Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Bugeacul inapoi . Dar cum ?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
114 replies to this topic

#109
SucreBolivar88

SucreBolivar88

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,263
  • Înscris: 03.03.2012

 mail_lat, on 18 ianuarie 2015 - 20:35, said:


Interesant topic! Cred ca ar trebui sa privim acest subiect ca pe un exercitiu de strategie. La prima vedere idea pare fantezista, dar cum parea anul trecut anexarea Crimeiei de catre Rusia?
O sa ma joc putin si o sa va expun un scenariu:

Mai intai cateva date statistice
Noi am invatat la scoala ca intreg teritoriul Romaniei Mari a fost si este din cele mai vechi timpuri locuit in mod majoritar de romani. Lucrul acesta nu este chiar adevarat daca ne uitam putin la Buceac cel putin in ultimii 200 de ani. Mai jos este o harta etnica a Basarabiei conform recensamantului din 1930 facut de Romania (ca o parere personala datele acestui recensamant sunt nitel umflate cu privire la numarul romanilor, dar asta nu face decat sa intareasca ceea ce spun eu)
http://historymaps.ro/?p=2488
Din ce se vede, zona era locuita preponderant de bulgari, ucrainieni, rusi si gagauzi. Situatia sta similar si in ziua de azi, ceea ce darama mitul rusificarii zonei dupa al doilea razboi mondial. Daca s-a reusit o data, de ce nu s-ar reusi si a doua oara, mai ales ca exista foarte multe  argumente:
- Argumentul istoric
- Faptul ca zona este izolata de Ucraina, fiind practic inconjurata de Romania si Republica Moldova
- Faptul ca exista un mix etnic, neexistand o etnie dominant
- Faptul ca este o zona saraca, nedezvoltata si cu o populatie mica

Conventie
Anexarea Bugeacului direct de catre Romania este in acest moment imposibil, ceea ce poate face Romania este doar trecerea acesteia in spatial de influenta romanesc, la acest scenariu ma voi referi in continuare.

Scenariu
Sa spunem ca in urmatorii 15-20 de ani in Republica Moldova, tara care nu este inca in Uniunea Europeana si nici nu sunt posibilitati reale de aderare, exista o mare presiune din partea societatii, care intre timp devine una pro-romaneasca si pro-europeana. Aceasta mare presiune este datorata faptului ca nu exista un proiect realist cu privire la viitorul tarii si foarte multe voci sustin ca doar unirea cu Romania ar fi singura sansa de integrare in UE.  Guvernatii de la Chisinau isi dau seama ca acest scenariu nu ar fi in favoarea lor (isi pierd functiile si influenta). Totodata Federatia Rusa gandeste un scenariu cu privire la intoarcerea Moldovei in spatiul de influenta rusesc. Solutia la indemana rusiei o reprezinta reintegrarea Transnistriei in Republica Moldova si astfel reechilibrarea balantei rusia-occident din societatea moldoveneasca. Acest lucru nu este insa pe placul societatii moldovenesti pentru ca nu rezolva problema de fond iar trecerea timpului a facut ca ruptura dintre Moldova si Transnistria sa sa fie una foarte mare. In acesta situatie de impas, Guvernul Republicii Moldova vine cu propunerea de revenire la situatia de dupa al doilea razboi mondial cand Transnistria tinea de Ucraina si Bugeacul de Moldova. Avand iesire la mare si cu o populatie si suprafata mai mari, Republica Moldova ar putea fi un stat fuctional, sentimentul statalist si nationalist s-ar reanima, guvernantii si-ar pastra functiile iar Federatia Rusa si-ar creste influenta in noul stat creat. Este evident ca in acest scenariu se presupune ca si Ucraina ar avea ceva de castigat in compensatie, pe langa Transnistria.
Ar urma investitii in aceasta zona (poate si cu concursul Romaniei) crearea unui oras-port de peste 150.000 de locuitori in zona Tatarbunari, in acest mod romanizandu-se intreaga zona.
End of story Posted Image

Eu cred ca moldoveni ar fi fericiti daca ar primi inapoi Transnistria, bine daca punem in balanta Bugeacul atunci sigur cred ca  ar accepta schimbul. Ucraina oricum ar iesi dezavantajata , cedeaza un teritoriu de 13.000 km 2 si castiga unul in jur de 4000 km2, plus o semnificativa populatie romaneasca. Problema si poate si solutia  este ca Rusia ar dori sa puna ea mana pe Bugeac pentru gurile Dunarii dar este clar ca Ue, in speta Germania nu ar accepta niciodata asa ceva, atunci mai bine sprijina anexarea , trecerea Bugeacului sub influenta romaneasca .
Daca pornim de la ideea ca Moldova va continua  apropierea de Ue atunci s-ar putea ca Germania si Franta sa sprijine direct  Moldova . Regiunea fiind saraca cred ca prin niste ajutoare financiare cam toti locuitorii regiunii ar putea  fi convinsi ca locul lor este in zona de influenta a Ue.

#110
Plexus

Plexus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 78
  • Înscris: 08.09.2014
cu blandete
lolz

#111
SucreBolivar88

SucreBolivar88

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,263
  • Înscris: 03.03.2012
http://adevarul.ro/i...a8c2/index.html

daca ne uitam la compozitia etnica, pare ca Bugeacul ar fi pretabil unor astfel de miscari, plus ca poate fi izolat relativ usor de restul Ucrainei, io zic ca o forta de 10000 de soldati ar putea mentine  acest teritoriu, sigur cu conditia ca Moldova sa ramana neutra .

#112
SucreBolivar88

SucreBolivar88

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,263
  • Înscris: 03.03.2012
http://wn.com/bugeac

#113
mail_lat

mail_lat

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 99
  • Înscris: 18.11.2007
Se pare ca lucrurile se pripesc in Republica Moldova mai devreme decat m-as fi asteptat, iar contextul pare favorabil pentru realizarea unei intelegeri intre Republica Moldova si Ucraina astfel incat armata rusa din Transnistria sa fie evacuata.

In ultimii ani politicienii de la Bucuresti, dar si o parte dintre cei de la Chisinau au acreditat ideea renuntarii la Transnistria in vederea parcursului european al Republicii Moldova, ceea ce s-ar putea traduce prin recunoasterea de facto a independentie acestui teritoriu. Dar decidentii de la Chisinau au avut si au in continuare o varianta mult mai buna, pentru care contextul actual este extrem de favorabil si anume realizarea unui acord prin care Republica Moldova cedeaza anumite teritorii din Transnistria, catre Ucraina. Mai jos puteti vedea o simulare despre cum ar putea fi impartita Transnistria:
Attached File  moldovian transnistria small - Copy.png   1.2MB   11 downloads

Un astfel de acord ar pune o presiune foarte mare pe Rusia deoarce populatia Transnistriei este foarte deschisa fata de aceasta solutie, rusii si ucrainienii preferand sa fie incorporati in Ucraina iar moldovenii evident ca sunt mai atrasi de ramanerea in cadrul Moldovei. De altfel presiunea va veni probabil si din partea comunitatii internationale, iar rusia va fi nevoita sa faca un gest de bunavointa si sa isi retraga armata, nemaiavand practic niciun argument pentru ramanerea in zona.
Conform simularii de mai sus Republica Molova se va alege cu un teritoriu de aproximativ 2.500 KM, o populatia de 150.000-200.000 de locuitori (majoritatea din zona rurala, peste 70% moldoveni). In schimb Ucraina va primi un teritoriu de aproximativ 1.500 KM, o populatie de aproximativ 300.000 (majoriatea din zona urbana, peste 50% ucrainieni).

Este evidenta ca Ucraina va trebui sa dea ceva la schimb si aici ajungem la subiectul acestui topic. In mod cert un eventual schimb Bugeac-o parte din Transnistria este complet disproportionat, dar s-ar putea gasi optiuni de negociere. Mai jos gasiti o astfel de solutie:
Attached File  moldovian bugeac - Copy.png   2.8MB   13 downloads

In simularea de mai sus Moldova ar obtine o fasie de pamant care ii va putea permite accesul terestru la Marea Neagra. Aceasta urmareste indeaproape structura etnica a populatiei. Moldovei in vor reveni: o supravate 1.500KM, o populatie de 80.000 de locuitori (peste 50% moldoveni, peste 70% moldoveni daca scoatem din calcul orasele Reni si Valcov), aproximativ 60 de km de litoral si o parte din Delta Dunarii. Confor acestei simulari vor trebui rezolvate si cateva probleme de infrastructura pentru a nu se enclaviza zona oraselor Ismail si Chilia, care vor ramane in cadrul Ucrainei dar se pot gasi solutii foarte inteligente, sunt numeroase astfel de exemple.

In concluzie mi se pare o solutie din care va castiga atat Republica Moldova cat si Ucraina, dar care poate fi si pe placul Rusiei avand in vedere ca se va renunta, cel putin pentru o perioada, la curentul unionist in Moldova, iar pe de alta parte vor scapa de sanctiunile internationale.

#114
-SucreBolivar-88

-SucreBolivar-88

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 208
  • Înscris: 04.06.2016
ar putea sa bata moneda pe faptul, real de altfel ca  Transnistria este mult mai valoroasa decat Bugeacul, in Transnistria ii localizata o mare parte a industriei. Cred ca ar putea negocia o bucata mai mare din Bugeac, acolo pe harta ii tare ciudat desenata portia pe care o primeste

#115
mail_lat

mail_lat

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 99
  • Înscris: 18.11.2007

 -SucreBolivar-88, on 04 iunie 2016 - 19:55, said:

ar putea sa bata moneda pe faptul, real de altfel ca  Transnistria este mult mai valoroasa decat Bugeacul, in Transnistria ii localizata o mare parte a industriei. Cred ca ar putea negocia o bucata mai mare din Bugeac, acolo pe harta ii tare ciudat desenata portia pe care o primeste
In principiu ai dreptate, insa Republica Moldova nu isi permite, avand in vedere fragilul echilibru "est-vest" din societate, sa mai incorporeze o mare populatie rusofona. De aceea harta incorporeaza localitatile locuite preponderent de moldoveni si zonele slab populate astfel incat sa asigure obiectivul accesului la Marea Neagra. Pe acelasi principiu s-ar putea realiza chiar un schimb Gagauzia(+Taraclia) versus o parte importanta din Bucovina de Nord (acces si la o zona muntoasa). Din acest schimb Moldova ar iesi si mai castigata - ar scapa de o populatie puternic rusificata si orientata spre est si ar castiga o populatie care se declara romaneasca si orientata spre vest. In orice caz, pentru a atrage Ucraina in acest schimb, trebuie ca schimbul sa fie net in favoarea lor.
http://historymaps.r...rnauti2001b.png
http://historymaps.r...bugeac2001b.png
https://upload.wikim...dova_-_2004.jpg

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate