Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...
 Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 

"Mai corect"

- - - - -
  • Please log in to reply
82 replies to this topic

#55
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,660
  • Înscris: 30.10.2009

 cleopatra00, on 11 ianuarie 2014 - 21:58, said:

E mai corect să spunem cel mai exterior înveliș sau e incorect? Asta e întrebarea!
:D
Subtil, subtil...

Eu nu l-as folosi pentru ca invelis are sensul asta, de strat exterior insa fiecare decide in functie de eul liric (sau epic).

Edited by althea, 12 January 2014 - 09:05.


#56
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

 Rabbit, on 11 ianuarie 2014 - 21:22, said:

Am vrut să spun că sunt singurul judecător al creării propriilor opinii referitoare la afirmațiile cuiva. Dacă e să scoatem frazele din context ies frecvent niște absurdități, dar nu asta ie ideea.
Aha, ai vrut să spui asta dar ai spus altceva."i/am răspuns la ce ai spus. Cred ca ai nevoie de un purtator de cuvînt care sa știe să exprime ceea ce vrei tu sa spui.

 Rabbit, on 11 ianuarie 2014 - 21:51, said:

Am spus că în 99% din cazuri afirmațiile lui AdiJapan sunt respectabile, prin contrast cu argumentele tale etc, care mi se par inconsistente. Probabil pentru a evita repetiția nu am folosit mi se par și în celălalt caz, dar credeam că e evident. Cum puteam să spun că sunt respectabile fără drept de apel, la modul absolut, în condițiile în care respectabilitatea tocmai e pusă în discuție? Mai ales că am continuat: „Pentru mine există trei tipuri de opinii...”
Sînt în opinia ta respectabile, dar în a altora, nu.
Argumentele iei, ca și ale mele, au fost scrise pe scurt și au fost la obiect, adica nu a bătut cîmpii ca Japan, care  de multe ori ie alăturea cu drumul.

 cleopatra00, on 11 ianuarie 2014 - 21:58, said:

1(Nu am înțeles încă cine ie cel mai deștept de aici. Sau mai citit. Sau mai elevat în exprimare. Încă se dezbate. Așteptăm verdictul.

2)E mai corect să spunem cel mai exterior înveliș sau e incorect? Asta e întrebarea!
Vezi cine scrie pe lînga subiect, cine deturneaza subiectul.
Nu conteaza cine ie mai citit sau mai elevat în exprimare.Aici se cere rezolvarea unei probleme, deci daca cineva  arata o judecata buna dar se exprima sec, chiar brutal, nu va afecta prin aceasta calitatea rezultatului.Cineva se poate exprima elegant, dar dacă nu rezolvă problema, exprimarea aceea nu prea are valoare.
Deci poți să fii tobă de carte, dar daca tot deviezi subiectul, daca aduci false rezolvări de genul "e bine oricum, principalul e ca am ințeles ce se comunică", nu rezolvi nimic.
2) Da, asta ie întrebarea, numai că ie formulată greșit.Mai bine ieste așa:"E corect sa spunem cel mai exterior înveliș sau e incorect?".Răspuns: nu ie bine spus, pt ca învelisurile nu sînt interioare și exterioare, decît poate în exprimari poetice, adica putem spune în glumă că uneori femeile se învelesc interior cu cevaPosted Image , dar învelitorile sînt în exteriorul nostru de ex plapumă, pătură, haine...Deci înveliș exterior ie pleonasm și ie bine să îl evităm   așa cum evităm exprimări ca băiat tînăr, moș bătrîn sau babă bătrînă.

 Rabbit, on 11 ianuarie 2014 - 22:13, said:

Găina corectă face un ou pe zi sau la două zile?
Opiniile se formează sau se creează, sunt sinonime în contextul ăsta. Fuga la dexonline ca să verifici.
Într-adevăr, deciziile implică o analiză a situației, dar decizia de a-ți forma o părere nu e o decizie în adevăratul sens al cuvântului, ci un mecanism automat al creierului. Consideri că iei o decizie dacă „te decizi” că îți place o melodie sau „te decizi” că ți-e frig? Sau că rezonezi cu posturile cuiva?

Ca să înțelegi ce părere am eu despre discuția asta, imaginează-ți ce reacție ai avea la următorul dialog:
- Afară a nins.
- Deci a căzut zăpadă?
- Nu, ai înnebunit? Nu e pic de zăpadă, cum poate să cadă zăpadă după ce ninge? E doar omăt cât vezi cu ochii.
- Stai să mă uit și eu. Aha, e nea. Ai luat-o razna, nu mai recunoști neaua.
Aia nu ie "găină corectă". În acest caz ie folosit greșit cuvîntul corect.
Nu mai bate cîmpii , adică rămîi pe subiect.
...cu pstările, nu cu posturile.Postul Paștelui, post de santinelă, dar a posta- postare. O postare...două postări.
Dialogurile glumețe la nivel liceal nu mă interesează. Sînt și alăturea cu drumul.

 cleopatra00, on 11 ianuarie 2014 - 22:33, said:

Exact. Găina corectă și mintea dusă nu fac casă bună cu Literatorul. Doar impresii.
Adica dumnealui are mintea dusă? Întreb și ieu...

#57
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

 althea, on 10 ianuarie 2014 - 18:58, said:

Nu vreau sa spun ca m-a dezamagit insa ma uimeste exprimarea alambicata, oarecum nefireasca, pe care o are si mi-e greu sa il urmaresc. In plus nu sunt lamurita de ce uneori scoate din context  ce vrea sa combata; la multe paragrafe pe care mi le-a citat as fi putut spune Hei, n-am zis (doar) asta
Îmi pare rău, nu am nici o intenție să vorbesc alambicat, dimpotrivă, vreau să fiu înțeles cît mai ușor și bine. Necazul pe forum e că de obicei nu știu cu cine am de a face și deci nu-mi dau seama ce terminologie și ce informații cunoaște interlocutorul.

Nu știu ce am scos din context. Bănuiesc că era ceva din discuția cu soluția și cu rezolvarea (diferența nu e atît de mare între cele două, deci mi se pare o exagerare să spuneți că am scos din context, dacă despre asta era vorba). Cînd există probleme de comunicare de vină poate fi atît emițătorul cît și receptorul (sau amîndoi). Putem să ne întoarcem șă să vedem ce nu a funcționat în comunicare, dacă doriți.

 althea, on 10 ianuarie 2014 - 18:58, said:

Ai sa vezi ca o sa recunoasca faptul ca a gresit cand a scris

Quote

astfel dacă spun că ceva e mai exterior decît altceva comit un pleonasm.
Așa spune Gramatica Academiei, după cum am mai spus o dată în lista aceea de adjective care nu pot avea grade de comparație (cazul 3 din lista mea). Adjective precum interior, exterior, inferior, superior, posterior, anterior, ulterior etc. sînt la origine niște comparative și și-au păstrat pînă azi sensul sau măcar nuanța de comparativ, deci dacă le punem încă o dată la comparativ săvîrșim un pleonasm. Așa spun lingviștii, iar eu sînt în mare măsură de acord. De exemplu, dacă spui că un produs are o calitate mai superioară decît altul exprimarea e pleonastică. Cred că sînteți de acord și dumneavoastră.

Atîta doar că povestea nu se termină aici. Sensurile cuvintelor evoluează în timp. Părerea mea e că exterior a căpătat o nuanță care s-a îndepărtat de sensul etimologic și s-a apropiat de una de care acceptă gradele de comparație. De aceea îmi permit să spun o orbită mai exterioară, cu sensul „o orbită aflată mai în afară”. Pentru comparație, o orbită exterioară înseamnă „o orbită aflată în afară”. După cum vedeți uzul meu este consecvent și îmi permite să exprim și poziția absolută și cea relativă a unei orbite folosind în ambele cazuri adjectivul exterior. Altfel spus, etimologia nu mă împiedică să vorbesc, ca pe alții.

Florincroitoru a înțeles prost ce am spus. El are deja celebrul prost obicei de a citi în diagonală (nu e doar concluzia mea, ci a recunoscut și el însuși). El crede că aș fi spus că sensul lui exterior din latină a rămas și în română neschimbat, cînd eu de fapt spusesem exact pe dos. Dar e inutil să-i mai explic, pentru că în mod garantat va înțelege din nou greșit, și tot așa. Am încercat deja de nenumărate ori și m-am învățat minte. Omul ăsta nu pricepe.

Și același florincroitoru a înțeles prost și chestia cu asteroizii, dar de data asta probabil e și din cauză că nu știe cum e treaba cu Sistemul Solar (dar nu contează, el se bagă și așa). Zice florincroitoru: „Orbita lui Jupiter ieste în jurul Soarelui.Orbita asteroizilor ieste în jurul lui Jupiter.Deci orbita planetei nu ieste exterioară centurii ci ieste o altă orbită în alt plan.” Am încheiat citatul, plin de prostii. Care va să zică după el asteroizii sînt sateliții lui Jupiter sau cam așa ceva. Iarăși, e inutil să-i explic, pentru că e improbabil să înțeleagă la felul cum citește el mereu din doi în doi.

Apoi florincroitoru vrea să dau un răspuns categoric la întrebare, dacă e bine spus mai corect sau nu. Și eu aș vrea să dau un răspuns categoric, concis și ușor de înțeles. Dar realitatea rar e concisă și categorică și simplă. De obicei realitatea e mai degrabă de genul „dacă și cu parcă”, chiar dacă nu ne place. În plus eu nu suport ideea de a da verdicte, ca florincroitoru, fără să explic de ce e așa și nu altfel. El poate, bravo lui. Într-un fel îl invidiez, pentru că e plin de convingeri rigide, care îi simplifică viața.

 althea, on 10 ianuarie 2014 - 20:02, said:

E o exprimare construita pentru a impresiona, poate fi o tactica din categoria Daca nu ii poti lamuri, zapaceste-i. Sau betie de cuvinte - vezi unii critici literari.
Hai să ne lămurim. Spuneți-mi dumneavoastră care e diferența de sens dintre următoarele două exprimări:

- învelișul exterior al oului
- ultimul înveliș exterior al oului

Mă interesează dacă a doua exprimare aduce vreo informație în plus. Părerea mea este că nu aduce. Cînd spun învelișul exterior mă refer deja la stratul cel mai din afară, deci nu mai adaug nimic dacă spun și ultimul. Dar poate avem percepții diferite asupra sensurilor cuvintelor, de aceea vă întreb și cum percepeți dumneavoastră lucrurile.

Și dacă și din punctul dumneavoastră de vedere cele două exprimări au același conținut informațional, atunci concluzia este că a doua conține un pleonasm: cuvîntul ultimul e în plus.

#58
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

 florincroitoru, on 11 ianuarie 2014 - 19:01, said:

Inconsistente argumente la mine, la althea şi la alţii de ex la cei care au făcut Dexul, unde nu apare MAI CORECT.
Din curiozitate, pentru că afirmația asta mi s-a părut hazardată, am verificat dacă sintagma mai corect apare sau nu în DEX. Și, ce să vezi, ea chiar apare, de mai multe ori:

- dictare --- Lucrare școlară de control, care constă în reproducerea cât mai corectă în scris a unui text dictat.
- etimologism --- Tendință de a reforma limba literară, apropiind forma actuală a cuvintelor de o formă mai veche a ei, pretinsă a fi mai corectă.
- literar --- Limbă literară = aspectul cel mai corect al limbii naționale, produs al unei continue prelucrări a limbii din partea scriitorilor, a publiciștilor, a oamenilor de știință etc. și constituind o sinteză a posibilităților de exprimare ale limbii întregului popor la un moment dat.
- redefini --- A defini din nou, mai corect, mai exact; a reveni asupra unei definiții anterioare.
- redefinit --- Care a fost definit din nou (mai corect, mai exact).
- stiliza --- A da unui text o formă mai corectă, mai îngrijită.
- stilizat --- (Despre texte) Care a fost supus unei revizii pentru a căpăta un aspect mai corect, mai îngrijit.

Avem aici și variante cu corect ca adjectiv, și ca adverb. E și comparativul, și superlativul. De toate pentru toate gusturile. Am limitat căutarea la DEX, ediția din 1998, dar sintagma există și în alte dicționare (NODEX, DN, MDN, DTM, Scriban, DER), semn că nu numai autorii DEX-ului o consideră acceptabilă, ci lingviștii în general.

Așadar afirmația lui florincroitoru s-a dovedit a fi falsă.

#59
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Mă aşteptam ieu că vine Japan cu o critică devastatoare.Dacă spun ceva exact tu vei spune mai exact şi de-aş fi un uriaş tu vei fi mai uriaş
învelişul exterior al oului...Ieu întreb: care ie învelişul interior al oului? Oul nu ie un produs ambalat, de ex o ciocolată care să aibă un înveliş de staniol plus unul de hîrtie.
Ieu nu ştiu care ie treaba cu sistemul solar.Învăţ de la tine că sînt planete exterioare şi planete interioare...Posted Image În sistemul solar toate planetele nu pot fi decît în interiorul sistemului, că dacă ar fi în exteriorul lui nu s-ar roti în jurul Soarelui, adică nu ar fi în sistem.Aici ie vorba de o traducere greşită din engleză. Nu pricep ieu prost ci te exprimi tu prost şi girezi exprimări proaste numai pt faptul că iele au fost folosite de nişte pseudointelectuali care au transpus rău exprimări englezeşti.Poate asta merge în engleză; nu ştiu. În romîneşte nu merge decît la nivel de semiintelectual.
„Orbita lui Jupiter ieste în jurul Soarelui.Orbita asteroizilor ieste în jurul lui Jupiter.Deci orbita planetei nu ieste exterioară centurii ci ieste o altă orbită în alt plan.” Am încheiat citatul, plin de prostii.
Diagnostic: ieşti MAI LIPSIT DE MANIERE decît de obicei.Posted Image Ca să spui că orbita lui Jupiter ie exterioară orbitei de asteroizi din jurul planetei nu ie decît un nonsens pt că orbita planetei ie în jurul Soarelui, deci ie vorba de altă orbită .La fel cu orbita Lunii. Luna are orbită în jurul Pămîntului. Pămîntul are orbită în jurul Soarelui, deci nu putem spune că orbita Pămîntului ieste exterioară orbitei Lunii.Adică ie vorba de două orbite diferite în două planuri diferite. Asta nu ie decît o mică chestiune de logică pe care văd că nu o pricepi dar mă faci pe mine prost.
Iar ai vrut să mă faci praf şi iar m-ai făcut să rîd. Mai depune efort; poate mă faci MAI PRAF.Posted Image

 AdiJapan, on 13 ianuarie 2014 - 12:39, said:

- literar --- Limbă literară = aspectul cel mai corect al limbii naționale, produs al unei continue prelucrări a limbii din partea scriitorilor, a publiciștilor, a oamenilor de știință etc. și constituind o sinteză a posibilităților de exprimare ale limbii întregului popor la un moment dat.
- redefini --- A defini din nou, mai corect, mai exact; a reveni asupra unei definiții anterioare.
- redefinit --- Care a fost definit din nou (mai corect, mai exact).
- stiliza --- A da unui text o formă mai corectă, mai îngrijită.
- stilizat --- (Despre texte) Care a fost supus unei revizii pentru a căpăta un aspect mai corect, mai îngrijit.
Definiţiile de mai sus sînt eronate:
Limba literară nu ieste aspectul cel mai corect (corect) al limbii naţionale. Asta pt că toate graiurile romîneşti sînt corecte. Nu putem spune că un oltean care se exprimă în graiul lui nu vorbeşte bine romîneşte. Mioriţa nu ie în limba literară. dacă vreun academician o repovesteşte în limba literară nu cred că Mioriţa va căpăta vreun aspect MAI CORECT(mai bun).
-a redefini înseamnă a defini din nou, indiferent dacă definiţia ie mai bună sau mai rea decît cea precedentă.
-a stiliza înseamnă a da o formă mai frumoasă, mai plăcută, unui obiect sau unui text, nu MAI CORECTĂ (corectă).

#60
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006
Rămîne cum am stabilit: florincroitoru nu pricepe și pace. Chestia cu asteroizii a făcut-o mai praf (!) decît data trecută, cînd măcar mai era puțin ambiguă și mai rămăsese loc de întors. Nu, acum e clar: în imaginația lui asteroizii se rotesc în jurul lui Jupiter așa cum se rotește Luna în jurul Pă mîntului.

Iar minciuna cu DEX-ul a rezolvat-o rapid: acum nu mai zice că exprimarea "mai corect" nu există în DEX (de, nu mai poate), ci doar că e greșită.

Aia cu planetele interioare și exterioare n-am zis-o eu (se poate verifica). Dar e bine spusă. Planetele din Sistemul Solar chiar se clasiifică în 4 interioare și 4 exterioare, după compoziție și mărime. Nu înseamnă că alea 4 exterioare ar fi în afara Sistemului Solar (!?), ci doar că sînt "mai înspre afară" decît cele interoare. Iată deci că"exterior" a păstrat în unele situații nuanța de comparativ.

#61
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Nu mai pune semnul exclamarii.Tu ai scris mai demult ca expresia mai praf e corecta.Dupa ce m-ai enervat cu naivitatea asta vii sa arati cu acel semn ca eu ma exprim asa?
Acolo era vorba de centura de asteroizi din jurul lui Jupiter, deci asa cum Luna se roteste in jurul Pamintului..Asa scris acolo.
Zic acum: daca ai sa cauti in Dex "mai corect" nu apare nici un rezultat.
Nu ma intereseaza cine a zis despre planetele interioare si exterioare" a zis prost. Nu se clasifica asa. Sin clasificate ACUM asa de unii care copiaza aiurea expresii din engleza.
Planetele din Sistemul Solar chiar se clasiifică în 4 interioare și 4 exterioare, după compoziție și mărime.
Daca vorbim de interior si exterior, asta e dupa pozitie , nu dupa marime si compozitie!
Ba da, exterior sistemului inseamna pe romineste in afara lui! Tu nu pricepi bine nici vorbele.

Nici nu ai observat ca definitiile postate de tine sint gresite.
Nu mai face aici pe priceputul, ca nu esti.

#62
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

 florincroitoru, on 14 ianuarie 2014 - 13:50, said:

Acolo era vorba de centura de asteroizi din jurul lui Jupiter, deci asa cum Luna se roteste in jurul Pamintului..Asa scris acolo.
Nu există asteroizi care se învîrtesc în jurul lui Jupiter cum se învîrtește Luna în jurul Pămîntului. Dacă ar exista s-ar numi sateliți ai lui Jupiter, nu asteroizi. Verificați-vă cunoștințele și nu mai repetați prostii. Ar fi fost normal ca atunci cînd v-am făcut observația prima dată să vă duceți și să vedeți care-i treaba cu asteroizi ăștia. Dar nu, dumneavoastră aveți convingeri solide. Foarte bine, rămîneți cu ele solide și proaste.

 florincroitoru, on 14 ianuarie 2014 - 13:50, said:

Zic acum: daca ai sa cauti in Dex "mai corect" nu apare nici un rezultat.
Eu am căutat și am găsit 7 bucăți. Le-ați văzut cu ochii dumneavoastră și puteți verifica la cuvintele acelea că definițiile pe care le-am dat eu aici există în forma respectivă. Sigur, ca să le găsești trebuie să știi să cauți. Doar nu credeți că m-am dus la DEX-ul de hîrtie și l-am citit pe tot ca să le găsesc. Nu, tot la dexonline le-am găsit.

 florincroitoru, on 14 ianuarie 2014 - 13:50, said:

Nu ma intereseaza cine a zis despre planetele interioare si exterioare" a zis prost. Nu se clasifica asa. Sin clasificate ACUM asa de unii care copiaza aiurea expresii din engleza.
Nu era vorba de cine a zis prima dată în română, ci de cine a adus vorba de ele în discuția asta. Mi-ați reproșat așa: „Învăţ de la tine că sînt planete exterioare şi planete interioare...”. După care v-ați rostogolit de rîs. Nu, nu de la mine ați aflat, ci de la althea, în mesajul ăsta.

 florincroitoru, on 14 ianuarie 2014 - 13:50, said:

Planetele din Sistemul Solar chiar se clasiifică în 4 interioare și 4 exterioare, după compoziție și mărime.
Daca vorbim de interior si exterior, asta e dupa pozitie , nu dupa marime si compozitie!
Ba da, exterior sistemului inseamna pe romineste in afara lui! Tu nu pricepi bine nici vorbele.
Abordați lucrurile bovin și le înțelegeți iar prost. Planetele s-au împărțit după compoziție și mărime, dar una din denumirile folosite pentru clasificare este aceea de planete interioare și planete exterioare, pentru că planetele telurice și mici se întîmplă să fie mai aproape de Soare decît cele mari și gazoase. Chiar mă credeți atît de tîmpit să confund poziția cu mărimea?

Nu, n-am zis planetă exterioară sistemului, ci planetă exterioară a sistemului. Nu-mi mai puneți vorbe în gură. Mă descurc și singur, mersi frumos.

 florincroitoru, on 14 ianuarie 2014 - 13:50, said:

Nici nu ai observat ca definitiile postate de tine sint gresite.
Dacă mă uit în gura dumneavoastră probabil tot DEX-ul e greșit. Desigur, dumneavoastră sînteți mult mai capabil decît lexicografii DEX-ului și ai celorlalte dicționare să dați cele mai bune definiții posibile.

Dar hai să zicem, de dragul argumentului, că acele șapte definiții sînt toate greșite. Fie și-un lup mîncat de-o oaie. Asta tot nu înseamnă că ați avut dreptate cînd ați spus că în DEX nu există sintagma mai corect. Eu pentru asta am copiat aici definițiile, ca să vedeți că v-ați înșelat. (Puteam să pun pariu că nu vă veți cere scuze pentru neadevărul pe care l-ați spus. Nu v-a permis orgoliul.)

 florincroitoru, on 14 ianuarie 2014 - 13:50, said:

Nu mai face aici pe priceputul, ca nu esti.
Așa e, nu sînt. Dumneavoastră mă tot lăudați că sînt citit, știu multe (dar nu mult), că sînt savant etc. Eu nu mă cred nici citit, nici savant, și nici vorbă să mă laud. Impresia că aș face-o pe priceputul vă aparține.

#63
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Nu stiu daca exista sau nu. In textul acela scria ca exista.
Prostii repeti tu.caut textul si il pun aici.
In Dex se cauta la definitii, nu la cum sint exprimate unele definitii.
Abordați lucrurile bovin și le înțelegeți iar prost.Sint ciurios daca in urma raportului pe care il voi face moderatoarea va lua aceleasi masuri pe care le-a luat impotriva mea. Inceteaza cu badarania.
Dupa compozitie si marime nu se pot imparti in interioare si exterioare.Logica iti e straina.
planetă exterioară sistemului, ci planetă exterioară a sistemului.
Extraordinar! Si nu se intelege ce am scris. Importanta e comunicarea,nu? Nu confunzi pozitia cu marimea.Nu pricepi textul.
Nu am spus eu vreodata ca intreg textul ar fi gresit ci ca are unele greseli, lucru spus si de tine.
hai nu mai face pe spiruitualul aici. Definitiile alea sint clar eronate.Daca nici asta nu vezi inseamna ca esti la un nivel extrem de jos.
Cistigi pariul pt ca nu am de ce sa imi cer eu scuze.
Lasa falsa modestie. Esti obraznic si plictisitor. E constatare.Nu intentionez sa te jignesc.

#64
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

 AdiJapan, on 10 ianuarie 2014 - 03:08, said:


Întrebarea care rămîne este dacă corect intră în vreuna din categoriile de mai sus. Singurul loc unde s-ar potrivi ar fi a doua, la adjectivele care denumesc însușiri negradabile. Ce spun eu este că plasarea lui în acea categorie depinde de context, de sensul concret cu care îl folosim.

Dar s-ar putea ca între noi doi să fie și o diferență de atitudine față de limitele în care se poate manifesta limba. Eu sînt ceva mai îngăduitor. De exemplu eu accept ca adjectivul exterior să fie folosit cu grad de comparație în anumite contexte: planeta cea mai exterioară a Sistemului Solar, învelișul cel mai exterior al planetei etc. Asta pentru că aici pentru mine exterior înseamnă „în afară”, nu „mai în afară” și nici „cel mai din afară”. (Sigur, în contextul comerț exterior nu merg gradele de comparație, pentru că acolo adjectivul este unul categorial.) Probabil o armată întreagă de profesori de română ar face mutre acre auzind exprimări ca cel mai exterior, indiferent de context. Dar pentru mine important e să exprim ideea într-un mod care să fie simultan fidel și economic.

Uite un exemplu simplu: M mere identice costă împreună L lei. Cît costă un măr? Soluția pe care o dau elevii este L/M și în cazul general funcționează. O soluție mai riguroasă este că un măr costă L/M cu condiția ca M să nu fie zero. O soluție și mai riguroasă e să spui că un măr costă L/M dacă M nu e zero, că prețul nu se poate determina dacă și M și L sînt zero și că problema e imposibilă dacă M e zero iar L nu.
Pt el aici exterior înseamna in afara. Deci e in afara sistemului. dar mai exterior nu inseamna mai in afara pt el.Poftim logica! Colegul lui de suferinta, Rabbit, i-a dat like pt adinca cugetare.
Problema cu merele: un măr costă un leu. Cit costa 7 mere? Raspuns: 7 lei. E solutia corecta.pai, acu stai sa vezi ca Japan gaseste una MAI corecta dupa ce a fost gasita cea corecta.Adica daca nu avem nici un mar nu putem determina pretul...Ei, v-a trecut prin minte o asemenea chestie geniala?Posted Image

 AdiJapan, on 13 ianuarie 2014 - 12:39, said:

- redefini --- A defini din nou, mai corect, mai exact; a reveni asupra unei definiții anterioare.
- redefinit --- Care a fost definit din nou (mai corect, mai exact).
Așadar afirmația lui florincroitoru s-a dovedit a fi falsă.
Si daca noua definitie e mai proasta ca prima nu inseamna ca e redefinita? Ba, da...deci definitia de mai sus este gresita.
Nu stiu cine a dat acele definitii, dar stiu ca ele sint chiar neghioabe.Japan nu isi da seama.

#65
eugenrau

eugenrau

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 465
  • Înscris: 27.02.2008
corect,exact, cinstit, just, punctual, sincer, adevărat sânt situaţii ideale.
În practică şi viaţa de toate zilele intenţionat sau nu de multe ori nu apare decât extrem de rar suprapunerea peste situaţia ideală.
De cele mai multe ori se reuşeşte sau face chiar intenţionat o apropiere mai mare sau mai mică sau chiar îndepărtare faţă de acest punct ideal.
Pentru a explicita apropierea mică sau îndepărtarea de acest punct se aplică adjective suplimentare.
Apoi foarte corect se foloseşte doar ca şi confirmare a faptului că ceva este întradevăr corect.

#66
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

 florincroitoru, on 14 ianuarie 2014 - 18:09, said:

Sint ciurios daca in urma raportului pe care il voi face moderatoarea va lua aceleasi masuri pe care le-a luat impotriva mea. Inceteaza cu badarania.
Dumneavoastră sînteți bădăran de mai multe ori în fiecare mesaj. Dar nu vă dați seama. În schimb cînd eu vă critic afirmațiile sau acțiunile (nu persoana) strigați ca din gură de șarpe.

 florincroitoru, on 14 ianuarie 2014 - 18:09, said:

Nu stiu daca exista sau nu. In textul acela scria ca exista.
Vă rog, arătați-mi unde scrie că există asteroizi care se învîrtesc în jurul lui Jupiter.

 florincroitoru, on 14 ianuarie 2014 - 18:09, said:

In Dex se cauta la definitii, nu la cum sint exprimate unele definitii.
Ați spus că în DEX nu există mai corect? Ați spus. V-am arătat că e fals? V-am arătat. La definiția lui corect n-o fi existînd sintagma mai corect, așa cum nici la definiția adjectivelor frumos, lung etc. nu apar sintagmele mai frumos, mai lung etc. Dar în alte părți din dicționar mai corect apare de mai multe ori, semn că pentru autorii dicționarelor corect are grade de comparație. Nici nu are relevanță dacă acele definiții sînt greșite sau nu din punct de vedere semantic.

 florincroitoru, on 14 ianuarie 2014 - 18:09, said:

Dupa compozitie si marime nu se pot imparti in interioare si exterioare.Logica iti e straina.
Ei, uite că nu numai că se pot împărți, dar chiar s-au împărțit.

Iar „logica îți e străină” este un atac direct la persoana mea, pentru că spune ceva despre însușirile mele, nu despre ce am spus sau făcut eu.

 florincroitoru, on 14 ianuarie 2014 - 18:09, said:

planetă exterioară sistemului, ci planetă exterioară a sistemului.
Extraordinar! Si nu se intelege ce am scris. Importanta e comunicarea,nu?
Ba se înțelege, dar se înțelege altceva. Ambele formule sînt posibile, dar înseamnă lucruri diferite. Dacă le amestecați afectați comunicarea. Eu n-am vorbit niciodată aici de planete exterioare Sistemului Solar (adică planete din alte sisteme sau planete ca zboară liber prin univers). Am vorbit de planetele exterioare ale Sistemului Solar (adică cele patru planete gazoase).

 florincroitoru, on 14 ianuarie 2014 - 18:09, said:

Daca nici asta nu vezi inseamna ca esti la un nivel extrem de jos.
Atac la persoană.

 florincroitoru, on 14 ianuarie 2014 - 18:09, said:

Esti obraznic si plictisitor. E constatare.Nu intentionez sa te jignesc.
Atac la persoană.

 florincroitoru, on 14 ianuarie 2014 - 18:54, said:

Pt el aici exterior înseamna in afara. Deci e in afara sistemului. dar mai exterior nu inseamna mai in afara pt el.Poftim logica!
Acolo l-am folosit pe în afară cu sensul „înspre afară, la margine”.

Să vă ferească Dumnezeu să mă apuc eu să vă critic exprimarea bob cu bob. S-ar alege praful din tot ce spuneți. Dar, cum ziceam, importantă e comunicarea. De aceea vă trec cu vederea toate idiosincraziile și încerc să ghicesc ce ați vrut de fapt să spuneți.

 florincroitoru, on 14 ianuarie 2014 - 18:54, said:

Problema cu merele: un măr costă un leu. Cit costa 7 mere? Raspuns: 7 lei. E solutia corecta.pai, acu stai sa vezi ca Japan gaseste una MAI corecta dupa ce a fost gasita cea corecta.Adica daca nu avem nici un mar nu putem determina pretul...Ei, v-a trecut prin minte o asemenea chestie geniala?
Offf... N-ați înțeles problema cu merele. Mai citiți-o o dată. M-am plictisit eu tot spunîndu-vă să citiți încă o dată una și alta. Mă întreb de ce nu citiți cum trebuie de la bun început. Ați face economie de efort.

 florincroitoru, on 14 ianuarie 2014 - 18:54, said:

Si daca noua definitie e mai proasta ca prima nu inseamna ca e redefinita? Ba, da...deci definitia de mai sus este gresita.
Nu stiu cine a dat acele definitii, dar stiu ca ele sint chiar neghioabe.Japan nu isi da seama.
În general intenția cu care facem o redefinire e aceea de a obține o definiție mai bună. Dar să zicem că precizarea „mai corect, mai exact” e inutilă sau nu întotdeauna valabilă. Asta nu înseamnă totuși că definițiile acelea sînt greșite sau „chiar neghioabe”. Și oricum nu despre semantica acelor șapte cuvinte discutăm aici, ci despre sintagma mai corect.

#67
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
hai ca esti din cale afara de obraznic si de mincinos. Minti sfruntat. M-ai jignit fara ca eu sa te fi jignit, numindu-ma prost si acum tot tu ma numesti badaran. E culmea !
dac vrei sa discuti cu mine lasa dracii si nu mai juca pe aici tontoroiul tremurind de nervi. Ma plictisesc indivizii agresivi.mai bine consuma-ti energia ca sa scrii cu nerv nu sa scrii nervos.
japan este un individ care cauta cearta, face afirmatii aiurea (de ex ca eu nu am inteles problema cu merele), scrie chestii de trei lulele pe care le prezinta ca fiind de mare importanta si talmaceste spusele interlocutorului cautind sa arate ca acesta nu scrie pe subiect, ca e rau intentionat, ca habar nu are ce vorbeste in contrast cu el, Japan, care desigur are dreptate.In postarea de mai sus el nu face decit sa complice lucrurile cu cereri  pe un ton agresiv.Vrea sa ii demonstrez ca am priceput "greaua" problema cu merele. El afirma ca nici asta nu pricep eu.
Nici nu mai pot lua din urma sa ii arat ca nu e cum spune el.Ar trebui sa scriu mai mult de o pagina format A4 plus o pagina de citate. Desigur ar veni cu obiectii gramada si nu ar recunoaste.
Sincer sa fiu nu e un individ cu care sa merite sa discuti.Eu insa am uneori placerea sa arat ca astfel de indivizi inchipuiti nu sint nici pe departe ceea ce par a fi.Japan nu e decit un mic circotas care a citit mult dar degeaba.

 AdiJapan, on 10 ianuarie 2014 - 03:08, said:

Uite un exemplu simplu: M mere identice costă împreună L lei. Cît costă un măr? Soluția pe care o dau elevii este L/M și în cazul general funcționează. O soluție mai riguroasă este că un măr costă L/M cu condiția ca M să nu fie zero. O soluție și mai riguroasă e să spui că un măr costă L/M dacă M nu e zero, că prețul nu se poate determina dacă și M și L sînt zero și că problema e imposibilă dacă M e zero iar L nu.
Problema cu merele. Japan se ofuscheaza pt ca eu nu as fi inteles-o. Am zis ca raspunsul, adica rezovarea corecta este: un leu. Japan zice ca ar fi o solutie "si mai riguroasa": "să spui că un măr costă L/M dacă M nu e zero, că prețul nu se poate determina dacă și M și L sînt zero și că problema e imposibilă dacă M e zero iar L nu." (incheiat citat)
Pt cine nu pricepe ca Japan propune o solutie comica eu nu am sa explic. Se vede usor de la prima vedere. Solutia lui nu este mai corecta sau mai riguroasa.Dealtfel aceste exprimari sint pretioase si eronate. Solutia lui e comica.Cine nu pricepe nu o sa priceapa nici cu explicatii.

 althea, on 08 ianuarie 2014 - 15:15, said:

AdiJapan, AdiJapan!!! Sper sa vezi topicul, mie imi pari cel mai bun pe aria asta.
Si acum, dupa aceasta experienta cu A Japan, el ramine tot cel mai bun de pe aceasta arie?

Edited by florincroitoru, 15 January 2014 - 10:04.


#68
Cleopatra-

Cleopatra-

    Fleur-Noire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,592
  • Înscris: 12.04.2009
Lectură obligatorie: Ursul păcălit de vulpe, de Ion Creangă.

#69
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

 AdiJapan, on 10 ianuarie 2014 - 03:08, said:

Dar s-ar putea ca între noi doi să fie și o diferență de atitudine față de limitele în care se poate manifesta limba. Eu sînt ceva mai îngăduitor. De exemplu eu accept ca adjectivul exterior să fie folosit cu grad de comparație în anumite contexte: planeta cea mai exterioară a Sistemului Solar, învelișul cel mai exterior al planetei etc. Asta pentru că aici pentru mine exterior înseamnă „în afară”, nu „mai în afară” și nici „cel mai din afară”. (Sigur, în contextul comerț exterior nu merg gradele de comparație, pentru că acolo adjectivul este unul categorial.) Probabil o armată întreagă de profesori de română ar face mutre acre auzind exprimări ca cel mai exterior, indiferent de context. Dar pentru mine important e să exprim ideea într-un mod care să fie simultan fidel și economic.
Planeta cea mai indepartata de Soare....asa se exprima astronomii romini.dar unii jurnalisti cam prosti si cam inculti au tradus cum au stiut ei articole din presa scrisa in limba engleza. "Mai exterior" nu e decit un idiotism, la fel ca "mai interior".
Zice Japan ca pt el important e sa exprimam ideea in mod fidel si economic. Exprimat asa nu e deloc fidel pt ca exterior inseamna afara, in acest caz in afara sistemului solar. Toate planetele fac parte din sistemul solar deci nu port fi decit in interiorul lui, asa ca nu se poate spune "planeta cea mai exterioara"
Intelege cineva ce spun eu? Poate plictisesc pe forumisti.In acest caz nu mai are rost sa scriu. Eu nu scriu pt Japan.

 cleopatra00, on 15 ianuarie 2014 - 10:18, said:

Lectură obligatorie: Ursul păcălit de vulpe, de Ion Creangă.
Cine e ursul si cine e vulpea?

#70
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006
Și astfel ajung iarăși, pentru a nu știu cîta oară, la concluzia că nu merită să vorbesc cu florincroitoru. Nu mă mai învăț minte. Nu știu cum se face că mereu apare în mine speranța că voi reuși cîndva să vorbesc și pe înțelesul lui. Se pare că nu pot. Desigur, în parte trebuie să fie și vina mea. Dar cineva de vîrsta lui florincroitoru care citește de mai multe ori problema cu merele și vine cu răspunsul „un leu”, deși are deja soluția în față, după părerea mea e cu totul irecuperabil. Hai că la asteroizi o fi prea complicat, prea mult de citit. Și cu comparativele și superlativele o fi greu. Dar dacă și la împărțiri are greutăți...

#71
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Deci sintem de acord aici.Si eu zic ca nu merita sa discut eu cu tine.Discut numai asa de dragul de a arata ca de fapt esti nepriceput insa dai impresia de foarte priceput.
sa vorbesti tu pe intelesul meu.....ha-ha-ha...Marele savant ii explica bietului muritor de rind ca o planeta din sistemul solar poate fi exterioara si alta interioara. Mor de ris!Asa mi-a mai explicat odata demult marele savant Japan ca e corect sa spui  pe romineste ca Nelu e mai praf decit Gigi la geografie.
7 mere costa 7 lei. Cit costa un mar? Eu raspund: un leu. Japan zice:"Dar cineva de vîrsta lui florincroitoru care citește de mai multe ori problema cu merele și vine cu răspunsul „un leu”, deși are deja soluția în față, după părerea mea e cu totul irecuperabil." Deci zice ca nu asta e solutia.Si care e solutia? Intreb pe forumisti nu pe Japan.Nu costa un mar un leu?Trebuie sa punem si problema ca daca nu avem nici un leu si nici un mar? Asat e ipoteza de om prost si dement.In problema e dat clar Avem 7 mere care au costat 7 lei. Deci nu exista alternativa ca M=0 sau L=0, adica nu avem nici mere nici lei.Cica mi-e greu mie cu impartirile. Nu e in stare decit de flame acest om si de debitat aiureli  pompoase si complicate cu aerul ca e mare cunoscator.
Cica la asteroizi o fi complicat.In text scria asa, ca asteroizii sint in planul orbitei acelei planete.Eu am spus ca nu se poate pt ca orbita planetei e in jurul Soarelui, iar daca e vorba de asteroizi ai acelei planete atunci ei se invirt in jurul ei. Acum japan dupa ce  a dat cu nasul prin cioclopedie ma ia la rost sa ii demonstrez ca Jupiter are centura de asteroizi. O aiureala de-a lui Japan pt ca eu am comentat ce scria in acel text, atit! Dealtfel l-am cautat si nu il mai vad.
Mie mi-e greu si cu "comparativele si cu superlativele". Nu pricep ca "mai exterior" e spus corect. "Mai corect, mai exact" ar fi si ele corecte. Mai sint si profesorii de romina, lingvistii, care si ei sint cam batuti in cap ca si mine de nu pricep ca "mai exterior" e corect spus.
Japan a spus altadata ca si "mai praf" e bine spus, de ex: " Gigi e praf la istorie, iar Nelu e si mai praf."

#72
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006
După cum ziceam: irecuperabil. A copiat cu mîna lui textul problemei, semn că probabil l-a și citit. Dar de rezolvat a rezolvat o altă problemă, una cu 7 mere și 7 lei, deși în enunțul dat nu exista nici un 7. Existau doar două simboluri, M și L.

Dar deja discuția nu mai e despre mai corect. Cu florincroitoru a ajuns acolo unde era de așteptat: în bălării.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate