Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...
 Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...

Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere

Laptop Gaming
 Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...
 Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import
 

Web design - o posibila cariera?

- - - - -
  • Please log in to reply
19 replies to this topic

#1
BogdanSULF

BogdanSULF

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 15.04.2014
Salut, ma numesc Bogdan, am 15 ani, sunt din Galati si.. ,zic eu, sunt pasionat de web design. Dar nu prea am avut timp sa-l studiez, sa vad ce e cu el, de mult imi doream si sa fac site-uri si alte chestii de genul. Am invatat HTML inainte sa se predea in scoala, dar apoi am aflat de CSS si ce invatasem la scoala nu mai era chiar folositor. In fine.. .
  Am 'rasfoit' putin forumul in aceasta sectiune si am gasit mai multe topicuri pe acest subiect, web designul, dar totusi vreau sa-mi fac un topic propriu, sa-mi etalez ideile aici si sa gasesc raspunsuri mai rapid.
  Asa ca mi-am facut o idee si as vrea sa pun urmatoarele intrebari celor dornici sa ma ajute si pentru  cei ce cunosc mai bine:

1. Pana la urma, care este ordinea 'lucrurilor' pe care trebuie sa le invat?
Am cunostinte in HTML si CSS. (Asimiliate in doar trei-patru saptamani, evident nu sunt perfect invatate, asa ca mai trag un ochi pe google, cateodata)
   Un 'proiect' (asa il numesc eu), facut de mine, sa va faceti o idee in legatura cu ce stiu:
   -de aici poate fi descarcat intregul folder, ce include fiecare pagina, images, source, css, etc
   -iar un direct-link catre o poza a indexului este aici. (daca nu vreti sa descarcati arhiva cu resurse)
   Ideea care mi-am format-o in legatura cu ordinea 'lucrurilor, de care ziceam mai sus, in invatare, este aceasta:  HTML, CSS in acelasi timp cu Photoshop, Javascript apoi tot ce tine de punerea site-ului online. Astept raspuns si o parere de la voi. Posted Image


2. Fara dubii ca va fi nevoie de Javascript, insa exista o problema pentru mine. Tot ce gasesc pe net, si sa fiti siguri ca am cautat destul.. , dedic foarte mult timp 'webdesignului', mai ales ca sunt in vacanta acum. Deci, tot ce gasesc pe net, orice tutorial, are doar o introducere despre ce este Javascript, apoi incepe direct scriptul prorpiu-zis, cu IF, ELSE, variabilele, etc. Nu prea inteleg, de asta nici nu vreau sa invat asa.


3.   Matematica?
  Am inteles ca scripturile folosesc matrice si algoritmi, chiar habar nu am ce inseamna asta, dupa cum ziceam in prezentare, am 15 ani si sunt la un liceu teoretic, pe profilul FILOLOGIE, ceea ce inseamna ca anul acesta si anul viitor vor fi ultimii ani in care studiez matematica (sunt a 9-a). Fac doar o ora pe saptamana de matematica, din care nu raman cu nimic.

INFORMATII SUPLIMENTARE:
   -Prind foarte repede tot ce tine de coduri, de mic dorindu-mi sa fac jocuri video, Posted Image , si am ambitia aia care o ai cand vrei sa faci ceva neaparat chiar daca esti 0 in acel domeniu, si vrei sa inveti.
   -Trebuie practica in webdesign, Stiu. Imi petrec aproximativ 75% din timpul in care stau la PC uitandu-ma pe tutoriale, cititnd articole, apoi incercand sa fac si eu anumite chestii noi, pe care nu le stiam.
   -Chiar daca am 15 ani, nu as vrea sa fiu criticat pentru asta.
   -La scoala nu stau chiar perfect, cu medii de 10, am o medie de aproximativ 8.30-8.50, ceea ce nu cred ca e rau.. , doar mama zice ca e rau. (asta in cazul in care vrea cineva sa-si faca o idee despre cat de 'destept' sunt. o.o )


P.S.: Se vede ca sunt la filologie, am scris aproape o carte.

#2
Nemesis-

Nemesis-

    Zeitsă

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,253
  • Înscris: 23.05.2011
Cred ca meseria de web designer a devenit cea mai dificila de stapanit din cauza ca azi tehnologiile web evolueaza f rapid, in special CSS si javascript (datorita Chrome).
Dar ai inceput bine :)

Partea de HTML e simpla.
Trebuie sa insisti f mult pe CSS. Prima data invata despre "box model" ca sa intelegi cum pozitioneaza browserul elementele in pagina (vezi key concepts).
De Photoshop nu prea ai nevoie, mai ales daca esti la inceput. Oricum CSS-ul i-a cam luat locul de ceva vreme. E util doar cand lucrezi pt cineva si vrei sa-i faci niste schite inainte de a incepe munca.


Lasa javascript pt mai tarziu. Acolo e programare pura. Dar incearca sa eviti jQuery pana cand inveti lucrurile de baza.

vezi MDN pt documentatie, cssdeck pt exemple mai avansate, github, stackoverflow pt ajutor ...softpedia e complet inutil :P

#3
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006
Ai 15 ani, ai timpul de partea ta, deci evita sa carpesti solutii din exemple vazute undeva. Incearca sa intelegi ceea ce fac altii si de ce fac ceea ce fac, si apoi sa aplici din minte acele cunostinte, tu cu manuta ta, de la zero.

javascript (impreuna cu matematica sau alte limbaje gen PHP) inseamna programare, iar programarea inseamna gandire analitica.

web design inseamna aptitudini creative si implica desen, arte plastice.

Oamenii pot avea talent nativ doar la una din ele, nu la ambele. Eu de exemplu n-as putea face web design, gandesc prea analitic.

Deci gaseste-ti calea catre care ai talent natural, si aprofundeaza acolo, nu le amesteca, si nu te grabi, ci cauta sa intelegi.

PS: si da, HTML si CSS dureaza maxim cateva saptamani sa le inveti. Mi-as fi facut griji daca ar fi durat mai mult. Aprofundeaza la diferentele dintre browsere si versiuni mai vechi ale browserelor si la aspectul vizual. Designul pe care l-ai creat pare curat, dar parca ii lipseste "acel ceva" in alegerea culorilor.

#4
dan-s

dan-s

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,699
  • Înscris: 02.07.2013
1.   HTML apoi CSS. Nu-ți fă griji dacă mai trebuie să intri pe google deoarece nimeni nu se așteaptă să înveți nu știu câte chestii pe de rost. Dar dacă lucrezi mult vei ajunge să nu prea mai ai nevoie de ele (probabil la HTML5 și CSS3 să fie puțin mai complicată treaba).

2. Ca web designer nu ai nevoie de Javascript ci să înveți Photoshop. Acum să sperăm că nu confunzi termenii. Un site profesional e făcut de 2 categorii de oameni: web designer și programatorul web. Web designer-ul se ocupă în special de partea grafică a site-ului, cum arată, și el se mai poate ocupa și de parte de HTML+CSS. Programatorul web în schimb e cel care se ocupă de partea tehnică a site-ului, de programare propriu-zisă. Dacă tu vrei web design e important să știi bine Photoshop și să le ai în arta design-ului. Dacă vrei programatorul web atunci la Photoshop e de ajuns să știi chestii de bază (de genul cum să stai o imagine în Photoshop) și măcar următoarele limbaje: HTML, CSS, jQuery, PHP, SQL.

3. Aceia sunt brontozauri pe care nu îi folosești tu pentru site-uri web. Ce seamănă mult programarea cu matematica este modul de gândire și atât.

Deci hotărăște-te ce vrei și apoi discutăm.

#5
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006
M-am uitat pe sursa.
  • Folosesti prea mult atributul id, ar trebui sa folosesti mai mult class. Invata diferentele dintre ele.

  • Folosesti prea mult imagini inline (tag-ul img), ar trebui sa folosesti mai mult CSS pentru imaginile ce tin de design - backgroundul de exemplu)

  • All in all, am impresia ca nu stii inca bine CSS. Foloseste cat mai mult CSS. In HTML nu ai voie sa specifici lucruri ce tin de aspect, ci doar sa-ti structurezi informatia (citeste despre semantic HTML). De exemplu, nu ai voie cu bgcolor in HTML.


#6
w3room

w3room

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,085
  • Înscris: 22.09.2010
Mai adaug şi eu ceva dacă îmi dau voie băieţii.

Dacă ţi-e gândul să faci site-uri, să-ţi creezi un portofoliu, să ai clienţi şi să meargă treaba, atunci ar trebui să te rezumi la html, css şi foarte puţin Photoshop. Mai exact, sfatul meu este să nu te aventurezi în web design, ci să începi uşor uşor să înveţi programare.

După cum s-a zis mai sus, ca să poţi face un site de la cap la coadă, e nevoie de cel puţin un designer şi cel puţin un programator.

Ţi-aş mai spune că un programator poate face un site cap coadă chiar şi cu minime cunoştinţe în ale design-ului. În schimb un designer, căci ai precizat "o posibilă carieră", nu poate face un site complex cap coadă. Un programator învaţă css si html treptat pentru că e oarecum obligat. În schimb un designer nu învaţă programare desenând.

Deci încă o dată. Dacă ţi-e gândul să te apuci să faci site-uri pentru cineva, ar trebui să te opreşti din design atunci când crezi că deţii controlul a ceea ce înseamnă design minim sau mediu. Iar următorul pas e să te apuci de programare.

Un site care are chiar şi un mic formular, necesită programare, oricât de puţină, dar e nevoie. Ca designer nu poţi face un site de anunţuri, un magazin online, un blog, un forum sau orice alt site care are pretenţii precum utilizatori înregistraţi, baze de date şamd.

Cred că te-ai lămurit că din design, părerea mea, n-o să faci mare treabă (money). Să desenezi nu e chair atât de greu. În schimb să programezi e ceva mai dificil. Dar şi munca e preţuită pe măsură.

Nu ştiu cât poate câştiga un designer, poate câteva sute de euro, dar un programator ajunge la câteva mii bune. La noi nu se aplică preturile astea, dar dacă lucrezi pentru străini cam astea sunt preturile.

Cred că designer-ul face mai mulţi bani când se duce să scoată flyerele, că-i rămân bani Posted Image

Şi încă un sfat care o să te ajute. Să nu foloseşti scripturi de pe net, cms-uri şi alte rahaturi. O să te încurce, o să te blochezi în ceea ce înseamnă cunoştinţe şi mai târziu o să regreţi. După cum ţi s-a zis mai sus, faci totul cap coadă. Asta dacă chiar vrei să înveţi ceva.

Cât despre căutarea pe google, n-ai păţit să uiţi cum se scrie un cuvânt în română sau în altă limbă şi să te duci pe google ? Păi şi în cazul ăsta ce ar fi trebuit sa se întâmple ? Nu acelaşi lucru ?

Fără google, am fi fost morti. Poate nici nu mai făceam site-uri; făceam vase din lut.

Edited by w3room, 15 April 2014 - 08:41.


#7
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006

View Postw3room, on 15 aprilie 2014 - 08:27, said:

Cred că te-ai lămurit că din design, părerea mea, n-o să faci mare treabă (money). Să desenezi nu e chair atât de greu. În schimb să programezi e ceva mai dificil. Dar şi munca e preţuită pe măsură.
Din design poti face bani frumosi, daca constientizezi ca e vorba mai mult de arte plastice, si mai putin de IT. Da, trebuie sa stii Photoshop si sa dai cateva clickuri, dar aia e fix pix, orice om sanatos la cap poate sa faca asta. Adevarata diferenta dintre un carpist si un web designer bun apare atunci cand intra artele plastice in joc.

Mie ca programator mi-e extrem de greu sa desenez. Pot desena curat, sa nu te doara ochii cand te uiti, stiu toate regulile, dar pur si simplu nu va arata atat de profesionist ca atunci cand il face un coleg designer de-al meu.

Daca vrei sa ajungi sus, trebuie mai intai sa te cunosti pe tine, si sa mergi pe calea spre care ai talent din nastere - nu sa faci cum fac majoritatea din Romania: stiu sa carpeasca din toate, dar nu fac nimic bun.

#8
mberila

mberila

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,664
  • Înscris: 20.11.2005
dacă ai chef să înveți niște noțiuni de bază în mod practic, îți recomand să faci lecțiile de aici
poate colegii de pe forum îți pot recomanda și alte site-uri asemănătoare.

#9
BogdanSULF

BogdanSULF

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 15.04.2014
Multumesc celor care s-au implicat si m-au ajutat sa-mi formez o idee.
O sa ma axez pe CSS(3), si anume chestii din ce in ce mai 'complicate', apoi o sa incerc eu sa le fac singur.. adica practica.


  

Quote

Ai 15 ani, ai timpul de partea ta, deci evita sa carpesti solutii din exemple vazute undeva. Incearca sa intelegi ceea ce fac altii si de ce fac ceea ce fac, si apoi sa aplici din minte acele cunostinte, tu cu manuta ta, de la zero.
-Am timp, intradevar, si voi tine cont de ce mi-ati spus. Multumesc.

Quote

In HTML nu ai voie sa specifici lucruri ce tin de aspect, ci doar sa-ti structurezi informatia (citeste despre semantic HTML). De exemplu, nu ai voie cu bgcolor in HTML.
   -Chiar nu stiu de ce nu mergea in CSS sa folosesc "background-color", pur si simplu nu se intmpla nimic. Oricum, sunt constient ca e foarte putin ce am facut acolo si in mare parte nu e chiar cum trebuie si corect. Multumesc pentru reply-uri.


Quote

Şi încă un sfat care o să te ajute. Să nu foloseşti scripturi de pe net, cms-uri şi alte rahaturi. O să te încurce, o să te blochezi în ceea ce înseamnă cunoştinţe şi mai târziu o să regreţi. După cum ţi s-a zis mai sus, faci totul cap coadă. Asta dacă chiar vrei să înveţi ceva.
  -O sa iau aminte, multumesc.
P.S.: Chiar vreau sa invat. Posted Image

Quote

dacă ai chef să înveți niște noțiuni de bază în mod practic, îți recomand să faci lecțiile de aici
poate colegii de pe forum îți pot recomanda și alte site-uri asemănătoare.
  -Multumesc.

Multumesc din nou celor care si-au spus parerea si m-au ajutat.

Edited by BogdanSULF, 15 April 2014 - 10:57.


#10
inius

inius

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,960
  • Înscris: 02.02.2011
Eu ți-aș recomanda ca în loc de Photoshop să începi cu Fireworks, care e un program special gândit pentru web designeri. Photoshop e de o complexitate inutilă pentru web design, dar îl poți învăța dacă vrei să-ți extinzi abilitățile, adică dacă vrei să faci și design de print, machete publicitare etc.

Apoi, nu e suficient să ai noțiuni de html+css și să știi cum să lucrezi (practic) cu un program de grafică. Mai trebuie să ai și ceva noțiuni de uzabilitate web. Diferența dintre un amator, un web designer prost și un web designer profesionist e dată tocmai de felul în care gândește uzabilitatea site-urilor pe care le face. Pe Smashing Books găsești multe cărți utile în acest sens.

#11
dan-s

dan-s

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,699
  • Înscris: 02.07.2013
Problema e că mulți în Ro folosesc Photoshop...

#12
BogdanSULF

BogdanSULF

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 15.04.2014

View Postdan-s, on 15 aprilie 2014 - 18:10, said:

Problema e că mulți în Ro folosesc Photoshop...
De ce e o problema?
Ai spus mai sus ca nu am nev. de Javascript ci de Photoshop.
Sau te referi la faptul ca ar fi mai indicat Fireworks?

#13
dan-s

dan-s

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,699
  • Înscris: 02.07.2013
inius spunea că Photoshop e prea complex pentru web și că mai de folos e să înveți Fireworks. Ideea e că nu prea contează asta cât timp se folosește Photoshop în Ro. Eu nu sunt designer web așa că nu știu care e mai bun dar dacă inius are dreptate atunci tot nu prea are rost să înveți Fireworks că va trebui să studiezi apoi Photoshop. Eu, din experiența mea de programator php, nu am întâlnit designer să lucreze în Fireworks. Și când mi se dădea să fac un site mi se trimitea un psd pe care să lucrez (adică un fișier făcut în Photoshop). De asta spuneam că din păcate așa complex cum e Photoshop totuși trebuie pe el să te înveți.

Edited by dan-s, 15 April 2014 - 18:43.


#14
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006

View PostBogdanSULF, on 15 aprilie 2014 - 10:56, said:

   -Chiar nu stiu de ce nu mergea in CSS sa folosesc "background-color", pur si simplu nu se intmpla nimic. Oricum, sunt constient ca e foarte putin ce am facut acolo si in mare parte nu e chiar cum trebuie si corect. Multumesc pentru reply-uri.
Probabil selectorul CSS era gresit. Creaza un POC si posteaza un nou topic cu el si cu descrierea problemei, daca ai nevoie de ajutor.

#15
inius

inius

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,960
  • Înscris: 02.02.2011

View Postdan-s, on 15 aprilie 2014 - 18:42, said:

inius spunea că Photoshop e prea complex pentru web și că mai de folos e să înveți Fireworks. Ideea e că nu prea contează asta cât timp se folosește Photoshop în Ro. Eu nu sunt designer web așa că nu știu care e mai bun dar dacă inius are dreptate atunci tot nu prea are rost să înveți Fireworks că va trebui să studiezi apoi Photoshop. Eu, din experiența mea de programator php, nu am întâlnit designer să lucreze în Fireworks. Și când mi se dădea să fac un site mi se trimitea un psd pe care să lucrez (adică un fișier făcut în Photoshop). De asta spuneam că din păcate așa complex cum e Photoshop totuși trebuie pe el să te înveți.

In afara sunt foarte multi care folosesc Fireworks. Eu am intalnit si in Romania dar, e adevarat, mult mai rar. Problema in Romania e ca designerul, si de fapt nu el, ci agentia care il angajeaza, face de obicei de toate pentru toti, si atunci multi prefera Photoshop, care e mai versatil si poti face cam tot ce se poate, de la layout-uri web la mesh-uri publicitare. Asa cum sunt gandite, insa, in logica lor de catre cei de la Adobe, normal ar fi ca fiecare program oferit de cei de la Adobe sa fie folosit cf. logicii si specializarii sale.

#16
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004

View Postinius, on 15 aprilie 2014 - 20:35, said:


In afara sunt foarte multi care folosesc Fireworks. Eu am intalnit si in Romania dar, e adevarat, mult mai rar. Problema in Romania e ca designerul, si de fapt nu el, ci agentia care il angajeaza, face de obicei de toate pentru toti, si atunci multi prefera Photoshop, care e mai versatil si poti face cam tot ce se poate, de la layout-uri web la mesh-uri publicitare. Asa cum sunt gandite, insa, in logica lor de catre cei de la Adobe, normal ar fi ca fiecare program oferit de cei de la Adobe sa fie folosit cf. logicii si specializarii sale.
Poate si prin privinta pretului softwareului (din ce retin eu, Fireworks este mai ieftin decat Photoshop).

La noi pirateria este in floare(putin spus) si multe dintre "agentii" nu cumpara software pentru ca "merge si asa". Vand rezultatele finale la pret de India europenizata - venituri India, costuri Europa - ca pe urma sa se planga ca nu au bani de software, de licente, amenzi etc. Adica un fel de sabotaj intern.

#17
cristirg

cristirg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,711
  • Înscris: 16.11.2012

View PostBogdanSULF, on 15 aprilie 2014 - 02:13, said:

    
2. Fara dubii ca va fi nevoie de Javascript, insa exista o problema pentru mine. Tot ce gasesc pe net, si sa fiti siguri ca am cautat destul.. , dedic foarte mult timp 'webdesignului', mai ales ca sunt in vacanta acum. Deci, tot ce gasesc pe net, orice tutorial, are doar o introducere despre ce este Javascript, apoi incepe direct scriptul prorpiu-zis, cu IF, ELSE, variabilele, etc. Nu prea inteleg, de asta nici nu vreau sa invat asa.


P.S.: Se vede ca sunt la filologie, am scris aproape o carte.

-am vrut sa vad si eu sit-ul dar nu mai merg linkurile...
-javascript cred ca ar fi bine sa inveti si dintr-o carte in romana,mai citesti si tu,si asa esti la filologie-si aplici in practica

Javascript-CARTE ROMANA.pdf 16.2 MB: https://mega.co.nz/#...XE0cprSqx8HreQU

-e putin mai veche dar acopera cam tot ce trebuie sa stii despre javascript, si apoi se pot folosi si pluginuri jquery...

#18
BogdanSULF

BogdanSULF

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 15.04.2014

View Postmezzodesign, on 04 mai 2014 - 19:11, said:

Daca inveti toate astea, sa sti bine Engleza. In romani -i foarte greu, iti spun din propria experienta.
Felicitari ca vrei sa inveti si sa faci ceva cu viata ta! Posted Image

Multumesc, engleza nu reprezinta o problema pana acum.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate