Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Smochinul (Ficus Carica) Varietati, Intretinere, Inmultire

- - - - -
  • Please log in to reply
260 replies to this topic

#19
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
@Digix, Ce culoare au fructele? Ce soi este?

 Cosmain, on 11 aprilie 2014 - 20:58, said:

Si pentru cine este curios si doreste sa identifice soiurile de smochini bazat pe forma frunzelor si pe fruct atasez un document (in engleza)

In vara voi face foto cu frunza si fructul fiecaruia dintre ceilalti smochini ai mei si ma voi ocupa mai serios sa le descopăr soiul.

#20
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
Iata o fituica scrisa in 1886 despre smochini si alte plante exotice.
Hm...iata cu ce "tampenii" se ocupau unii atunci cand inaintasii nostri erau ocupati sa intemeieze un stat Posted Image
In fine. Inventarul soiurilor de la paginile 5-7 este un reper destul de bun pen identificari

Attached File  guide to fig culture.pdf   1.06MB   202 downloads

Edited by meganedoi, 12 April 2014 - 05:14.


#21
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,794
  • Înscris: 03.02.2007
îi fac o poză, poate îl recunoașteți voi.

#22
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
Astazi am luat butasi din doi smochini trunchi ai unui gradinar din miezul Bucurestiului. Ochisem din vara smochinul aflat mai aproape de strada fara sa banuiesc ca mai era unul ceva mai in spate. Asadar, gradinarul de 88 de ani m-a invitat in curte si mi-a prezentat smochinii. Nu le stie soiul, dar mi-a povestit ca cel vizibil din strada are fructele verzi, iar cel de al doilea a fost adus din Turcia si are fructul galben.

Edited by meganedoi, 17 April 2014 - 01:34.


#23
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,339
  • Înscris: 24.02.2013
Speri sa mearga butasirea chiar daca a pornit vegetatia?
Daca vrei sa prinzi repede soiurile si tinind cont ca indragesti experimentele,nu incerci butasirea in verde in ceata artificiala luna viitoare?

#24
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
Ok! Posted Image Sunt deschis sa aplic metode de butasire neincercate pana acum. In verde nu am incercat pana acum. Pot merge inca odata la gradinarul generos si sa il rog pentru doua crengute in verde. Cum ar fi cu ceata artificiala?

Au spart mugurii doar undeva pe varfuri si doar izolat.
Voi incerca butasirea atat in uscat, pe o tehnica experimentata de mine anterior (butasi inveliti in hartie umezita - 1-2 saptamani pana la inmugurire - si apoi in substrat turba-mranita-nisip cu caciula de folie pentru mentinerea umiditatii 1 saptamana) Posted Image, cat si "in vegetatie" tinand varfurile cu mugurii deja sparti in apa+cropmax+atonik timp de o saptamana apoi in substrat de turba+mranita+nisip (reusita si asta in urma cu doi ani). Sper sa functioneze macar una dintre solutii.

Edited by meganedoi, 17 April 2014 - 10:55.


#25
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,339
  • Înscris: 24.02.2013
Eu am aplicat la smochin doar butasirea in uscat;din 15 bete puse la stratificat in nisip peste iarna in beci si plantate primavara in martie au rezultat toamna 13 smochini.Despre butasirea cu lastari stiu f. putin:in mai-iunie se folosesc lastari fasonati la 3 noduri,se lasa doar jumat. de frunza la nodul superior,se introduc intr-un amestec de mranita cu nisip in microsera sau microsolar.Ceata trebuie cca 2 sapt.;asta se obtine prin pulverzare fina de apa la intervale regulate.Cred ca e material de inspiratie pe net,insa trebuie timp, pasiune ,rabdare si putina investitie.

#26
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,041
  • Înscris: 17.03.2005
MEganezule, nu va mai agitati mai taica, smochinul e neam cu "fucusul", asa cum ii zice numele...e o planta relativ usor de inmultit prin toate aceste metode, inclusiv in plina vegetatie daca ii reduci suprafata de evaporare si ii dai mediu umed si caldut o sa inradacineze.
Si eu am acum la Atonik niste butasi, 3-4 ochiuri, 2 scufundate, deja incep sa mustaceasca, unii au plecat deja in vegetatie, am atat varfuri cat si segmente, de toate marimile, ce-am taiat pe la o vecina in spate am bagat la gradinita...Cand am vreme ii bag la substrat cu punga in cap dar nu pare sa fie graba.
Nu e mai greu decat la alte plante, imn special astia cu florile ar trebui sa se distreze cu smochinii , fata de alte nenorociri pe care le inmultesc ei astia sunt minciuna...

PS: megane, m-am uitat la aia ai lu tanti, nimic de scos, am mai trecut pe la o matusa maine merg sa i-l fasonez nitel ca e padure...sa vad daca scot ceva din el ca e cam dubios... Am vorbit de varietatea aia galben-verzui de care iti ziceam, o sa vina cand au oamenii drum, sa vedem ce pot obtine ei de acolo.

PS2: in verde incercati mai frate cu sticla de pamant, e mega simplu, e o marcotare in picioare practic, n-are voie sa nu mearga aia, garantat.

PS3: megane, la ce trebuie cropmax in stadiul asta? eu i-as cam lasa despuiati in prima faza, nu cred ca au nevoie si de mancare, mi-e sa nu o ia prea tare frunzele si radacina sa ramana de caruta...mai usurel cred ca e mai bine din acest punct de vedere.

PS4: ca vorbim de inradacinat, retete pentru zeama de salcie aveti?
uite aici una, http://gabyral.blogs...-de-salcie.html

Intrebarea de fapt e , dincolo evident de a face solutia mult mai concentrata, in ce masura stiti ca temperatura influenteaza calitatea produsului finit.

Ce stiu eu e ca cele mai bune rezultate se obtin cu un decoct "lejer", oreferabil fara fierbere, cel mult aducere la punctul de fierbere de cateva ori, eu tai segmentele mici si le mai si zdrobesc nitelus, n-am rabdare defel... Bine e de facut si folosit acuma, primavara, la plecarea in vegetatie...

Ce am mai observat eu, apropos de compusii astia naturali, si dudul are tendinta de a inradacina relativ usor, nu ca salcia dar mai usor decat alte specii. Daca gasiti pe undeva referiri la acest lucru v-as ruga sa-mi dati si mie de stire, as fi tare curios sa citesc pareri ale unor oameni mai cititi/studiati decat mine in domeniu.

Edited by parintele, 17 April 2014 - 19:32.


#27
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,339
  • Înscris: 24.02.2013
parintele,cum e in verde  marcotarea aia in picioare cu sticla de pamint?

#28
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,041
  • Înscris: 17.03.2005
Cauta pe youtube "propagate figs" si dai usor peste ea
In vorbe e cam asa: iei un pet,ii dai o gaura in fund si apoi il sectionezi pe generatoare, adica il tai de la gaura la gat. il desfaci usor pe taietura si il bagi pe ramura apoi umpli sticla cu pamant si ul uzi.
Legi petut cu banda adeziva in asa fel incat sa-si pastreze forma de sticla. Nu trebuie sa spun ca pe zona unde pui sticla se rup frunzele.
Fixezi cu banda sticla e ramura, 2-3 ture la fundul sticlei sunt de ajuns.

Pe sus poti sa inchizi la fel, cu banda, eu nu am inchis ca sa pot uda, in cazul in care inchizi umiditatea se va pierde mai greu , astea deja sunt detalii si nu prea conteaza.
In 4-6 saptamani deja ar cam trebui sa cam aiba radacini pe zona cu pamant. Maxim 2 luni.
Daca vrei sa si grabesti inradacinarea poti sa-l si stimulezi, sectionand cambiul sub sticla, sa-i reduci cantitatea de nutrienti si apa in mod treptat...intai ciupesti, apoi sectionezi jumatate si tot asa...la finalul perioadei, cam 2 luni, poti detasa complet de sub sticla...

Tai sticla ai o ramura cu radacini,sectionezi sticla si pui la ghiveci.
Evident ca poti sa mai tai ciotul de la baza, umbli si tu pana spre zona in care incep sa existe radacini si sectionezi acolo. Pentru siguranta se poate si inchide segmentul ala de lemn, smochinul avand zona aia de "maduva" predispusa la probleme, ea se vindeca si singura dar parerea mea e ca putin ajutor, o ceara de altoit sa icem ,nu are ce sa dauneze, dimpotriva.

Practic faci o marcotare doar ca nu te chinui sa tragi ramura spre sol ci aduci solul pe lastar folosindu-te de un recipient pe care il poti manevra, taia, umple cu pamant samd...
Se poate folosi fara probleme si o punga mai zdravana, orice poate tine 2 pumni de pamant in jurul unui segment de lastar , lemnificat, evident.

n-are voie sa nu mearga , singura problema fiind ancorarea cumva a acelei pungi de pamant pentru a nu rupe lastarul.

Mai simplu si sigur  de atat nu exista Posted Image

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/d2c3zTPd3EA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

asta e videoul


Cu ocazia cautarii pe youtube am gasit si alte exemple, si mai indraznete decat amaratul asta de "ficus", se pare ca metoda asta, numita cica "air layering", merge si pe alte specii mult mai dificil de inradacinat.
Asta in videoul de mai jos stimuleaza inradacinarea, practic o forteaza, nu am avut rabdare sa vad ce pom e ala dar probabil ca e tipic, greu spre imposibil de inradacinat "normal".. Omul ii taie direct cambiul pe vreo 5 cm de jur imprejur, sa stie o treaba...ori inradacineaza ca sa traiasca, ori se duce...Metoda "ruseasca" e sfanta Posted Image
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/ggzCPBt_0kc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Megane, ia tata si experimenteaza, ia uite ce atrocitati comit altii, nu ca noi, cu atonik si alte porcarii...pomi cat mana de grosi direct...

Propun extinderea subiectelor discutate aici, sa nu mai facem alt topic despre inmultirea boschetilor fructiferi... Eu vreau sa fac rozmarin, daca imi vine lavanda o sa incerc si de aia prinmetoda asta, coacazi si agrisi am si o sa incerc sa vedem ce iese...
O alta planta care m-ar tenta sa mi-o fac este lamaiul si mai am un pui de dafin, poate il jmecheresc si pe ala...care aveti chef mai cercetati si voi  ca eu sunt rau de tot cu timpul in perioada asta...

PS: apropos de lamai, are cineva un lamai bun sa-mi dea si mie 2-3 ramuri altoi?
de vreo 2 ani ma tot incurajez sa aranjez vreo 2 pui, au tot crescut si tot la stadiul de dorinta am ramas....am mai avut unul cu tulpina de vreo 3-4 cm , vai mama lui, din pacate cred ca l-am irosit ...DAca e careva din bucuresti , eventual sudul orasului,  dati un semn...

Edited by parintele, 17 April 2014 - 20:56.


#29
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,041
  • Înscris: 17.03.2005
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/SER1vZZWtwg?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#30
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,339
  • Înscris: 24.02.2013
parintele,daca ziceai marcotaj aerian nu te mai intrebam pt.ca  stiam smerchezu' ala.Eu i-am sugerat  lui meganedoi sa incerce butasirea cu lastari pt. ca ii ia o data de la cetatean si nu-l deranjeaza  de mai multe ori(o data sa puna stcla,alta data sa controleze,inca odata sa recolteze marcota inradacinata,etc.)
Lamiiul e bine sa-l faci prin altoire .Obtinut din butasi sau marcote va suferi de scurgeri cleioase.Eu am lamii altoit,nu stiu soiul,e unul obisnuit.

#31
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,041
  • Înscris: 17.03.2005
Apai bre, cine mama lor sa le stie sau tina minte toate denumirile.Posted Image
Io cu teoria si denumirile mai de vara, parlesc o "engleza"(adica teorie d'asta cu denumiri ) de ma dor mainile...

#32
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
Cu siguranta Parinte voi apela si la marcotarea aeriana, dar astept sa mi se faca mare o varietate care pare mai timpurie. Daca soiul asta merita, atunci il marcotez.
Ideea  este ca poti folosi marcotarea asta daca ai planta in gradina ta. De la altul parca este mai comod sa iei butasi si sa ii prepari la tine acasa. Mie imi pare mai greu sa conving pe cineva sa ii operez pomul ca in filmul ala decat sa il rog sa-mi dea niste crengute pentru butasi.

#33
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
Am observat ca unii indeparteaza coaja, iar altii nu indeparteaza coaja atunci cand marcoteaza.
Sunt curios sa aflu care metoda este mai buna.
Asta ar putea fi un experiment interesant ;)
Voi identifica doua crengute asemanatoare la lungime si grosime, pe aceeasi planta, si voi marcota la aceeasi distanta fata de baza, dar o crengura va fi decorticata in segmentul marcotat, iar alta crenguta va fi marcotata fara decorticare.

Ha. Mi-am dat seama de ceva.
Acum merg sa indepartez coaja de pe un butas-varf din doua aproape identice.
Deci experimentul a si inceput :) dar la butasire. Marcotarea mai poate astepta.

#34
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,041
  • Înscris: 17.03.2005
Megane, evident ca marcotarea asta aeriana nu merge oricand, oriunde...dar e bine sa o ai in portofoliu si cand se poate, sa o practici pentru ca e foarte sigura.Si mai ales e interesant ca o poti folosi in 2 situatii particulare...cand vrei sa obtii o ditamai planta, ceea ce nu se poate prin butas, unde nu iti permiti asta, pentru ca nu ai cum sa hranesti ditamai pomul , iar a doua, la alte specii...Cum ziceam, smochinul este relativ usor de propagat dar poate vrei sa faci o magnolie sa zicem, sau o camelie, sau alte gorgoaze d'astea care sunt mai capoase si  totusi cam scumpe...
De asta consider foarte util procedeul, nu inlocuieste insa butasirea...

CAt despre taiat e simplu, am zis cum stiam eu...stiam e un fel de a spune, cum partial stiam si partial ma gandisem eu ...
Ideea este ca taind cambiul reduci aportul de nutrienti, intrerupi furtunul..Cand ai o planta care are tendinta sa genereze radacini usor merge si fara sau poti stimula mai "light", adica sa sectionezi doar , putin cate putin, cambiul...ii tai din portie si il indemni politicos sa isi faca mai repede rost de hrana.
La alte specii vad ca se practica radical, tocmai pentru ca altfel planta e lenesa si in loc sa se apuce de treaba ea tot incearca sa supravietuiasca din planta mama....Asa, cand i-ai taiat "de tot" furtunul, se urneste...asta e, unii nu inteleg de vorba buna...

iti dai seama ca la smochin, care e oricum baiat salon, harnic si se pune pe treaba fara astfel de masuri radicale, faptul ca tu ii mai aplici si un stimul atat de drastic il va grabi si mai mult...

Experimentul e fara indoiala util ca sa confirme aceasta logica insa preconizez rezultatul, inradacinarea va avea loc mai repede in cazul celui abuzat.

CA o completare, nu mai tin minte daca am citit sau auzit treaba asta cu sectionatul partial al cambiului la astia cu butasirea aeriana...parca nu intocmai ...mie mi-a venit ideea, adica am facut conexiunea, de la pomi...stiam bunaoara de reactia de a genera lastari sub taietura, lucru banal...si la un moment dat am citit sau vazut pe undeva o referire la sectionarea asta partiala a cambiului chair sub un lastar/ramura mult mai dezvoltat decat altii.... ca sa il tii pe loc faci o sectionare sub el si ii mai tai astfel din elan, dandu-le timp si canalizand energia spre ceilalati mai anemici....
Atunci m-a lovit si timid cum ma stii am aplicat-o la niste experimente cu butasirea aeriana la mur...ca deh, ala avea lastarul lung si statea pe sol sticla ... Asa am "reinventat" chestia asta, insa mi-a fost teama sa tai de la inceput sau sa tai de tot...
m-am gandit ca intai il las sa genereze oarece minuscule radacinute, cand am vazut ca apar  m-am bagat cu brisca in el si i-am taiat din gaz...intai putin, un sfert de circumferinta, apoi peste o saptamana jumatate, apoi tot... am comparat cu martorul lasat in pace si intr-adevar, radacinile erau mai viguroase...et voila, am reinventat roata.

Abia in seara asta am stat si am mai vazut niste clipuri printre care si astea cu sectionarea nu doar totala, dar si cu indepartarea unui inel serios de cambiu si de la bun inceput...adica metoda "ruseasca" , asa cum tocmai am botezat-o...
am mai invatat ceva, n-am pierdut timpul cu clipurile alea ;)

Asadar mai ramane doar sa confirmam aceste metode si sa le aprofundam si pe alti boscheti...Daca intr-adevar e "ca-n filme", e cea mai treaba...Una e sa o iei cu un segment de 3 ochiuri, alta e sa faci in cateva luni un bustean de 3-4 ani echivalent, nu?

#35
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
Asta cu busteanul e super tare. Sa desprinzi un pom cu radacina cu tot dintr-un alt pom este deja arta. :)
Iti dai seama? Poti alege creanga care te intereseaza, o conduci cum vrei tu, ii faci preparatul de marcotare aeriana si in final tai preparatul si ai deja pomul gata facut.
Poate ca doar de dragul experimentarii, dar si pentru a nu risipi niste crengi voi incerca miscarea asta.

#36
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
Iata  butasirea smochinului in uscat, tehnica impachetarii in hartie umeda Posted Image


1) se taie butasii la 3-4 ochiuri (noduri), se ambaleaza individual in hartie umeda apoi se impacheteaza tot "preparatul" intr-o punga neagra
(eu am butasit cinci, aveam niste poze, dar nu le mai gasesc veci)


2) se tin la pastrare la intuneric la temperatura de 13-15*C timp de 2-3 saptamni (din timp in timp butasii se spala si se reinvelesc cu alte hartii umezite - se evita astfel mucegairea preparatului)


3) dupa cele 2-3 sapt se muta preparatul la temperatura mai mare cu cel putin 7 grade (optim 21-23*C) si se tine aici o saptamana pana mugurii incep sa sparga


4) se dezvelesc jumatatile superioare ale butasilor pentru a primi lumina (dar se mentine umiditatea cu caciula de punga transparenta) si se mentine umeda hartia in jumatatea inferioara (timp de 5-10 zile, in functie de evolutia butasilor)
Attached File  IMAG0518.jpg   200.53K   32 downloads Attached File  IMAG0513.jpg   78.41K   29 downloads


5) se scot butasii din hartie si se muta in ghivece (turba+mranita+nisip) si se acopera cu punga trasparenta pentru mentinerea umiditatii (se aerisesc odata la 1-2 zile)
Attached File  IMAG0520.jpg   220.83K   28 downloads   Attached File  IMAG0527.jpg   76.76K   26 downloads  Attached File  IMAG0524.jpg   97.58K   27 downloads   Attached File  IMAG0526.jpg   83.77K   37 downloads
(ghivecirea s-a produs pe 30 Dec 2014)

La 17 zile de la "ghivecire" smochinii aratau asa
Attached File  IMAG0788.jpg   252.93K   46 downloads


La 20 de zile aratau asa
Attached File  IMAG0830.jpg   89.12K   47 downloads


Iar acum arata asa
Attached File  bDSCF9145.jpg   228.49K   46 downloads


Din cei cinci smochini butasiti doi au ajuns deja la prieteni Posted Image

Edited by meganedoi, 19 April 2014 - 01:34.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate