Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...

Programe TV cu altfel de sporturi
 Laptop "bun la toate" max...

navigatie noua vw tiguan

ctfmon.exe - System Error (in Saf...

Ați prins vremurile cand 120 Volț...
 Whatsapp nu afișeaza numele ...

Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu

Politist mutilat de caine in curt...
 Trotineta- cat rezista?

Windows 11 si inregistrare de pe ...

Cont Facebook spart

Accesare Plex prin webstation
 

Ganduri despre progres, performanta, vise si realizare

- - - - -
  • Please log in to reply
66 replies to this topic

#1
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,644
  • Înscris: 15.12.2009
Cum e cafenea, imi permit sa deschid un topic fara un subiect clar.
In urma unui link dintr-un mesaj de pe facebook, am inceput sa sar din link in link si sa citesc cate una alta pe net ...
Mi-au cazut ochii pe 2 reportaje carora le redau link-urile mai jos (nu sunt chiar noi si probabil ca unii dintre voi le-ati mai citit).
Sunt curios ce credeti despre ele .... eu unul, rezonez oarecum cu duritatea vietii care curge din aceste articole si sunt curios care sunt parerile voastre, ale celor care ati reusit sa va realizati in strainatate, bineinteles, privind viata prin ochii vostri.

Taximetrist cu facultate, partea I
Taximetrist cu facultate, partea a II-a

Interviu


P.S.: Cred ca imi pun blogul cu pricina la bookmark-uri :)

Edited by ro_explorer, 25 September 2014 - 21:44.


#2
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,644
  • Înscris: 15.12.2009
Tot eu, cu un add-on, de pe acelasi blog (pot sa spun ca am trait personal unele situatii descrise). Momentan inca imi construiesc imaginea in cadrul companiei unde lucrez, din fericire, e una bazata pe inovatie si cercetare (cel putin filiala unde sunt eu).

Sa ajung si la motivul pentru care am deschis acest topic.

Pe scurt, ma intristez cand vad lipsa de dorinta de evolutie in jurul meu. E o delasare constanta, o multumire parca generala intr-o stare de lancezeala continua si nu prea vad oameni dorind sa evolueze.
Aici, pe forum, am vazut (cel putin asa reiese din postari) cateva persoane care au acel ceva ce ii face sa urce pe scara realizarilor proprii dar, din pacate, marea majoritate au tinte mici in viata, teluri joase care ii vor limita intr-o stare de frustrare (se si vede din unele comentarii).
Sunt curios daca sunt eu defect sau pur si simplu asa se invarte lumea.

In unul din articolele de mai sus era o divizare a lumii in 80%, 15% si 5% pe baza de performante ... chiar asa o fi ?

Hai, dati-va cu parerea ... ca de asta e forum Posted Image.

Edited by ro_explorer, 25 September 2014 - 23:03.


#3
nestor

nestor

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 652
  • Înscris: 20.03.2009
Pai inainte sa raspundem spune-ne cum masori tu evolutia sau cum se cuantifica performanta care divizeaza lumea in procentele alea.

Edited by nestor, 25 September 2014 - 23:03.


#4
AntilopaBongo

AntilopaBongo

    Lapin Kulta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,456
  • Înscris: 12.10.2012
E simpatic blogul si macar intr-o privinta are dreptate: firmele de recrutare sunt de cacao :)

Cred ca de fapt tu vrei sa discuti despre ce e dincolo de blogul asta, adica ce ai punctat in a doua parte a mesajului tau: ce ii face pe unii oameni sa vrea mai mult si de ce altii se multumesc cu (aparent) putin.

Nu am un raspuns si probabil nici nu e corect sa ii judecam pe toti cu masura noastra. Am cunoscut aici, in Suedia, o familie de romani. El a facut o facultate teoretica in Romania si a lucrat tot timpul intr-un magazin. Asta a ales sa faca si aici. Am incercat sa inteleg de ce. De ce a facut facultatea aia, daca oricum nu il interesa si de ce, daca tot a facut-o, a preferat sa lucreze intr-un magazin. Raspunsul e naucitor de simplu: imi place ce fac si nu vreau mai mult.

Vezi, asadar, ca dilema mea era o non-dilema. Problema nu era la el, ci la mine. El a gasit o ocupatie care sa ii placa. Nu e alegerea pe care as fi facut-o eu, dar nu despre mine era vorba.

Cred ca iesind din perspectiva noastra foarte limitata (careia i se mai zice, nu intamplator, punct de vedere) ajungem sa vedem lucrurile mai nuantat. Atunci punctul de vedere se schimba intr-un orizont de vedere :)

#5
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,644
  • Înscris: 15.12.2009
@nestor: Evolutia este ceea ce se intampla cand doresti sa devii mai mult decat esti, in orice priviinta (asta depinde de fiecare). Eu vad in jurul meu oameni care pur si simplu merg din inertie. Nu mai au un "motor" care sa ii propulseze spre telul lor. Multi nici nu mai au un tel, asteptand doar ziua de maine.
Ma astept la o asemenea atitudine din partea unui batran depresiv dar in nici un caz de la oameni in "floarea varstei" sau, mai grav (cum am vazut chiar zilele astea live) de la tineri care inca invata.
Partea a doua, cu procentele, o vei extrage din articolele cu pricina, caci dupa ce le-am citit pe alea m-am impulsionat sa deschid topicul asta.

@AntilopaBongo: eu de fapt incerc sa imi transform punctul intr-un orizont (cum bine te-ai exprimat). Problema e ca nu ma duce capul sa fac asta singur, de aceea cer ajutor Posted Image.
Incerc sa inteleg ce se intampla caci eu unul am impresia ca anumite lucruri sunt strambe. Poate ca asa sunt ele si de fapt le vad eu stramb cand ele de fapt urmeaza niste reguli sau niste .... ceva, neinteles de mine.

Exemplu concret, in directa legatura cu articolele cu pricina (e doar o coincidenta ca le-am citit in aceeasi perioada cand s-au intamplat lucruri similare si pe langa mine):

In scoala suedeza se practica "internshipul" de la varste fragede aparent (nu stiu inca daca e ceva obligatoriu sau optional). Ideea e ca m-am trezit in birou cu un baiat de clasa a 9-a, cunostinta a managerului meu. Noi, prin natura muncii facem design si proiectare de chestii care ar putea pica in clasa "rocket science" conform unor definitii americane. Prin urmare e greu sa gasesti ceva ce sa ii arati unui pusti si sa mai si inteleaga ceva. Ei, d'l manager, negasind un subiect de studiu propice pentru pusti, vine si ma intreaba pe mine de idei. Punem cateva idei pe masa, la o cafea si ne hotaram asupra uneia.
In urma acelei discutii, a ramas ca o sa aduc eu niste materiale de acasa, constand in niste componente electronice cu care se puteau face niste jucarioare care sa clipeasca sau sa sune sau ... ma rog, chestii atractive pentru un pusti interesat de tehnica si care vrea sa invete lucruri noi. Pe scurt, m-am dat peste cap 2 zile, mi-am neglijat atributiunile de serviciu, ca sa ii induc pustiului lucrusi "cool" ... lucruri pe care, la ce nivel de cunostinte au ei la varsta asta, daca le-ar asimila, ar fi chiar chiar el "cool" intre prieteni.
Am facut, altfel spus, un "crash course in electronics" cum l-a numit un coleg de birou. Prima zi in "mainile mele" a fost teoretica (vreo 2 ore, nu mai mult, nu iti imagina ca i-am impuiat capul 8 ore cu prostii) si a doua zi, azi, un demo practic care trebuia sa fie chiar distractiv. Adica, avea sansa sa vada cu ochii lui cum niste desene de pe tabla se pot transforma intr-un licurici cu led-uri sau alte minuni ...

Dupa ce m-a ascultat cuminte si a dat din cap "da da" si cand l-am intrebat daca a inteles una/alta a raspuns cu "da", i-am construit jucaria (in 5 minute).
I-am demontat-o, am mai explicat o data ce si cum si am reconstruit-o, insistand pe fiecare amanunt. Apoi, am demontat-o iar si i-am zis sa o construiasca el si, daca intampina si cea mai mica dificultate, sa ma cheme (era in acelasi birou cu mine, la 2 metri departare).
....
....
....

PAUZA ! Facebook, chat, sms, o intrebari ... la sfarsitul programului, 0 progres. Am zambit tamp ... mi-am adus aminte de articolul cu "taximetrist cu facultate", i-am urat succes si am plecat acasa.

M-a apucat o tristete sincera .... daca nici intr-o chestie pe care se presupune ca o faci din dorinta de a invata acel lucru specific, nu iti dai interesul, cum naiba poti sa evoluezi in viata?  Daca nu ai inca din copilarie insuflata dorinta de a afla lucruri noi, de a crea ceva, cum poti face asta mai tarziu? De aici si toata povestea cu topicul.

Edited by ro_explorer, 25 September 2014 - 23:32.


#6
AntilopaBongo

AntilopaBongo

    Lapin Kulta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,456
  • Înscris: 12.10.2012
Incep sa inteleg care e problema ta Posted Image
V-au adus un pusti care de fapt nu stie ce vrea sa faca in viata. Nu e tocmai internship, e mai degraba un mod de a pune copiii de liceu in contact cu diverse ocupatii. La gradinita lui fiu-meu a fost anul trecut o pustoaica tot asa, sa vada ce inseamna sa fii educatoare. Copiii au de ales intre mai multe ocupatii si merg doar cateva zile la firme care le-ar putea oferi o imagine.

Singurul tau defect in povestea asta e ca ai "overdid" it-daca asta se poate considera un defect Posted Image
Uite cum face un suedez: vine pustiul, ii pune un scaun langa biroul la care lucreaza si uita de el. Daca pustiul are vreo intrebare, ok. Daca nu, omul isi vede de treaba, iar ca pustiul sa nu se simta exclus il anunta unde e sala pentru fika si il invita la gustare impreuna cu restul firmei.

Am o cunostinta care chiar acum face un internship (de ala adevarat, postuniversitar, de 3 luni) la o primarie. Stii ce face? Ni-mic. Turbeaza de plictiseala. Se roaga de aia sa ii mai dea si ei ceva de facut. Intr-o luna de cand e acolo a avut doar de cautat pe internet niste companii internationale care se ocupa cu... nu stiu exact, reciclarea plasticului, sa zicem. A dat copy-paste, a facut lista si primeste felicitari si in ziua de azi pentru cat de "bra jobbat" a fost totul.

Uneori ma intreb de unde vine eficienta societatii suedeze, daca peste tot mai mult se ia pauza de fika decat se munceste Posted Image
Daca reusesti sa afli tu, sa imi zici si mie. Probabil ca secretul e organizarea. Ori poate munca responsabila. Chiar n-am idee...

Edited by AntilopaBongo, 25 September 2014 - 23:53.


#7
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,644
  • Înscris: 15.12.2009

 AntilopaBongo, on 25 septembrie 2014 - 23:51, said:

Uneori ma intreb de unde vine eficienta societatii suedeze, daca peste tot mai mult se ia pauza de fika decat se munceste Posted Image
Daca reusesti sa afli tu, sa imi zici si mie. Probabil ca secretul e organizarea. Ori poate munca eficienta. Chiar n-am idee...
In unul din articolele cu pricina era citata o vorba inteleapta (pe care o mai citisem pe undeva): 20% din oameni fac 80% din treaba. Se pare ca, cumva, acei 20% exista in multe societati si business-uri suedeze. Sa nu uitam un lucru: eu, tu (si multi altii), nu suntem suedezi dar totusi contribuim la mersul inainte al acestei societati.
In filiala unde lucrez eu suntem cca 100 de oameni. Cam 30% (inclusiv managerul din varful "gramezii") suntem "invandrare". In echipa din care fac parte suntem 3 romani, 2 turci 1 finlandez si 3 suedezi .... nu stiu ... poate ca e un raspuns.

Edited by ro_explorer, 26 September 2014 - 00:02.


#8
AntilopaBongo

AntilopaBongo

    Lapin Kulta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,456
  • Înscris: 12.10.2012
Nu generaliza experienta ta, pentru ca te asigur ca e rarissima.
Suedia, ca multe alte tari occidentale, are o problema majora cu braindrain-ul.
Daca in blogul pus de tine pustanii aia erau taximetristi cu facultate pentru ca realmente erau idioti, in Occident sunt neurochirurgi soferi de taxi pentru ca birocratia intarzie echivalarea studiilor, pentru ca sunt multi functionari indigeni care in loc sa munceasca stau la fika, etc. Timp in care omul ala trebuie sa manance, iar cineva care n-a fost obisnuit sa stea cu mana intinsa cauta solutii. De regula, sa fii sofer de taxi e o solutie.

Povestea un profesor universitar o chestie simpatica. A luat taxiul spre Uppsala si pe drum soferul il tot intreba de ce merge la universitate, ce treaba are acolo. Omul a zis ca e profesor si, din vorba in vorba, au ajuns sa discute despre istorie. L-a facut taximetristul praf. Era un sirian (parca) care incepuse doctoratul in istorie in tara lui, dar a inceput razboiul si a ajuns in Suedia, unde nu reusise sa isi gaseasca nimic de lucru potrivit pregatirii lui. Asa ca era sofer de taxi...

O poveste similara am citit si pe un blog englezesc, numai ca acolo era vorba de fenomenologie Posted Image I-a tinut taximetristul clientului o prelegere despre Huserl Posted Image

Ca in orice chestiune complexa, adevarul se tot muta de la un intelocutor la altul. Pe de o parte sunt aia 80% platiti cam aiurea in orice institutie/companie, pe de alta parte sunt astia, necuprinsi in nici o statistica, "soferii de taxi".

PS Am cunoscut la spalatorie (ca socializez suedezeste) o unguroaica care era contabila in tara ei. In Suedia e mare nevoie de economisti, contabili, etc. Ce face unguroaica? Curatenie. Altceva nu a gasit de lucru, adica nu au acceptat-o. Vorbeste bine suedeza, deci nu limba e problema.

Edited by AntilopaBongo, 26 September 2014 - 00:15.


#9
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,745
  • Înscris: 29.11.2007

 ro_explorer, on 25 septembrie 2014 - 22:48, said:

[...]
Pe scurt, ma intristez cand vad lipsa de dorinta de evolutie in jurul meu. E o delasare constanta, o multumire parca generala intr-o stare de lancezeala continua si nu prea vad oameni dorind sa evolueze.
Aici, pe forum, am vazut (cel putin asa reiese din postari) cateva persoane care au acel ceva ce ii face sa urce pe scara realizarilor proprii dar, din pacate, marea majoritate au tinte mici in viata, teluri joase care ii vor limita intr-o stare de frustrare (se si vede din unele comentarii).
Sunt curios daca sunt eu defect sau pur si simplu asa se invarte lumea.[...]

Cred ca inteleg ce vrei tu sa spui. Asa am simtit si eu in legatura cu prieteni de-ai mei, care chiar au renuntat la lupta. Cu toata prietenia noastra  de ani de zile nu stiam, unii despre altii, cum reactionam in situatii specifice plecarii din Romania. Foarte repede am realizat Posted Image ca binele pe care li-l doream eu (cu cea mai buna credinta) nu era in mod necesar si binele pe care si-l doreau ei. Fiecare are scara proprie de valori si - inevitabil - ii judecam pe cei din jur raportandu-i la setul dupa care ne ducem noi viata. Asa e construit omul. Daca eu imi visez sa am super-vila si super-masina o sa-l consider realizat pe ala care le are. Dupa aceleasi criterii, inseamna ca-l consider pe Emil Cioran un ratat total. Posted Image ... complicata treaba ...

Care se poate complica si mai mult. Daca bagajul de valori pentru viata este bazat - practic - pe cei sapte ani de-acasa, prioritatile pe care acesta le genereaza se schimba continuu. Si-atunci sa vezi incurcatura. Ca in cazul meu. Pana acum ceva ani era simplu: familie, profesie (cariera), prieteni, stabilitate materiala, relaxare .. si ce-o mai fi fost pe-acolo. Mie mi-era bine, iar societatea, ca entitate care genereaza reguli, era multumita de evolutia mea. Nu am stat in loc, am muncit si am "evoluat" (ca sa te citez). Intre timp, o serie de intamplari si observatii m-au facut sa-mi schimb radical prioritatile; de la familie in jos, adica. Ca sa nu intru in amanunte personale, o sa-l las pe Alifantis sa explice ce si cum:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/vPWbmB4jMpg?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Unii prieteni ma inteleg. Altii nu ma inteleg, dar nu ma judeca. Cei ce ma cunosc mai putin vad aceasta urmatoare etapa in evolutia mea ca pe un pas inapoi. Nimic nou, really. Asta-i viata. Cu totii suntem si defecti si normali in acelasi timp.

Edited by DIY, 26 September 2014 - 07:16.


#10
avenirv

avenirv

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,554
  • Înscris: 01.05.2009
parerea mea de 2 cents.
eu zic ca putem sa gandim si sa avem pareri DAR Nu trebuie sa le impunem altora.
nimic nu trebuie impus cu exceptia celor esentiale (poate codificate in religiile abrahamice drept cele 10 porunci, altele nu stiu).

nu trebuie sa judecam pe altii dupa tiparele noastre cat timp nu sunt calate pe cele esentiale.

intr-un fel este si un mic egoism sa vrem sa impunem ideile noastre.

cum spunea acela in chestia aia cu aruncatul pietrei ?

#11
nestor

nestor

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 652
  • Înscris: 20.03.2009
Am un prieten al carui singur scop in viata este sa ajunga cat mai repede acasa de la birou ca sa fuga cu copiii in parc, practic toata viata lui graviteaza in jurul copiilor. Am alt prieten care pana la varsta mea a strans deja cateva milioane de dolari pornind efectiv de la zero, toata viata lui graviteaza in jurul dezvoltarii personale, a eficientiei, a performantei. Am alt prieten care inca sta pana la trei noaptea invatand pentru o noua specializare, pregatind prezentari pentru cursuri la care participa sau pe care le tine, asta in conditiile in care financiar are deja tot ce ii trebuie, are o familie frumoasa, si deja e trecut de prima tinerete.
Fiecare din acesti trei oameni exceleaza la ceva, este mai bun decat toti ceilalti sau decat ei mai multi dintre ei. In acelasi timp vedem in jurul nostru o gramada de adepti ai vietii echilibrate, in care toate planurile conteaza, ceea ce poate fii la fel de usor catalogat drept neputinta de a performa in ceva anume.

Ca sa ma intorc la exemplul tau, asta dovedeste in primul rand ca fundamental oamenii sunt la fel, fie ca sunt romani sau suedezi. Doi, ca in functie de sistemul in care se naste acelasi individ poate avea o viata indestulata sau una plina de saracie, norocul este un factor substantial. Trei, ca sistemul in care te nasti te poate stimula sa evoluezi sau nu, cu cat conditiile sunt mai aspre cu atat oamenii sunt mai motivati sa schimbe ceva. Tu esti in masura sa faci o comparatie directa intre cele doua.

Edited by nestor, 26 September 2014 - 07:42.


#12
Stan_Patzitul

Stan_Patzitul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,733
  • Înscris: 26.08.2009

 ro_explorer, on 25 septembrie 2014 - 22:48, said:

Tot eu, cu un add-on, de pe acelasi blog (pot sa spun ca am trait personal unele situatii descrise). Momentan inca imi construiesc imaginea in cadrul companiei unde lucrez, din fericire, e una bazata pe inovatie si cercetare (cel putin filiala unde sunt eu).

Sa ajung si la motivul pentru care am deschis acest topic.

Pe scurt, ma intristez cand vad lipsa de dorinta de evolutie in jurul meu. E o delasare constanta, o multumire parca generala intr-o stare de lancezeala continua si nu prea vad oameni dorind sa evolueze.
Aici, pe forum, am vazut (cel putin asa reiese din postari) cateva persoane care au acel ceva ce ii face sa urce pe scara realizarilor proprii dar, din pacate, marea majoritate au tinte mici in viata, teluri joase care ii vor limita intr-o stare de frustrare (se si vede din unele comentarii).
Sunt curios daca sunt eu defect sau pur si simplu asa se invarte lumea.

In unul din articolele de mai sus era o divizare a lumii in 80%, 15% si 5% pe baza de performante ... chiar asa o fi ?

Hai, dati-va cu parerea ... ca de asta e forum Posted Image.

Defineste evolutia te rog.

#13
nestor

nestor

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 652
  • Înscris: 20.03.2009

 avenirv, on 26 septembrie 2014 - 07:35, said:

parerea mea de 2 cents.
eu zic ca putem sa gandim si sa avem pareri DAR Nu trebuie sa le impunem altora.
nimic nu trebuie impus cu exceptia celor esentiale (poate codificate in religiile abrahamice drept cele 10 porunci, altele nu stiu).
cum spunea acela in chestia aia cu aruncatul pietrei ?

E destul de usor sa iei zicale din astea populare  si doar pe baza lor sa construiesti o logica absolut circulara, ceea ce dovedeste pana la urma incapacitatea noastra de a concepe sau trai intr-un sistem de valori unic sau universal valabil. Cel mai bun exemplu sunt chiar alea zece porunci considerate esentiale, uita-te cum arata lumea in care traim, lume construita pornind de la acele zece porunci.
Asta e de fapt lectia pe care umanitatea se chinuie sa o inteleaga - fara succes - de vreo 10-15 000 de ani de istorie moderna: nimic nu e absolut, exceptand capacitatea omului de a crede ca exista ceva absolut ( si pe care Einstein o denumea mult mai popular, prostie)

Edited by nestor, 26 September 2014 - 07:54.


#14
Stan_Patzitul

Stan_Patzitul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,733
  • Înscris: 26.08.2009

 nestor, on 26 septembrie 2014 - 07:51, said:

Cel mai bun exemplu sunt chiar alea zece porunci considerate esentiale, uita-te cum arata lumea in care traim, lume construita pornind de la acele zece porunci.
Tragi niste paralele unde ele nu exista pentru a ajunge la o concluzie de-a dreptul stupida. Cunosti cele 10 porunci? Lumea este cum este tocmai pt ca NU s-au urmat acele porunci (poate partial cu exceptia a 2-3).

Edited by Stan_Patzitul, 26 September 2014 - 08:04.


#15
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,644
  • Înscris: 15.12.2009

 Stan_Patzitul, on 26 septembrie 2014 - 07:48, said:


Defineste evolutia te rog.

 ro_explorer, on 25 septembrie 2014 - 23:30, said:

Evolutia este ceea ce se intampla cand doresti sa devii mai mult decat esti, in orice priviinta (asta depinde de fiecare). Eu vad in jurul meu oameni care pur si simplu merg din inertie. Nu mai au un "motor" care sa ii propulseze spre telul lor. Multi nici nu mai au un tel, asteptand doar ziua de maine.







Edited by ro_explorer, 26 September 2014 - 08:11.


#16
Stan_Patzitul

Stan_Patzitul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,733
  • Înscris: 26.08.2009

 AntilopaBongo, on 25 septembrie 2014 - 23:51, said:

Uneori ma intreb de unde vine eficienta societatii suedeze, daca peste tot mai mult se ia pauza de fika decat se munceste Posted Image
Daca reusesti sa afli tu, sa imi zici si mie. Probabil ca secretul e organizarea. Ori poate munca responsabila. Chiar n-am idee...
Doua lucruri fac sa mearga societatea lor relaxat si eficient: coruptie mica si hotie mica (sau aproape inexistente). Ai ramane surprins dar sunt suficiente pt bunul mers al societatii. Cele doua sunt legate intre ele si in general cu cat e mai mica una cu atat mai mica si cealalta si invers. Lipsa coruptiei contribuie la construirea unui sistem concurential corect, cu posibilitatea si probabilitatea ca vei fi rasplatit pt munca depusa. Tu zici ca sunt relaxati dar sunt sigur ca exista o buna parte care munceste serios. Aceia ajung mai instariti. Iar hotia daca e mica iarasi contribuie la cresterea bunastarii (si relaxarii) generale si nu a doar unora. Doar un exemplu recent: guvernul roman (Tariceanu) a concesionat platforma Marii Negre pt cateva milioane de euro. Se estimeaza ca acolo exista bogatii (petrol si gaze) de multe miliarde de euro. Evident n-a facut-o pt ochi frumosi. Daca aveam guvern corect poate primeam niste miliarde pt bugetele de pensii, educatie, sanatate etc. Asa cum stau lucrurile, cativa din guvern au luat niste zeci de milioane mita, strainii vor scoate supra-profit, iar noi ne vom plange pe forum ca avem o tara inapoiata :) c'est la vie!
PS nu mai zic de contractul cu Bechtel care, desi exista in 5 exemplare in diverse ministere la pastrare sub semnatura, s-a pierdut... Si culmea e ca nu a protestat nimeni...

#17
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,745
  • Înscris: 29.11.2007

 nestor, on 26 septembrie 2014 - 07:51, said:

E destul de usor sa iei zicale din astea populare  si doar pe baza lor sa construiesti o logica absolut circulara, ceea ce dovedeste pana la urma incapacitatea noastra de a concepe sau trai intr-un sistem de valori unic sau universal valabil. Cel mai bun exemplu sunt chiar alea zece porunci considerate esentiale, uita-te cum arata lumea in care traim, lume construita pornind de la acele zece porunci.

Vaaai nestor, aici ai dat-o in bara rau de tot.Posted Image Pai lumea a ajuns aici tocmai fiindca cele 10 porunci sunt trecute in desuetudine, maltratate, ignorate si rastalmacite. Fiindca morala ( ca sa nu ne referim, literal, la religie si porunci) elementara a fost inlocuita cu "the ME concept". Pentru ca notiunea de compasiune a fost inlocuita cu cea de "instant gratification". Zau asa ... te-ai incurcat in concepte si intrerpretari.

 nestor, on 26 septembrie 2014 - 07:51, said:

[...] nimic nu e absolut, exceptand capacitatea omului de a crede ca exista ceva absolut ( si pe care Einstein o denumea mult mai popular, prostie)

Posted Image

Dupa Tutea, insa, credinta asta in absolut te face "... suveran fata de natura, supus Divinitatii, nemuritor si liber prin depasirea extramundana a conditiei proprii".

 nestor, on 26 septembrie 2014 - 07:40, said:

[...]l dezvoltarii personale, a eficientiei, a performantei. [...]

Cred ca ai vrut sa spui "dezvoltare profesioanala". Posted Image    Dezvoltarea personala este, dupa parerea mea, altceva.

Edited by DIY, 26 September 2014 - 16:46.


#18
nestor

nestor

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 652
  • Înscris: 20.03.2009

 DIY, on 26 septembrie 2014 - 16:50, said:

Cred ca ai vrut sa spui "dezvoltare profesioanala". Posted Image    Dezvoltarea personala este, dupa parerea mea, altceva.

Am vrut sa spun exact ce scrie acolo. Omul petrece mult timp citind biografiile miliardarilor lumii sau a altor persoane care au avut o influenta covarsitoare in istorie, a citit sute de carti de psihologie, social marketing, goal planning, time planning, si asa mai departe.

 DIY, on 26 septembrie 2014 - 16:50, said:

Vaaai nestor, aici ai dat-o in bara rau de tot.Posted Image Pai lumea a ajuns aici tocmai fiindca cele 10 porunci sunt trecute in desuetudine, maltratate, ignorate si rastalmacite. Fiindca morala ( ca sa nu ne referim, literal, la religie si porunci) elementara a fost inlocuita cu "the ME concept". Pentru ca notiunea de compasiune a fost inlocuita cu cea de "instant gratification". Zau asa ... te-ai incurcat in concepte si intrerpretari.

My point exactly. Pana si niste reguli de bun simt universal - chiar si sfinte, cum le place noua sa credem - sunt interpretate, ignorate, rastalmacite, asta ar trebui sa fie o dovada suficienta ca unu, nu exista sistem de valori absolut, si doi, presupunand ca ar exista, oamenii nu sunt capabili sa il inteleaga ca atare.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate