Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Revenirea la retelele de mezeluri din timpul comunismului
Last Updated: May 16 2014 09:07, Started by
Mocebon
, Jan 16 2014 13:06
·
0
#1
Posted 16 January 2014 - 13:06
Cica e vorba de un proiect al Ministerului Agriculturii, care intentioneaza sa reglementeze compozitia mezelurilor (si a altor alimente) prin revenirea la retelele de pe timpul lui Ceasca.
Quote toate alimentele fabricate după rețete consacrate vor trebui să respecte rețetele și STAS-urile stabilite pe vremea lui Ceaușescu. Acestea vor avea aplicat logoul special al Ministerului Agriculturii, care le va garanta consumatorilor siguranța produselor. "Noi vrem să scoatem în evidență produsele de calitate, produsele sigure, care să fie garantate de o autoritate a statului. În prima parte, o să începem cu 20 de produse, în așa fel încât, ușor-ușor, să le acoperim pe toate. Se vor depune caiete de sarcini, cu tot ce înseamnă rețete mai vechi de 30 de ani, pentru că atunci lucrurile erau în regulă și chiar se producea de calitate. Producătorii trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute în STAS-urile de acum 30 de ani, legate de compoziție, de calitate, de ingrediente. Sunt o serie întreagă de produse românești care se făceau pe vremea lui Ceaușescu și erau foarte bune. Se vor respecta atât cantitatea procentuală de materie primă, cât și ingredientele respective." Quote Respectarea rețetei consacrate ar putea însemna și renunțarea la aditivii alimentari, care nu se utilizau în urmă cu 30 de ani. "De ceva timp s-a dat libertate agenților economici să umble la ingredientele care alcătuiesc rețeta unui produs și atunci producătorii au redus costurile pentru a obține profituri mai mari. Reducerea costurilor se realizează în principal prin înlocuirea ingredientelor cu valoare nutritivă ridicată, cum ar fi carnea, cu pasta de oase, carnea dezosată mecanic. Pe vremea lui Ceaușescu, cel puțin produsele din carne erau foarte sănătoase, pentru că procentul de ingrediente naturale din acele rețete era unul foarte ridicat, se foloseau condimente naturale, nu aditivi care imită condimentele, pentru că atunci nu exista preocuparea asta pentru profit dusă la extrem", ne-a precizat Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor. Nu cred ca ar fi un lucru rau, dar de ce Dumnezeu sa revii la niste stas-uri de acum 30 de ani, care oricum nu cred ca reprezentau culmea calitatii in materie de produse alimentare? Nu se gasesc cativa specialisti care sa creeze niste retete actualizate, si care sa stabileasca ingredientele, conditiile de fabricare, etc... ca la TV e plin de "experti in alimentatie sanatoasa"?! |
#2
Posted 16 January 2014 - 13:09
N-ar fi rau, mai ales ca eu mezelesc mult, dar s-ar putea sa nu-mi mai placa.
|
#3
Posted 16 January 2014 - 13:11
Nu se mai poate, alea erau facute pentru carne CARNE, nu pentru furaje, silozuri, vitamine, anabolizante.....
Edited by myshyk, 16 January 2014 - 13:12. |
#4
Posted 16 January 2014 - 13:30
Wow, au descoperit si astia apelatiile de origine controlata, apelatiile de origine protejata, etc.
E bine si asa, mai tarziu decat niciodata. |
#5
Posted 16 January 2014 - 13:34
Mocebon, on 16 ianuarie 2014 - 13:06, said:
Nu cred ca ar fi un lucru rau, dar de ce Dumnezeu sa revii la niste stas-uri de acum 30 de ani, care oricum nu cred ca reprezentau culmea calitatii in materie de produse alimentare? Nu se gasesc cativa specialisti care sa creeze niste retete actualizate, si care sa stabileasca ingredientele, conditiile de fabricare, etc... ca la TV e plin de "experti in alimentatie sanatoasa"?! Imi aduc aminte de un interviu a lui Mencincopschi, care spunea cam asa: "Parizerul pe vremuri era facut din pulpa de manzat si asta era standard de tara.... ulterior s-a trecut la standard de firma". Practic, dupa revolutie s-a inlocuit standardul de tara cu cel de firma, adica eu, abator Ghita, bag ce vreau, cata vreme imi respect propria reteta, ca nu ma controleaza nimeni... Cand ma gandesc ca pe vremea lu Ceasca l-a luat pe vanzatorul de gogosi politia ca umbla cu ocaua mica si fura la gramaj.... |
#6
Posted 16 January 2014 - 14:03
Parerea mea e ca sunt simple glume chestiile astea... problema nu e sa faci ca pe vremea lui tataie (asta e adaosul de manipulare a presei care spune asta) ci sa faci ceva bun, cu continut cat mai sanatos care sa aibe si garantie suficienta sa nu se strice repede, altfel nu se va cumpara decat din import (care nu pot fi blocate fara impeachment de la UE) si va fi si mai greu pentru producatorii locali sa mai reziste fara faliment, omul vrea multe, spune multe dar tot banu' face diferenta, altfel mancau toti salam de sibiu care are aceeasi reteta ca altfel oricum nu iese
Apropo va mai aduceti aminte de salamul cu soia ? |
#7
Posted 16 January 2014 - 14:06
Nu se poate pentru ca nu mai au suficienta carne.Ca sa revina la retetele alea ar trebui sa creasca de 30 de ori mai multe animale decat se cresc la ora actuala in Romania.Si asta este imposibil.
|
#9
Posted 16 January 2014 - 14:49
Foarte rau daca se vor revenii la acele retete. Oricum nu cred ca articolul e pe bune. Aditivii consider ca fac parte din progresul tehnologic si simplifica productia/depozitarea etc.
|
#10
Posted 16 January 2014 - 14:51
andreic, on 16 ianuarie 2014 - 14:03, said:
Parerea mea e ca sunt simple glume chestiile astea... problema nu e sa faci ca pe vremea lui tataie (asta e adaosul de manipulare a presei care spuen asta) ci sa faci ceva bun, cu continut cat mai sanatos care sa aibe si garantie suficienta sa nu se strice repede, altfel nu se va cumpara decat din import (care nu pot fi blocate fara impeachment de la UE) si va fi si mai greu pentru producatorii locali sa mai reziste fara faliment, omul vrea multe, spune multe dar tot banu' face diferenta, altfel mancau toti salam de sibiu care are aceeasi reteta ca altfel oricum nu iese Apropo va mai aduceti aminte de salamul cu soia ? Da imi aduc aminte de salamul cu soia. Dupa revolutie toti il injurau pe Ceausescu pentru soia din salam. Acum se inghesuie toti sa manance soia pentru ca e sanatoasa ) |
|
#11
Posted 16 January 2014 - 15:05
Trance4Eva, on 16 ianuarie 2014 - 14:51, said:
Da imi aduc aminte de salamul cu soia. Dupa revolutie toti il injurau pe Ceausescu pentru soia din salam. Acum se inghesuie toti sa manance soia pentru ca e sanatoasa ) Bursul, on 16 ianuarie 2014 - 14:36, said:
Dar pe piata nu exista mezeluri de calitate? |
#12
Posted 16 January 2014 - 15:09
Bursul, on 16 ianuarie 2014 - 14:36, said:
Dar pe piata nu exista mezeluri de calitate? De exemplu, salamul de Sibiu... sunt probabil vreo 10 firme care il fabrica si mai este vandut si in supermarketuri ca "produs propriu" (adica scrie doar "salam Sibiu" Cora). Gustul, calitatea si pretul difera foarte mult de la un producator la altul, pentru ca fiecare "adapteaza" reteta cum are chef. Poate ca daca vor fi aplicate masurile astea se vor elimina si produsele realizate integral din resturi si aditivi omogenizati sub forma de pasta si vandute ca parizer sau cremwursti. |
#13
Posted 16 January 2014 - 15:35
Am avut cunostinte care lucrau la Comtim. De ati sti voi cu ce erau hraniti porcii aia n-ati mai fi atat de entuziasmati. Au existat si sectii speciale pentru "porcii de export" (in vest). Aia erau hraniti ceva mai normal.
|
#14
Posted 16 January 2014 - 16:01
alalaltu, on 16 ianuarie 2014 - 15:35, said:
Am avut cunostinte care lucrau la Comtim. De ati sti voi cu ce erau hraniti porcii aia n-ati mai fi atat de entuziasmati. Au existat si sectii speciale pentru "porcii de export" (in vest). Aia erau hraniti ceva mai normal. Daca ai stii tu cu ce erau hraniti porcii de acolo, ti-ar fi fost rusine sa scrii asemenea ineptii. Eu am lucrat acolo si stiu exact. Furajul continea, printre altele, untura de consum uman, oua, proteine, (aduse numai din import) cereale, (porumbul fiind adus din Canada), faina proteica,(pentru asta si-a deschis un Protan propriu, cu utilaje aduse din Anglia) faina de peste,(cei care au lucrat la I.P.O Tulcea stiu mai bine ca aproape toata productia lor era consumata de Comtim) etc. Cei care ti-au spus altceva, te-au mintit. Din cacat nu poti ingrasa porcul la 100 de kg in 6 pana la 8 luni. |
#15
Posted 16 January 2014 - 16:11
Mocebon, on 16 ianuarie 2014 - 13:06, said:
Cica e vorba de un proiect al Ministerului Agriculturii, care intentioneaza sa reglementeze compozitia mezelurilor (si a altor alimente) prin revenirea la retelele de pe timpul lui Ceasca. myshyk, on 16 ianuarie 2014 - 16:01, said:
Daca ai stii tu cu ce erau hraniti porcii de acolo, ti-ar fi fost rusine sa scrii asemenea ineptii. Eu am lucrat acolo si stiu exact. Furajul continea, printre altele, untura de consum uman, oua, proteine, (aduse numai din import) cereale, (porumbul fiind adus din Canada), faina proteica,(pentru asta si-a deschis un Protan propriu, cu utilaje aduse din Anglia) faina de peste,(cei care au lucrat la I.P.O Tulcea stiu mai bine ca aproape toata productia lor era consumata de Comtim) etc. Cei care ti-au spus altceva, te-au mintit. Din cacat nu poti ingrasa porcul la 100 de kg in 6 pana la 8 luni. |
|
#16
Posted 16 January 2014 - 16:36
#17
Posted 16 January 2014 - 16:37
Barboso, on 16 ianuarie 2014 - 16:11, said:
Cate sortimente de mezeluri erau atunci ? 3, 5, 7 ? Cu celelalte ce facem, le interzicem ? Nu e vorba de a interzice un sortiment de mezeluri, ci de a impune niste norme de productie care sa fie respectate de catre toate fabricile. Ce e acum e bataie de joc, fiecare scoate pe piata ce vrea, nu se respecta nicio reteta, ingredientele sunt trecute la misto pe eticheta, etc... |
#18
Posted 16 January 2014 - 16:49
Mocebon, on 16 ianuarie 2014 - 16:37, said:
Nu stiu cate erau, eu tin minte doar o sunca presata, rozalie... asta-mi placea. Mocebon, on 16 ianuarie 2014 - 16:37, said:
Nu e vorba de a interzice un sortiment de mezeluri, ci de a impune niste norme de productie care sa fie respectate de catre toate fabricile. Cum faci tu, de exemplu, salamul cu nuci dupa reteta de acum 30 de ani ? Cand el nu exista pe-atunci ? Mocebon, on 16 ianuarie 2014 - 16:37, said:
Ce e acum e bataie de joc, fiecare scoate pe piata ce vrea, nu se respecta nicio reteta, ingredientele sunt trecute la misto pe eticheta, etc... Ce-ar trebui facut ar fi un control mai bun, sa se respecte intr-adevar reteta si sa se treaca ingredientele corect. Cu interzicerea ingredientelor dovedite ca fiind daunatoare. Sa impui tuturor producatorilor o reteta unica pt salamul X este complet aiurea. Se duce naibii concurenta / diversitatea, ne intoarcem la ce a fost. Ca salamul X de la producatorul Y ar trebui sa fie identic, oricand si de oriunde l-ai cumpara, din orice lot / fabrica (daca producatorul are mai multe) ar proveni, da, sunt de acord. Dar nu stiu daca se intampla sa nu fie. Mie nu mi s-a intamplat sa fie "chestii diferite". Cel putin atat cat mi-am putut da eu seama, fara analize de laborator. Pe de alta parte, nici "atunci" lucrurile nu erau chiar standard. Nu-mi amintesc exemple la mancare (deh, chestii "exotice", mai greu sa le compari ), dar tin minte la tigari. Aceeasi marca de tigari autohtone, nu puteai compara ce se facea la Bucuresti cu ce se facea la Tg Jiu. Edited by Barboso, 16 January 2014 - 16:59. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users