593
  • Înscris: 20.08.2014
@lucifer: pai eram sub ocupatia trupelor rusesti, care au plecat prin '50 si ceva, dupa o betie crunta a lui Hrusciov la cabana lui Ceausescu, care a ars zilele trecute! Adica chiar n-aveam cum sa ne impotrivim (nu mai zic de Ana Pauker si alti agenti evrei infiltrati deja in politica damboviteana). "Independenta" fata de Moscova a inceput cu tezele lui Dej din '64 ale PMR.

#4
Patrulescu

Patrulescu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,896
  • Înscris: 03.09.2015
Da, da' tot atunci au inceput sa fie arestati si speculantii, sabotorii, elementele dusmanoase, a inceput sa se dea pluguri si semanatori la tarani, s-au eliminat unele taxele, a inceput sa se dea cartele pentru ulei si zahar, etc....

#5
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Importanta este data la care totul a devenit oficial. Pana atunci, rusii isi impuneau hotararile mai pe ascuns, dar dupa aceea, totul a fost pe fata.

#6
softman15

softman15

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 646
  • Înscris: 15.09.2012
Sovieticii nu ne-au dat nimic niciodata , dimpotriva , ne-au luat tot . Ne-au ocupat militar  si au pus un guvern marioneta . Le-am platit 20 de ani despagubiri de razboi . 20 de ani au carat bogatiile acestei tari . Ocupatia militara a fost pana in 1958 .  Au arestat toate valorile acestei tari si au incercat sa elimine fizic  pe oricine incerca sa li se opuna . A fost una din cele mai intunecate perioade ale acestui popor . Din nefericire nici pana in ziua de azi n-am reusit sa reparam tot ce s-a distrus atunci , ma refer la chestiuni reparabile , ca multe au fost ireparabile

Edited by softman15, 04 February 2016 - 19:17.


#7
crouchot

crouchot

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 569
  • Înscris: 03.12.2014
Ai uitat sa precizezi si unde a inceput totul- la Ialta, unde stimabilii americani si englezi ne-au vandut lui Stalin ca la piata:
https://ro.wikipedia...ța_de_la_Ialta
http://www.historia....alpa-lui-stalin

"Faimosul petic de hârtie privind împărţirea sferelor de influenţă scris de Churchill la Yalta şi aprobat de Stalin, descoperit într-o bibliotecă din Germania în anii 1990, stă mărturie asupra acestui lucru: România: Rusia - 90%, ceilalţi - 10%; Grecia, Marea Britanie (de acord cu SUA) - 90%, Rusia - 10%; Iugoslavia - 50-50%; Ungaria - 50-50%; Bulgaria: Rusia - 75%, ceilalţi - 25%."

Deci rusnacii au avut acordul alorlalti sa ne ocupe si sa ne spolieze. Doar nu erau prosti sa refuze....Posted Image

#8
softman15

softman15

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 646
  • Înscris: 15.09.2012
Nu au avut acordul nimanui .In acordurile de atunci , rusii au promis  alegeri libere in aceste tari si nu s-au tinut de cuvant , bineinteles . Mai mult decat asta le-au tinut sub ocupatie militara pana in preajma lui 90 , doar la noi s-au retras trupele mai devreme , in 58 ,pentru ca, militar era inutil , eram inconjurati din toate partile si erau siguri ca sistemul de securitate pe care l-au instalat aici ii putea servi fara ajutorul trupelor.. Deci rusii nu au respectat acel acord , asta e important de retinut. E mare lucru totusi ca Austria a reusit sa nu cada sub administrare sovietica , altfel era ca si Ungaria ,Polonia ,Romania ,Bulgaria, Cehoslovacia RDG.. Daca sovieticii nu au respectat acel tratat sunt de vina SUA si Anglia ? Nu sunt de acord ,pentru ca nu aveau ce face , nu puteau reincepe un razboi cu URSS , abia se terminase unul . Un nou razboi mondial , al 3-lea , inceput imediat ar fi insemnat chiar sfarsitul lumii si nu vad cu ce ne-ar mai fi putut ajuta . Nu uitati ca tocmai ca se pusese la punct bomba nucleara si cred ca rusii n-ar fi avut nicio retinere sa o foloseasca primii in acest razboi . Asa ca lucrurile sunt destul de complexe . In orice caz , nu pot sa-i consider vinovati pe unii cand pe noi ne-au distrus altii . Iugoslavia n-a fost 50-50 , a fost un caz aparte ,  sovieticii n-au reusit nimic acolo . Dimpotriva ,daca simpatizai cu Stalin intrai la puscarie .

Edited by softman15, 04 February 2016 - 20:51.


#9
Balamache

Balamache

    Scriitor de carti de colorat.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,522
  • Înscris: 23.11.2013

View Postsoftman15, on 04 februarie 2016 - 20:37, said:

Nu au avut acordul nimanui .In acordurile de atunci , rusii au promis  alegeri libere in aceste tari si nu s-au tinut de cuvant

Nu-i adevarat. Cerintele lui Stalin incepeau cu punctul cel mai important, anume: Instalarea in tarile din "zona tampon" a unor guverne provizorii agreate de sovietici, guverne care urmau, conform intelegerii, sa organizeze alegeri libere. Astfel ca Roosevelt si Churchill stiau dinainte de semnare ca Stalin nu va permite alegeri cu adevarat libere si prin urmare acele tari erau condamnate la sclavie sovietica. Apoi vin o serie de circumstante mai mult sau mai putin credibile. Betiile lui Churchill cu Stalin. Starea precara a sanatatii lui Roosevelt sau faptul ca sotia sa sau chiar si el simpatizau cu miscarile de stanga din SUA. Zic unii ca Roosevelt era chiar un fan declarat al lui Stalin. Ma rog. Teorii. Cert este ca alegatorii din occident  isi doreau sfarsitul razboiului iar liderii lor nu puteau sa nu le faca pe plac.

#10
softman15

softman15

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 646
  • Înscris: 15.09.2012

View PostBalamache, on 04 februarie 2016 - 21:12, said:

Nu-i adevarat. Cerintele lui Stalin incepeau cu punctul cel mai important, anume: Instalarea in tarile din "zona tampon" a unor guverne provizorii agreate de sovietici, guverne care urmau, conform intelegerii, sa organizeze alegeri libere. Astfel ca Roosevelt si Churchill stiau dinainte de semnare ca Stalin nu va permite alegeri cu adevarat libere si prin urmare acele tari erau condamnate la sclavie sovietica. Apoi vin o serie de circumstante mai mult sau mai putin credibile. Betiile lui Churchill cu Stalin. Starea precara a sanatatii lui Roosevelt sau faptul ca sotia sa sau chiar si el simpatizau cu miscarile de stanga din SUA. Zic unii ca Roosevelt era chiar un fan declarat al lui Stalin. Ma rog. Teorii. Cert este ca alegatorii din occident  isi doreau sfarsitul razboiului iar liderii lor nu puteau sa nu le faca pe plac.

Rusii au promis alegeri libere , asa e in tratat . Daca rusii n-au respectat asta , cum sa fie vinovati altii ? E un viciu de gandire . Europa era in ruina atunci . Ce puteau sa faca pe loc americanii si englezii in situatia in care i-au pus rusii ? Sa inceapa o confruntare militara si teatrul sa fie o Europa care inca fumega ? Cu ce ar fi ajutat asta ? Asta nu inseamna ca au stat cu bratele incrucisate dupa aceea , dar nu puteau incepe un nou razboi . E clar pentru oricine . In ceea ce priveste faptul ca alegatorii din occident isi doreau sfarsitul razboiului , e absolut normal . Oricine isi dorea sfarsitul razboiului , orice minte normala ! Si atunci , cum sa mai inceapa un razboi ? Acest ipotetic razboi ar fi parjolit Europa ,inclusiv Romania . Sunt convins insa de un lucru , ca nimeni nu banuia ce avea sa se intample in est la momentul respectiv .

Edited by softman15, 04 February 2016 - 21:38.


#11
Balamache

Balamache

    Scriitor de carti de colorat.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,522
  • Înscris: 23.11.2013

View Postsoftman15, on 04 februarie 2016 - 21:35, said:

Sunt convins insa de un lucru , ca nimeni nu banuia ce avea sa se intample in est la momentul respectiv .

Ce naiv esti!!!

#12
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 50,421
  • Înscris: 20.10.2015

View Postsoftman15, on 04 februarie 2016 - 21:35, said:

. Sunt convins insa de un lucru , ca nimeni nu banuia ce avea sa se intample in est la momentul respectiv .

Se stia, si inca foarte clar

#13
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

View Postsoftman15, on 04 februarie 2016 - 20:37, said:

Nu au avut acordul nimanui .In acordurile de atunci , rusii au promis  alegeri libere in aceste tari si nu s-au tinut de cuvant , bineinteles .

View Postsoftman15, on 04 februarie 2016 - 21:35, said:

Rusii au promis alegeri libere , asa e in tratat . Daca rusii n-au respectat asta , cum sa fie vinovati altii ? E un viciu de gandire .
Chiar ca esti naiv. Sustii ca liderii vestici erau pur si simplu idioti si nu stiau la ce sa se astepte din partea lui Stalin? Adica faimosul biletel cu impartirea sferelor de influenta nu este real? Churchill si Roosevelt au stiut foarte bine ce au semnat. Toata gargara vestica despre libertate si democratie e doar gargara in fata propriilor interese.

Cinismul si ipocrizia anglo-americanilor s-a vazut clar in noiembrie `47, cand Mihai s-a dus la nunta din Anglia a lui Lisaveta. Desi Mihai nu avea de gand sa se intoarca, liderii vestici l-au dus cu presul, ascunzandu-i adevarul, convingandu-l sa se reintoarca in Romania, desi stiau foarte bine ca zilele lui ca rege sunt numarate.

Deci cam da, vesticii au stiut ce se va intampla, dar nu au avut curajul sau onoarea sa spuna adevarul in public. Actul de la 4 februarie nu a facut decat sa oficializeze si pentru romani ce stiau vesticii de cativa ani deja.

#14
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,169
  • Înscris: 20.12.2007
Mie imi pare acest tratat doar o continuare fireasca a conventiei de armistitiu din sept 44 si Tratatului de la Paris din 47. Lucrurile in privinta Romaniei erau clare, represiunea comunista era in toi inca de la inceputul iernii 47-48. Nu mai virbim de lideri politici importanti ci de represiune in masa. Subt relevante, dupa mine, impresiile lui Ogoranu ajuns student la Cluj in anii aceia.

#15
WarpS

WarpS

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,464
  • Înscris: 30.07.2009
https://en.wikipedia...ion_Unthinkable
http://www.frontpage...-robert-orlando

Ce-ar fi fost daca...

#16
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postcrouchot, on 04 februarie 2016 - 20:11, said:

Ai uitat sa precizezi si unde a inceput totul- la Ialta, unde stimabilii americani si englezi ne-au vandut lui Stalin ca la piata:
Care de fapt a fost pregatita de la Teheran, in '43.

#17
softman15

softman15

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 646
  • Înscris: 15.09.2012
Puterile invingatoare si-au impartit zonele de influienta , fara discutie . Evident au fost intelegeri si negocieri intre puterile aliate pentru a infrange Germania nazista . Dar in niciun caz nu se poate vorbi de o vanzare , au fost incheiate niste intelegeri si tratate pe care rusii le-au calcat in picioare . Nimeni nu si-a inchipuit cat de mult le vor calca in picioare , asta e clar . Ultimul exemplu este Crimeea . Explicati va rog ce ar fi putut face americanii , pusi in fata unui fapt implinit , in conditiile in care in tarile ocupate de sovietici erau 2-3 milioane de trupe ,armament cat cuprinde , regimuri politice marioneta puse peste noapte si un sistem represiv de securitate  mai sangeros decat cel al nazistilor ? Ca stiau ca vom intra in zona de influienta sovietica , asta da , dar ca asta insemna o subjugare totala a satelitilor Moscovei si transformarea estului intr-un lagar nu cred ca a fost luata in calcul .

Edited by softman15, 05 February 2016 - 10:47.


#18
kyrre

kyrre

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,986
  • Înscris: 27.05.2010
De fapt vesticii nu aveau nici un interes sau obligatie sa ne apere. Noi eram inamicii, ne-au si bombardat o gramada.

Ce e cu adevarat enervanta e ipocrizia lor. Adica pe de o parte semneaza cu Stalin  ce vrea la, iar pe de alta parte ii parasutau pe amaratii aia ca sa "pregateasca terenul pentru eliberarea de sub rusi". Sau cum ne plangeau ei pe umar, pentru ce sufeream Sub comunisti.

Edited by kyrre, 05 February 2016 - 10:40.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate