Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Procura pt iesirea minorului din tara, necesara si pt cei cu dubla cetatenie?

- - - - -
  • Please log in to reply
28 replies to this topic

#1
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,912
  • Înscris: 25.06.2007
S-a discutat aici urmatoarea situatie (sau sa-i zic zvon?): politia de frontiera a inceput sa ceara procura (imputernicire de la celalalt sot, pentru sotul care doreste sa iasa cu minorul din tara) inclusiv in cazul copiilor cu dubla cetatenie.
Sa zicem ca parintele care a fost in tara cu minorul nu are aceasta procura, ei legitimandu-se cu pasapoarte straine.
Exista dpdv juridic posibilitatea ca politia de frontiera sa poate interzice iesirea respectivului minor din tara pe motivul ca acesta fiind si cetatean roman (oare se verifica treaba?) trebuie sa se supuna dispozitiilor din Romania?
Din punctul de vedere al tarii de adoptie, unde locuieste si a carei cetatenie o are minorul, treaba asta nu inseamna ingradirea libertatii de miscare? Poate politia de frontiera din Romania sa sechestreze pe respectivul motiv un cetatean european si sa nu-l lase sa se intoarca acasa?

#2
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,805
  • Înscris: 15.08.2014
da. poate. si nu e o noutate cum ai tu impresia. fiind si cetatean roman, statul celeilate cetatenii nu poate face nimic.  
stiu caz concret intamplat in 2012. daca vrei sa nu ai probleme, mergi la ambasada, scoti procura si e bine.
mie unuia mi se pare o aberatie treaba asta.

#3
balauru69

balauru69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,869
  • Înscris: 27.08.2005
Din cate inteleg de pe site-ul politiei de frontiera, este nevoie de procura, chiar daca are dubla cetatenie.

#4
xcit

xcit

    afara ninge linistit si in casa arza-te-ar focu'

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,890
  • Înscris: 29.06.2006
e veche si se respecta, cumnatul meu vine din SUA cu copilul si plecam prin europa in concediu, ii trebuie procura de la sotia lui care ramane in state, la fiecare granita ii trebuie. Anul asta am fost in turcia si el a fost nevoit sa mearga cu alta masina pana la turci ca sa treaca copilul, acesta ramanand cu mine si nevastamea in concediu, iar el s-a intors acasa. La intoarcere nu am avut probleme, nu a mai venit sa ne ia din granita, deoarece la intrare e problema nu la iesire

#5
leventebest

leventebest

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,268
  • Înscris: 10.05.2007
Daca baiatul are pasaport strain,nu i trebuie nimic. Am prieten cu copil dubla cetatenie, nu l intreaba nimeni de sanatate prin nici o tara pe unde a fost. iar eu scot procura de fiecare data si ma intreaba. Ce treaba are politia de frontiera romana cu cetateni straini?

#6
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008
Cetatenii cu dubla cetatenie sint romani pe teritoriul Romaniei. Se poate intimpla sa nu verifice, stiu pe cineva care merge numai fara procura.

Cel mai probabil cei care au luat teapa si care chiar au fost blocati la granita au aratat cumva ca au pasapoarte romanesti, altfel nu-i vad pe lasa-ma sa te las astia sa se deranjeze asa mult.

#7
tsunnami

tsunnami

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,223
  • Înscris: 17.02.2009
de unde stiu cei de la frontiera daca un cetatean cu pasaport strain e si roman?
depinde de tipul pasaportului prezentat

#8
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008
Daca chiar sint pusi pe spaga nu e mare lucru pentru aia de la frontiera sa suspecteze ca un copil cu numele Gheorghe Iliescu (de exemplu) are si cetatenie romana. Si in mod sigur au acces la baza de date sa-l gaseasca; se potriveste si data si locul nasterii ... bingo!

#9
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,912
  • Înscris: 25.06.2007

View Postf300, on 08 octombrie 2014 - 08:04, said:

baza de date
Corect!
Singurul caz in care nu ar putea sa-l gaseasca e atunci cand macar unul dintre parinti avea la momentul nasterii respectivului copil o alta cetatenie si ca urmare copilul a fost inregistrat ca cetatean al acelei tari, fara ca parintii sa-l declare si la consulatul/ ambasada Romaniei.
In acest caz, desi copilul e (si) cetatean roman (jus sanguinis) el nu are acte care sa ateste acel lucru si nici autoritatile romane nu cunostinta de nasterea lui (si implicit nu l-au inregistrat in vreo baza de date).

IMHO aplicare abuziva a masurii de care vorbim (necesitatea procurei in cazul copilului cetatean roman cu domiciliul in strainatate/ sau cu dubla cetatenie) ar duce la efecte contrare spiritului ei. Masura a fost gandita sa impiedice despartirea copilului de unul din parintii sai, fara acordul acestuia. Aplicarea abuziva a acestei masuri ar duce tocmai la efectul contrar, adica prelungirea separarii/ despartiri copilului de parintele care-l asteapta in tara de domiciliu.

#10
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,805
  • Înscris: 15.08.2014
Karhule: e Romania, nu mai poate politistul de frontiera de spiritul legii. Zau, nu doarme noaptea de grija copilului separat de un parinte.
Te stiu inteligent, dar m-ai facut sa rad.


#11
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,912
  • Înscris: 25.06.2007

View Postpetit_christian, on 08 octombrie 2014 - 13:25, said:

nu mai poate politistul de frontiera de spiritul legii
Nici nu-i treaba politistului de frontiera sa aprecieze justetea sau efectele aplicarii acestei masuri, el doar executa ordinele superiorilor.
Ideea e ca ar fi trebuit ca normele de aplicare a acestei masuri sa tina cont de realitatea din teren, nu sa se ajunga in unele cazuri la efecte absurde, contrare scopului initial. Iar asta cred ca era treaba legiuitorului, trebuia facuta o metodologie clara de aplicare a acestei masuri.

#12
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,805
  • Înscris: 15.08.2014
Ar trebui. Mi-a povestit un om in tema ca in nici o tara din UE, si chiar non-UE, nu i-a cerut nimeni procura. In 2012, nevasta sa a venit in Ro sa ia copilul, care intrase in tara cu bunica lui. Si ce crezi, luni la Pastele catolic dadea telefoane disperat la ambasada Romaniei sa faca procura  sa trimitita nevesti-sii sa vina inapoi cu copilul.
Eu zic ca suntem offtopic. S'a plecat de la faptul daca trebuie procura si am ajuns sa dezbatem daca e just sau moral. Injust  sau imoral, asta e legea in vigoare. Trebuie respectata, altfel tot cetateanul inghite in sec prin aeroporturi si cu copiii dupa el.


#13
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,912
  • Înscris: 25.06.2007

View Postpetit_christian, on 08 octombrie 2014 - 14:00, said:

asta e legea in vigoare. Trebuie respectata,
Legile idioate trebuie schimbate, nu respectate.

Intr-adevar, singura solutie e renuntarea la cetatenia romana, cautand pe net am dat de niste cazuri aberante:

Mi-a fost refuzata imbarcarea pe un zbor Iasi-Bologna pentru ca nu aveam declaratia tatalui, cetatean italian pentru a ne intoarce acasa in Italia. Eu si copilul avem dubla cetatenie Italiana si Romana, tatal este italian si noi avem domiciliul in Italia, copilul este nascut in Italia si are si cetatenie romana in urma cereri mele. M-am prezentat la ghiseu cu documentele italiene si am cerut sa trec frontiera ca cetatean italian, punand in vedere ca in Italia pentru a emite un document e nevoie de accordul ambilor parinti si deja a avea un document cu care sa poti iesi din tara ai acordul ambilor parinti pentru a avea un document.
Este o rusine! Am parinti de 70 de ani si veneam des in Romania, de multe ori abia puteam si fara sotul meu, sa le dau posibilitatea parintilor mei sa-si cunoasca nepotul, sa stea impreuna de cate ori e posibil. Dar ce lege e asta, ce rost are?? Inteleg pentru cine pleaca din tara si parintele ramane in romania, intelegeam daca nu ma primeau in romania, dar asa ce rost are???Functionari doganali imi tot vorbeau de protectia copilului? Dar eu plec cu copilul la casa lui, la tatal lui, este o lege atat de absurda in cazul nostru!!!Ca sa nu mai vorbim de costuri!! Biletele de avion care au fost pierdute, altele bilete de cumparat, declaratia la consulat, o zi de serviciu pierduta de tata pentru a sta la coada la consulat , eu aici fara sa ma pot intoarce la serviciu!


Sunt in aceeasi situatie [... ] intrand in tara ieri m-au informat ca nu pot iesi decat cu procura tatalui.avem dubla cetatenie amandoua. In plus fetita e diabetica este in cura cu microinfuzor la Milano pt diabet dar imi tb documente medicale romanesti care sa ateste ca numai in strainatate poate fi ingrijita. Cine sa imi dea documente romanesti daca fata locuieste in italia si medicii ei sunt italieni? Sotul meu a contactat consulatul italian si i- au zis ca ei nu au ce sa faca.practic fata nu poate sa se intoarca la casa ei.ca cetatean italian nu mi se pare ca se respecta dreptul de libera circulatie.am sa expun problema cum imi va sta in putinta.este un exces de zel numai ca sa faca consulatele bani.Sunt de acord ca tb acordul celuilat parinte dar TREBUIE AVUT IN VEDERE DOMICILIUL COPILULUI!Daca eu vin in tara intr-o vizita la un cunoscut ( sa zicem ca nu am parinti sau rude) cum.pot impieduca ei intoarcerea copilului acasa? Si in Romania unde am sta ma rog? Absurd !!!!


Sursa


View Postpetit_christian, on 08 octombrie 2014 - 14:00, said:

Mi-a povestit un om in tema ca in nici o tara din UE, si chiar non-UE, nu i-a cerut nimeni procura.
Evident ca nu, procura e necesara doar la iesirea din Romania, in restul Europei nu este incalcat dreptul cetatenilor (fie ei majori sau minori) la libera circulatie.

#14
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008
Este clar ca este o masura absolut absolut absolut perversa, cu scop unic sa faca un venit asigurat notarilor (precum si ambasadelor/consulatelor).

Sub rezerva faptului ca poate s-au schimbat lucrurile si n-am aflat eu (desi nu cred): perversitatea e multiplicata de faptul ca procura pe linga faptul ca e valabila doar 6 luni si doar o data!!!!!!

Acum va inchipuiti ca iese copilul de 5 ori, cinci procuri. Sau daca tatal (sau ma rog, oricare dintre parinti) nu da prea des prin Romania nu poate sa faca un teanc de procuri si sa le lase acolo, trebuie de fiecare data sa faca una scumpa la ambasada/consulat (care poate sa fie la sute sau chiar mii de km de unde locuieste el in mod normal) si s-o trimita cu posta/curier.

#15
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,805
  • Înscris: 15.08.2014
Karhu: ai dreptate, tre' schimbate, dar cine, eu cu tine si cu f300?
F300: vezi ca te-ai prins, banu'i ban


#16
ThinkAbout

ThinkAbout

    RhetoricalWind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 68,013
  • Înscris: 19.03.2011

View PostKarhu, on 08 octombrie 2014 - 15:27, said:

Legile idioate trebuie schimbate, nu respectate.
De fapt este o prevedere in dreptul international privat care dispune ca se aplica legea cea mai favorabila subiectului in cazul existentei unui concurs de legi.

#17
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008
Asta nu e nici un drept international si nu e nici un drept privat.
Daca statul roman decide ca asa vrea sa protejeze minorii ura si la gara.

#18
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,912
  • Înscris: 25.06.2007
Nu ma prea pricep la treburi din astea, insa statul roman, daca interzice copilului sa se intoarca in tara unde domiciliaza alaturi de parintii sai, nu poate fi acuzat de sechestrare sau de rapire? :habarnam:

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate