Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Generator termoelectric folosind efectul Peltier-Seebeck

- - - - -
  • Please log in to reply
40 replies to this topic

#1
cornelz

cornelz

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 02.02.2008
Generatoarele termoelectrice care utilizează Efectul Seebeck se bazeaza pe diferenţele de temperatură. Mai mare diferenţa (DT) sau temperatura Delta, dintre partea fierbinte faţă de partea rece, mai mare cantitatea de energie (W) ce va fi produsă.
Doi factori critici dicteaza puterea electrica obtinuta:
1. fluxul de căldură
2. (DT) Temperatura Delta - temperatura dintre partea fierbinte si partea rece
Spre deosebire de solar PV, care utilizează suprafeţe mari pentru a genera energie, modulele termoelectrice Seebeck sunt proiectate pentru densităţii de putere foarte mare. Pe ordinea de marime de 50 de ori mai mare decât Solar PV!
Prin urmare:
1. Aveţi nevoie de cel puţin 2000 de waţi de căldură pe partea fierbinte dat find o eficienţă de conversie de 5% pentru a produce 100 de wati putere electrica.
2. Pentru a produce 100 de waţi de energie electrică este necesar sa disipati 1900 de wati de caldura pe partea rece continuu, deoarece doar 100 de wait sunt convertiti in energie electrica.
Mergand pe cogenerarea de energie(energie termica pentru locuinta si energie electrica)eficienta ajunge undeva la 70-80%.Avantajul este ca se poate folosii orice tip de combustibil,functioneaza si noaptea si asigura mult peste necesarul consumului unei gospodarii.Se pot elimina astfel toate pierderile termice transformandu-le in energie electrica.Astfel pentru 19 KW energie termica folosita in locuinta pe ora se pot obtine 500W energie electrica.Calculand doar 12 ore de functionare a centralei termice se obtin 6KW energie electrica, sau 12KW la 24 de ore de functionare.Acest lucru arata ca doar facand caldura pentru locuinta se poate obtine energie electrica chiar peste necesarul unei gospodarii sau comunitati.
Exista pe internet( pe youtube) incercari facute de diversi entuziasti , insa toate sunt doar incercari nu sisteme care sa mearga continuu.
Aceasta este prima aplicatie realizata de mine in urma cu ceva timp...acum am realizat termogeneratoare de puteri mai mari dar nu am apucat sa mai fac filmulete.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/37lV2fFRir8?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by cornelz, 31 December 2013 - 23:25.


#2
rsumy

rsumy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,318
  • Înscris: 24.10.2006
N-ar fi mai eficient un Motor Stirling care angreneaza un generator electric  ? :)
(nu stiu, intreb si eu...)

#3
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006
Celulele solare de ultima generatie, au ajuns pe la 40 % randament, si chiar si unele mai accesibile au ajuns pe la 8%.

Este aberant sa folosesti generatoare termoelectrice cu randament de 5%, in orice epoca, nu doar in 2014.

Termocentralele cu turbina de abur in trepte, au randament in jur de +/- 60% cu recuperatoare de caldura.

Generatoarele termoionice, solid-state, au randament care poate ajunge in jur de 40%, si tot sunt considerate ineficiente fata de cele cu turbina de aburi  in trepte.

Cu oglinzi pretensionate concav si sisteme de urmarire a soarelui, se poate utiliza energia solara cu un randament destul de mare, si la costuri mai mici decat cu celule solare.

Edited by loock, 01 January 2014 - 00:32.


#4
rsumy

rsumy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,318
  • Înscris: 24.10.2006

Quote

Generatoare solare de electricitate

Așezat în focarul unei oglinzi parabolice, un
motor Stirling poate fi utilizat ca generator de curent electric cu un randament mai bun decât panourile solare cu celule fotovoltaice simple și comparabil cu cel al panourilor solare cu celule fotovoltaice cu concentrator. Pe data de 11 august 2005 Southern California Edison [13] a făcut public un contract privind cumpărarea eșalonată pe 20 ani a 20.000 bucăți de motoare Stirling acționate cu energie solară de la firma Stirling Energy Systems în scopul construirii unei centrale solare[14]. Aceste sisteme vor fi montate pe o suprafață de 19 km² cu utilizarea de oglinzi parabolice capabile să se orienteze după soare și să concentreze lumina solară pe motoarele Stirling ce acționează generatoare de curent electric, cu o putere instalată totală de 500 MW.

Sursa: http://ro.wikipedia....e_electricitate.

Edited by rsumy, 01 January 2014 - 01:00.


#5
cornelz

cornelz

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 02.02.2008
Este vorba de perioada de iarna cand panourile solare nu produc nici macar 5% din capacitate.Primavara toamna sunt aproape independent energetic deoarece am panouri solare fotovoltaice de 7 ani...dar 5 luni pe an(iarna) acestea sunt aproape degeaba.Motorul Stirling cu un randament bun si cu o rezistenta la uzura mare se construieste greu.Voi construi unul ca solutie de siguranta,dar nu ca solutie de folosire continua deoarece dupa 5 luni de folosire continua va avea uzuri destul de mari.Momentan in regim diy motoarele Stirling construite (chiar si de domnul Arpad) au o eficienta de doar 5-10%.Un motor Stirling pe langa uzurile in lagare datorita frecarii mai are un mic dezavantaj, acela al zgomotului destul de ridicat.Un generator termoelectric cu TEG,de putere mare(500W),nu produce zgomot deloc deoarece racirea celulelor se face cu lichid si pompa de recirculare.si poate fi atasat la orice centrala termica inclusiv de apartament.Celulele au durata de viata de minim 200 000 ore de functionare conform specificatilor producatorului,dar chiar daca tin doar 50 000 de ore tot este rentabil.
Folosesti generator termoelectric cu TEG-uri pentru ca oricum produci caldura pentru casa sau apartament si inclusiv pe cosurile de fum sau evacuare se pot atasa.Recuperezi astfel  si o mare parte din caldura pe care altfel o scoti afara pe cos degeaba.Motorul Stirling nu se poate monta pe cosul de evacuare .Am spus si repet ca sunt fanul motoarelor Stirling, dar asta este o alta solutie pentru recuperarea energiei termice si asigurarea energiei electrice in lunile cand oricum producem caldura pentru incalzire si soarele este mai putin.

Edited by cornelz, 01 January 2014 - 04:07.


#6
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005
Cat costa un generator TEG de 500W si ce implica?

#7
andu2006

andu2006

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 16.02.2013
In primul rind LA MULTI ANI !
Acum revenind la chestiune : ai descoperit si tu apa calda. Daca ai curiozitatea sa cauti pe net, o sa vezi ca generatoare de acest gen , construite dintr-o lampa cu petrol si elementele dispuse radial se utilizau pentru a produce curentul electric functionarii unui aparat de radio cu lampi. Iti dau si o referinta : forumul pro radio antic.
Si vezi ca s-au produs pe scara larga in anii 40-50 si vindute in zonele unde nu era electricitate. Unii dintre noi chiar dispun de asa artefacte.
Daca rata de conversie ar fi fost mai buna ar fi luat amploare.
Vezi ca si porcariile acelea ieftine de frigidere auto functioneaza pe acelasi principiu.
Iar a genera si caldura si curent prin arderea gazului metan , s-au introdus in fabricatie o serie de centrale de apartament ( au gabaritul unei combine frigorifice ) , DAR ce te faci cind nu ai nevoie de caldura ci numai de curent ( vara in special ).
Lasa avioanele pentru altii si iti sugerez sa mergi pe directia reducerii consumului de energie a echipamentelor actuale - este mai eficient.

#8
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010
10 elemente Peltier pe ebay costă vreo 30 de euro,probabil radiatorul rece de aluminiu va costa mai mult.Văd această soluție mai eficientă pe timpul iernii la sobele gospodărești,spre exemplu eu mi-am construit o sobă „rocket stove”cunoscută sub numele de soba care consumă cu 80% mai puține lemne și am construit-o integral din tablă groasă de 7 mm,pentru că din asta am avut berechet foi de 2m x 1m și am suprafață radiantă destul de mare de unde se poate extrage ceva energie electrică moka,mai ales că în zona unde îmi construiesc casa folosesc 2100w fotovoltaic,neavând curent în zonă.Dacă și automobilele noastre ar avea montate pe evacuarea gazelor și pe unele zone calde a motorului aceste celule Peltier,nu am mai avea nevoie de alternatorul cu un cogging destul de mare,s-ar economisi astfel cca 1 litru de carburant/100 km,iar motorul ar fi mai eficient,ar merge mai puțin înfrânat și„chinuit”.Posted Image

http://www.ebay.de/i...=item232d0b7e25

#9
cornelz

cornelz

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 02.02.2008

View Postandu2006, on 01 ianuarie 2014 - 11:28, said:

In primul rind LA MULTI ANI !
Acum revenind la chestiune : ai descoperit si tu apa calda. Daca ai curiozitatea sa cauti pe net, o sa vezi ca generatoare de acest gen , construite dintr-o lampa cu petrol si elementele dispuse radial se utilizau pentru a produce curentul electric functionarii unui aparat de radio cu lampi. Iti dau si o referinta : forumul pro radio antic.
Si vezi ca s-au produs pe scara larga in anii 40-50 si vindute in zonele unde nu era electricitate. Unii dintre noi chiar dispun de asa artefacte.
Daca rata de conversie ar fi fost mai buna ar fi luat amploare.
Vezi ca si porcariile acelea ieftine de frigidere auto functioneaza pe acelasi principiu.
Iar a genera si caldura si curent prin arderea gazului metan , s-au introdus in fabricatie o serie de centrale de apartament ( au gabaritul unei combine frigorifice ) , DAR ce te faci cind nu ai nevoie de caldura ci numai de curent ( vara in special ).
Lasa avioanele pentru altii si iti sugerez sa mergi pe directia reducerii consumului de energie a echipamentelor actuale - este mai eficient.
LA MULTI ANI !
Eu folosesc deja aceasta apa calda spre deosebire de tine.Vara am panouri solare cu putere de 500W/h si nu am nevoie sa consum ceva.Iarna oricum fac caldura si bineinteles ca nu strica daca fac cogenerare ...despre lampile rusesti cu termoelemente, pot sa-ti spun ca am asa ceva deoarece parintii mei aveau in 1952 un aparat de radio cu lampa cu gaz.Avioanele sunt pentru cei care nu au habar de tehnica...eu sunt electronist de 33 de ani si am destule sisteme fiabile care functioneaza de ani de zile.In privinta reducerii consumului la echipamentele actuale pot sa-ti spun ca am iluminatul integral pe LED-uri de foarte multi ani si toate sistemele care le detin sunt ultraeficiente.Centralele termice despre care spui Baxi Ecogen - Micro-CHP, au un motor Stirling incorporat, dar nu cred ca dau prea multi pretul a jumatate de apartament pentru a o achizitiona.Porcariile acelea de frigidere folosesc celule Peltier de tip TEC pentru racire...celulele care se folosesc la termogeneratoare folosesc TEG.
O celula TEG 2 care produce 40W energie electrica din caldura costa aproximativ 50euro.Sunt foarte multe firme care produc aceste celule.Un radiator de aluminiu de 100mm/1metru lungime costa aproximativ 70 ron.

http://2012tehnicide...1f1e30176b649fc

Edited by cornelz, 01 January 2014 - 17:28.


#10
andu2006

andu2006

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 16.02.2013
Domnule cornelz,
Nu am intentia sa va jignesc. Probabil faceti si ceva electronica la nivelul Radioprogres. ( cunosteam situl la care ati facut trimitere dar nu am facut legatura - mea culpa ) . Sincer mi-ar fi frica sa am copii sau batrini care sa locuiasca acolo ( asa cu firele sau echipamentele fara carcase ) dar in fine.
Spre stiinta dvs , puterea se masoare in W iar energia in Wh.
Poate unii dintre cei inscrisi pe acest forum utilizam o serie de echipamente care mai reduc facturile curente, dar nu facem prea mult tam tam din asta ( ceva imi aduce aminte de povestea cu gaina mosului si gaina babei ... ). In oricecaz , va doresc spor la munca, facturi zero si daca aveti capacitatea , creati, omologati si vindeti produsele de care sunteti atit de mindru.
Inca odata LA MULTI ANI

Edited by andu2006, 01 January 2014 - 18:59.


#11
cornelz

cornelz

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 02.02.2008

View Postandu2006, on 01 ianuarie 2014 - 18:59, said:

Domnule cornelz,
Nu am intentia sa va jignesc. Probabil faceti si ceva electronica la nivelul Radioprogres. ( cunosteam situl la care ati facut trimitere dar nu am facut legatura - mea culpa ) . Sincer mi-ar fi frica sa am copii sau batrini care sa locuiasca acolo ( asa cu firele sau echipamentele fara carcase ) dar in fine.
Spre stiinta dvs , puterea se masoare in W iar energia in Wh.
Poate unii dintre cei inscrisi pe acest forum utilizam o serie de echipamente care mai reduc facturile curente, dar nu facem prea mult tam tam din asta ( ceva imi aduce aminte de povestea cu gaina mosului si gaina babei ... ). In oricecaz , va doresc spor la munca, facturi zero si daca aveti capacitatea , creati, omologati si vindeti produsele de care sunteti atit de mindru.
Inca odata LA MULTI ANI
Domnule andu2006, daca nu vrei sa jignesti de ce folosesti expresile din postarile trecute ?
Am deschis acest subiect pentru a vedea daca cei care au construit asemenea generatoare, au gasit o solutie mai viabila pentru racire sau un convertor electronic mai eficient si pentru a impartasii celor care doresc sa construiasca un asemenea termogenerator din cunostintele mele(atat cat sunt ele in prezent dar realizate), gratuit, pentru a nu se confrunta cu anumite probleme peste care eu am trecut.Nimeni nu vinde aici nimic, nimeni nu face tam tam, doar incearca sa faca un schimb de idei pentru a face  viata putin mai usoara.
Multumesc pentru intelegere.

Felicitari domnului Viorelsolar pentru soba.Au fost realizate esapamente de firma BMW, deci probabil ca puteti realiza si in regim diy una.

Edited by cornelz, 01 January 2014 - 21:39.


#12
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010

View Postandu2006, on 01 ianuarie 2014 - 18:59, said:

Domnule cornelz,
Nu am intentia sa va jignesc. Probabil faceti si ceva electronica la nivelul Radioprogres. ( cunosteam situl la care ati facut trimitere dar nu am facut legatura - mea culpa ) . Sincer mi-ar fi frica sa am copii sau batrini care sa locuiasca acolo ( asa cu firele sau echipamentele fara carcase ) dar in fine.
Spre stiinta dvs , puterea se masoare in W iar energia in Wh.
Poate unii dintre cei inscrisi pe acest forum utilizam o serie de echipamente care mai reduc facturile curente, dar nu facem prea mult tam tam din asta ( ceva imi aduce aminte de povestea cu gaina mosului si gaina babei ... ). In oricecaz , va doresc spor la munca, facturi zero si daca aveti capacitatea , creati, omologati si vindeti produsele de care sunteti atit de mindru.
Inca odata LA MULTI ANI

Probabil pe dvs.vă sperie ceea ce vedeți,dar din ceea ce am concluzionat,este doar ceva dezordine în instalații,în schimb nu văd decât un eventual pericol de scurt circuit accidental pe undeva,în rest instalațiile de curent continuu până la 60V DC nu sunt periculoase nici pentru un copil,iar din câte îmi dau seama din poze văd instalația pe 24V DC.Posted Image .Și eu de multe ori nu-mi fac ordine în cabluri și în toată instalația de după fotovoltaice,dar înțeleg destul de bine acel haos pe care-l creez,pentru că din păcate nu am timpul și răbdarea necesară față de când eram mai tânăr,sunt un tip dezordonat când lucrez,în schimb pot construi repede mai multe lucruri decât unul care este tipicar și pierde timpul să măture șpanul sau să lustruiască un șurub fără prea mare importanță !

#13
andu2006

andu2006

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 16.02.2013
Imi cer scuze ca nu am inteles din primul post ca doriti un schimb de informatii cu altii care au asemenea preocupari.
Si rigoarea ( ordinea sau maturatul spanului ) este o caracteristica a unui cercetator (inventator ?) , altfel nu veti putea deosebi niste rezultate corecte de unele aleatorii. In fine.
Totusi , nu ma pot abtine sa nu remarc urmatoarele : recuperarea de energie termica si transformarea ei in EE , fie de la o centrala pe gaz fie de la esapamentul unei masini. Tin sa va reamintesc principiul II al termodinamicii si faptul ca o masina termica pentru a functiona are nevoie de 2 surse ( una calda si una rece ).
Daca insistati in a dezvolta un atare sistem de producere a energiei , in opinia mea ar trebui dezvoltat si crescut randamentul elementelor peltier ( fie de frigider sau altceva ) , deoarece la stadiul actual nu se merita din punct de vedere economic. Referitor la inlocuirea alternatorului ( masina electrica cu un randament de 80-90%) cu elemente peltier ( de ce nu cu termocuple ca tot aveti sursa de caldura ) si un randament de 4-5% , permiteti-mi sa va spun ca mergeti pe un drum gresit. Cunosc incercari de a inlocui bateria de acumulatori a automobilelor cu baterii de condensatori , cu rezultate mediocre din pacate ( stabilitatea tensiunii in timp, curent, cost ).
In alta ordine de idei, dintr-un alt domeniu la moda : casutele de cob ( adica pamint - si care in Romania , in forme mult mai elaborate constructiv sunt cunoscute si utilizate de sute de ani, dar unii care au trait in cort sau case de lemn le-au descoperit acum si fac tam tam de parca ei au inventat apa calda ). Din pacate, multi dintre cei mai in virsta de pe aici le cunosc si nu se impauneaza cu asemenea descoperiri.
Pina la urma orice descoperire tehnologica are un concurent serios in viata : PRETUL de cost si de exploatare. Din pacate.
Daca pentru dumneavoastra componentele nu v-au costat nimic ( exceptind timpul consumat pentru a le asambla ) iar ulterior in exploatare altcineva va suporta cheltuielile , se pot utiliza solutii si cu randament de 0,0001%.
Asta seamana foarte mult cu automobilele electrice  ( nu polueaza in Europa pe strazi ) , dar polueaza in China pt producerea bateriilor si ard indirect tot carbune, gaz sau uraniu - asa ascundem problema poluarii sub presul bunelor intentii.
Va doresc succes in studiu si un grup cit mai mare de entuziasti asemenea dumneavoastra.

#14
ZorbaGrecu

ZorbaGrecu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,450
  • Înscris: 17.12.2012
La multi ani!
Daca continuati in acest mod, noi cei care  cautam sa intelegem ceva de aici, vom intelege doar o controversa. Sa cautam, va rog, sa vedem partea pozitiva a lucrurilor.


#15
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010

View Postandu2006, on 02 ianuarie 2014 - 09:24, said:

Imi cer scuze ca nu am inteles din primul post ca doriti un schimb de informatii cu altii care au asemenea preocupari.
Si rigoarea ( ordinea sau maturatul spanului ) este o caracteristica a unui cercetator (inventator ?) , altfel nu veti putea deosebi niste rezultate corecte de unele aleatorii. In fine.
Totusi , nu ma pot abtine sa nu remarc urmatoarele : recuperarea de energie termica si transformarea ei in EE , fie de la o centrala pe gaz fie de la esapamentul unei masini. Tin sa va reamintesc principiul II al termodinamicii si faptul ca o masina termica pentru a functiona are nevoie de 2 surse ( una calda si una rece ).
Daca insistati in a dezvolta un atare sistem de producere a energiei , in opinia mea ar trebui dezvoltat si crescut randamentul elementelor peltier ( fie de frigider sau altceva ) , deoarece la stadiul actual nu se merita din punct de vedere economic. Referitor la inlocuirea alternatorului ( masina electrica cu un randament de 80-90%) cu elemente peltier ( de ce nu cu termocuple ca tot aveti sursa de caldura ) si un randament de 4-5% , permiteti-mi sa va spun ca mergeti pe un drum gresit. Cunosc incercari de a inlocui bateria de acumulatori a automobilelor cu baterii de condensatori , cu rezultate mediocre din pacate ( stabilitatea tensiunii in timp, curent, cost ).
In alta ordine de idei, dintr-un alt domeniu la moda : casutele de cob ( adica pamint - si care in Romania , in forme mult mai elaborate constructiv sunt cunoscute si utilizate de sute de ani, dar unii care au trait in cort sau case de lemn le-au descoperit acum si fac tam tam de parca ei au inventat apa calda ). Din pacate, multi dintre cei mai in virsta de pe aici le cunosc si nu se impauneaza cu asemenea descoperiri.
Pina la urma orice descoperire tehnologica are un concurent serios in viata : PRETUL de cost si de exploatare. Din pacate.
Daca pentru dumneavoastra componentele nu v-au costat nimic ( exceptind timpul consumat pentru a le asambla ) iar ulterior in exploatare altcineva va suporta cheltuielile , se pot utiliza solutii si cu randament de 0,0001%.
Asta seamana foarte mult cu automobilele electrice  ( nu polueaza in Europa pe strazi ) , dar polueaza in China pt producerea bateriilor si ard indirect tot carbune, gaz sau uraniu - asa ascundem problema poluarii sub presul bunelor intentii.
Va doresc succes in studiu si un grup cit mai mare de entuziasti asemenea dumneavoastra.

Ați înțeles bine unde am bătut apropoul,dar câteva procente de eficiență nu strică unui motor termic,pentru că mai toți producătorii de auto li se rupe-n 14 de eficiența unui motor și de banii pe care suntem obligați să-i scoatem din buzunar.Eu am un automobil diesel nu spun marca să nu se creadă că mă laud cu mașina mea,dar voi monta în primăvară un panou fotovoltaic de 240w cu triplă joncțiune pe acoperișul plat al mașinii care va încărca acumulatorul și când mașina staționează,pentru că vreau să demontez efectiv alternatorul și să încerc să-mi construiesc un generator cu un cogging pe măsură pentru frânarea regenerativă și pentru situația în care poate funcționa pe post de alternator atunci când voltmetrul îmi arată că bateria are musai nevoie de încărcare,apoi dacă toate telescoapele de la suspensii ar fi construite ca niște generatoare liniare???,păi eu zic că alternatorul poate fi mic copil față de posibilitatatea ca orice denivelare a șoselei să se transforme în energie electrică fără ca randamentul motorului să scadă cu vreun procent.Toți producătorii auto sunt niște mari „nesimțiți”,pentru că frânarea regenerativă n-ar trebui să lipsească de pe nici o mașină,iar dacă am afirmat de celulele peltier că ar putea fi montate pe eșapament,am zis un lucru bun,pentru că răcirea unui radiator de aluminiu n-ar fi o problemă sub mașină pe unde trec curenți foarte reci de aer.iar această energie termică aruncată în vânt ar putea fi transformată în energie electrică chiar dacă cu un randament de doar 5%,fie pentru răcirea ambientului din mașină pe timpul verii,fără să mai consumăm litri de combustibil pentru compresorul AC.Dacă eu voi monta celule peltier pe soba de lemne pe timpul iernii,nu-mi este indiferent dacă scot câteva sute de wați electrici moka,în loc să-i arunc pe apa sâmbetei și mă gândesc serios să-mi cumpăr câteva sute de buc să le montez oriunde am o potențială sursă termică diferențiată,spre exemplu pe spatele panourilor fotovoltaice unde pe timpul verii se ating temperaturi de 70-80°C la nivelul celulelor,deși în aer sunt max.30°C,iar randamentul panourilor fotovoltaice scade drastic cu fiecare grad în plus peste 25°C unde mai pui că scurtarea vieții unui panou fotovoltaic se datorează în principal temperaturilor foarte mari pe timpul verii care fac ca legăturile ionice dintre atomii de siliciu să se rupă iremediabil în timp,deci o răcire suplimentară ar fi foarte benefică în ambele sensuri !Posted Image

Edited by Viorelsolar, 02 January 2014 - 10:53.


#16
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
salut,

Parerea mea e ca in anumite aplicatii - nu foarte multe - termoelectricele sunt foarte faine.

Una ar fi alimentarea pompei de circulatie la centralele pe combustibil solid - acolo ai probleme daca pica curentul si un TEG din asta are rata de defectare/downtime mult mai bun decat orice combinatie de ... baterii/ups/invertor/electrica. Si la 10-20W cat e nevoie nici nu-i foarte scump.

Alta aplicatie faina e sursa de putere mica pentru iluminat/incarcat telefoane si tablete pentru oameni fara curent, de la excursionisti pana la rulote si cabane off-grid.  E drept ca panoul solar sau eoliana au costuri pe watt mai mici, dar atunci cand ai nevoie sa incalzesti e aproape pacat sa nu folosesti sursa de caldura -cat de mica ar fi - pentru a solicita mai putin bateriile.
Socoteala e simpla - in 200000 de ore de viata un modul TEG de 5watt va produce 1000kwh. Asta inseamna ca scuteste  viata unei baterii deep cycle de 100Ah.  Poate ca se merita, chiar daca nu-si va consuma viata nici in 100 de ani.

---------------------
S-o dau si pe critica

Quote

O celula TEG 2 care produce 40W energie electrica din caldura costa aproximativ 50euro
Unde? n-am gasit decat un site (tecteg.com) care au celule de max 14W si cer cam 5$/watt.

--------------------------
Eficienta de 5% - specificata pe acelasi site - e atinsa la max. de temperatura vreo 280 de grade in partea calda. Eficienta asta se refera doar la caldura care trece prin pastila termo-convertorului, dar in practica e foarte greu sa reusesti asta... cel mai simplu exemplu oala pe aragaz care desi are max 100 de grade preia doar 30% din caldura flacarii, daca pui in loc de oala un TEG din asta incins la 300 de grade ajungi la o conversie combustibil-electric de 1-2%.  Pe sobe e si mai complicat, caci pentru a prelua toata caldura sobei a.i. s-o treci prin TEG e foarte dificil. Peste ineficienta transferului termic se suprapune ineficienta intrinseca de 5% a TEG-ului.

Care 5% e pentru elementele de 300 de grade , cele de 190grade o au si mai mica.

Practic sunt tare curios sa vad instalatia (ma refer la schimb de caldura) care masurand greutatea de combustibil consumat si curentul produs, sa depaseasca 2-3%. Nu zic ca nu e posibil, nici ca ar fi inutil.

In anumite situatii e foarte util chiar si putinul curent generat de TEG
--------------
Si ultima "buba" care o vad tine tot de fiabilitate. 200000 de ore e nemaipomenit, dar... pe de o parte e nevoie de temperatura cat mai  mare pentru o eficienta care sa nu fie cu totul neglijabila,  dar pe de alta parte exista si riscul ca depasind acea temperatura sa distrugi termoelementul.
Adica exista riscul ca un defect la ventilatorul sau pompa de racire sa duca automat la defectarea termoelementului. Deci pentru a atinge fiabilitatea pastilei termogeneratoare sunt necesare si pompe sau ventilatoare cu MTBF de 200000 de ore.
Sau pompe/ventilatoare redundante, puse in plus si schimbate cele ce se defecteaza. Sau racire exclusiv pasiva cu radiatoare mari si heat-pipes... asta afecteaza destul de mult pretul.

Edited by blimpyway, 02 January 2014 - 11:32.


#17
cornelz

cornelz

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 02.02.2008
Scuze daca am creat eu controverse....nu am avut aceasta intentie cand am propus acest subiect. Daca este sa despicam firul in partu nici panourile fotovoltaice si nici alte surse de energie alternativa nu au o eficienta prea mare. Am inceput sa-mi construiesc diferite tipuri de sisteme alternative tocmai datorita faptului ca am constatat ca multe din lucrurile care le foloseam aveau pierderi destul de mari, destul de multe intreruperi de energie existau in perioadele cand conditiile atmosferice erau mai dificile si pentru a incerca sa fiu cat mai independent de sistem.Mi-am construit chiar si panouri fotovoltaice pe vremea cand acestea aveau preturi prohibitive, tocmai pentru ca nu aveam prea multi bani, dupa care am constatat ca o mare perioada de timp (toamna tarzie-iarna-inceput de primavara) eram nevoit sa fac aport din retea deoarece panourile(cu toate ca aveam destul de multe pentru puterea consumata) nu produceau mai nimic in aceasta perioada.Am studiat mult timp motorul Stirling care conform eficientei l-am considerat cel mai bun, dar neavand destui bani sa construiesc ceva eficient si durabil am inceput sa studiez celulele Peltier care foloseau efectul Seebeck.La inceput am folosit celule Peltier normale tip TEC care sunt folosite pentru aplicatile obisnuite de racire si care erau mai accesibile la pret, dar acestea au temperaturile de lucru foarte mici si abia daca puteau sa-si produca singure energia care sa le asigure racirea.Situatia a fost cu totul alta cand am folosit celule TEG1 cu temperaturi de 250 grade celsius pe fata calda deoarece prin crearea unui delta foarte mare rece-cald am obtinut atat racirea celulelor cat si energie in plus sa iluminez o incapere si sa o ventilez.Greu a fost pana am reusit sa mentin acea temperatura de 200 grade celsius constanta si pe care sa nu o depasesc prea mult pentru a nu distruge celulele, pana am facut sistemele de masurare permanenta a temperaturii care sa avertizeze la apropierea si depasirea temperaturii. Dupa ce le-am facut am facut un test de anduranta de peste 2 000 de ore de functionare cu o sursa de caldura pe gaz , am constatat ca celulele sunt destul de rezistente si am continuat inbunatatirea sistemului construit si marirea puterii acestuia.Cand am depasit puterea consumata de 40-50W/h am constatat ca racirea pe aer nu a mai facut fata si am fost nevoit sa recurg la racirea cu apa.Momentan nu am ajuns decat la 150W/h dar am constatat ca prin cogenerare(apa calda pentru calorifere obtinuta prin racirea celulelor + energie electrica)sistemul ajunge la o eficienta destul de mare de 75-80%.Ce nu am reusit foarte bine sa realizez pana in acest moment din lipsa de timp a fost sistemul mecanic pentru controlul apropierii sau departarii de sursa de incalzire atunci cand se foloseste o soba sau centrala pe lemne.Momentan tot ce am  testat timp indelungat a fost facut pe sistem de incalzire pe gaz si cosuri de evacuare gaze si fum unde temperatura mi-a crescut rareori la 230 grade si nu am fost nevoit sa implementez un sistem mecanic controlat electronic pentru apropierea sau departarea de sursa de caldura.Exista si celule TEG2 cu temperaturi de 400-600 grade celsius dar nu am avut banii necesari pentru achizitionarea lor.Oricum indiferent de tipul de celule folosite tot trebuie facut un sistem de protectie pentru supratemperaturi.Daca nu este folosit in sistem de cogenerare este foarte adevarat ca randamentul este destul de mic,dar din moment ce avem atatea lucruri pe care le folosim , oricum produc caldura si o aruncam degeaba in aer, nu vad de ce nu am putea stoca aceasta energie in acumulatori pentru a o folosii ulterior.Cei care au instalatii fotovoltaice au deja sistemul de stocare a energiei asigurat si in felul acesta rezolva si inconvenientul pe timp de iarna creat de productia mai mica de energie, pentru ca oricum caldura vor face in casa cu ceva care arde(gaz, lemn, pacura.e.t.c.)
Voi posta toate sursele de unde va puteti procura celule cat mai ieftine.Eu am foarte multe raspunsuri direct de la fabrici deoarece am solicitat ofertele de pret in functie de cantitati direct de la fabricile din Germania, China..e.t.c.).Azi nu prea mai am timp, dar deseara, la noapte sau maine daca doriti le postez

Edited by cornelz, 02 January 2014 - 12:43.


#18
andu2006

andu2006

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 16.02.2013
Ei asta-i alta poveste. Daca tot impartasim din experientele proprii , va spun cu riscul de a-i dezamagi pe sustinatorii surselor neconventionale ca folosesc acasa un sistem de panouri cu tuburi vidate pentru producerea apei calde , in tandem cu o centrala pe gaze naturale. La momentul achizitiei acestora impreuna cu un boiler termoelectric  a pompei de recirculare si a unui controler electronic ( in 2007) , fara montaj sistemul a costat mai bine de 1500 euro. Facind abstractie de problemele generate de functionarea controlerului ( dedicat dar cu o sursa de alimentare prost gindita - adica sensibila la paraziti si fluctuatii de temperatura , de unde blocaje soft , agent primar fiert si aruncat afara, etc) sistemul este viabil acolo unde soarele este mult timp pe cer - litoral, sudul tarii , tari calde etc.
Financiar , amortizarea sistemului , raportindu-ma la utilizarea gazelor naturale se va realiza in 7-10 ani, daca nu tin seama de costurile de functionare ( curentul consumat de pompa de recirculare si controler ) si pierderile de agent primar ca urmare a eliminarii acestuia din circuit ca urmare a fierberii.
In concluzie, pentru mine , ma pot lauda cu valorificarea unei resurse gratuite - soarele- dar nu recomand sistemul decit daca aveti incalzire cu lemne ( asigura un oarecare confort ca nu mai faceti focul vara pentru incalzirea apei ) si fara controler ci doar cu o pompa la 12-24v cc alimentata dintr-un panou fotovoltaic ( cind nu este soare nu mai consumati energie electrica , macar pentru functionarea controlerului ).
Din pacate slabiciunile unui sistem nu le constati decit investind in el ( imi place sa cred ca vinzatorii le stiu , dar nu le fac cunoscute caci altfel ar ramine fara clienti ).
Revenind la chestiune, daca nu ar costa echipamentele ar merita utilizate, altfel este o forma de a le face profit comerciantilor.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate