Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...

Programe TV cu altfel de sporturi
 Laptop "bun la toate" max...

navigatie noua vw tiguan

ctfmon.exe - System Error (in Saf...

Ați prins vremurile cand 120 Volț...
 Whatsapp nu afișeaza numele ...

Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu

Politist mutilat de caine in curt...
 Trotineta- cat rezista?

Windows 11 si inregistrare de pe ...

Cont Facebook spart

Accesare Plex prin webstation
 

Europa vs SUA

- - - - -
  • Please log in to reply
241 replies to this topic

#37
alexkr

alexkr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 697
  • Înscris: 23.04.2014

View PostMrReason, on 17 septembrie 2014 - 10:49, said:

Poti fii arestat pt. un milion de chestii, inclusiv degeaba... poti fi si ucis de miltieni, militienii iau cel mult ceva zile libere... echipele swat se folosesc si pt. fapte fara violenta, suspecti neviolenti... etc.
Mai intai du-te in SUA. Nu o sa vezi tu echipe SWAT pentru ca face unul scandal. SWAT-ul este folosit si unde lucrurile pot degenera in violenta. Mai pe romaneste, SWATII sunt MASCATII.
Iar povestile si basmele cu politistii care trag ca asa vrea muschiul lor sunt strict niste povesti si basme. Politia lor este chiar ok.

#38
cristian_sen

cristian_sen

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,138
  • Înscris: 21.08.2003
E greu de cuantificat scriptic diferentele dintre doua lumi aproape diferite,ambele au plusuri si minusuri fata de cealalta dar concluzia majoritara e ca  USa este o lume mai buna de trait decat UE:

Attached File  0.LIS.jpg   87.57K   36 downloads

In ciuda asa zisei violente, propovăduita de toti capsomanii care poate nu au calcat niciodata acolo, la intrebarea unde ar vrea sa traiasca cred ca jumate din cetateanii normali din UE ar cam inclina balanta spre USA in timp ce reciproca nu prea ar fi valabila. Covarsitoarea majoritate a geniilor lumii si a bogatilor planetei traiesc aolo ,asa violent cum e.
Daca ai intrat cu adevarat in rahat, acolo ai sansa sa raspunzi indiferent de consecinte prin cea mai eficienta metoda posibila :aproape instant cu o arma de foc, iar asta face mai mult decat orice politie sau badigard.
Sunt un om relativ plimbat in cele doua lumi , o sa incerc cateva impresii personale,generalitati ,nu am nici pe departe pretentia de a fi axiome :

Usa: >Intimitate te aproape zero,poti fi oricand dezbracat pe strada de politie ca sa nu mai zic ca esti fotografiat ,scanat ,amprentat ca la balamuc daca faci pe nebunul. Altfel nimeni nu are treaba cu tine. Nu exista drepturi speciale pentru minoritati,toata lumea e egala.
>Sansa de a face avere mult mai usor decat un UE dar infinit mai usor de a o pierde,nu prea exista protectii bancare ca aici,singurul colac de salvare e contractul scris cu avocati ,daca nu-l ai   esti  mancat.
>In covarsitoarea majoritate oamenii sunt mult mai sociabili ( si mult mai galagiosi) decat in UE ,te poti imprieteni instant oriunde cu oricine daca zambesti si zici te rog sau multumesc.
>Masini peste tot si oriunde, totul este proiectat in jurul zeului automobil. Distantele sunt maricele si drumurile plicticoase ,sunt pierdere de vreme ,ii inteleg ca-s primii la dezvoltarea masinilor autonome.
>Steaguri de toate marimile peste tot ,cel national cunoscut dar si cele locale,nimeni nu face urat ca cineva isi pune chilotii pe catarg.
>Capitolul divertisment este foarte dar foarte-foarte bine pus la punct, practic orice piatra,copac ,drum,unde a facut pipi  john cingo este POI taxat cu $4.99 de vizitat plus suveniruri alti bani.
> In schimb munca e ca la balamuc ,e singurul mod unde UE ar fi in fata ... adica acolo e putin sclavagism dar daca esti serios si nu dai buleala la poti urca in firma...dar si la fel de usor poti iesi din ea. Singurii care nu duc lipsa de comenzi sunt meseriasii buni: gradinari ,electricieni ,croitori,conatabili,mecanici ,instalatori,frizeri,etc,din astea oricand este de munca ...dar trebuie sa fii foarte bun si foarte flexibil,adica daca te cheama cineva noaptea sa-i tunzi gradina te duci si-l taxezi corespunzator...europenii se cam respecta,programul e program ,siesta e siesta.
   >Strazile pline de farmacii si amanete mai dese decat buticurile din anii '90 de la noi. Restaurantele urmeaza, de toate pentru toti ,am vazut chiar si romanesc in mijlocul Midwestului ,dar nu prea inspira incredere, era gol. Bucataria Italiana si asiataica sunt la putere,pentru $1 ai refill fara limita la pahar de 1pint( 0,5L). Apa e mai scumpa decat sucul.  La orice primesti ketchup si muraturi ,portiile sunt imense iar painea este dulce .Orinde am mancat painea era dulce,inca putin si o faceau cozonac. Am mai vazut niste dubiosenii ca de exemplu "aerosol cheese" sau dressinguri ciudate facute pe gustul minoritatii  afro americane. Berea e ori foarte slaba ori foarte tare. Pe bon ai rubrica speciala pentru bacşiş ,cam un 10% se lasa ,pentru valoare de pana $100. O cina ca in filme intr-un restaurant cochet ajunge $500 pentru 4 persoane din care numai vinul este 70-80 sticla,dar merita experienta gustativa, sunt pline seara de seara.
> Circulatie rutiera relaxata dar soferi cam neatenti, sosele facute din ciment ,unele isi cam arata varsta, rar am mers pe asfalt.  Am vazut chiar si o benzinarie cu geam blindat la care se plateste inainte.
> Preturile ,ca cifre,indentice ca in UE dar in loc de € sunt  $ iar in afara de marile malluri preturile afisate sunt fara taxe ,abia la casa afli totalul. Tigarile pot ajunge la $15 pachetul.  Totul se plateste cu cardul ,fara pin fara semnatura.
> In afara de poligon nu am vazut NICI O ARMA, nici pe strada nici pe sub hainele oamenilor .Si m-am uitat ,cateodata chiar insistent. In afara de poligon nu am auzit nici o impuscatura desi am fost in garda tot timpul nu m-am simtit niciodata in nesiguranta acolo. In schimb cand am venit ,pe centura Parisului jandarmii ciuruiau fara greata o duba veche  iar circulatia se desfasura normal pe langa ei.

Edited by cristian_sen, 17 September 2014 - 15:29.


#39
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,644
  • Înscris: 15.12.2009
Daca tot e cu impartasirea experientelor personale hai sa pun si eu niste observatii (o sa ating numai cateva puncte, evidente din pozitia mea cel putin, caci lista de +/- este muuuult mai lunga):

USA:
- scoala costa MULT, incepand de la gradinita si pana la facultate. Pentru o facultate buna platesti sute de mii USD.
- sistemul medical costa MULT. Daca nu ai asigurare privata de cele mai multe ori te lasa sa mori, pur si simplu.
- ca sa castigi un pic mai multi bani muncesti si cate 14 ore pe zi. Expresia "burning the midnight oil" din USA vine si este utilizata ca motto in multe companii.
- timpul petrecut cu familia este foarte mic comparativ cu timpul petrecut la munca.
- zilele de concediu sunt putine si de multe ori esti sunat de la munca in timpul concediului ca "a aparut o urgenta".

Ca concluzie: poti castiga mai multi bani dari si cheltui mai multi bani pentru ca, nu-i asa, nimic nu e gratis pe lumea asta.
Merita pretul platit pentru asta ? Depinde!

EUROPA (tarile nordice, caci aici locuiesc acum si pot spune despre asta):
- scoala este gratuita (suportata de stat) pana la facultate, inclusiv
- sistemul medical este gratuit (suportat de stat).
- la serviciu se munceste 8 ore pe zi (unii chiar si mai putin, in functie de contract).
- ai mult timp la dispozitie sa ti-l petreci cu cei dragi sau sa te dedici proiectelor personale.
- zilele de concediu sunt mai multe (eu am 30 de exemplu) si este tabu sa fii deranjat in acea perioada.

Cand tragi linie, poate ca raman mai putini bani net (in urma taxarii mari a veniturilor) dar, banii aia sunt ai tai, nu mai trebuie sa platesti nimic, nicaieri, pentru a avea o viata OK.

Merita compromisul ? Nu stiu, poate pentru unii (pentru mine clar ca da).

#40
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,765
  • Înscris: 25.06.2007

View Postro_explorer, on 17 septembrie 2014 - 15:44, said:

- sistemul medical costa MULT. Daca nu ai asigurare privata de cele mai multe ori te lasa sa mori, pur si simplu.
Remarca: si in Europa costa destul, insa treaba e perceputa nitel diferit pt ca banii iti sunt trasi automat din salariu. Nici vorba sa fie gratuit.
La ce impozite platesc aici, mi-as putea permite o asigurare de sanatate foarte buna in SUA, poate as mai si ramane cu bani de-o bere :)

#41
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,644
  • Înscris: 15.12.2009
Da, am si mentionat asta cand am zis de ce bani iti raman net, in mana. Nimic nu e gratis, nicaieri. Dar difera costul lucrurilor (si pretul dar aici vorbesc de costuri, nu de pret :) ).

#42
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,765
  • Înscris: 25.06.2007

View Postro_explorer, on 17 septembrie 2014 - 15:51, said:

...
Pai si in SUA, dupa ce platesti asigurarea medicala si taxele scolare, nu mai dai nimanui din ei. Ramai insa cu ceva mai multi.

#43
cristian_sen

cristian_sen

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,138
  • Înscris: 21.08.2003
Corect ,preturile cu sanatatea sunt neverosimile dar ...pentru asigurari. Daca esti asigurat ( angajatorul plateste) nu iti pasa cat costa. Urgentele sunt gratuite. Totusi daca ai nevoie de ceva in plus poti gasi o clinica mica unde preturile sunt mai mici dar tot nerezonabile fata de ce suntem invatati.
Nu cunosc treaba cu invatamantul dar stiu ca au si licee de stat ,fara taxa,probabil nu la accealsi nivel ca cele particulare.
Am uitat inca ceva:  desi par( sau se prefac) naivi americanii sunt foarte responsabili,nu se vor baga niciodata unde nu le fierbe oala,amenintarea unui proces civil este de ajuns sa-i faca sa stea in banca lor.

#44
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,644
  • Înscris: 15.12.2009

View PostKarhu, on 17 septembrie 2014 - 15:53, said:

Pai si in SUA, dupa ce platesti asigurarea medicala si taxele scolare, nu mai dai nimanui din ei. Ramai insa cu ceva mai multi.
Da, un medic sau un avocat ... nu un inginer :) ... been there, tried that.

#45
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,505
  • Înscris: 02.10.2009
E bine ca macar ati mai lasat armele deoparte, aveam impresia ca acela ar fi scopul subiectului.
Cei care vorbesc din ura si frustrare se vad de la distanta, Chestia este ca nu sunt doar cei care n-au calcat pe acolo, ci si cei care au dat-o in bara si se razbuna (ci-ca sunt obiectivi).
E rau in America. Iad. Europa e mult mai buna. Poti lua chiar si ajutor social de-a moaca. Mai bine am incerca sa intelegem de ce emigreaza in America un numar insemnat de cetateni vest-europeni, vechi, albi, crestini. Britanici, nemti. S-or fi saturat de bine.

#46
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,765
  • Înscris: 25.06.2007

View Postro_explorer, on 17 septembrie 2014 - 16:01, said:

dar nu un inginer Posted Image ... been there, tried that.
Depinde, de ex prin SUA nu prea gasesti ingineri la sub 100K/an, decat cei la inceput de drum. In Europa destul de rar se ajunge acolo, si asta doar in anumite sectoare (petrol si gaze, industrie aeronautica etc) si dupa o anumita varsta (sau niciodata).

View PostRosebud09, on 17 septembrie 2014 - 16:05, said:

Poti lua chiar si ajutor social de-a moaca.
:) Sa nu exageram, nu cred ca vreunul din cei care scriem aici am ravni la un parlit de ajutor social de cateva sute, hai o mie de euro

Edited by Karhu, 17 September 2014 - 16:10.


#47
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,644
  • Înscris: 15.12.2009

View PostRosebud09, on 17 septembrie 2014 - 16:05, said:

E rau in America. Iad. Europa e mult mai buna.

Stii foarte bine ca nu exista alb si negru ci doar multe nuante de gri. Nu stiu de ce te-ai aprins asa.
Eu mi-am exprimat parerea personala, dupa o lunga experienta cu USA, de-a lungul a 12 ani.
Am putut sa observ viata americana la prima mana dar si la mana a 2-a (prin ochii prietenilor care s-au mutat permanent acolo).
Am observat indeaproape evolutia Americii intre 2000 si 2012 si, cand am fost pus in fata alegerii de relocare, am ales Europa.
Eu am o orientare politico-sociala de dreapta dar nu de extrema dreapta asa ca am ales ceva mai bland din punctul asta de vedere Posted Image

Atat si nimic mai mult. Nu inseamna ca in USA e iadul ci ca USA ridica aceleasi probleme in sens diferit fata de Europa si persoanele rezoneaza cu aceste lucruri in mod diferit.

O sa mai merg in USA  sigur ca da .. in vizita sau cu munca. O sa ma mut in America? Nu cred. Prin ceea ce am experimentat personal, prin ceea ce cunosc si din pozitia unde sunt acum,  momentan zic nu. Viitorul insa e necunoscut si tocmai asta e frumos la viata ... maine poti sa mori sau poti sa devii milionar .. nu stii niciodata Posted Image

View PostKarhu, on 17 septembrie 2014 - 16:08, said:

Depinde, de ex prin SUA nu prea gasesti ingineri la sub 100K/an, decat cei la inceput de drum. In Europa destul de rar se ajunge acolo, si asta doar in anumite sectoare (petrol si gaze, industrie aeronautica etc) si dupa o anumita varsta (sau niciodata).
Ce sa spun? Inseamna ca ma pot considera norocos (sau foarte bun :P) ... daca ala e pragul de referinta.

Edited by ro_explorer, 17 September 2014 - 16:21.


#48
nestor

nestor

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 652
  • Înscris: 20.03.2009

View PostRosebud09, on 17 septembrie 2014 - 16:05, said:

E bine ca macar ati mai lasat armele deoparte, aveam impresia ca acela ar fi scopul subiectului.
Cei care vorbesc din ura si frustrare se vad de la distanta, Chestia este ca nu sunt doar cei care n-au calcat pe acolo, ci si cei care au dat-o in bara si se razbuna (ci-ca sunt obiectivi).
E rau in America. Iad. Europa e mult mai buna. Poti lua chiar si ajutor social de-a moaca. Mai bine am incerca sa intelegem de ce emigreaza in America un numar insemnat de cetateni vest-europeni, vechi, albi, crestini. Britanici, nemti. S-or fi saturat de bine.

Se poate si invers, am o colega nascuta in Hawaii, traita prin toate colturile lumii de la Amsterdam, Singapore si Sydney si casatorita si stabilita definitiv in Scotia, in Edinburgh. Alta plecata din US cu rucsacul la Paris la 23 de ani, ramasa acolo, acum e stabilita in Amsterdam. Din motive aproximativ similare cu ale lui ro_explorer.
Est-europenii se muta in Europa de vest. Vesticii emigreaza in US sau Canada. Canadienii in US. Americanii in Australia sau Noua Zeelanda. Intotdeauna e un peste mai mare sau mai bun altundeva.

Edited by nestor, 17 September 2014 - 16:31.


#49
N62B44

N62B44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,797
  • Înscris: 02.02.2010

View Postcristian_sen, on 17 septembrie 2014 - 15:57, said:

Corect ,preturile cu sanatatea sunt neverosimile dar ...pentru asigurari. Daca esti asigurat ( angajatorul plateste) nu iti pasa cat costa. Urgentele sunt gratuite. Totusi daca ai nevoie de ceva in plus poti gasi o clinica mica unde preturile sunt mai mici dar tot nerezonabile fata de ce suntem invatati.

Europa, depinde unde esti. In Olanda platesc 2400 euro pe an asigurare de sanatate (obligatorie, privata).Minimul e vreo 1500 /an. Toti rezidentii Olandei platesc obligatoriu, sanatatea e privata (sistem american). Nu se retine nimic din salariu , fiecare e obligat sa-si gaseasca o firma si sa-si faca o asigurare.
Din punctul asta de vedere nu e nici o diferenta fata de USA.

#50
cristian_sen

cristian_sen

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,138
  • Înscris: 21.08.2003
Concluzia e ca daca ai bani viata-i buna oriunde ,chiar si in Romania...dar parca tot mai dulce ar fi acolo. Cu toate incovenientele inerente si previzibile. Sau chiar imprevizibile.

#51
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,644
  • Înscris: 15.12.2009
"acolo" insemnand USA sau Europa (alta decat Romania) ?

#52
N62B44

N62B44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,797
  • Înscris: 02.02.2010
Experienta proprie imi spune ca o tara o cunosti cat de cat de abia dupa vreo 2 ani de locuit acolo. Una e sa fii turist 3 saptamani si alta e sa locuiesti, sa platesti taxe , sa te lovesti de toate potentialele probleme ca rezident.
Si eu as inclina sa cred ca SUA e varianta mai buna, Europa cam da pe afara de "sisteme de asistare sociala","socialism", "egalitarism" si asta de obicei loveste in cei care muncesc din greu si vor sa faca ceva.
In Vestul Europei e bine sa fii pensionar sarac sau somer.

#53
avenirv

avenirv

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,554
  • Înscris: 01.05.2009

View Posthunab, on 17 septembrie 2014 - 11:36, said:

pai..latinos nu sunt imigranti? negrii sunt adusi ca sclavi si lasati liberi pe strada, dupa abolire, dar pe latini, cine i-a adus?

pai prin sud-vest si vest erau latinosi inainte de venirea celorlalti europeni. nu cumva alea erau in mexico ?
ooooooooooops.

#54
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,505
  • Înscris: 02.10.2009

View PostKarhu, on 17 septembrie 2014 - 16:16, said:

Depinde, de ex prin SUA nu prea gasesti ingineri la sub 100K/an, decat cei la inceput de drum.

FALS !

Eu am zis in gluma de Iad. Sau, oricum, admit ca Iadul ar avea cateva grade de dificultate, nu doar cazanu' cu smoala.

Din Ca pleaca f. putini in State, si asta se intampla mai mult la doctori, care pleaca de la salarii extrem de mari la ceva mai mult decat "extrem", n-am idee. E vorba si de perspectiva: nu lasi usor o tara de perspectiva, pentru una care are mai mult trecut si ceva prezent.
L.E.
Tocmai am aranjat o excursie in LA, peste o luna. Sa vad ce mai e, ce s-a mai facut, desfacut. De mutat acolo, chiar daca as gasi job mai bun si mai bine platit, nu. Las altora placerea.
Asta nu inseamana ca peste tot e rau, nici pomeneala. Conteaza mult regiunea sau orasul si mai ales sa te doara in cot de altii, de gura lumii, de politica, etc. Daca plangi mult de grija altora, précis va veni vremea cand vei plange de a ta.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate