Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...
 Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...

joc idem Half Life gratis
 PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...
 Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata
 

Ce suprafata si ce dotari imi trebuie pentru subzistenta in rural?

- - - - -
  • Please log in to reply
31 replies to this topic

#1
PF5

PF5

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 04.02.2014
Salut.
Doresc sa aflu de la temerarii care s-au aventurat sa se relocheze in mediul rural, ce este necesar pentru a subzista.
1.Cat teren (minim) ar fi necesar pentru a trai normal (un venit de vreo 400-500 euro, lunar) si pentru a asigura siguranta alimentara a familiei ?
2. Ce utilaje si dotari?
3.Cate persoane ar trebui angrenate in aceasta activitate, ca ea sa fie functionala?
4. Ce capcane trebuiesc evitate (afaceri cu melci, cu vipere, cu ursuleti koala...)

La intrebarea 1, as dori un raspuns indulgent si complex, adica ceva in genul  x ha, dar convertesti produsele in altceva (conserve, cresti animale, faci rachiu, prafuri... :) ).

Eu pornesc de aici : am patru ha (arendate) la camp, o casa si o gradina de 5000mp, un tractoras mic de gradina (fara accesorii, exceptand freza), un minim de experienta (trei ani) cu cateva capre si o multitudine de unelte gospodaresti (acopar cam tot ce-i necesar).
Merita sa renunt la slujba ce-mi aduce acum acel venit de 400-500 euro?

#2
slai

slai

    User Incredibil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,851
  • Înscris: 25.01.2007
nu. la tara ai garantat 400-500, dar lei, nu euro. bine, si pentru banii astia cam trebuie sa faci matanii de zor cand vezi nori negri...

#3
sammydo

sammydo

    PATRIOT ROMAN

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,234
  • Înscris: 04.03.2013

View Postslai, on 22 mai 2014 - 07:11, said:

nu. la tara ai garantat 400-500, dar lei, nu euro. bine, si pentru banii astia cam trebuie sa faci matanii de zor cand vezi nori negri...

Poate munceste in loc sa faca matanii, si o duce mai bine decat tine, macar daca e destept isi cumpara un 5Ha de pamant, pamantul este si va fi aur in viitorul apropiat, nu cotetele de gaini in care locuim noi acum.In ce il priveste pe initiator, el practic ne cere un plan de afaceri, ba ne intreaba si ce sa faca la tara, asta este greu de spus, dar eu daca as avea doar 400-500 de euro sincer iti spun ca as pleca din Bucuresti instant, chiar daca sunt nascut si trait aici, nu am tangente cu tara decat cand plecam in vacante si imi petreceam ultima luna de vacanta acolo.

La tara poti face multe, incepand cu caprele alea, care le poti inmulti, si incepe sa faci branza din laptele lor, branza asta este foarte consistenta si buna, si poti experimenta, branza cu ierburi, cu ciuperci cu etc, poti creste cativa porci, din carnea lor poti face carnati, ii poti afuma, si in functie de cum te taie capul poti sa-i vinzi pe cont propriu sau sa faci un deal cu o alimentara mai serioasa,nu stiu ce sa iti mai spun, dar poti face o ciupercarie, poti planta pe o tarla capsuni, zmeura, poti planta pomi fructiferi, poti planta Pawlonia, si posibilitatile sunt foarte mari, important este sa incepi cu ce ai, sa faci bani, si sa investesti, pentru ca eu sunt sigur ca merita

#4
dadi272

dadi272

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,301
  • Înscris: 09.06.2008
E un vis la tara, mai ales sa nu ai gaze, canalizare, apa curenta....

Trai pe vatrai....

#5
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,025
  • Înscris: 24.02.2006

View Postsammydo, on 22 mai 2014 - 07:21, said:

.........eu daca as avea doar 400-500 de euro sincer iti spun ca as pleca din Bucuresti instant................
daca tie ti-e greu sa castigi 4-500 euro/luna in bucuresti, nici nu-ti poti inchipui ce suma ai castiga la tara.....


@PF5: uite, citeste asta: http://stirileprotv....en-in-vest.html
la 500 euro/tona si 2 tone/hectar inseamna ca incasezi 1000 euro/hectar. trebuie sa mai calculezi cat te costa utilajele si operarea lor.
6000 euro/an nu-i ceva iesit din comun, dar trebuie sa ai bani de investit pentru ca cele 4 hectare (arendate) sigur nu-ti vor ajunge.

Edited by _Smiley_, 22 May 2014 - 07:29.


#6
radu_vasile59

radu_vasile59

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,255
  • Înscris: 02.04.2011
Nu speriati omul aiurea. La ce baza ai acum se poate, fara probleme. Problema este daca locatia e departe de o scoala ca lumea, pt copii. Toate celelalte se rezolva, fara prea mare jena. Nu e gaz - exista centrale pe lemne. Nu e apa la retea - se poate sapa o fantana, chiar daca nu ajungi la nu stiu ce panza freatica. Nu e canalizare - exista fose septice, atat de-a gata cat si home-made, e plin netu de scheme. Daca vrei doar in fundul curtii - si aia se poate.

#7
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,912
  • Înscris: 25.06.2007

View Postdadi272, on 22 mai 2014 - 07:24, said:

E un vis la tara, mai ales sa nu ai gaze, canalizare, apa curenta....
Am rude la tara, se descurca binisor, au put, pompa si rezervor in podul casei, boiler electric, deci apa calda si rece la robinet exact ca la oras.
Gaze nu au, au insa vreo 2 sau 3 butelii, deci nu e pericol sa ramana in plop. Oricum au si masina de gatit din aia veche, pe lemne.
Intr-adevar canalizare nu au inca pe strada lor, au insa fosa septica.

Mai stiu pe cineva, fost coleg de serviciu, ala mai toata vara isi ia concediu fara plata, are vreo 3 sere de rosii, castraveti etc, castiga excelent cu ce produce acolo. A inceput cu o sera mica, in cativa ani s-a extins serios, in sezon angajeaza si oameni cu ziua.

#8
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006

View Postdadi272, on 22 mai 2014 - 07:24, said:

E un vis la tara, mai ales sa nu ai gaze, canalizare, apa curenta....

Trai pe vatrai....

Doar la atata te duce mintea, sa te incalzesti la calorifer, sa te speli la robinet si sa tragi apa dupa tine la wc? Asta e tot ce-ti doresti de la viata?Posted Image Halal!
Problema la noi nu e doar munca in sine, ci si toata birocratia si mafia de care te lovesti atunci cand vrei sa-ti valorifici produsele proprii.Cu asta vei avea mult de luptat. Restul, munca, gandire logica si iar munca. Apoi, multumirea ca ai facut ceva la viata ta, daca reusesti, regrete, daca nu reusesti,dar cel putin nu-ti poti reprosa ca nici macar n-ai incercat.

Edited by myshyk, 22 May 2014 - 07:50.


#9
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013
Imposibil de spus ce suprafata si mai ales ce utilaje. Depinde ce vrei sa faci.
Si degeaba ai 4-5 hectare daca le ai imprastiate.

#10
paso87

paso87

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,448
  • Înscris: 06.08.2008
Salut,

Eu zic ca poti trai linisitit la tara. Doar sa ai ceva idei. La mine acasa (da sunt de la tara) s-au facut diverse modificari care au scazut costurile destul de mult.
1. Ai nevoie de apa, iti sapi o fantana. Nu trebuie sa ai apa curenta cum se zicea mai sus. Sincer apa de la oras mi se pare o "mizerie". Si nu-mi veniti cu argumente de-alea ca e tratata sau ca nu stiu ce. Nu cred ca stati voi sa verificati condctele zilnic. In plus are un gust oribil de clor sau rugina sau alte chestii. Si da, se poate filtra sa fie mai ok dar fiecare alege ce vrea.
2. Ai zis ca ai capre. Eu nu am dar din experienta vecinilor sunt foarte ok: ai lapte foarte bun (eu personal nu consum dar cei care consuma il lauda), faci branza. Caprele sunt cam stricatoare dar nu implica costuri ridicate. Cu vreo 5-10 capre stai linistiti iarna/vara cu lactatele. Eu nu recomand sa te aventurezi spre o vaca pentru ca mult de munca chiar daca laptele ei este foarte ok.  
Parerea mea e ca e destula munca: da-i mancare, fa-i curat dimineata/seara. Daca poti munci si esti sigur ca te descurci si cu vaca, spor la treaba !
3. Ai gradina mare, o poti lucra fara probleme. Ai nevoie de mult timp insa. Poti planta rosii,ceapa, ardei, morocovi, castraveti etc. Ai prins tu ideea. Oricum daca totul e ok, in toamna poti avea suficiente provizii de legume/compoturi/zarzavaturi. E de munca dar gustul lor e foarte bun comparativ cu cel din magazine.
4. Referitor la gradina/casa: iti poti implementa sisteme de ajutor ca sa zic asa: iti tragi o instalatie prin picatura la gradina si te-ai scos cu o gramada de munca. Nu mai stai sa uzi fiecare parte individual si sa te chinui cateva ore. Dai drumul instalatiei, o lasi sa mearga cat crezi de cuviinta si gata. La fel poti proceda si cu casa: iti pui cateva panouri solare pentru a alimenta diverse chestii. Mai poti pune panouri de incalzire a apei. Nu mai ai nevoie de centrale sau butelie pe durata primaverii/verii/toamnei. Aici e un pic discutabil dar sa privim ideea in ansamblu.
5. La camp... e cam nasol daca nu e totul grupat. Poti pune grau, porumb, trifoi etc pentru hrana animalelor si a ta ( nu intelege ca te pun sa mananci porumb sau trifoi). Faci malai, tarate, faina, etc.
6. Nu te astepta sa faci prea mare profit din astea. Parerea mea e ca le faci doar pentru tine.

Eu acasa am sistem sa irigatie prin picatura. S-a redus timpul de munca de la cateva ore (2-3 poate) la maxim jumatate de ora. Totul merge belea si se uda toata gradina.
Pentru incalzirea apei am un sistem home made de furtune pe casa. Vara apa frige ! Se pot spala vreo 2-3 persoane lejer. Daca ai butoi de stocare a apei calde (ideal boiler cu izolatie) cred ca ajunge si pentru 4-5 membri. Instalatia mea are vreo 100-140 de litri capacitate pana incepe sa vina apa rece. O folosesc si la baie si la bucatarie.

Aspectul cel mai neplacut o sa fie faptul ca nu ai access la magazine nonstop/scoala/gradinita. Cel putin nu la nivel de oras.  

Si in privinta banilor, nu te astepta sa produci mai nimic ca sa iti sustii familia. 400-500 euro ? nici gand. Aici e mai degraba cum zicea un coleg mai sus 400-500 roni.

Acum nu e nimic batut in cuie, daca esti istet te descurci.

Scuzati postarea extraordinar de lunga!

Spor la treaba !

#11
florinbad

florinbad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,267
  • Înscris: 14.11.2006
Serele de legume sau fructe (capsuni) merg cel mai bine. Insa trebuie o investitie initiala mare. In rest, tot la 400-500 roni ajungi, daca ajungi. Locuiesc la tzaranoaia si stiu ce vorbesc.
Daca tot te muti la tzaranoaia, vezi daca ai in jurul tau magazine comerciale. Daca nu, deschide-ti unul. Tot omul are nevoie de mancare si bautura.
Ar mai merge o gradinita sau un aflter-school cu bani europeni.
Daca terenul se afla in apropierea unui drum national sau european, ar merge o parcare pentru TIR-uri sau service auto.

Edited by florinbad, 22 May 2014 - 09:23.


#12
slai

slai

    User Incredibil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,851
  • Înscris: 25.01.2007

View Postsammydo, on 22 mai 2014 - 07:21, said:

Poate munceste in loc sa faca matanii, si o duce mai bine decat tine, macar daca e destept isi cumpara un 5Ha de pamant, pamantul este si va fi aur in viitorul apropiat, nu cotetele de gaini in care locuim noi acum.I
Aici nu prea inteleg, ce e in viitorul apropiat? O bula imobiliara cu pamant arabil, sau ce? Nu zic, romanul toata viata viseaza tunuri din astea.
Ca pentru productie o fi aur, dar in suprafete mari, nu un petec pe un camp.
Solarii ar fi o idee, dar e investitie mare si initiala, si pe parcurs. Atat ca trebuie know-how, plus ca e tot mai greu, la inceput se facea avere, dar au intrat multi in afacere.
Sau cine stie ce curiozitati de culturi, plante medicinale sau mai stiu io ce, vandabile in strainatate. Atat ca tre' sa gasesti si piata, sa ai niste comenzi sigure. Si sa nu fie nici culturi care sa atraga hotii, ca sa nu mai ai ce recolta toamna.
Pui riscul vremii proaste, seceta, grindina, etc. La noi nu exista nici o protectie, de exemplu pe la moldoveni au rachete antigrindina, aia pornesc razboiul cum apar norii.
Sunt atatea necunoscute, ca te strange in spate. Mai ales nou mutat la tara, probabil cel putin un sezon doua trebuie sa fii pregatit sa traiesti din rezerve.

#13
veteran_x

veteran_x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 908
  • Înscris: 01.05.2013
Un sfat, nu renunta la locul de munca. Cel putin momentan, pe parcurs ce te integrezi in noul mediu o poti face.
De ce spun asta? pt ca sunt o gramada de cheltuieli neprevazute care daca nu le poti acoperi in timp útil te blocheaza, si nu cred ca e o optiune varianta cu imprumutul.

#14
PF5

PF5

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 04.02.2014
Multumesc.
Trebuie sa clarific cateva aspecte, ca n-am fost prea explicit.
Locuiesc la tara de cativa ani, dar lucru la oras. Am casa, masa, si tot ce-i necesar (centrala, baie, masina...) Afara am gradina pregatita cu sistem de irigare, fantana, pompa, solar, tractoras...
Am experienta cu producerea legumelor, am 50 de pomisori din diverse specii (3-5 ani), vita de vie, vreo 50 de gaini, doi porci...deci cu foamea am rezolvat-o oarecum.
Ceea ce nu stiu eu, e sa valorific potentialul pe care-l am, sa investesc si sa nu trebuiasca sa mai fac nevata (50km).
Surplusul de oua il vand acum, dar cam atat. Legume am produs doar pentru familie, ca n-am timp sa le ingrijesc tehnologic, fructele de-abia de acum incep sa se simta cantitativ, dar din 50 de pomisori iese de-o rachie mica :) si cam atat.
Ma gandeam ca este cineva care a mai trecut prin asta si a razbit, ajungand sa castige suma mentionata, indiferent de cantitatea de munca. Ceva in genul unui contract incheiat cu cineva care achizitioneaza tot ceea ce stabilesti anticipat ca vei produce. Evident ca la un pret mai mic, sau fara posibilitatea ridicarii pretului in perioada derularii. Dar nu bataie de joc cum e acum (90 bani l de lapte, 35 bani oul produs strict din cereale si buruiana).
Pamantul din gradina mi-e curat lacrima, n-am bagat decat gunoi de animale. La camp a dat arendasul cu de toate, nu mai merge bio.

#15
paso87

paso87

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,448
  • Înscris: 06.08.2008
Ca sa poti face contract, din ce stiu eu, e nevoie de certificat de producator, acte, acte  si iar acte. Nu cred ca merita.
In schimb ( daca vrei) iti poti gasi un numar de clienti din oras carora sa le livrezi atunci cand mergi la servici diversele produse. Banuiesc ca mergi zilnic la servici, nu ?

Sfatul meu in aceasta faza ar fi sa te gandesti cum sa reduci cheltuielile inutile pentru ceea ce ai deja. La mine s-a facut o economie substantiala cand s-a instalat sistemul de incalzire al apei pe casa. Acum nu mai consum butelia intr-o luna ci in 2-3, facand aceleasi activitati.
Faptul ca ai deja diverse ustensile e foarte bine. Eu cunosc pe cineva care are mult mai putine lucruri decat ai tu si se descurca foarte ok. Pe scurt are cateva vaci (2-3 daca imi amintesc eu bine) si o lista de clienti la oras pe care ii viziteaza periodic (nu stiu daca zilnic sau la 2 zile). Ideea e ca are un venit frumusel din chestia asta. Daca imi amintesc bine (aici chiar nu m-a interesat) venitul e destul de ok: 800-1000 roni pe luna, neimpozitabili Posted Image.
Vezi si tu in limita timpului disponibil daca poti gasi astfel de clienti si valorifica tot ce poti.

Eu unu as cumpara oricand un produs de la cineva care il produce corect la tara, mai ales acum cand prefer legumele verzi :D.

PS: Vii in Bucuresti ?

#16
draculescu

draculescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,876
  • Înscris: 06.04.2013
In ce judet locuiesti?

#17
cristinaptudor

cristinaptudor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,209
  • Înscris: 27.05.2007

View PostPF5, on 22 mai 2014 - 06:55, said:

Salut.
Doresc sa aflu de la temerarii care s-au aventurat sa se relocheze in mediul rural, ce este necesar pentru a subzista.
Nu esxista un raspuns general valabil la intrebarea ta. Eu as incepe cu sfarsitul postarii tale, respectiv: "Merita sa renunt la slujba ce-mi aduce acum acel venit de 400-500 euro?" si as spune ca din punctul unora de vedere nu prea ai la ce renunta, altii probabil traiesc cu jumatate din suma respectiva. Ce e interesant e ca nu ti-ai dat seama in conditiile in care traiesti la tara cat de rentabila poate fi o cultura, cat se poate castiga din procesarea alimentelor si cat se poate castiga din cresterea animalelor. Eu am facut o parte din ceea ce gandesti tu si sunt departe de a da sfaturi sau idei, dar cu siguranta pot sa-ti spun ca avand 2-3 vaci nu reusesti sa ai si un venit de 10mil pe luna...sau ce se scria  mai sus. Intr-adevar e foarte important sa procesezi tot ce produci, profitul e net superior, in plus nu ai graba aceea in a vinde atunci cand toti o fac. Orice reusesti sa stochezi si sa vinzi cand si cum trebuie iti mareste sansele de reusita. Din pacate trebuie sa uiti ca reusesti sa faci o mare parte din ceea ce gandesti legal pentru ca orice calcule ai face nu e posibil, nu-ti da cu plus. Poate doar daca reusesti sa accesezi fonduri si atunci nefiind banii tai in joc sunt alte calcule.Rentabile sunt afacerile in sistem intensiv. Dar si investitiile pe masura. Daca o gandesti ca pe o afacere si calculezi exact toate costurile, insclusiv munca ta si a altor rude, facand cate putin din toate nu spun ca nu se castiga dar munca si efortul sunt pe masura. Doar la riscuri stai ceva mai bine pentru ca daca se intampla ceva cu o cultura ramai cu animalele sau invers...
In rest, depinde de zona in care locuiesti, de apropierea unui mare oras, de capacitatea ta de a vinde etc. Unul vinde produsul, altul vinde povestea, altul brandul, altul imaginea....

Edited by cristinaptudor, 23 May 2014 - 19:07.


#18
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

View PostPF5, on 22 mai 2014 - 12:00, said:

[...]
Ceea ce nu stiu eu, e sa valorific potentialul pe care-l am, sa investesc si sa nu trebuiasca sa mai fac nevata (50km).
[...]

Uite aici o idee:
http://cutiataranului.ro/blog/

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate