Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Boxa membrana tweeter infundata

ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 

Casete video, videocasetofoane (casetoscoape)

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
892 replies to this topic

#829
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,005
  • Înscris: 28.10.2006
Am avut eu un VCR Grundig VS-510 VPS. Ieri l-am dus la reciclare.
Avea VPS si chiar l-am folosit!
Inregistram Star Trek de pe canalele de satelit ale lui Berlusconi, prin anii '92-'93 si VPS-ul isi facea foarte bine treaba.
Avea telecomanda inteligenta, cu afisaj LCD.
Puteai sa programezi inregistrarea stand la masa in bucatarie si cand ajungeai in fata VCR-ului apasai doar un buton si telecomanda transmitea programarea catre VCR.

#830
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,486
  • Înscris: 13.06.2004
Păi măi colegule, de ce ai făcut asta?   :(
La semnal dat de televiziune mă gândeam şi eu. Dar alor noştri nu le păsa de unele investiţii. Şi aşa teletext aveau prea puţine posturi.

#831
EmeraldCountryHouse

EmeraldCountryHouse

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,001
  • Înscris: 31.03.2018

View Postmuraru_dan, on 18 iulie 2020 - 21:37, said:

Dezmortirea de sfârșit de săptămână.

Salutari si felicitari pentru pastrarea aparatelor...

Si eu am un HS1000 dar nu stiu ce este acea dashboard / consola de deaspura VCR !?

#832
muraru_dan

muraru_dan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 807
  • Înscris: 23.06.2007
Ms de urari, uite aici e contributia mea la Hifi-archiv, catalogul tv/video 94-95 scanat, unde vedeta este hs-ul 1000.

http://www.hifi-arch...anasonic/43.jpg

Ft util site-ul, gasesti multe cataloage de la f multi producatori.

Pe langa transport, adica mecanica, Panasonic era laudat si pt echipamentele periferice daca le pot numi asa, console de editare, mixere, vitc-uri, tastaturi. Nu am VITC-ul extern, in rest am achizitionat de-a lungul timpului mai toate consolele, mixerele si tastaturile. Nu au decat un rol pur nostalgic, sunt jucariile cu care imi place sa ma joc in zilele ploioase si friguroase.
Sa raspund la obiect, deasupra este un mixer de la Panasonic, WJ-AVE3 ( in catalog e fratele mai mare AVE5), in acea seara fetita mea a vrut sa cante si ea iar hs-ul 1000 are o mare scapare (nu doar el, mai toate aparatele) si anume nu are volum reglabil pt microfon, astfel incat am folosit mixerul pt a regla volumul sursei audio si al microfonului. In general la aparatele video, cand se conecteaza microfonul, sunetul acestuia este masterul, se pune deasupra oricarei alte surse insa are un volum prestabilit. Gandit pt titrare, doar ca na, la cantat deja trebuiesc mici ajustari.
La mixerele Ave3 si ave5 se poate conecta si tastatura WJ-TTL5 - neprezentata in catalog. E o tastatura ce depinde de mixer pt a afisa caracterele.
In catalog tastaturile prezentate sunt de sine statatoare, incorporand porturile de video in /out.

Diferenta dintre Ave3 si ave 5 este ca ave3 are si corectii de culoare insa are doar o singura sursa video, in timp de ave5 mixeaza 2 surse video si te joci cu ele cum vrei, tranzitii si toate cele, insa nu are corectie de culoare.
AVE7 in schimb are de toate.

Preturile mixerelor era destul de ridicat in acele vremuri, ave3 costand in jur de 1000 marci, ave5 2500 DM iar ave7 5000 DM. Pana si o banala tastatura TTL5 costa 300 DM, cele de sine statatoare ajungand inspre 7-800 DM. Mai pui si pretul a doua aparate video, cam 2500 DM fiecare, o camera svhs de la 2500 DM in sus si uite ca un mic studio te costa bani frumusei.

Vorbind de camere video, pe langa cea svhs-c NV-S85 ce o am de noua, cumparata in '94 de unchiul meu cu 2000 DM la promotie, am gasit in targ cu 10 lei altele doua, NV_S88 si NV_S99, S-Vhs-C, S99 avand videfinderul color. Ambele in stare perfecta de functionare.

Edited by muraru_dan, 28 October 2020 - 22:24.


#833
muraru_dan

muraru_dan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 807
  • Înscris: 23.06.2007

View Postviceroy56, on 26 octombrie 2020 - 08:32, said:

Am avut eu un VCR Grundig VS-510 VPS. Ieri l-am dus la reciclare.
Avea VPS si chiar l-am folosit!
Inregistram Star Trek de pe canalele de satelit ale lui Berlusconi, prin anii '92-'93 si VPS-ul isi facea foarte bine treaba.
Avea telecomanda inteligenta, cu afisaj LCD.
Puteai sa programezi inregistrarea stand la masa in bucatarie si cand ajungeai in fata VCR-ului apasai doar un buton si telecomanda transmitea programarea catre VCR.

Frumoase si aparatele Grundig de la sfarsit 80, inceput de 90 cand foloseau mecanica de la Panasonic, mecanism G2 si electronica proprie. Ulterior au fost fortati de Philips, ce detineau concernul Grundig, sa foloseasca mecanica Philips si s-au dus pe apa sambetei.

Ce era interesant la Grundig era faptul ca se putea programa aparatul si direct prin teletext. Bine, paginile teletext ce contineau programul canalului respectiv trebuiau sa aiba un anumit format predefinit, in sa in Germania mai toate aveau. Sa il programezi, doar selectai emisiunea din grila de programe a paginii teletext si gata, aparatul era programat.

Programarea pe telecomanda era comuna multor aparate, programarea se facea pe displayoul lcd al telecomenzii iar dupa finalizare, se apasa tasta Send sau Transmit si astfel programarea era transmisa vcr-ului. Tot la fel puteai seta si ceasul, iar cand aparatul il uita in urma unei pene de curent, tot ce trebuia sa faci era sa apesi set clock si transmit, in 2 secunde aveai ceasul inapoi setat pe vcr. Au disparut cand s-a extins OSD-ul si astfel mai toate operatiile s-au incorporat in acesta. Evolutie tehnica dar involutie la usability, reducere de costuri.
Panasonicul NV-HS1000 are si programare prin osd si prin vfd-ul frontal si prin telecomanda pe displayul acesteia. A fost ultimul aparat construit fara reduceri de costuri, dupa, mai toate coecernele japoneze au aplicat reduceri de costuri, efectul buble ce s-a intamplat la inceput de 90 in Japonia nu a ramas fara repercusiuni, cel putin in Japonia puterea de cumparare la mijloc de 90 s-a redus drastic, efect ce i-a afectat cam 20 de ani. Au avut noroc de infuziile de capital date de stat, insa companiile in sine nicidecum nu mai aveau resursele din anii 80, inceput de ani 90 cand pur si simplu dominau fara discutie lumea electronicii si isi permiteau sa de-a frau liber oricaror idei. Sansa au mirosit-o coreenii, ce au inovat in domenii cheie, precum display, memorii, procesoare si au transformat LG dar mai ales Samsung in monstrii de azi. Samsung de ani buni a depasit pana si Intel la venituri din procesoare, nu mai vorbim memorii, flash, panouri LCD si restul domeniilor in care activeaza si inglobeaza tot ce inoveaza. La un moment dat era in top 3, parca daca retin a fost si pe locul 2 cele mai valoroase companii din lume. Japonezii acum mananca firimituri pe langa ce cota de piata au coreenii. Asta e, fiecare cu perioada sa de glorie, Japonezii au fost cei mai cei din 60 si pana la sfarsit de 90.
De Europeni nici nu mai vorbim, taxele pe import aplicater in vest in perioada anilor 80, 90 nu au reusit sa intareasca pozitia pe piata a companiilor Europene, ba din cotra as putea spune, i-au determinat pe Japonezi sa construiasca uzine la greu in Europa, unde mai degraba asamblat decat produceau, pt ca in proportie de 60% toate componentele tot din Japonia veneau. Dar la ce managenet a avut Philips nu e de mirare, dupa ce fondatorii au iesit de la conducerea firmei, totul s-a naruit.

Edited by muraru_dan, 30 October 2020 - 12:07.


#834
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,486
  • Înscris: 13.06.2004
Din păcate nu mă pricep aşa de mult la detalii tehnice, dar când studiez trecutul, mă miră cât de avansaţi puteam fi în unele domenii, deşi mulţi nu cred asta... nici eu nu ştiam, dar sunt interesat să aflu. Ceilalţi cred că totul s-a inventat acum câteva zile.
De ce nu au reuşit firmele Europene să răzbată. Oh, "Philips", care a contribuit la inventarea LaserDiscului,.. majoritatea playelor lor de L.D. au fost praf, deşi dacă se chinuiau un pic ajungeau ei în top, nu "Pioneer", care a salvat formatul.

#835
muraru_dan

muraru_dan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 807
  • Înscris: 23.06.2007
Philips a fost inovator pana la un punct. De la sfarsitul anilor 70-inceputul anilor 80, prin managerii incompetenti ce i-a avut si-au sapat groapa singuri.
Au fost atat de idioti incat au inchis pana si laboratorul de cercetare din Olanda, unde minti luminate au inovat lucruri precum caseta audio, laserul pt cd-uri,  sistemul video 2000 cate si mai cate. Nu ma vorbim de tuburi crt unde erau extrem de buni.

Revenind la cd, laserdiscuri, Philips a fost bun in lasere precum am spus, Sony a facut parteneriat cu Philips pt cd tocmai pt ca ei aveau dac-uri mai avansate iar Philips cerecetase mai mult partea laser. Ca apoi Sony a fost mai destept si a reusit sa miniaturizeze mai mult asamblul laser e alta treaba dar initial asa au stat lucrurile. In general japonezii pe partea electronica au fost buni, nu spun ca europenii nu faceau si ei electronica buna daca isi puneau capul, dar totul se rezuma la management, cat timp marketingul va dicata inginerilor nu va iesi maximul posibil niciodata.
Philips dupa 90 a mers doar din inertie si din pacate a tras cu el in jos si pe Grundig ce dorea si chiar facea lucruri bune. Faza este ca japonezii au fost buni in toate si la marketing dar si la management, nu si-au dat cu stangu-n dreptul, au mizat pe pret bun si volum mare si au reusit. Noi europenii am stat la noi in Europa, America din pacate au cucerit-o japonezii si astfel aveau resurse imense pt cercetare. Ganditi-va ca aveau 30% din piata mondiala de tv-uri, 80% din cea a vcr-urilor si 100% al camerelor video.
Din totalul aparatelor video japoneze produse, Panasonic producea jumatate ( fac o paranteza pt ca Panasonic era un foarte mare producator OEM de vcr-uri, adica producea pt altii, doar schimba sigla, primul mare client a fost in SUA si anume RCA prin 77-78 ), iar Matshusita ca si concern, avea cifra de afaceri cel putin dubla fata de urmatorul clasat anume Sony.
Aveam o carte unde se vorbea de cum au inceput japonezii in aceasta industrie si unde au reusit sa ajunga pana in 90 iar ca sume in electronica, Matshushita era pe primul loc cu vanzari totale de 5.500 de miliarde de yeni, Sony cu 2.200 miliarde, JVC cu 1.6 miliarde de yeni.
Dupa 1984, ca efect al taxelor pe import practicate de UE, japonezii au inceput masiv constructia de uzine in Europa, Marea Britanie avand cele mai multe, producand mai mult TV, aparate electrocasnice si pana in 87 si ceva vcr-uri. Apoi Germania, producand si ea tv-uri si majoritatea vcr-urilor, dupa 87. Ar mai fi Franta si Spania insa Uk si Germania de departe aveau cele mai multe uzine si cei mai multi angajati ce munceau in uzinele japonezilor.
Au mai aparut si coreenii dupa 87-88, mai timid dar incet si sigur au razbit, dupa anii 90 avand o politica de marketing f agresiva ce in Romania dar si in celelelate state fost comuniste a prins fenomenal de bine, unde monstrii Japonezi inca nu erau f bine ancorati si pretul mai scazut al coreenilor contand mai mult decat tehnica mai avansata a japonezilor.
Pe japonezi efectul buble i-a slabit, cautati ce a insemnat acel efect bubble pe net, e ceva asemanator cu criza din 2008 doar ca s-a intamplat doar la ei prin 92 daca tin bine minte. Puterea de cumparare a scazut drastic si tinand cont ca in jur de 40% din productia de electronice se vindea in Asia, asta explica si de ce dupa 93 au inceput reducerile de costuri si mutarea productiei incet incet in alte tari. Desi initial se credea ca efectul se va ameliora in 10 ani, in realitate a durat 20.
Si uite asa s-au ridicat chinezii si coreenii.

#836
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,486
  • Înscris: 13.06.2004
"Philips" poate erau buni la laser, dar primele lor playere au fost praştie. Nu din cauză de laser, dar aveau ditamai cureaua, se mai dezlipeau oglinzile (era laser generat de tub cu Heliu-Neon) şi rezulta dezalinierea...
Mă întreb cum erau cinescoapele "Sony" Trinitron Made in U.K. versus cele Made in Japan.
Japonezii, la nivel global, în industria electronică nici nu au contat până în anii '60. Nemţii, Olandezii şi Americanii erau cei mai bengoşi.
Pe Japonezi i-a terminat aia cu creşterea valorii Yenului faţă de Dolarul S.U.A., fapt ce a făcut ca produsele exportate de ei să se scumpească. De fapt a fost o criză economică prin mai toată Asia. Coreeni făceau televizoare durabile, însă la videocasetofoane nu prea au contat decât târziu. Ah, cică "Samsung" sau "GoldStar" pentru S.U.A. aveau C.R.T.-uri proaste, în schimb cele pentru România au fost durabile (am văzut televizoare "Samsung" ce au depăşit 15-16 ani de viaţă).
"Panasonic" (Japonia) a făcut unele videocasetofoane ţepene. Să porneşti fără a-l gresa un videocasetofon care are cam 26 de ani... asta înseamnă să fii bo$$.
În S.U.A. am găsit un videocasetofon "Sony" VO-1600, primul videocasetofon din lume. U-Matic. Dar nu am bani de el şi nici de transport, că ăla chiar m-ar fi interesat     Posted Image

Edited by djl, 02 November 2020 - 00:56.


#837
muraru_dan

muraru_dan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 807
  • Înscris: 23.06.2007
Ref la lasere, nu poti compara laserele de inceput de 80 cu cele de sf de ani 80, nu mai spun ani 90, progresul a fost imens, insa strict la momentul introducerii, mecanismul laser al Philips era mai precis in corectarea erorilor fata de cel facut de Sony.

Tv-urile Sony pt piata europeana erau diferite fata de cele din Japonia.
Unu la mana cel putin tuburile era total neeconomic sa le fabrici in Japonia si sa le transporti in europa, apoi ei au Ntsc iar noi Pal, deci alte circuite, alta schema.
Uitandu-ma in tv-ul Sony din 92 ce il am, in proportie covarsitoare cipurile sunt de la Philips, apoi ici si colo Siemens si doar unul de la Sony. De altfel din ce am vazut si pe net, tv-urile pal de dupa 80 aveau cipuri de la Philips.
In materie de semiconductori, Philips trebuie sa recunoastem ca a fost un mare producator, a si inovat destul de mult, in multe lucruri din ce faceau fiind cam cei mai buni, precum tunerele.
Am vazut un film dintr-o fabrica de tuburi cinescop Sony din Sua si in mare parte lucrurile erau robotizate.
Asadar, nu prea aveau de ce sa fie diferente tuburile fabricate in alte parti atat timp cat aceeasi tehnologie era folosita, oamenii erau instruiti cum trebuie iar aceleasi criterii de control al calitatii erau aplicate. Politica lor de calitate s-a schimbat din 93, ce s-a produs pana atunci clar a fost facut la maximul calitativ posibil.

Japonezii au reinviat ca pasarea pheonix dupa razboi, si-au dovedit competentele f bune in electronica si oricum eu au o alta gandire fata noi europenii, uite ce eficienta au dovedit in industria auto, unde au fost pionieri in modul de aprovizionare si productie, idei ce au fost mai apoi imprumutate si de alti producatori.
Referitor la electronica, trebuie spus faptul ca desi firmele japoneze erau in competitie unele fata de altele, la nivel inalt toti trageau in aceeasi directie, nu faceau nimic haotic, statul se implica si le sugera corectiile necesare.
Una din corectii ce din fericire nu a fost respectata a fost tocmai vhs-ul, unde la nivel inalt se decisese sa se mearga doar pe un sigur format, cel Betamax, doar ca Jvc a fost incapatanat si ajutat bineinteles financiar de firma mama Matsushita, a lansat formatul VHS. A fost totusi posibil si pt ca inginerii ce l-au inventat au lucrat mult timp in anonimat, in timpul lor liber pentru ca sefii de la JVC nu le dadusera bani pt a continua proiectul, iar dupa ce Konosuke a vizitat JVC si a luat la cunostinta despre formatul la care lucrau, le-a dat mana libera si fonduri sa il termine. Konosuke nu era prost, stia de incapatanarea Sony privind licentierea Beta si mizand pe volum, VHS a fost liber de licenta. Apoi, a mirosit ce voiau americanii si anume multe ore de inregistrare, a scos SLP-ul, a facut parteneriat cu RCA ca Panasonic sa le produca aparatele video si restul e istorie.

Referitor la coreeni, ce s-a vandut in Romania au fost aduse direct de acolo, avand tuburi originale.
Ce s-au asamblat in alte parti, e posibil sa fi folosit tuburi fabricate local, eventual de terti ce aveau alta calitate.
Ai mei parinti au avut pana acum 2 ani un Samsung de 54 cm Bio Vision, cumparat in 95 ce nu a fost reparat niciodata. L-au dat unei rude la tara si merge si acum.

Si aparatele video ce s-au vandut la noi erau tot coreene, asta desi aveau fabrici si in Germania.

Referitor la videourile Panasonic nefolosite de mult timp, trebuie sa ai mare grija la vaselina neagra ce au folosit-o pt partile metalice, are prostul obicei sa se intareasca in timp si chiar daca nu e intarita, nu mai are proprietatile initiale si poate duce la uzura prematura.
Eu am inlocuit-o cu vaselina cu baza de litiu, asta cel putin stiu ca nu are moarte.
Apoi contactele position switch-ului e bine sa fie curatate, in timp la nefolosire se pot oxida.

Edited by muraru_dan, 02 November 2020 - 04:33.


#838
EmeraldCountryHouse

EmeraldCountryHouse

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,001
  • Înscris: 31.03.2018

View Postmuraru_dan, on 02 noiembrie 2020 - 04:27, said:


Referitor la videourile Panasonic nefolosite de mult timp, trebuie sa ai mare grija la vaselina neagra ce au folosit-o pt partile metalice, are prostul obicei sa se intareasca in timp si chiar daca nu e intarita, nu mai are proprietatile initiale si poate duce la uzura prematura.
Eu am inlocuit-o cu vaselina cu baza de litiu, asta cel putin stiu ca nu are moarte.
Apoi contactele position switch-ului e bine sa fie curatate, in timp la nefolosire se pot oxida.

Pai al meu VCR sta sub toate aparaturile astea "oldies but goldies" de cativa ani buni
Tu recomanzi sa il desfac si sa ii dau un curatenie generala inainte de al porni !?

#839
muraru_dan

muraru_dan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 807
  • Înscris: 23.06.2007
Fa o poza sa vedem si noi ce jucarii ai.

Legat de vaselina, da, cea neagra e Molytone, vizibila pe intreg transportul benzii, o vaselina foarte groasa ce are prostul obicei sa se intareasca fiind folosita preponderent la contactul metal/metal sau metal/plastic. Acum, depinde de mai multi factori cat de repede sau tarziu o face insa pe forumuri multi s-au plans de ea si in zilele noastre acest tip de vaselina nu mai este recomandat a fi folosit. Se foloseste Molykote cu ptfe ce au diferite culori, cea comuna fiind galbena. Eu nu am gasit decat in afara si la pret maricel, astfel ca am folosit vaselina cu litiu. Nu e asa groasa astfel incat trebuie sa-l ung mai des, dar macar partea de transport va fi lubrifiata cum trebuie.
Alt loc unde s-a folosit este la ansamblul rolei presoare, ce la fel poate sa se blocheze sau sa mearga mai greu, locul unde poate fi pbma este pe axul metalic pe care gliseaza tot ansamblul rolei. Ideal ar fi sa se curete si sa se unga si lagarele capstanului dar trebuie verificat manual daca se roteste usor sau nu.
Toate astea pot avea ca efect fortarea mecanismului si piesa care cedeaza este cuplajul ambreiajului motorului de antrenare. Nu e o piesa scumpa, inca se mai gaseste, e f usor de schimbat dar e mai bine sa previi decat sa iti fortezi de aiurea mecanismul.

Al meu aparat a stat pe tusa vre-o cativa ani, unchiul meu fiind in Germania iar aparatul l-am adus in Romania anul trecut dupa ce el a decedat. Vaselina neagra inca era acceptabila dar actionand manual mecanismul se simtea ca ghidajele benzii nu mai gliseaza asa usor. Dupa gresarea cu litiu, a fost o diferenta de la cer la pamant. Practic, nu trebuie sa simti absolut deloc nici un efort cand se actioneaza manual, totul trebuie sa se miste fara efort.
Desigur, cuplajul ambreiajului era crapat, de altfel o boala comuna a mecanismului K.
Comparativ cu mecanismul anterior G, unde riscai sa ti se strice vre-o roata dintata si sa iasa din aliniament, eu zic ca mecanismul K are punctul slab mai safe gandit, in cel mai rau caz aparatul nu va mai accepta caseta sau se va bloca des pt ca axul motorului va patina. Piesa am gasit-o pe Impel, PANASONIC MECHANISM 44 VDP-1434 si costa cativa dolari.

Alt lucru ce necesita atentie este position switch-ul ce se oxideaza. E mai greu de servisat, fiind capsulat dar se poate desface, trebuie slabit nutul axului si va iesi fara probleme. Din fericire axul nu e rotund, are o tesitura, astfel incat se va putea pune la punct usor fara batai de cap. Mie imi facea figuri, la rew, unde la capat de banda face si ff pt scurt timp, acolo era locul unde nu reusea de fiecare data, apoi random mai facea figuri si in operare. Doar o simpla curatare cu spray fara a-l desface amelioreaza din pbma insa nu o elimina complet, trebuie desfacut si curatat cu un betigas de urechi inmuiat in alcool izopropilic atata contactele cat si traseele.
Am gasit position switch-ul nou foarte greu, tocmai in Australia, m-a costat cu tot cu transport 250 lei. In Europa stocurile din pacate s-au terminat de cativa ani. Dar repet, se poate desface si curata fara pbme, eu m-am incumetat sa-l desfac doar dupa ce l-am cumparat pe cel nou, imi era frica sa nu stric axul la desfacere dar s-a dovedit ca nu e nici o pbma. Sa nu uit, trebuiesc curatate si cotactele exterioare.

Dar astea sunt lucrari de mentenanta ce trebuiesc efectuate la orice aparat ce a stat nefolosit mai mult timp.

Eu imi verific aparatele in functie de utilizare la cateva luni si mentin tot timpul totul lubrifiat cum trebuie dar atentie, nu trebuie exagerat, se zice ca e mai rau sa pui mai multa vaselina decat deloc, deci atentie cat folositi, sa nu apuce sa se prelinga pe unde nu trebuie. Desigur, vechea vaselina mai ales daca este de alt tip se va curata cat de mult posobil inainte de aplicarea alteia noi.

Uite aici un film cu servisarea mecanismului K.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/IHhfF8zCNT0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Service manualul se gaseste pe google, e din doua parti, pt aparat si mecanism separat.

Ce recomand la aparatele Panasonic in special dar e lucru valabil pt orice aparat indiferent ca e vcr, tv sau mai stiu eu ce, este sa se alimenteze pt 15 minute pe luna, eventual sa se introduca si o caseta. Sursele la Panasonic sunt in comutatie, si au multi condensatori electrolitici. Ce se intampla, in starea descarcat, electrolitul device acid, corodeaza pinii metalici si se va scurge putand duce la distrugerea pcb-ului. Nu va uitati doar dupa condensatori umflati, se umfla indeosebi cand opereaza la temperatura prea mare, ceea ce nu e cazul cand aparatul sta. Mai rar la HS1000, des la aparatele din anii 80 dar asa se mentin in forma condensatorii electrolitici. Daca se mai si foloseste pt cateva minute, prelungesti si viata curelelor.
Obligatoriu, daca se inlocuieste un condensator, este sa se foloseasca la temperatura corecta, pe multi am vazut ca folosesc condensatori de 85 de grade cand cei originali erau la 105. Vor ceda prematur.
Daca este un condensator smd, aveti grija sa folositi de calitate buna. Nu puneti tantal in locul celor smd in etajele de putere, daca peak curentul va fi depasit, pot exploda. Nu e nimic rau sa se puna un condensator throgh hole in locul unuia smd daca e posibil, chiar e recomandat daca spatiul permite (lipit pe suprafata normal). La sfarsti de 80 si anii 90, condensatorii smd au fost cei mai problematici, mare noroc ca nu au mai folosit in hs1000 modulele video din aparatele anterioare ce foloseau smd-uri, erau asa de pacatoase incat in unele cazuri placa pbc nu se mai putea salva.

Edited by muraru_dan, 03 November 2020 - 10:27.


#840
zmeulcelrau

zmeulcelrau

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 22.05.2004

View Postviceroy56, on 26 octombrie 2020 - 08:32, said:

Am avut eu un VCR Grundig VS-510 VPS. Ieri l-am dus la reciclare.
Avea VPS si chiar l-am folosit!
Inregistram Star Trek de pe canalele de satelit ale lui Berlusconi, prin anii '92-'93 si VPS-ul isi facea foarte bine treaba.
Avea telecomanda inteligenta, cu afisaj LCD.
Puteai sa programezi inregistrarea stand la masa in bucatarie si cand ajungeai in fata VCR-ului apasai doar un buton si telecomanda transmitea programarea catre VCR.

Iarta-ma daca pun intrbari indiscrete, dar de ce l-ai dus la reciclare, colegu? Daca puneai un anunt de vinzare sigur gaseai cumparator. Vezi bine, topicul acesta dovedeste ca mai exista inca destui pasionati de asa ceva. Cistigai si tu niste banuti acolo (de o ciunga, de un suc) si faceai fericit pe cineva.

#841
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,486
  • Înscris: 13.06.2004
Dar casete U-Matic low-band are cineva?    :)

#842
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,448
  • Înscris: 15.06.2007

View Postmuraru_dan, on 27 februarie 2020 - 20:59, said:

. Lg si Samsung produc pt mai toți ceilalti producători sticla core, respectivii producători fiind doar asamblori practic.

  

Asta inseamna globalizare..  majoritatea fabricilor imprastiate prin lume au ajuns sa fie doar niste "hale de asamblare" a sute de repere produse si aduse din alte colturi ale lumii.  De la pantofi, la haine, la telefoane mobile, jucarii pana la autoturisme.

Eu sunt curios unde sunt forjate pistoanele din motoarele dacia.. la noi sau in alta tara?


View Postviceroy56, on 26 octombrie 2020 - 08:32, said:

Am avut eu un VCR Grundig VS-510 VPS. Ieri l-am dus la reciclare.
Avea VPS si chiar l-am folosit!
Inregistram Star Trek de pe canalele de satelit ale lui Berlusconi, prin anii '92-'93 si VPS-ul isi facea foarte bine treaba.
Avea telecomanda inteligenta, cu afisaj LCD.
Puteai sa programezi inregistrarea stand la masa in bucatarie si cand ajungeai in fata VCR-ului apasai doar un buton si telecomanda transmitea programarea catre VCR.
ce insemna "VPS"?


View Postdjl, on 26 octombrie 2020 - 12:32, said:

Păi măi colegule, de ce ai făcut asta?   :(
La semnal dat de televiziune mă gĂąndeam și eu. Dar alor noștri nu le păsa de unele investiții. Și așa teletext aveau prea puține posturi.
ai nostri nu sunt capabili sa sincronizeze ora exacta la radio.
Sunt foarte rare posturile de radio care afiseaza numele emisiunii, sau nr de telefon (ca sa suni in emisiune de exemplu) , sau numele trupei si a melodiei difuzate la radio. Crezi ca a auzit Radio actualitati, europa fm, digi fm , guerrilla despre asa ceva? Pe naiba.  Nici macar radio satelit nu prea este la noi, sau digital ce sa mai zic.

Edited by tfmercedez, 08 December 2020 - 17:03.


#843
EmeraldCountryHouse

EmeraldCountryHouse

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,001
  • Înscris: 31.03.2018

View Postmuraru_dan, on 03 noiembrie 2020 - 10:22, said:

Fa o poza sa vedem si noi ce jucarii ai.


TVR International a facut zilele astea 25 de ani.
Mi-am amintit de casetele VHS inregistrate acuma 24 de ani,de pe satelitul de 16 grade est.
Am sa caut acele casete si atunci sper sa pornesc Panasonic-ul.

Trebuie sa il curat sau altceva,este riscul de a strica virgula capetele cu acele casete foarte vechi si statute in pod cativa ani buni !?

#844
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,486
  • Înscris: 13.06.2004
Dacă e praf, trebuie curăţate capetele. Casetele de bine să fie derulate cap-coadă. Sper că nu-s diferenţe mari de temperatură pe acolo, că riscă să se fi stricat benzile.
Ai tras doar de la TV.R. Internaţional sau şi de la alte posturi?    :huh:

#845
EmeraldCountryHouse

EmeraldCountryHouse

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,001
  • Înscris: 31.03.2018

View Postdjl, on 08 decembrie 2020 - 17:28, said:

Dacă e praf, trebuie curăţate capetele. Casetele de bine să fie derulate cap-coadă. Sper că nu-s diferenţe mari de temperatură pe acolo, că riscă să se fi stricat benzile.
Ai tras doar de la TV.R. Internaţional sau şi de la alte posturi? Posted Image

Am nunta pe casete de acuma cateva decenii si nu am avut "pasiunea" sa le pun sa ma uit la ele.

TVRi pe vremurile alea era ceva greu de prins,iti trebuia antena de 1,20 minimum...eu aveam una de 1.80 in fundul curtii.
Si in zilele de asta,tot la TVRi ne uitam in weekend...parca este mai dulce,prezinta realitatea de acasa mai acceptabila !

Aveam un receiver Echostar,o bijuterie,cred ca mai este inca undeva in pod !
Apoi,un receiver de la SKY UK,cu cartela,era ceva cu Videocrypt,nu prea mergea sa inregistrezi pe iesire...timpuri bune,zic eu !

Edited by EmeraldCountryHouse, 08 December 2020 - 17:50.


#846
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,486
  • Înscris: 13.06.2004
Dar TV.R. 1 sau 2 recepţionai?
Tare aş vrea reclame din anii '90...

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate