Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Despre compania de aministrare Sq...

Durere taietura deget dupa 2 luni

Dalți gravare lemn

Didgeridoo
 Motorola Edge 50 Ultra

Gaura perete apartament cu evitar...

Orientare antena prime focus

Problema conectare mail yahoo
 comisioane asociatie proprietari

Primul sistem de televiziune cu p...

Internetul este neutilizabil fara...

Eroare cloud burn icopy face id
 DermaRoller ce este ?

Articole limba Germana

Cum se imparte legal o mostenire ...

Avem sanse sa avem energie electr...
 

Anii '90

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
2527 replies to this topic

#2143
2Unlimited

2Unlimited

    "No limits"

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,635
  • Înscris: 29.12.2016
Primul meu walk-man stereo, cumparat in 1990, m-a costat 1300 lei, foarte mult, avand in vedere ca o bicicleta noua costa cam 1700 lei. Il mai am si acum, insa nu mai functioneaza.

[ https://www.petervis.com/walkmans/crown-sz-31/crown-sz-31/crown-sz-31.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by 2Unlimited, 25 October 2018 - 12:51.


#2144
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,474
  • Înscris: 13.06.2004
Dar măcar funcţiona ca lumea?   Posted Image
Eu + sora am primit 2 Chinezeşti pe care le-am stricat/s-au stricat repede. Am făcut rost de un "Panasonic" mişto (costa ceva bani prin 1995-1996), dar i-a înlocuit capul audio cineva şi nu se mai aude ca lumea   Posted Image Poate voi găsi un doctor... şi nişte căşti mai bune (îl luasem cu tot cu căşti, într-o zi au căzut pe jos, nu am fost atent şi am călcat pe ele... s-a rupt una din suport   Posted Image ).
Dar acum mai multe casete şi C.D.-uri decât aveam în anii '90    :naughty:   Nu mor ele că aşa vrea on-line-ul    :naughty:

Edited by djl, 25 October 2018 - 12:46.


#2145
2Unlimited

2Unlimited

    "No limits"

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,635
  • Înscris: 29.12.2016
Da, a functionat impecabil, zilnic ascultam la el, imi facuse un prieten un traf la 3V si l-am tocit. Abia in 1994 mi-am luat altul si apoi in 1996 am trecut pe Panasonic, autorevers, bass reflex, EQ, dolby, o bijuterie. Doar castile le schimbam cand crapau (firele si buretii se toceau repede). Prin 1992 am prins o pereche de casti rusesti noname care aveau firul dublu de gros si mufa cu cot. Alea m-au tinut mult. Prin 1991 incepusera sa se vand in talcioc chinezariile alea, multe, desi scria pe cutie stereo, erau mono, ma duceam cu prietenii in targ cu o caseta cu MJ sa ascult sa vad daca sunt stereo. Aparusera si casetofoanele acelea mici duble, scria pe ele ca au 10.000W, international, care sunau dubios rau. Abia japonezii cu cele Fisher au dat lovitura, urlau pietele de la ele...

Poze aici:
https://etimpu.com/2...17-electronice/

Edited by 2Unlimited, 25 October 2018 - 13:06.


#2146
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,474
  • Înscris: 13.06.2004
Mie îmi plăceau alea cu luminiţe. Posted Image   Mai târziu am aflat că erau prostii din alea de "International".   Posted Image
Da, "Fisher" erau căutate. Sunt curios dacă preţul a jucat un rol important în asta.
Dar la punctul calitate cred că erau mai bune casetofoanele mai dotate din anii '80. Ce mi-aş dori unul din ăla. Bengos ar fi unul care să aibă şi pick-up şi 8 track (casetă cu 8 piste); dacă are line-in pot să conectez şi alte chestii la el.
Cine avea bani mulţi îşi lua casetofon cu televizor. Dacă nu mai există transmisie tv analogică terestră, nu mai are rost televizorul... decât dacă îi adaptezi vreun reciver, dar la cât se transmite la noi pe analogic terestru   Posted Image Acum când avem bani nu mai au rost unele lucruri Posted Image
Trebuie să recunosc că majoritatea casetelor şi C.D.-urilor mele nu-s cu muzică din anii '000. Am şi un vinil cu Masterboy (vinil single, deşi de din ăla marele), care însă deşi e Made in Germany se aude prost   Posted Image Însă mai caut viniluri cu Euro-Dance sau muzici din anii '90. Mai am şi un LaserDisc (despre ele aici) din ăla de tonomat video LaserJuke (vezi tot la subiectul cu Laser Discuri), dar care deşi are imaginea bună, are sonorul sub V.H.S. non-Hi.-Fi.   Posted Image  (videocasetofoanele Hi-Fi aveau capete audio rotative).
Azi să mai găseşti magazine care să vândă muzică şi filme în format fizic... rar. La anumite mărfuri eşti limitate. C.D.-uri şi chiar casete am mai văzut prin benzinării!
Pe vremuri se mergea şi la cinema. Când am fost la "Europa" (fost "Mioriţa") în 1997 şi 1998 poate chiar ăsta a rulat la vreunul dintre cele 2 filme pe care le-am văzut.
Dar pe la sfârşitul decadei cinematografele de cartier deja începeau să decadă. În 1999 deabea am ajuns să fim 5 oameni la demolatul "Aurora" (deşi era la mine în cartier, nu am fost decât o dată; idem la "Gloria", că mai stăteam la bunicii materni). Le omosorâseră videocasetofoanele şi televiziunea prin cablu. Prin 1998 sau 1999 am văzut pe video (închiriasem din Câmpina casete) "Tommorow never dies/007 şi imperiul zile de mâine" din seria James Bond cu Pierce Brosnan.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/2BxTwJtpGYA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Attached File  Proiector Meopta MEO-5 la Cinema Europa (fost Miorita) L 22 oct. (X) (10) 2018.jpg   227.16K   38 downloadsAttached File  Eu la Cinema Europa (fost Miorita) L 22 oct. (X) (10) 2018 langa un proiector Meopta MEO-5.jpg   1.3MB   46 downloadsAttached File  Eu la Cinema Europa (fost Miorita) L 22 oct. (X) (10) 2018 langa un proiector Meopta MEO-5 p2.jpg   250.31K   39 downloads


După 2000 muzica a început s-o dea prea mult în lălăială. La începutul anilor '000 încă se mai făcea muzică, după aia a început să se ducă în jos şi am ajuns la situaţia în care azi nu se prea mai face muzică. Nu mă interesează că unii au mulţi fani, că degeaba îi au, dacă nu fac muzică!
Deşi îmi plăcea să merg pe atunci la discotecă (acum avem cluburi - club de ce?), păţeam mai de fiecare dată următoare fază: la început puneau muzică care să-mi placă, după aia rareori venea o piesă care să-mi placă. Mă urmărea ghinonul în majoritatea cazurilor se pare.
Mare nebunie era cu dedicaţiile.
Prin 1997 a început să mă fascineze mai mult muzica anilor '50.
Noroc că atunci când am început să merg în discotecă nu mă deranja fumul de ţigară (ulterior m-am şi apucat de fumat; de 8 ani nu mai fumez). Azi ar trebui să am haine special pregătite pentru afumat, că nu mai suport mirosul!

Edited by djl, 25 October 2018 - 13:32.


#2147
2Unlimited

2Unlimited

    "No limits"

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,635
  • Înscris: 29.12.2016
Prin clasa a 3-a m-am dus si eu la casa pionierilor din oras sa ma inscriu la Aeromodele. Am ajuns acolo si tocmai era un concurs, m-au incantat ca aveau motor si zburau pe vremea aia, prin 1984. M-am inscris si mi-a dat sa tai la placaj sa-mi construiesc singur un planor de vreo 80 cm. Stai ca-i naspa, zic, si nu m-am mai dus. Peste vreun an m-am dus sa ma inscriu la electronica. Vazusem eu elevi care ascultau la radio, foloseau aparate de transmisie si de radiolocatie, m-am inscris acolo. In prima ora am inceput cu teorie, si mi s-a dat de facut o bobina cu 1000 spire. Am ametit de la atata invartit si am mers doar cateva zile, stiind ca nu ma voi face depanator TV de pe-atunci. Intr-o sambata cand ma benoclam prin unitate, am vazut un anunt prin care se anunta ziua pionierului sau ceva de genul asta, si toate usile de la cluburi erau deschise, ca sa poti sa vezi cu ce se ocupa cluburile. Am nimerit la usa clubului de informatica, si, dupa nume puteam sa jur ca este despre informare politica, sau ceva asemanator. Am intrat inauntru si am ramas uimit cand am vazut ca, copiii se jucau pe un HC-85 (e ala mare care seamana cu o masina de scris). M-a acaparat ideea si de atunci am ramas membru pana in clasa a 12-a. Desi pionerii erau pana in clasa a 8-a eu am putut sa merg pana in clasa a 12-a datorita profesorului, castigasem niste diplome cu locul 2 pe judet si eram si bun la limbajul Basic, plus ca mi-am dat proiectul de diploma din informatica desi la liceu nu exista nici macar un calculator, faceam numai teorie. Abia prin 1993 am gasit la Modarom un HC-91 si l-am luat, m-a costat in jur de 130.000 lei parca. Mi-am pierdut noptile in compania jocurilor Saboteur 2 si Chuckie egg 1 si 2. Plus multe altele, chiar recent am urmarit pe youtube niste walkthrough-uri de la jocurile vechi si m-am bucurat sa vad cum se termina, pe atunci daca te blocai undeva nu aveai pe cine sa intrebi, nici macar nu existau salvari, mai intai incarcai jocul de pe caseta si apoi te jucai...
Frumoase vremuri, nu le-as schimba pentru nimic...

Edited by 2Unlimited, 25 October 2018 - 13:49.


#2148
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,474
  • Înscris: 13.06.2004
Eu m-am jucat puţin cu un H.C. după 2000, dar nu mi-a plăcut şi l-am dat.
Mă credeam mare şmecher pentru că aveam o clonă de "Atari" 2600, care credeam că s-a stricat când nu a mai mers (peste ani m-am gândit că s-ar putea să fie alimentatorul şi ăla era).
În 1995 sau 1996 am făcut la şcoală curs de MS-DOS (câte şcoli - nu licee aveau pe atunci laborator de informatică). M-am dus cu vreo 4 colegi de clasă, dar nimeni nu a priceput ceva. Lol, şi ziceam că înţeleg doar ca să scap de profesor    :lol:    Vedeam pe pereţi afiş cu 'Windows' 95 şi mă întebam ce e aia   :rolleyes:    Dacă aş fi avut mintea de acum aş fi priceput pe atunci cum stă cu MS-D.O.S. (acum 2-3 ani m-am jucat cu aşa ceva şi am reuşit să fac să umblu).

La discotecă am fost pentru prima dată în 1992 în satul de vacanţă de la Lacul Roşu (ăla din Delta Dunării). În 1996 am vrut să mergem la ţară în Prahova (Proviţa de Sus), dar nu am prins deschis. În 1997 am fost la Costineşti. În 1998 la mai multe din Prahova (păcat că din cauza alcoolului   :(     ).

#2149
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,474
  • Înscris: 13.06.2004
Iniţial autobuzele "D.A.F." SB220 nu aveau cabina şoferului, aşa că pe lângă că uneori puteai sta în dreapta şoferului, aveai aerisire şi prin trapa 1. După ce au pus cabine (mai puţin pe alea de expres, că în faţă era acel taxator de cartele acelaşi model cu ăla de la metrou) nu mai aveai decât la cele cu caroserie "EL.VO." aerisire prin trapa din faţă şi culmea culmilor alea aveau pe ambele părţi geamuri care se deschideau.
De muzică şi neonul albastru de la aceste autobuze am mai zis.

Culmea culmilor tehnologiei audio-video erau LaserDiscurile (dacă videocasetofoanele erau scumpe pentru noi, dapăi alea care erau scumpe şi pentru ăia din ţările dezvoltate...). Cine avea aşa ceva era preşedinte. Un domn de la care am cumpărat 3 discuri mi-a zis că a vândut 5 playere la Craiova (inclusiv 2 care se pare că redau şi D.V.D.-uri). De pe un grup am aflat că şi la "Panasonic" de la Unirea s-au găsit. Însă să văd dacă găsesc eu catalog "Panasonic" România de prin 1995-1997 ca să văd dacă era trecut aşa ceva... cataloagele alea-s mai rare decât discurile. Bafta mea cu un second-hand şi cu cineva care vindea şi discuri că mi-am luat aparate la preţ mic, că la noi au sărit de câţiva ani preţurile în aer.
Într-o zi o să-mi iau şi un boombox recondiţionat. Dar din ăla din anii '80, că e mai frumos şi mai bun.
Au trecut câteva zile de când nu am mai rulat un C.D. sau o casetă   Posted Image

Am o curiozitate legată de istorie alterantivă: dacă undeva prin 1996-1998 am fi dus-o măcar ca în 2004, oare cum s-ar fi schimbat mentalitatea locuitorilor din România?

Edited by djl, 30 October 2018 - 23:03.


#2150
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,474
  • Înscris: 13.06.2004
Calendarele sau desene făcute din litere şi cife. Concepute pe computere, scoase la imprimantă.
Până la Legea dreptului de autor din 1996 puteai pirata fără probleme. "Concord '93" (sau era '91) îţi copia muzică pe casetă sau C.D. Nu ştiu dacă cu sau fără plata dreptului de autor.
Traseele de autobuze expres din Bucureşti. Ce banchetă confortabilă aveau în spate "S.A.V.I.E.M."-urile.

Edited by djl, 21 November 2018 - 12:43.


#2151
hero3

hero3

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 103
  • Înscris: 22.11.2018
Cam astia au fost anii 90'  in Romania pe scurt......
Mizerie, saracie, coruptie, instabilitate.  
Nu stiu de ce-s romanii asa nostalgici dupa vremea cand eram "Africa Alba".  
Pe mine gandul la anii 90'  ma intristeaza,  cand ma gandesc la anii aia imi vin in minte flashback-uri cu romani imbracati in zdrente si chipuri posomorate asteptand lumina de la capatul tunelului.  


„100 de ani în 100 de zile". 1990: Ion Iliescu câştigă alegerile, apoi minerii „fac ordine" în Piaţa Universităţii - Stirileprotv.ro

„100 de ani în 100 de zile". 1991: minerii, în frunte cu Miron Cozma, vin în Capitală - Stirileprotv.ro

"100 de ani în 100 de zile".1992: Anul în care Regele Mihai se întoarce în ţară, iar Michael Jackson are concert în Capitală - Stirileprotv.ro

"100 de ani în 100 de zile". 1993: "Revolta" de la Hădăreni, în care romii au fost ucişi şi închişi în grajduri - Stirileprotv.ro

"100 de ani în 100 de zile". 1994, anul în care românii şi-l doreau pe Hagi preşedinte - Stirileprotv.ro

"100 de ani în 100 de zile". 1995: Se lansează Pro TV, iar România începe demersurile pentru aderarea la UE - Stirileprotv.ro

"100 de ani în 100 de zile". 1996: Emil Constantinescu devine președintele României - Stirileprotv.ro

“100 de ani în 100 de zile”. 1997 - Miron Cozma este arestat pentru mineriada din septembrie 1991 - Stirileprotv.ro

"100 de ani în 100 de zile". 1998 - România este zguduită de scandaluri de corupție la nivel înalt - Stirileprotv.ro

“100 de ani în 100 de zile”. 1999 - O nouă mineriadă cu confruntări violente. Papa Ioan Paul al II-lea vine în România - Stirileprotv.ro




Dar intr-adevar, muzica si filmele erau mult mai bune, iar oamenii se ajutau intre ei si comunicau (fata-n fata).

Edited by hero3, 23 November 2018 - 03:40.


#2152
Cristi_E

Cristi_E

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,036
  • Înscris: 31.03.2015
Da, zici bine. Faza e ca mintea oamenilor functioneaza ca un filtru; uita  amintirile neplacute si le retin doar pe alea bune. Si e interesant ca realitatea prezentata de oameni nu coincide cu realitatea obiectiva din acei ani. Asta pentru ca in acei ani, adultii de azi experimentau prima indragostire, prima petrecere, prima zi de discoteca, prima oara cand faceau dragoste, prima oara cand mergeau cu grupul la mare s.a.m.d. Cu alte cuvinte,  amintirile oamenilor nu se leaga in mod direct de  realitatea socio politica, economica si culturala din anii aia, ci de trairile lor psiho-emotionale. Si prin prisma acestor trairi prezinta viata din anii 90. Ceea ce este relativ fals, insa reprezinta o lectie buna de invatat despre cum functioneaza psihicul omului.

#2153
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,474
  • Înscris: 13.06.2004
Eu am mai zis pe aici şi pe alte subiecte că oamenii îşi amintesc de obicei ceea ce este frumos. Şi la mine funcţionează la fel mintea, dar faţp de alţii eu îmi aduc aminte şi de nasoalele epocii. Şi îm amintesc că după ce tovarăşii nu au stat liniştiţi la locurili lor România a avut şansa de a evolua, însă mulţi au ales să dea cu piciorul unui viitor mai bun. Mă întreb, dacă nu am fi trecut prin lipsurile anilor '80 ne-am fi putut adpta anilor '90?  <_<
Îmi permit să nu fiu de acord cu faptul că socializarea nu ţine cont de vremuri. Vremurile pot facilita sau pot să nu faciliteze intereacţiunea interumană. De exemplu putea să-ţi placă la 16 ani muzica care era la modă, dar acum să nu-ţi placă, deci să nu mai ai chef de club (nu mai e discotecă azi). Sau, hai, trage-mi şi mie nu ştiu ce muzică, vino cu aparatul foto... da, socializarea pe internet are şi ea rolul ei, dar face to face poate altfel.

#2154
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,474
  • Înscris: 13.06.2004
În 1997 am mers la discotecă la Costineşti. Nu ştiu la care dintre ele. Dar mă simţeam bine în atmosfera de atunci. Am aflat dintr-un ghid al României (pe care l-am folosit în acel an într-o excrusie... dar ulterior am aflat de ce zic) că discotecile alea de la Costineşti au apărut în anii '70.
Nu ştiu dacă am fost mirat că sunt aşa de vechi sau credeam că-s mai vechi (tind să cred că a fost a 2-a variantă).
Acum nu mă mai pasioneză mersul în discotecă, pardon, club. Muzica, fiţele...

#2155
c4n1b4lul

c4n1b4lul

    Expert în procrastinare

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,310
  • Înscris: 30.08.2010
Vă voi prezenta cum arăta un număr al ziarului ”Prahova”, din (joi) 14 martie 1996

Attached Files



#2156
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,474
  • Înscris: 13.06.2004
Hmm, interesant. O reclamă la "Dancall", televiziune prin cablu, program tv (credeam că Tele 7ABC dădea acel top VIVA în week-end) şi fireşte mania angajatorilor cu a avea experienţă - păi dacă nu angajează nimeni fără experienţă de unde experienţă în pana mea?!!

#2157
c4n1b4lul

c4n1b4lul

    Expert în procrastinare

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,310
  • Înscris: 30.08.2010

View Postdjl, on 04 decembrie 2018 - 20:16, said:

Hmm, interesant. O reclamă la "Dancall", televiziune prin cablu, program tv (credeam că Tele 7ABC dădea acel top VIVA în week-end) şi fireşte mania angajatorilor cu a avea experienţă - păi dacă nu angajează nimeni fără experienţă de unde experienţă în pana mea?!!
În cazul marilor companii străine, gen Coca-Cola se cerea pentru postul de contabil în acele vremuri cunoștiințe de PC, o chestie SF pentru acei ani, ținând cont că deținerea unui calculator era o chestie de lux, acestea costând peste 1000 de dolari .

#2158
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,474
  • Înscris: 13.06.2004
Mai erau unele licee sau facultăţi unde se studia informatica. La A.S.E. probabil aveau laborator de informatică. Nu ştiu dacă şi la liceele economice (nah, am să întreb pe cineva care a intrat la un liceu economic din Bucureşti dacă în 1997 aveau). La şcoala mea aveam laborator de informatică în 1995. Dar să ai P.C. acasă era scump. 1.000 de dolari cred că erau alea noi... la s.h. găseai probabil şi la vreo 300-400 (dar tot erau scumpe pentru noi). Am pus pe aici pe subiect nişte preţuri din trecut de la computere... trebuie să le caut.
Sunt curios dacă se făcea proiectare digitală pe atunci sau majoritatea încă lucrau cu planşa de desen.   Posted Image  Că existau C.A.D.-uri. Ah, programe de contabilitate (deşi mama mea e contabil, tot mă miră ce rol are meseria asta) cred că existau şi sub MS-D.O.S. ... dar şi alte programe, gen C.A.D. sau de manipulare foto.
Dar cât costa un telefon mobil   Posted Image  Cu un computer vechi (286-486) puteai face bani. În acel an apărea primul model de "Nokia" Communicator, 9000-ul, cel cu procesor 386. Nu credputeai vedea poze pe el (nu avea card de memorie), dar era destul de avansat. Dar cred că costa de rupea şi era un simbol al statusului social. În 1998 apărea 9110i-ul, cu procesor 486 şi la care mergea să vezi poze (avea slot de card). Ambele sunt interesante şi azi.
Am avut destul de recent un 9110i, dar s-a stricat şi l-am dat  Posted Image   Am văzut acum 1 sau 2 ani pe cineva un 9210 (apărut în 2000). Displayurile alea monocrome erau interesante, inclusiv la laptopuri.
În 1996 încă se mai foloseau teleimprimatoare   :)

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/R7tMR99prAI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/XcbpA3lNrVk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/rDzbrD4FfpI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

View Postabancor, on 18 noiembrie 2014 - 10:22, said:

Greu de spus ce beri se consumau cel mai mult. Cred că de fapt nimeni nu știa, nici guvernul, nici actorii: piața era probabil semi-fiscalizată, vreo asociație de producători sau importatori nu exista, poate se făceau ceva estimări.
În București, începînd cu 93, că atunci am început să beau bere, se găseau mărci fabricate local: Gambrinus, București, Herăstrău, Cișmigiu, Fulger, Rahova. Toate astea la sticlă. Gambrinus în general se bea la sticlă de 1 l (nici nu știu dacă se găsea la 0,5), celelalte la 0,5. Sticlele erau din alea ordinare, de ulei. Prin bere mai găseai diverse depuneri, iar termenul de valabilitate era mic, pentru că nu erau pasteurizate, deci de regulă berea era proaspătă. La halbă cred că berea cea mai consumată era Gambrinus sau Rahova, dar de fapt habar n-am, puține cîrciumi afișau marca. Berării „serioase”, care aveau bere la halbă, în centru, erau Turist (în Romană), Patria (lîngă cinema Patria) și una la parterul blocului turn de la Sala Palatului. Pe astea le frecventam eu, care am făcut liceul în zonă, în orele de chiul, sau cînd ieșeam în oraș la film. Mai erau terase obscure (așa ne păreau nouă), unde nu aveam curaj să intru, cum ar fi Năvodari, vizavi de biserica Sf. Gheorghe (mai exact fix peste drum de fostul magazin Cabana, în spatele unor clădiri, doar intrarea era din bulevard, mai e și acum acolo o poartă de tablă), Panciu (pe Șerban Vodă, în miezul țigăniei), Blanduziei sau unele pe Lipscani, unde erau maidanele alea (acu s-a construit ceva acolo). Un amănunt interesant vizavi de cîrciumi este faptul că erau crîșme în facultăți, se fuma, se bea vodcă, bere. Cele mai frecventate erau Arhitectură și Litere. Exact așa le ziceam. Ca liceeni, mai dădeam cu nasul pe acolo, ni se părea o atmosferă intelectuală.
Revin la bere. În alte orașe nu prea știu cum stătea treaba. Doar la mare știu că o bere locală era Mamaia. La o terasă din Eforie Sud, în 1993, era cam 150 lei o sticlă de Mamaia și 100 lei o halbă de bere „Furtun”! Așa scria în meniu, fără mișto! Adică bere la presiune, la butoi. Barmanul scotea un furtun de sub tejghea, prevăzut cu un robinet gen trăgaci, și umplea halba. La fel în alte orașe, se bea berea locală, și erau legende cum că Silva Reghin, Solca și Azuga sînt cele mai bune. Aveam colegi mai excentrici, care se duceau cu trenul la Azuga special să bea bere proaspătă la halbă la poarta fabricii.
La capitolul import, treaba nu era centralizată. Importa cine vroia, ce vroia. Așa că găseai bere în funcție de magazin sau terasă, în funcție de preferințele de aprovizionare ale patronului. Cele mai prezente erau Kaiser (din Austria), DAB (Germania) și Dreher (Ungaria). La cutie se găsea Ottakringer Gold Fassl. Găseai la unele magazine și Miller (adusă cred direct din America) și am găsit și Foster's, australiană. La Hotel Furnica din Sinaia am băut Budweiser / Budejovice originală, cehească, din sticle și cu etichete ca la noi, tip comunist (o etichetă care se dezlipea de pe sticla udă adusă de la gheață). Iar la o ediție a turneului de tenis de la Cotroceni am băut Pilsner Urquell. Prima bere mai amăruie pe care am băut-o. Dar asta cred că era deja prin 95, și am sărit niște etape.
Înapoi în 93 - 94. La Oradea, în 94, am băut Kaiser și Schwechater pe care scria că sînt îmbuteliate la SC Perami Oradea. Deci deja se contura un soi de industrie modernă a berii la noi. Am impresia că ăia îmbuteliau și Kaiser brună și Steffl.
Cred că tot prin 1994 au apărut și la noi primele branduri cu aparență occidentală. Prima a fost Hopfen Koenig (Baia Mare), a doua Bergenbier (Blaj). Nenică, arătau altfel! Și alte branduri clasice românești s-au cosmetizat: Trei Stejari de la Sibiu a început să aibă etichete mișto desenate, sigla pe capac și chiar nume nemțesc: Drei Eichen. A apărut Timișoreana, care își făcea reclamă, sau așa umbla vorba, că e prima bere pasteurizată. Nu știu dacă așa o fi fost, cert e că habar n-aveam ce însemna asta așa că m-am ferit de ea, crezînd că e ceva chimic, și ferit am rămas pînă în ziua de azi. Alții o beau fix din acest considerent, luînd-o ca pe o calitate „gustativă”. Bere Mureș (actualul Neumarkt) a scos prima bere românească la cutie, ne-am grăbit să bem și din aia, iarăși, o vedeam ca pe un motiv în sine să alegem berea respectivă. Se dezvoltau fabricile locale, ăia mai expansivi se duceau și prin alte orașe (Ursus avea fabrici și la Pitești și Buzău), iar prin crîșmele din Cluj ghiceai cine e bucureștean după faptul că era singurul care comanda Bergenbier, cînd toată lumea bea Ursus. Bergenbier era văzută drept berea Bucureștiului. Și pe trenul de Constanța aveau tot Bergenbier sau Hopfen, odată am răbdat de sete de la Constanța la Medgidia, unde lăsase șeful de la vagonul bar o ladă de Bergenbier în fîntînă, la rece. Dar de la Medgidia la București am băut bere rece, cum se cuvine. Apropo de asta, nu erai mereu sigur că patronii de terase răcesc calumea berea, de zgîrciți ce erau, și nu o dată am băut bere caldă. Dacă pînă prin 2000 unii își făceau reclamă (inclusiv la mare!) că „la noi toate băuturile sînt reci!”. Bine, e și fobia românului de făcut roșu în gît, am întîlnit persoane care cer bere la halbă „puțin mai caldă”!
Fabricile locale de regulă aveau 2 sortimente de bere: unul mai ieftin și mai prost, altul mai puțin prost și mai scump. Glumesc, de fapt nu mai știu care erau diferențele. Fie aveau același nume, dar cu altă etichetă (Ursus verde, respectiv roșu, Craiova verde / roșie - azi Golden Brau etc.), fie nume diferite (la Reghin se făcea Regun și Silva, la Rm. Vîlcea se făcea Hercules și Alutus, la M. Ciuc - Harghita și Ciuc, la Brașov Aurora și Ciucaș - de astea nu sînt sigur că au fost contemporane). Făceau și la butoi, pentru cîrciumi, și începuseră să le și branduiască. În 95, lîngă liceu, beam Craiova la halbă, la o dugheană cu 5 mese. La Sighișoara, în 97, la festival, am băut peste tot Ciuc la halbă, asta era berea Ardealului la momentul respectiv.
Printre primii străini bine înfipți aici cu bere au fost Efes. Fabrică la Ploiești, pub tematic în București, în Romană (fosta Grădinița, actualul McDonald's, a fost prin 94 - 96 Efes Pub, cu berărie la parter și biliard la etaj, unde aveau și masă de snooker, noi habar n-aveam ce e aia; cîrciuma era destul de scumpă, mergeam rar acolo la o bere sau cafea).
Tot printre primele mărci străine prezente aici a fost Stella Artois. În 97 sigur se găsea în multe magazine. Importată organizat, de firma mamă (cred că ăia cu Bergenbier), nu de diverși afaceriști, ca în 92 - 93.
Tot în anii ăia, berea considerată cea mai bună era Heineken. Era scumpă, o beam rar, dar toți eram convinși că olandezii fac cea mai bună bere. Eu fusesem la Amsterdam și mă făleam că știu și de Amstel și Grolsch, care de fapt asta din urmă e cea mai cea, dar e raritate frate, nu se găsește peste tot. Și Tuborg era considerată cea mai bună bere.
Pînă prin 98 se bea bere și se fuma și prin foste cofetării, cum ar fi Cassata din Romană, singura modalitate ca aceste localuri care ocupau destul spațiu, să supraviețuiască. Vindeau bere dar aveau și tejgheaua cu amandine și eclere. Cam pe atunci au murit, în spațiile lor s-au deschis alte crîșme sau magazine.
Un succes mare a avut și o berărie mică, cu desfacere pe loc, după model nemțesc: Becker Bräu, în localul fabricii Rahova / Bragadiru. De fapt, patronul a reinventat berea Rahova și o vindea cu sutele de halbe, că era coadă mereu la intrare, într-un decor nemțesc, cu fanfară, concerte, cîrnați și voie-bună. Cred că s-a deschis prin 98. Cred că patronul e cel care inițial îmbutelia acolo niște mărci demult apuse de sucuri: Skip și Sport Activ (sponsorii marilor festivaluri de rock din perioada 92 - 96). Omul a adus aici modul de servire „la metru”, de care auzisem și eu la Amsterdam.
Prin discoteci se bea Corona și Heineken. Discotecile erau prin definiție localuri scumpe, chiar dacă arătau ca naiba și erau înghesuite.
Apoi a început era corporațiilor, au cumpărat tot, au ucis micile fabrici locale, nu mai contează decît brandul, marca. Se fac 7 beri, toate în aceeași fabrică din Militari, București. Se promovează ce merge, ce nu merge se scoate de pe piață. La un moment dat Gosser era bere premium, acu nici nu mai găsești.
În ultimii ani însă s-au creat condițiile să poată supraviețui și la noi și mici mărci „artizanale”, fabrici de mic volum, tradiționale, vezi Terapia sau Zăganu, dar și reversul medaliei, beri bune, mărci create și promovate direct de distribuitor, ca Nenea Iancu. Am auzit că și fabrica de la Reghin e posibil să fie salvată de niște investitori patrioți locali, deci ne așteaptă vremuri bune. Să sperăm că vom scăpa de „standardizarea” asta, care la mine a avut, în domeniul tutunului, efecte benefice: m-am lăsat de fumat pentru că nu îmi mai plăcea nimic din ce găseam pe piață. Toate făcute la noi și toate în producție de masă.

Scuze că dau citare la un post aşa de lung. Dar e interesant.
Bere la fântână... practicam asta la ţară, în Prahova uneori. Dar rar. Şeful ăla de vagon restaurant a fost mortal. Mie nu îmi place berea prea rece, că-s sensibilos. Chiar şi în 2000 mai era berea ţinută între "lingourile" alea de gheaţă. Acum că mai toată lumea are frigider   Posted Image
Berea "Azuga" nu mai e de Azuga. Au închis vechea fabrică pentu că nu mai făcea faţă cererii. Nici nu ştiu pe unde o mai produc. Probabil clădirile fabricii vor dispărea, dacă nu s-a întâmplat deja. Ruşine, ruşine.
Acum berea nepausterizată e rară. Dar parcă are un gust mai bun.

Edited by djl, 04 December 2018 - 20:52.


#2159
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,474
  • Înscris: 13.06.2004
Casete cu jocuri pentru console. Fotografie postată de Login Emanuel Moldovan pe grupul Retrotech.ro (facebook). Oare la acel mini-televizor era conectată vreo consolă?   Posted Image

Attached File  Taraba cu casete pentru consola de jocuri 47458402_356085528302370_6694216553887432704_n.jpg   30.25K   35 downloads


Cine mergea cu 449 la "Prisma" Corbeanca?    :rolleyes:

#2160
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,474
  • Înscris: 13.06.2004
abancor , dacă intri pe aici, poate te interesează imaginile astea. Revistele sunt de vânzare pe un grup de pe facebook (11 reviste 100 Lei).
Eu nici nu am ştiut că au existat astea. Ulterior a fost "H.M.M." ("Heavy Metal Magazine"), scoasă de grupul editorial care scotea şi "Liceenii", însă asta cred că era doar cu Rock-ul Heavy.
În afară de astea, "Melos" şi reviste care să conţină şi articole despre muzică (gen "Salut", "Bravo", "Popcorn") au mai existat reviste pe teme muzicale în România anilor '90? Că sunt curios să găsesc topuri de pe atunci.

Attached File  Revista Romanesca Kromm (1990-1991) 49691969_2388714571201164_5553372896748896256_o.jpg   127.72K   6 downloadsAttached File  Revista Romaneasca Kromm (1990-1991) 49237483_2388714581201163_3577396445453484032_o.jpg   428.96K   6 downloadsAttached File  Revista Romaneasca Kromm (1990-1991) 48982027_2388714601201161_8923592454989414400_o.jpg   415.9K   8 downloadsAttached File  Reviste Romanesti Playback (1990-1991) 48961986_2388715867867701_8824088297648160768_o.jpg   364.44K   9 downloadsAttached File  Reviste Romanesti Puls (1990-1991) 49696224_2388715841201037_694539221565702144_o.jpg   557.08K   13 downloadsAttached File  Reviste Romanesti Puls (1990-1991) 49793714_2388714817867806_2693542856550776832_o.jpg   351.84K   14 downloadsAttached File  Reviste Romanesti Rocker (1990-1991) 49573179_2388714391201182_7449016606157438976_n.jpg   203.28K   11 downloads

Sunt curios cum se realizau topurile pe atunci? Într-o revistă "Licenii" din 1997-1998 (am dat de articol pe aici) se menţiona de trimitire de scrisori (revista făcea topuri pentru albume). În rest, tot prin scrisori cred (oare acceptau şi fax?). Făcea cineva prin sondaj telefonic? (adică sunai ca să spui ce piesă sau album îţi place).
S.M.S.-ul a fost introdus în perioada 1998-1999: https://forum.softpe...va/page__st__18
Dar dedicaţie a dat cineva la radio sau la tv (am întrebat pe un alt subiect şi mi-a spus că cineva a dat la M.Tv.).
Posturile de radio, chiar şi cele cu muzică modernă, dădeau o gamă variată de muzică şi parcă erau mai dinamice. Pe urmă au cam început cu prosteala.
"Pro F.M. Un radio care te ascultă".
Ce se dau azi unii pe YouTube (cred că mulţi au sub 16 ani) cu cine e numărul 1 în trendig (şi de obicei sunt prostii)   Posted Image

Ce nebunie era la magazinele cu muzică. Şi la oficiile P.T.T.R. Dacă le spui tinerilor de aşa ceva, cred că mulţi se vor uita la tine ca la felul 14. Însă şi azi magazinele de telecomunicaţii au clienţi (când a apărut G.S.M.-ul a fost nebunie), însă fostele oficii P.T.T.R.   Posted Image
La radio mai rişti să prinzi ceva bun dacă e un post bun. Însă sunt curios dacă în afară de operatorii privaţi de transport mai dă drumul cineva la radio în vehicule.
Într-o zi ar fi frumos să mergem cu trenul trecutului (vagoane compartimentate, frumoase, vagon restaurant vechi şi cu chelneriţe frumoase).

Edited by djl, 31 December 2018 - 10:22.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate