Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Hidroizolatie piscina

Am gasit un IPhone

Eveniment 14-16 iunie nZEB expo

Semnalizare incarcare Pachet acum...
 Implantologie & Cityscape (re...

Scurta sinteza a atacurilor posib...

Cel mai bun antivirus / firewall ...

Honor 200 si 200 Pro
 Sfat inchidere spatiu intre cada ...

ANCPI: Scaderi pe piata imobiliara

Dac+Amp sau DAC/AMP combo pentru ...

Camera cu panou solar 180° field ...
 Eroare F16 msh Whirlpool 6 sense

Toyota - inconveniente minore poa...

Cadere frunze la lamai

Releu protectie tensiune
 

Exclusivismul iudaist

* * * * * 1 votes
 • This topic is locked This topic is locked
110 replies to this topic

#1
Iochanan

Iochanan

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,843
 • Înscris: 28.04.2011
Pentru a adresa o întrebare, cel puțin pentru început, referitoare la iudaism și la exclusivismul său religios, fac apel la ceea ce se cunoaște deja despre felul în care evreii iudaiști își consideră singuri propriul exclusivism, iar pe de altă parte fac apel la ceea ce a spus utilizatorul Pisa.. într-o postare trecută, anume că și creștinii și musulmanii, prin împlinirea legilor lor religioase contribuie la "repararea" lumii, la tikun. În contextul celor spuse de Pisa, despre care însă nu știu dacă așa cred toți iudaiștii, aș vrea să întreb: atunci în ce mai constă exclusivismul religios iudaist? Ce cred iudaiștii că au, religios vorbind, și altora le-ar lipsi atât de mult (și de aici exclusivismul cunoscut al iudaiștilor în materie religioasă), de vreme ce unii dintre ei măcar îi consideră și pe alții, de alte religii precum cele specificate mai sus, drept contributori la "repararea" lumii?

#2
Pisa4you

Pisa4you

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,741
 • Înscris: 03.09.2011
Toate religiile sint exclusiviste, pentru ca fiecare isi inchipuie ca numai religia sa reprezinta adevarul absolut.

La intrebarea ta iti poate raspunde numai un rabin, dar ca sa intelegi raspunsul ar trebui sa studiezi Vechiul Testament, in principal primele 5 carti.

Eu personal cred ca raspunsul se afla in afirmatia lui Yahveh ca evreii ii vor fi regat preotesc. Calitatea de preot al lui Yahveh nu se ofera oricui. Nici crestinii nu s-ar grabi sa hirotoniseasca un budhist sau shintoist, numai asa, ca ii vine lui sa vada cum e sa fie preot crestin.

#3
AntilopaBongo

AntilopaBongo

  Lapin Kulta

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,456
 • Înscris: 12.10.2012
Nu sunt rabin, dar din ce am inteles "exclusivismul iudaic" e acelasi cu cel crestin, pentru ca e unul de natura metafizica.
Pe langa dihotomia simplista credincios-necredincios, pastrator al legii-nelegiuit, ceea ce numesti tu "exclusivism" e de fapt intelegerea metafizica: cand am ajuns sa il cunosc pe Dumnezeu (si aici iudaismul si crestinismul au in comun intelegerea prin legea sfanta, deosebindu-se prin revelatia acceptata de crestinism si refuzata de iudaism), atunci desprinderea de lumea "celorlalti" e naturala. Nu ma izolez, dar sunt constient ca eu am o cunoastere aparte. Sigur ca si ei ma pot insoti, daca vor parcurge aceeasi invatatura.

#4
Pisa4you

Pisa4you

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,741
 • Înscris: 03.09.2011

View PostAntilopaBongo, on 25 iulie 2014 - 23:19, said:

Nu sunt rabin

[ http://www.sherv.net/cm/emoticons/shocked/big-surprise-smiley-emoticon.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

View PostAntilopaBongo, on 25 iulie 2014 - 23:19, said:

revelatia acceptata de crestinism si refuzata de iudaism

Iudaismul exista deja inaintea revelatiei, era de asteptat sa opuna rezistenta schimbarilor. Interesant totusi ca revelatia a intimpinat o rezistenta extraordinar de mare tocmai in mediul iudaic, unde pretinde ca s-a nascut, dar a reusit peste asteptari in mediul pagan, fundamental diferit de cel iudaic. Concluzia, zic eu, se impune de la sine.

#5
AntilopaBongo

AntilopaBongo

  Lapin Kulta

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,456
 • Înscris: 12.10.2012

View PostPisa4you, on 25 iulie 2014 - 23:50, said:

[ http://www.sherv.net/cm/emoticons/shocked/big-surprise-smiley-emoticon.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]Iudaismul exista deja inaintea revelatiei, era de asteptat sa opuna rezistenta schimbarilor.
De ce ar fi straniu sa fiu rabin? Pe forum oricine poate fi orice Posted Image
N-am inteles insa a doua parte. Am spus altceva? Uneori ma intreb de unde atitudinea asta defensiva...
Sa intrebam mai bine un rabin Posted Image

Edit: e firesc ca iudaismul sa refuze revelatia, daca asta scuzai.

Edited by AntilopaBongo, 25 July 2014 - 23:55.


#6
Pisa4you

Pisa4you

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,741
 • Înscris: 03.09.2011
Sint prea obosita acum. Am crezut initial ca esti Iochanan!

Nu-mi dau seama de ce crezi ca atitudinea mea e defensiva. Ideea era ca revelatia nu a avut loc, de fapt, in Iudeea, si la inceput nu a avut nimic comun cu iudaismul. De unde si respingerea sa in mediul iudaic traditional.

Edited by Pisa4you, 26 July 2014 - 01:28.


#7
Iochanan

Iochanan

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,843
 • Înscris: 28.04.2011

View PostAntilopaBongo, on 25 iulie 2014 - 23:19, said:

Nu sunt rabin, dar din ce am inteles "exclusivismul iudaic" e acelasi cu cel crestin, pentru ca e unul de natura metafizica.

Eu nu aș folosi ghilimelele acolo, pentru că este vorba despre o realitate, nu o figură de stil. Sunt de acord că este de natură metafizică, însă aici este o problemă cu aceia care se cred singurii acceptați la capitolul metafizică, care nu pot să accepte și să conceapă că mai sunt și au fost și alții primiți în "clubul select" al lui Dumnezeu. Mă înțelegi, aici este problema, și este una de mentalitate și chiar foarte gravă, nu doar pentru că este o ofensă împotriva lui Dumnezeu, ci și pentru că este denigrator, defăimător, discriminator și insultător la adresa Bisericii Creștine. Și mai e o diferență fundamentală, exclusivismul creștin nu pretinde că toți ceilalți trebuie să devină și să fie sclavii și uneltele creștinilor, spre deosebire de cel iudaist.

#8
vio69a

vio69a

  Superior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 69,266
 • Înscris: 28.05.2013
Religia trebuie sa dispara si sa ramana credinta.

#9
Edgaroropsitul

Edgaroropsitul

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,844
 • Înscris: 11.02.2013

View PostPisa4you, on 25 iulie 2014 - 23:50, said:

[ http://www.sherv.net/cm/emoticons/shocked/big-surprise-smiley-emoticon.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]Iudaismul exista deja inaintea revelatiei, era de asteptat sa opuna rezistenta schimbarilor. Interesant totusi ca revelatia a intimpinat o rezistenta extraordinar de mare tocmai in mediul iudaic, unde pretinde ca s-a nascut, dar a reusit peste asteptari in mediul pagan, fundamental diferit de cel iudaic. Concluzia, zic eu, se impune de la sine.

Eu nu inteleg ce se socoteste "revelatie" la goii.  In judaism a fost o singura data o ca si cum revelatie a lui Dumnezue la Moise dar in acea "revelatie " nici Moise nu l-a vazut pe Dumnezeu. Ca evreu  ,capul poporului evreu  a primit de la Dumnezeu  nu numai Tablele Legii  ci si indrumari la vitor.  Restul "revelatilor "a lui Dumnezeu au fost in vise si nu in realitate. Nimeni pana azi nu a vazut pe Dumnezeu si desigur nu-L va vedea si in vitor.
Daca  acea "revelatie" se refera la Iisus, cu mare parere de rau se poate pleda ca deocamdata nu exista nici o dovada ca Iisus a fost sau este acel Mesiah a evreilor  numai din simpla dovada ca El nu a implinit nimica din ce s-ar fii asteptat de la Mantuitorul evreilor.  Oi ! am uitat sa amintesc ca Mesiah ar  fi  venit ca evreu pentru evrei si nu ca sa serveasca pagani departe de tara Lui sa infinteze o noua religie care este un amestec de Judaism si paganism.Vezi idolii si statuile, Icoanele si minunile, Duminica in locul Sfintei Sambate si  Duhul Sfant care se adauga la dumnezeii crestini.   Sa nu amintim inca o data legendele lipsite de logica simpla care sunt la temelia Crestinismului.

#10
vio69a

vio69a

  Superior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 69,266
 • Înscris: 28.05.2013

View PostEdgaroropsitul, on 27 iulie 2014 - 14:42, said:


Eu nu inteleg ce se socoteste "revelatie" la goii.  In judaism a fost o singura data


Nu chiar , au mai fost cateva.

#11
Iochanan

Iochanan

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,843
 • Înscris: 28.04.2011
Deși Edgaroropsitul recunoscuse într-o postare anterioară că nu a fost și nu este un mozaic, un religios în adevăratul sens al cuvântului, l-am văzut și îl vedem iată din nou făcând exces de zel și învățându-i pe alții ceea ce el însuși nu știe. Ba mai mult, pe lângă faptul că le dă lecții unora dintre evrei care știu mai multe decât dumnealui, dă lecții în materie de creștinism, unde nu are aproape nicio competență și prin urmare nu are nicio calitate de a evalua adevărul Revelației dumnezeiești creștine. Revelație care a fost batjocorită în multe feluri de-a lungul timpului, încă din timpul vieții lui Iisus și care continuă să fie batjocorită de niște neștiutori până în ziua de azi.

Aș vrea totuși să se rețină un aspect foarte clar: Biserica nu își pune la îndoială adevărurile pe care le-a primit direct de la Dumnezeu, de la Dumnezeul fost numai al evreilor, actualmente mai mult al creștinilor decât al evreilor, așa cum nu își pune la îndoială întemeierea ei dumnezeiască sau divino-umană. La fel de mult și de bine trebuie înțeles că Biserica lui Dumnezeu nu așteaptă vreo confirmare din partea cuiva, nu așteaptă să fie validată din afara ei; bineînțeles că unii din afara Bisericii pot avea anumite puncte de vedere critice punctuale și care să aibă realmente o valabilitate, dar nu în aspecte de un fond prea adânc al lucrurilor. Însă Biserica și creștinii în general nu pot să nu vadă atitudinea profund insultătoare, nesimțită și defăimătoare a iudaismului nu doar la adresa Dumnezeului Bisericii, ci și la adresa Bisericii însăși, practicând acest exclusivism mizerabil, rod al unor mentalități de ghetou pline de pizmă, de ignoranță și de invidie la adresa celorlalți. Ceea ce s-ar cere este deci o evadare, o ieșire din aceste ghetouri mentale în care evreilor le place să trăiască; ei le cer altora toleranță și înțelegere, dar nu vor să acorde celor din jur respectul și tolerarea cu care ei sunt tratați. Și chiar și când o fac, o fac doar formal, în stil "fariseic", dar păstrându-se în realitate într-un ghetou mentalitar din care vor să facă "buricul pământului".

#12
AntilopaBongo

AntilopaBongo

  Lapin Kulta

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,456
 • Înscris: 12.10.2012
Cine este "Biserica" asta si de ce vorbesti in numele ei? Si ea ce parere are ca te-ai proclamat avocatul ei? Unul mai bun nu-si permitea? :D

Ce inseamna ghetouri mentale? Daca l-ai folosit in sensul in care cred eu, e timpul sa iesi de acolo. Daca nu, explica termenul, ca poate l-am inteles gresit.

#13
Iochanan

Iochanan

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,843
 • Înscris: 28.04.2011

View PostAntilopaBongo, on 27 iulie 2014 - 20:46, said:

Ce inseamna ghetouri mentale? Daca l-ai folosit in sensul in care cred eu, e timpul sa iesi de acolo. Daca nu, explica termenul, ca poate l-am inteles gresit.

Măh, e o figură de stil, e vorba de un izolaționism ideologic sau religios, de o atitudine de a se izola ei față de restul oamenilor, ca singuri deținători ai dialogului și relației autentice cu Dumnezeu. Acum înțelegi? Nu știu ce ai înțeles dumneata, eu ți-am explicat cum văd eu și cum se văd lucrurile, atât subiectiv, cât și obiectiv. Ori realitatea este cu totul alta, monopolul pe care ei cred că îl au asupra lui Dumnezeu nu există în realitate; însă ei cred că există și atunci se izolează, în mentalitatea lor, de ceilalți.

#14
AntilopaBongo

AntilopaBongo

  Lapin Kulta

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,456
 • Înscris: 12.10.2012

View PostIochanan, on 27 iulie 2014 - 21:17, said:

monopolul pe care ei cred că îl au asupra lui Dumnezeu nu există în realitate; însă ei cred că există şi atunci se izolează, în mentalitatea lor, de ceilalţi.
Arata-mi mie o religie care sa nu considere ca are viziunea corecta asupra lui Dumnezeu!
De ce ar face iudaismul exceptie?

Astept si eu ziua cand religiile vor iesi din izolare si isi vor depasi orgoliile, dar se pare ca asta nu se va intampla in timpul vietii mele.

"Dumneata" nu stiu ce astepti. Poate sa spuna adeptii mozaismului ca are dreptate crestinismul. Nici asta nu se va intampla.
E insa o diferenta intre a nu le da dreptate altora si izolare.

#15
Iochanan

Iochanan

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,843
 • Înscris: 28.04.2011

View PostAntilopaBongo, on 27 iulie 2014 - 21:43, said:

E insa o diferenta intre a nu le da dreptate altora si izolare.

Aici poate nu înțelegi bine despre ce este vorba. Țin minte că am auzit chiar de la evrei pe net, sau am citit pe undeva, nu îmi mai aduc aminte, că ei spuneau că Avram, primul evreu, cum îl consideră ei, s-a izolat de ceilalți cu care trăia inițial, pentru a Îl urma pe Dumnezeu; ei spuneau că însuși numele de Avram sau Avraam are o etimologie care trimite la un fel de izolare, de separare de ceilalți, o separare pentru Dumnezeu. Și mai mult spuneau că asta cumva s-a transferat la întregul lor popor și că ei urmăresc cumva un destin avraamic, de separare de ceilalți, în sensul acesta religios, pentru Dumnezeu. Dar tot despre o izolare, despre o separare este vorba.

#16
Pisa4you

Pisa4you

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,741
 • Înscris: 03.09.2011
Iochanan, bati cimpii.

Nu stii absolut nimic despre iudasim. Se pare ca esti la cutite si cu istoria.

Separarea a fost impusa evreilor de liderii crestini, timp de peste o mie de ani, ca acum sa zbiere toti ignorantii ca evreii s-au ghettoizat singuri. Pentru cei ca tine, istoria incepe dupa consolidarea crestinismului in Europa.

Breaking news: istoria a inceput cu mult inaintea crestinismului. Imediat dupa preistorie.

Acu' ma duc sa ma bucur in liniste de greata provocata de comentariile tale . Da, ma bucur, pentru ca in ziua in care comentarii ca ale tale nu imi vor provoca greata, voi fi ma rau decit moarta.

#17
Iochanan

Iochanan

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,843
 • Înscris: 28.04.2011

View PostPisa4you, on 28 iulie 2014 - 04:30, said:

Nu stii absolut nimic despre iudasim.

Părerea ta. Totuși știu câte ceva, și lucruri esențiale, atât din Sfânta Scriptură (așa tradusă cum este pe românește), atât din alte surse, iudaiste, adică direct de la sursă, precum și din surse extraiudaice (în principal creștine).

View PostPisa4you, on 28 iulie 2014 - 04:30, said:

Separarea a fost impusa evreilor de liderii crestini, timp de peste o mie de ani, ca acum sa zbiere toti ignorantii ca evreii s-au ghettoizat singuri. Pentru cei ca tine, istoria incepe dupa consolidarea crestinismului in Europa.

Vezi, asta este rea credință, distorsionare intenționată a ceea ce am spus și atribuirea distorsionării mesajului, conținutului inițial. Eu am vorbit foarte clar, folosind niște figuri de stil, ce-i drept, dar pe care le-am explicat, despre un anumit tip de mentalitate. Dar trebuie să recunosc sincer și cu părere de rău că folosirea unor astfel de tertipuri, de metode care trădează rea credință, nu mă surprinde atunci când are loc în cazul unor evrei.

View PostPisa4you, on 28 iulie 2014 - 04:30, said:

Acu' ma duc sa ma bucur in liniste de greata provocata de comentariile tale . Da, ma bucur, pentru ca in ziua in care comentarii ca ale tale nu imi vor provoca greata, voi fi ma rau decit moarta.

Dar când creștinii sunt "făcuți" goimi, javre, cerșetori, slugi și în multe alte feluri, de către conaționali și coreligionari de-ai dumitale, nu ți se face greață? M-aș bucura să nu fie o întrebare retorică.

#18
edy_wheazel

edy_wheazel

  Superior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 51,147
 • Înscris: 31.07.2007

View PostEdgaroropsitul, on 27 iulie 2014 - 14:42, said:

  Sa nu amintim inca o data legendele lipsite de logica simpla care sunt la temelia Crestinismului.

Nu doar a crestinismului.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate