Chirurgia spinală minim invazivă
Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical. Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale. www.neurohope.ro |
Ardei
Last Updated: Jan 06 2024 14:34, Started by
Alin1me
, Feb 05 2014 18:24
·
36
#3709
Posted 20 August 2021 - 05:19
ce sa faca si cei care produc substante...scriu si ei pe etichete sa bagi jumatate de litru pe planta...tu faci socotelile pentru 80000 de plante pe hectar ai 5 hectare te duci si cumperi 200 l topsin..ai bagat si gata,tie oricum tot o sa ti cada ardeii dar ei isi fac planu de vanzari...
asa a mai facut un cunoscut ce avea 3 hectare de ardei pe un teren nu prea bun...s a luat dupa ce spuneau cei de la fitofarmacie ,si cara brate intregi de substante...trebuie daia ,trebuie dailanta ,,stai ca trebuie si daia ...intrun final sau dus dracu toti ardeii,dracu i luat...s a dus si el revoltat la aia si le a zis ...ba nene am cheltuit 30000 ,am cumparat si am dat tot ce mi ati zis si cultura tot s a dus dracu...voi aveti vreo raspundere?? au venit aia pe acolo sau uitat si i au zis ca terenul e de vina ba m a lasi ,da dc nu ai zis bre de prima data ca trebuie facut analiza la teren?? asa ca cam asa este si cu topsinu ala ,jumatate de litru la planta...trebuie sa fii naiv tare sa bagi la hectare de ardei asa ceva.. |
#3710
Posted 21 August 2021 - 16:24
Mare vrăjeală cu topsinuu...! Pana acu 2 ani tratam cu el la plantare și după o luna și tot aveam fuzarioza mai ales la vinete. Ultimii doi ani nu am mai tratat ardeii și am renunțat la cultura de vânătă.Din 3000 de ardei dacă am 10 plante ofilite și asta după prima culesatura pe anu acesta.
|
#3712
Posted 23 August 2021 - 13:46
Si unde ai gasit aceasta informatie cu cantitatea la ha la aplicarea la sol?
Ca in eticheta nu am vazut sa scrie. |
#3713
Posted 25 August 2021 - 15:40
stimati colegi! anul acesta accidental am crescut acest soi de ardei iuti, nu stiu ce sa fac cu ei, internetul e p[lin de recete, dar as dori pentru iarna cu otet, daca cineva din voi face ceva similar in gospodarie, dati si mie o receta (in m.p.) altfel moderatorul va sterge mesajele !!! va multumesc de peste Prut!!!
Attached Files |
#3714
Posted 25 August 2021 - 22:35
Sunt iuți?
In general nu ar trebui sa fie dacă sunt soiul clasic, ciorbacinski.... În acest caz ar trebui iutiti cu câțiva ardei iuți. Dacă sunt iuți, 3 și mai bine... La Ardei e simplu, se pot conserva doar cu otet și sare, ies cam acri dar e ok însă în general la ardeii mici și iuți bine... La "bulgaresti", fiind mai de mancat mult și un mai multe circumstanțe (culinare), de regula ies mai bine cu soluții ceva mai "mild", adică mai diluate, mai puțin acide. In funcție de preferințe proporțiile sunt între 1 la 1 și 1 la 2, adică o parte oțet și una respectiv doua de apa... Sarea e în raport clasic, adică în jur de 9 lingura mare cu vârf, poate fi ceva mai mult, adică.doua linguri moderate, nu chiar cu vârf... Mai potrivite asa. În grame ceva între 30 și 50 g e ok. Ideea e ca ardeii pot fi ceva mai sarati, ceva mai acri, cu cât mai iuți și genul din care mănânci mai putin, cu atât poți face soluția mai concentrata. De arome nu au nevoie însă nici nu strica, în general eu nu pun dafin, nici piper.. Cel mult uneori pun câteva boabe de piper și de muștar la ăștia mai neiuti... În soluție poți pune puțin zahar pt a corecta gustul, când ardeii nu sunt ei dulci,gustoși, cum e cazul acestora... La alte tipuri de ardei, în special când sunt și la maturitate fiziologica(roșii), nu e necesar... Așezi ardeii în borcan, îndesati bine când e posibil, ii poți lăsa o zi sa se pălească și sa se înmoaie.. Eu prefer pe ăștia sa Ii pun cât mai proaspeti ies mai crocanți.. Poți pune printre ei câteva feliuțe de ceapa, aroma e plăcută. Pui zeama și în funcție de "circumstanțe" asta e tot sau mai trebuie lucrat.... Adică.... Dacă folosești rețetă doar oțet și sare... Aia e... Pui capacul și în beci cu ei... Dacă folosești o soluție mai moale, mai diluat oțetul, cu cât mai diluat cu atât mai mari șansele sa fermenteze și deci trebuie pus la bain Marie borcanul. Sau fierbi soluția o pui clocotita peste... Având ardei cu volum mare și care ocupa mult loc inițial, ca să nu îi lași sa se pălească înmoaie 1-2 zile și sa devina mai maleabili ca să ii poți îndeasă, se practica sa ii pui lejer în borcan și pui soluția peste ei.... În câteva zile se înmoaie și adaugi alții.... Apoi iar pana când sunt îndesati bine.... Cand ai terminat de îndesat, scurgi soluția o dai într-un clocot și 9 pui fierbinte, pui capac nou și la beci cu ei... Deci ideea 3 ca în funcție de ardei și de "taria" solutiei(ca și concentratia acetica/ a oțetului) , poți sa nu sterilizezi deloc sau sa fie nevoie de sterilizare, în funcție de cum preferi sa ii indesi, prin înmuiere în soluție și adăugare treptata sau prin palire și abia apoi asezare, etc... Alegi varianta care se impune... Eu nu sunt adeptul rețetelor în asemenea cazuri pentru ca difera multe variabile și poți face cu succes ardeii în mai multe moduri dacă înțelegi ce și de ce faci. La genul asta de ardei eu prefer o soluție gen 1 la 2, adică slaba, și pun soluția opărita după ce adaug câteva zile ardei proaspeți sa umplu borcanul, îmi e lene sa fierb la bain Marie... Dacă poți fierbe la baie 3 și mai sigur.. Ardeii mai cărnosi gen jalapeno ii fac cu 1/1 și nu mai adaug nimic, ce întra în borcan din prima, proaspăt cules , aia e.. Pun soluția fierbinte și gata.. La ardeii mici și foarte iuți, gen fideluta, tabasco șamd.... Ij funcție de cum am chef ori pun doar oțet ori procedez ca la jalapeno... Când pun doar oțet soluția e rece... |
#3715
Posted 26 August 2021 - 11:55
Sau, ca sa nu citesti tot ce a scris popa, sari la ultimul rand
Eu asa am facut Attached Files |
#3716
Posted 26 August 2021 - 13:09
Apa cu 5% sare, cativa catei de usuroi (mai multi ca la castraveti). Se lasa la murat 2 saptamani+. Preferabil sa fie taiati felii, sau macar partial, altfel zeama din interior va ramane de multe ori fara sare. Doar pentru cei necopti, cei copti se fac terci, oricum cei copti au in general coaja de plastic, eu ii folosesc sa fac boia.[color=inherit !important][font=X-LocaleSpecific,sans-serif,Tahoma,Helvetica !important]
[/font][/color] Edited by mama_lor, 26 August 2021 - 13:09. |
#3717
Posted 26 August 2021 - 14:16
Daca ardeii sunt foarte iuti poti baga in borcan si cateva pastai de fasole verde care vor lua din iutime.
|
#3719
Posted 26 August 2021 - 19:11
In caz ca nu se doreste foarte iute dar ai ardei cam piscaciosi... am mai auzit de trucul asta si eu dar nu am incercat.
|
#3720
Posted 27 August 2021 - 05:00
„parintele”, multumesc pentru multe buchii, n-am mai pus in viata mea barem un castravete la murat, ca sa nu mai zic de ardei, dar in viata asta tot timpul exista prima data, asa ca o voi face si pe asta!
De fapt multumesc la toti colegii pentru atentie, sper sa vin si cu poze!!! Ah da, ardeii sunt destul de iuti (cel putin pentru mine)!!! |
#3721
Posted 27 August 2021 - 09:41
Eu scot partial cat se poate venele, de unde si vine iuteala, dar asta merge la ardeii mai mari, astia subtiri nu. La jalapeno de exemplu merge binisor, se curata interiorul partial cu cutitul, apoi se taie felii. Jalapeno e un foarte bun ardei de murat, datorita texturii crocante si cojii foarte subtiri, se culeg atunci cand se vede crapaturi fine (acel corking, atunci peretele e mai gros si textura cea mai potrivita).
Edited by mama_lor, 27 August 2021 - 09:41. |
#3722
Posted 06 September 2021 - 07:42
gherundii, on 27 august 2021 - 05:00, said:
sper sa vin si cu poze!!! Salut toti colegii !!! Fiindca nu sunt prea mare amator, nu mi-a ajuns inspiratie pentru mai mult, dar un borcan totusi si-a gasit loc in beci, restul productie impartit pe la prieteni. Am pus otet de mere produs de mine, un pic de sare si un pic de miere de albine, si cu asta epopeia ardeilor iuti s-a finisat!!! multumesc colegilor pentru sfaturi !!! Attached Files |
#3723
Posted 11 September 2021 - 13:21
Buna. Care e cel mai timpuriu soi sau hibrid de gogosar pe care l-ati cultivat?
|
|
#3724
Posted 11 September 2021 - 20:15
@dingradina
Kabala F1 de la Syngenta - hibrid de gogosar timpuriu |
#3726
Posted 23 September 2021 - 11:43
Azi la cules...
Nu au fost copiliți, cum au vrut ei așa au crescut Attached Files |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users