Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024

Scot penele dupa montajul tamplar...

Masina de spalat vase si grasimea
 Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?

Aplicatie invatare limba Germana

Presbiopia - la 43 ani ?
 Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...

Ditra 25
 Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...

ERR_ADDRESS_UNREACHABLE
 

Limba romana, origine, evolutie si asemanari cu celelalti limbi europene

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
6790 replies to this topic

#901
DaDanuca

DaDanuca

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 23.06.2013

View PostFumatorul, on 16 noiembrie 2013 - 18:05, said:

Ei, nu, aici nu sunt de acord cu tine. În antichitate nu se scriau toate limbile, deci nu avem de unde să ştim ce limbi se vorbeau, de fapt.

Din moment ce scriau in niste limbi, e limpede ca le si vorbeau. Adica le scriau dar nu stiau sa le si citeasca? A, ca nu stiau toti sa scrie si ca mai ales barbarii nu stiau sa scrie, asta e altceva, dar in general in imperiul roman era un grad mare de alfabetizare.

#902
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,908
  • Înscris: 01.11.2007

View PostDaDanuca, on 16 noiembrie 2013 - 17:02, said:

Ia fi antena: "Oamenii ăştia abia de-s vrednici de numele de oameni, Căci mai sălbatici ei sunt chiar decât lupii cei cruzi. Nici nu le pasă de legi, căci dreptatea se pleacă puterii. Paloşul lor bătăios biruie orişice drept. Largii nădragi şi cojocul de ger îi păzesc anevoie iar fiorosul lor chip e acoperit de lung păr. Doar la puţini mai găsesti vreo urmă de limbă grecească, schimonosită şi ea de al barbarului glas."

De fapt iti spune ca unii dintre geti incepeau sa invete greceste. Adica taman invers. Nu stiu de ce voi ati priceput istoria exact pe dos, dar mereu e exact pe dos de cum s-a petrecut. Posted Image

Pe urma dacii dispar treptat din peisaj, sub aspect paleografic sunt ca si inexistenti, majoritatea covarsitoare a inscriptiilor din Dobrogea va fi de acum incolo in latina, in partea de vest, si in greaca in partea de est.

Dandanache, trezeste-te tata, esti confuz rau, pari pierdut de tot.
Tu realizezi ca dupa peste juma de mileniu de convetiuire alaturi de niste greci majoritatea getilor nu s-au sinchisit sa le invete limba, iar Ovidius a fost nevoit sa invete el limba dacica pentru a se descurca la Tomis si in Dobrogea?

Daca te uiti la imaginea pe care o picteaza Ovidiu despre Dobrogea vezi ca legea era facuta de obicei de catre geti, de multe ori prin forta armelor asa cum fusese si inainte dealtfel, cetatile grecesti fiind in cea mai mare parte a timpului "sub protectia" regilor locali daci, sau chiar bagate cu forta in imperiu lui Burebista.
Iar lingua franca era limba getica, nu limba greaca, ceea ce inseamna ca in Dobrogea jupanii erau geto-dacii, inclusiv dpdv cultural.
Asta iti spune printre randuri, dar destul de clar, ca dacii nu au considerat cultura si limba greaca suficient de importante, superioare, interesante etc pentru a le prelua sau imita prea mult. Din contra, grecii au fost nevoiti sa invete limba getica pentru a se descurca acolo.
Au existat desigur influente, dar au fost de ambele parti, si avem chiar zei si mituri si credinte grecesti care sunt de fapt preluari sau/si adaptari ale unora traco-dacice.
Orfeu, doctrinele orfice (din care s-a inspirat si Pitagora si care la randul lor seamana si sunt probabil inspirate sau legate de cele ale lui Zalmoxis, de unde si asemanarile), Ares, Hiperboreea, bacantele, Dionisos (Sabazios de la traci) etc, Apollo chiar.
Sigur, au fost si daci care au invatat greceste, din diferite motive (afaceri cel mai probabil, pentru a afla diverse informatii, cine stie) dar astia erau o minoritate si in mod cert nu au facut-o pentru ca au considerat greaca ceva superior si nemaipomenit (de ex credintele grecesti nu au avut mai deloc influente la geto-daci, in timp ce la tracii sudici au fost influente reciproce)

Cat despre inscriptii si pietre funerare, terminati ma cu prostiile astea, dacii nu aveau obiceiul asta, foarte putini l-au preluat. Geto-dacii isi incinerau de obicei mortii si nu puneau nicio inscriptie la capataiul lor. De fapt intre sec II parca, i.H si sec II d.H (dupa Decebal) se gasesc extrem de putine urne funerare si necropole pe teritoriul Daciei, ceea ce inseamna ca in perioada aia predomina raspandirea cenusii pe crestele muntilor sau aruncarea ei in ape, nici macar nu mai o puneau in urne majoritatea, daramite sa puna pietre funerare inscriptionate.

Dar asta nu inseamna ca au disparut dacii, ci doar ca nu practicau asa ceva.

Eu inteleg ca treaba cu limba geta de pe vremea lui Ovidiu sta ca un spin mare in coastele latinomane, slavomane sau roesleriene etc etc, mai ales ca trage un sut in tibie si teoriei cu dacii care au invatat latina in mare viteza, dar nu inteleg de ce o respingi, nu e Ovidius o sursa buna acum hehe?

Edited by lupu2, 16 November 2013 - 18:24.


#903
Fumatorul

Fumatorul

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,945
  • Înscris: 18.01.2009

View PostDaDanuca, on 16 noiembrie 2013 - 18:17, said:


Din moment ce scriau in niste limbi, e limpede ca le si vorbeau. Adica le scriau dar nu stiau sa le si citeasca? A, ca nu stiau toti sa scrie si ca mai ales barbarii nu stiau sa scrie, asta e altceva, dar in general in imperiul roman era un grad mare de alfabetizare.

Nu e obligatoriu.
Pot exista inscripţii prin care se mulţumeşte cuiva sau acel pomenit acolo este onorat în vreun fel. Iar semnatarul putea fi, fără niciun fel de probleme, analfabet, fiindcă oricum, nu el, scria ci meşterul.  
Uite, ne-am putea imagina că un dac analfabet   dorea să inscripţioneze undeva un scurt mesaj de mulţumire pentru patronul său hispanic. Ar fi apelat la un meşter care ar fi scris acel mesaj în latină, indiferent de limba în care s-ar fi exprimat dacul, pentru că latina sau greaca se scriau, în timp ce alte limbi europene nu.

#904
DaDanuca

DaDanuca

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 23.06.2013
[ http://www.lowlands-l.net/anniversary/images/romanian_dialects.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Ce scrie stanga sus? E clar, da?

View PostFumatorul, on 16 noiembrie 2013 - 18:24, said:

indiferent de limba în care s-ar fi exprimat dacul, pentru că latina sau greaca se scriau, în timp ce alte limbi europene nu.

Dar avem inscriptii si in alte limbi europene, inclusiv in limbi tracice. E drept, extrem de putine.

#905
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View PostFumatorul, on 16 noiembrie 2013 - 18:24, said:

Uite, ne-am putea imagina că un dac analfabet   dorea să inscripţioneze undeva un scurt mesaj de mulţumire pentru patronul său hispanic. Ar fi apelat la un meşter care ar fi scris acel mesaj în latină, indiferent de limba în care s-ar fi exprimat dacul, pentru că latina sau greaca se scriau, în timp ce alte limbi europene nu.
lol s-a apucat iar Fumatorul de fumat...

Imaginativule, pe vremea aia stiau sa scrie doar niste scribi si beizadele de patricieni, scrisul era ca programarea software din zilele noastre... adica 99% din latini erau analfabeti... da, ai injuraturi pe ziduri la coloseum, si? erau injuraturile unor studinti la scris, sau plozi de jmekeri. Un ghertzoi poa sa-ti umple zidurile unui intreg oras cu grafitti... un mester cioplitor iti umple sute de cimitire cu cruci cu "hodineasca'se'n pace"
Iar placile votive erau scumpe. sclavul n-avea bani de pus placi votive. deci cand Justus si Valens pun placa lu tac'su Daizus a lu Comozus la 187ad, e ca baietii agonisisera ceva ceva.
Si ca sa-ti iasa fumurile din cap, pana la 1521 n-ai un scris in romaneste in carpati, ci doar in bulgareste. Deci hai apuca-te sa pui placa cu "un roman analfabet scrie un mesaj de multumire stapanului sau bulgar pt ca bulgara si greaca se scriau pe vremurile acelea, in timp ce neolatina nu" - cata ironie trista, cat umor pleoshtit...

daca ai avea curaj, te-ai intreba ce e cu cele 232 de placi marmura si plumb cu Danubian Riders, la populatiile din Panonia Dacia si Moesia, dupa cucerire. Asta inseamna ca niste baieti aveau un cult, altul decat cel al romanilor, si aveau suficiente fonduri sa isi faca obiectele de cult, in loc sa venereze zeitatile din panteonul roman. Cine naiba isi facea cult cu placute de marmura, daca dacii fusesera exterminati, si care mai ramasesera erau sclavi? Ai macar un ciob de marmura de la sherbii si iobagii rumani de la 1500? ...'ai de capu vostru de crescuti in laboratoarele latinomane, spalati frumos si dati cu shmirghel sa fie perfect neted la atingere...

Edited by criztu, 16 November 2013 - 18:54.


#906
cstrife

cstrife

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,075
  • Înscris: 20.04.2009
În limba română există trei graiuri, dialecte dacă vreţi: muntenesc, moldovenesc şi bănăţean plus combinaţii ale celor trei.

[ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2c/Sprachatlas_Weigand_65.JPG/687px-Sprachatlas_Weigand_65.JPG - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Din harta de mai sus se vede foarte bine: În N Transilvaniei se vorbeşte un grai înrudit cu cel moldovenesc, în sudul Transilvaniei se vorbeşte un grai înrudit cu cel muntenesc, iar în vestul Tansilvaniei e un amestec.

Edited by cstrife, 16 November 2013 - 19:03.


#907
DaDanuca

DaDanuca

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 23.06.2013

View Postlupu2, on 16 noiembrie 2013 - 18:18, said:

Tu realizezi ca dupa peste juma de mileniu de convetiuire alaturi de niste greci majoritatea getilor nu s-au sinchisit sa le invete limba

Ba s-au sinchisit, stai linistit, Dromichete avea nume grecesc, la fel si cetatea lui de scaun, Helios, si asta era cu 300 de ani inainte de Ovidiu. Dar de ce deviezi discutia? Aici nu vorbim de toti getii, vorbim de zona de coasta a Dobrogei, care a fost o zona elenofona.

View Postlupu2, on 16 noiembrie 2013 - 18:18, said:

iar Ovidius a fost nevoit sa invete el limba dacica pentru a se descurca la Tomis si in Dobrogea?
Daca te uiti la imaginea pe care o picteaza Ovidiu despre Dobrogea vezi ca legea era facuta de obicei de catre geti

Legea era facuta acolo, in vremea aia, de catre romani. Noi nu vorbim aici de perioada lui Burebista, vorbim de perioada imperiului romano-bizantin cand lucrurile se schimba radical.

View Postlupu2, on 16 noiembrie 2013 - 18:18, said:

Iar lingua franca era limba getica, nu limba greaca, ceea ce inseamna ca in Dobrogea jupanii erau geto-dacii, inclusiv dpdv cultural.

Posted Image

View Postlupu2, on 16 noiembrie 2013 - 18:18, said:

dar destul de clar, ca dacii nu au considerat cultura si limba greaca suficient de importante, superioare, interesante etc pentru a le prelua sau imita prea mult.

Deja zburzi pe campii. Primele monede emise de daci, sunt copii dupa monedele grecesti. Primele mazgalituri facute de traco-geti, sunt cu litere grecesti, celebrele morminte alte regilor traci din Bulgaria, mustesc de arta elenistica. Aia de la sud vor fi atat de prinsi de flama elenismului incat se vor greciza complet, pe cand cei de la nord vor fi atrasi irezistibil de cea latina.

Schimbarea se vede in perioada kosonilor, cand deja se vede cum oscilau intre alfabetul grec si motivele romane.

View Postlupu2, on 16 noiembrie 2013 - 18:18, said:

Cat despre inscriptii si pietre funerare, terminati ma cu prostiile astea, dacii nu aveau obiceiul asta, foarte putini l-au preluat. Geto-dacii isi incinerau de obicei mortii si nu puneau nicio inscriptie la capataiul lor.

Gura pacatosului adevar graieste. Pai chestia asta e un alt scurt-circuit din logica dacomana, pentru ca noi astazi nu ne incineram mortii, ci ii ingropam si le punem inscriptii funerare, deci la fel ca romanii, nu ca dacii. Deci vezi care moda si cultura a biruit in Dacia?

View Postlupu2, on 16 noiembrie 2013 - 18:18, said:

De fapt intre sec II parca, i.H si sec II d.H (dupa Decebal) se gasesc extrem de putine urne funerare si necropole pe teritoriul Daciei, ceea ce inseamna ca in perioada aia predomina raspandirea cenusii pe crestele muntilor sau aruncarea ei in ape, nici macar nu mai o puneau in urne majoritatea, daramite sa puna pietre funerare inscriptionate.

Asta e ca in bancul ala cu comunicarea wireless. Posted Image  Daca nu prea mai ai necropole dacice, nu e de presupus ca nu prea mai ai nici daci? Bine ca nu ai ajuns la concluzia ca erau nemuritori.Posted Image

View Postlupu2, on 16 noiembrie 2013 - 18:18, said:

Eu inteleg ca treaba cu limba geta de pe vremea lui Ovidiu sta ca un spin mare in coastele latinomane

De fapt Ovidiu va turteste iremedial sandramaua dacomana pentru ca iti arata limpede ca limba getilor era foarte diferita de latina, iar similitudinea celor doua limbi e cheia de bolta a oricarui dacoman.

View Postlupu2, on 16 noiembrie 2013 - 18:18, said:

dar nu inteleg de ce o respingi, nu e Ovidius o sursa buna acum hehe?

E o sursa foarte buna, iti arata ca limba romana nu putea proveni din limba getilor.

View Postcriztu, on 16 noiembrie 2013 - 18:44, said:

Imaginativule, pe vremea aia stiau sa scrie doar niste scribi si beizadele de patricieni, scrisul era ca programarea software din zilele noastre... adica 99% din latini erau analfabeti..

Te inseli, scrisul si cititul erau mult mai raspandite atunci decat in evul mediu. Sunt milioane de inscriptii din vremea aia, de fapt avem mai multe inscriptii din Dacia decat in tot evul mediu romanesc.

#908
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,659
  • Înscris: 12.12.2008

View Postraman, on 16 noiembrie 2013 - 13:39, said:

Si marmota invelea granita in poleiala.



Mda, intre Napoli si Salerno era un zid gros cu sarma ghimpata. Aberatii.

Intre Napoli si Salerno se vorbeste practic acelasi dialect. Nu mai spune tampenii.

#909
DaDanuca

DaDanuca

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 23.06.2013

View Postcstrife, on 16 noiembrie 2013 - 19:02, said:

În limba română există trei graiuri, dialecte dacă vreţi: muntenesc, moldovenesc şi bănăţean plus combinaţii ale celor trei.

Combinatiile arata care pe unde au venit. Asemanarea dintre graiul bucovinean si cel maramuresan, arata ca avem de a face cu maramureseni asezati in nordul Moldovei, la fel graiul moldovean vorbit in Tulcea isi spune ca moldovenii au colonizat Tulcea, graiul muntean care se prelungeste in zona Sibiului, la fel spune povestea unor miscari de populatie. Si mai clar se vede in zona Timocului, unele sate vorbesc graiul oltean, altele pe cel banatean, care de pe unde au venit.

#910
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

View Postraman, on 16 noiembrie 2013 - 12:32, said:

Bizonule,  ma doare undeva de cum vorbea maica-ta mare. Eu spuneam (si nici macar n-ai citit) ca raportul "distanta-diferenta dialectala" intre Cernauti si Salonic(1000km) este mai mic decat raportul "distanta-diferenta dialectala" dintre zone mult mai apropiate din Italia cum ar fi, dintre Pescara si Salerno(300km) sau dintre Bari si Roma(400km).


Si eu am adus in discutie doua comunitati rom^nesti, care au stat izolate una de alta, mai mult de 1000 de ani. Daca as fi comparat graiul bucovinean cu cel timocean(600-700km) tot nu-mi iesea diferanta atat de mare ca dintre dialectul abruzzese si ce napoletan(zone aflate la o aruncatura de bat(probabil ca ciobanii celor doua comunitati, chiar imparteau aceleasi pasuni)

Ma daca ai fi avut mai putin sange in sitemul alcoolic (cogito ergo bibamus) ai fi priceput c avorbesc in special despre zona N a Dunarii.  Nu stiou cum vporbrau in mod "orijinel" tgimocenii ., Nici cum voirbesc azi -ca nu am trecut la S de Dunare in zona lor. Insa aici Drtunarea era o granita ceva mia valabila decat cea dintre Banat si Oltenia. Adica trebuia o barva si nu ti se ratacra vaca prin cealalta parte. Hm poivestile unrio graniceri din zona N (Maramrure si zona Dorohoi) cu vaci ratatacite si sateni plecati habauci peste granita (peste granita fintre RSR si URSS!!! )bantuind zile intregi "dincolo" ma fac sa fiu extrem de reticent la posibiliatea ca o granita terestra in serc XVII sa fie eficaca in ce priveste aparitia unor graiuri.In cazul italian este mult mai sigur c aiaia din Abruzzi nu aveau de ce sa se vada cu aia din Neapole si invers (minus cand printgii nu hotarau ca e cazul sa isi ia gaturile) Nu stiu o fi lergat ceva de schimburi comercilael, de necesitai economice care se rezolvau altfel (aduca comwert cu lati8i decat cu vecinii) poate si remisniwscente ale unor altor stari mai vechi (popoare mai vechi .. azi dispoarute .. de ex Sicilia cu istoria ei cam prea boigata " ??! colonizati de greci ca Grecia Magna, urmati d epuni., care au tars pe romani,., \urmati aoir de greci - bizantini, normanzi si spanioli) , ssau naiba stoe ce- poa reuseste Marcuzzu sa iecsplice ca el e macaronar - asta daca se pricepe si la latceva decta romanii e nasoi ... Nu stiu
Stiu doar decat pe pe aici a fots multa vanzoleala. Din FGragars treceau peste munti in Sud. Din sud odata sareau peste munti.venea turcu intr-o vizita "protocalara" sa "discute" cu domnul si juma din Muntenia se ducea in Oltenia.. Morosenii aia se invarteau si ei cam mult iun cladarea n Dunareana. Eu am zis de bunica bunicii mele... zici ca nu te intereseaa. Ins aodata cu ea au mai aporut pe acolo cativa . Alt motiv sa mai "inucurce" dialectul local . CUlmea este ca muntii (ma rog nu este v orba despre zTibet sau Alpi da totusi) nu au fots o granita care sa seprare doua zone di8alectale , nici macar de graiuri . Adica s aopreasca vanzioleala.
In Occidentu atata de cantata pesemne ca era mai putina vanzolealoa.Te nasteai, traiai si erai imngropat in satul tau , nu depaseai o raza de 20 km, nuj vedreau un "strain"  adica din fara razei de 30 km . Poate in aona italiana comunitztile erua mai autosuficente si isi asiguirau cele necesare pe o zona restransa.. poate puernicii locului isi struneau mai strict suspusii si opreau vanzooleala. Poate Italia era prea ""policentrata" adica prea impartita
Cestia este insa ca pe aici vanzoleala a fost mai mare . UIte pe la 1750 la o reforma fiscala austriaca o serie de sate ardelenesti s-au mutata cu catel, magar si miel in Munteni, Oltenia si Moldova .. alt prilej de schimb de vorbe si "nivelare" lingvistica ...


Ptr alti in problema oraselor dobrogene antice , Clatsi, Tomis, Istria ,Tyras erau la baz aco0lonii a unor orase grecesti... Ma org "ortase" in sens vechi fara s aiaba o populatie numeroasa (nici mcar dupa standerdele antice). Erau mai mult comptuare comerciale . Populaytia lor la baza era greceasca .. improspatata mereu ins aAl de sus cu Mila in ce priveste "puritatea" samgelui lor .
HInterlandul pe care s se sprijineau era unul getic .. getii find intr-o epoca cam "homerica"  adica daca doreau ceva incercau sa plateasca cu sageata sau sabia. Asda c arelatiil puteaiu fi cam .. incordate. Da oricum faceau comert intre 2 certuri . Dar cam atat. Sa nu mai zic ca in zona mai erau si scitii (baieti f "buni". Excelenti arcasi calari, cu naravuri cam .. sa zicem tatarasti, mai rau vanatori de capete partea buna ca puteaui fi inchiraiati) Si in acets viepspar a intrat Ovidius ca si-a bagat Nasso in cestii prea Publius . Ma rog un isn  din ultramoern Roma picat intre taranoi (mai ceva c afilmu ala Doctor in Alaska) Ar  ai fic eva de zis.. Grecii lkasau incriptii "multumesc lu Bachus ca atunci cnad am cazut nu am murit doar mi-am luxta mana stanga" sau alet din astea. Bastinasii daca ar fi vrut ar fi putit sa plateasca un grec sa iim faca piatra... Insa de ce sa fi vrut? Asa ca de la ei nu prea a rams (desi s epare ca unii invatasera sa scrileleasca 2-3 cuvinte)
Ins atotu s etermina pe la 687 cand bizantinii se rettrag. Fara protectia lor orasele dispar rapid c aurmare a "inaltei" culoturi aduse de Asparuch (urmasii sai vor afala ce e ala oras si la ce este bun. Da ptr Dobrogea era prea traziu)

Cavalerul trac : una dintre cele mai misterioase zeitati romane. Ca romanii erau "colectiuonari" - nu erua sxclusivisti, adoptau oice zeu. SI cavvaerul trac se pare ca a fots adoptata mai ales de miliari. Nu toti de origine traca !!! Insa est5e cam clar ca elo, Cavalerul Trac (o se zice asa ca nu se stioe numele) mai supravietuieste si azi in figura Sf Gheoghe (adevaruto martir Gheorghe era pifanter) insa era nevoie de un sfant cavaler ,,, care sa faca sa dispara cavalerul trac. Pentru "sigurnata" si sf Dimitie e un sfant militar cavaler ... Cestie ce arata ca in mediul miliar amintirea cavaerului trac era importanta

#911
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View PostDaDanuca, on 16 noiembrie 2013 - 13:05, said:

Pai cum ce daca? Atunci tu de unde scoti ca nu era locuita majoritar de greci, din burta? Posted Image
S-a tot scris pe aici de unde ştim că locuitorii erau geţi, dar tu uiţi repede şi vii cu invenţii făcute după logica ta.Apoim zici că aşa a fost pt că tu gîndeşti aşa.Deschide măcar o enciclopedie sau dă o căutare pe Google să vezi ce au spus istoricii greci şi nu mai jigni userii.Eşti vai de capul tău!

View Postleogoto, on 16 noiembrie 2013 - 13:26, said:

Mi se pare mie sau tu afirmi ca Ovidiu vorbeste ca mine si ca altii, deci nu pe lateneşte... in orice caz, iti atrag "atentia" zicandu-ti ca, desi Ovidiu stia sa foloseasca ironia, ghilimelele inca nu se inventasera...
da, e foarte posibil ca Ovidiu să fi minţit acolo sau să fi fost ironic.Dadanuca a găsit în mintea lui greci pînă şi prin satele Dobrogei antice. Nu a mai găsizt nimeni. Surse...ceva? Nimic, doar afirmaţii spuse cu emfază.Săracul, dacă s-ar vedea cît e de caraghios!

View Postcstrife, on 16 noiembrie 2013 - 13:49, said:

Mă refeream la estul Dobrogei, nu la vestul ei. Se întâmplă să mai scriu de pe telefon sau tabletă şi nu-mi iese perfect, încă.
Oraşele greceşti din Dobrogea românească erau Histria, Tomis şi Callatis. Le spunem oraşe, dar ca suprafaţă, erau cât un sătuc din zilele noastre. Eu am mari dubii că în zona rurală a acestor oraşe erau greci ce dădeau cu plugul şi creşteau vite. Grecii erau negustori şi meşteşugari şi au venit să facă biznis: Au făcut acele oraşe ca puncte de lucru, import-export, nu să dea cu sapa prin Dobrogea.
dadanuca găseşte greci şi la ţară.Este inutil să îl contrazici. Va veni cu afirmaţii noi tot aşa de greşite.

View PostDaDanuca, on 16 noiembrie 2013 - 15:18, said:

Erau pana in Delta, in zona de coasta. In acest sens vezi sfintii martiri de la Niculitel. Tu nu vrei sa intelegi ca grecii au prosperat si inflorit in Dobrogea bizantina si au asimilat lingvistic populatiile din zona, la fel cum au patit si populatiile de la sud de Haemus. Pe acolo, inainte de venirea slavilor, erau o multime de grecofoni care dadeau cu sapa si arau cu plugul.
hai, nu o mai arde cu martirii ca să complici subiectul şi să îl deviezi. Grecii antici înşişi au scris că nu prea trăiau greci prin Tomis şi Calatis.

View Postraman, on 16 noiembrie 2013 - 17:38, said:

Iar umbli cu minciuni si cu intoxicari. Eu vorbeam de diferentele din sud si tu bagi surse despre dialectele centrale si inteligibilitatea lor cu italiana. Pai mai intelijentule, vezi ca exact limbilii alia din Italia centrala au dat limba literara de azi.

Inchei discutia cu un falsificator.
Mincinosu, mincinosu.Posted Image
Nici bun simţ nu are.I se demontează 3 prostii dar el scrie în loc şapte.

Ghiţă Bizonu scrie aşa de rău încît nici nu pot să citesc ce a scris.

View PostFumatorul, on 16 noiembrie 2013 - 18:24, said:

Nu e obligatoriu.
Pot exista inscripţii prin care se mulţumeşte cuiva sau acel pomenit acolo este onorat în vreun fel. Iar semnatarul putea fi, fără niciun fel de probleme, analfabet, fiindcă oricum, nu el, scria ci meşterul.  
Uite, ne-am putea imagina că un dac analfabet   dorea să inscripţioneze undeva un scurt mesaj de mulţumire pentru patronul său hispanic. Ar fi apelat la un meşter care ar fi scris acel mesaj în latină, indiferent de limba în care s-ar fi exprimat dacul, pentru că latina sau greaca se scriau, în timp ce alte limbi europene nu.
Scrii din imaginaţie.Sînt înscrisuri antice în multe limbi. Cele mai multe nu sînt corect descifrate.Dă o căutare pe Google măcar înainte să faci afirmaţii.

View Postcstrife, on 16 noiembrie 2013 - 19:02, said:

În limba română există trei graiuri, dialecte dacă vreţi: muntenesc, moldovenesc şi bănăţean plus combinaţii ale celor trei.

Din harta de mai sus se vede foarte bine: În N Transilvaniei se vorbeşte un grai înrudit cu cel moldovenesc, în sudul Transilvaniei se vorbeşte un grai înrudit cu cel muntenesc, iar în vestul Tansilvaniei e un amestec.
Aşa este, dar nu pricep ce vrei să spui cu asta.

View PostDaDanuca, on 16 noiembrie 2013 - 19:12, said:

Ba s-au sinchisit, stai linistit, Dromichete avea nume grecesc, la fel si cetatea lui de scaun, Helios, si asta era cu 300 de ani inainte de Ovidiu. Dar de ce deviezi discutia? Aici nu vorbim de toti getii, vorbim de zona de coasta a Dobrogei, care a fost o zona elenofona.
Schimbarea se vede in perioada kosonilor, cand deja se vede cum oscilau intre alfabetul grec si motivele romane.

De fapt Ovidiu va turteste iremedial sandramaua dacomana pentru ca iti arata limpede ca limba getilor era foarte diferita de latina, iar similitudinea celor doua limbi e cheia de bolta a oricarui dacoman.
Ovidiu, anticii greci, spun că nu a fost acolo zonă elenofonă ci getofonă.Tu dacă nu ai dovezi sau indicii serioase pt această afirmaţie nu o mai ţine gaia maţu.

Cum se poate oscila între alfabet şi motive?.Oscilaţia se face între lucruri de acelaşi fel.Eu am arătat practic că limba geţilor era foarte diferită de latină.dacă spui în latineşte această afirmaţie în limba tracă graiul get o să vezi că e foarte diferit : "DĂ MĂ-NŢILECI VII TA MIIE PACIEA TA"Pre lătineşte e foarte diferit, aşa că stai jos şi nu mai face pe aici tumbele tale obişnuite cu emoticoane.

View Postmarcuzzzo, on 16 noiembrie 2013 - 19:46, said:

Intre Napoli si Salerno se vorbeste practic acelasi dialect. Nu mai spune tampenii.
Era o ironie, isteţule.Asta a spus şi Raman!!

Edited by florincroitoru, 16 November 2013 - 20:51.


#912
DaDanuca

DaDanuca

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 23.06.2013

View Postflorincroitoru, on 16 noiembrie 2013 - 20:47, said:

Grecii antici înşişi au scris că nu prea trăiau greci prin Tomis şi Calatis.

Posted Image Traiau si la Noviodunum si la Durostorum, doar ca in orasele de pe tarm erau majoritari. Grecii/grecofonii devin populatia majoritara in imperiul roman la un momentdat, iar tu imi spui ca nu traiau in Tomis si Calatis....

View Postflorincroitoru, on 16 noiembrie 2013 - 20:47, said:

Ovidiu, anticii greci, spun că nu a fost acolo zonă elenofonă ci getofonă.

Ti-am spus mai sus ce zice Ovidiu, zice asa, ca getii nu vorbeau latina, doar putini dintre ei stiau greceste stricat.

Adica ceva greaca mai stiau, dar latina nema. E vorba de geti nu de tomitani. Sub ce forma sa scriu sa bagi la cap?

#913
leogoto

leogoto

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,001
  • Înscris: 01.12.2010

View PostDaDanuca, on 16 noiembrie 2013 - 21:17, said:

Posted ImageGrecii/grecofonii devin populatia majoritara in imperiul roman la un momentdat
Intrucat nu detinem statistici demografice, inregistrari audio-video de epoca sh.a.m.d., nu putem decat sa remarcam ca, examinand dovezile scrise disponibile in acest moment, a. in Romania nu exista comunitati rromalofone, b. in Romania exista o mare comunitate hashtemelofona, c. pe langa romanofoni, mai exista si comunitati substantiale de anglofoni, francofoni, italofoni, ungurofoni. d. nu exista nici urma de analiza de comunitate latinofona sau slavofona.

#914
DaDanuca

DaDanuca

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 23.06.2013

View Postleogoto, on 16 noiembrie 2013 - 21:21, said:

in Romania exista o mare comunitate hashtemelofona, c. pe langa romanofoni, mai exista si comunitati substantiale de anglofoni, francofoni, italofoni, ungurofoni. d. nu exista nici urma de analiza de comunitate latinofona sau slavofona.

Cum sa nu existe? Majoritatea inscrisurilor sunt in romana, limba latina. Deci presupusii arheologi de peste 2000 de ani, ar gasi indicii substantiale despre limba vorbita azi in Romania, fie ca ar cauta prin pamant, fie prin arhive.

#915
Fumatorul

Fumatorul

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,945
  • Înscris: 18.01.2009

View Postcriztu, on 16 noiembrie 2013 - 18:44, said:

lol s-a apucat iar Fumatorul de fumat...

Imaginativule, pe vremea aia stiau sa scrie doar niste scribi si beizadele de patricieni, scrisul era ca programarea software din zilele noastre... adica 99% din latini erau analfabeti... da, ai injuraturi pe ziduri la coloseum, si? erau injuraturile unor studinti la scris, sau plozi de jmekeri. Un ghertzoi poa sa-ti umple zidurile unui intreg oras cu grafitti... un mester cioplitor iti umple sute de cimitire cu cruci cu "hodineasca'se'n pace"
Iar placile votive erau scumpe. sclavul n-avea bani de pus placi votive. deci cand Justus si Valens pun placa lu tac'su Daizus a lu Comozus la 187ad, e ca baietii agonisisera ceva ceva.
Si ca sa-ti iasa fumurile din cap, pana la 1521 n-ai un scris in romaneste in carpati, ci doar in bulgareste. Deci hai apuca-te sa pui placa cu "un roman analfabet scrie un mesaj de multumire stapanului sau bulgar pt ca bulgara si greaca se scriau pe vremurile acelea, in timp ce neolatina nu" - cata ironie trista, cat umor pleoshtit...

daca ai avea curaj, te-ai intreba ce e cu cele 232 de placi marmura si plumb cu Danubian Riders, la populatiile din Panonia Dacia si Moesia, dupa cucerire. Asta inseamna ca niste baieti aveau un cult, altul decat cel al romanilor, si aveau suficiente fonduri sa isi faca obiectele de cult, in loc sa venereze zeitatile din panteonul roman. Cine naiba isi facea cult cu placute de marmura, daca dacii fusesera exterminati, si care mai ramasesera erau sclavi? Ai macar un ciob de marmura de la sherbii si iobagii rumani de la 1500? ...'ai de capu vostru de crescuti in laboratoarele latinomane, spalati frumos si dati cu shmirghel sa fie perfect neted la atingere...

Un singur rând pentru un diletant de calibrul tău. Interpretatio romana.

#916
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,908
  • Înscris: 01.11.2007
Mai Tihomita, mai baiatule, sincer amu, secta din care faci parte iti interzice sa citesti si altceva inafara de manualul de istorie al micului sovietic sau ala din ciclu gimnazial ?

View PostDaDanuca, on 16 noiembrie 2013 - 19:12, said:

Ba s-au sinchisit, stai linistit, Dromichete avea nume grecesc, la fel si cetatea lui de scaun, Helios, si asta era cu 300 de ani inainte de Ovidiu. Dar de ce deviezi discutia? Aici nu vorbim de toti getii, vorbim de zona de coasta a Dobrogei, care a fost o zona elenofona.

Ihi, da, da, mai taie da-le dreacu hehe. Tu realizezi ca Dromihete asta a stopat practic in mod brutal expansiunea lumii elenistice la nord de muntii Hemus (Balcani)? Linia lu Jirecek ala e de fapt linia pe care a trasat-o Dromihete ca granita de sud a regatului lui, si grecii n-au mai indraznit sa treaca de ea?
Si cum era Dobrogea elenofona cand Ovidiu iti spune ca a trebuit sa invete limba getilor pentru a se descurca pe acolo? Tu reusesti sa faci macar doua legaturi logice, sau tre sa-ti desenez iara hehe?

View PostDaDanuca, on 16 noiembrie 2013 - 19:12, said:

  Legea era facuta acolo, in vremea aia, de catre romani. Noi nu vorbim aici de perioada lui Burebista, vorbim de perioada imperiului romano-bizantin cand lucrurile se schimba radical.

Se schimba pe dracu Posted Image

View PostDaDanuca, on 16 noiembrie 2013 - 19:12, said:

Deja zburzi pe campii. Primele monede emise de daci, sunt copii dupa monedele grecesti. Primele mazgalituri facute de traco-geti, sunt cu litere grecesti, celebrele morminte alte regilor traci din Bulgaria, mustesc de arta elenistica. Aia de la sud vor fi atat de prinsi de flama elenismului incat se vor greciza complet, pe cand cei de la nord vor fi atrasi irezistibil de cea latina.

Schimbarea se vede in perioada kosonilor, cand deja se vede cum oscilau intre alfabetul grec si motivele romane.

Mda, ai auzit de bessi, limba lor si faptul ca aveau pana si o biblie scrisa in limba aia? Nu prea pare sa fi fost cuprinsi de flama elenismului hehe. Apoi, ce ti se pare mai important, imitarea unor monezi sau statui de catre traci ori preluarea unor zei, credinte, mituri sau categorii de soldati (peltastii traci de ex) de catre greci?

View PostDaDanuca, on 16 noiembrie 2013 - 19:12, said:

Gura pacatosului adevar graieste. Pai chestia asta e un alt scurt-circuit din logica dacomana, pentru ca noi astazi nu ne incineram mortii, ci ii ingropam si le punem inscriptii funerare, deci la fel ca romanii, nu ca dacii. Deci vezi care moda si cultura a biruit in Dacia?

Dandanache tata, nen-tu Traian a fost incinerat iar cenusa lui pusa intr-o urna la baza Columnei daca imi amintesc eu bine, asta ca sa stii si tu ce rituri mai practicau romanii hehe.
Faza cu inmormantarea/ingroparea la rom^ni vine mult mai tarziu, si se impamanteneste decisiv odata cu institutionalizarea crestinismului.
Cel mai probabil cuvinte precum "scrum" si "pururea" sunt dacice, niste ramasite ale cultului funerar practicat de ei. Ceva in genul "a ars pana s-a facut scrum" si "traiesc pururea/pururi"

View PostDaDanuca, on 16 noiembrie 2013 - 19:12, said:

Asta e ca in bancul ala cu comunicarea wireless. Posted Image  Daca nu prea mai ai necropole dacice, nu e de presupus ca nu prea mai ai nici daci?  

Da ma, si Burebista, Deceneu, Scorilo, Decebal etc etc, inclusiv razboaiele lui Domitian si Traian sunt toate inventii hehe. Roesler si cu Roller sa traiasca, uite cum te-ai gandit tu imediat la teoriile lor si cum ar putea fi ele sustinute. Posted Image

View PostDaDanuca, on 16 noiembrie 2013 - 19:12, said:

De fapt Ovidiu va turteste iremedial sandramaua dacomana pentru ca iti arata limpede ca limba getilor era foarte diferita de latina, iar similitudinea celor doua limbi e cheia de bolta a oricarui dacoman.

Posted Image of of mai mai
Te cam roade vad ca, ce zice Ovidiu hehe
Ovidiu interpretat corect iti spune in primul rand foarte clar ca lingua franca in Dobrogea era limba getica pe care el a fost nevoit sa o invete. Ba chiar a scris poezii in limba asta si se plangea prin scrisori ca pana si in scrierile alea ale lui s-au strecurat cuvinte getice, interesant insa ca nimeni nu le-a gasit dar cercetatorii ar fi gasit cica cuvinte latinesti "gresite" pe care le-au corectat sa sune bine in latineste

Edited by lupu2, 17 November 2013 - 09:35.


#917
Dijonnais

Dijonnais

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,941
  • Înscris: 03.03.2012

View Postlupu2, on 17 noiembrie 2013 - 09:30, said:

i se plangea prin scrisori ca pana si in scrierile alea ale lui s-au strecurat cuvinte getice, interesant insa ca nimeni nu le-a gasit dar cercetatorii ar fi gasit cica cuvinte latinesti "gresite" pe care le-au corectat sa sune bine in latineste
Spunea că se teme că fără să vrea ar fi strecurat astfel de cuvinte... Cel puțin în manuscrisele cunoscute, nu există așa ceva, nu există influența unor limbi înrudite cu bulgara sau româna.

Edited by Dijonnais, 17 November 2013 - 11:06.


#918
cstrife

cstrife

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,075
  • Înscris: 20.04.2009
[ http://tiparituriromanesti.files.wordpress.com/2013/10/basme-valahe-2.jpg?w=538&h=923 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

1 members, 0 guests, 0 anonymous users

Sihastru1

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate