Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu
 Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare
 

Sfaturi gradina

- - - - -
  • Please log in to reply
38 replies to this topic

#19
medelin992

medelin992

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,487
  • Înscris: 16.06.2010
Solul respectiv are continut mare in argila gonflanta. La umiditate se ''umfla'' si la seceta se contracta, rezultand crapaturi.

In trecut, calaretii cica aveau harti cu astfel de soluri; crapaturile fiind foarte mari , existau sansele ca animalul sa-si rupa picioarele prin crapaturi.

#20
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,518
  • Înscris: 27.01.2012
@adisz:
Absolut, meseria mea de baza e lucrul solului, underground!
Din punct de vedere geotehnic (stiintific), solul e categorisit asa, in ordine crescatoare a marimii particulelor constituente:
Argila, Praf (Loess), Nisip fin-mediu-grosier, Pietris, Bolovanis.
Uzual, e mai amestecat, de aceea se foloseste o diagrama cu trei laturi, argila-praf-nisip, in procente.
Solul provine din degradarea rocilor sub actiunea factorilor climatici, vant, apa, inghet...plus aportul de materie organica din putrezirea vegetalelor...
Argila are cea mai fina textura, de aici si proprietatile ei deosebite, tine apa 'legata' datorita fortelor capilare, dar si o cedeaza cel mai greu...e practic 'impermeabila'.
De aici 'craparea' la seceta, si consistenta de 'beton', sau mai bine spus de caramida nearsa.
Praful are particule ceva mai mari si de regula provine din erodarea eoliana a nisipurilor prin abraziune, este si el sensibil la contactul cu apa, la umezeala variabila are variatii de volum datorate sensibilitatii la inmuiere, dar nu crapa.
Culoarea solului e data in principal de continutul de oxizi metalici, cu cat e mai rosu cu atat mai mare contintul de oxizi de fier, cu cat mai negru cu atat mai mare continutul de 'humus' organic...best of all...cernoziom.
Ceva lamuriri suplimentare sau e suficient?

Edited by subway_guru, 20 December 2013 - 18:25.


#21
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Ma bag eu!
Care consideri ca este cantitatea optima de nisip, folosita pentru ameliorarea texturii unui sol greu?
Aceasta operatie se repeta? Sau este suficienta, o singura data? Adica, punem nisip, aram pentru incorporare, frezam, pentru uniformizare si gata?
Care este adancimea recomandata pentru operatiile mentionate?
Cum putem afla in ce categorie normala sa incadram substratul dintr-o suprafata, pe care dorim sa cultivam legume.
Un coleg a postat ,,testul borcanului''. Consider ca este foarte folositor. In ce fel trebuiesc interpretate informatiile pe care le primim de la depunerea repectivelor straturi?
Care este cat de cat procentajul optim al depunerilor?
Ma opresc, deocamdata aici. Mai am foarte multe intrebari, care tin de textura solului, vis-a-vis de cultura pe care dorim sa o infiintam.
Dar le luam punctual.
Multumim anticipat, pentru raspunsuri.

#22
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,518
  • Înscris: 27.01.2012
Daca e sa o luam stiintific, ar trebui sa pornim de la testul cu borcanul, pentru ca ne da o imagine de la textura actuala a solului, cam cat nisip si apoi cat praf si cata argila...macar ochiometric, daca nu exact in procente de greutate.
In privinta proportiilor optime pornesc de la experienta legumicultorilor batrani care pentru solar prepara un amestec de trei parti egale, teren natural, nisip si compost.
Cand zic nisip, e vorba nu de nisip monogranular (margaritar sau tinci) ci nisip grosier-mediu-fin natural, nespalat, cu granulometrie cat mai uniforma, exclus pietris.
Nu cred ca e suficienta o singura 'amendare' a solului si am sa explic mai incolo de ce.
Intrebarea reala ar fi mai degraba 'cand stim ca am ajuns la textura potrivita?'.
Pornim de la faptul ca argila cu umiditate medie daca o luam si o framantam un pic in mana se face cocoloase si chiftelute, asta pentru ca din punct de vedere fizico-mecanic e caracterizata de coeziune interna, spre deosebire de nisip ce e caracterizat de 'frecare interna', lucruri usor de observat practic, daca sapi un sant in argila, poti sa-l sapi cu pereti verticali in argila, pt ca argila se mentine o perioada de timp datorita coeziunii interne, pe cand in nisip nu, nisipul se aseaza in taluz la un unghi ce depinde de frecarea interna. Adaosul de nisip si de compost are rolul tocmai de a fragmenta aceasta coeziune interna a argilei.
Acum niste consideratii din experienta proprie, de la mine de la tara:
La 40cm adancime solul e 'beton' argila compacta total impermeabila, mai sus e mai afanata natural de radacinile plantelor, de rame si alte creaturi ce framanta si sapa solul.
Evident ca 40cm de sol nu prea ai cum sa-l schimbi dintr-o singura miscare, asa ca am ales o imbunatatire succesiva, an de an, sapat la cazma cu 'calcator' la 30-35cm, adaus de nisip si compost la suprafata, frezat si maruntit la 20cm adancime in primavara, apoi anul urmator reluat operatiunile si tot asa...vreme de 500 de ani!
:)
Pe timpul verii datorita ploilor si irigatiei se produce o noua segregare, particulele fine coboara mai repede in adancime, nisipul ramane mai la suprafata, asa ca musai sa reluam procesul de amendare si omogenizare.
Ai sa ma intrebi, si cand ne oprim?
Pai ne oprim cand terenul umed framantat in mana nu mai face cocoloase cleioase ci cocoloase sfaramicioase!
Experienta practica e esentiala!
Aveam un coleg geolog care-ti spunea la fix ce sol e doar folosind cele cinci simturi, lua pamantul, il pipaia, il privea, il 'framanta', il 'mirosea' si-l 'degusta' si simtea intre dinti cat praf si cat nisip, mai precis decat analiza de laborator...experienta...de o viata!
Vis-a-vis de diversele culturi, cerintele privind solul sunt mult diferite, spre exemplu tomatele sunt mult mai 'indragostite' de argila, spre deosebire de exemplu de pepeni, ce prefera solurile usoare, permeabile nisipoase...
Cam asta e, pentru inceput...
Toate cele bune!

#23
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Ai zis bine pentru inceput!
Eu continui cu intrebarile poate nu in ordinea dorita de mine.
Am inteles din postarea ta, ca nu putem face eficient (excludem scarificare, grapare la adancime, depunere sol corespunzator) aceste operatii de imbunatatire substrat,
intr-o zona unde substratul este vitreg pentru cultivarea legumelor. Eventual un compromis.
Dar oare nu plantele sunt cele care ne dau raspunsul dorit vis-a-vis de calitatea solului respectiv, prin dezvoltarea sistemului radicular?
Adica in momentul cand scoatem o planta si vedem ca radacinile sunt ferme, stufoase si au lungimi care ne dau certitudinea ca textura solului, este corespunzatoare pentru ele?
Acum intervine o alta nelamurire de-a mea. Este recomandata o rotatie a culturii, la un nr. de ani. Dar nu toate plantele au aceiasi dorinta de substrat.
Radacinoasele, doresc o anumita textura (mai nisipoasa), bulboasele, alta textura, tomatele, ardeioasele, castraveti, vor altceva.
Cum le impacam prin rotatie?
Sunt sigur ca nu prea se tine cont de permeabilitatea si docilitatea solului in zona unde se cultiva.
Sa fiu mai explicit. Avem ipotetic, 2000mp. de gradina. Impartita in 4 sole. Trebuie sa tinem cont ce plantam in fiecare sola pe care am adaptat-o unui anumit fel de legume?
Consider ca nu sunt prea tipicar in solicitarile mele. Adica vreau sa ma conving, in privinta eficacitatii substratului folosit pentru anumite plante.

#24
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,518
  • Înscris: 27.01.2012
Iorgule, te 'recunosc' integral, curiozitate nelimitata si nerabdare asemenea!...dar pentru asa avalansa de intrebari si nelamuriri puse de-a valma trebuie putin timp de 'ordonare' si 'clarificare'...revin maine, ca azi e cam tarziu...
Sper sa nu te superi pe mine...
Toate bune!

#25
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,518
  • Înscris: 27.01.2012
Pentru a-ti raspunde la cerintele tale specifice, fa-ne o scurta descriere a situatiei geotehnice de la tine.
Din discutiile anterioare am ramas cu impresia ca la tine in gradina e teren de lunca si apa freatica e destul de aproape de suprafata.
Cum e in realitate?

#26
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,994
  • Înscris: 07.11.2006

 subway_guru, on 20 decembrie 2013 - 18:21, said:

@adisz:
Absolut, meseria mea de baza e lucrul solului, underground!
Din punct de vedere geotehnic (stiintific), solul e categorisit asa, in ordine crescatoare a marimii particulelor constituente:
Argila, Praf (Loess), Nisip fin-mediu-grosier, Pietris, Bolovanis.
Uzual, e mai amestecat, de aceea se foloseste o diagrama cu trei laturi, argila-praf-nisip, in procente.
Solul provine din degradarea rocilor sub actiunea factorilor climatici, vant, apa, inghet...plus aportul de materie organica din putrezirea vegetalelor...
Argila are cea mai fina textura, de aici si proprietatile ei deosebite, tine apa 'legata' datorita fortelor capilare, dar si o cedeaza cel mai greu...e practic 'impermeabila'.
De aici 'craparea' la seceta, si consistenta de 'beton', sau mai bine spus de caramida nearsa.
Praful are particule ceva mai mari si de regula provine din erodarea eoliana a nisipurilor prin abraziune, este si el sensibil la contactul cu apa, la umezeala variabila are variatii de volum datorate sensibilitatii la inmuiere, dar nu crapa.
Culoarea solului e data in principal de continutul de oxizi metalici, cu cat e mai rosu cu atat mai mare contintul de oxizi de fier, cu cat mai negru cu atat mai mare continutul de 'humus' organic...best of all...cernoziom.
Ceva lamuriri suplimentare sau e suficient?

MultumescPosted Image

#27
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,518
  • Înscris: 27.01.2012
N-ai pentru ce, sunt doar notiuni elementare de abecedar...
Stiinta solului e cu mult mai 'complicata'...
Ce am zis eu acolo e de 'geotehnica' nu de 'pedologie'!
Toate cele bune!

#28
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Textuta solului de la mine din gradina este intradevar , pamant de lunca. Se poate sapa cu furca. Apa freatica se afla la 3-3.5m. in jos fata de nivelul zero al solului.
Multi colegi de forum, care au fost la mine, pot comfirma sau infirma aceste precizari. Am solicitat si aprofundat acele informatii, pentru ajutorul colegului nostru care a deschis acest subiect. Sunt sigur ca ajuta inca foarte multi interesati de tema dezbatuta. Cred ca nu am gresit!
Ieri, pe la ora pranzului, nu aveam stare si am trecut la ,,testul borcanului''. Am pus pamant cam 25-30%, din volumul borcanului, restul apa, am amestecat bine, bine si am lasat sa se linisteasca continutul. Am colectat substrat din trei locuri diferite.
- borcanul din dreapta imaginii, este substrat colectat din solar. Aici am pus ceva nisip, anul trecut. Tot aici asta toamna, am fertilizat cu acel ,,guano'' de prepelite.
- borcanul din stanga imaginii, are substrat din zona unde am avut legume, rosii, vinete, ardei si celelalte pe care le stiti. Acolo unde am avut si plasa de umbrire. Aici am fertilizat, acum vreo luna cu ,,guano'' si cu ceva balegar de cal, din cel adus in februarie. Eu numesc acea zona ,,gradina 1''.
- borcanul din mijloc (cel mare) este rezultatul solului colectat din zona unde am avut cultivata varza rosie, varza alba, pepeni, dovleci. Acea zona a fost inundata asta vara si am adus pamant pentru nivelarea diferentei de nivel care o avea. Aici nu am fertilizat cu nici un fel de ingrasamant organic. Am folosit inainte de aratura NPK 16-16-16. 3kg/100mp. Aceasta sola o numesc ,,gradina 2''.
Am arat si am lasat solul in stare de repaus. Dupa gerul prezent de vreo saptamana, brazda, a inceput sa se ,,verse''. E puf si matase. Efectiv ca si termen de comparatie, arata ceva gen solul de deasupra unui ,,furnicar''. Nu am gasit alta comparatie.
Mentionez ca monstrele de sol, au fost luate de la o adancime de vreo 18-20 cm.
Foto:

Attached Files



#29
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,518
  • Înscris: 27.01.2012
La borcan, nu prea pare ca ai avea mai mult de 1/3 particula fina...

#30
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Fii mai explicit!
E de bine, e de rau?

#31
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,518
  • Înscris: 27.01.2012
E de bine, ai un teren permeabil, nu un teren greu, si ai tot ce trebuie si pentru legumicultura de iarna, solar+agril! Mai trebuie doar ceva cunostinte suplimentare si planificare si succesul e asigurat!

#32
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
De cunostinte sunt avid, planificarea am inceput sa sedimentez experientele prin care am trecut.
Succesul este dorit si asteptat. Dar, trebuie sa inlaturam acel hazard negativ. Tine numai si numai de noi!
Multumesc pentru incurajare!

#33
rid

rid

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,785
  • Înscris: 23.02.2006
Iorgu, te invit la Balaceanca la mine... din varii motive! Posted Image

#34
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Multumesc de invitatie!
Te asigur ca pana la sf. Ion sunt la tine. Discutam in pm.
Dar cel mai mult si cel mai mult vreau, doresc, insist, pentru o vizita la magistrala de metrou ,, Drumul Taberei'' la biroul bugetarului guru!
Ma invita, nu ma invita. Ma primeste, nu ma primeste.
Voi ce credeti?

#35
DragotaM

DragotaM

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 19.12.2013
Va salut!
Am umblat prin magazinele de specialitate sa ma interesez de preturile produselor pentru o irigare prin picurare si inca nu sint decis!
Daca am un sol argilos, asa cum spuneam, se crapa, ce as putea face pentru al face mai productiv? Singura modalitate este de a aduce pamint vegetal?
Va multumesc!

#36
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
@Iorgu
Eu cred ca da :)


@rid
Voi trece eu pe la tine maine-poimâine cu un pachet cu timbru de Laponia :)

Edited by meganedoi, 22 December 2013 - 20:30.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate