Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

"Mai corect"

- - - - -
  • Please log in to reply
82 replies to this topic

#37
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,658
  • Înscris: 30.10.2009
Scrisesem ceva si referitor la

Quote

Japan zice că ai perceput cuvîntul cu o nuanţă comparativă insuficientă. Dacă ie aşa lămureşte-mă şi pe mine ce înseamnă asta. Pt mine nu e decît o exprimare aiuristică.
insa nu stiu ce am facut de s-a pierdut.
E o exprimare construita pentru a impresiona, poate fi o tactica din categoria Daca nu ii poti lamuri, zapaceste-i. Sau betie de cuvinte - vezi unii critici literari.

#38
Rabbit

Rabbit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,085
  • Înscris: 28.11.2001
althea, e plauzibil ca AdiJapan să folosească tactici menite să te impresioneze şi să te zăpăcească, dar dacă impresia se datorează faptului că are un vocabular mai bogat şi cunoştinţe de limbă mai multe decât tine, te afli într-o eroare.

Spun asta pentru că am impresia că discuţia te cam depăşeşte.

Edited by Rabbit, 10 January 2014 - 22:33.


#39
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View Postalthea, on 10 ianuarie 2014 - 18:58, said:


Ei, esti rau... Eu am citit pe-aici cateva topicuri unde mi-a placut cum a scris, de-aia am ''strigat'' dupa el. I-am trimis mesaj privat si l-am rugat sa intervina in discutie inainte de a posta pentru ca aveam impresia ca e cel mai bun pe aria asta. Nu vreau sa spun ca m-a dezamagit insa ma uimeste exprimarea alambicata, oarecum nefireasca, pe care o are si mi-e greu sa il urmaresc. In plus nu sunt lamurita de ce uneori scoate din context  ce vrea sa combata; la multe paragrafe pe care mi le-a citat as fi putut spune Hei, n-am zis (doar) asta Posted Image

Ai sa vezi ca o sa recunoasca faptul ca a gresit cand a scris
Rău? Realist...
Te lămuresc ieu de ce scoate din context ceea ce combate:ie mult mai ușor așa.
Tu dă-i-nainte, că ți se acrește curînd.

View PostRabbit, on 10 ianuarie 2014 - 22:31, said:

althea, e plauzibil ca AdiJapan să folosească tactici menite să te impresioneze și să te zăpăcească, dar dacă impresia se datorează faptului că are un vocabular mai bogat și cunoștințe de limbă mai multe decât tine, te afli într-o eroare.
Spun asta pentru că am impresia că discuția te cam depășește.
Tu ai de multe ori impresii greșite.
japan știe multe, dar nu știe mult. Non multa sed multum ! Vorba asta vrea să spună că știind multe nu prea ai foloase, dar dacă ai cunoștințe mai adînci despre ceva ie mult mai bine.Mai trebuie și putere de judecată, care se formează în timp cu trudă. Japan ie cam superficial, în genul lui George Pruteanu.

View PostAdiJapan, on 09 ianuarie 2014 - 17:06, said:

1. Dacă merge parțial corect înseamnă că
3. Dacă acceptați construcția cît mai corect înseamnă că acceptați că există diferite grade de corectitudine, din care îl alegem pe cel maxim. Atunci în mod necesar acceptăm și construcția mai corect.

4.Există diverse moduri de a utiliza o carte. Să luăm de exemplu un dicționar. Mulți nu știu să-l folosească la capacitate maximă. Dicționarul e plin de informații, reprezentate prin simboluri, abrevieri, structură, ordine etc., dar unii cititori le scapă din vedere sau le înțeleg greșit. Astfel e posibil ca un mod de utilizare a dicționarului să fie mai corect decît altul. Atunci la fel de posibil ca unul din modurile de utilizare să fie cel mai corect.
5.Deci dacă învățătoarea sau un lingvist sau un dicționar sau o gramatică ne spune că adjectivul cutare nu are grade de comparație, asta nu înseamnă automat că n-avem voie să-l folosim în comparații. Important e să comunicăm.
1. dacă merege parțial corect...Asta merge doar în limbaj colocvial. Acolo merg multe.
3.Da, logic; dacă acceptă cineva "cît mai corect", atunci trebuie să admită că și "mai corect" ieste o expresie corectă (bună).
Unii de ex nu acceptă însă.
4.În acest caz folosirea cuvîntului corect ieste improprie. Se potrivesc mai bine termenii "bine" sau "normal".
5.Avem voie că ie democrație și facem ce vrem noi, dar poate să nu fie bine.
Dacă ie  așa de important să comunicăm folosind termenii cum vrea mușchii noștri, tu de ce ai studiat așa de mult și iești așa de atent la felul în care te exprimi? Zi cum îți vine la gură. De ce trebuie să știi cum să folosești bine un dicționar?

#40
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,658
  • Înscris: 30.10.2009

View PostRabbit, on 10 ianuarie 2014 - 22:31, said:

althea, e plauzibil ca AdiJapan să folosească tactici menite să te impresioneze şi să te zăpăcească, dar dacă impresia se datorează faptului că are un vocabular mai bogat şi cunoştinţe de limbă mai multe decât tine, te afli într-o eroare.

Spun asta pentru că am impresia că discuţia te cam depăşeşte.

Ma depaseste insa nu stiu daca in sensul in care pare ca vrei tu sa zici: ca nu as avea capacitatea de a intelege ceea ce scrie. Sau ceea ce vrea sa scrie. Am renuntat sa il contrazic (sau sa imi argumentez opiniile) pentru ca are idei fixe si scoate din context ce se potriveste cu ele.
In plus o discutie pe un forum despre corectitudinea unei exprimari  cred eu ca ar trebui purtata in termeni mai putin pretiosi si, obligatoriu, cat mai coerent. Cand folosesti ca exemple   propozitii indoielnice doar pentru ca apar tiparite undeva sau apartin nu-stiu-cui  eu una nu mai consider ca merita sa imi consum putinul timp ca sa argumentez de ce ochiul si timpanul meu nu le accepta.

Nu sunt profesor de romana ca sa ma bat cu argumente gen morfologia, sintaxa etc., sunt doar un om dependent de lectura care a intrat in topicul asta datorita titlului, nu ca sa iasa in vreun fel in evidenta. Asa ca nu ma deranjeaza parerea ta, nu m-am luat la intrecere cu nimeni. Din punctul meu de vedere nimeni n-a avut, din pacate, nimic de castigat din discutia asta.

#41
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Da, aşa ieste. După ce spune că nu contează exprimarea pt că important ieste să ne înţelegem, Japan scrie foarte atent la exprimare.
"Discuţia te cam depăşeşte". Iată un mod de a jigni  pe cineva.Mai ales că nici nu ie adevărat acest lucru.Ieu nu văd că te-ar depăşi această discuţie.Rabbit are impresia că Japan ar fi un savant. Nu prea se înşeală aici; Japan este un savant, adică ştie multe. Cuvîntul savant vine din franceză. Se vede cum ie format şi ce înseamnă. Putem vedea că ie plin de savanţi. Vedem că se contrazic unii pe alţii, mai ales în lingvistică.Mi se pare comică pretenţia unora ca domnii savanţi să nu fie contrazişi.
Pe scurt Japan susţine că exprimarea "mai corect" ieste corectă. Dacă îi urmăreşte cineva postările vede că se contrazice singur.
Să dau un exemplu din care se vede că Japan nu are dreptate. Dialog:
-(florincroitoru): "ieu sînt un om corect".
-(Adi Japan):"eu sînt un om mai corect".
Poate cineva spune: "da, dar în anumite situaţii se poate spune MAI CORECT". Păi, dicutăm excepţiile de la regulă? Nu! Discutăm regula. De regulă nu ie bine spus "mai corect".
În orice caz expresia nu are ce căuta în limbajul ştiinţific.

#42
Rabbit

Rabbit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,085
  • Înscris: 28.11.2001

View Postalthea, on 11 ianuarie 2014 - 09:15, said:

Cand folosesti ca exemple   propozitii indoielnice doar pentru ca apar tiparite undeva sau apartin nu-stiu-cui  eu una nu mai consider ca merita sa imi consum putinul timp ca sa argumentez de ce ochiul si timpanul meu nu le accepta.
Și eu stau în dubiu dacă merită să-mi consum timpul pentru a citi contraargumente la argumente perfect valabile. Vezi tu, la fel cum ție ți se par artificiale argumentele lui AdiJapan, la fel argumentele tale, ale lui florincroitoru (și ale altora) mie mi se par inconsistente, cu erori de logică la tot pasul și greu de urmărit. Asta nu înseamnă că sunt întotdeauna de acord cu AdiJapan, doar că în 99% din cazuri afirmațiile lui sunt respectabile. Pentru mine există trei tipuri de opinii: cele cu care sunt de acord, cele cu care nu sunt de acord dar le respect, și restul.

#43
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,658
  • Înscris: 30.10.2009
Pai scapa de dubiu si nu mai citi. E simplu. Stiu ce inseamna chinul de a te lamuri daca nu cumva erorile sunt la tine nu la cel cu care esti in dialog. Important este sa ai incredere in capacitatile tale fara sa consideri ca esti cel mai destept de pe planeta.

#44
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Inconsistente argumente la mine, la althea şi la alţii de ex la cei care au făcut Dexul, unde nu apare MAI CORECT.
99% afirmaţiile lui Japan sînt respectabile.Asta însă dacă Rabbit ieste singurul judecător.
Înţeleg că opimnia mea, a altheei, a celor ce au făcut Dexul, a numeroşi profesori, lingvişti,intră la Rabbit în categoria RESTUL, adică Nu acord, NU respect. Bun, atunci să răspund lafel: sînteţi pt mimne , tu şi Japan, în categoria RESTUL.Totuşi am o plăcere sardonică să vă citesc postările.
Sînt corect şi încerc să fiu mai corect.Posted Image

Edited by florincroitoru, 11 January 2014 - 19:03.


#45
Rabbit

Rabbit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,085
  • Înscris: 28.11.2001

View Postflorincroitoru, on 11 ianuarie 2014 - 19:01, said:

Asta însă dacă Rabbit ieste singurul judecător.
Păi sunt singurul judecător al propriilor opinii, nu?

View Postflorincroitoru, on 11 ianuarie 2014 - 19:01, said:

... a celor ce au făcut Dexul, a numeroși profesori, lingviști,intră la Rabbit în categoria RESTUL, adică Nu acord, NU respect.
Nu crezi că e o problemă dacă preiei ca pe niște axiome opiniile celor ce au făcut DEX-ul și a numeroși profesori și lingviști, fără să le treci prin filtrul personal?

#46
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Văd că judeci ce spun ieu, deci tu judeci pe alții. Alții te judecă pe tine, deci nu iești singurul judecător al afirmațiilor tale.
Tu știi bine că nu sînt ieu omul care să preia mecanic ceva. Am judecat și am văzut că tu și Japan nu aveți dreptate< nici cu MAI CORECT nici cu PLANETELE EXTERIOARE.

#47
Rabbit

Rabbit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,085
  • Înscris: 28.11.2001
Am vrut să spun că sunt singurul judecător al creării propriilor opinii referitoare la afirmațiile cuiva. Dacă e să scoatem frazele din context ies frecvent niște absurdități, dar nu asta ie ideea.

#48
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,658
  • Înscris: 30.10.2009
E forum, nu e blogul tau. In momentul in care iti exprimi o opinie ai expus-o judecatii celor care o citesc :)

#49
Rabbit

Rabbit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,085
  • Înscris: 28.11.2001
Vezi, de asta am senzaţia că nu ne înţelegem. Cum poate cineva să combată ideea conform căreia individul este singurul care ia decizia subconştientă a creării propriilor opinii? Poţi influenţa pe cineva, dar decizia finală o ia individul în cauză pentru că sunt gândurile lui, nu ale altora.

Am spus că în 99% din cazuri afirmaţiile lui AdiJapan sunt respectabile, prin contrast cu argumentele tale etc, care mi se par inconsistente. Probabil pentru a evita repetiţia nu am folosit mi se par şi în celălalt caz, dar credeam că e evident. Cum puteam să spun că sunt respectabile fără drept de apel, la modul absolut, în condiţiile în care respectabilitatea tocmai e pusă în discuţie? Mai ales că am continuat: „Pentru mine există trei tipuri de opinii...”

Edited by Rabbit, 11 January 2014 - 21:59.


#50
Cleopatra-

Cleopatra-

    Fleur-Noire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,592
  • Înscris: 12.04.2009
Nu am înțeles încă cine ie cel mai deștept de aici. Sau mai citit. Sau mai elevat în exprimare. Încă se dezbate. Așteptăm verdictul.

E mai corect să spunem cel mai exterior înveliș sau e incorect? Asta e întrebarea!

#51
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,658
  • Înscris: 30.10.2009
Nu iti combate nimeni gandirea, ai tot dreptul la opinii... problema e cu exprimarea:

Quote

Cum poate cineva să combată ideea conform căreia individul este singurul care ia decizia subconştientă a creării propriilor opinii?

Opiniile se formeaza, nu se creeaza. Iar in privinta deciziilor, ele nu pot fi subconstiente pentru ca implica o analiza a unei situatii.

Edited by althea, 11 January 2014 - 22:04.


#52
Rabbit

Rabbit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,085
  • Înscris: 28.11.2001

View Postcleopatra00, on 11 ianuarie 2014 - 21:58, said:

E mai corect să spunem cel mai exterior înveliș sau e incorect? Asta e întrebarea!
Găina corectă face un ou pe zi sau la două zile?

View Postalthea, on 11 ianuarie 2014 - 22:01, said:

Opiniile se formeaza, nu se creeaza. Iar in privinta deciziilor, ele nu pot fi subconstiente pentru ca implica o analiza a unei situatii.
Opiniile se formează sau se creează, sunt sinonime în contextul ăsta. Fuga la dexonline ca să verifici.

Într-adevăr, deciziile implică o analiză a situaţiei, dar decizia de a-ţi forma o părere nu e o decizie în adevăratul sens al cuvântului, ci un mecanism automat al creierului. Consideri că iei o decizie dacă „te decizi” că îţi place o melodie sau „te decizi” că ţi-e frig? Sau că rezonezi cu posturile cuiva?

Ca să înţelegi ce părere am eu despre discuţia asta, imaginează-ţi ce reacţie ai avea la următorul dialog:
- Afară a nins.
- Deci a căzut zăpadă?
- Nu, ai înnebunit? Nu e pic de zăpadă, cum poate să cadă zăpadă după ce ninge? E doar omăt cât vezi cu ochii.
- Stai să mă uit şi eu. Aha, e nea. Ai luat-o razna, nu mai recunoşti neaua.

Edited by Rabbit, 11 January 2014 - 22:18.


#53
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,658
  • Înscris: 30.10.2009
Vai de mine si de capul meu...
Tu ai luat decizia (sau ti-ai creat-o Posted Image ) ca esti mult peste nivelul meu de intelegere a limbii romane daca ma trimiti la DEX. Sunt genul de om care combate opiniile cuiva daca are motiv insa ii respecta deciziile indiferent care ar fi asa ca nu iti mai comentez postarile.

#54
Cleopatra-

Cleopatra-

    Fleur-Noire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,592
  • Înscris: 12.04.2009

View PostRabbit, on 11 ianuarie 2014 - 22:13, said:

Găina corectă face un ou pe zi sau la două zile?
Exact. Găina corectă și mintea dusă nu fac casă bună cu Literatorul. Doar impresii.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate