Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit
 

Creierul Artificial - Artificial Brain - Inca putin de la SF la realitate

- - - - -
  • Please log in to reply
38 replies to this topic

#1
oauzor

oauzor

    Active Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,409
  • Înscris: 25.10.2008
Cu totii am urmarit filme in care robotii sau supercalculatoarele pun stapanire pe planeta. Totul apartine de domeniul SF. Cel putin deocamdata.

In ultimul deceniu au inceput sa se investeasca bani grei in dezvoltarea primului creier artificial. Si asta se vede, suntem mai aproape ca niciodata de aceasta descoperire care cu siguranta va schimba lumea pe care o stim.

Research investigating "artificial brains" plays three important roles in science:
1. An ongoing attempt by neuroscientists to understand how the human brain works, known as cognitive neuroscience.
2. A thought experiment in the philosophy of artificial intelligence, demonstrating that it is possible, in theory, to create a machine that has all the capabilities of a human being.
3. A serious long term project to create machines with strong AI, capable of general intelligent action (or Artificial General Intelligence), i.e. as intelligent as a human being.

Din 2008, IBM a inceput sa primeasca o bursa de la Pentagon de 4.9 milioane de dolari pentru dezvoltarea si crearea de calculatoare inteligente. Proiectul "Blue Brain" are ca scop crearea primului creier artificial care va depasi capacitatile intelectuale ale omului. IBM estimeaza ca isi va atinge obiectivul in 2015. Creierul artificial va fi racit si va functiona cu ajutorul unui lichid, care va inlocui exact aceleasi functii pe care le are si sangele in corpul uman.

In aprilie 2013 presedintele SUA, Barack Obama, a anuntat alocarea a 100 milioane de dolari pentru cercetari in acest domeniu.

Un alt proiect asemanator este S.P.A.U.N (Semantic Pointer Architecture: Unified Network) care au creat un supercalculator. Atat numai ca locul procesorului a fost inlocuit de 2.300.000 neuroni.

Si Google este interesata de domeniul AI (artificial intelligence), de aceea l-a angajat pe Ray Kurzweil, un vizionar și inventator american evreu, pionier în domeniul recunoașterii caracterelor optice, al sintezei text-vorbire, al tehnologiei de recunoaștere a vocii și al keyboardurilor muzicale electronice.

Bill Gates vorbește despre el ca unul dintre cei mai importanți experți în domeniul inteligenței artificiale.
Ziarul Wall Street Journal îl consideră un "geniu fără repaos", iar revista Forbes îl numește "mașina gânditoare ultimativă".

A cellular rat brain is planned for 2014 with 100 mesocircuits totalling a hundred million cells. Finally a cellular human brain is predicted possible by 2023 equivalent to 1000 rat brains with a total of a hundred billion cells

Chris Eliasmith, from the University of Waterlook in Ontario, Canada and lead author of the study is happy with his cognitive creation. “It’s not as smart as monkeys when it comes to categorization,” he told CNN, “but it’s actually smarter than monkeys when it comes to recognizing syntactic patterns, structured patterns in the input, that monkeys won’t recognize.”

The visual image, for example, was processed hierarchically, with multiple levels of neurons successively extracting more complex information, just as the brain’s visual system does. Similarly, the motor response mimicked the brain’s strategy of combining many simple movements to produce an optimal, single movement while drawing.

We’re still a long way from artificial intelligence that is sentient and self-aware. And there’s no telling if the robots of the future will have brains that look like ours or if entirely different solutions will be used to produce complex behavior. Whatever it looks like, Spaun is a noble step in the right direction.

Ar mai fi multe de spus, e plin internetul de informatii pe tema asta. Daca sunteti interesati in continuare de acest subiect, recomand http://www.artificialbrains.com/

Ce parere aveti? Vor reusi marile puteri ale lumii sa inventeze creierul artificial? Cum va schimba acest lucru lumea pe care o stim noi astazi?

Edited by oauzor, 23 December 2013 - 03:10.


#2
Whiteboy2014

Whiteboy2014

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 23.12.2013
Deocamdata, oricat de performant ar fi acel supercomputer, la nivel de inteligenta e sub creierul unei furnici, cat despre apropiat de inteligenta omeneasca, la Pastele Cailor! Iar sumele oferite pentru acest proiect de diverse agentii guvernamentale nu ajung nici pentru salariile celor care lucreaza la el. va fi foarte util insa in materie de criptologie si studierea genomului, probabilistica.

#3
Obivankenobi

Obivankenobi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,244
  • Înscris: 25.07.2008
Isaac Asimov a prezis aparitia creierului "pozitronic", a unui creier care e cel putin egal cu cel uman. Datorita acestui fapt a inventat si acele limitari: cele 3 legi ale roboticii!
Probabil ca in urmatorii 50-100 de ani asta se va si intampla.
Au mai fost scriitori de SF care au prevazut, cu precizie aproape matematica, evolutia tehnica omenirii.... va las pe voi sa ii enumerati!

#4
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006
Cam pe cand credeti ca ar putea aparea un adevarat "creier artificial" in conditiile in care cel uman e cunoscut intr-o proportie relativ mica? Cum poti imita ceva ce nu cunosti in intregime?

#5
tavivictor

tavivictor

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,924
  • Înscris: 03.08.2013
bazele functionarii creierului uman sunt cunoscute .... ideea e ca nu cunoastem in profunzime totul despre el. adica cu ce se ocupa anumite arii din creier .... da daca inventam creierul artificial si asta abia asteapta sa puna mana pe putere? adica daca ii dam si constiinta ?

#6
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,040
  • Înscris: 22.05.2003
Problema nu e hardware, e software!

#7
takemeintoyourskin

takemeintoyourskin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,824
  • Înscris: 14.05.2010
inteligenta pleaca de la cel mai de baza principiu, acela de liber arbitru, cand o sa existe un soft spre exemplu de alegere arbitrara a unui numar, care ar putea avea rezultate diferite in acelasi context, spre exemplu doua calculatoare ce ruleaza acelasi soft(sunt pornite in acelasi timp, au aceleasi linii de cod, intr-un cuvant au aceleasi conditii spatiu timp samd), atunci cand va fi pus softu sa aleaga un numar acesta va fi cu siguranta acelasi de ambele calculatoare, ei daca vom reusi sa realizam asa ceva atunci am facut primul pas pentru a dezvolta inteligenta artificiala.

#8
tavivictor

tavivictor

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,924
  • Înscris: 03.08.2013

View Posttakemeintoyourskin, on 23 decembrie 2013 - 11:23, said:

inteligenta pleaca de la cel mai de baza principiu, acela de liber arbitru, cand o sa existe un soft spre exemplu de alegere arbitrara a unui numar, care ar putea avea rezultate diferite in acelasi context, spre exemplu doua calculatoare ce ruleaza acelasi soft(sunt pornite in acelasi timp, au aceleasi linii de cod, intr-un cuvant au aceleasi conditii spatiu timp samd), atunci cand va fi pus softu sa aleaga un numar acesta va fi cu siguranta acelasi de ambele calculatoare, ei daca vom reusi sa realizam asa ceva atunci am facut primul pas pentru a dezvolta inteligenta artificiala.
nu stiu.....si eu incercam sa invat sa fac un program care sa puna un numar aleatoriu .....dar nu stiu daca pune acelasi numar cand ii cer de 2 ori ....o sa incerc treaba sta cand o sa invat cum fac

#9
pacopaco1967

pacopaco1967

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,550
  • Înscris: 13.09.2010
Toată tevatura asta cu "creier artificial" este o prostie cât casa poporului , de fapt sumele alocate sunt destinate hoţiei şi nu au de a face cu lucrarea naturii (creierul natural) .A spune creier artificial înseamnă să construieşti o structură identică cu cea naturală , şi pe deasupra să vezi că această structură , de la sine începe să gândească , aşa cum afirmă unii , mai ales pe forum , că raţiunea este o consecinţă a structurii celulelor nervoase . Mă îndoiesc că despre asta este vorba în subiectul topicului , probabil în cel mai bun caz vor să implementeze într-un supercomputer proprietăţi asemănătoare celei naturale din punct de vedere raţional , şi anume : gândirea liberă ori conştiinţa .

#10
vlad2991

vlad2991

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 594
  • Înscris: 11.12.2013
Liberul arbitru la oameni se realizeaza in functie de dezvoltarea lor sentimenteala de-a lungul timpului. Astfel, acel robotel trebuie sa aiba o personalitatea si anumite virtuti spirituale, la fel cum sunt si oamenii, unii au empatie, unii sunt psihopati si evident, oricata empatie ai avea, daca te simti in pericol, reactionezi agresiv si astfel daca robotelului ii dai pumni in gura, el trebuie sa aiba si niste senzori care simuleaza durerea sau sa detecteze miscari specifice ale trupului, schimbarea vocii intr-una agresiva samd si astfel in functie de aceste evenimente el isi schimba personalitatea. Da, bine, e foarte complicat si te ia durerea de cap, pentru a realiza asa ceva, ai nevoie de cateva milioane de minti si poate sute de ani. Trebuie sa-i dai simturi, sa-i dea instinct, de exemplu daca n-a mai vazut bataie niciodata, trebuie sa fuga, apoi daca isi ia pumni in gura, trebuie sa fie constient de durere/pericol si sa se feareasca de asa ceva in viitor sau daca vrei sa te joci focul, ii dai posibilitatea sa invete sa dea pumni in gura si nu-i blochezi aceasta instructiune. Practic il faci sa-si scrie cod singur Posted Image.

Edited by vlad2991, 23 December 2013 - 11:46.


#11
takemeintoyourskin

takemeintoyourskin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,824
  • Înscris: 14.05.2010
deja tu vorbesti de chestii complexe, ce am spus eu de alegerea unui numar este un lucru de baza si nici macar asta nu a fost realizat.

View Posttavivictor, on 23 decembrie 2013 - 11:32, said:

nu stiu.....si eu incercam sa invat sa fac un program care sa puna un numar aleatoriu .....dar nu stiu daca pune acelasi numar cand ii cer de 2 ori ....o sa incerc treaba sta cand o sa invat cum fac

Toate au la baza algoritmi, care daca sunt in medii perfect identice, vor genera rezultate identice, unu lucru nu prea inteligent nu?:D

#12
tavivictor

tavivictor

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,924
  • Înscris: 03.08.2013

View Postvlad2991, on 23 decembrie 2013 - 11:43, said:

Liberul arbitru la oameni se realizeaza in functie de dezvoltarea lor sentimenteala de-a lungul timpului. Astfel, acel robotel trebuie sa aiba o personalitatea si anumite virtuti spirituale, la fel cum sunt si oamenii, unii au empatie, unii sunt psihopati si evident, oricata empatie ai avea, daca te simti in pericol, reactionezi agresiv si astfel daca robotelului ii dai pumni in gura, el trebuie sa aiba si niste senzori care simuleaza durerea sau sa detecteze miscari specifice ale trupului, schimbarea vocii intr-una agresiva samd si astfel in functie de aceste evenimente el isi schimba personalitatea. Da, bine, e foarte complicat si te ia durerea de cap, pentru a realiza asa ceva, ai nevoie de cateva milioane de minti si poate sute de ani. Trebuie sa-i dai simturi, sa-i dea instinct, de exemplu daca n-a mai vazut bataie niciodata, trebuie sa fuga, apoi daca isi ia pumni in gura, trebuie sa fie constient de durere/pericol si sa se feareasca de asa ceva in viitor sau daca vrei sa te joci focul, ii dai posibilitatea sa invete sa dea pumni in gura si nu-i blochezi aceasta instructiune. Practic il faci sa-si scrie cod singur Posted Image.
te intreb de ce cand te duci amenintator spre cineva cu intentia de al bate de ce acesta sa zicem e la primul conflict de acest fel se apara ?

#13
vlad2991

vlad2991

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 594
  • Înscris: 11.12.2013
Nu stiu, nu m-a pasionat domeniu niciodata, doar ziceam  cum as face eu.
Dar de ce e necesara aceaa problema cu numarul ales???
Fiinta umana nu alege doar in functie de informatia din prezenta, cat si de cea din trecut , plus si viitor. Bine, probabil asta reprezinta soft-ul, presupun, dar de ce acelasi numar mereu??

Edited by vlad2991, 23 December 2013 - 11:59.


#14
tavivictor

tavivictor

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,924
  • Înscris: 03.08.2013

View Posttakemeintoyourskin, on 23 decembrie 2013 - 11:48, said:

deja tu vorbesti de chestii complexe, ce am spus eu de alegerea unui numar este un lucru de baza si nici macar asta nu a fost realizat.


Toate au la baza algoritmi, care daca sunt in medii perfect identice, vor genera rezultate identice, unu lucru nu prea inteligent nu?Posted Image
ce intelegi prin medii perfect identice? si procesorul ala sa aiba aceeasi "stare" ca al doilea?

daca da care e probabilitatea sa se intample asta ?

View Postvlad2991, on 23 decembrie 2013 - 11:55, said:

Nu stiu, nu m-a pasionat domeniu niciodata, doar ziceam  cum as face eu.
Dar de ce e necesara aceaa problema cu numarul ales???
Fiinta umana nu alege doar in functie de informatia din prezenta, cat si de cea din trecut , plus si viitor.
sustii ca daca ceri cuiva sa aleaga un numar cuprins intre 1 si 10 alege si pe baza unor experiente anterioare?

#15
takemeintoyourskin

takemeintoyourskin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,824
  • Înscris: 14.05.2010
ehh, procesorul doar ajuta la operatiile necesare pentru a duce la bun sfarsit algoritmul, si da ma refer la doua masini de calcul care sa fie construite doar pentru a alege un numar arbitrar, aflate in medii perfect identice, si alegerea sa se faca in acelasi moment, lucru realizabil de altfel problema este ca rezultatul celor doua astfel de masini de calcul ar fi acelasi, astfel este simplu de anticipat ce numar se alege, practic asa zisii vostri robotei ar putea sa fie simplu anticipati, exact ca la sah, din multitudinea de mutari pe care le are in baza de date, el analizeaza care este cea mai avantajoasa si o face, daca tu stii asta dinainte atunci poti sa-l bati, asta fiind slabiciunea calculatorului nu gandeste mai mult de liniile care ii sunt deja programate, si singura metoda de a fi imbunatatit este acela de a i se implementa sau adauga ceva linii de cod care sa rezolve scaparea respectiva, deci nu se pot autoinvata si nu-si poate rezolva anumite scapari omise de programatori, el ii va da inainte indiferent ca va pierde de fiecare data, pentru ca asa ii spun liniile de cod, de unde sa stie el ca in loc de >= cineva a pus doar un > in vreun script?

#16
tavivictor

tavivictor

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,924
  • Înscris: 03.08.2013
nu inteleg cum dracu poate alege un calculator un numar "avatajos". nici noi nu facem asta

#17
takemeintoyourskin

takemeintoyourskin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,824
  • Înscris: 14.05.2010
tu stii sa si interpretezi ce citesti?

View Posttavivictor, on 23 decembrie 2013 - 11:32, said:

nu stiu.....si eu incercam sa invat sa fac un program care sa puna un numar aleatoriu .....dar nu stiu daca pune acelasi numar cand ii cer de 2 ori ....o sa incerc treaba sta cand o sa invat cum fac

este si greseala mea, din ce ai postat mai sus trebuia sa-mi dau seama cu cine discut.

#18
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
Avand in vedere cat de prosti sunt oamenii, nu doar cei cu IQ ~ mediu de +/- 100, dar chiar si cei cu IQ mult peste medie, sunt convins ca au fost realizate de mult timp computere cu hardware muuuuuuuuuult mai performant, cu arhitectura super-paralela, super-rapida, si cu multiple coprocesoare dedicate.
Posibil ca si partea de software sa fi fost rezolvata...

Atat recunoasterea, logica, combinatorica, verificare, care tin de gandirea exacta, cat si tehnici de vorbire vaga, randomizare, aproximare, comparare si verificare cu elemente deja asimilate, si alte combinatii si relationari cu primele tehnici, sunt toate  cunoscute de mult timp, si au toate implementari de software AI.

Edited by loock, 23 December 2013 - 15:17.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate