Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Spalarea hainelor care nu au fost...

Recomandarea vacanta in Romania

Comarnic-bombardament cu pietre
 Cat de lung sa fie biroul meu?

Scutire impozit angajati industri...

Citire schema instant apa calda

Tv vs Consola
 dobandire licenta de taxi

Solutii incarcare telefon ce vine...

Intrebare op anaf

Redirectionare apeluri... de iesi...
 palmier areca

M-am culcat cu instructorul de la...

smartwatch LTE

Recomandare boxa portabila dintre...
 

Termostat Nest, cu conectare la internet (Romania)

- - - - -
  • Please log in to reply
239 replies to this topic

#1
Ahasverus

Ahasverus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,105
  • Înscris: 22.10.2006
Sunt in "mijlocul" constructiei unei case de vacanta si imi doresc o metoda de a controla temperatura de la distanta.
Mi s-au oferit niste solutii din deceniul trecut, gen SMS sau nsite automatizari care costa imens si nici asa nu erau siguri cumva merge de pe mobil, asa ca am cautat si am gasit Nest Thermostat, acum un produs Google.

Attached File  nest3.jpg   61.86K   259 downloads

Cateva chestii de stiut:
- varianta US merge pe 12v, modulul de comanda.
Nu aveti ce face cu el in Romania
- varianta UK contine 2 componente si merge la 220v, adica merge in Romania.
Il puteti comanda de pe amazon.co.uk - 179 GBP (pachet complet)
Varianta UK nu merge cu Aer Conditionat, ci doar Centrale termice.

Attached File  nest1.jpg   68.98K   192 downloads

Manualul de instalare poate fi accesat aici.

Cu oleaca de indemanare, se poate adapta la orice centrala termica clasica.
Centrala se leaga la "Heatlink" pe 220v, iar aceasta comunica prin radio (max 30m) cu termostatul Nest.

Termostatul poate fi alimentat cu fir din Heatlink (12V) sau cu ajutorul unui incarcator USB 5V inclus.

Attached File  nest1.jpg   68.98K   192 downloads Attached File  nest2.jpg   32.04K   252 downloads

Dupa ce ati realizat legaturile, instalati pe mobil aplicatia Nest, creati cont si scanati codul de bare de pe aparat.
Aveti nevoie de internet WIFI, la care se va lega Nest.

Nest v3 poate controla si producerea de ACM + modularea puterii, daca centrala suporta OpenTherm.
Mai multe detalii aici

Cred ca multe chestii pot fi intelese doar vizionant acest video:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/122mGZ8Vmcw?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/YD3DfoJ3TVw?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Adm, 23 November 2018 - 08:00.
detalii modulatie


#2
aurelutz2007

aurelutz2007

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 63
  • Înscris: 31.10.2009
Si eu sunt interesat, il are cineva functional in romania?

#3
Ahasverus

Ahasverus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,105
  • Înscris: 22.10.2006
Eu l-am comandat si dupa ce vine il montez in casa actuala, pe o centrala clasica Vaillant.

#4
andu2006

andu2006

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,025
  • Înscris: 16.02.2013
In principiu este interesant. In practica, orice produs pentru care asigurarea service-lui nu o poti face cu firme autohtone ( din zona da ca se poate ) este un fiasco. Cind iti va fi lumea mai draga va cadea ( legile lui Murphi se aplica 1000%).
Iti spun in cunostinta de cauza pentru ca am avut moftul sa instalez aparate de comanda inteligente pe acelasi bus de date si cind a picat ( din motive de soft) un controler de lumina la garaj, singura varianta disponibila a fost sa cumpar altul identic , deoarece nici un vinzator nu dispunea de posibilitatea de a rescrie programul. Si respectivul device o luase razna din cauza unor paraziti in reteaua electrica.  
Eu am invatat un lucru : daca nu pot asigura service in RO , mai bine NU ( si am invatat de la niste investitori occidentali care au facut fabrici la noi ).

#5
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 20,941
  • Înscris: 22.05.2003
@andu2006
Pana la urma Nest este un termostat autonom, nu ai ce sa repari la el sau sa gresesti.
Dupa "N calcule" finalitatea este sa inchida un circuit si sa porneasca CT.

Nu ai ce discuta despre Bus de date aici.

Legi 2 fire la centrala, care sunt clasice pt orice termosat de 100 LEI si cam asta este.

Daca iese de undeva fum, nu ai ce "servisa".

#6
MD

MD

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,560
  • Înscris: 08.08.2002
Dupa review-urile de pe amazon nu-i tocmai aparatul perfect.

Quote

If you get any issue with your UK thermostat you will need to return it to the Netherlands - and no they do not cover postage if you have a fault.



Nu stiu daca oleaca de indemanare de care zicea Ahasverus se reduce doar la a lega 2 fire la centrala ...

Edited by MD, 13 August 2014 - 11:44.


#7
andu2006

andu2006

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,025
  • Înscris: 16.02.2013
Da, am inteles este de unica folosinta. Cind vor aparea probleme de dialog wifi sau la ecranul tactil .... ALTUL.
Este intr-adevar un simplu termostat. Cam prea scump pentru gustul meu. Pentru aplicatia initiatorului : o centrala pe gaz sau electrica are functia de a mentine o temperatura peste limita de inghet si cind ajungi la casa de vacanta o treci pe temperatura de confort.
Ce nu reiese ca face device-ul laudat : nu te anunta daca centrala are probleme ( ale ei sau lipsa gaz - deci lipsa confort pe care il astepti cu un asa termostat ).
De lipsa curentului electric nu mai spun.
Nu am facut referire la bus-ul de date decit doar ca sa exemplific problemele cu care m-am confruntat. Banii vostri sunt foarte buni. Spor.

#8
sandel_u

sandel_u

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,663
  • Înscris: 21.11.2009

 Ahasverus, on 13 august 2014 - 10:11, said:

Varianta UK nu merge cu AC, ci doar C.
Am auzit de CC si DC, poate ma lamuresti ce este C ? Un limbaj de programare poate?

#9
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 20,941
  • Înscris: 22.05.2003
AC = Aer Conditionat.
Cred ca se referea la CT = centrala termica.

#10
cashonly

cashonly

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 105
  • Înscris: 30.05.2010
1000 de lei costa nest-ul, 700 de lei costa untermostat proprietar vaillant care ofera detalii si despre centrala, poti regla si temperatura acm, etc... 300 de lei doar ca se conecteaza la net?

#11
Ahasverus

Ahasverus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,105
  • Înscris: 22.10.2006
Am acasa Buderus cu ditamai "ceasul".
Folosec doar 3 butoane: zi/noapte/auto :)

E casa de vacanta, vreau sa pot controla temperatura, sa o pornesc de la distanta iarna.

Jucaria e ff desteapta, am citit mult si teoretic invata cum sa optimizeze consumul.

Edited by Ahasverus, 13 August 2014 - 14:27.


#12
cashonly

cashonly

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 105
  • Înscris: 30.05.2010
pentru cine este indemantic, cu 150 de lei poti face un termostat la fel de destept ca nest-ul dintr-un raspberry pi, controlabil si de la distanta. cateva exemple:
http://wyattwinters....thermostat.html
http://www.raspberry...hp?f=37&t=24115

#13
Ahasverus

Ahasverus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,105
  • Înscris: 22.10.2006
Da... Scripturi custom, programare si caderi nervoase la nevasta!? ;)

De ce sa ma chinuiesc cand altii au facut asta pt mn?

#14
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Interesant topic.
Sa vedem totusi cum se va descurca @Ahasverus cu montarea acestui termostat si poate ca va posta si citeva poze cu varianta UK a termostatului ca sa-l vedem si noi.

--------
Sa mai discutat pe aici de termostatul asta, dar datorita faptului ca cei de la Nest nu dau infosmatii concrete de legare electrica a termostatului, nu sa ajuns la o concluzie clara legata de posibilitatea folosiri unui astfel de termostat in Ro.
La inceputulul topicului @Ahasverus zice ca verianta US nu poate fi folosita in Ro. Intrebarea ar fi: De ce nu ?
In toate documentatiile ni se spune ca termostatul foloseste 12V, dar niciunde nu ni se spune daca sunt DC sau CC.
- Daca sunt DC, nu avem probleme si putem folosi si termostatul din US linistiti, pentru ca transformatoare si punti redresoare avem si noi.
- Daca sunt AC, se pune intrebarea daca termostatul foloseste sau nu la ceva frecventa componentei alternative, ca daca nu o foloseste si redreseaza curentul CC in DC, atunci nu mai avem probleme, ca transformatoare de 12V avem si noi destule.

-----
Am urmarit videoclipurile., dar se pare ca sunt tot despre termostatele US. Asa ca nu sunt deloc interesante.
Am citit si PDF-ul cu instructiunile de montaj a modelului UK si se pare ca sunt la fel de zgirciti cind vine vorba de scheme electrice. Nici aici nu spun daca acei 12V sunt DC sau CC.

Ca si noutate, apare la modelul UK un receptor/adaptor, la fel cum au toate termostatele ordinare RF. Pentru ca termostatul primeste curent din respectivul adaptor, tind sa cred ca este vorba despre 12Vcc. Nu cred ca au bagat transformator in adaptorul respectiv si deaia banuiesc ca avem 12Vcc.

-------
Ca si opinie personala (sper sa nu dati cu rosii si oua in mine). Termostatul in sine este unul de fite care nu stie sa faca mai nimic infara de faptul ca se cupleaza la net si poti sa-ti schimbi temperatura din casa cu telefonul mobil. Daca este montat la o casa locuita, este un mare fis pe bani multi.
Teoretic ar fi cam 3 cazuri in care se preteaza un astfel de termostat
- O casa de vacanta unde vrei sa ai cald in momentul in care ajungi cu pitipoanca la fata locului. (Daca mergi singur sau cu nevasta, poti rabda 2-3 ore pina ce se face cald)
- Mai este bun pentru un "palat" pe care proprietarul sa trezit ca la facut dar nu-l poate intretine. Asa ca inchide radiatoarele din camerele nelocuite si restul controleaza de pe net ca sa scada cumva fectura la gaz.
- Si fireste, varianta ca este un termostat de fite si atunci nu avem ce sa comentam ca nu sunt bani nostri. Fiecare este liber sa faca ce vrea cu bani lui.

#15
Ahasverus

Ahasverus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,105
  • Înscris: 22.10.2006
Eu ma incadrez la 1 si 3 Posted Image

Din ce am sapat pe net, si minima mea interactiune cu termostatele, ideea e cam asa:

La CT-ul meu vechi, Vaillant, am scos o punte de legatura, prin care trecea 220v si am introdus termostatul.
La centralele US, acea punte merge pe 12v si NU exista componenta Home Link.

Nest se leaga DIRECT la centrala in US. Cum la noi avem 220v pe acel circuit, ar iesi fum.

Manualul de instalare este destul de clar, dar e prost facut Posted Image
Vezi paginile 32 si 33.


http://support.nest....at-is-Heat-Link

Altii au combinat cu un termostat existent Posted Image

http://www.ianhardac...-in-april-2014/

exemplu

https://community.ne...age/30641#30641

Pana la urma, totul se rezuma la urmatoarele:

L = faza
N = nul
Asta poate fi scos direct din CT sau din priza (220v)

2 si 3 sunt cele care inchid circuitul, se leaga la CT, in locul dedicat pt termostat de 220v.

T1 si T2 sunt optionale, daca legi modul de comanda prin cablu (12v)

* ei spun ca L poate fi legat prin cablu de 2...

Quote

TIP: If the call-for-heat circuit is at mains voltage, you can jumper the L (live) and 2 (common) connectors with a 0.75mm2, 55mm long jumper cable

Din ce inteleg eu, daca bagi Homelink in alta priza (nu din centrala), poti uni L cu 2, pt a inchide circuit de 220v.

Attached Files

  • Attached File  1.jpg   24.38K   109 downloads
  • Attached File  2.jpg   14.43K   99 downloads

Edited by Adm, 20 November 2018 - 09:47.


#16
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

 Ahasverus, on 13 august 2014 - 16:40, said:

Eu ma incadrez la 1 si 3 Posted Image
Tentatia este sa-ti transmit: Felicitari pentru alegere. Avem insa prea multe necunoscute ca sa indraznesc sa-ti spun asa ceva. Posted Image. Momentan esti cobai si pot sa-ti spun doar: felicitari pentru indrazneala.

------

Tu ai deja termostatul ? Sau urmeza ?

----------
Atasez si eu o poza:

Attached File  Untitled.png   11.26K   61 downloads

Eu din pozele din manual inteleg asa:

- Unitatea "Heat Link" este un receptor/adaptor.
- Asta are loc de legat 220V~ si loc de legat centrala la bornele Com si NO ale unui releu incorporat in unitatea "Heat Link".
- Pina aici este totul normal si seamana cu orice termostat RF ordinar si spunem ca "Heat Link" este un receptor.

- Dupaia mai ai si bornele T1 si T2 unde ai 12V  pentru alimentarea termostatului (emitatorului) Deaia zic ca este si adaptor.
- Termostatul comunica cu receptorul doar RF
- Termostatul are si baterie si nu este obligatoriu sa folosesti firele de alimentare cu 12V
- Nu stim insa cit tine bateria termostatului.
- Ai un cablu "normal" de USB pentru incarcat bateria termostatului. Urmeaza sa vezi cu ce se potriveste. Un incarcator dinasta de Iphone merge garantat sa incarci bateria termostatului.
- Daca bateria nu tine mult, tragi 2 fire de alimentare cu 12V si comunicarea ramine pe RF.
- Aici eu zic ca este o prostie. Daca tot trag 2 fire de alimentare, de ce nu pot trage si 2 de comunicare ?

 Ahasverus, on 13 august 2014 - 16:40, said:

Din ce inteleg eu, daca bagi Homelink in alta priza (nu din centrala), poti uni L cu 2, pt a inchide circuit de 220v.
Nu unesti nimic ca face bom. Lasa schema aia ca este proasta. Este pentru pornit pompe si nu centrale.
- La L si N bagi 220V~ de unde vrei tu si cu ce cablu vrei tu. Nu conteaza.
- La 2 si 3 legi un cablu de termostat cu 2 fire si celelalte capete le legi in CT in locul in care ai punte.

#17
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 46,256
  • Înscris: 30.01.2008

 sandel_u, on 13 august 2014 - 13:22, said:

Am auzit de CC si DC, poate ma lamuresti ce este C ? Un limbaj de programare poate?
curent continuu(CC), curent alternativ(CA) ,direct curent (DC) care e tot curent continuu dar in engleza.

 Adm, on 13 august 2014 - 10:37, said:

Lasati separat acest thread!
Am pus informatii despre acest termostat de acum cca 2 ani....
http://forum.softped...2#entry11124610
si dupa cum spunea si florin :

 florin71_skoda, on 13 august 2014 - 16:11, said:

Sa mai discutat pe aici de termostatul asta, dar datorita faptului ca cei de la Nest nu dau informatii concrete de legare electrica a termostatului, nu sa ajuns la o concluzie clara legata de posibilitatea folosiri unui astfel de termostat in Ro.


#18
sandel_u

sandel_u

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,663
  • Înscris: 21.11.2009

 gelunechifor, on 13 august 2014 - 18:56, said:

curent continuu(CC), curent alternativ(CA) ,direct curent (DC) care e tot curent continuu dar in engleza.
Nu stiu care a fost scopul acestui reply catre mine din moment ce NU am intrebat ce inseamna CC si CA si nici DC si nici AC. Am intrebat ce inseamna C!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate