Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...
 Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi
 

Ganduri despre progres, performanta, vise si realizare

- - - - -
  • Please log in to reply
66 replies to this topic

#55
adipelcz

adipelcz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,789
  • Înscris: 28.05.2004
Adevarul e ca orice IT-ist poate sa castige 500-1000 Euro pe zi. Chiar si pe ora daca se straduieste. Unii ajung sa castige banii aia intr-o secunda (daca au inspiratie si perseverenta sa faca vreun produs/serviciu care sa aduca banii aia).

Ce scapa aici de fapt e acel "poate". Media salariatilor in IT e foarte departe de cifrele vehiculate prin ultimele postari, care zic de sute de euro pe zi. Poate n-oi fi lucrat eu in domeniul care trebuie, insa aia care ajung sa faca sumele alea in mod constant, sunt foarte putini ca procent din marea masa de IT-isti. Iar incepem sa discutam de varfuri si de povesti de succes. Realitatea pentru fiecare e diferita. Poti sa fii tu meseriasul lu peste prajit, poti sa fii super la curent cu toate cele, ca daca nu ajungi in locul in care cineva sa dea doi bani pe cunostintele tale, ramai un ilustru geniu anonim (vezi exemplele de mai sus).

Daca ne uitam pe diverse statistici, salariile in IT sunt echivalente cu alte meserii ce necesita o inalta calificare. IT-ul e un domeniu cautat, specialistii cu adevarat buni sunt destul de rari si drept urmare ajung sa castige foarte mult pentru ca e mare cererea de astfel de indivizi si mica oferta, nu ca ar fi ei niste mici Einstein-i. Sunt doar niste oameni care au o experienta si un nivel de cunostinte peste medie. Interesant e ca veniturile incep sa creasca exponential de la un punct incolo. Sa zicem ca A e de 2 ori mai bun decat B si ca B e de doua ori mai bun decat C. Faptul ca C reprezinta 60% din IT-isti si B reprezinta inca 39% face ca A sa fie asa de greu de gasit, incat sa merite sa-i dai lui A si de 10 ori mai multi bani decat lui B (pentru ca pe unul ca A il gasesti intre 100 de indivizi din categoriile A, B si C). Si uite asa, cu un efort dublat, poti avea un venit inzecit. Astfel, ajungem la situatia in care majoritatea fac 1000-2000 Euro pe luna, dar se gasesc foarte putini care fac banii aia in 2 zile.

Ceea ce insa e foarte clar e ca desi B si C ar putea sa ajunga la acelasi nivel cu A, realitatea arata ca de fapt nu ajung acolo din vari motive. Si chiar daca B si C si-ar dubla fiecare capacitatea si valoarea reala ajungandu-l pe A, atunci si A isi va dubla performanta, insa in final vor fi platiti toti la fel. Pentru ca banii aici (ca in orice alt domeniu de altfel) se dau nu pe cat esti de meserias ci pe cat de cautat esti in piata. Cand piata e saturata cu specialisti prea multi, aia incep sa castige prost nu pentru ca ar fi prosti, ci pentru ca nu mai au cautare. IT-ul are cautare, de asta se castiga bine, nu pentru ca astia de lucreaza in IT sunt vreo specie aparte.

Edited by adipelcz, 17 October 2014 - 13:15.


#56
nestor

nestor

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 652
  • Înscris: 20.03.2009
Personal IT e si la stat, desigur, dar din experienta a ce am vazut eu pana acum pot sa iti spun ca majoritatea isi gasesc pe buna dreptate foarte greu loc la privat. La noi cel putin sunt multi care nu trec nici macar de primul interviu cu HR-ul. Si ca sa vezi ca nu zic numai eu asta, vorbeam cu un prieten de la o firma mare de telecomunicatii care imi spunea ca vede la interviu o gramada de oameni tehnici de pe la servicii speciale, gen STS, si ca marea majoritate sunt slabi, slabi. Aia care au fost buni s-au carat de mult, fie prin Canada in anii '90, fie in privat la inceputul anilor 2000.

Sunt o gramada de oameni care lucreaza in call centere, majoritatea ajung acolo din facultatile de limbi straine. Ei zic ca lucreaza (in) IT, practic citesc niste scripturi sau executa niste rutine pe care le invata pe de rost. Mai sunt aia care lucreaza pe la firme de telecom, agenti de vanzari, sau operatori tehnici prin magazine....si ei tot (in) IT zic ca lucreaza. Abia apoi incepi sa ai oameni care fac suport pe hardware sau aplicatii, coderi, specialisti in implementare pe anumite tehnologii sau aplicatii, dezvoltatori de software, project manageri, ingineri de sistem, ingineri hardware, consultanti experti pe anumite segmente, arhitecti de software sau arhitecti de solutii.
Noi discutam cu precadere de ultimele categorii pentru ca aici ne incadram si ne place sa credem ca noi facem IT, restul doar lucreaza in IT.
Identic, medicii sunt cei care considera ca fac medicina, restul, adica infirmiere, asistenti, tehnicieni, etc, se cheama ca lucreaza in sistemul medical.
Si salahorii, si instalatorii si electricienii lucreaza in constructii, dar cladirile in sine sunt imaginate de arhitecti si proiectate de ingineri constructori.
Domeniul petrol si gaze, oficial este cel mai bine platit sector in Romania, conform statisticilor. Dar in petrol si gaze lucreaza si ala care iti pune benzina la pompa si ala care opereaza platforme marine sau proiecteaza gazoducte.
Totul e doar o problema de vocabular.

Edited by nestor, 17 October 2014 - 13:34.


#57
jakota

jakota

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,663
  • Înscris: 22.05.2011
Putin off-topic legat de IT, realizare :  de vazut serialul  'Silicon Valley' a lui Mike Judge.

#58
tsunnami

tsunnami

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,223
  • Înscris: 17.02.2009

View Postnestor, on 16 octombrie 2014 - 18:24, said:

Exact, ca sa fii director executiv nu trebuie sa ai studii tehnice, dar eu as putea extrapola chestia asta pana la a spune ca daca intentionezi vreodata sa ajungi acolo, faptul ca ai studii tehnice s-ar putea sa reprezinte un handicap. Statistic vorbind, desigur. Posted Image

si ce vezi asa interesant in director executiv? faptul ca ai studii tehnice sa reprezinte un handicap? cum? eu cred ca e un atu uluitor de mare.
sper ca nu mai esti la varsta in care manager inseamna masina cu sofer si secretara de 22 de ani cu picioarele pana-n tavan.

#59
jakota

jakota

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,663
  • Înscris: 22.05.2011
Posted Image  in serialul amintit mai sus e o faza amuzanta, cand se spune ca Steve Jobs nu e IT  ca nu scria cod,  ci stia doar marketing, si e vazuta ca blasfemie.

Nu sunt criterii clare, IT-ist poate fi de la Andrei Alexandrescu pina la ultimul ochelarist la tehnic, care-l cheama secretara la Primaria Faurei(random exmple-no offence) ca nu-i merge imprimanta.
'Hence' si diferentele de castiguri.

#60
nestor

nestor

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 652
  • Înscris: 20.03.2009

View Posttsunnami, on 17 octombrie 2014 - 13:54, said:

si ce vezi asa interesant in director executiv? faptul ca ai studii tehnice sa reprezinte un handicap? cum? eu cred ca e un atu uluitor de mare.
sper ca nu mai esti la varsta in care manager inseamna masina cu sofer si secretara de 22 de ani cu picioarele pana-n tavan.

Este interesant pentru ca ai putere reala de decizie, de a misca niste lucruri asa cum iti trece tie prin cap, nu mai esti doar un simplu executant. Chiar si daca nu iti trec foarte multe lucruri prin cap, tot e bine de tot, financiar vorbind.
Statistic vorbind, majoritatea managerilor executivi cu si sub care am lucrat pana acum nu aveau background tehnic, desi lucrau in IT. Asa ca mai in gluma, mai in serios, ce am spus eu are o oarecare urma de adevar.
Ca sa lamurim ce inteleg eu prin director executiv, e ala caruia ii raporteaza macar vreo 5-6 directori, carora la randul lor le raporteaza macar vreo 5-6 manageri fiecaruia, manageri care si ei coordoneaza macar vreo zece oameni fiecare. Chiar limitand la extrem, un director executiv ar trebui sa coordoneze direct sau indirect macar vreo suta de suflete.

Iar secretara de 22 de ani cu picioarele in tavan este ceva atemporal, mie asa imi place sa cred :)

Edited by nestor, 17 October 2014 - 16:18.


#61
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003

View Postjakota, on 17 octombrie 2014 - 10:29, said:

500/600  Euro(hai USD) pe  zi?   E CLAR !!

Stiu ca topicul  e la "Emigrare",  dar nu ma pot abtine sa nu dau un exemplu:
Este in Romania un operator mare RCS-RDS, chiar cu pretentii regionale. Si cred ca s-ar putea estima ca un procent sanatos din personal lucreaza in IT.
@avenirv,  ai idee cat castiga oamenii aia acolo?

intre timp, din lectura threadului, ar trebui sa reiese clar, ca e vorba de
a ). contractori externi si nu angajati permanenti
b ). lumea capitalista

in acel domeniu, dupa cum s-a mai zis 5-600/zi e average. cu cat proiectul e mai lung cu atat mai aproape de aia 500. dar un "proiect" care mere de 6-7 anisori cu 220 de zile a 500, da pe la 110K, inainte de impozite si asigurari. nu-i nu-sh cat de grozav, dar e peste 100K. si daca lumea ar fi plina de scoruri d-astea n-am rostogoli in hedoism aplicat cu totii.

Edited by Pengoon, 17 October 2014 - 20:21.


#62
avenirv

avenirv

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,554
  • Înscris: 01.05.2009

View Postadipelcz, on 17 octombrie 2014 - 13:13, said:

Adevarul e ca orice IT-ist poate sa castige 500-1000 Euro pe zi. Chiar si pe ora daca se straduieste. Unii ajung sa castige banii aia intr-o secunda (daca au inspiratie si perseverenta sa faca vreun produs/serviciu care sa aduca banii aia).

Ce scapa aici de fapt e acel "poate". Media salariatilor in IT e foarte departe de cifrele vehiculate prin ultimele postari, care zic de sute de euro pe zi. Poate n-oi fi lucrat eu in domeniul care trebuie, insa aia care ajung sa faca sumele alea in mod constant, sunt foarte putini ca procent din marea masa de IT-isti. Iar incepem sa discutam de varfuri si de povesti de succes. Realitatea pentru fiecare e diferita. Poti sa fii tu meseriasul lu peste prajit, poti sa fii super la curent cu toate cele, ca daca nu ajungi in locul in care cineva sa dea doi bani pe cunostintele tale, ramai un ilustru geniu anonim (vezi exemplele de mai sus).

Daca ne uitam pe diverse statistici, salariile in IT sunt echivalente cu alte meserii ce necesita o inalta calificare. IT-ul e un domeniu cautat, specialistii cu adevarat buni sunt destul de rari si drept urmare ajung sa castige foarte mult pentru ca e mare cererea de astfel de indivizi si mica oferta, nu ca ar fi ei niste mici Einstein-i. Sunt doar niste oameni care au o experienta si un nivel de cunostinte peste medie. Interesant e ca veniturile incep sa creasca exponential de la un punct incolo. Sa zicem ca A e de 2 ori mai bun decat B si ca B e de doua ori mai bun decat C. Faptul ca C reprezinta 60% din IT-isti si B reprezinta inca 39% face ca A sa fie asa de greu de gasit, incat sa merite sa-i dai lui A si de 10 ori mai multi bani decat lui B (pentru ca pe unul ca A il gasesti intre 100 de indivizi din categoriile A, B si C). Si uite asa, cu un efort dublat, poti avea un venit inzecit. Astfel, ajungem la situatia in care majoritatea fac 1000-2000 Euro pe luna, dar se gasesc foarte putini care fac banii aia in 2 zile.

Ceea ce insa e foarte clar e ca desi B si C ar putea sa ajunga la acelasi nivel cu A, realitatea arata ca de fapt nu ajung acolo din vari motive. Si chiar daca B si C si-ar dubla fiecare capacitatea si valoarea reala ajungandu-l pe A, atunci si A isi va dubla performanta, insa in final vor fi platiti toti la fel. Pentru ca banii aici (ca in orice alt domeniu de altfel) se dau nu pe cat esti de meserias ci pe cat de cautat esti in piata. Cand piata e saturata cu specialisti prea multi, aia incep sa castige prost nu pentru ca ar fi prosti, ci pentru ca nu mai au cautare. IT-ul are cautare, de asta se castiga bine, nu pentru ca astia de lucreaza in IT sunt vreo specie aparte.

a zis cineva pe aici ca cei din IT sunt vreo specie aparte ? ba eu vad ca se spune ca sunt niste oameni care invata mult, muncesc bine, muncesc intelligent. adica normali.
ceva frustrari ? ceva invidii ?

#63
teknotronik

teknotronik

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,585
  • Înscris: 29.11.2008

View PostCatean, on 16 octombrie 2014 - 22:44, said:

Serios ? Poti face 350 (entry) - 700 (middle) - 1000 (senior) euro la zi (ca vorbim de contractor nu permanent sa fie comparatia clara) pur profit, muncind doar tu singur in constructii ? Nu vreau sa incep discutii ciudate si lipsite de respect fata de meserie, dar nici sa zici ca ii faci la fel de usor ca un inginer care trebuie sa se certifice aproape anual si investe sute de ore pe an numai sa fie la curent cu noile tehnologii/trenduri.

Nici eu nu vreau sa discut despre partea financiara mai mult decat este necesar.

Totusi, cand spui constructii nu trebuie sa te gandesti doar la caramizi si la ciment.
Asa cum nici cand spui IT nu trebuie sa te gandesti doar la cei care castiga 5 cifre pe luna.

Si pot sa va spun doar ca anumiti muncitori in constructii au castigat bani mai multi decat un IT-ist mediu lucrand singuri, iar unii ii mai castiga si azi.
Asa cum am cunoscut si un IT-ist, aici in Spania,care castiga lunar mult mai mult decat inginerul de care vorbesti.
Dar am cunoscut si IT-isti care nu vad 2000 pe luna nici de sarbatori, si din astia sunt o gramada.

Oricum, discutia asta se incheie aici din partea mea.

Bafta!

#64
tsunnami

tsunnami

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,223
  • Înscris: 17.02.2009

View Postnestor, on 17 octombrie 2014 - 16:16, said:

Este interesant pentru ca ai putere reala de decizie, de a misca niste lucruri asa cum iti trece tie prin cap, nu mai esti doar un simplu executant. Chiar si daca nu iti trec foarte multe lucruri prin cap, tot e bine de tot, financiar vorbind.
Statistic vorbind, majoritatea managerilor executivi cu si sub care am lucrat pana acum nu aveau background tehnic, desi lucrau in IT. Asa ca mai in gluma, mai in serios, ce am spus eu are o oarecare urma de adevar.
Ca sa lamurim ce inteleg eu prin director executiv, e ala caruia ii raporteaza macar vreo 5-6 directori, carora la randul lor le raporteaza macar vreo 5-6 manageri fiecaruia, manageri care si ei coordoneaza macar vreo zece oameni fiecare. Chiar limitand la extrem, un director executiv ar trebui sa coordoneze direct sau indirect macar vreo suta de suflete.

Iar secretara de 22 de ani cu picioarele in tavan este ceva atemporal, mie asa imi place sa cred Posted Image

da, unui CEO ii raporteaza rezultatele 5, 6 directori sau chiar mai multi.
da, un CEO nu numai ca poate lua decizii, ci chiar trebuie s-o faca. dar nu e fun, ca el raporteaza in fata a sute de investitori.
si daca nu aduce profitul pe care a semnat ca-l aduce, nu-l vad prea bine, nu-l vad bine deloc.
si asta e o presiune mare pe capul lui.
un specialist tehnic.. nu poate fi bull-shit-at usor. cei mai mari leaderi sunt specialisti.
nu cred ca pe steve job il putea duce vreunul cu zaharelul.

apoi, cand un CEO ajunge sa nu poata avea rezultatele scontate... sa te vad eu cum decizitu sa concediezi 600-1000 de oameni fara vina, cu rate la casa, cu copii, cu rate la masina etc.
not fun.

#65
adipelcz

adipelcz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,789
  • Înscris: 28.05.2004
@avenirv: Ceva infatuare, ceva nevoie de a te lauda?

Dupa cum vezi, e usor sa judeci. Probabil ca ce scriu eu despre tine e la fel de gresit ca si ce-ai scris tu despre mine.

Legat de intrebarea ta, da, era cineva care zicea ca IT-istii se cred mai cu mot decat lumea, sau ca in general sunt priviti din afara ca ceva extraordinar: e vorba de teknotronik. Eu am spus ca nu-s IT-istii mai cu mot si ca asa cum sunt varfuri in alte domenii, sunt si in IT. Frustrari nu as avea de ce sa am. Din contra, sunt foarte multumit cu ceea ce fac.

#66
teknotronik

teknotronik

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,585
  • Înscris: 29.11.2008
Gresesti, nu consider ca IT-istii se cred mai cu mot, doar ca sunt anumiti romani care lucreaza in IT si se cred stapanii universului.
Pe alte meleaguri nu exista aceleasi impresii, de fapt mai bine spus pe la alte nationalitati.
Si nu am spus niciodata ca asa sunt priviti din afara, dimpotriva, am spus ca respectivii privesc de sus pe cei din afara.

Si ideea de baza era ca nu este bine sa se generalizeze pentru ca exact cum ai spus si tu varfuri sunt in toate domeniile.

Edited by teknotronik, 18 October 2014 - 21:25.


#67
tsunnami

tsunnami

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,223
  • Înscris: 17.02.2009
recunoastem sau nu, it-istii sunt mai cu motz
asta e realitatea, fie ca ne place sau nu.
investitia lor e minima, profitul, maxim.
sunt invidios? hell yes!
dar asta e situatia, nu m-am prins cand eram in facultate si am fost invitat sa trec la automatica, am refuzat, acum sunt robul deciziei mele.
nu-mi ramane decat sa scot cat mai mult din potentialul pe care mi l-am capatat

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate