Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Tinerimea noastră, scoasă din gura temnițelor unguresci, este aruncată în temnițele României libere!

- - - - -
  • Please log in to reply
28 replies to this topic

#1
Marius1989

Marius1989

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,919
  • Înscris: 09.04.2006
1894. La Cluj avusese loc procesul memorandului, în care fruntașii luptei naționale a românilor ardeleni fuseseră osîndiți la închisoare.
La București aveau loc manifestații ale românilor ardeleni. Cum s-a purtat jandarmeria miticească cu ei relatează ziarul sibian "Tribuna" din 5 octombrie 1894:

“Spre poliție au pornit cîntînd “deșteaptă-te române!”. Aci cursa și ororile. Deodată mulțimea se văzu față în față cu o companie de gendarmi, cari începură a lovi cu puștile fără cruțare, în dreapta și în stînga, și a împunge cu baionetele în draga lor voie, necruțînd nici femeile și nici copiii mici. Era o scenă de cel mai teribil barbarism! Gendarmii loveau și înpungeau fără suflet, damele sbierau, copii plîngeau, cei răniți se văitau, lumea în toate părțile, spărgînd giamurile de la prăvălii pentru a se putea ascunde, căci ușile erau pretutindenea încuiate.”
“Sînt mulți răniți, așa se zice, și unii foarte greu răniți. Și sînt foarte mulți arestați fără a fi puși în momentul, în care vă scriu aceste rînduri, pe picior liber. Cu ochii mei proprii am văzut cum un gendarm a împuns pe un tînăr în obraz și pe altul în coastă. Ambii se află în spital. Se zice că amîndoi sînt studenți de ai noștri din Ungaria. Între cei arestați s-au aflat asemenea foarte mulți studenți de-ai noștri! Împregiurarea aceasta face rana și mai dureroasă și pata și mai rușinoasă.”

Sursa, cu articolul complet și alte articole din presa anului 1894 referitoare la situația românilor din Ardeal, în perioada procesului memorandului

#2
Boshaft_Sylvester

Boshaft_Sylvester

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,558
  • Înscris: 01.10.2013

Quote

Primiți, dle redactor, expresiunea deosebitei mele stime.
B.-Pesta, în 2 oct. 1894
Un student ardelean

O lichea anonima.

Lichelele anonime n-au evoluat prea mult in 120 de ani.

1894 - 1989 - 2013

#3
Victor5

Victor5

    Verba volant, scripta manent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,273
  • Înscris: 05.04.2011
Interesant ar fi sa vedem si vreo publicatie din Romania/Bucuresti cum a relatat "evenimentul", caci Tribuna Sibiului pare asemanatoare cu "tribuna" "tribunului";
“Sînt mulţi răniţi, aşa se zice, şi unii foarte greu răniţi."

Nu pot crede ca romanii din Romania se puteau purta asa cu cei din Ardeal!!!

#4
Boshaft_Sylvester

Boshaft_Sylvester

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,558
  • Înscris: 01.10.2013

View PostVictor5, on 29 noiembrie 2013 - 12:56, said:

Interesant ar fi sa vedem si vreo publicatie din Romania/Bucuresti cum a relatat "evenimentul", caci Tribuna Sibiului pare asemanatoare cu "tribuna" "tribunului";
“Sînt mulţi răniţi, aşa se zice, şi unii foarte greu răniţi."

Nu pot crede ca romanii din Romania se puteau purta asa cu cei din Ardeal!!!

Este irelevant. Demersul initiatorului are alt scop: blamarea miticilor.

Dar fiind o lichea anonima n-are sanje in instalatie sa urle "No, va fwt muma-n cwr de mitici, no!" asa c-o da cu mantinela.

#5
leogoto

leogoto

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,001
  • Înscris: 01.12.2010

View PostMarius1989, on 29 noiembrie 2013 - 12:24, said:

damele sbierau
lol.

#6
Balamache

Balamache

    Scriitor de carti de colorat.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,522
  • Înscris: 23.11.2013
Ai drecu iredentisti, la ce manipulari se pot deda. Infiorator.

#7
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View Postleogoto, on 29 noiembrie 2013 - 22:13, said:

lol.
era urmas de-al lui Ovidius

Edited by criztu, 29 November 2013 - 22:24.


#8
Marius1989

Marius1989

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,919
  • Înscris: 09.04.2006
Acuși sărbătorim ziua națională, avem președinte sibian, să mai citim un articol din ziarul sibian „Tribuna” din 1894 (anul cînd au fost osîndiți la închisoare memorandiștii) - oficios al Partidului Național Român din Ardeal (partid creat pe criterii etnice)

Quote

Constatări dureroase, ziarul „Tribuna” 6 noiembrie 1894 (26 octombrie după stilul vechi)
Fragment:
Astfel și acum reprobăm cu toată puterea convingerii noastre atitudinea ce guvernul român, sau fie și numai unii din membri și oamenii sei, tot mai mult trădează în chestia națională.
Nu de acuma, ci de cînd au venit la putere, actualii guvernamentali din România, onoare și recunoștiință valoroaselor excepțiuni, au dovedit prin spusele și faptele lor, că nu se pot însufleți pentru causa noastră. Aceasta însă nu ni-a dat dreptul să ne pronunțăm contra lor și nici nu am făcut-o. Am ținut totdeauna în vedere, că guvernul României are destul de lucru cu organisarea și consolidarea propriei țeri și că este o generositate frățească, pe care în interesul românismului o dorim, dar nu o strictă datorință a sa, pe care o putem pretinde, ca să mai spriginească și causa noastră. Am fi fost mulțumiți dacă guvernul României ne lăsa în pace și nu ne făcea măcar greutăți în aspirațiunile noastre, deși sîntem și noi pătrunși de adevărul, că causa românismului una este, dincolo și dincoace de munți, că garanțiile viitorului nostru sînt garanțiile viitorului românimii întregi, și ori-ce perdere vom suferi noi aicea este perderea întreg neamului românesc.
Mai tîrziu, cînd suferințele noastre înăsprite au dat naștere în România mișcării de simpatie și de ajutor moral, tot asemenea ne-am mulțumit cu credința, că guvernul român dacă nu-i dă mîna să spriginească mișcarea, cel puțin nu i se va opune, nu va căuta să înăbușească grandiosul curent ce s-a produs în țeară în favorul nostru.
Ni-am impus cuvenitele reserve și astă-iarnă, cînd chestia ardeleană, la inițiativa ilustrului șef al opoziției național-liberale, a ajuns în desbaterea parlamentului român.
Ni-am zis și atuncia că guvernul unei țeri nu-i dă mîna să se pronunțe cu libertatea oposanților, măcar că unii dintre miniștri s-au pronunțat destul de franc – în contra noastră. Ne-am mîngăiat cu vocile de simpatie ale celor cîți-va guvernamentali neministeriabili și am tăcut, admițînd că alta este măsura cu care trebue măsurate vorbele miniștrilor.
Am tăcut și atuncia cînd știrea ni-a sosit despre diferitele ajutoare date de guvernul României antagoniștilor partidului nostru național, despre care și noi de atuncia am știut, grație chipului indiscret al împărțirii lor. Am admis, deși multe se bănuiau, că e vorba de școale și biserici, și n-am scos la iveală tendența vădită de a întări pe adversarii partidului național, spre stricăciunea direcției politice observate de aceasta.
Am tăcut va să zică, ni-am impus toate reservele posibile pînă la marginea extremă a răbdării.
Astăzi însă nu mai putem tăcea.
Începînd cu declarațiile contelui Kalnoky în delegația ungară, ca să nu mergem mai departe, tot mai dese au năvălit peste noi dovezile irecusabile, că guvernul României nu numai că nu observă o binevoitoare neutralitate față cu noi, ci a intrat de-a dreptul în tabăra adversarilor noștri.
Chiar în declarațiile contelui Kalnoky se găsesc aceste dovezi, care au fost apoi pînă la evidență completate prin destăinuirile ce dl. D. A. Sturdza a făcut în memorabilul seu discurs despre chestia națională, rostit la Orfeu în luna trecută, precum nu mai puțin prin „energia” cu care guvernul român s-a încercat să înăbușească „demonstrația” națională a studenților reîntorși dela congresul din Constanța.
De atunci încoace dovezile despre conivența dintre guvernele din București și Viena-Budapesta se țin lanț, precum și acele despre încercările lui de a slăbi mișcarea națională, dincoace și dincolo de munți.
Astăzi corespondentul nostru din București ne vestește că guvernul s-a hotărît să iee severe măsuri contra „demonstranților”, să elimineze pe studenții „neliniștiți”, ba că a discutat chiar și expulsarea fraților noștri emigrați; mîne toate foile din Budapesta laudă unisono pe acest guvern, care ar fi promis să pună capăt „uneltirilor Ligei”. În același timp dl. Pazmandy declară la Budapesta, că a isbutit să paraliseze „lucrarea Ligei” și în străinătate, cu ajutorul guvernului român, care „încă este convins de stricăciunea acestei lucrări”. Drept confirmare presa bucureșteană, cu toată desmințirea oficioaselor, susține pe baza dovezilor ce le are în mîni, că ministrul României la Paris a intervenit pe lîngă presa de acolo, ca să nu se mai publice articoli și informații de la Ligă, căci între Români și Unguri este pace. Și în aceeași zi biroul de presă din Budapesta anunță într-o foaie germană același lucru, susține că „tonul pătimaș” dintre Unguri și Români a încetat, și că împăcarea se pregătește.
Aceste și multe de aceste ne-au impus dureroasa convingere că guvernul României nu numai că nu are sentiment pentru durerile noastre, nu numai că nu contribuie la vindecarea lor, dar din contră lucră pe mîna celor-ce ni-le fac și voește să împiedice pe cei-ce ne sar într-ajutor.
În interesul menținerii sale la putere, sau pentru interese pe care ei le va fi știind, guvernul țerii surori săvîrșește fapte plăcute Ungurilor și nespus de păgubitoare causei noastre. Despre aceasta astăzi îndoeală nu mai încape.

Sursa (cu articolul complet)

[ https://mariusmioc.files.wordpress.com/2017/11/tribuna6nov1894constatari1.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Marius1989, 30 November 2017 - 00:42.


#9
enough1453

enough1453

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,109
  • Înscris: 29.07.2017

View PostMarius1989, on 30 noiembrie 2017 - 00:41, said:

Drept confirmare presa bucureșteană, cu toată desmințirea oficioaselor, susține pe baza dovezilor ce le are în mîni, că ministrul României la Paris a intervenit pe lîngă presa de acolo, ca să nu se mai publice articoli și informații de la Ligă, căci între Români și Unguri este pace. Și în aceeași zi biroul de presă din Budapesta anunță într-o foaie germană același lucru, susține că „tonul pătimaș” dintre Unguri și Români a încetat, și că împăcarea se pregătește.
Aceste și multe de aceste ne-au impus dureroasa convingere că guvernul României nu numai că nu are sentiment pentru durerile noastre, nu numai că nu contribuie la vindecarea lor, dar din contră lucră pe mîna celor-ce ni-le fac și voește să împiedice pe cei-ce ne sar într-ajutor.
În interesul menținerii sale la putere, sau pentru interese pe care ei le va fi știind, guvernul țerii surori săvîrșește fapte plăcute Ungurilor și nespus de păgubitoare causei noastre. Despre aceasta astăzi îndoeală nu mai înc


atunci sa ne mai miram?

cand dupa 1860 Alliance israélite universelle pune presiuni puternice
pe liderii Moldovei si Valahiei unite in Principatele Unite, iar
acesti lideri pun botul jos?
https://en.wikipedia...ite_Universelle

Iar Eminescu se revolta?

E rusinos ca am fost aserviti nu o singura data.
Ci repetat.

Adica am fost terminati de niste serial killers/

#10
Marius1989

Marius1989

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,919
  • Înscris: 09.04.2006
V-am dat extrase din ziarul "Tribuna" care susţinea Partidul Naţional Român din Ardeal (partid creat pe criterii etnice), acum, că e 15 martie, vă dau extras din revista "Ungaria", care susţinea statul maghiar milenar şi era în opoziţie cu Partidul Naţional.

Quote

Înglodați
Cîtă vreme Liga „pentru unitatea culturală a românilor” – risum teneatis! [vă puteți ține rîsul? – latină] – era în floribus [în floare – latină, adică în plină putere] și statul românesc își vărsa tot fructul sudoarei sale în hambarele acestei societăți de consum, eram mult pătrunși de oftarea și porunca marelui poet ungurean: „Uniți-vă în sîmțiri!”
Da, noi și mai ales ai noștri martiri, eram uniți în cugete și sîmțiri pentru a consuma tot fructul coadunat în numele și favorul „causei naționale”; a mînca tot ce e dulce; a roade la frunza verde ca să se uște creanga în urmele lor.
Numai cu o atare solidaritate și cu de aceste cugete se poteau aranja scandalurile cu memorandul la Viena și la Cluș; strînsurile mult vestite dela Sibiu și Budapesta; obrăzniciile mult stricătoare numelui românesc dela Haga și Brusella și blăstămățiile, ura, răutatea, răspîndite prin Europa într-o mulțime de maculaturi.
Li-au și succedat [izbutit] a goli hambarele Ligei pînă la fund; a-i păpa banii și a sărăci averea publică cu milioanele.
Pentru noi, ardelenii, pentru națiune și statul românesc, asta încă n-ar fi o daună mare. Banii să pot recîștiga. Apoi mult să lovește un prunc pînă învață a umbla. Dacă noi din păcatele de pînă acum am trage învățăturile cuvenite, am fi cu un esperiment mai bogați. Însă noi nu sîntem creați ca să învățăm din evenimentele trecutului, din înșelăciuni; sîntem ca fluturașul de sară care de zece ori să aruncă spre lumînare pînă ce să frige. Noi încă iară și iară ne tăvălim în păcatele trecutului acăror urmări și azi ne ustură și care, mult ne temem, ne vor frige de tot.

Articolul complet la legătura următoare: Procesul memorandului (12). Ungaria - revistă în limba română care făcea apologia statului maghiar milenar. „Își primi tot martirul leafa sa regulat”

[ https://mariusmioc.files.wordpress.com/2018/03/ungariaian1896_1.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#11
Marius1989

Marius1989

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,919
  • Înscris: 09.04.2006
De ziua națională mai pun un crîmpei din Procesul Memorandului - în urma căruia mai mulți fruntași ai Partidului Național Român din Ardeal (partid creat pe criterii etnice) au fost osîndiți la închisoare. Ziarul „Tribuna” din Sibiu a relatat despre proces. Încurajez pe cei interesați de istorie să citească ziarele vremii, mai degrabă decît să urmărească discuții tematice pe forumuri ori rețele de socializare.

Una din problemele discutate la proces a fost în ce limbă să se facă dezbaterile. Iată ce relatează „Tribuna” din 28 aprilie / 10 mai 1894 relatează:

Quote

Dr. Aurel Mureșeanu: Sînt contra tălmaciului. Insinuu nulitate.
Procurorul suprem Vita Șandor: Observ că între domnii apărători vre-o cîțiva, deși sînt advocați, și ca atari datori a se folosi în pertractările judecătorești de limba judecătoriei, vorbesc aici românește. Vă rog cu tot respectul, ilustre domnule president, să binevoiți a îndruma pe respectivii advocați la respectarea dispozițiunilor legale.
Presidentul: La propunerea dlui procuror tribunalul enunță că toți apărătorii sînt datori să apere pe acusați în limba maghiară. Tribunalul nu permite apărare în altă limbă.
Iuliu Coroian (în limba română): Vă rog, domnule president, să binevoiți a se îndrepta o greșeală, care văd că s-a petrecut. Fiecare din noi are dorința să-și facă apărarea în limba sa maternă, și vă atrag atențiunea asupra acestui punct, pentru-că în alt cas eu rămîn fără apărător. Advocatul meu nu știe ungurește și în acest cas voi fi eu oare lipsit de apărare? Nu cred că este cu putință lucrul acesta, și de aceea cer ca apărătorul meu să mă apere în limba mea maternă.
Procurorul Vita Șandor: Considerînd că apărătorul domnului Iuliu Coroianu nu este advocat, îmi permit a atrage atențiunea domnului president, că aici este o eroare, căci apărătorul lui nefiind advocat, în înțelesul legilor nu este dator a-și expune apărarea în limba oficioasă a statului, ci numai aceia care sînt totodată și advocați. Binevoiți a îndruma numai pe apărătorii advocați a se folosi de limba oficioasă a statului.
Presidentul: Decisiunea tribunalului a fost cu considerare la împregiurarea, că între apărători sînt și neadvocați. Legile permit ca acusații să-și aducă apărători și neadvocați, în sensul disposițiilor legale însă și neadvocații sînt datori a se folosi de limba oficioasă a statului ca și apărătorii advocați, chiar și în interesul apărării.
Iuliu Coroian: Eu mă declar respins dela dreptul ce am de a mă apăra și în numele acestui drept și al umanității protestez în contra sistemului d-voastră.
Presidentul: Mă rog să se ieie la protocol declarația dlui Coroian, că apărătorul lui nu este advocat. Decisiunea tribunalului se referă și la neadvocați.
Presidentul: Acusații se pot folosi de limba lor maternă.
Iuliu Coroian: Eu nu cer nulitatea pentru-că dl president a dispus ca apărătorii să vorbească în limba statului, eu cer nulitatea pentru-că nu este posibil să mă apăr atunci cînd sînt acusat, așa cum aș dori să fac, și aceasta pentru-că apărătorul meu nu cunoaște limba statului.
Dr. Miloș Ștefanovici: Onorat tribunal! Dl procuror și-a modificat propunerea într-acolo ca apărătorii neadvocați să nu fie siliți a vorbi în limba maghiară.
Procurorul suprem Vita Șandor: Protestez în contra aceleia, că mi-aș fi modificat propunerea mea. Din contră propun și de astă dată, ca apărătorii numai întrucît sînt și advocați să vorbească ungurește. Aceasta am propus-o și mai nainte și deci n-a fost trebuință să-mi modific propunerea.
Coriolan Brediceanu: Am onorul a declara că înaintăm recurs de nulitate în contra acestei decisiuni ilegale. (Voci dintre apărători: ne alăturăm)
Presidentul: Pentru această expresiune îl îndrum la ordine pe dl advocat.
Dr. Vasile Lucaciu: Ilustre dle president! Ca unul care fac parte dintre acusați în aceste momente de atîta gravitate pentru noi, permiteți-mi să vorbesc asupra unui punct foarte important. Eu am diploma de profesor pentru limba și literatura română dela universitatea din Budapesta, și eu vreau să-mi fac apărarea în această limbă. Eu sînt competent prin cuvîntul meu și sînt dator pentru reputațiunea individualității mele și pentru considerațiunea drepturilor personale ce am, a declara că din cele ce am auzit pînă acum, constat că onoratul interpret nu este în stare a tălmăci cuvintele noastre, și aceasta o dovedește faptul că nu a reprodus mai nimic din cuvintele noastre, ba încă a schimbat esența lor.
Stăm, dle president, de-oparte noi ca acusați, de altă parte d-voastră, care aveți să pronunțați un verdict asupra drepturilor noastre cetățenești și în numele spiritului de dreptate, care trebuie să însuflețească pe un judecător, vă rugăm ca apărarea să se facă în limba noastră maternă.
Tălmaciul traduce.
Presidentul (prin interpret): Puteți cere cuvîntul și puteți protesta în contra constituirii juriului, căci aceasta este obiectul discuției, dacă însă veți protesta în contra chipului cum se face interpretarea, vi se va lua cuvîntul.

Pe larg relatarea din „Tribuna” la https://wp.me/pjejF-5nf

[ https://mariusmioc.files.wordpress.com/2018/11/tribuna10mai1894_0001.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#12
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Deci, trebuie sa inteleg ca prin acest articol, vrei sa ne spui ca secuii din Tinutul Secuiesc au dreptate prin faptul ca cer autoritatilor sa se poata reprezenta si
a-si sustine cauzele in limba materna, precum au avut si memorandistii pretentia in acele timpuri

#13
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,043
  • Înscris: 12.12.2006
Dar numai dacă și judecătorul înțelege ce zic ei acolo, pe secuiască :)

#14
Marius1989

Marius1989

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,919
  • Înscris: 09.04.2006

View PostWestPoint, on 01 decembrie 2018 - 19:22, said:

Deci, trebuie sa inteleg ca prin acest articol, vrei sa ne spui ca secuii din Tinutul Secuiesc au dreptate prin faptul ca cer autoritatilor sa se poata reprezenta si
a-si sustine cauzele in limba materna, precum au avut si memorandistii pretentia in acele timpuri
Breaking news:
Articolul 105 din Codul de Procedură Penală glăsuiește:
(1) Ori de câte ori persoana audiată nu înţelege, nu vorbeşte sau nu se exprimă bine în limba română, audierea se face prin interpret. Interpretul poate fi desemnat de organele judiciare sau ales de părţi ori persoana vătămată, dintre interpreţii autorizaţi, potrivit legii.
(2) În mod excepţional, în situaţia în care se impune luarea urgentă a unei măsuri procesuale sau dacă nu se poate asigura un interpret autorizat, audierea poate avea loc în prezenţa oricărei persoane care poate comunica cu cel ascultat, organul judiciar având însă obligaţia de a relua audierea prin interpret imediat ce aceasta este posibilă.

https://legeaz.net/n..._unJCNYiYJHUZJo

Deci:
- Nu e vorba doar de acuzați, ci de orice persoană audiată în procesul penal. Poate fi și un martor.
- Nu e vorba doar de secui, ci de orice persoană care „nu se exprimă bine în limba română”. Deci poate fi și turc sau afgan. Nu trebuie să fie complet lipsit de cunoștiințe de limbă română ci să nu se exprime bine în această limbă.

Edited by Marius1989, 02 December 2018 - 01:08.


#15
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Nu m-ai inteles, sau nu ai vrut sa ma intelegi?
Tu compari cea ce a fost acum 100 de ani si mai bine, cu ziua de astazi cea ce este intodeuna fatal.

Nici Romania nu ar accepta interpreti daca nu ar fi constrans de atatea tratate la care a aderat, de asta sunt sigur.

Deci atunci asa au fost timpurile, limba oficiala era singura posibilitate in fata autoritatilor.
Pe vremea comunistilor nu a fost altfel. Pana si legea la care te referi tu este probabil una mai recenta, de dupa 1990.

Nu inteleg ce tot vrei sa transmiti ca chestiile astea. Ca nu au fost corecti? Ei na, sigur ca nu au fost corecti, pe atunci ei erau la butoane
asa cum din 1918 sunt romanii la butoane si au facut excat  sau cel putin la fel.

Edited by WestPoint, 02 December 2018 - 16:35.


#16
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,043
  • Înscris: 12.12.2006

View PostWestPoint, on 02 decembrie 2018 - 16:34, said:

Nici Romania nu ar accepta interpreti daca nu ar fi constrans de atatea tratate la care a aderat, de asta sunt sigur.
Cum poți să fii sigur de un lucru pe care nu-l știm ?
Lucrurile se schimbă în lume, și țările se adaptează și ele pe rând, nu poți rămâne în urmă chiar dacă n-ai semnat tratate.

#17
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Foarte simplu. Romania nu isi respecta propria natiune, daramite pe alti sau mai ales pe unguri...

#18
Marius1989

Marius1989

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,919
  • Înscris: 09.04.2006

View PostWestPoint, on 02 decembrie 2018 - 16:34, said:

Nici Romania nu ar accepta interpreti daca nu ar fi constrans de atatea tratate la care a aderat, de asta sunt sigur.

Deci atunci asa au fost timpurile, limba oficiala era singura posibilitate in fata autoritatilor.
Pe vremea comunistilor nu a fost altfel. Pana si legea la care te referi tu este probabil una mai recenta, de dupa 1990.

Nu inteleg ce tot vrei sa transmiti ca chestiile astea. Ca nu au fost corecti? Ei na, sigur ca nu au fost corecti, pe atunci ei erau la butoane
asa cum din 1918 sunt romanii la butoane si au facut excat  sau cel putin la fel.

Faptul că nu înțelegi ce vreau să transmit e problema ta, nu a mea. Știu că nu toată lumea înțelege subtilitățile graiului bănățean, deși mă străduiesc să mă exprim într-un mod cît mai lesne de înțeles.
Eu fac pe softpedia muncă de popularizare a științei istorice, căci am văzut multă ignoranță în domeniu.
Adevărul istoric există indiferent de ceea ce crezi dumneata, și chiar în contradicție cu părerile tale cele mai sincere.
Iată de pildă codul de procedură penală din perioada comunistă (legea 29/1968): https://lege5.ro/Gra...rocedura-penala
În preambului codului (expunerea de motive) se explică:

Quote

Ținîndu-se seama de directivele Plenarei Comitetului Central al Partidului Comunist Român din aprilie 1968, în codul de procedură penală au fost sporite garanțiile pentru respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor consacrate prin Constituția țării și pentru prevenirea săvîrșirii de abuzuri și ilegalități prin nesocotirea libertății și demnității umane.
Dispozițiile codului de procedură penală fiind menite să asigure desfășurarea procesului penal potrivit cerințelor democratismului și umanismului socialist, consacră ca principii de bază: legalitatea și oficialitatea procesului penal, aflarea adevărului, rolul activ al organelor judiciare, garantarea libertății persoanei, garantarea dreptului de apărare și folosirea limbii materne. Codul nu numai că proclamă aceste principii, dar în același timp prevede și garanțiile necesare realizării lor.
Necesitatea respectării legalității socialiste are o importanță deosebită și este subliniată continuu în documentele de partid. În această privință, recent, tovarășul Nicolae Ceaușescu arăta: "Nimeni nu-și poate permite să încalce legile țării, nimeni nu-și poate permite să acționeze altfel decît scrie în legile țării. Trebuie să fie clar că normele stabilite în legile țării sînt obligatorii pentru toată lumea și că aceasta este una din condițiile esențiale ale legalității, ale democrației socialiste".
În vederea asigurării realizării principiului fundamental al legalității socialiste, codul de procedură penală cuprinde dispoziții care reglementează întreaga desfășurare a procesului penal, prevăzînd garanțiile necesare pentru ca aceste dispoziții să fie aplicate întocmai.

Iar art. 7 și 8 ale Codului de procedură penală ceaușist spunea așa:

Quote

Art. 7. -
Limba în care se desfășoară procesul penal
În desfășurarea procesului penal se folosește limba română.
În fața organelor judiciare din unitățile administrativ-teritoriale locuite și de populație de altă naționalitate decît cea română, se asigură folosirea limbii materne a acestei populații.
Art. 8. -
Folosirea limbii oficiale prin traducător
Părților care nu vorbesc limba în care se desfășoară procesului penal li se asigură posibilitatea de a lua cunoștință de piesele dosarului și dreptul de a vorbi în instanță și a pune concluzii, prin traducător.
https://lege5.ro/Gra...penala-din-1968

Prin urmare, și în perioada ceaușistă se asigura folosirea limbii materne în instanță.
România asigură drepturi minorităților nu pentru că ar exista vreun tratat internațional care ar obliga România la așa ceva, ci pentru că așa vor românii, în calitate de popor liber și independent. Așa s-a discutat de altfel și în adunarea de la Alba Iulia, din 1918. Este caracteristic românilor să dorească să aibe minorități naționale fericite.

Cred că minoritarii care se bizuie pe tratatele internaționale care ar obliga România să le asigure drepturi fac o greșeală, pentru că tratatele internaționale obligă România la mult mai puțin decît își închipuie ei că obligă.
Nu există standard internațional legat de drepturile minorităților, iar în țările din Apus deseori aceste drepturi sînt mai mici decît în România.

De pildă, în Republica FEDERALĂ Germania (te-ai umezit cînd ai văzut cuvîntul FEDERALĂ, nu-i așa?) învățămîntul de stat este numai în limba germană. Deși au mulți turci, arabi, chiar și români pe acolo, iar în unele școli turcii sînt majoritari. Inscripțiile la instituțiile publice sînt tot exclusiv în limba germană, cît am văzut cînd am fost acolo (n-am fost peste tot, recunosc). La firme particulare patronul poate să pună și inscripții în alte limbi, nu-l oprește nimeni, dar la instituții de stat ori semne de circulație inscripțiile sînt în germană.
O vorbă bănățeană spune: „ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să ți se întîmple”. Mai ușor cu modelul german pe scări, că dacă analizezi obiectiv modelul românesc este mai favorabil păstrării identității naționale a minorităților decît modelul german. Mai importantă pentru păstrarea identității naționale este existența învățămîntului în limba maternă decît nu știu ce legi antidiscriminare prin care să fie eventual amendați cei care publică vreun articol ostil unei minorități naționale.

Edited by Marius1989, 03 December 2018 - 15:58.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate