Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Imprimanta ciss rezista perioade ...

Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd
 Intrebari srl nou

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 

Toxicitatea in Camellia Sinensis

- - - - -
  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,822
  • Înscris: 10.12.2006
[ http://www.revolutiontea.com/c.720216/site/misc/tea-fields-02.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Pentru cei care nu stiu, Camellia Sinensis e planta din care se produce ceaiul. Verde, negru, galben, alb, oolong, pu-erh, etc. toate sunt aceeasi planta.

75% din ceaiul consumat in lume e ceai negru, conducand detasat in US, UK, EU. In China si Japonia e preferat consumul de ceai verde.

Ceaiul este compus din polifenoli, alcaloizi (cafeina, teofilina, si teobromina), aminoacizi, glucide, proteine, clorofila, compusi organici volatili (substante chimice care produc usor vapori si contribuie la mirosul de ceai), de fluor, aluminiu, minerale, si oligoelemente.

Nu voi vorbi aici despre efectele benefice ale ceaiului, ci mai mult despre aluminiu si fluor.

Aluminiul e un element neurotoxic gasit in frunzele plantei in cantitati variabile. Se acumuleaza in frunze natural, din sol, iar concentratia creste vertiginos odata cu varsta plantei.

Concentratia de aluminiu in infuzia de ceai verde si negru variaza intre 14-2238 micrograme per litru. Variatia se datoreaza solului, perioadei de recoltare, calitatii apei, poate chiar poluarii din mediu. 1mg = 1000 micrograme. Doza maxima admisa de aluminiu ingerat e 6-14mg/zi. Ca sa se ajunga la aceasta cantitate ar trebui bauti aprox. 3L din ceaiul cu concentratie maxima de aluminiu.

Aluminiul se poate acumula in organism cauzand osteomalacie si boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer). Trebuie retinut ca legatura dintre aluminiu si bolile neurodegenerative e incerta deocamdata.

Persoanele cu probleme renale au tendinta de a acumula aluminiu in organism datorita dificultatii eliminarii lui prin urina.

Nu s-au raportat cazuri de intoxicatie cu aluminiu asociate cu ingerarea ceaiului.

Insa trebuie avut in vedere ca ceaiul e doar una din multele surse prin care intra aluminiul in organism, celelalte fiind aerul, apa, mancarea.
Alimentele care se stie ca au concentratii mari de aluminiu sunt cerealele (porumb, grau, orez), legumele (soia, mazare, fasole). Daca sunt cultivate in soluri argiloase expuse la ploi acide (prin jurul oraselor) concentratia de aluminiu se multiplica cu 100 fata de alte culturi.

Aluminiul, intr-o forma sau alta, e folosit si la tratarea apei potabile.

Aluminiul se mai gaseste si in: aspirina, antidiareice, cosmetice, bere/suc la doza (sursa foarte importanta, acidul fosforic dilueaza aluminiul din tabla in bautura), vopsele, produse de panificatie, etc.

Fierul. Ceaiurile negre si verzi ar putea inhiba absorbtia fierului in organism. De retinut pentru persoanele anemice. Efectul poate fi contracarat consumand in acelasi timp alimente care favorizeaza absorbtia fierului, cum ar fi lamaile (vit C). Consumarea ceaiului intre mese are efect minim asupra absorbtiei fierului.

O alta substanta pe care Camellia Sinensis o acumuleaza in cantitati mari e fluorul. Anumite studii au concluzionat ca excesul de fluor creste riscul aparitiei cancerului, desi nu s-a descoperit inca mecanismul direct al procesului. Probabil pentru ca excesul de fluor afecteaza abilitatea corpului de a se proteja impotriva stresului oxidativ, iar lipsa critica a antioxidantilor creste riscul de cancer.

Orice efecte daunatoare ar avea ceaiul baut in exces, pe termen lung, ele sunt accentuat mai prezente in ceaiurile ieftine si la plic.

Chiar si ceaiurile crescute organic (fara ingrasaminte artificiale) au nivele ridicare de aluminiu si fluor, deoarece sunt elemente comune in orice sol.

#2
EXIT

EXIT

    Immortal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,094
  • Înscris: 17.01.2006

 SfPetru, on 17 ianuarie 2014 - 10:27, said:

...
Aluminiul se poate acumula in organism cauzand osteomalacie si boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer). Trebuie retinut ca legatura dintre aluminiu si bolile neurodegenerative e incerta deocamdata.
...
Alzheimer's Society UK:

Quote

Aluminium – Very low levels of many metals are present in the brain. Aluminium is a toxic metal that is common in our everyday environment. Small amounts of it are found in water and food. Although initial studies linked aluminium toxicity with Alzheimer's disease, the link has not been proven despite continuing investigation. Importantly, there is no evidence to suggest that aluminium exposure increases your risk of dementia.

 SfPetru, on 17 ianuarie 2014 - 10:27, said:

...
Nu s-au raportat cazuri de intoxicatie cu aluminiu asociate cu ingerarea ceaiului.
...
Pai si-atunci de ce ne avertisezi in privinta aluminiului din ceai?

 SfPetru, on 17 ianuarie 2014 - 10:27, said:

...
Alimentele care se stie ca au concentratii mari de aluminiu sunt cerealele (porumb, grau, orez), legumele (soia, mazare, fasole). Daca sunt cultivate in soluri argiloase expuse la ploi acide (prin jurul oraselor) concentratia de aluminiu se multiplica cu 100 fata de alte culturi.
...
Se stie si cazuri de probleme medicale cauzate de prezenta aluminiului in mancare?

Sfinte, n-ai ce face?

Edited by EXIT, 17 January 2014 - 14:03.


#3
Enigel

Enigel

    1612

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,012
  • Înscris: 20.05.2008
Gata? Nici ceai nu mai bem? :D
Futurist, poti spune ceva in legatura cu asta? =))

#4
proxtu

proxtu

    fativore

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,451
  • Înscris: 12.02.2006
Ceva gen "capră sau genunchi-umeri" ?

#5
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,822
  • Înscris: 10.12.2006

 EXIT, on 17 ianuarie 2014 - 14:02, said:

Pai si-atunci de ce ne avertisezi in privinta aluminiului din ceai?
Aluminiul se acumuleaza in timp si in anumite conditii, am specificat acolo. Am luat informatiile din mai multe surse si poate de aia par confuz, eram cam obosit la ora la care am facut traducerile.
http://www.whale.to/y/aluminium.html

Nu stiu de cazuri medicale, stiu doar ca exista suficienta documentatie oficiala care zice ca aluminiul e rau si face bubu.

http://www.inchem.or...no/v024je07.htm

Quote

In 2006, the Joint Food and Agriculture Organization / World Health Organization Expert Committee on Food Additives (JECFA) has re-evaluated the safety of aluminium and concluded to lower the Provisional Tolerable Weekly Intake (PTWI) by seven folds to 1 mg/kg body weight (bw) for aluminium (including additives) due to the potential to affect the reproductive and developing nervous system in experimental animals at doses lower than those used in establishing the previous PTWI. The dietary exposure patterns reported in various countries may exceed this new PTWI. JECFA also noted that dietary exposure to aluminium was expected to be very high for infants fed on soya-based formula due to the high levels of aluminium in soya-based formula.


#6
pg-soare

pg-soare

    Ciclist de mahala

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,533
  • Înscris: 14.09.2008
cat timp nu mananci carbohidrati, esti OK. :D

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate