Revenirea la retelele de mezeluri din timpul comunismului
#19
Posted 16 January 2014 - 16:55
andreic, on 16 ianuarie 2014 - 15:05, said:
Exista destule faine, dar n-are rost sa facem reclama. Eu sunt axat pe mezeluri din pui si salamuri mai deosebite. Ii tot aud pe la tv ca sunt firme care mai respecta vechile retete dar nimeni nu poate sa zica cum se numesc producatorii Eu am pofta de o gramada dar sa mor io daca stiu unde gasesc sau de la ce producator sa iau |
#20
Posted 16 January 2014 - 17:11
Barboso, on 16 ianuarie 2014 - 16:49, said:
Sa impui tuturor producatorilor o reteta unica pt salamul X este complet aiurea. Se duce naibii concurenta / diversitatea, ne intoarcem la ce a fost. Eu zic ca nu, daca vrea sa faca salam din slanina si aditivi trebuie sa duca reteta asta proprie spre aprobare si daca intruneste conditiile pentru consum isi poate vinde mezelurile sub denumirea aleasa de el, dar in niciun caz drept salam X, pentru ca vorbim de doua produse diferite. Barboso, on 16 ianuarie 2014 - 16:49, said:
In forma respectiva, de a fi obligati producatorii sa respecte retetele de acum 30 de ani, inseamna sa interzici. Cum faci tu, de exemplu, salamul cu nuci dupa reteta de acum 30 de ani ? Cand el nu exista pe-atunci ? Edited by Mocebon, 16 January 2014 - 17:13. |
#21
Posted 16 January 2014 - 17:18
Nu cred ca cineva elimina complet un ingredient. Mai ales unul esential. Se jongleaza la procentele ingredientelor - X pune 55 / 45, Y pune 57 / 43.
Eventual se mai adauga / scoate un condiment. Daca ai o oala de corba de pui, si sunteti trei persoane la masa, faptul ca unu' isi pune sare, unu' ia si carne si-al treilea mananca doar zeama si mai pune ceva piper nu schimba nimic - toti trei mancati ciorba de pui. Edited by Barboso, 16 January 2014 - 17:24. |
#22
Posted 16 January 2014 - 17:39
Cred ca nu va mai amintiți ce scarbosenii se consumau pe timpul lui ceausescu!
Oricum, am o nelămurire: de unde vine șunca de praga? In praga n-am vazut asa ceva... |
#23
Posted 16 January 2014 - 17:45
Barboso, on 16 ianuarie 2014 - 17:18, said:
Nu cred ca cineva elimina complet un ingredient. Mai ales unul esential. Se jongleaza la procentele ingredientelor - X pune 55 / 45, Y pune 57 / 43. Tocmai, daca jonglezi cu cantitatea de ingrediente si condimente sau le inlocuiesti rezulta cu totul alt produs, cu alt gust, alt aport caloric, etc... cum ar fi de exemplu sa mananci mici cu ceapa? compozitia respectiva nu mai poate fi numita carne de mici, dar merge vanduta ca hamburger. KR_MAN, on 16 ianuarie 2014 - 17:39, said:
de unde vine șunca de praga? Edited by Mocebon, 16 January 2014 - 17:47. |
#25
Posted 16 January 2014 - 18:00
Mocebon, on 16 ianuarie 2014 - 17:45, said:
Tocmai, daca jonglezi cu cantitatea de ingrediente si condimente sau le inlocuiesti rezulta cu totul alt produs, cu alt gust, alt aport caloric, etc... cum ar fi de exemplu sa mananci mici cu ceapa? Daca pui 50 de kile de carne si 50 de kile de ceapa, ca sa faci 100 de kile de pasta de mici, ai dreptate. Dar daca in 100 de kile de pasta de mici mai toci si-o ceapa, tot pasta de mici ai, dar poate ca unora o sa le placa mai mult, ca are un pic alta aroma. Si asta o sa te diferentieze pe tine de restul producatorilor, care nu pun si ceapa aia. Ce faci, "inventezi" un nou produs ? Zici ca tu vinzi "mari" sau "mijlocii", nu mici ? Eventual "mici cu ceapa" ? Edited by Barboso, 16 January 2014 - 18:03. |
#26
Posted 16 January 2014 - 19:17
Barboso, on 16 ianuarie 2014 - 16:11, said:
Cate sortimente de mezeluri erau atunci ? 3, 5, 7 ? Cu celelalte ce facem, le interzicem ? Adica porcii (aia de la Comtim, ca despre aia de la PCR se stie) erau mai bine hraniti decat oamenii ? Da, pentru ca doar ei plecau in Europa, trebuia sa arate bine! alalaltu, on 16 ianuarie 2014 - 16:36, said:
Depinde in ce perioada ai lucrat acolo. Anii 75-85 |
#27
Posted 16 January 2014 - 19:49
Barboso, on 16 ianuarie 2014 - 18:00, said:
Depinde. Daca din Adidas faci Didas sau Adidasu' inseamna ca ai omis sau ai adaugat o litera. Iti mai cumpara cineva marfa ca originala? Ca sa nu spun ca il poti fabrica doar sub licenta si in niste conditii strict impuse de detinatorul marcii. Asa si cu reteta, daca scrie ca trebuie sa contina 98% carne si 2% usturoi, apoi acelea si doar acelea sunt cantitatile pentru produsul respectiv, daca iei sau pui un procent, ai alt produs, nu originalul. Iar salamul de Sibiu este doar o palida amintire a ceea ce a fost odata, doar denumirea si aspectul se mai apropie de original. Si da, si mie mi-e dor de parizerul de pe vremuri, chiar era un produs delicios. |
#28
Posted 16 January 2014 - 19:53
Aha, deci tu, cand pui sare pe cartofii prajiti, mananci altceva, nu cartofi prajiti.
Sau cartoful prajit nu-i cartof prajit decat daca-l prajesti in ulei X. Daca-l prajesti in ulei Y, ai altceva. Probabil conopida... |
|
#29
Posted 16 January 2014 - 19:55
Daca astea sunt argumentele tale nu are rost sa ne mai contrazicem.
|
#30
Posted 16 January 2014 - 19:57
Nu prea are. Pt ca gresesti.
Uite, la intamplare, primul site de retete pe care-am intrat: Quote Salată de sfeclă roșie Ingrediente: 2 sfecle potrivite ca mărime, hrean ras (după gust), 1-2 lingurițe untdelemn, o linguriță rasă de zahăr, sare, zeamă de lămâie sau oțet de mere după gust. Borș de urzici Ingrediente: Urzici fragede, 1 litru borș, ceapă, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, morcovi - în cantitățile dorite, frunze de leuștean tocate, o jumătate de cană cu orez, 4 linguri untdelemn, sare, piper după gust. Supă de fasole Ingrediente: Fasole boabe, 1-2 căței de usturoi, ceapă, morcovi, țelină, păstârnac după gust, tarhon sau cimbru, sare. Ghiveci călugăresc Ingrediente: 3 cartofi de mărime potrivită, 2 morcovi, 2 ardei grași, 1 dovlecel, o jumătate de conopidă, o jumătate varză, o mână de fasole verde, o țelină, 2 cepe, 4 roșii potrivite, o linguriță de pastă de tomate sau 2 linguri de bulion, 2 lingură de pătrunjel verde tocat, 2 linguri de untdelemn, sare după gust. Iahnie de fasole Ingrediente: O cană de fasole boabe albă, 5 cepe mari, 150 ml untdelemn, 2 morcovi, 1 linguriță de boia dulce, 6 căței de usturoi, sare, după gust, tarhon sau cimbru, 1 linguriță pătrunjel verde tocat, 1 linguriță pastă de tomate. Observi ca multe cantitati sunt puse orientativ ? Cartofi / rosii "de marime potrivita". Sare (altele) "dupa gust". O lingura de "cutare". O mana de "nu stiu ce". Astea nu-s cantitati exacte, determinate stiintific. Da' tot mancarea aia este. Edited by Barboso, 16 January 2014 - 20:08. |
#31
Posted 16 January 2014 - 19:58
Off-topic: Rugati un admin sa analizeze titlul topicului si sa corecteze. ,,retete" nu ,,retele" !
|
#32
Posted 16 January 2014 - 20:17
Barboso, on 16 ianuarie 2014 - 19:53, said:
Aha, deci tu, cand pui sare pe cartofii prajiti, mananci altceva, nu cartofi prajiti. Pai stai putin: nu ne referim la un produs din punct de vedere strict generic. Tocmai proportiile ingredientelor si ale condimentelor, precum si procesul de fabricare (unde e cazul), dau nastere retetelor. Doar nu te duci intr-un magazin si ceri: "dati-mi salam"... adaugi si de care salam vrei. Oricum, am zis si in primul post: retetele astea de pe timpul comunismului reprezinta doar o mica parte a problemei. Ar trebui avizati producatorii, toate sortimentele sa aiba aprobare din partea unei comisii, sa nu se poata lansa pe piata noi mezeluri fara sa respecte anumite conditii (de ex. sa nu se poata produce salam fara minim 90% carne), controale constante in fabrici, etc... Edited by Mocebon, 16 January 2014 - 20:23. |
#33
Posted 16 January 2014 - 20:20
Da, dar ai salamul X de la firma Y, care este diferit de salamul X de la firma Z doar prin faptul ca e un pic mai sarat. Sau ca are 0,5% mai multa grasime. Sau Y afuma produsele 18 ore folosind lemn de brad, iar Z 24 de ore, folosind lemn de stejar. Nu este o diferenta care sa schimbe numele. Este in esenta acelasi produs, cu gust doar usor diferit.
Edited by Barboso, 16 January 2014 - 20:23. |
|
#34
Posted 16 January 2014 - 20:37
Sa mai incerc o data si daca tot nu reusesc sa te conving ca tu gresesti, renunt si ramanem fiecare cu parerile lui
Reteta este exacta, ce spui tu acolo sunt doar speculatii tangente la problema reala. Da, poti sa pui sare mai multa sau deloc, poti sa-ti prajesti cartofii in ulei de rapita sau de motor, daca doresti, dar asta o faci la tine acasa sau dupa ce ai cumparat produsul, nu inainte. Si nicidecum nu il vei putea comercializa ca meniu la fast food daca produsul este marca inregistrata si n-ai licenta de a-l produce. Adica ideea este ca daca un produs este inregistrat, reteta sa fie sfanta. Ai un produs similar, ii pui alt nume, nu cel inregistrat. |
#35
Posted 16 January 2014 - 20:49
Bun, si exista inregistrat undeva produsul / numele "parizer" ? Sau "salam de vara" ? Cu o reteta exacta ?
|
#36
Posted 16 January 2014 - 20:56
Pai tocmai asta era ideea topicului, sa se revina si sa se mentina cu strictete reteta.
Cine nu vrea sa o respecte, este liber sa-si produca si sa-si vanda retele proprii insa nu cu numele consacrat. Edit Nu stiu daca exista inregistrate aceste denumiri insa retetele exista cu siguranta si se pot inregistra. Edited by ghevasalie, 16 January 2014 - 20:58. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users