Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Olanda/Germania - costuri, salarii, viata

- - - - -
  • Please log in to reply
52 replies to this topic

#19
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005

View PostAlka10, on 02 august 2014 - 17:00, said:

M-ar interesa si pe mine ceva date concrete mai ales despre nivelul cheltuielilor uzuale in Olanda, am inteles ca viata e destul de scumpa. E vorba de o ipotetica relocare intr-un orasel micut din Zuid Holland, la o ora de Haga. In afara de impozitele care, daca e sa dau crezare unor site-uri, ajung la 55%, ma intereseaza cheltuieli de gen chirie, utilitati, gradinita pentru copil...am folosit numbeo, dar comparatia cu Haga (oraselul de care e vorba exista, dara re prea putine date) m-a cam speriat....
Multumesc anticipat !
Later edit : ma inteleg bine cu colegii olandezi din echipa ; am observat ca au "arici la buzunar"  (de la noi au invatat bunul obicei cu iesitul la o bere, la un restaurant etc - dar numai in Ro, acolo doar daca plateste firma), iar unii dintre ei chiar inteleg si romana. Asa ca nu ma intereseaza consideratii de genul "zgarciti, egoisti, etc" ca nu ma duc sa ma casatoresc acolo, ci sa muncesc. iar dpdv al muncii, mi se par mult mai OK decat nemtii, sunt oricand gata sa te ajute.
Cred ca am mai scris asta si acum cativa ani, diferentele nu-s asa de mari de atunci pana acum. Dar hai ca mai fac un rezumat :)

Viata poate parea scumpa initial in comparatie cu Romania, dar e numai la nivelul chiriilor de obicei.
Impozitele nu-s 55%, sunt progresive si in medie ajungi, in functie de salariu, pe la maxim 45%.
In plus, daca ai salariu suficient de mare si esti adus din Romania, poti aplica pentru 30% ruling. (Vezi pe net despre ce e vorba)

Daca zici ca e orasel micut, chiria va fi probabil ceva mai ieftina. 6-700 euro pentru ceva suficient de mare. La asta se pot adauga inca 1-2 sute la utilitati in caz ca nu sunt deja incluse in pretul chiriei. Pentru a-ti face o idee, vezi pe funda.nl --> Huurwoningen cautand dupa orasul respectiv. Funda nu e site specializat pe inchirieri (mai mult pe vanzari), deci e posibil sa gasesti si mai ieftin decat acolo.

Gradinita pentru copil poate fi o problema sau nu. Pana la 4 ani e destul de scump (e cam 6.5 euro/ora) dar in functie de salariu compenseaza statul destul de mult (cu cat mai mic salariul, cu atat mai mare compesarea, din pacate pentru noi :)). Te poti juca aici(e in engleza) sa vezi cat te-ar costa pe an si cat ai primi inapoi (n-ai nevoie sa apelezi la agentie ca sa primesti banii aia, poti sa-ti faci si singur tax returnul, desi poate in primul(ii) an(i) daca nu stii olandeza n-ar fi rau sa apelezi la un contabil). Totusi, daca veniti in familie si sotia/sotul nu lucreaza, poata avea grija o parte din timp de copil. Astfel, copilul poate merge doar 1-2 zile/saptamana pentru socializare si invatarea limbii, se poarta destul de mult treaba asta.
Dupa 4 ani scolarizarea e gratuita.

Siteul oficial este aici, din pacate varianta in engleza nu are informatiile astea dar poate poti folosi google translate. http://www.belasting...lpen/toeslagen/ asta e calculatorul oficial, discutia asta este despre  Kinderopvangtoeslag. De curiozitate, poti incerca sa vezi si daca primesti altfel de "toeslaguri".

Mancarea e de la foarte ieftina la foarte scumpa. In orice caz, nu e clar o problema. Astae siteul supermarketului cel mai renumit, e printre cele mai scumpe, la restul mancarea e chiar mai ieftina de atat.

Olandezii sunt intradevar mult mai relaxati decat nemtii in privinta muncii (si da, am lucrat in ambele tabere).

#20
Alka10

Alka10

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 678
  • Înscris: 21.04.2012
Multumesc mult de detalii. Din pacate insa, din motive independente de vointa mea, oportunitatea a picat.

Mai incerc peste cativa ani sau cand vom intra in Schengen... Posted Image

Later edit: m-am uitat de curiozitate, pe funda gasisem de inchiriat la 10 min de job, cu 580 euro...mai bine nu ma uitam Posted Image

Edited by Alka10, 08 August 2014 - 11:46.


#21
diavloo

diavloo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 282
  • Înscris: 19.01.2009
Tin sa-l contrazic pe acel polonez care spunea despre olandezi ca nu sunt zambitori, sau fitosi sau alte alea. Eu am fost acum 2 ani in Olanda, mai exact in Haga, si pot sa spun ca pe ce strazi am fost, sau in magazine, am vazut aproape doar olandezi zambitori, unii chiar ma salutau si zambeau. Multi dintre ei merg pe drum de parca nu au nici un gand. Fluiera, canta, etc. La faza cu cina nu stiu cum e ca nu am ajuns pe acasa pe la vreun olandez, am fost doar la romani. Anul acesta in 26 august decolez din nou catre Haga. E un oras care merita vizitat, daca nu chiar de locuit in cazul in care iti gasesti ceva de munca acolo. O zi buna.

#22
AngelSoul

AngelSoul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 19.09.2014

View Postalexkr, on 23 aprilie 2014 - 23:20, said:

Bine v-am gasit. Sper ca printre membrii acestei comunitati se afla si niste olandezi sau germani sa ma ajute si pe mine sa iau o decizie. Am dat peste o oferta de lucru in Olanda, unde sunt acceptat initial doar cu limbile engleza si germanaPosted Image . Salariul este asemanator cu ce am gasit si prin Austria si Germania. Limba olandeza este ceva nou pentru minePosted Image  si nu am reusit sa aflu nimic legat despre aceasta tara direct din sursele olandeze. Va rog frumos, daca imi puteti oferi si mie niste informatii despre aceasta tara, voi fi tare recunoscator.Posted Image  Si un sfat daca se poate; Posted Image

locuiesc in olanda de 3 ani de zile . ca tara este ok insa olandezii sunt prea rai sa zic asa. nu prea suporta romanii. cei mai de treaba aici sunt turci , chirii? daca jobul respectiv nu iti acorda cazare atunci printr-o agentie poti gasi fie o camera intr-un apartament cu preturi care incep de la 250-300e sau poti gasii studio(garsoniera) cu preturi incepand de la 400.  limba olandeza este foarte grea, este o combinatie intre germana + engleza + franceza ( norocul meu ca vb engleza). eu in 3 ani am reusit doar cateva cuvinte sa invat sa pronunt corect .  Aici daca te ai hotarat sa vii ca sfat nu iti face cumparaturile din supermarketul Albert Heijn e unu dintre cele mai scumpe , cauta Lidl sau C1000. Daca vrei produse pt corp/ igiena intima etc cauta magazinul Action ( ex in Albert Heij un sampon ProV il iei cu 4e iar in Action cu 2e) Daca mai vrei detalii sau esti in olanda si vrei sa afli anumite chestii  iti voi raspunde cu mare placere

View Postdiavloo, on 08 august 2014 - 12:13, said:

Tin sa-l contrazic pe acel polonez care spunea despre olandezi ca nu sunt zambitori, sau fitosi sau alte alea. Eu am fost acum 2 ani in Olanda, mai exact in Haga, si pot sa spun ca pe ce strazi am fost, sau in magazine, am vazut aproape doar olandezi zambitori, unii chiar ma salutau si zambeau. Multi dintre ei merg pe drum de parca nu au nici un gand. Fluiera, canta, etc. La faza cu cina nu stiu cum e ca nu am ajuns pe acasa pe la vreun olandez, am fost doar la romani. Anul acesta in 26 august decolez din nou catre Haga. E un oras care merita vizitat, daca nu chiar de locuit in cazul in care iti gasesti ceva de munca acolo. O zi buna.

Da intr-adevar Den Haag este un oras super in special plaja  scheveningen insa nu toti olandezi sunt asa . Ai dreptate cand spui canta, fluiera etc pt ca ei asa sunt....dar ca persoane intre olandezi si turci ( turci sunt foarte multi in olanda) mai repede te ajuta un turc decat un olandez. Iar mancarea olandeza nu e chiar atat de stralucita...eu una mai degraba prefer sa mananc la un restaurant turcesc pt ca se asemenea cat de cat cu mancarurile noastre

#23
caesar_mc

caesar_mc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 173
  • Înscris: 20.07.2005
Cam liniște pe aici. Mai sta cineva in Olanda? Eu lucrez de doi ani si pot spune ce am observat pana acum.
Olandezii sunt destul de reci, foarte relaxați și fericiti (fluiera si cânta la serviciu), toleranți și fără multe prejudecăți. Sistemul medical e printre primele din lume, școlile și facultățile sunt foarte bune, drumurile și autostrăzile de calitate, mâncarea foarte ciudata și de proasta calitate, dar ieftina.
Imi iubesc enorm țara mea, dar recunosc cu mâna pe inima ca aici ma simt de 100 de ori mai relaxat și fericit. Cu bicicleta poți pleca oriunde, sunt piste care trec peste autostrăzi, multă lume merge cu bicla la serviciu chiar și iarna. București deja a devenit sufocat de mașini si corupție la orice nivel. E foarte trist sa vezi cum o țara ca a noastră, văzută odată drept adevarata Elveție, a fost bombardata de corupție încontinuu și vezi zi de zi oameni nefericiți și condamnați la sărăcie, la spitale fără medicamente, sau mai rau, la moarte pe drumurile patriei.
In ultimul timp, am impresia ca la noi (si in alte tari) epoca de consum a început sa facă victime, începând cu baieti care visează mașini din Germania doar sa impresioneze păpuși operate, pana la cei împrumutați pe viața, doar ca sa fie in rândul vecinilor.
Fetele visează Insta, Snap și băieți bogati, dar ultima carte citită e zodiacul. Bibliotecara probabil numără zilele pana când jobul ei va dispărea definitiv.
Sa nu va plictisesc prea rau, revin la lucruri mai vesele:
Ca tot vorbeam de iarna, aici nu prea vezi zăpada și iernile sunt mai calde.
Cel mai mare compromis e ca ploua des și ai cateva săptămâni de vara pe an, restul timpului fiind mai mult înnorat. Poate lipsa soarelui explica de ce olandezii sunt reci. :))
Xenofobia nu am simțit-o prea mult in viața de zi cu zi. In general vine din partea oamenilor mai puțin inteligenți sau a celor nefericiți cu viața lor.
Dar refuzul asta îl simti des când încerci sa-ti faci o relație cu o olandeza și afla ca ești roman. Aici nu pot să-mi explic exact ce se întâmpla. Poate se cred superiori sau poate le bat părinții ca nu se mărita cu de-ai lor sau poate au aflat ca ai noștri le fura bicicletele și mașinile pe acolo... (Interesant e ca reciproca nu e valabilă, olandezii iubesc româncele)
Limba... Mi se pare foarte grea, dar nici nu m-am chinuit prea mult sa o invat, te descurci aproape mereu cu engleza. Ii inteleg cât de cât la magazin, dar pronuntia e ceata totala pentru mine.
Gunoiul unde stau eu îl poți arunca doar daca ai un card special. Trenurile și autobuzele sunt fără reproș, dar scumpe.
Interesant e ca aici lumea nu e înnebunită după plăcerea de a conduce, mulți își iau ceva mic și ieftin, un break economic sau ceva electric. Doar arabii polonezii sau turcii simt nevoia sa-și arate mașinile pe aici.
Amenzile de circulație sunt uriașe. Daca depășești limita legală, poți scoate lejer peste 1k din buzunar. A, benzina... E mai ieftin să-ți faci plinul in Belgia decât aici.
Încă ceva: daca poți aplica pentru regula de 30%, poți lua un salariu net sensibil mai mare in primii ani.
Dar daca vrei sa păcălești statul olandez când vine vorba de taxe și impozite sau ești prins ca faci evaziune fiscală, ai încurcat-o.
Apropo, Olanda e țara care, din lipsa corupției, a reușit sa pună la punct legi care ii dau dreptul sa-și castige minimum 65% din valoarea gazului extras (90% in cazul celui off-shore).
Amsterdam.. un oraș frumos, dar prea aglomerat și sufocat de turiști pe tot timpul anului. Locuri de parcare nu prea gasesti și parcarea e foarte scumpă.
Daca deții o mașina, pregateste-te sa plătești taxe de cateva sute sau mai mult, in funcție de greutatea mașinii.
Criminalitatea e foarte scăzută aici, te simti in siguranța la orice ora pe strada.
Doar prin cluburi ce mai vezi oameni recalcitranți, in rest oamenii își vad de treaba și in mod interesant, nu se uita la tine când treci pe lângă ei.
Plaja din Haga sau cele de lângă Belgia sau mai din nord sunt de vis. Casele au geamuri mari și cel mai amuzant mi se pare ca rareori vezi un olandez sa se uite la tine in casa, daca tii draperiile deschise.
Apropo de case: daca vrei vreodată sa faci credit, iti poți lua o casa cu vreo 200k, dobânzile sunt foarte mici și primesti și câțiva bani înapoi o data pe an.  
Sa nu uit, olandezii astia pe care toată lumea ii crede ciudați și drogalai nu prea au prejudecăți și complexe de-astea cum avem noi și isi vad mereu de treaba lor. Ce-i drept au avut și alta istorie decât a noastră și n-au fost furați din toate părțile. Și nu prea-i vezi aruncând mâncarea, pentru ca nu-și cumpara ca disperații.  
Daca cineva m-ar ruga acum să-i recomand o țara de vizitat sau in care sa trăiască, nu pot sa nu-i spun de morile de vânt...

Edited by caesar_mc, 03 November 2018 - 23:52.


#24
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,808
  • Înscris: 10.12.2006
Avand in vedere ca, din cate tari am vizitat, numai Olanda m-a impresionat, trebuie sa-mi dau si eu cu parerea. Am mers pana acolo cu un prieten ca sa isi ia un Volvo.

Ca sa contrastam cu tara in care am avut nenorocul sa ma nasc, incep cu doua incidente:

- pe aeroportul Henri Coanda mi-am pus la verificarea de securitate lazile in capatul liniei ca sa am timp sa-mi scot din buzunar toate si sa fiu sigur ca nu am uitat deja. Angajatul de la securitate a inceput sa strice in neant din ce in ce mai tare "Veniti mai in fata!", nu neaparat directionat catre mine. Eu nu eram gata cu toate scoase, deci se vedea ca-mi tot dau chestii jos de pe mine. A inceput sa faca crize, iar cand ceilalti colegi s-au uitat mai ciudat la el a inceput sa se explice pe acelasi ton, ca el a strigat deja de 3 ori, ce sa faca daca noi nu intelegem? In alta situatie i-as fi recomandat sa mearga acasa daca are o zi asa proasta, deoarece asta nu e atitudine de job unde lucrezi cu oamenii, dar cine din Romania nu e obisnuit sa inghita rahat?

- la intoarcere am venit cu masina prin Vama Petea, am pregatit buletinele si i le-am intins pe geam vamesului care credeam ca e mut, ca nu a salutat. Dar apoi a zis sa-i dam si talonul, deci handicapul lui era de alta natura. Ne-a intrebat de unde venim, i-am zis din Olanda, apoi a preluat o expresie care sugera ca daca nu raspund corect o sa ajung in beciurile Securitatii "In Italia n-ati avut treaba!?". Am zis ca nu, a intrat inauntru sa verifice actele, iar cand s-a intors nici nu a mai venit la geam deoarece era pregatit pentru urmatoarea masina din spate, a intins din spate o mana cu actele si a redevenit mut, se subintelegea ca daca ne da actele putem pleca si sa o facem cat mai repede, nu era nevoie de politete nici in situatia asta. Am salutat noi si am plecat.

Primul contact cu olandezii, prin aeroportul Schiphol, a fost la verificarea buletinului, unde trei barbati si o femeie stateau in acea ghereta si discutau zambitori. Ne-au intrebat de unde venim si pentru ce, iar cand le-am zis ca venim din Romania sa cumparam de aici o masina au inceput sa glumeasca cu noi pe branduri de masini, trebuia sa fiti de fata ca sa vedeti ce atitudine relaxata aveau.

Am stat cateva zile in Wourden, un orasel faimos pentru targul de branza, situat intre Amsterdam, Rotterdam, Haga si Utrecht. Mentionez orasele astea pentru ca de cate ori am venit din Amsterdam luam un tren catre alta locatie, ceea ce m-a facut putin confuz la inceput. Insa cu trenurile lor m-am obisnuit din prima, spre deosebire de alte tari. Nu scrie peste tot in engleza, dar e foarte intuititv. Nu stiti ce nervi imi facusem in Londra cu asta.

De cazare nu are rost sa intru prea mult in detalii, la 120 euro/noapte am stat intr-o camera micuta la Best Western City Hotel, langa gara, unde am intalnit o presiune la apa cum nu credeam ca exista. La pensiunile din Romania trebuie sa accepti doua lucruri cand intri la dus: sunt mari sanse ca apa sa nu aiba presiune, iar daca are e degeaba din cauza ca e intotdeauna infundata canalizarea si daca nu vrei sa faci inundatie trebuie sa te speli ca in ploaie. Toate canalele TV in limba lor erau subtitrate in engleza.

Toti olandezii cu care am interactionat in Wourden si Amsterdam au fost zambitori, saritori, politicosi. I-am taiat calea la casa unuia intr-un supermarket, eram obosit si ma chinuiam sa numar euro, faza la care am ras toti de acolo.

Am mancat intr-un fast-food micut si aglomerat si am comandat ce credeam eu ca e un mic dejun, cu oua, sunca, branza, etc.; Eu sunt introvert, dar cand mi-a luat comanda am facut-o pe fata aia sa rada cand am intrebat-o cum se pronunta numele mancarii. Apoi mi-au adus "micul dejun", care era un pat de paine din cereale (jur ca a fost cea mai buna paine pe care am mancat-o vreodata) cu ochiuri moi deasupra, cascaval, mai multe straturi de sunca si carne de porc, o multime de salata pe langa, si ceva legume razuite cu sos. Asta a fost adusa pe un fel de tocator din lemn, intr-o farfurie nu ar fi incaput. La masa din dreapta erau 3 olandezi care mancasera un burger micut si acum beau cate un pahar de lapte. Unul din ei a facut ochii mari cand a vazut cantitatea aia de mancare, cam cum am facut si eu, si dupa ce a incercat sa intre in vorba cu mine in olandeza (neerlandeza) a trecut pe engleza, m-a intrebat ce parere am de mancare, daca o sa-mi fie suficienta. Si am ras toti in hohote.

Nu m-am aruncat la chestii de masterchef, dar tot ce am mancat a fost extraordinar. Am ajuns la concluzia ca in Romania ce consideram mancare buna e mai degraba lături prin cooparatie.

Cel mai lung contact l-am avut cu dealerul de la firma de unde am cumparat masina, care avea in curte cateva sute de masini, in principal Volvo si Audi. Din ce am inteles, la ei toate masinile sunt obligate prin lege sa aiba Euro6 ca sa le poti inmatricula, deci erau relativ noi. In trafic am vazut si cateva vechituri bine intretinute, multe Volvo de colectie. Dar traficul in orasul asta era cum e traficul in Baia Mare intr-o zi de duminica. In rest trebuia sa ai mare grija sa nu dea o bicicleta peste tine.

Am mentionat dealerul deoarece a fost cea mai placuta experienta de natura comerciala pe care am avut-o, omul nu a parut nici pentru o clipa ca vrea sa ne grabeasca. Nu a inceput sa ne explice ca masina are incalzire in scaune si patru roti, sa ne abureasca la km, consum, nimic. Inainte sa mergem in Olanda chiar a facut eforturi sa scoata masina din acea parcare imensa si sa o filmeze din toate unghiurile, sa faca poze la fiecare zgarietura si defect. A trimis si raport de pe macadam.eu; I-a zis amicului ca poate face linistit plata prin transfer bancar, ca asa se practica de obicei, si ii trimite masina pe platforma. Dar amicul meu voia neaparat sa o si vada, fiind obisnuit cu modul in care fac afaceri romanii.

Deci, ne-a dus in curte la masina care era pregatita langa iesire si nu a zis nimic despre ea ca sa o vanda. Ne-am uitat, am pus intrebari, a raspuns la ele, am mai glumit. Masina avea rezervorul 80% plin. A trebuit sa stam 2 zile ca sa le intre banii si sa iasa actele, timp in care am mai trecut pe la el si s-a comportat la fel de prietenos. Cand am ridicat masina era in garaj sub un Audi ridicat pe elevator, ca sa ramana uscata! In ziua aia a plouat toata ziua, dar ei au bagat oricum masina ca sa o luam uscata. A plecat si ne-a lasat singuri in garaj, nesupravegheati. Nu am reusit sa o scoatem cu spatele din acel garaj din cauza ca erau masini parcate in spate la o distanta inconfortabila, l-am chemat din nou sa ne ajute si a facut-o cu zambetul pe buze, desi se vedea ca e grabit si ocupat cu altele. A glumit din nou, ca el scoate masini de acolo toata ziua si e deja expert, si intr-adevar modul in care a scos masina i-a crescut tensiunea amicului meu care credea ca o sa ramana cu bara pe jos, trecand la milimetru de perete.

Pana si modul in care conduc olandezii e mai civilizat. Dupa ce a intrat autostrada in Germania incepusem sa simtim ca ne apropiem de Romania, si ca calitate a drumului dar si ca civilizatie printre soferi.

Strazile nu sunt aglomerate de masini parcate deoarece au foarte multe parcari subterane. Calitatea aerului e foarte buna, nicaieri in Amsterdam nu am simtit miros de esapament, iar in Woerden se subintelege. La gara au parcari de biciclete pe 2 nivele, lumea vine cu bicicleta pana la gara si ia trenul spre orasele mai mari din jur, sunt navetisti.

Mi-am umplut rucsacul de bere, branza si dulciuri.

Ca fapt divers, o chestie contrastanta (in Paris au gratii la geamuri) mi-au parut casele cu fata la drum si geamuri mari, pe 50% din perete, fara perdele. Pur si simplu mergeai pe trotuar si te puteai uita la om in casa cum mananca, se uita la televizor sau discuta. Foarte multi aveau statui in curte si bibelouri la geam, animalul preferat pentru astea era pasarea, de obicei o gasca sau rata, dar am vazut si pinguini.

Toate zilele au fost ploioase, dar nu am reusit sa observ vreo masina murdara. Parca atunci iesisera de la spalatorie, eram ca in Zona Crepusculara.

Olanda e singura tara pe care am vizitat-o si care m-a facut sa vreau sa emigrez Posted Image

#25
Velaxa

Velaxa

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,998
  • Înscris: 02.12.2012

View Postmyshyk, on 24 aprilie 2014 - 12:34, said:

Inseamna ca locuiesti acolo degeaba, daca   pui pe acelasi nivel Germania cu Romania. Nu vei niciodata altceva fi decat un roman stabilit in Germania si atat. Mai bine hai acasa, sa-ti zambim noi pe strazi pana te umfla rasul/plansul. Iar chestia cu statul invizita pana se pune masa, e o dovada de crasa necivilizatie,  de pe la noi. De la cei care n-au scos nasul in lume, s-o miroasa macar.

Ești ridicol, când cineva spune ceva de rahat de Germanika sau Olanda te bosumfli, dar tu să arunci cu rahat în România este ok. Orice ai spune, oamenii în Olanda și Germania sunt triști, reci și e greu să te împrietenești cu ei.

View PostMizu, on 29 februarie 2020 - 11:57, said:



ca e intotdeauna infundata canalizarea si daca nu vrei sa faci inundatie trebuie sa te speli ca in ploaie. Toate canalele TV in limba lor erau subtitrate in engleza.

Exagerezi, am fost în sute de pensiuni în România și în mai mult de jumătate din ele apa era ok.

View PostMizu, on 29 februarie 2020 - 11:57, said:

Nu m-am aruncat la chestii de masterchef, dar tot ce am mancat a fost extraordinar. Am ajuns la concluzia ca in Romania ce consideram mancare buna e mai degraba lături prin cooparatie.

Nu știu în ce Olandă ai fost, mâncarea e mizerabilă, nu se compară cu ce avem în România.

View PostMizu, on 29 februarie 2020 - 11:57, said:

Pana si modul in care conduc olandezii e mai civilizat. Dupa ce a intrat autostrada in Germania incepusem sa simtim ca ne apropiem de Romania, si ca calitate a drumului dar si ca civilizatie printre soferi.

Conduc civilizat, dar devine enervant și cât de încet merg. De ce merg așa de încet? Pentru că oricând poate apărea un biciclist peste care să dea și chiar dacă e vina biciclistului în mare parte tot șoferul va plăti daunele.

View PostMizu, on 29 februarie 2020 - 11:57, said:

Olanda e singura tara pe care am vizitat-o si care m-a facut sa vreau sa emigrez Posted Image


Da nu știu, poate părea frumos când vizitezi. Eu abia aștept să plec.

#26
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,808
  • Înscris: 10.12.2006

Quote

Exagerezi, am fost în sute de pensiuni în România și în mai mult de jumătate din ele apa era ok.
Realizezi ce ai scris? Ceva peste 50% din pensiunile din Romania sunt ok cu apa, iar asta pentru tine e un argument in comparatia facuta de mine.

Esti probabil obosit la ora asta.

Opinia mea intr-adevar asta e, opinia unuia care a fost in vizita, nu am ascuns asta. Dar am fost in vizita si in alte tari si niciuna nu m-a impresionat cum a facut-o Olanda.

Oamenii sunt diferiti, daca tie nu iti place e perfect in regula, pleaca cu prima ocazie altundeva. No judging from me.

P.S.
Am stat si in Buc in apartament la bloc la et. 7 si pana si acolo era partial infundata canalizarea.

Edited by Mizu, 01 March 2020 - 21:40.


#27
Velaxa

Velaxa

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,998
  • Înscris: 02.12.2012
Păi ai zis că întotdeauna sau că sunt mari șanse, 50% nu e chiar întodeauna, dar da multe pensiuni din România au presiune la apă de zici că te speli cu furtunul la cazan.


Quote

Oamenii sunt diferiti, daca tie nu iti place e perfect in regula, pleaca cu prima ocazie altundeva. No judging from me.

Păi sunt diferiți, nici mai rău sau mai buni ca românii. Românii le au pe ale lor, neerlandezii pe ale lor. Din păcate în Ț.J. sunt mai multe lucruri care nu-mi plac față de acasă. Și da o să plec cât de des pot de aici și cât mai repede (definitiv) când o să pot.

Edited by Velaxa, 01 March 2020 - 23:26.


#28
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005
Velaxa, ce anume te deranjeaza asa tare? Poate e interesant pentru cei car se gandesc sa e mute...

#29
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007

View PostVelaxa, on 01 martie 2020 - 20:08, said:


Nu știu în ce Olandă ai fost, mâncarea e mizerabilă, nu se compară cu ce avem în România.

Si eu credeam asta, insa dupa ce am calatorit in cateva tari din Europa cand revin in RO am mereu impresia ca peste tot mancarea a proasta. In special cu painea din RO nu ma mai pot obisnui, mi se pare catastrofala.


View PostVelaxa, on 01 martie 2020 - 20:08, said:

Conduc civilizat, dar devine enervant și cât de încet merg. De ce merg așa de încet? Pentru că oricând poate apărea un biciclist peste care să dea și chiar dacă e vina biciclistului în mare parte tot șoferul va plăti daunele.


Si pentru a obtine un consum cat mai bun....

#30
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,808
  • Înscris: 10.12.2006
Asta m-a mirat, ca eu nu credeam ca e rea mancarea din Romania, mai ales dupa ce am mancat in Londra.

Chiar si ieri am mancat ceva prin oras, mancarea a fost buna, asa cum o stiam. Dar cand compar cu ce am mancat in Olanda...

Ma rog, mie nu imi prea plac mancarurile grase, dar sunt obisnuit sa le mananc ca am crescut cu ele. Iar bucataria romaneasca, cel putin aici in apropiere de Ungaria, e grasa si uleioasa. Spre exemplu cate supe si ciorbe avem care se mananca fara paine? Cam putine, ca se pune smantana la greu in ele si apoi pui otet ca sa-i tai din grasime.

#31
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007

View PostMizu, on 04 martie 2020 - 15:37, said:

Asta m-a mirat, ca eu nu credeam ca e rea mancarea din Romania, mai ales dupa ce am mancat in Londra.

Chiar si ieri am mancat ceva prin oras, mancarea a fost buna, asa cum o stiam. Dar cand compar cu ce am mancat in Olanda...

Ma rog, mie nu imi prea plac mancarurile grase, dar sunt obisnuit sa le mananc ca am crescut cu ele. Iar bucataria romaneasca, cel putin aici in apropiere de Ungaria, e grasa si uleioasa. Spre exemplu cate supe si ciorbe avem care se mananca fara paine? Cam putine, ca se pune smantana la greu in ele si apoi pui otet ca sa-i tai din grasime.

Presupun ca esti ardelean, da, sunt multe mancaruri grase pe la noi si in general se exagereaza cu carnea. Suntem obisnuiti cu grasime si multa carne, insa nu strica sa mai imprumutam idei din alte gastronomii.
Eu ma mir ca spui asta de mancarea olandeza, (pana acum am auzit numai lucruri rele despre ea) insa te cred pentru ca la fel mi s-a intamplat si mie cu mancarea germana.

#32
Velaxa

Velaxa

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,998
  • Înscris: 02.12.2012

View PostDev, on 03 martie 2020 - 17:36, said:

Velaxa, ce anume te deranjeaza asa tare? Poate e interesant pentru cei car se gandesc sa e mute...

Nu am foarte mult timp acuma să detaliez, dar uite că îți las acuma un link la un articol pe care l-am citit, care nu este exagerat și este realitatea din Olanda.
Când te muți aici ai complexul ăla de inferioritate românesc în care ai impresia că oamenii sunt "altfel" și totul o să fie mai bine pentru că oamenii sunt "altfel", după ajungi aici și dai de chestia asta ( dă click pe link-ul de mai jos).

https://amsterdamsha...y-students.html

Evident că xenofobia asta ascunsă după scuze penibile de tipul " e casa mea, regula mea", nu este singurul lucru ce mă deranjează, în general lucrurile ce mă deranjează aici le găsești în orice societate, doar că impactul a fost mult mai mare aici fiind învățat de mic cum Nord-Vestul Europei este spuma laptelui și a civilizației, când în realitate nu este așa.

#33
Siisti

Siisti

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 852
  • Înscris: 12.10.2015

View PostVelaxa, on 08 martie 2020 - 18:01, said:




Evident că xenofobia asta ascunsă după scuze penibile de tipul " e casa mea, regula mea", nu este singurul lucru ce mă deranjează, Ă®n general lucrurile ce mă deranjează aici le găsești Ă®n orice societate, doar că impactul a fost mult mai mare aici fiind Ă®nvățat de mic cum Nord-Vestul Europei este spuma laptelui și a civilizației, când Ă®n realitate nu este așa.
Exact, sa ști ca așteptările noastre au fost peste măsură, dar sunt putini cei care recunosc asta.

#34
N62B44

N62B44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,797
  • Înscris: 02.02.2010

View Postgiuliani, on 05 martie 2020 - 09:12, said:

Eu ma mir ca spui asta de mancarea olandeza, (pana acum am auzit numai lucruri rele despre ea) insa te cred pentru ca la fel mi s-a intamplat si mie cu mancarea germana.
Mancarea olandeza nu exista. Au 2-3 feluri/specialitati in rest mancare de prin tarile pe care le-au colonizat in trecut.

#35
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,808
  • Înscris: 10.12.2006
Si ce vrei sa scoti in evidenta cu asta?

Stiai ca sarmalele au origine turca? Dar mamaliga?

#36
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007

 N62B44, on 15 aprilie 2020 - 13:46, said:

Mancarea olandeza nu exista. Au 2-3 feluri/specialitati in rest mancare de prin tarile pe care le-au colonizat in trecut.


N-o fi existand asa ca mancarea italiana, franceza, etc. Insa ideea e ca omul s-a simtit bine mancand in Olanda, asta e tot ce conteaza. Si daca citesti ce a scris chiar suna interesant mancarea aia.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate