Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cursuri inot apa netratata

Telefoane vechi, fixe si mobile c...

Sa desparțim cuvintele in cuvinte

Apartament complex rezidential no...
 [UNDE] reciclare cd / dvd

Foliere geamuri

Microsoft Defender

cartela Internet Europa
 Sondaj EV

Testerul pe VAG arata devieri la ...

Aparat ieftin pentru sigilat pung...

Hyundai elantra 2024 Highway, 6MT.
 Interpretare XML

PPCEnergy - Emiterea facturii in ...

Telefon Nou de la Digi

La multi ani @creativestar!
 

fibra optica vs cablu coaxial

- - - - -
  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#1
alin_x

alin_x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 627
  • Înscris: 25.07.2007
Credeti ca e diferenta mare la navigare web ( nu ma refer la download / upload ) intre fibra optica vs cablu coaxial, ambele la 100 Mb/s ?
Momentan am internet prin cablu coaxial / 100 Mb/s, netul merge destul de bine, am incercat sa downloadez ceva, aduce cu 12.5 Mb/s.
Dar la navigarea pe internet, fara a lua in calcul vitezele de download si upload, se observa vreo diferenta ?
Multumesc.

#2
grinci

grinci

    Bang the bass, turn up the treble

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,225
  • Înscris: 10.09.2013
La vitezele alea nu se simte diferenta de regula, daca reteaua pe cupru e dimensionata bine. Poate o diferenta sa simti la uptime.. la ftth ai net si cand curentul pica daca tii ont-ul pe un ups.

#3
alin_x

alin_x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 627
  • Înscris: 25.07.2007

View Postgrinci, on 30 septembrie 2014 - 09:52, said:

La vitezele alea nu se simte diferenta de regula, daca reteaua pe cupru e dimensionata bine. Poate o diferenta sa simti la uptime.. la ftth ai net si cand curentul pica daca tii ont-ul pe un ups.

uptime = upload time ?
Ca sa reformulez : vroiam sa stiu daca se simte vreo diferenta la navigare web / afisarea - deschiderea paginilor, etc...
Mersi

Edited by alin_x, 30 September 2014 - 09:54.


#4
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
uptime = procentajul de timp in care serviciul este disponibil

#5
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,720
  • Înscris: 15.06.2004
Nu se simte nimic la 100 Mbps. Daca vorbeam de gigabit sau peste... da.

#6
xeleron

xeleron

    Suflet de campion...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,709
  • Înscris: 01.01.2008
De ce se simte la gigabit?Se simte la latenta indiferent de tehnologie.

#7
alin_x

alin_x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 627
  • Înscris: 25.07.2007
La ce te referi, xeleron, legat de latenta ?

#8
xeleron

xeleron

    Suflet de campion...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,709
  • Înscris: 01.01.2008
Adica presupunand 2 conexiuni cu aceeasi viteza,fibra optica este mereu mai rapida decat orice conexiune pe cupru datorita limitarilor fizice ale celor 2 materiale.

#9
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,720
  • Înscris: 15.06.2004

View Postxeleron, on 30 septembrie 2014 - 13:35, said:

De ce se simte la gigabit?Se simte la latenta indiferent de tehnologie.
La gigabit se simte si la viteza. Mai ales daca e vorba si de ceva distanta.
Acum ca o nota - e fibra vs COAXIAL.... pe coaxial nici pomeneala de gigabit.

#10
xeleron

xeleron

    Suflet de campion...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,709
  • Înscris: 01.01.2008
Docsis in specificatiile actuale duce gigabit,chiar daca e fibra in "mainframe",pe segmentul last mile e tot cablu.

#11
carmenclara1

carmenclara1

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,377
  • Înscris: 08.12.2008
pentru o navigare rapida conteaza mai mult lantente cat mai mici, hopuri cat mai putine, dns cat mai rapide si un calculator cu performante decente cpu,ram si ssd.

#12
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,158
  • Înscris: 04.02.2011
Cablu e peste xDSL, fibra e peste cablu. Dacă de la dsl la cablu diferenţa e mare, pe dsl fiind latenţe foarte mari, de la cablu la fibră diferenţele nu mai sunt catastrofale. Totuşi, după cum ziceau şi colegii, fibra este cea mai de viitor, mai ales datorită stabilităţii. Se montează în capăt echipamente cu UPS, astfel încât o lucrare le reţeaua de energie din zonă nu va afecta conexiunea.

#13
alin_x

alin_x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 627
  • Înscris: 25.07.2007
As vrea sa va explic despre ce e vorba, eu nu-s pe deplin lamurit daca am fibra optica sau coaxial.
Locuiesc intr-un mic oras din Germania, in landul Baden-Württemberg. Am mers la provider la sediu ( Kabel BW ) si acolo mi s-a zis ca au fibra optica aici in oras.
Bun, am facut un contract, peste cateva zile a venit acasa un tehnician, a adus cu el un router wireless ( Technicolor TC 7200 )
http://www.technicol...s/tc7200-tc7300
A facut setarile, tipul, internetul merge bine, am abonament cu 100 Mb/s. Am downloadat o versiune oarecare de Linux, viteza e de 12.5 Mb/s
L-am intrebat de tip ce fel de legatura la net e, si mi-a raspuns " cablu coaxial "
Azi m-am dus din nou la ei la sediu sa ma lamuresc. Ori e cablu coaxial, ori e fibra optica.
I-am explicat tipului de acolo ce si cum, si i-am zis ca, din cunostintele mele in domeniu, pt fibra optica e necesara setarea PPPOE, iar in acel router ce l-am primit, nu vad asa ceva.
Iar acum va explic ce mi-a explicat tipul. A zis asa : pana in fata casei / blocului, in tot orasul si in toate orasele unde au ei, e fibra optica. Din fata blocului / casei / pana pe casa scarilor, acolo la cutia aia cu cabluri, si de acolo in apartamente, e cablu coaxial, si din cauza asta e nevoie de acel router ( bine, are si iesire pt 2 telefoane )
Acum stau si ma intreb : oare ma abureste tipul ala ? N-as crede asa ceva.
Exista vreo solutie de a verifica ce tehnologie de i-net am ?
Mersi

Edited by alin_x, 30 September 2014 - 23:39.


#14
xeleron

xeleron

    Suflet de campion...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,709
  • Înscris: 01.01.2008
Fibra optica nu necesita autentificarea PPPoE,care e un protocol sa zicem de management al utilizatorilor,si romtelecom foloseste PPPoE,autentificarea facandu-se in modem/router,doar pentru ca RDS te autentifica via PPPoE nu inseamna ca ai fibra,ba mai mult,RDS ofera FTTH(adica fibra la tine in casa) intr-un numar destul de mic de locatii.
Cei de la sediu s-au referit probabil la termenul de marketing "fibra",referindu-se la viteze foarte mari de down(ca un mai rarut) fiindca providerii folosesc fibra optica pe segmentele ce nu tin de useri de foarte mult timp,astfel tu ai cablu coaxial in casa ce merge pana la stalp sau pana la cutia de pe hol,de unde pleaca fibra,fiind o retea hibrid.

#15
carmenclara1

carmenclara1

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,377
  • Înscris: 08.12.2008
pentru fibra nu e obligatoriu sai ai conexiune de tip pppoe. defapt e chiar atipic.

kabel bw  e defapt corepondentul direct al upc romania. tehnologia folosita e docsis 3.0 sau 2.0

http://en.wikipedia.org/wiki/DOCSIS
http://de.wikipedia....e_Specification
http://ro.wikipedia.org/wiki/DOCSIS

Edited by carmenclara1, 30 September 2014 - 23:50.


#16
alin_x

alin_x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 627
  • Înscris: 25.07.2007
Pai am fibra optica, pana la urma, sau cablu coaxial ?
Cum / unde verific in router ? Pot face cateva print screen-uri, si le postez aici

#17
carmenclara1

carmenclara1

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,377
  • Înscris: 08.12.2008
ai citit ce am postat? linkurile catre wikipedia in special.

ai o retea hibrida.  fibra+coaxial=docsis 2.0/docsis3.0
si da trebuie sa folosesti modem+routerul lor ca sa mearga netul.

defapt care e problema ta cu el? costul optiunii wireless? functiile limitate pe care le ofera? sau ce exact?

#18
Takeyuuki

Takeyuuki

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 169
  • Înscris: 30.09.2014
Fibra vine pana la nodurile optice din oras iar de acolo semnalul din luminos devine electric si pleaca pe coax pana la om in casa. @alin_x daca esti atent vezi si in link-ul dat de tine ca jucaria aia e cable modem adica modem de cablu asa cum a avut si RDSul acu' ceva vreme si cum posibilsa mai fie pe la UPC in RO.

@Xeleron: Te inseli groaznic PPPoE nu e pentru management useri ci e vorba de o tehnologie bazata pe vechea tehnologie WAN PPP. Adica ai un circuit punt la punct peste o retea multi access cum este Ethernet.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate