Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Casa de vacanta sau... Autorulota

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
24 replies to this topic

Poll: Casa de vacanta sau... Autorulota ? (95 member(s) have cast votes)

Ce ati prefera...

  1. Casa de vacanta (22 votes [23.16%])

    Percentage of vote: 23.16%

  2. Autorulota (73 votes [76.84%])

    Percentage of vote: 76.84%

Vote Guests cannot vote

#19
avumit

avumit

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,518
  • Înscris: 01.01.2009
E mai ieftin la pensiuni de 2 3 stele fata de camping. Iar la pensiune conditiile sunt mai bune. E mai ieftin sa ajungi fara rulota undeva (combustibil si taxe). Singurul avantaj la camping este ca esti foarte aprape de plaja, lac, strand, in timp ce de la pensiune poti face mai multi sau mai putini pasi.
Ma repet turism cu rv e pt pasionati.

#20
batranu59

batranu59

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 83
  • Înscris: 19.11.2008

View Postavumit, on 30 iunie 2017 - 08:42, said:

E mai ieftin la pensiuni de 2 3 stele fata de camping. Iar la pensiune conditiile sunt mai bune. E mai ieftin sa ajungi fara rulota undeva (combustibil si taxe)...

Nu cred ca este mai ieftin in pensiuni decat cu autorulota (camper). Sincer, prefer conditiile oferite de propria autorulota (propriul pat, propria baie), celor oferite de pensiunile mentionate (2-3 stele).
Am sa si argumentez mai jos aceste pareri ale mele...

In situatia in care familia este formata din numai 3 persoane (2 adulti + 1 copil) trebuie sa luam in calcul atat costurile de cazare, transport, dar si mesele servite (costul acestora) pe perioada unei vacante.

Cazarea - consideram costurile similare in ambele variante - pensiune / camping. In plus, in cazul autorulotei putem ajunge in anumite situatii ca aceste costuri sa fie zero lei/euro - campare off-camping sau campare in strainatate in camper-stopuri free.

Transport - in acest caz, logic, autorulota are un consum mai mare decat un autoturism. In cazul meu (campervan) consumul pe parcursul unei vacante este situat intre 8 - 8,5 l%.

Mancarea - costurile cu mancarea, 2 - 3 mese/zi pentru 2+1 persoane la pensiune fac diferenta majora intre cele 2 variante de vacanta. In cazul autorulotei costurile cu mancarea sunt foarte apropiate de costurile mancarii de zi cu zi, stand acasa.

Am luat in calcul o familie formata doar din 3 persoane. E usor de dedus cam ce se intampla in situatia in care discutam de o famile formata din 4-5 persoane. Intr-o astfel de situatie obligatoriu pentru cazare nu mai discutam de doar o singura camera de inchiriat. Deci, si cazarea va fi mult mai scumpa decat in cazul vacantei cu autorulota... nemaivorbind la cat ajunge suma necesara meselor servite pe perioada vacantei.

Ca sa si exemplific din experienta proprie cam care sunt costurile unei vacante in strainatate cu autorulota, am sa va prezint mai jos aceste costuri...

Anul trecut am plecat intr-un circuit prin Europa ce a adunat aproximativ 8.800 km si a durat 45 zile, 2 persoane.

Traseu: Bucuresti - Brasov - Nadlac - Ljubljana (prin sudul Ungariei pe DN-uri) - Milano - Montpellier (traversat Alpii) - Andora - Pamplona - Bilbao (am traversat continentul de la marea Mediterana pana la ocean prin Pirineii spanioli) - San Sebastian - Bordeaux - Nantes - Rennes - Mont Saint-Michel - Dieppe - Gent - Winterswijk (Olanda) - Duisburg - Koln - Munchen - Salzburg - Viena - Budapesta - Leresti (Campulung) - Bucuresti.

Costuri:

Cazare - 50,6 euro - 44 nopti in camper-stopuri free in mare majoritate, in parcari free, in parcari pe drumuri forestiere. Nici o noapte in camping !!! Pentru identificarea locatiilor de trecere a noptilor am folosit "Campercontact" soft olandez pentru Android. Se gaseste in Magazin Play si costa 32 lei/an varianta full. Aplicatia functioneaza si fara conexiune la internet !

Motorina - 780 euro - suma include si motorina achizitionata in lei din tara. Pretul motorinei achizitionate s-a situat intre 0,79 euro/litru (in Andora) si 1,1 euro in restul tarilor prin care am trecut. Nu am intrat pe autostrazi, deci, nu am platit nici vignete, nici carburant la "pret de autostrada", nici taxe de autostrada. O tara o vezi in adevaratul sens al cuvantului mergand numai pe DN-uri.

Mancare - 404 euro - mancarea a fost achizitionata din supermarket-uri (in unele locuri mai ieftina ca acasa) si preparata in autorulota. Am evitat mancatul la terase... cu mici exceptii.

Utilitati - 22 euro - suma include contravaloare apa - pretul apei de alimentare a camperului este in occident de 1 euro / 80 - 100 litri apa potabila. Deasemenea, am mai apelat in cateva randuri la spalatoriile automate de haine... pret 4+2 euro / 5 kg rufe (spalare + uscare). Curent nu am platit in nici o locatie. Fiind tot timpul in miscare (circuit) nu aveam nevoie suplimentara de curent chiar daca in mare parte din aceasta vacanta, seara urmaream la TV meciurile campionatului europen de fotbal.

Astfel, cheltuielile stricte (cazare, transport, mancare, utilitati) aferente acestei vacante s-au ridicat la suma de 1256,6 euro. In plus, ca fiecare, se mai cheltuiesc bani pe "diverse" - vizite muzee, obiective turistice, blc-uri (bunuri de larg consum), etc. dar asta dupa buzunarul fiecaruia.

Daca analizam logic suma strict cheltuita, putem spune ca in realitate aceasta este ceva mai mica tinand cont ca:

- daca stateam acasa mancarea tot o consumam, poate nu in aceeasi valoare... tentatiile acasa fiind ceva mai mici;
- daca stateam acasa, aveam si ceva costuri de intretinere - consumuri apa, electricitate, gaz... care ar fi trebuit platite.

Ca o concluzie... vacanta a fost de vis.
Banuiesc ca daca as fi ales sa merg in tara acelasi numar de zile, la mare sau la munte, la pensiune, hotel sau in regim agroturistic, suma cheltuita in circuitul european mi-ar fi fost mai mult ca sigur insuficienta.

Edited by batranu59, 14 August 2017 - 22:40.


#21
avumit

avumit

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,518
  • Înscris: 01.01.2009
Si intrebare... Autorulota cat a costat? Care iti sunt cheltuielile anuale? Daca e noua cu ceva dotari vreo 40000 E.. Cheltuieli de intretinere si asigurari anuale cel putin 500 E (poate numai RCA si impozitul anual sa fie 500 E). La preturile spuse de tine corect este sa adaugi si acestea pe care le-am exemplificat eu. Nu sunt contra autorulotei, doar ca strict contabilicește e mai ieftina pensiunea. Cat costa RCA si asigurare stai 1 saptamana cu păpic undeva, în condiții similare autorulotei. Iar la pensiune poți găti ca la autorulotă, iar din nou contabilicește nu plătești butelia, electricitatea etc. O sa mi zici că ai panouri... Cât costă și la cât timp trebuie schimbați acumulatorii..
De ex... Grecia... 30-35 e pe noapte/ 2 persoane cu chicinetă (vile bune nu proaste)... 10 zile hai 400 E... Italia e mai scumpă cu 25 la sută. Croația cam la fel cu grecii... La care mai adaugi transport de 300 E cu taxe autostrazi.. Franța, Spania, Portugalia nu cunosc prețuri. Mesele pt 2 persoane pranz și cina nu depășesc 50 E pt 2 persoane servite in localuri. Daca gătești în cameră ești ca și tine la autorulotă.
Concluzia mea este că taxele tale anuale sunt aproape cât un concediu de 10 zile... Iar ce plătești tu pt deplasare poate asigură încă unul tot de 10 zile...
E suberbă autorulota, dar ce este frumos costă.

Edited by avumit, 16 August 2017 - 07:51.


#22
batranu59

batranu59

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 83
  • Înscris: 19.11.2008
Cheltuieli anuale autorulota:
- impozit anual - 360 lei
- rovinieta / an - 126 lei
- RCA - 79 lei / luna - platesc RCA doar in lunile in care ies cu autorulota... cam 4-5 luni / an. => pana in 400 lei / an.

Total - 886 lei/an => < 200 euro / an

Da, autorulota am achizitionat-o de noua cu 38.000 euro. Daca optam pentru un sh, sigur pretul era simtitor mai mic.

@ avumit, poti face o socoteala a costurilor aproximative ale unei vacante in Grecia sau Croatia la pensiune pe exemplul dat de mine... 45 zile, 2 persoane ?

Din ce ai mentionat mai sus ("...10 zile hai 400 euro"... in Grecia) numai cazarea ar costa 1800 euro pentru 45 zile, fara transport si fara mancare. In cazul autorulotei pe mine 45 de zile m-au costat DOAR 50,6 euro, diferenta intre cele doua sume ar putea intra la amortizarea pretului autorulotei. Sigur, tot la amortizare ar putea intra si diferenta de costuri (mancare preparata la autorulota vs. mancare servita la pensiuni, terase) aferente mancarii pe aceeasi perioada.
Nemaivorbind de cate obiective turistice (circuit de 8800 km) am vizitat eu in acea vacanta comparativ cu o vacanta in mare parte stationara, doar in Grecia.
Daca doresti, la costurile vacantei mele, mai poti adauga toate taxele anuale ale autorulotei de pana-n 200 euro. Va rezulta o suma de 1456 euro (cazare, transport, mancare, utilitati, taxe anuale) pentru 45 zile, 2 persoane, circuit de 8800 km prin 11 tari europene.

Sigur, nu trebuie sa nastem o polemica din asta, dar este bine sa se poata trage o concluzie cat mai apropiata de ce inseamna o vacanta cu autorulota si costurile ocazionate de aceasta, comparativ cu o vacanta in regim hotelier, pensiune, etc.
Si asta numai dpdv. al costurilor, nemaivorbind aici de libertatea de miscare si frumusetea unei vacante cu autorulota.
Nu depind de programari, nu sunt stresat de posibilele conditii de cazare, nu-mi place ceva in locul in care m-am oprit... nu-i problema, ma urc in autorulota si plec mai departe. S-a inserat, am obosit, trag pe dreapta cam in orice parcare sau camper-stop si trec la somn.
Cu autorulota (MMA < 3,5 to) pot intra in buricul targului si pot vizita cam orice obiectiv pe care mi-l doresc, nu am limitari de acces daca greutatea maxima autorizata este sub 3,5 to.

Adaug mai jos cateva locuri in care am trecut noaptea, in campari off sau in camper-stopuri:



PS. Am uitat sa mentionez ca in vacanta descrisa mai sus am mai avut un "pasager"... micul nostru bichon Cookie. Deci am fost mai multi Posted Image

Attached Files


Edited by batranu59, 17 August 2017 - 10:52.


#23
batranu59

batranu59

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 83
  • Înscris: 19.11.2008

View Postavumit, on 16 august 2017 - 07:50, said:

... iar din nou contabilicește nu plătești butelia, electricitatea etc. O sa mi zici că ai panouri... Cât costă și la cât timp trebuie schimbați acumulatorii...

Scuze, am omis in postarea anterioara sa raspund si la aceste intrebari.

Gaz:
La camper am doua butelii (2 x 13 kg) din dotarea acestuia, in tot concediul mentionat anterior in mod sigur nu am consumat nici macar jumatate de butelie. Consumul de gaz este dat in cazul campervan-ului meu, in perioada de vara, de aragaz si prepararea apei calde menajere. Frigiderul nu merge pe gaz, este cu compresor, are un consum foarte mic si merge doar pe 12v. Consumul de gaz este demn de luat in seama doar in momentul in care pornesc centrala de caldura, noaptea, in anotimpurile reci. Deci, in vacanta respectiva nu a fost cazul de asa ceva.

Electricitate:
Nu, nu am panouri solare. Nu le consider necesare la ce consumatori am. Principalul consumator este frigiderul amintit anterior cu un consum mediu < 30 Wh si televizorul (14 Wh) cand si cand. Iluminatul este trecut tot pe LED-uri, consumul pompei de apa este insignifiant. Folosesc camperul in vacante in circuite, deci nu stau mai mult de 1-2 zile in acelasi loc. Cum am pornit motorul sa plec spre urmatorul punct de oprire alternatorul imi incarca cei doi acumulatori din dotarea masinii. Deci, nu sunt dependent de legarea la curent... costuri zero dapdv.

Acumulatori:
Autorulota are 2 acumulatori, unul pentru zona de rulota si altul aferent functionarii motorului. Am autorulota din august 2008 si inca am acumulatorii originali. Ce-i drept, cand erau noi puteam sta in conditii de off-camping (fara legare la priza sau pornire a motorului) 7 zile, acum dupa 9 ani cam 2 zile. Probabil, la anul ii voi schimba. Deci, nu cred ca se justifica sa iau in calcul vreo suma pentru o vacanta de 45 zile raportata la varsta lor de 9 ani.

Edited by batranu59, 17 August 2017 - 12:27.


#24
avumit

avumit

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,518
  • Înscris: 01.01.2009
ok. Fiecare cu cheltuiele preconizate de el. Totusi ai dat aproape 40.000 E in avans pt concedii pt vreo 20 de ani (doamne da sa tina casuta cat de mult). Ma opresc aici. Iti inteleg pasiunea, si  eu imi doresc o autorulota, candva probabil o voi avea, dar nu pentru a fi mai ieftin ci pentru a fi . unde vreau, cum vreau si cat vreau...
Momentan ma bucur de pensiuni...

#25
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,473
  • Înscris: 04.05.2006

View Postavumit, on 17 august 2017 - 15:10, said:

ok. Fiecare cu cheltuiele preconizate de el. Totusi ai dat aproape 40.000 E in avans pt concedii pt vreo 20 de ani (doamne da sa tina casuta cat de mult). Ma opresc aici. Iti inteleg pasiunea, si  eu imi doresc o autorulota, candva probabil o voi avea, dar nu pentru a fi mai ieftin ci pentru a fi . unde vreau, cum vreau si cat vreau...
Momentan ma bucur de pensiuni...
Da....si eu ma gandesc la o autorulota, tot din motivele tale. Altfel, intr-un tur prin Europa, cum a fost cel exemplificat mai sus, nu ar face prea mare diferenta pentru mine. Cand merg in concediu, nu vreau sa fac aceleasi chestii pe care le fac si acasa (gatit, aprovizionare, etc), iar confortul unei camere de hotel este oricum superior celui dintr-o autorulota de dimensiuni standard. Deci, fara a judeca optiunile altora, sau a le desconsidera in vreun fel, singurul motiv pentru a avea o autorulota este libertatea oferita de aceasta. Si probabil as folosi-o mai degraba in tara, decat in afara.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate