Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)
 Abonati Qobuz?

transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...
 Sfat achizitie sistem audio pentr...

tavan fals rigips

Ce preferați: produse mai scumpe ...

Demagnetizare (minimala) ori ba?
 Cum pot sa vad pe un proiector pr...

Joc Drone

Dropshipping

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...
 

Semnul de carte

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
99 replies to this topic

#73
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013
Filme israeliene in Romania- prestigios festival la Cluj - Napoca.  "Transilvania"

[ https://scontent.fath6-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/279958546_396555639144481_3927815271040968181_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-6&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=sjyPsr6CVFMAX9rI8sn&_nc_ht=scontent.fath6-1.fna&oh=00_AT-jxILtyW2CVisP5RmVC4enu9hXzxHMvRJXnD9p5c7Hlw&oe=6278BDD1 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Ahed's Knee o poveste despre cenzura politică, dar și despre relația mamă-fiu, pe fondul unei țări dezbinate.

Let It Be Morning explorează situația populației arabe din Israel într-o manieră comică și acidă, urmărind încercarea unui bărbat de a se întoarce acasă, după ce satul natal, pe care îl vizitează pentru a participa la nunta fratelui său, este înconjurat peste noapte de armată și prins într-un lockdown.

The Fourth Window, despre viața și opera legendarului scriitor Amos Oz, un simbol al conștiinței israeliene.

I Am Not, povestea unui tânăr diagnosticat cu Asperger care călătorește în Guatemala, împreună cu familia sa adoptivă, pentru a-și cunoaște părinții biologici.

The Round Number, cel mai recent documentar al regizorului David Fisher, chestionează modul în care a fost determinată cifra de șase milioane, definitorie pentru numărul total al victimelor Holocaustului.
Asa cum se vede, filme de atitudine, actuale, curajoase.


O cinematografie tanara care se impune

#74
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013
120 de ani de la publicarea cartii vizionare a lui Hertzl:
"Tara Veche Noua" – "Altneuland".

[ https://scontent.fath7-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/279888190_10220280247011722_2524550490003872284_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-6&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=ixgwnu_a5BAAX_pcDf1&tn=bPb4mUVsRbRKs7jZ&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=00_AT-_fBX7ND5KToFHHVTM-qSI-FeuSse5vTIDM-23IIYApw&oe=6283EE37 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Attached File  SJZ37NRdXq_1_96_1280_720_0_x-large.jpg   41.62K   0 downloadsAttached File  Byl3XE0um9_0_0_768_433_0_x-large.jpg   46.15K   0 downloadsAttached File  hertzel 10.jpg   77.92K   1 downloads


Aniversarea a fost marcata de mutarea manuscrisului original de la Arhiva Nationala,
la Institutul Hertzl de pe Muntele care ii poarta numele.
In mare secret si cu paza corespunzatoare, mutarea a fost necesara
pentru ca intreaga populatie sa aiba acces la acest exceptional de valoros document.

The Old New Land - germana : Altneuland ; ebraica : Tel Aviv este un roman utopic asupra Statului evreesc,
care contine pe coperta sub titlu celebra fraza : ”Daca veti voi, nu va fi o legenda”,
ca apoi in deschidere: “Dar daca nu veti voi, va fi un basm si asa va ramane" .
Cartea a fost tradusa in ebraica de Nahum Sokolov ca “Tel Aviv” - in 1902.
Numele Tel Aviv a fost ales pentru ca imbina istoria cu primavara dezvoltarii si a fost adoptat mai tarziu de orasul ce se construia pe dunele de langa Jaffa
Continut
Romanul spune povestea lui Friedrich Löwenberg, un tanar intelectual vienez evreu ,
care, obosit de decadenta europeana, se alatura ideii unui aristocrat prusac de a se retrage
cu un grup pe o insula indepartata din Pacific.
In drumul sau spre Pacific 1898, opresc in Jaffa, apoi calatoresc la Ierusalim
si gasesc o Palestina inapoiata, saraca si slab populata,
Löwenberg ajunge pe insula si petrece acolo urmatorii douazeci de ani.
In drumul de intoarcere spre casa, se opresc din nou in Palestina,
Era anul 1923, si sunt uimiti sa descopere un pamant transformat drastic.
O organizatie evreiasca numita oficial „Noua Societate” a luat nastere, evreii europeni si-au redescoperit si re-populat Altneuland , revendicandu-si propriul destin in Tara Israelului .
Tara, este acum prospera si bine populata, se mandreste cu o mica industrie infloritoare si arata o societate libera, dinamica si cosmopolita .
Arabii au drepturi egale cu evreii, caci un inginer arab este printre liderii Noii Societati, iar majoritatea comerciantilor din tara sunt armeni, greci si membri ai altor grupuri etnice.
Cei doi sosesc in timpul unei campanii electorale generale, in timpul careia un rabin fanatic stabileste o platforma politica sustinand ca tara apartine exclusiv evreilor si cere ca cetatenii neevrei sa fie lipsiti de dreptul de vot, dar in cele din urma este invins……..Sunt si alte viziuni de viitor, stiri transmise online, trenuri si planoare, etc
Ideologic, dar si utopic, Hertzl prezinta in carte un model de societate liberala si egalitara, cu o economie mixta, cu proprietate publica asupra pamantului si resurselor naturale, cooperative agricole, bunastare , incurajand in acelasi timp antreprenoriatul privat .

"Permiteti-mi sa va spun ca eu si prietenii mei nu facem diferente intre fiinte umane.
Nu intrebam o persoana carei rasa sau religie ii apartine. El trebuie sa fie om. Asta e totul pentru noi"

In Altneuland-ul lui Hertzl, societatea este multilingva.
Desi se pare ca idisul este principala limba, iar germana principala limba scrisa.
Sunt reproduse in imaginatia lui Hertzl obiceiurile europene, cum ar fi mersul la opera si bucuria de a vedea piese de teatru.
Daca Ierusalimul este capitala, cu sediul parlamentului („Congresul”), institutiilor si al Academiei Evreiesti, centrul industrial al tarii este orasul Haifa . Tel Aviv, un oras care nu exista inca la momentul scrierii cartii evident, nu are nici-un rol
Este mentionat “The Sea Canal ”, care leaga Marea Mediterana de Iordania.
Cu adevarat modernist, Herzl a respins sistemul de clasa european, dar a ramas loial mostenirii culturale a Europei.
In imaginea lui Herzl, „Tot drumul de la Acco pana la Muntele Carmel arata ca un mare parc."
Din pacate in Israelul actual, zona a devenit o zona industriala uriasa, considerata cea mai poluata parte a tarii.

Viziunea lui Hertzel pentru Ierusalimului include un templu reconstruit .
Dar, Templul nu trebuia construit pe locul exact in care se afla vechiul Templu si care este acum ocupat de Moscheea musulmana Al-Aqsa si Domul Stancii - locuri sfinte foarte sensibile, ci prin amplasarea Templului intr-o locatie diferita a Ierusalimului.
Statul evreu imaginat de Herzl evita tensiunea extrema cu privire la aceasta problema experimentata realmente in Israelul actual.
Templul descris in Alteneuland este in esenta doar o sinagoga deosebit de mare si ornamentala, care tine acelasi tip de slujbe ca orice alta sinagoga, fara sacrificii de animale.
Spre deosebire de Israelul actual, tara imaginata in cartea lui Herzl nu este implicata in razboaie si, de fapt, nu mentine nicio forta armata. Dupa cum explica Hertzel in carte, fondatorii statului au avut grija sa obtina acordul tuturor puterilor europene pentru intreprinderea lor si sa nu naste vreo rivalitate intre puteri.
In ceea ce priveste locuitorii arabi ai tarii, singurul personaj arab al cartii, Rashid Bey, explica ca arabii nu vedeau niciun motiv sa se opuna fluxului de evrei, care „au dezvoltat tara si au ridicat nivelul de trai al tuturor”. Adevarat, dar la momentul scrierii cartii, chiar daca au existat incidente la scara mica intre primii ponieri sionisti si satenii arabi, acestea au fost de obicei explicate ca „banditism” mai degraba decat ca rezistenta araba organizata la sionism.
Pentru asta, dupa ce a obtinut concesiunea generala de la guvernul otoman, „Noua Societate” si-a propus sa cumpere pamantul de la proprietarii sai privati. 2.000.000 de lire a fost rezervata pentru a plati proprietarii terenurilor. Lucrul are loc in mod evident fara nicio opozitie.
Si descrie Hertzj....:
-“Aceste campuri apartin acelui sat, pe deal. Este un sat arab. Puteti vedea mica moschee.
Acesti oameni saraci sunt mult mai fericiti astazi decat oricand. Ei mananca mai bine, copiii lor sunt mai sanatosi si merg la scoala, vechile lor credinte si obiceiuri nu se pierd: au doar o viata mai confortabila si mai buna. :
„Te-ai gandi sa jefuiesti pe cineva care nu iti ia nimic, dar iti da ceva? Evreii ne-au imbogatit. De ce suntem suparati pe ei? Ei traiesc cu noi ca frati. De ce sa nu-i iubim?”
Intinderea teritoriala a Tarii Vechi Noi descrisa este in mod clar mult mai mare decat cea a Israelului actual, chiar si dupa cuceririle sale din 1967. Tirul si Sidonul din actualul Liban se numara printre orasele sale portuare. Kuneitra – Siria era in viziunea lui Herzl o statie de drum prospera pe o cale ferata care se extinde mult mai spre est. Ba, sunt mentionate: „orasele de-a lungul caii ferate spre Eufrat – Damasc si Tadmor (Palmyra) ”
Deci aproape toata Siria.

In toate acestea, viziunea lui Herzl s-a dovedit a fi vadit nerealista. Otomanii s-au dovedit complet nedispusi sa cedeze vreo parte a Imperiului lor Miscarii Sioniste, iar vanzarea de terenuri arabe individuale s-a dovedit una dintre cele mai controversate probleme -ceea ce avea sa devina conflictul israeliano-palestinian de azi . Pana in 1947, miscarea sionista a reusit sa cumpere mai putin de 7% din pamantul Palestinei; in 1948 insa, datorita rezolutiei ONU avea sa obtina mult mai mult,

Mostenire

Prietenul lui Herzl, Felix Salten , a vizitat Palestina in 1924 si a vazut cum visul lui Herzl devine realitate. Salten a dat cartii sale de calatorie titlul Neue Menschen auf alter Erde („Oameni noi pe pamant vechi”), cu aluzie la Altneuland al lui Herzl .
Cartea a avut si critici, unele dure din partea oponentilor lui Herzl in miscarea sionista. Era vorba despre lipsa identitatii evreiesti din carte si despre inaplicabilitatea viziunii de creare a tarii cu milioane de evrei, fara a deposeda populatia araba locala. Mai mult…..Ahad Ha'am a sustinut ca cartea a fost scrisa pentru a le face pe plac neevreilor.

TOTUSI….ultimul cuvant din manuscrisul lui Hertzel este “Dumnezeu”
Apoi, ultimul rand care a fost sters de el.
Spunea….”Si aceasta este ultima fraza.”

Nota

Manuscrisul cartii, care va fi facut accesibil publicului larg are o valoare incomensurabila. Are valoarea unui manuscris al Torei scris manual. Fiecare pagina a maanuscrisului este asigurata cu un million de dolari.Masurile de Securitate, atat in timpul transportului cat si in noua locatie sunt exceptionale

Attached File  hertzel-1.jpg   128.59K   1 downloadsAttached File  hertzel-2.jpg   177.01K   1 downloads

Attached File  hertzel-3.jpg   171.87K   0 downloadsAttached File  hertzel 11.jpg   127K   0 downloads

#75
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013
Cinemateca Tel Aviv - Festivalul filmului Romanesc
9-14.5.2022

Versiunea 2022 a Festivalului de Film Românesc din Israel aduce spectatorului filme
care au fost lansate în ultimii doi ani și jumătate
Distribuție internațională a fost amânată din cauza epidemiei globale.
Printre filmele ediției curente se regăsește drama premiată cu patru premii (Oscar românesc),

„5 minute”, de Dan Kisho bazată pe un caz real petrecut în România și care pune în lumină homofobia și lupta împotriva fenomenului. ,

„Omul iluziilor” drama umană a lui Mihai Soprona, descrie actiunea bărbatului care a condus un grup de polițiști la un cinematograf din București în jurul unei revolte create de proiecția unui film LGBT, actiune inspirata de un curajos jurnalist de investigatie

„Luca”, thrillerul polițist suprarealist al lui Horatio Malaiele Povestea unui bărbat care a fugit din România în timpul dictaturii, a emigrat în SUA sperând să devină un actor de succes și, între timp, își câștigă existența dintr-o slujbă ocazională de șofer de taxi. Filmul este nominalizat la șase Premii Academiei Române pentru 2022.

„Berliner” comedia politică și de actualitate a lui Marian Krishan,
Frumusețea unei prietenii ciudate între un tractorist dintr-un oraș periferic și un politician isteț din București în timpul unei campanii electorale tensionate care inundă probleme actuale și familiare precum: politizarea, corupția și ambiguitatea morală

„Nostalgia dictaturii”, documentarul lui Marius Brana, care tratează fenomenul de dor de zilele dictatorului Ceaușescu și prezintă opinii largi intalnite astăzi si în alte țări est-europene alături de explicații sociologice.



Attached File  Logo-Festivalul-Filmului-Românesc-2022-300x88.jpg   10.84K   0 downloads

#76
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013
[ https://scontent.fsdv3-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/288330511_10220431797760396_2451685508997721798_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=Oj67L6aS7jgAX8coX0J&_nc_ht=scontent.fsdv3-1.fna&oh=00_AT9PjXhwsDwK9AXckajEhExjjtRZLBBR98jgW0hUF8nq4Q&oe=62AE461B - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Scriitorul A. B. Yehoshua castigator al premiului Israel pentru literatura,
unul din cei mai importanti scriitori israelieni din tara si din lume, a decedat aseara.
Avea 85 de ani

Înmormântarea sa, va avea loc mâine (miercuri) la 17:30 în vechiul cimitir Ein Carmel din Haifa.

Abraham Gavriel Yehoshua, mai tarziu A.B.Yehoshua, nascut la Ierusalim in 1936 a primit aproape toate onorurile posibile.
A creat mult si si-a pastrat intacta viziune politica si sociala bazate pe o educație laică.
A facut armata în Brigada Parașutistilor și a luptat în Operațiunea Kadesh. Dupa armata a inceput cariera sa literara
Prima sa carte, "Povestea bătrânului", a fost publicată în 1964.

Cărțile lui Yehoshua au fost traduse în multe limbi și a câștigat recunoaștere în întreaga lume.

Yehoshua era cunoscut și pentru opiniile sale politice ferme și, de la Războiul de șase zile, a criticat politica statului Israel
în teritoriile palestiniene susținand partidele laburiste și de stanga ca Meretz.
Totusi, el și-a exprimat opinia împotriva dreptului de întoarcere a palestinienilor, idee
pe care a văzut-o ca o amenințare la adresa sionismului și a caracterului evreiesc al statului Israel.

In perioada corona a stat inchis in casa, spunand "daca virusii se inmultesc, ei bine si muzele se inmultesc.
Lumea are nevoie de lectura"

Tradus in romana am gasit "Un divort tardiv" si "Crima si pedeapsa. Repovestire de Abraham B. Yehoshua" editura curtea veche
Fie-i amintirea binecuvântată!

#77
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013
The Fourth Window – A patra fereastra - documentarul lui Yair Qedar despre Amos Oz

Un film sobru, captivant si amanuntit, care relateaza o viata neobisnuit de plina



[ https://scontent.fsdv3-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/289720947_10220464380214937_5121929988611029982_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=9z3ChDHFtAwAX-0UcG1&tn=RVSZrQuAdNjZzcd1&_nc_ht=scontent.fsdv3-1.fna&oh=00_AT9E_0W15nPxZQZLNuv5_QHBEhSfxxJNU5_2hPjBDQbu3g&oe=62BA9CC6 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Este o misiune dificila sa vorbesti despre viata artistilor care devin proprietate publica.
Dar, si mai dificil cand un artist ajunge sa fie vazut ca intruchipand tara lui; mai ales o tara conflictuala ca Israelul.
Yair Qedar reuseste insa.
Oferind o relatare simpla, dar cuprinzatoare si antrenanta a vietii si carierei lui Oz, prin imagini de arhiva, inregistrari sonore din munca lui Oz si interviuri –
inclusiv cu Natalie Portman si cu greii literari David Grossman si Etgar Keret.

Filmul capteaza imediat atentia mai ales ca apare dupa publicarea unei carti controversate a fiicei scriitorului - Galia Oz care pune sub semnul intrebarii imaginea sa publica;
Qedar evita inspirit potentialul scandalos al acestei situatii si ne da o perspectiva semnificativa asupra operei, caracterului lui Oz si a proximitatii framantarilor istoriei moderne israeliene.
Viata lui Oz a fost influentata de doua tragedii.

-Una s-a intamplat in copilarie: mama sa s-a sinucis cand el avea doar 12 ani. Revoltandu-se impotriva tatalui sau, baiatul schimba numele de familie din Klausner in Oz – s-a mutat in Kibbutz Hulda din centrul Israelului, unde a trait si a lucrat o mare parte din viata lui. Aici a trebuit sa solicite timp liber de la munca in kibutz pentru a scrie. Il vedem pe tanarul Oz ca un tanar timid care insa nu s-a incadrat in cultura kibbutzului clasic. Si care intrebat despre ce scrie……rapsunde….”-Despre familii….despre familii distruse…”

-Cealalta tragedie a avut loc chiar inainte de moartea sa, cand fiica lui Galia l-a acuzat de abuz fizic, emotional si psihic. Daca prima tragedie este explicata corect si duce la o concluzia ca a transformat un baiat rebel din Ierusalim intr-un scriitor ale carui subiecte se invarteau in jurul familiilor, a doilea tragedie este neexplicata. ceea ce ar putea fi vazut ca unul dintre defectele filmului, dar avand in vedere ca cartea Galiei “Something Disguised as Love” apruse recent, Qedar a evitat inteligent antrenarea in speculatii tabloide.

Adept al sionismului de stanga, Oz a devenit alaturi de un scriitor cunoscut si o figura publica dar si un comentator politic in special dupa Razboiul de sase zile, acriind impotriva impotriva dispozitiei nationale de euforie. Politic a fost pentru o solutie a conflictului prin doua state pentru doua popoare. Spre dezamagirea conservatorilor israelieni.

In acelasi timp insa a fost un sustinator al sionismului, ca si A.B Joshua, a pus limite la cat poate statul Israel sa cedeze.
In aceea suflare a fost un critic aspru al politicilor interne si sociale ale lui Nethaniahu.
Este impotriva coloniilor in Cisirdania dar pentru al doilea razboiului cu Liban

Despre Hamas : “Hamas nu este doar o organizatie terorista. Hamas este o idee, o idee disperata si fanatica care a aparut din dezolarea si frustrarea multor palestinieni. Nicio idee nu a fost vreodata. invinsa cu forta... Pentru a invinge o idee, trebuie sa oferi o idee mai buna, una mai atractiva si mai acceptabila…..
Este si motivul pentru care o perioada este in dizgratie
Filmul care a avut premiera la Salonic, apoi a fost prezentat in Israel,
iar in iunie 2022 si in Romania in prezenta d-lui Ambasador David Saranga.

#78
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013
" Nu încetați să visați" : viața și moștenirea lui Shimon Peres

[ https://scontent.ftlv23-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/291842796_10220522084417506_2004982591462681080_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=BC_PipDE11EAX_vKGyj&_nc_ht=scontent.ftlv23-1.fna&oh=00_AT9TqibNVey5R-l6O3gvF_bsxHIVSFK7yqhqsbaOT2USEw&oe=62D88C3C - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


"In politică, majoritatea urmăresc puterea.
A urmărit pacea. Influența și integritatea lui Shimon Peres au fost esențiale în întemeierea și conservarea Israelului."
Un documentar despre președintele israelian, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace, Shimon Peres, Narator : George Clooney

Documentarul este realizat de Moriah Films, care are la credit o listă lungă de biografii și documentare.
Shimon Peres, la varsta de 92 de ani, a abordat Moriah Films și le-a cerut să realizeze un documentar despre viața lui, cu nouă luni înainte de a muri.
Documentarul, prezintă interviuri ale foștilor președinți americani — Bill Clinton, George W Bush, Barrack Obama, fostul prim-ministru britanic Tony Blair și renumita cântăreață americană Barbra Streisand.
Vorbind despre viitorul documentar, regizorul Richard Trank care l-a cunoscut indeaproape pe Peres, a spus :
„Am amanat producția documentarului nostru despre David Ben-Gurion pentru a începe să lucrăm la Never Stop Dreaming.
Am terminat cu aproximativ 50 de ore de filmări cu Shimon și am fost uimit de cum a reusit sa faca fata. A spus că "visele l-au ținut tânăr",

Never Stop Dreaming: The Life and Legacy of Shimon Peres a fost lansat in America pe 13 iunie 2018
Iar in Israel la cinemateca Ierusalim in 2019

filmul poate fi vazut pe NETFLIX cu traducere in limba romana

#79
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013
„Totul începe într-un mod interesant” -Damian Tabak (Tab)


[ https://ynet-images1.yit.co.il/picserver5/crop_images/2022/08/11/rJ11sn8hfR9/rJ11sn8hfR9_0_148_1200_675_0_x-large.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Ne intoarcem la vechea intrebare…..”grafitii” , “pictura stradala“  este sau nu…arta. ?

Ca sa raspundem ar trebui sa il cunoastem si pe cel disparut atat de tanar, Damian Tabak (Tab).
Care a creat, a trait si lasat amprenta in multe colturi in Tel Aviv, aducandu-le culoare si viata
Lumea suprarealistă pe care a creat-o Damian a dat viață personajelor mecanice și robotizate,
pictate în paleta reprezentativă de roșu-alb,
Personajele pe care le-a creat Damian sunt sparte și reconstruite în fața noastră, telespectatorii.
Graffiti și artă stradală, printuri, desene, editare video, picturi în ulei și apă, lucrări 3D, crearea unei aplicații și a unui joc pe calculator, toate acestea le gasim la Damian
Tabak s-a născut în Bat Yam apoi a părăsit orașul natal pentru Tel Aviv, unde a făcut străzile orașului mai frumoase și mai colorate.
Damian, a luptat cu cancerul timp de 5 ani. A murit in aprilie 2022. Avea doar 35 de ani.

Astazi, pe Nahalat Benyiamin se va deschide expozitia sa personala
Incasarile expozitie vor fi donate  asociației „Khalasartan”, care ajuta bolnavii de cancer.


Attached File  1660122524_295950731_1922877844568612_1338435382025749673_n.jpg   81.83K   0 downloadsAttached File  Skj2IhGRq_0_361_853_920_0_x-large.jpg   84.81K   0 downloadsAttached File  r17jn83zCc_58_0_479_761_0_x-large.jpg   54.65K   0 downloads

#80
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 17.08.2022
„Jurnalului Annei Frank: Adaptarea grafica”

lucrarea israelienilor Ari Folman adaptarea textului - si David Polonsky, ilustratiile

Attached File  RCO001_1651720985.jpg   345.99K   0 downloadsAttached File  RCO006_1651720985.jpg   405.49K   1 downloads

Este o opera de arta uimitoare si obsedanta.
Stim ca cititorii au tratat „Jurnalul” ca pe ceva asemanator unei relicve a unui sfint.
Si justificat a fost strigatul de manie cand s-a descoperit ca Otto, singurul supravietuitor al familiei a alcatuit propriul manuscris al „Jurnalului” cel publicat in 1947, unde a sters pasaje intregi in care Anne a analizat dezvoltarea ei sexuala, critica ei la adresa mamei sale,
Si mare a fost entuziasmul cand , in 1995, a aparut o „Editie Definitiva”, restabilind o mare parte din materialul sters.
Cei doi israelieni nu sunt singurii care vor o interpretare originala dar in acelasi timp penetranta
si chiar cu putin humor a nemuritoarei scrieri a lui Anna Frank.
.Adaptarea cu succes enorm de mare pe Broadway a „Jurnalului” a fost insa criticata sever
pentru ca a minimizat iudaismul lui Anne si a eliminat nuantele mesajului ei.
Si a trecut cu vederea moartea ei hidoasa , la 15 ani, in Bergen-Belsen.


Povestea Annei Frank, „Jurnalul unei tinere fete”, cu 30 de milioane de exemplare tiparite in 60 de limbi,
este una dintre cele mai citite carti ale secolului al XX-lea si, nu mai putin important pentru un numar incalculabil de cititori,
poarta de intrare pentru o prima intalnire cu Holocaustul.
Si iata acum, interpretarea grafica, text si desen, mesaj si impact emotional puternic, caci desenul nu doar subliniaza caracterele si intamplarile, dar le si intareste

Ari Folman si David Polonsky, creatorii „Jurnalului Annei Frank: Adaptarea grafica”, fac sa avem in fata un limbaj mai accesibil
si adesea mai dramatic. Ilustratiile lui Polonsky, bogat detaliate si redate cu sensibilitate, completeaza minunat prin expresia fetei
sau desenul fondului, cuvintele care nu au incaput.
Dar “Humorul “ Jurnalului -este unul dintre aspectele cele mai fermecatoare si deseori trecute cu vederea,
dar care straluceste in aceasta forma grafica

Ma asteptam ca aceasta adaptare grafica, atat de captivanta si eficienta care sa sutina „Jurnalul” in salile de clasa si in randul cititorilor mai tineri, sa fie primita cu aplauze…. Dar, iata avem doua probleme. Unul din punct de vedere iudaic-israelian atunci cand autorii ating direct Holocaustul. Expus intr-o redare naiva, stilizand oarecum scena unui lagar de concentrare care poate se potriveste ca reprezentarea fanteziilor Annei - ea nu cunostea efectul barbar al ceea ce se petrecea in jurul ei - dar risca sa incurce cititorul care nici el nu stie mai mult, si care nu stiu ca Auschwitz nu era de fapt o mare piata verde inconjurata de cladiri cu aspect placut, cu canistre uriase care scriau „GAZ” conectate intre ele.
A doua problema a lui Folman si Polonsky este reprezentarea facuta lui Anne. „Jurnalul”, in ciuda titlului sau inselator, nu este un jurnal literal. Este un document. De aceea in primavara anului 1944, la o emisiune radio un ministru olandez a cerut cetatenilor sa-si pastreze jurnalele si scrisorile ca o inregistrare documentara a anilor de razboi .


Ulterior, insasi Anne a perceput asta si a inceput sa revizuiasca ceea ce scrisese pentru o eventuala publicare ca roman autobiografic, lucrand cu un ritm furibund de pana la o duzina de pagini pe zi. Ceea ce este prezentat ca Jurnalul Anei Frank este mai curand un memoriu sub forma de jurnal.

Folman si Polonsky o infatiseaza pe Anne ca pe o scolarita, o prietena, o sora, o iubita sau o fiica ascultatoare, Si apare impresia unui jurnal privat mazgalit in graba, si nu un manuscris cu un text alcatuit si analizat cu grija.

Asa ca, in final pot spune ca Cartea Grafica - este conceputa genial si realizata superb; dar, din pacate, face un deserviciu scriitorului care a scris jurnalul….Anna Frank...



Si acum sa revenim pe pamant…..
Statul Texas a ordonat: sa elimine din biblioteci si scoli versiunea israeliana a jurnalului Annei Frank
Eliminarea a fost rapida si imediata.
Motiv: plangeri de la parintilor. Care plangeri in Texas nu sunt analizate. Se executa.
Parintii conservatori s-au opus si la o serie de texte cu referire la LGBT- si mai nou si la Biblie. Valorile morale invocate sunt greu de dovedit, dar paguba a fost facuta.
Parintii care au reclamat nu sunt obligati sa ofere o explicatie publica pentru cererea lor de a scoate o carte de pe rafturile bibliotecii scolare din statul Texas
Pare ca opozitia sa fi venit pe fundalul referintelor care apar in jurnal- despre organele genitale feminine si altor framantari sexuale cu tenta “pornografica”
O sfinte al tuturor sfintilor, ce repede uita oamenii propria lor perioada de pubertate si cum ascund indigestia in fata unui success rasunator pe care sunt gelosi, intr-un protest din care se intelege ca Jurnalul este doar un vis erotic, nimic altceva.
Nimic din tragedia unei generatii, din tragedia unui popor, din tragedia reala a unei familii
Nimic nu mai conteaza.
Mai ales cand personajul este o evreica iar in fundal Holocaustul.

Attached File  RCO011_1651720985.jpg   437.27K   0 downloadsAttached File  RCO013_1651720985 (1).jpg   433.94K   0 downloadsAttached File  RCO080_1651720985.jpg   410.19K   0 downloads

#81
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 17.08.2022
Maine 01.09.22 ora 20:00 se deschide expozitia :

„De la micul dejun israelian la ultima cină”

Titlul inedit - (micul dejun israelian este parte centrala in societatea israeliana, atat culinar cat si social), -
ca si expozitia in sine, se ocupa evident de legatura dintre arta plastica si arta culinara


Galeria Boutique care gazduieste expozitia se afle in Tel Aviv, centru, strada Hashmal 12.
Recunoscuta ca o galerie de avangarda.

Ore de deschidere 10-17
Telefon - 972 3-561-2733

Attached File  301985466_2851934058434818_3310805867402438534_n.jpg   155.73K   0 downloadsAttached File  296115648_2834012920226932_641095701054571060_n.jpg   129.17K   0 downloads

#82
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 17.08.2022
Artistii plastici din orasul Hertzelia din Israel au o lunga colaborare cu Cluj-ul.
De data asta au deschis la Turnul Croitorilor si actual Centru de cultura  "Expoziția artiștilor plastici din Herzliya, Israel "
Numele ei este Apollonia, care lega de Cluj colina din parcul National din Hertzlia cu acest nume

Participanți: Ben-Yehuda Haggay, Berkovitz-Height Shlomit, Dresner Dolly, Elkan Peter, Harari Michele, Horowitz Motty, Lerer Michael, Nol Pinhas, Schwartz Miriam, Schwartz Shlomo, Sela Menahem, Sharon Dalia, Singer Fany, Wechsler Iosif.

Attached File  305314160_502736348521703_1229739614796202884_n.jpg   984.18K   0 downloadsAttached File  279563981_4798657656911614_6935077739188074000_n.jpg   379.04K   0 downloadsAttached File  10494965_551164054994350_7027333481562240300_o.jpg   597.14K   0 downloads

Edited by vio69c, 08 September 2022 - 12:41.


#83
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 17.08.2022
Muzeul de Arta Islamica din Ierusalim,

Attached File  305920768_8123434027698214_2781049007490867242_n.jpg   97.41K   1 downloadsAttached File  photo_2022_09_07_21_52_16.jpg   60.43K   0 downloads


deschide expozitia care comemoreaza Monarhia in Iran, cu accent pe perechea regala Muhammad Riza Pahlavi și soția sa Farah.

Cuplul regal care a fost unul dintre cele mai faimoase și strălucitoare cupluri din lume.
Au promovat cultura occidentala și au aspirat să dezvolte Iranul ca țară seculară și pro-occidentală.

Expozitia este un tur fascinant a momentelor din viata cuplului, de la magnifica ceremonie de încoronare,
fotografii din viata lor, obiecte personale.

De asemeni o copie fidela a mantiei regale a reginei, o magnifica mantie de 4 m lungime,
cusuta la Teheran  de o echipă de 7 croitorese.

Edited by vio69c, 14 September 2022 - 21:45.


#84
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 17.08.2022
Arava Film Festival – ecranizare in desert 9-19.11.2022

O experienta unica care ilustreaza puterea cinematografiei si interesul care il mai trezeste in cel mai neasteptat loc
In inima desertului, in fata unui ecran urias, intr-o atmosfera relaxanta si relaxata, sute de spectatori asezati in semicerc,
pe perne, scaune s-au bucurat de ecranizarea celor mai bune filme premiate la festivaluri din intreaga lume..

Sentimentul de liniste, de orizont de a fi in mijlocul desertului si a viziona la lumina stelelor,
este dovada  ca pasiunea pentru cinema este inca vie.
Festivalul este la a 11-a editie si an de an se adauga locuri in tribuna anul asta au foist 400 locuri
Poate acesta este motivul pentru care Festivalul de Film Arava, reuseste sa aduca in Israel,  invitati pe care alte festivaluri nu ii fac.

Anul acesta, de exemplu, regizorul turc Nuri Bilga Ceylan, printre cei mai buni realizatori contemporani de film din lume de azi.
A fost prezentat al doilea film al sau, „Clouds of May” din 1999, insotit de o expozitie cu fotografiile sale, intitulata „Clime”.
Producatorul premiat cu Oscar, Jeremy Thomas, a venit la festival pentru proiectia filmului lor „E-ah”. Un alt invitat care a venit este regizoarea franceza Lise Akoka, al carei film „The Worst” –premiat la Cannes, despre adolescenti dintr-un cartier cu probleme dintr-un oras din nordul Frantei, a fost primit aici cu entuziasm.
Vor mai fi proiectate  „Kirba” -belgian de Lucas Donut, castigator al Marelui Premiu la Festivalul de Film de la Cannes si a Festivalului de Film de la Haifa; „After the Sun” de Charlotte Wells, „Copiii altora” de regizoarea franceza Rebecca Zlotowska, care a participat la ultimul Festival de Film de la Venetia, „The Two Sides of the Blade” de Claire Dany si cu Juliette Binoche in rol principal, care a castigat premiul „Ursul de argint” la Festivalul de Film de la Berlin; etc

Israelul prezinta „Valeria se casatoreste” de Michal Vinik, despre  femeile ucrainene care se casatoresc cu barbati israelieni si care tocmai a castigat competitia de lungmetraj la Festivalul de film de la Haifa, precum si „Drumul catre Eilat” de Yona Rosenkiar.

Attached File  _YSP3170.jpg   143.39K   1 downloadsAttached File  SybTIbK8i_0_315_2996_1686_0_x-large.jpg   89.87K   1 downloadsAttached File  741651901000100980650no.jpg   109.98K   1 downloads

#85
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 17.08.2022
Targul Internațional de carte „Be'yahad-Impreuna” a avut loc la teatrul Alhambra din Tel Aviv
la 24 noembrie 2022.
Alaturi de carti, ziua a mai cuprins un moment humoristic, o trupa de dans etc.


Attached File  313266826_1507949989632177_2957315455123985452_n.jpg   83.21K   0 downloads

Evenimentul a fost organizat de Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Romana condus de Dragos Nelersa
Si mai spune anuntul Asociatiei : " Scriitorii de limbă română din Israel l-au desemnat Omul Anului 2022 pe reprezentantul Patriarhiei Române în Țara Sfântă -Arhimandritului Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române în Țara Sfântă,

Recunosc nu sunt familiarizat cu activitatea acestei Asociatii condusa de 4 ani de dl Nelearsa.
Am cautat colaborari cu alte cercuri ale scriitorilor evrei de limba romana din Israel, nu am gasit.
Legturile uzuale le vad cu ICR TEL Aviv, Sectia Consulara, editura Familia si revista Familia,
Departamentul pentru romanii din strainatate.

Attached File  316552624_3421127878124756_4522520783678791805_n.jpg   69.6K   1 downloadsAttached File  316688771_3421137128123831_3953381855032417506_n.jpg   29.24K   1 downloads

#86
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 17.08.2022
Codex Sassoon,- cea mai veche Biblie ebraica aproape completa descoperita vreodata, vechi de 1.000 de ani

[ https://ynet-pic1.yit.co.il/picserver5/crop_images/2023/02/16/HJ1IEvsTs/HJ1IEvsTs_0_0_620_372_0_x-large.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Codex Sassoon este unul dintre cele doua codice, sau manuscrise,
care contin toate cele 24 de carti ale Bibliei ebraice care au supravietuit in epoca moderna.
Este substantial mai complet decat Codexul de la Alep -aflat in Muzeul Israel de la Ierusalim,
distrus in proportie de 70 % la arderea sinagogii din Alep-Siria,
si mai vechi decat Codexul aflat la Leningrad, alte doua celebre Biblii ebraice timpurii.

Codexul face legatura intre Manuscrisele de la Marea Moarta – care dateaza inca din secolul al treilea i.e.n.
– si forma moderna a Bibliei ebraice de astazi.
Numele l-a primit dupa fostul proprietar David Solomon Sassoon (1880-1942),
care a adunat cea mai importanta colectie privata de texte evreiesti antice din lume.
El l-a achizitionat in 1929 la Frankfourt pentru 350 de lire sterline, echivalentul a aproximativ 28.000 de dolari in banii de astazi
Cartea a fost considerata pierduta timp de peste 600 de ani dupa distrugerea unei sinagogi din nord-estul Siriei
unde a fost pastrata, pana cand a reaparut in 1929.
De atunci a fost in colectii private iar in prezent este detinut de finantatorul si colectionarul elvetian Jacqui Safra.
Pe interiorul coprtei din spate, sunt trecute numele proprietarilor Codului

Documentul va fi scos la licitatie pentru prima data in mai bine de 30 de ani,
cu o estimare inainte de vanzare aproape de 50 de milioane de dolari.
Va fi cea mai mare suma platita vreodata pentru un document scris.
Sotheby's care organizeaza licitatia, -a vandut una dintre primele tiparituri ale Constitutiei SUA
pentru 43 de milioane de dolari, un pretul record pana acum pentru un manuscris istoric.
Codexul este scris de un singur scrib evreu, pe 400 de pagini de pergament, pe trei coloane pe pagina,
in scriere mare patrata orientala.
Cu adnotari la subsol si in frontalul paginii.

Chiar inainte de a fi scos la licitatie de casa de licitatii Sotheby’s, Codex Sassoon,
dupa un turneu mondial– va fi expus la Muzeul Poporului Evreu din Tel Aviv.
Licitatia va avea loc in mai 2023

#87
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 17.08.2022
"Aliyah DaDa"

[ https://i.ytimg.com/vi/jnE2mBynpes/maxresdefault.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Cateva cuvinte despre primul film documentar al Oanei Giurgiu, care deja pune o amprenta ferma in cinematografia romaneasca
Este vorba de Aliyah DaDa, documentar romanesc din anul 2015

[Aliya reprezinta emigratia evreilor catre Israel, iar DaDa face referire la Dadaism, un curent artistic aparut dupa Primul Razboi Mondial.]

In film sunt prezentate subiecte delicate, cum ar fi relatia Romaniei cu Germania nazista,
persecutia evreilor, Pogromul de la Iasi, implicarea evreilor in formarea Partidului Comunist Roman
sau intelegerile economice secrete din perioada comunista dintre Romania si Israel.

Dece DaDa ?

Aliyah DaDa, afara de o incursiune in istoria evreilor din Romania, foloseste un stil de prezentare suprarealist
construit vizual printr-o serie de colaje, care imbina contextul istoric, interviurile, amintirile si istoriile individuale.
Povestea este decupata vizual in stil Dadaist. Este un tribut adus initiatorilor curentului, Tristan Tzara si Marcel Iancu, doi evrei cu radacini in Romania. Parte a unei populatii oprimate care a decis sa paraseasca Europa, pentru Orientul Mijlociu, un loc unde era la fel de nedorita.
Filmul urmareste emigratia evreilor din Romania, tara unde supravietuise cea mai numeroasa populatie evreiasca, in Israel;
in incercarea de a intelege “ce a determinat exodul a mai binede 400 000 de oameni si ce a insemnat acest lucru pentru Romania, si pentru Israel",

#88
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 17.08.2022


A te intalni cu Frida Kahlo...

Complexul "The Cube" orasul Holon


Attached File  349358600_783316326707877_4025209460428327947_n.jpg   105.14K   0 downloads

Traim langa o generatie care nu stie ce este paleta de culori si pensula de pictura.
Dar care inca a retinut unele nume celebre….
Si clar ca vizunea fata de arta s-a schimbat….
Si aici a aparut digitalizarea ca suport pentru educatia, informarea si poate atragerea tineretului spre arta.

Ei bine, am fost refractor la expozitia multimedia digitala din Israel a lui Van Gogh, a lui Klimt,
a artistei azi in varsta de 94 de ani Yayoi Kusama iar anul asta pana la 1 iulie -Claude Monet.
M-am intrebat daca sunt aceste mijloace cusher, daca proiectia si redarea virtuala pe ecrane gigantice
va face operele de arta accesibile iar viata artistilor mai cunoscuta ?

Si care este reteta? Continutul expozitiei, modul in care este livrat, bogatia tehnologica ?
Sarutul lui Klimt incremenit cu pensula pe bucata de panza….poate avea aceeasi caldura si acelasi impact contorsionat
pe un ecran de 2.0x2.0 m ?
Ei bine, dupa ezitari am hotarat sa ma lamuresc putin si sa devin mai putin conservator si fixist in ochii mei….
Am vrut sa ma lamuresc daca asist la o expozitie de arta sau la un spectacol de lasere luminoase si muzica in fundal.
La impactul cu emotia in fata unei opera de arta, sau la un vernisaj proiectat pe pereti aidoma unor picturi stradale.

Si am ales.
Din pacate am ales prost….
A trecut de atunci exact un an....!!
Viata si opera lui Frida Kahlo. Spatiul "The Cube " din Holon
Cea care m-a impresionat profund, admirand-o si mai profund, icoana asezata cu grija in memorie, in biblioteca, in fono si videoteca.
Auto-sacrificiu pe altarul artei, suferinta inaltatoare si inaltare aproape de neajuns…
Poate am venit cu asteptari prea mari….am crezut ca o expozitie a unei femei uimitoare va intra Panteon!
O oportunitate pentru publicul larg de a cunoaste si experimenta povestea de viata a unui artist semnificativ
Sincer, am venit in expozitie cu mintea deschisa. La intrare m-a coplesit o sarbatoare mexicana din plastic atasata de un perete de ipsos in care functioneaza poarta de intrare.
Niste flori, niste cranii... si cactusi….multi cactusi....
Continui…. cranii si oglinzi (sunt la moda acum).
Doua tablouri mici Kahlo tiparite in stilul Shuk Hapishpishim (Piata de vechituri) si evident unui portret al ei pictat de... cine?
Nu este clar.
Expozitia promite 150 de lucrari de Kahlo.
Nu ma asteptam neaparat la 150, stiu ca se procedeaza doi la pret de unu…..
Picturi nu vad, dar apar niste texte lungi din viata ei, care contin si greseli….
Dar tac….tac si merg mai departe…..
Daca nu sunt aici sa invat, poate ca sunt sa ma distrez…...
Desi viata artistei este tragica, plina de dizabilitati si tragedii personale….
Am ajuns la spatial central, o camera mare…unde o proiectie la 360 de grade, pe pereti si podea, a unui film de 30 de minute despre viata lui Kahlo trebuia ij fine sa ne prezinte artista, opera si viata .
Nu toti stau pana la sfarsit, caci proiecta devine incet o reclama turistica cu accentual pe Paris, turnul Eifel si tablouri de….Picasso,
Doar muzica Mexicana ne mai aduce aminte dece inca mai suntem acolo…..
Restul camerelor nimic nou….portretele ei facute din flori, un pat de fier cu proiectii pe el,
jalnica sugestie la chinul si imobilizarea din care trupul ei chinuit a continuat sa picteze.....
Vad si o pereche de sani, din unul curge lapte - o interpretare probabil a lipsei de succes a lui Kahlo,
mai ales matern, un corp rupt si pus la loc.
La finalul expozitiei, ma asteapta un spatiu in care port ochelari de realitate virtuala care includ si sunet.
O cantareata ce sugereaza neinspirat Frida Kahlo isi canta viata alaturi de doi muzicieni imbracati in cranii mexicane.
Impejur flori, fluturi, veselie……ca o cartulie a Martorilor lui Yehova....
Cine a spus ca viata Frisei Kahlo a fost trista ????

O vizita care incepe cu cuvinte si promisiuni mari si cu rezutate destul de mici…..!!

Si ce spun vizitatorii….
-Pret exagerat -150 sekeli, la care nu primim mai nimic decat proiectii fara sare si piper
-aerul conditionat e punctul cel mai tare…
-cel putin parcarea a fost gratuita
-de preferat de mers alaturi la parcul yammit 2000

*******

Ok, eu sunt un conservator retrograd, care nu cumpara o haina on line daca nu poate pipai stofa….
Dar Dv, ….ce experiente aveti din acest gen de Mega-Tehno- Expozitii ?

Attached File  F21_ideal_frida_inauguracio_005-1920-1-2000x1125.jpg   777.92K   1 downloadsAttached File  IMG_4630-1000x1333.jpg   409.61K   1 downloadsAttached File  349914398_745878830572581_7489704601863305481_n.jpg   212.99K   1 downloads

Edited by vio69c, 28 May 2023 - 16:52.


#89
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 17.08.2022
Continuam sa citim...Saptamana cartii 2023

In mod paradoxal dar si imbucurator, cererea si vanzarea de carte cresc....
40% anul acesta fata de anul trecut.....!!!

Tel Aviv, Haifa, Ierusalim, Rehovot , Rishon le Tzion sunt doar cateva orase care vor lua parte la saptamana cartii 14-22 iunie.

Tel Aviv

Attached File  354271583_247166768058531_864000783481495911_n.jpg   2.41MB   0 downloads

Evenimentul care este probabil cel mai asociat cu Saptamana Cartii este targul traditional care va avea loc in complexul Sharona din Tel Aviv. Ani de ziles-a tinut in Piata Rabin, dar odata cu lucrarile de metrou si-a mutat locatia.
Complexul, este de asteptat sa includa peste 250 de standuri a 70 de edituri de carte. Da, Israelul asa miic cum este are 70 edituri de carte. Va avea o sectie pentru copii, care include o scena cu piese de teatru si povestiri pentru copii, un colt de activitati si un colt de mestesuguri. Multi scriitori sunt asteptati sa viziteze targul si sa-si semneze cartile, printre care: David Grossman, Naa Yadlin, Dathia Ben Dor, Nitza Shaul, Avishai Ben Haim si Thila Hakimi.
Alaturi de targul principal, Tel aviv mai are unul independent la Cinemateca ce s-a nascut pentru prima data in 2021.
Se adauga Saptamana cartii ebraice in bibliotecile Tel Aviv-Jaffa.
In bibliotecile orasului, da, exista si functioneaza, pe parcursul saptamanii sunt asteptate sa aiba loc o varietate de evenimente care se vor ocupa de dragostea pentru cuvantul scris. Vor avea loc prelegeri, vor avea loc ateliere de scris si benzi desenate si va avea loc si o intalnire muzicala pentru copii, centrata pe povestile si cantecele lui Yonatan Gefen si Leah Naor la Beit. Ariela.
Si iata Neve Tzedek, vechiul cartier al yemenitilor azi cartierul galriilor pub-urilor si lecturii
In Neve Tzedek se va desfasura festivalul „Ex Libris”, care va cauta sa puna accent nu doar pe lectura, ci si pe comunitate, societate si politica, vor include un teatru de povesti, o proiectie stradala a filmului despre Shalom Shebazi

Ierusalim

Attached File  354264162_247168024725072_683412182165402934_n.jpg   2.47MB   0 downloads

Targul Central din Complexul Garii - vor fi expuse zeci de carti cu mari reduceri.
Alaturi de activitati pentru copii, zone de activitate si creatie, precum si piese de teatru,
care se bazeaza pe unele dintre cele mai indragite carti pentru copii.
Acest targ este de asteptat sa fie vizitat si de unii dintre cei mai importanti scriitori din Israel, printre care: Yoav Blum, Itai Herman, Khel Sarlui, Ari Shavit si Sivan Rahab Meir.
Biblioteca Nationala care se desparte de vechiul Campus Givat Ram....si se muta in noul sediu -publicul este invitat la o zi care va include spectacole, turnee, ateliere de artisti, paneluri si conversatii cu artisti.
La fel activitati culturale la Begin Heritage Center - Centrul Ierusalim ofera intalniri dedicate femeilor scriitoare.

Haifa.

Attached File  354426846_247167008058507_3419195757610764413_n.jpg   3.1MB   0 downloads

Biblioteca Centrala - Daca vrei sa cumperi carti dar si sa scapi de cele care aduna praf acasa, la biblioteca municipala din Haifa
va avea loc un targ de schimb de carti. In centrul targului va fi infiintata o „statie de schimb de carti second hand”
unde se vor sorta cartile, astfel incat unele sa fie oferite spre schimb la standurile targului iar altele sa fie transferate
la bibliotecile municipale si bibliotecile scolilor si gradinite.

Rishon le Tzion

Attached File  354452916_247167981391743_4171308680746057476_n.jpg   2.4MB   0 downloads

Gan Moshava - un targ de carte plin de culoare, care va include complexe de activitati, spectacole pentru copii.
Intrarea la toate targurile este desigur libera si destinata intregii familii, iar targul isi propune si sa puna in valoare
creatorii locali carora le vor fi dedicate standuri inedite.

Rehovot

Attached File  354578009_247170748058133_1748695553338256926_n.jpg   1.66MB   0 downloads

a decis sa dedice aceasta saptamana de carte celor doi mari scriitori care au murit anul acesta
-Meir Shalev si Yonathan Gefen iar copiii vor putea petrece timp cu personaje preferate
din cartile pentru copii ale lui Shalu, vor putea viziona piese de teatru bazate pe cartile sale saur se vor juca

#90
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 17.08.2022
Arca lui Noe - o colecție specială de 100 exponate

Attached File  r1O4tcfq3_0_0_3000_2000_0_x-large.jpg   91.22K   0 downloads


Timp de doi ani rabinul Natan Slipkin a adunat la colectia sa “Arca lui Noe”
Sunt 100 exponate din toata lume, inclusiv una specială din China cu un dragon și zodiacul:
„În fiecare țară artiștii au pus accent pe animalele și cultura locală”
Rabinul Dr. Natan Slipkin, fondatorul Muzeului Naturii Biblice de lângă Beit Shemesh,
s-a gândit ani de zile cum să integreze tema Arcei lui Noe în muzeu
și a decis să construiască o expoziție cu modele speciale din întreaga lume.

El a gasit modele pe internet, pe site-uri de vanzări, dar și la persoane fizice care le-au oferit spre vânzare pe site-uri precum “ebay”.
Interesant este că în fiecare tara se pune accent pe alte animale și elemente culturale locale
.De exemplu, artistul care a creat o cutie în Peru a pus în evidență lama și alte animale care sunt identificate cu țara.
În Israel, de exemplu, întotdeauna se pune accent pe animalele din Biblie,
iar ele sunt cele care se remarcă în modelele expuse.
O arca interesantă a fost găsită în Kenya, unde figurile sunt africane și sunt înconjurate de animale locale precum elefanți, giraffe si rinoceri

Expozitia este la Muzeul Biblic de Istorie Naturală de la Ierusalim

Attached File  SkdjOcG9n_0_0_2259_3000_0_x-large.jpg   269.69K   0 downloadsAttached File  Hk76d5Gq3_0_0_615_816_0_x-large.jpg   77.19K   1 downloads

Attached File  HyMzFqGch_0_0_3000_2002_0_x-large.jpg   66.39K   0 downloadsAttached File  Hk0JMjG9n_0_0_1417_1067_0_x-large.jpg   101.6K   0 downloads

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate