Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum se foloseste zoom motorizat?

Extindere apa - trecere in domeni...

La mulți ani @Digix!

[cum] telefon cu folosire in SUA
 Montare AC deasupra frigiderului?

Cunoaste cineva metoda de semideg...

De ce in unele tari sunt sparte p...

Marime siguranța AC - 24.000...
 E de la monitor sau nu?

Rezervare gresita

Ce erau chestiile astea pe cerul ...

Apa plata ieftina vs scumpa
 Serial: Those About to Die

Malwarebytes Windows Firewall Con...

hotel pentru copii

Nu pot reinstala windows 11
 

Linux Manjaro - topic general

- - - - -
  • Please log in to reply
706 replies to this topic

#667
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Si la tine se bloca? Posted Image Hai ca nu ma deranja qt4, dar mi s-a blocat sistemul de 2 ori cand incercam sa il actualizez. Dupa vreo 2 ore cat statea cu updateul, nu se mai miscanimic peecran, ledul de hdd nu se mai stingea. De asta am vrut sa il dezinstalez.

pacman -Qi iti arata ca X este required by Y, dar poate si Y este required by Z. Cu pacman imi apareau vreo 4 care erau required by q4, dar cu pamac imi aparea ditamai lista, de asta am pus printul mai sus.

#668
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 399,717
  • Înscris: 08.10.2015
Eu am renuntat la qt4 acum 2 ani, cred, aveam doar keepassx2, parca, care avea nevoie de el. Am trecut la keepassxc si am renuntat la keepassx2 si la qt4.
Da, la prima incercare a dat o eroare dupa 1 - 2 ore de compilat, doar ca nu am avut chef sa fac troubleshooting / debug sa vad de ce a crapat, nu ma simteam in stare sa fac asta asa ca am mai bagat o fisa. Am inceput iar compilarea doar ca dupa ceva vreme am ramas fara resurse si am fost nevoit sa restartez masina fizica, laptop-ul.

Da, pacman / yay -Qi arata dependintele si ce depinde de pachetul X insa eu iau lista de pachete care depind de X si repet procedeul, yay -Qi, pana ajung la un pachet care este required by none si atunci imi fac o idee daca pot dezinstala pachetul X si restul de pachete care au nevoie de el sau nu. Vezi ca -Qqtd se aplica per pachet adica daca pachetul X nu este necesar pentru alt(e) pachet(e) atunci ti-l arata. Dar daca Y depinde de X atunci X nu este orfan asa cum nici Y nu este si atunci pacman -Qqtd nu are nici un efect.

Exemplu, am avut nevoie de go ca sa compilez ultima versiune de yay dar acum nu mai am nevoie de el, required by none, asa ca la yay -Qqtd il arata si il pot dezinstala fara a da jos yay sau altceva:
┌(ghost)─(Timberwolf)─(5.10.11-arch1-1)
└─(~)─(3 files, 664KB)─ $ yay -Qqtd
go
┌(ghost)─(Timberwolf)─(5.10.11-arch1-1)
└─(~)─(3 files, 664KB)─ $ yay -Qi go | grep -i Required
Required By	 : None
┌(ghost)─(Timberwolf)─(5.10.11-arch1-1)
└─(~)─(3 files, 664KB)─ $



#669
norris_sedric

norris_sedric

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 07.05.2020
Manjaro KDE.
După upgrade-ul de aseară voi mai puteți opri calculatorul? La mine nu mai merge decât din butonul fizic pe care l-am setat să dea direct shutdown. Dacă încerc cu clicăială, se oprește doar placa video iar calculatorul rămâne într-o stare incertă, cu ventilatoarele mergând și așa înțepenește.
Nici măcar nu am trecut la versiunea de kernel recomandată după upgrade (5.11.1-1) ca deja știu cu ce belele se lasă o astfel de intenție (driver video cu probleme, OS care se blocheaza în faza de boot, etc) Am testat de curiozitate și bineînțeles ca iar nu era în ordine. De data asta n-avea neam de sunet. Când am săpat puțin în terminal, ALSA lipsă (nicio surpriza de altfel, n-avea cum să fie totul OK, ar fi fost prea frumos! Posted Image)
Și mai zic băieții ăștia că la versiunea stable vin numai upgrade-uri verificate. Cică!!!

Edited by norris_sedric, 01 March 2021 - 20:27.


#670
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 399,717
  • Înscris: 08.10.2015
Testat doar in VM ca nu am Manjaro pe nimic fizic. In VM Manjaro KDE Minimal (cica la 1000 plus e minimal, la sub 800 oare ce o fi) am facut update acum. Nu am vazut sa aibe probleme la reboot / poweroff pana acum. Nici cu sunetul. O sa vad acum ca am pus si kernel 5.11.1 pe el sa vad ce zice.

#671
norris_sedric

norris_sedric

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 07.05.2020
Da, văd că acum nu mai sunt nici la mine probleme cu oprirea. Nu știu ce a avut, ca aseară și azi dimineață am încercat de vreo trei ori și n-a vrut (după aia l-am oprit numai din buton)
Acum am încercat citind ce ai scris tu că, dacă tot refuza să se oprească, vream să ma uit în loguri.

#672
norris_sedric

norris_sedric

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 07.05.2020
LE
Aștept concluzia ta și privitoare la lipsa de sunet cu kernel 5.11 ca să știu dacă-l mai încerc incă o dată (deși în cazul ăsta contează mai mult configurația hardware)

#673
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 399,717
  • Înscris: 08.10.2015
Bootat VM cu kernel 5.11.1-1, acelasi kernel ca pe Arch-ul care e pe laptop. Am rulat mai multe rahaturi de pe youtube si la toate a functionat sunetul. Am descarcat ceva de pe youtube dar de testat am testat tot cu Firefox ca nu am mai stat sa pun mpv acum in Manajaro ca sa testez. Si cum pe youtube aveam sunet la fel si la mizeria descarcata rulata in firefox aveam sunet. Nu stiu acum cum se leaga VBox la masina fizica ca sa redea sunet. Pe masina fizica oricum nu am pulseaudio si rule direct ALSA, in manajaro inca nu l-am strip-uit si e la fel cum vine ISO-ul cu KDE "minimal" deci cu pulseaudio si / sau noua "minune" care e inlocuitor la pulseaudio. Direct pe HDD fizic ca sa testez ar insemna sa il pun pe un stick USB ca pe un disc nu am cum. Dar asta pot sa fac pe timp de zi.

#674
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

View PostMembruAnonim, on 02 martie 2021 - 00:31, said:

deci cu pulseaudio si / sau noua "minune" care e inlocuitor la pulseaudio.
La pipewire te referi? Am vazut ca a aparut o chestie noua cand i-am dat sa se actualizeze..

#675
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 399,717
  • Înscris: 08.10.2015
Yep, la pipewire ma refer. In timpul update-ului am vazut si eu un pachet nou, necunoscut, si am vazut la descriere ca e inlocuitor pentru pulseaudio. Nu am stat sa caut sa vad ce, cine si cum. L-am lasat sa il instaleze si cam atata. VM-ul ala oricum pentru asta exista, sa testez una alta sub Manjaro, in caz ca.

#676
spooky51

spooky51

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,815
  • Înscris: 29.09.2006
Prima problema mai serioasa cu Manjaro Cinnamon.

Dupa ceva update-uri meniul grub a disparut asa ca PC-ul boota direct in Manjaro.

Editez /etc/default/grub.
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden inlocuiesc hidden cu menu apoi update-grub
Apare meniul, insa fara optiunea Windows 10.
rulez os-prober, imi vede fara probleme Windows 10
update-grub, nimic
sesizez ceva gen os-prober disabled, caut nitel pe net
Editez /etc/default/grub la intuitie si bag variabila aceea = false.
update-grub, vede windows-ul

reboot, lucrurile revin la normal

That shit is not so good for Average Joe...


Am vrut sa instalez google chrome, pe pagina web nu are suport Arch. In Pamac nu apare chrome.
Intru tot pe pagina web, ma duce la un repository AUR unde deduc ca pachetul se numeste google-chrome.
Revin la pamac si caut google-chrome. Il gaseste imediat in AUR si merge.

Not so great for Average Joe too...

Edited by spooky51, 10 March 2021 - 18:51.


#677
spooky51

spooky51

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,815
  • Înscris: 29.09.2006
In cazul in care o mai patesc si altii:
Am editat /etc/default/grub
am modificat
GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu
am adaugat
GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
pentru a reface singur meniul de boot.
Inca ma mir ca am putut gasi asa de repede solutia, ma asteptam inclusiv la sfc /scannow Posted Image

Edited by spooky51, 10 March 2021 - 21:53.


#678
spooky51

spooky51

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,815
  • Înscris: 29.09.2006
Tocmai s-a replicat pe cel de-al doilea PC.
In dual boot grub menu nu mai apare (ascuns) iar optiunea de boot Windows 10 a disparut.

Rezolvare: se editeaza fisierul de configurare grub.
sudo nano /etc/default/grub
GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu
GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false

#679
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Acum am vazut ca a disparut si la mine. Nu prea il restartez cu saptamanile :).

#680
spooky51

spooky51

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,815
  • Înscris: 29.09.2006
Culmea e ca optiunea Windows 10 a disparut chiar ca cateva ore dupa ce mi-am facut prima doza de vaccin... dupa rapel oare ma trezesc si fara partitii pe disc ??? Posted Image Posted Image Posted Image

Edited by spooky51, 13 March 2021 - 23:22.


#681
norris_sedric

norris_sedric

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 07.05.2020
Manjaro KDE
A început să-mi scoată păr alb distribuția asta. Mult!!!
De puțin timp încoace, nu știu exact dacă după ultimul sau penultimul upgrade că abia astăzi am constatat problema, degeaba încerc să înlocuiesc idioțenia asta de mimeinfo.cache din $HOME/.local/share/applications/
Attached File  ksnip_20210320-152315.png   2.15MB   9 downloads
cu fișierul din rădăcină
cp /usr/share/applications/mimeinfo.cache $HOME/.local/share/applications/mimeinfo.cache

sau cu unul modificat în prealabil și păstrat undeva
Attached File  ksnip_20210320-153541.png   516.54K   10 downloads
Că după primul restart iar apare acolo mizeria aia doar cu wine.
Repet, treaba asta se întâmplă doar de puțin timp încoace. Înainte, modificarea odată făcută așa rămânea.
O soluție?

LE
Despre ce mi-a făcut gunoiul ăsta de Dolphin, acum 2 săptămâni, când am încercat să transfer conținutul unui HDD NTFS de 500GB pe unul de 1TB formatat .ext4 cu care urma să-l înlocuiesc și cum am pierdut o zi întreagă ca, după tot timpul ăsta, să văd că nu se transferase decât cam un sfert din fișiere (cu procesorul în 80-100% și viteză de transfer care la fiecare fișier începea de pe la max. 10MB/s și apoi scădea imediat pe la 200KB/s)  în timp ce același lucru, adică transferul complet al conținutului făcut în Mint Cinnamon cu Nemo a durat doar vreo 25 de minute cu procesorul în 10% și viteză de transfer constantă de 80MB/s, nici nu vreau să mai vorbesc

Edited by norris_sedric, 20 March 2021 - 15:54.


#682
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Da` ce-i acolo, asocierile?

#683
norris_sedric

norris_sedric

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 07.05.2020
Da.
De exemplu, descarc o imagine .png
Attached File  1.png   356.69K   8 downloads
și vreau s-o deschid direct, fără să mai intru în folderul unde s-a descărcat
Attached File  2.png   329.91K   11 downloads
și mă trezesc că face asta
Attached File  3.png   656.94K   7 downloads
în loc s-o deschidă corect cu Gwenview, așa cum ar trebui dacă mimeinfo.cache ar avea conținutul corect
Attached File  4.png   818.01K   7 downloads
(înainte de ultima captură am înlocuit din nou mimeinfo.cache  cu cel pe care îl am deja modificat și salvat undeva)

Edited by norris_sedric, 20 March 2021 - 16:32.


#684
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Faci tu ceva gresit, acolo sunt asocierile, dar daca se verifica la restart in alta parte, se rescriu asocierile corecte. Habar nu am, nu folosesc Dolphin, Vezi in System Settings Aplication FileAssociation daca e in regula.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate